فهرست مطالب

معارف عقلی - پیاپی 35 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه معارف عقلی
پیاپی 35 (پاییز و زمستان 1396)

  • کلام اسلامی
  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/11/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن زارع پور، احمد بهشتی مهر صفحات 5-31

    قاضی سعید قمی شیعی و موسی بن میمون یهودی، در دو اثر مهم خویش، یعنی شرح توحید صدوق و دلاله الحائرین، بر تباین همه جانبه میان آفریدگار و آفریدگان پای می فشارند؛ ازاین رو، ذات مقدس الهی را از هرگونه صفتی پیراسته می دانند و وجود هرگونه صفت ثبوتی را برای ذات خداوند رد می کنند. به باور ایشان، اعتقاد به صفت برای ذات الهی، چه آن صفت عین ذات باشد و چه زائد بر ذات، به نوعی تشبیه، ترکیب در ذات و به تکثیر قدما می انجامد و از شرک و الحاد در اعتقاد سر در می آورد.
    دیدگاه هر دو دانشمند در بحث وجودشناسی صفات را، می توان همان نظریه نیابت و خلو ذات از صفات دانست؛ گرچه در استدلال بر این مدعا، میان آنها تفاوت های اندکی به چشم می خورد. به باور قاضی سعید، این نظریه، مقتضای پیروی از رهنمودهای اهل بیت علیه السلام در معرفت ذات الهی است و دلایل عقلی نیز این مدعا را اثبات می کند. از دیدگاه وی، در متون دینی، پیامبران و معصومان علیه السلام برای رعایت حال عوام مردم، صفاتی برای خداوند متعال بیان کرده اند، وگرنه خداوند از داشتن هرگونه صفتی پیراسته است.
    گفتنی است که مبنای نفی صفات از ذات الهی، باعث شده هر دو متفکر در تفسیر صفات وارد شده در متون دینی، روشی سلبی در پیش گرفته و صفات ثبوتی ذاتی را به صفات سلبی برگردانند و در معناشناسی صفات، مسلک الاهیات سلبی را برگزینند.

    کلیدواژگان: وجودشناسی صفات، قاضی سعید قمی، موسی بن میمون، نیابت، نفی صفات، رابطه ذات و صفات الهی
  • مجید صادقی حسن آبادی، حسین سلطانی صفحات 33-56

    شناخت حقیقت وحی و چگونگی نزول آن، همواره دغدغه اندیشمندان و صاحب نظران بوده است. هرچند پی بردن به ماهیت وحی و ارائه تعریف حقیقی از آن، شاید ناشدنی باشد، ولی نظریه پردازان کوشیده اند تا در توصیف و تشریح آن به اندازه تلاش و فهم خود مطالبی بیان کنند. در این زمینه، دیدگاه های گوناگونی مطرح شده است که از جمله آنها دیدگاه «تجربه دینی» است. براساس این دیدگاه که در واقع ریشه در مسیحیت دارد و از سوی برخی روشنفکران مسلمان همچون عبدالکریم سروش جانبداری شده است، پیامبر با خدا روبه رو می شود. در این روبه رویی، هیچ کلام یا گزاره ای القا نمی شود؛ بلکه «وحی» تفسیر و گزارش پیامبر از تجربه شخصی خویش است. سروش به دنبال حل مشکلات وحی است و می کوشد تا تبیینی طبیعی از آن ارائه دهد. در این تبیین، پیامبر هم نقش صورت دهی به وحی را دارد و هم در درون مایه های وحی دخالت می کند. این نظریه ازآنجاکه به یکسان انگاری وحی و تجربه دینی می انجامد و وحی را به تجربه دینی فرو می کاهد، لوازم دفاع ناپذیری را درپی دارد که با نقد بسیاری از سوی متکلمان و دین باوران سنتی روبه رو شده است.
    مقاله پیش رو، با طرح دیدگاه های گوناگون درباره وحی، به نقد و بررسی آرای سروش پرداخته و در پایان، دیدگاهی را که همسو با قرآن و سنت و مورد پذیرش حکیمان و فیلسوفان مسلمان است، مطرح می کند.

    کلیدواژگان: وحی، تجربه دینی، سروش، مدل های وحی، عقل فعال
  • مهدی صفایی اصل، مهدی ارتقایی صفحات 57-82

    توحید افعالی پس از توحید ذات و صفات، یکی از مهم ترین و چالشی ترین باورهای مسلمانان بوده که حتی باعث شکل گیری برخی فرقه ها و نحله ها در اسلام شده است. مقاله پیش رو با روشی توصیفی تحلیلی، به بررسی توحید افعالی و بیان مراتب آن در روایات امام صادق پرداخته است. از نظر ایشان، توحید افعالی به این معنا است که جز خدای سبحان هیچ موثر مستقلی در عالم نیست و قیومیت هستی، آفرینش، مالکیت، ربوبیت، رازقیت و ولایت که هریک بر دیگری مترتب بوده، تنها از آن خداست. ایشان دربرابر قائلان به ثنویت، روایات استوار و نابی دارد که متکلمان امامیه با تمسک به آنها تفکر اعتقادی شیعه را رقم زده اند.

    کلیدواژگان: توحید افعالی، توحید خالقی، توحید مالکی، توحید ربوبی، توحید رازقی، توحید ولایی، توحید در هدایت
  • رحمان عشریه، محمدعلی اسماعیلی صفحات 83-109

    صدرالمتالهین با جامع نگری، فلسفه نبوت را بررسی و آن را با رویکردهای گوناگون تبیین کرده است. وی با رویکرد هستی شناسانه، مقام نبوت را در دایره هستی واکاوی کرده و با برهان هایی همچون امکان اشرف، وساطت در فیض الهی، علیت غایی موجودات و مظهریت اسما و صفات الهی، ضرورت و نیز شئون وجودی مقام نبوت را تبیین کرده است؛ چنانکه با رویکرد معرفت شناسانه و با توجه به محدودیت ادراکی و نیز خطای قوای ادراکی انسان، به تبیین فلسفه نبوت پرداخته و نیز با دو رویکرد عدالت محوری در پرتو قانون-مداری و رویکرد مدینه فاضله، ابعاد اجتماعی نبوت را تبیین کرده است. نوشتار پیش رو، با روش تحلیلی توصیفی فلسفه نبوت در اندیشه صدرالمتالهین را واکاوی و تببین می کند.

    کلیدواژگان: فلسفه نبوت، حکمت متعالیه، هستی شناسی نبوت، صدرالمتالهین
  • محمد عظیمی، رقیه حاج احمدی صفحات 111-124

    شیخ مفید (م 413ق) از مکتب کلامی بغداد و علامه حلی (م 726ق) از مکتب کلامی حله، از متکلمان برجسته شیعه هستند. هرچند هر دو، در میان متکلمان عقل گرا قرار دارند، از دو رویکرد مختلف در مسائل کلامی برخوردارند. 
    در نوشتار پیش رو، کوشیده ایم تا تطور جایگاه و ساختار بحث معاد را که یکی از مسائل مهم کلامی در نزد این دو متکلم بزرگ شیعه است، تحلیل و بررسی کنیم. به لحاظ روش، هر دو متکلم از منبع عقل و نقل برای شناخت معاد بهره جسته اند. بااین حال، حجم مباحث کلی و عقلی در آثار علامه بیش از شیخ مفید است؛ برای نمونه، با اینکه هر دو به تجرد روح انسان باور دارند، شیخ مفید برای اثبات این نظریه به دلایل نقلی استناد می کند؛ درحالی که علامه حلی به دلایل عقلی و فلسفی تمسک می جوید. به لحاظ موضوعات بحث معاد، شیخ مفید برخلاف علامه، جزئیات معاد را بیشتر با دلایل نقلی واکاوی کرده است. یکی از علل اساسی این تغییر و اختلاف را باید در ورود فلسفه به کلام دانست. 

    کلیدواژگان: جایگاه معاد، شیخ مفید، علامه حلی، تجرد روح، ساختار معاد
  • حسین منافی، عزالدین رضانژاد صفحات 125-147

    مرجعیت علمی که تبیین و تفسیر آیات مبهم و متشابه قرآن کریم و بیان معارف و احکامی است که به روشنی و آشکارا در مصحف شریف نیامده است (تا از هرگونه برداشت نادرست و نزاع علمی در میان مسلمانان پیشگیری کند)، یکی از شئون و وظایف رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم است که پس از ایشان، به اهل بیت علی ها السلام واگذار شده است و همه مسلمانان در این مسئله هم داستان اند؛ برخلاف حاکمیت سیاسی که شیعه و سنی در آن اختلاف دارند.
    ما در نوشتار پیش رو برآنیم که این مسئله را با توجه به احادیث و سخنان محدثان سه قرن نخست اسلامی، اعم از صحابه، تابعان و شاگردان تابعان، با توجه به اهمیت دیدگاه آنها در میان مسلمانان، به ویژه اهل سنت، اثبات کنیم. 
    بااین حال، نقل حدیث از امامان معصوم علی ها السلام و شاگردی در مکتب آنها و تمسک به سیره آن بزرگواران در استنباط احکام دینی، خود گواه و دلیل دیگری در پذیرش مرجعیت علمی آنها است که در این نوشتار بدان هم خواهیم پرداخت. هرچند بیشتر سخنان صحابه درباره برتری و جایگاه علمی امام علی علیه السلام است ولی بیان احادیثی همچون حدیث ثقلین و تصریح برخی از تابعان به مقام علمی و مرجعیت امامان دیگر، بر جایگاه علمی آن بزرگواران در نزد آنها دلالت دارد.
    افزون براین، کوشیده ایم تا از منابع غیرامامیه در سه قرن نخست اسلامی، روایت ها و آثار منقول در زمینه مرجعیت علمی اهل بیت علی ها السلام آورده شود که نتیجه آن، پذیرش موضوع از سوی صحابه و محدثان غیرامامیه ای است که دیدگاه آنها از سوی اهل سنت پذیرفته شده است.

    کلیدواژگان: اهل بیت علیها السلام، امام علی علیه السلام، محدثان، مرجعیت علمی
|
  • Mohsen Zare’pour, Ahmad Beheshti Mehr Pages 5-31

    In their two important works, namely, Sharh-e- Tawhid-e Saduq and DilÁlat al- HÁ’erin, Qazi Sa'id Qomi, a Shiite scholar, and Musa bin Meimoon , a Jewish scholar, emphasize on the enormous difference between the creator and the creature; thus, they regard the Divine Essence devoid of any attribute, and reject the existence of any kind of positive attribute for the Divine Essence. According to them, believing in any attribute for the Divine Essence, whether it is the very essence, or something additive to the essence, leads to what the early philosophers call a kind of anthropomorphism, composition in essence and multiplicity, and may result in heresy and polytheism. The views of both scholars on the ontology of attributes can be considered identical with the theory of deputation and exclusion of the essence from attributes, although there are slight differences between them in arguing for this claim. According to Qazi Sa'id, this theory is required to be taken valid on
    the basis of Ahl al-Bayt's guidelines in the knowledge of divine essence, and is also established by rational arguments. From his point of view, having observing the human capacity to understand the issue in question the prophets and infallible Imams have stated some attributes for Allah Almighty in religious texts; and indeed God is devoid of any attribute. It should be noted that the basis for the negation of attributes in the divine essence has caused both thinkers to interpret the attributes introduced in religious texts in a negative way, interpret the positive attributes in the light of negative attributes, and choose the negative divine approach in the semantics of attributes.

    Keywords: ontology of attributes, Qazi Sa'id Qomi, Musa bin Meimoon, deputation, negation of attributes, relationship between divine essence, attributes
  • Majid Sadeghi Hassan Abadi, Hossein Soltani Pages 33-56

    Knowledge of the truth of revelation and its descent has always been a concern for scholars and thinkers. Although it may be impossible to have knowledge of the nature of the revelation and provide a real definition of it, theorists have tried to explain and describe it to the extent of their understanding and ability. In this regard, various views have been raised, including the view of "religious experience." Based on this view, which is, in fact, rooted in Christianity and favored by some Muslim intellectuals such as Abdul Karim Soroush, the Prophet encounters God. In this encounter, no words or propositions are uttered; rather, revelation is the interpretation and the Prophet's account of his personal experience. Soroush seeks to solve the problems of revelation and tries to provide a natural explanation for it. In this explanation, the Prophet both formulates the revelation and interferes with the themes of the revelation. Since this theory leads to the identification of
    revelation with religious experience, and reduces the revelation to a religious experience, it has indefensible requirements that have been faced by criticisms of many theologians and traditional believers. By presenting various perspectives on revelation, the present paper addresses the critique of Soroush's views and, finally, proposes a view that is both consistent with the Qur'an and tradition and accepted by Muslims philosophers and scholars.

    Keywords: revelation, religious experience, Soroush, models of revelation, active intellect
  • Mahdi Safaee Asl, Mahdi Erteqaee Pages 57-82

    After the unity of the Divine Essence and Attributes, Unity of the Divine Acts has become one of the most important and most challenging beliefs of Muslims this belief has even led to the formation of some sects and denominations in Islam. Using the descriptive-analytic method, the present paper deals with examining the Unity of the Divine Acts and expressing its levels as stated in the traditions from Imam Sadeq (AS). In his view, Unity of the Divine Acts means that there is no independent cause in the world other than the Supreme God, and the self-subsistence of existence, creation, ownership, divine lordship, being providing, and authority, which all appear in sequential relations, belong exclusively to God. In the face of those who believe in dualism, he has valid and authentic narrations according to which the Imamite theologians have developed the Shi'i belief system.

    Keywords: unity of the divine acts, unity of creation, unity of ownership, unity oflordship, unity of providing, unity of authority, unity of guidance
  • Rahman Oshriyeh, Mohammad Ali Esmaeili Pages 83-109

    Sadr al-Muta’llehin has comprehensively studied and explained the philosophy of prophecy through various approaches. Using an ontological approach, he has analyzed the position of prophecy in the realm of existence and explained the necessity and the existential states of the prophet's position with arguments such as the argument from noblest possibility, argument from mediation in the Divine Grace, the argument from the ultimate causality (of beings and the manifestation of Names and Divine Attributes. Using the epistemological approach, and with regard to the limitations and error in human perceptual powers, he has explained the philosophy of prophecy; he has also studied the social dimensions of prophecy with two approaches in focus: justice-oriented approach in the light of the rule of law and the utopia or virtuous city-oriented approach. Using the descriptive- analytical method, the present paper explores and analyzes the philosophy of prophecy in the
    thoughts of Sadr al-Muta’llehin.

    Keywords: philosophy of prophecy, transcendental wisdom, ontology of prophecy, Sadral-Muta’llehin
  • Mohammad Azimi, Roghayeh Haj Ahmadi Pages 111-124

    Sheikh Mofid (born in 413 AH) from the Baghdad theological School, and 'AllÁmeh Hilli (born in 726 AH) from the theological school of Hillah, are prominent Shi'i theologians. Although they are both rationalist theologians, they have two different approaches to theological issues. In the present paper, we have tried to analyze the changes and developments in the position and structure of the issue of resurrection, which is one of the important theological questions for these two great Shi'i theologians. In terms of method, both theologians have used the two sources of reason and tradition to know the resurrection. However, there are much more general and rational discussions in the works of 'AllÁmeh than in those of the Sheikh Mofid. For example, although they both believe in the incorporeity of the human soul, Sheikh Mofid offers textual reasons to prove this theory, while 'AllÁmeh Hilli has recourse to rational and philosophical reasons. Regarding the issues of
    resurrection, Sheikh Mofid, unlike 'AllÁmeh, has elaborated on the issue of the resurrection mainly through textual evidence. One of the main causes of this difference is the introduction of philosophy into theology.

    Keywords: position of resurrection, Sheikh Mofid, 'All?meh Hilli, incorporeity of thesoul, resurrection structure
  • Hossein Manafi, Ezzoddin Reza Nejad Pages 125-147

    Scientific authority which includes explaining and interpreting the ambiguous verses of the Holy Qur'an and expressing the teachings and rules that have not been stated clearly and explicitly in the holy Quran (to prevent misunderstandings and scientific controversy among Muslims) is vested with the Prophet (pbuh). Contrary to the political rule on which Shia and Sunni disagree, all Muslims agree on the fact that after the Prophet, Ahl- al-Bayt take on this duty. The present paper seeks to prove this issue in light of the traditions and sayings of the traditionalists of the first three centuries of Islam, including the Companions, the Successors and the students of the Successors, given the importance of their views among Muslims, in particular the Sunnis. However, the oral traditions by the infallibles Imams, studying in their schools, and referring to their lifestyle in making inferences from religious rules bring ample evidence for the acceptance of their scientific authority, which we will discuss in this paper. Although most of the words of the Companions are about the superiority and the scientific status of Imam Ali, traditions such as the Hadith of Thaqalain and the formal propositions of some of the successors about the scientific position and authority of the other Imams indicate the scientific position of them. In addition, we have tried to use non-Imamite sources in the first three centuries of Islam to extract the narratives and traditional works in the field of the scientific authority of Ahl al-Bayt, which results in admitting this issue by non-Imamite companions and traditionalists whose ideas have been accepted by the Sunnis.

    Keywords: Ahl al-Bayt, Imam Ali (pbuh), traditionalists, scientific authority