فهرست مطالب

مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
سال یکم شماره 1 (پیاپی 0، زمستان 1396)

  • ویژه نامه سلامت معنوی
  • تاریخ انتشار: 1396/12/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا اعرافی صفحات 11-13
    زمینه و هدف
    برای ارائه نظریه جامع و کامل معنویت اسلامی چندین شاخه از علوم اسلامی باید در کنار همدیگر قرار بگیرند و منظومه ای را تشکیل دهند. در نظریه کلان اسلامی، معنویت مفهومی متعین، تعریف شده و امری عقلانی، فلسفی و مبتنی بر استدلال و کاملا واضح است و مقصود معنویت عاطفی نیست.
    یافته ها
    بر اساس سایر شاخص ها سلامت معنوی دارای ابعاد ماورائی درونی (درونگرا) و لایه های بیرونی است، هم ساحتی از ساحات بشری است و هم فراساحتی (ترکیبی ) است، جامع، شامل و نظام واره است، متوازن با سایر ساحات است، دارای تجلیات درونی و بیرونی است، جلوه گری آن در قلب شعائر اسلامی است، دارای مراتب و از امور اکتسابی و اختیاری است.
    نتیجه گیری
    در این گفتار علاوه بر معرفی ده شاخص فوق از مولفه های سلامت معنوی، تحلیلی راجع به آسیب های معنویت گرایی متناظر آنها نیز اشاره شده است.
  • مهدی مشکی صفحات 14-21
    زمینه و هدف
    از زمان شکل گیری جریان سکولاریسم در غرب ارزش ها، تفکرات، مفاهیم، و... زیادی وارد کشورهای اسلامی شد و در مواردی جامعه اسلامی را ناخواسته در چالش قرار داد. هدف این مجموعه نقد و بررسی واژه سلامت معنوی 1 است که در دهه های اخیر وارد ادبیات پزشکی کشور شده است. کنکاش درباره معنی و مفهوم این واژه و رابطه آن با اسلام و در نهایت ارائه پیشنهادی جهت مقید کردن آن به واژه «اسلامی » با طرح سه دلیل.
    روش کار
    در تهیه مجموعه از روش مقاله تحلیلی-توصیفی استفاده شده و سعی دارد با تبیین معنویت و سلامت معنوی آن را بررسی و نقادی کند.
    یافته ها
    واژه «معنویت » چه در ادبیات لاتین و چه در ادبیات فارسی قابلیت جمع با واژه «سکولار » و تفکر سکولاریسم را دارد و واژه ترکیبی «سلامت معنوی » نیز دچار ابهام است و قابلیت جمع با سکولاریسم را دارد.
    نتیجه گیری
    واژگان انتزاعی بستر تفکر و حامل معنای فکری، اعتقادی، ارزشی و... تولید کنندگان و بکارگیرندگان خود می باشند. بنابراین جهت احتراز از سوء برداشت و استقلال در تولید واژگان و خروج از حالت انفعال نسبت به تمدن سکولار غرب واژه «سلامت معنوی اسلامی » 2 پیشنهاد می شود.
  • سیدمحسن فروتن * صفحات 22-30
    زمینه و هدف
    سلامت معنوی 1 بعنوان یکی از ابعاد سلامت و شاید مهمترین بخش آن در کنار ابعاد جسمی، اجتماعی و روانی توسط سازمان بهداشت جهانی تعریف شده است. این مقاله سلامت معنوی را از دیدگاه یکی از استادان علم و اخلاق مرحوم دکتر محمد مهدی اصفهانی ( 1396 - 1324 ) بیان می کند.
    یافته ها
    در مکاتب غیر الهی انسان موجودی مادی با هویت بیو-سایکو-سوشیال 2 است که به طور لزوم اعتقاد به خدا، ماوراءالطبیعه و حیات پس از مرگ ندارد و ثواب و عقاب اخروی برای او مطرح نیست و در این مکاتب هدف از زندگی سالم، تامین نیازهای جسمی، روانی، اجتماعی و ارتقاء کیفیت زندگی مادی است و همه چیز حتی معنویت مورد نظر خود را فقط برای زندگی در این دنیای مادی می خواهند ولی مکاتب الهی علاوه بر اینها برای آن دنیا هم فکر می کنند. یعنی تامین نیازهای معنوی و حرکت به سوی تعالی با بهره گیری شایسته از رفاه جسمی، روانی، اجتماعی و ارتقاء کیفیت زندگی.
    نتیجه در مکاتب الهی انسان موجودی است متاله، مسئول، غایت مقصود آفرینش، رو به کمال، خداجو، معتقد به حیات پس از مرگ و ثواب و عقاب الهی. او پیرو پیامبران پروردگار و دارای هویت روحانی، جسمانی، روانی و اجتماعی است.
  • سید جمال الدین سجادی، حمیدرضا مظاهری سیف، ناصر سیم فروش، بهزاد شمس مورکانی، فریدون عزیزی، سید حسن مقدم نیا، محمدعلی محققی * صفحات 31-38
    زمینه و هدف
    آموزش عالی سلامت، سطحی حیاتی از نظام آموزش عالی کشور است که مقدرات سلامت آینده جامعه را رقم می زند. شایسته است این نظام آموزشی با ارائه جامع ترین، روزآمدترین و فراگیرترین مفاهیم سلامت، رویکردی متعالی را انتخاب و اجرا نماید. در این رویکرد لازم است همه ساحات بشر و همه ابعاد سلامت مورد توجه قرار می گیرد.
    روش
    در این مطالعه با تلفیق نظر اساتید پانل آموزشی همایش سلامت معنوی در سال 1395 با یافته های منتخب منابع علمی، به تحلیل و توصیف در پنج محور اهتمام شده است.
    یافته ها
    سلامت معنوی از ابعادی است که لازمه تعالی در سایر ابعاد و تضمین کننده تحقق انسان سالم در جوامع سعادتمند و برخوردار از توسعه و امنیت پایدار است.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های مطالعه در پنج محور زیر تحلیل شده است:• مبانی- تعاریف- نظریات و دیدگاه های مرتبط و قابل طرح در آموزش عالی سلامت
    • تحلیل نظام فعلی آموزش عالی سلامت از پنجره سلامت معنوی
    • موضوع شناسی و اولویت گذاری و نیازسنجی محتوای معنوی برای ارائه در آموزش عالی سلامت
    • شیوه های پیشنهادی ارائه موضوعات و مصادیق سلامت معنوی در آموزش عالی سلامت
    • الگوها و مصادیق عینی سلامت معنوی در نظام آموزش عالی سلامت، نحوه شناسایی، معرفی و ترویج سیره آن ها و در انتها توصیه های راهبردی و کاربردی ارائه شده.
  • حسن ابولقاسمی، مینو اسد زندی * صفحات 39-48
    زمینه و هدف
    احتمال بروز بیماری معنوی هم در افراد سالم وجود دارد و هم در بیماران. غفلت از یاد خدا، عادات غیر بهداشتی، رفتارهای پرخطر و هیجانات مخرب ناشی از آن، سلامت معنوی مددجویان سالم را تهدید می کند. نا امیدی از رحمت حق که سبب ترس و اضطراب آینده و اندوه از دست دادن سلامت گذشته بیماران می شود، به سلامت معنوی ایشان آسیب می رساند. برای حفظ و ارتقای سلامت معنوی، باید مراقبت معنوی هم برای افراد سالم و هم برای بیماران انجام شود. این پژوهش با هدف طراحی روش تقویت ایمان و اعتقادات، به عنوان اصلی ترین مراقبت و راهکار حفظ و ارتقای سلامت معنوی مددجویان و بیماران انجام شد.
    روش کار
    در شش مرحله تحقیق کیفی ابتدا مدلهای جهانی مراقبت پرستاری تحلیل شدند. به علت عدم توجه تمام آنها به وجود روح ملکوتی در انسان، مفهوم روح (قلب) از قرآن و روایات اقتباس شد. مفهوم قلب سلیم به عنوان مفهوم مرکزی در طراحی مدل مراقبت معنوی قلب سلیم به روش گراندد تئوری به کار رفت. سپس در پژوهش قیاسی-استقرایی، فهرست بیماری های معنوی در چهار بعد ارتباط انسان با خدا، خود، مردم و عالم خلقت استخراج گشت. دستورالعملهای مراقبت معنوی مبتنی بر شواهد دینی به روش استتلر طراحی و اعتبار بخشی شد. با کاربرد مدل در تحقیقات بالینی، مدل تجویزی مراقبت معنوی بر اساس روش سنتز نظریه واکر و اوانت، طراحی شد. در این پژوهش کیفی با تحلیل محتوایی شواهد دینی (قرآن، خطبه همام نهج البلاغه، دعاهایی از صحیفه سجادیه، حدیث جنود عقل و جهل و حدیث
    عنوان بصری)، روش های تقویت ایمان، به عنوان اصلی ترین مراقبت معنوی برای دستیابی به قلب سلیم، تبیین شد.
    یافته ها
    از دیدگاه قرآن، سلامت معنوی به معنی برخورداری از قلب سلیم است که در پرتو ایمان و باور قلبی حاصل می شود. ایمان با رنگ الهی زدن به افکار، نیات و رفتارهای کلامی و غیر کلامی افراد، آنها را به احساس امنیت و آرامش می رساند و سبب هماهنگی اراده انسان با نغمه تسبیح عالم خلقت می شود. ایمان و اعتماد به خداوند، آسیبهای معنوی ناشی از ابتلائات و آزمایش های الهی از جمله بیماری را تسکین داده و امکان سازگاری با مشکلات زندگی را فراهم می کند. ایمان به قدرت خداوند، ضمن توسعه شهامت مواجهه با بحرانهای زندگی، مشکلات را در پرتو رحمت خدا به چالشی قابل حل مبدل می نماید. پرستاران و تمام کارکنان نظام سلامت باید علاوه بر اصلاح محیط فیزیکی، روانی، اجتماعی و معنوی مددجویان سالم و بیماران خود، به توانمندسازی افراد و خانواده ها برای انجام خود مراقبتی معنوی بپردازند.
    نتیجه گیری
    کارکنان نظام سلامت باید به ارائه مراقبت های معنوی در تمام سطوح پیشگیری پرداخته، علاوه بر نیازهای جسمی به دیسترسها و نیازهای معنوی مراجعان و بیماران توجه نموده، در پرتو ارتباط با خدا، کل نعمات عالم خلقت را برای تقویت ایمان خود و مراجعانشان به کمک بگیرند.
  • باقر غباری بناب *، رویا راقبیان صفحات 49-58
    زمینه و هدف
    تحقیقات نشان می دهند که یکی از عمده ترین مشکل افراد در زندگی شتاب زدگی، به طور تکانشی تصمیم گرفتن در شرایط حساس زندگی است. تکانشی عمل کردن موجب شکست در تصمیم گیری های روزانه می شود. به همین جهت است که آموزش صبر به کودکان از همان اوایل دوران کودکی لازم و ضروری است. هدف از پژوهش حاضر آماده سازی والدین برای آموزش صبر به عنوان فضیلت برای دانشآموزان دوره دبستان می باشد.
    روش
    در این راستا متون اسلامی علاوه بر قرآن و حدیث، اقوال حکما و بزرگان در این مورد جمع آوری شدند و مصاحبه ساختاری نیز برای تکمیل دانش و اطلاعات از دانشجویان به عمل آمد.
    یافته ها
    نتیجه بررسی نشان داد که صبر انواعی دارد در مواقع مختلف از انواع آن استفاده های فراوانی می توان نمود و هرکدام از انواع آن تعریف مشخصی دارند ولی آنچه در همه آن ها موثر است سیستم بازداری شناختی فرد است. سیستم بازداری شناختی علاوه بر تنظیم هیجانها، موجب بهتر فکر کردن و تدبر نمودن می شود.
    علاوه بر پیشینه های تحقیقاتی مصاحبه های نیمه ساختاری نیز دلالت بر این دارند که صبر فواید زیادی دارد. از جمله آن ها می توان به بازداری از رفتارهای تکانشی و جلوگیری از تصمیم های عجولانه، تنظیم هیجانها و دور اندیشی را نام برد.
    نتیجه گیری
    در این نوشته علاوه بر معرفی صبر و تشریح ابعاد آن ضرورت آموزش این سازه به کودکان و نوجوانان یادآوری شده است. در آموزش صبر به والدین و توسط والدین به کودکان و نوجوانان از جدیدترین روش های علمی در روانشناسی استفاده شده است.
  • حمیدرضا خانکه * صفحات 59-63
    زمینه و هدف
    پارادایم کیفی متمرکز بر پدیده های اجتماعی و مطالعه این پدیده ها از منظر افرادیست که آنها را تجربه کرده اند. در حوزه سامت استفاده از روش ها و پارادایم مناسب در شناخت پدیده های پیچیده و وابسته به فرهنگ جامعه می تواند در جهت ارتقاء سلامت جامعه در کلیه ابعاد تاثیر گذار باشد. هدف از انجام تحقیق شناخت ابعاد مختلف پدیده ها به منظور کشف حقایق و توصیف، تشریح، تبیین، پیش بینی و کنترل پدیده ها می باشد.
    روش کار
    این مقاله سعی دارد بر اساس مرور انتخابی منابع معتبر روش شناسی یکفی و تجارب نویسنده در طراحی و اجرای مطالعات کیفی به بررسی کاربرد مطالعات کیفی در نظریه پردازی در نظام سلامت بپردازد.
    یافته ها
    رویکرد سلامت مبتنی بر شواهد، زمینه را برای انجام مطالعات مختلف فراهم نموده است. قالب مطالعات بر اساس پارادایم اثبات گرایی و به منظور کشف حقایق قابل تعمیم طراحی و اجرا می گردد. در صورتیکه سلامت و پدیده های مرتبط با آن ذهنی، پیچیده، وابسته به بستر و فرهنگ بوده و درک عمیق آنها اولین و پایه ای ترین گام در طراحی مداخلات اصلاحی می باشد. پارادایم کیفی و روش های وابسته به آن می تواند امکان درک عمیق پدیده های مرتبط با سلامت را از طریق شناخت تجارب انسانی و معانی تجارب آنها فراهم نموده و در نهایت در شرایطی که پدیده مسئله محور، پیچیده، فرایندی و متاثر از فرهنگ و بستر اجتماعی باشد با استفاده از روش نظریه بستر زاد میتوان نظریه های میان دامنه داده بنیاد تولید نمود. نظریه های میان دامنه تصویری واضح، جامع و شفاف از پدیده های سلامتی ارائه داده که به کمک آنها می توان فهمید مردم با مشکلات سلامتی خود چگونه برخورد کرده و چه نتایجی حاصل می شود.
    نتیجه گیری
    به کمک تصور جامع و واضح حاصل از مطالعات نظریه پردازی، امکان انجام مداخلات موثر و سازگار با فرهنگ فراهم شده و می توان ضمن ارتقای سلامت همه جانبه مردم، سلامت جامعه محور را نیز توسعه داد. توصیه می شود با تولید نظریه های میان دامنه بستر زاد ضمن شناخت عمیق واکنش ها مردم به چالش های سلامتی زمینه توسعه خدمات سلامتی مبتنی بر نیاز واقعی جامعه فراهم میگردد.
  • سید عبدالمجید بحرینیان * صفحات 64-74
    بررسی رابطه خودشناسی و سلامت معنوی اسلامی از اهم مسائل معنوی و بهداشت روانی است. مطالعات خودشناسی و سلامت معنوی از دو متدولوژی متفاوت بهره می گیرد. شواهد نشان می دهد با توجه به عدم اقبال فرهنگ غرب نسبت به انجام مطالعات خودشناسی به خصوص با دیدگاه اعتقادی و مذهبی، مطالعات انجام گرفته در این زمینه نادر است و مطالعه ای که نشان دهنده رابطه خودشناسی و سلامت معنوی باشد یافت نشد. تنها شواهد پراکنده حاکی است، کسانی که به دنبال خودشناسی باشند از سلامت معنوی، شکوفایی معنوی و شخصیت توحیدی برخوردارند. به نظر می رسد مطالعه حاضر جزء اولین مطالعاتی است که در این زمینه انجام گرفته است. این مطالعه با روش مروری انجام شده تلاش شده است ضمن ارائه تابلوی نسبتا مناسبی از خودشناسی و سلامت معنوی اسلامی، تبیین مناسبی از رابطه بین این دو فرایند ارائه شود. نتیجه این مطالعه نشان می دهد که سلامت معنوی و خودشناسی ملازم یکدیگر بوده و در صورتی که فرد به خودشناسی برسد از سلامت معنوی و شکوفایی معنوی نیز برخوردار خواهد شد.
  • مسلم بهادری، یحیی عقیقی، محمدعلی محققی * صفحات 75-82
    خوبی نور است، جلوه گری نور در تاریکی ها بیشتر است. بنده صالح، معلم معنوی، و طبیب عرفانی، الگوی اخلاقی و انسانیت، دکتر علیرضا یلدا، دار فانی را وداع نمود و در جوار رحمت حق آرام گرفت. تدبر و کنکاش در ساحات انسانی، اجتماعی، علمی، اخلاقی، معنوی و طبی حضرت استاد، فرصت مغتنمی است برای معرفی الگویی مفید و الهام بخش برای طبیبان و دانشجویان نسل حاضر و نسل های آتی. این نگاره، منظومه ای است در نگاشت صفات و توصیف ملکات و نگارگری سیمای آموزگار خوبی ها، مرحوم مغفور دکتر علیرضا یلدا. آرایه های معنوی، علمی، اجتماعی، طبی و اخلاقی آن طبیب خدایی، در قالب گزاره هایی موجز و اشاراتی اجمالی، از زبان و قلم یاران و همراهان و شاگردان و بیماران، به اهل نظر تقدیم می شود. امید است آینه تمام نمای پند و عبرت و مشعل فروزان فرا راه راهیان مسیر پر تلاطم خدمت و انسانیت، و ایمان و عبودیت باشد.
  • عباس علی واشیان * صفحات 83-88
    بیان مسئله
     وضعیت موجود سلامت در عرصه های مختلف جسمی، روانی و اجتماعی در حال حاضر نتواسته است به طور کامل و جامع به نیازهای تمامی ابعاد انسان پاسخ دهد چراکه در ابعاد وجودی انسان، شاکله هایی وجود دارد که بشر با علم تجربی محض به آن پی نبرده است اما می داند که هست و اثرگذار است.
    در همین راستا تدوین سند سلامتی که جامع تمامی نیازهای انسان در تمامی ابعاد باشد، مستلزم پرداختن به تمامی شاخص های سلامت و از جمله سلامت معنوی است.
    روش تحقیق
     بنیادین و به صورت توصیفی - تحلیلی با مطالعات نظری و کتابخانه ای اسنادی در متون دینی می باشد. همچنین مصاحبه با افراد صاحب نظر و با تجربه در این زمینه و با روش دلفی (نخبگی)، شاخصها، استخراج شده است. این تحقیق در راستای تولید نظام جامع سلامت از منظر قرآن و احادیث و طراحی نظام جامع سلامت و مراقبت معنوی توسط محقق است.
    یافته ها
    نشان می دهد که گزاره های وحیانی و دینی، ضمن بیان شاخص های تجویزی در سلامت معنوی، به شاخص های تحذیری نیز می پردازند.
    نتایج
    شاخص های بدست آمده بر اساس متون وحیانی و دینی، می تواند ضمن مشخص نمودن نیمرخ وضعیت موجود سلامت معنوی در جامعه، بر اساس راهبردهای فرضی و راه کارهای قابل پیش بینی در سه سطح ایجادی، حفظی و ارتقایی، سلامت معنوی جامعه را باعث شوند.
|
  • Alireza Erfani * Pages 11-13
    Background and objectives
    Formation of a comprehensive and exhaustive theory of spiritual health demands convergenceand collaboration amongst several disciplines of Islamic theology and formation of an interdisciplinary collaboration. In macro-level Islamic theory, spirituality is a clearly-defined and welldocumentedconcept
    formed on a solid philosophical and logical foundation based on deduction and clear reasoning whichis quite different from emotional spirituality.
    Results
    According to different definitions based on a wide range of criteria, spiritual health is comprised of metaphysical, mental, and social dimensions and is both humane and supernatural (multidimensional). Spiritual health is comprehensive, inclusive, and well-structured, and is considered as in line with other dimensions of humanity with both internal and external presentations. It is noteworthy, however, that its presentation and embodiment which is integral to Islamic culture, has different levels and layers, and is considered as an acquired and voluntary accomplishment attainable by free will.
    Conclusion
    In this essay, besides introduction of ten criteria of the abovementioned indicators of spiritual health, an analysis of the plights of spiritualism-related perils is also discussed.
    Keywords: Health, Spirituality, Spiritual Health, Theology, Philosophy, Medicine, Islam
  • dr Mehdi Meshki * Pages 14-21
    Background and objective
    Since formation of the secularism movement in the West, several ideologies, viewpoints, and…. has been encroached on the traditional values of Islamic countries, some of them challenging the traditional Islamic values. The objective of this essay is a critical analysis of the term “spiritual health” which has been introduced to the Iranian academic and medical literature in the recent decade. The main focus of this article is an analysis of the meaning and connotations of this new terminology and its relationship with Islamic values.We shall conclude by discussing three rationales for prudence of adjoining the adjective “Islamic” to the combination “spiritual health” in Iranian academic literature.
    Methods
    In this series of studies, an analytic-descriptive methodology is employed and the concept is discussed and critically analyzed through definitions of spirituality and spiritual health.
    Results
    It can be argued that the term “spirituality” in both Western and Persian literature has a secularism connotation and may be used in conjunction with the adjective: “secular”. Moreover, the combination of “spiritual health” seems rather ambiguous and is most likely to be used in a secularist context.
    Conclusion
    Abstract terminology can form a breeding ground for development of certain ideologiesand a carrier for ideological beliefs and cultural values of those who ntroduce them. Therefore, using the combination “Islamic Spiritual Health” is proposed for safeguarding against misinterpretation and preservation of our cultural and literal autonomy, and resistance to passivism towards the Western secular ideology.
    Keywords: Spirituality, Materialism, Health, Islam, Terms, Connotations
  • dr seyed Mohsen Forotan * Pages 22-30
    Spiritual Health is defined as one of the dimensions of health by the World Health Organization and perhaps the most important of them, along with the physical, social and mental dimensions. This article describes spiritual health from the perspective of one of the late professors of science and ethics Dr. Mohammad Mehdi Esfahani(2017-1945) . In non-divine schools of thought , man is a creature with a bio-psycho-social identity, which necessarily does not imply belief in God, the supernatural or life after death. However the goal of a healthy life is to provide physical, psychological, social and material needs; and all things, even their defined spirituality, are for life only in the material world; but divine schools of thought also consider for the next world as well in other words , the provision of spiritual needs and the movement towards excellence through the proper utilization of physical, psychological social well-being and the enhancement of the quality of life. In the divine schools of thought, man is a divine, responsible, purposeful creation, fashioned to perfection, who is a believer of life after death and follows the prophets of the Lord and has spiritual, physical, psychological and social identity.
    Keywords: Health, Spirituality, Islam, Spiritual Health, Spiritual Therapies
  • MohamadAli Mohagheghi * Pages 31-38
    Background and Objective
    Higher health care education is a detrimental level of the national higher education system which can potentially define future health status of the nation. Therefore, naturally, this educational system is expected to pursue and implement transformative strategies through delivering the most comprehensive, updated, and exhaustive concepts of health. It is expected that this approach should include all aspects of human-beings’ life and various dimensions of health and well-being.
    Methods
    For the purpose of this study,five main dimensions spiritual health are critically analyzed and discussed by means of amalgamation of the opinions of the experts participating in the Spiritual Health Convention held in 1395,and the opinions of a number of designated of scholars working on this field are sought.
    Results
    In flourishing societies with favorable future prospects, spiritual health can be considered asan important aspect of life which is indispensible for ccomplishment and promotion of health in all aspects of life.
    Discussion and conclusions
    Findings of the current study are analyzed and discussed in the following five sections:• Principles, definitions, theories, and viewpoints on the subject which should be included in higher health education curricula
    • Analysis of the current higher health education system structure from a spiritual health perspective
    • In depth analysis, prioritization, and assessment of the suitable spiritual health-related content for inclusion in the higher health education curricula.
    • Introducing proposed methods for communication of theoretical concepts and real-life examples of spiritual health in higher health education.
    • Proposal of templates and practical spiritual health implementations scenarios for inclusion in higher health education curricula as well as introduction of suitable methods for selection, introduction and promotion of the designated templates which will ultimately be used for development of practical and strategic guidelines and recommendations
    Keywords: Health, Education, Medical Education, Spirituality
  • Mino AsadZandi * Pages 39-48
    Background and Aim
    There is a risk of spiritual illness in both healthy people and in patients. Neglecting the remembrance of God causes: unhealthy habits, high-risk behaviors and destructive excitement, threaten the spiritual health of healthy clients. The frustration of God›s mercy, which causes future fear and anxiety and sadness of lossing health in patients, hurts his spiritual well-being. To maintain and promote spiritual well-being, spiritual care should be provided for both healthy people and patients. This research was conducted with the aim of designing the method of strengthening faith and beliefs as the main care and method of maintenance and improving of spiritual well-being of patients and clients.
    Method
    In six qualitative research steps, global nursing care models were first analyzed. Due to their lack of attention to the existence of a spiritual soul in umans, the concept of the soul (heart) was adapted from the Quran and hadiths. The concept of Sound heart was used as the central concept in designing the spiritual care model of Sound heart in a grounded theory approach. Then, in deductive-inductive research, the list of spiritual illnesses was extracted in four dimensions of man›s relationship (with God, himself, people, and the world of creation). Religious Evidence-Based spiritual care nstructions, were designed and validated by Stitter model. With the application of the model in clinical research, the prescriptive model of spiritual care was designed based on the Walker and Evant›s method of theory synthesis. In this qualitative study, the methods of strengthening the faith, as the main spiritual care for reaching the Sound heart, were explained by the content analysis of religious evidence (Quran, Sermon of Hammam Nahj al-Balaghah, prayers from Sahifah Sajjadiyeh, hadith of Wisdom and ignorance)
    Findings
    From the perspective of the Qur›an, spiritual well-being means having a Sound heart that is achieved in the light of faith and belief. Faith, with the color of ivine dictating thoughts, intentions and verbal and nonverbal behaviors, makes them feel safe and peaceful, and harmonizes human with the praise of the creatures. Faith and trust in God will relieve the spiritual harm caused by divine experiment, including illness, and allow people to adapt to life problems. Faith in God›s power, developing the courage to face crisesmakes the problems in the light of God›s mercy a solvable challenge. Nurses and all mployees of the health system should be able to empower individuals and families to do spiritual self- care. They should improve the physical, sychological, social and spiritual environment of their healthy clients and their patients.
    Conclusion
    Health system staff should provide spiritual care at all levels of prevention. In addition to physical needs, pay attention to the distress and spiritual needs of patients and clients. In the light of comm:union: with God, use all the blessings of the world of creation to strengthen the faith of themselevs and their clients.
    Keywords: Spirituality, Pastoral Care, Health, Patients, Patient Care, Health Promotion
  • Bagher GhobariBonab * Pages 49-58
    Background and objectives
    It is documented impulsive decision-making in difficult and high-pressure situations can impose serious threats to individuals’ health, success, and prosperity. Impulsive decisionmaking may lead to consecutive failures in everyday decision-making situations. Therefore, educating necessary tolerance and patience skills from early periods of childhood can be of great benefit. The main objective of the current study is to equip parents with the necessary insight and skills they need for teaching toleration and patience skills to their primary school childrenas practical virtues.
    Methods
    For the purpose of this study, Islamic scripture and literature including Holy Quran and Hadith as well as quotationsfrom saints, scholars, and pioneers in heological studies are collected and a structured interview with the experts is carried outto enhance the trainee’s knowledge and skills.
    Results
    Our findings demonstrate that the concept of patience can be divided into different subcategories with a various practical applications. However, the most mportant component of all was found to behuman cognitive deterrence. It can also be concluded that besides controlling emotions, cognitive deterrence eads to development of better intuition power and wiser decision-making faculties. In addition to the information extracted from the literature, outcomes of several semi-structured interviewsalso indicate that acquisition of patience skills can be of several great benefits in many different aspects. Amongst the most practical real-life applications and outcomes of practicing patience are: prevention from impulsive decision-making, enhancing emotion control skills, and promoting farsightedness.
    Conclusion
    In this essay, necessary skills for practicing patience in different situations arecommunicated and various applications of such skills arediscussed; and,the importance of educating this skill to children and adolescents is emphasized. Accordingly, most updated and novel scientific psychological methods parents need to be equipped withfor teaching of patience skills to their children are discussed and elaborated.
    Keywords: Spirituality, Guideline, Education, Children’s Behavior, Behavior Control
  • dr Hamidreza Khankeh * Pages 59-63
    Background and objective
    Qualitative paradigms are developed based on different social phenomena and study of such phenomena by those who have experienced it. In the field of health sciences, application of these methodology and development of related paradigms for analysis of complex and culturally-relevant phenomena can be of great importance in multi-faceted promotion of public health. The aim of the current study is to discuss different aspects of such phenomena with the primary objective of illumination and illustration, analysis, presentation, prediction, and management ofthem.
    Methods
    This essay focuses on design and implementation of qualitative research based on critical analysis of the existing body of literature as well as the xperiences of the author in the field of health systems theorization.
    Results
    Evidence-based approach to healthcare has provided the necessarybasic framework for design and implementation of different studies. Most studies are esigned and carried out based on a positivism paradigm with the primary goal of illuminating facts with potential of practical application. However, as ealth and health-related subjects are culturally sensitive, intuitive, and complex, their in-depth analysis and full conception constitutes the initialstage in design and development of corrective intervention measures. Qualitative paradigm and related methodologies can provide an excellent platform for in-epth analysis and conceptualization of health-related phenomena through description and analysis of human experiences. Ultimately, when the phenomena are problem-oriented, complex, process-dependent, and related to cultural background and mores of the society,they can be employed for formulation of vidence-based interdisciplinary theories. Theories formed through such processes candepict a clear picture of health phenomena which may assist scholars and experts in field for design and development of appropriate approaches to health and health-related issues with favorable outcomes.
    Conclusion
    Comprehensive and clear depiction of theorizing studies may lead to design and implementation of culturally-appropriate interventions which will not only ead to multifaceted promotion of public health, but also results in enhancement of social health of the nation. Moreover, through formation of nterdisciplinary theories and evaluation of peoples’ reactions to challenging situation in healthcare, the necessary foundation for development of demand-oriented health services will be formed.
    Keywords: Qualitative research, grounded theory, Health, Health Promotion, Culture
  • dr seyedAbdolmajid Bahreyniyan * Pages 64-74
    Background and objective
    Although self-recognition and spiritual health are different fields with different study methodology, the study ofthe interaction between self-recognition and Islamic spiritual health is considered one of the most important fields ofboth piritual and psychological health in Islam. A thorough research into the existing body of literature demonstrates that (possibly due to the reluctance of the West to study in the field of self-recognition) little is documentedin this regard. However the sparse available vidence clearly demonstrates that those who pursue self-recognition enjoy better spiritual health, acquire a wide range of spiritual accomplishments, and evelop a divine character. To our knowledge, the current study is one of the first studies designed and carried out with the main objective of illustration of the relationship between self-recognition and spiritual health. In this literature review study, a clear picture of the interactions between self-recognition and spiritual health is depicted; and, in the end, the authors conclude that spiritual health and self-recognition are closely related and complementary to each other, and, self-recognition generally leads to better spiritual health and spiritual accomplishments.
    Keywords: Self-recognition, Spiritual Health
  • MohamadAli Mohagheghi * Pages 75-82
    Background and objectives
    Similar to light, virtue is more prominent in the darkness. Virtuous man of god, spiritual teacher, accomplished mystical physician, template for good onduct and humane behavior, Dr. AlirezaYalda passed away and rested in peace in the City of God. Today, contemplation on the humanistic, social, cientific, ethical, spiritual, and clinical accomplishment of the Late Professor can provide an excellent and invaluable template of conduct for physicians and students, both from the current generation and the future one. This essay is a collection of his recorded and documentedaccomplishments and conducts which describes his spiritual virtues and depicts a glimpse ofthe visage of the teacher of virtues, the Late Professor AlirezaYalda. In this essay, his spiritual, scientific, social, medical, and ethical virtues are described through concise memories and and general comments of his friends, companions, students, patients and introduced to the academia. We shall keep every hope that as intended, thismanuscript would serve as apractical guideline of morality and lluminate the lives of those who wish to devote their lives to promotinghumanity and propagation of divine messages.
    Keywords: Teacher, Tutor, Ethics, Morality, Humanity, Medicine, Practicing
  • AbbasAli Vashiyan * Pages 83-88
    Background and objective
    It can be argued that due to insufficiencies which are naturally heir to experimental sciences, all contemporary advancements in different health-related fields such as medicine, psychology, and social sciences have generally failed to address all complex and intricate needs of humanbeings in a multifaceted manner. Therefore, development of a comprehensive document encompassing all human needs in different aspects demands consideration of all health criteria, including spiritual health indicators.
    Methods
    The current study can be considered a fundamental research which has been carried out by means of descriptive-analytical methods through review of the existing body of literature as well as religious scriptures and texts. Moreover, an interview with experts and experienced scholars in the field was carried out using Delphi method and potential indicators were extracted. The primary objective of this research is development of a comprehensive health system document from an Islamic perspective and teachings of Quran and Hadith which also includesspiritual surveilance indicators.
    Results
    Findings of the current study demonstrate that besides recommendations and prescriptions, divine words and religious verses alsouse deterrent strategies and indicators.
    Conclusions
    It can be concluded that besides depicting the present situation of spiritual health, the indicators and criteria defined by religious and divine scriptures can propose conceptual and strategic guidelines in three dimensions of formation, preservation, and promotion of spiritual health of the society.
    Keywords: Heath, Spiritual Health, Indicator