فهرست مطالب

مطالعات فقه امامیه - پیاپی 10 (بهار و تابستان 1397)

مجله مطالعات فقه امامیه
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حسن عابدیان*، علی عزیزیان صفحات 7-33

    موضوع مقاله «طهارت و نجاست اهل کتاب از دیدگاه امام خمینی، خویی، حکیم و شیخ انصاری» می باشد که هدف اصلی آن روشن سازی حکم شرعی طهارت و نجاست اهل کتاب است تا عده ای از مسلمانان در روابط خود با آنها دچار مشکل نشوند. با توجه به بررسی های انجام شده، شیخ انصاری قائل به نجاست اهل کتاب است، ولی آیت الله حکیم و امام خمینی طهارت اهل کتاب را ثابت ندانسته و روایات دال بر نجاست را ناتمام می دانند و در نهایت این روایات را حمل بر کراهت می کنند. آیت الله خویی با این که ادله طهارت را مقدم می داند، ولی قائل به احتیاط شده است.

    کلیدواژگان: طهارت، نجاست، اهل کتاب
  • جواد ریاحی صفحات 35-65

    یکی از طبقات چهارگانه واکنش جزایی در سیاست کیفری اسلام، طبقه مجازات‎های تعزیری است که به لحاظ چگونگی تعیین و اجرای آن، از اهمیت خاصی برخوردار است. از موضوعات تامل برانگیز مطرح در حوزه تعزیرات این است که در شرایطی که تعذیب جسمانی، ماهیت رایج و متداول کیفر در جامعه‎ عرب و سایر جوامع را تشکیل می‎داده است، شارع اسلام در کنار مجازات شلاق تعزیری، بر لزوم اعمال سایر واکنش‎های تعزیری همچون توبیخ، کیفرهای مالی و مجازات‎های محدودکننده آزادی، تاکید کرده است. مقاله حاضر با اتخاذ روش توصیفی-تحلیلی، این مسئله را از منظر ماهیت تعزیر بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که تعزیر به تازیانه محدود نبوده و به معنای مطلق تادیب و مطلق واکنش های رادع بزهکار از تکرار بزه است، لذا انحصار تعیین کیفر جرایم موجب تعزیر به یک یا چند مجازات خاص، صحیح نبوده و حاکم در بسیاری از موارد موظف است بزهکار را به مجازات‎هایی غیر از تازیانه محکوم کند.

    کلیدواژگان: عمومیت تعزیر، سیاست کیفری، واکنش جزایی، کیفر، تازیانه
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی، عبدالرضا شریفی صفحات 67-99

    در آرای مشهور و رایج فقه امامیه، محدودیت های بسیاری نسبت به خوردن آبزیان وجود دارد. در این میان، نظر مشهور و رایج این است که حیوانات دریایی به جز ماهی فلس‎دار و میگو همگی حرامند و بر این قول هم ادعای اجماع شده است. دلیل عمده این نظر روایاتی است که در آنها از بود و نبود فلس به عنوان ملاک حلیت و حرمت سخن گفته شده است. اما این روایات از نظر برخی فقها، از لحاظ سند ضعیفند. در این مقاله ضمن بررسی حرمت و حلیت حیوانات دریایی، به این مطلب نیز پرداخته است که فلس‎دار بودن برای حکم به حلیت نمی‎تواند امر ثابت و محتومی باشد. همچنین به این پرسش پاسخ داده شده است که ملاک و معیار حلیت و حرمت آبزیان، به خصوص ماهی، در منابع اسلامی چیست و آیا ملاک و معیار تعیین مصداق، عرف عام است یا خاص. فقی هان و ارباب فتوا در نوشته‎های فقهی خود درباره حکم گیاهان و حشرات آبزی مطلبی نفرموده‎اند و بحث درباره آبزیان را نیز به ماهیان، محدود ساخته و معیار حلال بودن و خوراکی بودن ماهیان را نیز در پولک‎دار بودن آنان دانسته‎اند که این خود با پرسش جدی روبه‎رو می‎گردد.

     

    کلیدواژگان: آبزیان، فلس، قشر، حلیت، حرمت
  • زهرا فیض صفحات 101-127

    تعصیب یکی از مباحث مورد اختلاف میان فقهای عامه و امامیه است. در باب ارث نسبت ترکه متوفا با فرض های شش گانه ای که در قرآن کریم بیان گردیده سه صورت پیدا می کند: تساوی سهام و ترکه، نقصان سهام از ترکه و فزونی سهام از ترکه؛ که در این حالت، میزان ترکه از مجموع سهم الارث ورثه بیشتر می شود و در اصطلاح فقهی به آن تعصیب گفته می شود. در این مسئله که اضافی سهم، به چه کسی تعلق می گیرد، بین فقهای شیعه و سنی اختلاف نظر است. در این مقاله با بررسی ادله هریک از سوی فریقین به این نتیجه رسیده ایم که قرآن اصل اشتراک مرد و زن در ارث را بیان نموده است و مسئله تعصیب، مخالف با آیات و روایات است و سبب اصلی ارث بردن بازماندگان نسبی، صرفا قرابت یا اسباب موجب ارث است و اگر میت از خود، وارث بالفرض را بر جای بگذارد در آن صورت این وارث بر وارث بالقرابه مقدم بوده و قبل از همه سهم خویش را بر می دارد.

    کلیدواژگان: ارث، تعصیب، عصبه، فقه امامیه، فرض، فقه اهل سنت
  • خسرو حسین پور صفحات 129-159

    معالجه های که توسط پزشک انجام می شود، از دو جنبه کیفری و مدنی بررسی می گردد. این اعمال طبی و جراحی، در صورت وجود شرایط مقرر در ماده 158 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 جرم نخواهد بود. از لحاظ مسئولیت مدنی علی رغم این مطلب که یکی از مباحث مهم مسئولیت های مدنی، مسئولیت پزشکان است، در قانون مدنی و قانون مسئولیت مدنی حکمی خاص در این مورد وجود ندارد و این قوانین نسبت به آن ساکتند، ولی در قانون مجازات اسلامی در مبحث موجبات ضمان به طور خاص، موادی به این موضوع اختصاص یافته است. در قانون مجازات اسلامی 1392 در مواد 497-495 مسئولیت پزشک از مصادیق مسئولیت مبتنی بر تقصیر شناخته شده است که بسیار اهمیت دارد؛ زیرا در قانون مجازات اسلامی 1370 مسئولیت پزشک از مصادیق مسئولیت محض (مطلق) محسوب می گردید. بنابراین قانون گذار در قانون مجازات اسلامی 1392 از مبنای سابق خود که مبتنی بر نظر مشهور فقهی بوده، عدول نموده و در اقدامی ستایش آمیز نظر غیرمشهور فقهی را پذیرفت. در این نوشتار مسئولیت مدنی و کیفری پزشک در نظام حقوقی ایران با نگاه و توجه به قانون جدید مجازات اسلامی بررسی می شود.

    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، مسئولیت مدنی، پزشک، تقصیر، قصور، اخذ برائت
  • علی رحمانی فرد سبزواری، فاطمه نظری صفحات 161-184

    وقتی موضوع جدید و به اصطلاح مسئله مستحدثه پیش می آید، فقهای آن دوره موظفند که پس از بررسی جوانب مختلف آن، حکم شرعی لازم را از میان منابع و متون قرآنی، روایی و فقهی استخراج نموده و به مکلفان ارائه نمایند. یکی از این مسائل، شبیه سازی انسانی است. شبیه سازی در لغت به معنای تولید نسخه ای مطابق با اصل است و در اصطلاح رایج پزشکی، به معنای تولید نسخه ای مطابق اصل از انسان، بدون نیاز به تلقیح سلول های جنسی مذکر یا مونث است. در قبال این مسئله دیدگاه های مختلفی وجود دارد که برخی موافق این عمل و برخی مخالف آن هستند. موافقان به دو دلیل اساسی استدلال می کنند: 1. دلیل شرعی بر منع این کار وجود ندارد؛ 2. این پدیده، آثار مثبت بزرگی برای بشریت دارد؛ مانند شناخت امراض سرطانی، علل سقط جنین، عوامل مصونیت از انواع بیماری ها، امکان باروری زوج های عقیم و کمک به نسل آینده جهت بهتر شدن حیاتشان. مخالفان نیز به دلایلی متمسک می شوند؛ مانند این که این کار مستلزم اختلاط نسب، مداخله در کار خداوند و تغییر و تبدل در خلقت الهی است. به علاوه، مشکلات ارث و مانند آن به وجود خواهد آمد.

    کلیدواژگان: شبیه سازی، سلول های بنیادی، حرمت، اباحه، انسان
|
  • Seyyid Hasan Abediyan, Ali Aziziyan Pages 7-33

    The subject of the article is "Ritual Purity and Impurity of People of the Book according to Imam Khomeini, Khoei, Hakim and Sheikh Ansari" and the main purpose of this article is to explain and clarify the Islamic law concerning the ritual purity or impurity of the People of the Book so that some Muslims may not have problem in their interaction with them. Based on the findings of this study, Sheikh Ansari maintains that the People of the Book are ritually pure. However, Ayatollah Hakim and Imam Khomeini (ra) maintain that their ritual purity is not established and that the narrations concerning their impurity are insufficient and, at the most, indicate karahat or undesirability. Ayatollah Khoei exercises precaution about the People of the Book. Nonetheless, he says that the proofs and narrations concerning the purity of the People of the Book take precedence over other evidences and narrations. *

    Keywords: Purity, impurity, People of the Book, Chrisitians, Jews
  • Jawad Reyahi Pages 35-65

    One of the four categories of penal reaction in the criminal policy of Islam are discretionary punishments which are highly important in terms of how they are determined and executed. Among the subject-matters that need to be studied meticulously in connection with discretionary punishments is the fact that physical punishments constitute the common form of punishment in Arab and non-Arab societies but the Lawgiver has also emphasized on the necessity of executing other forms of punishments such as financial penalties and restriction of freedom. The present article adopting an analytical – descriptive method discusses this issue from the point of view of discretionary punishment, and it concludes that discretionary punishments are not confined to flogging; rather it includes any form of punishments and reactions that help prevent a delinquent from committing a felony. It is therefore not proper to restrict punishments to one or several punishments; rather the Muslim judge or ruler i

    Keywords: generality of discretionary punishment, penal policy, criminal reaction, penalty, flogging
  • Abulfazl Alishahi Qal'ahjuqi, Abdur Reza Sharifi Pages 67-99

    There are a lot of restrictions in well-known juridical views of Imamiyyah school of law with regards to eating seafood and aquatic animals. The common and unanimous view of Shia scholars is that sea creatures are forbidden to eat except for shrimps and fish that have scales. The main reason that justifies this position originates in the narrations that deal mainly with the permissibility or impermissibility of fish that have or do not have scales. But these narrations have poor chain of transmission and therefore cannot be considered as authentic. This article seeks to study the permissibility or impermissibility of eating seafood trying to conclude that having scales cannot be a definite permissibility criterion. So what is the legal or juridical criterion for permissibility of sea creatures especially fish? Who determines the criterion for what is halal or haram sea creature? Is it the common custom or particular custom that determines the manifestation? In their writings, jurists have not discussed the rules concerning shrubs and insects found in water. When it comes ot sea creatures, they have confined their discussions to fish stating that only fish that have scales are halal to eat which, by itself, gives rise to serious questions.

    Keywords: sea creatures, scales, permissibility, impermissibility, fish
  • Zahra Fayz Pages 101-127

    Ta'sib is one of the contentious issues among both Sunni and Shia jurists. In regards to inheritance, the relationship of the deceased person's bequest and estate with the six suppositions mentioned in the Quran can take three forms: equality of the shares and inheritance, the shares being less than the inheritance and the shares exceeding the inheritance in which case the total shares exceed the whole estate. In jurisprudential terminology, this scenario is called ta'sib. When it comes to who the excess in the shares belongs to, there are differences of opinion among Shia and Sunni jurists. In this article, we have reached, after studying the arguments presented by both branches of faith, the conclusion that the Quran has mentioned the principle that both man and woman have a share in the inheritance. Ta'sib is in contravention with the verses and traditions. The main reason the heirs receive their share of inheritance is blood relationship or causes of inheritances. If the deceased person leaves behind a supposed heir, in this case, this heir takes preference over the close relatives and therefore he takes out his share before everyone else.

    Keywords: inheritance, ta'sib, 'asab, Imamiyyah jurisprudence, supposition, Sunni jurisprudence
  • Khosro Husseinpour Pages 129-159

    The medical treatments carried out by a doctor are studied from criminal and civil perspectives. These surgical and medical conducts will not be considered to be crimes if they meet the conditions adopted in article 158 of Iran's Islamic penal code. As for civil liability, despite the fact that this issue is one of the doctors' important civil responsibilities, there is no special rule in civil law and civil liability law. These rules are silent about it. In articles 495-497 of Islamic penal code, medical responsibility is recognized among the manifestations of negligence-based responsibilities. That is because in Islamic penal code approved in 1991 doctor's responsibility is considered to be among the manifestations of absolute (pure) responsibility. Therefore, in the Islamic penal code approved in 2013, the legislator has left his former position and principle which was based on the widely-held opinion of jurists and, in a praiseworthy action, adopted a less known legal position. In this study, doctor's civil and criminal liabilities are studied in Iran's legal system with a view to the new Islamic penal code.

    Keywords: criminal liability, civil liability, doctor, fault, delinquency, getting exempted
  • Ali Rahmani Fardi Sabzevari, Fatima Nazari Pages 161-184

    When a new topic or issue emerges or arises, the jurists of that particular era are duty-bound to study it from various angles as well as to derive its legal rulings with reliance on the Quran and prophetic traditions. One of the current-day issues that need to be dealt with is human cloning. Human cloning is the creation of a genetically identical copy of an existing, or previously existing, human being or growing cloned tissue from that individual without having to insert male or female sexual cells into one another. Human cloning is a highly controversial issue. The proponents of cloning take recourse to arguments such as the following: 1- There is no legal proof to oppose cloning. 2- Cloning has great positive impacts on humanity such as diagnosing cancerous diseases, causes of abortion, immunity against illnesses, fertility of infertile couples and helping future generations to live better lives. The opponents also resort to certain arguments. For example, they say that cloning leads to amalgamation of the parentage; it is a kind of intervention in the affairs of God and it is tantamount to creating a change in God's creation. Furthermore, inheritance related problems will arise.

    Keywords: cloning, stem cells, prohibition, permissibility, humanbeing