فهرست مطالب

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال نهم شماره 34 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ناصر صبحی قراملکی، سعید پورعبدل *، سیدحامد سجادپور صفحات 1-15
    قلدری نوجوانان از جمله مشکلاتی است که در مدارس دیده می شود. لذا هدف این مطالعه بررسی اثربخشی آموزش مهارت اجتماعی بر بهبود بهزیستی اجتماعی دانش آموزان زورگو بود. این پژوهش به شیوه ی آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را تمامی دانش آموزان پسر قلدر مقطع اول متوسطه تشکیل دادند که در سال تحصیلی 97-96 در شهر تهران مشغول به تحصیل بودند. نمونه ی پژوهش شامل 40 دانش آموز پسر قلدر بود که به صورتنمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (20 نفر برای هر گروه). برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی بهزیستی اجتماعی، پرسشنامه ی تجدیدنظر شده ی زورگو/ قربانی استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مهارت های اجتماعی بربهبود بهزیستی اجتماعی دانش آموزان قلدر موثر بوده است (05/0P<). بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش می توان گفت از آنجا که آموزش مهارت های اجتماعی می تواند به افزایش رفتارهای سازگار و ایجاد همدلی تاثیر مهمی داشته باشد، این درمان می تواند منجر به بهبود بهزیستی اجتماعی در این دانش آموزان شود.
    کلیدواژگان: قلدری، بهزیستی اجتماعی، مهارت های اجتماعی
  • صغری استوار* صفحات 17-33
    هدف پژوهش حاضر اثربخشیآموزشمدیریترفتاری به مادرانکودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی برنشانگان نارسایی توجه- بیش فعالی کودکان وسلامت روان مادران بود. با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل، مادران 34 کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی، به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت آموزش برنامه گروهی مدیریت رفتاری کودکان قرار گرفت. آزمودنی ها به وسیله پرسشنامه سلامت عمومی و پرسشنامه علایم مرضی کودکان در دو مرحله (قبل و بعد از مداخله) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که اجرای برنامه آموزشی منجر به افزایش معنادار سلامت روان مادران گروه آزمایش در مقایسه با مادران گروه کنترل شده است. هچنین برنامه آموزشی منجر به کاهش نشانگان اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی شده است. در نتیجه برنامه مدیریت رفتاری کودکان در ارتقاء سلامت روان مادران دارای کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی موثر است. لذا پیشنهاد می گردد که درمانگران از این روش برای کمک به مادران این گروه کودکان استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: آموزش مدیریت رفتار کودکان، سلامت روان، اختلال کمبود توجه - بیش فعالی
  • فضل الله کاظمی *، سعید سروش نیا صفحات 35-52
    پژوهش حاضر به منظور بررسی مدل معادلات ساختاری برای ویژگی های فردی موقعیتی و روانشناختی بر رفتار خرید تفننی انجام گردید. جامعه آماری این تحقیق شامل مشتریان صنعت خرده فروشی شهر شیراز می باشد. نمونه گیری به صورت تصادفی برای جمع آوری اطلاعات از مشتریان مورد استفاده قرارگرفته است. در این تحقیق متغیرهای عوامل فردی (لذت از خرید و تمایل به خرید تفننی) ، عوامل موقعیتی (پول در دسترس، زمان در دسترس، جستجو در فروشگاه، محیط فروشگاه، گروهی خرید کردن و راهنمایی فروشنده) و عوامل روانشناختی (عزت نفس و هیجان پذیری) اندازه گیری شد و داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به منظور بررسی آماری از آمار توصیفی و آمار استنباطی و روش آزمون ضریب همبستگی، رگرسیون سلسله مراتبی و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج حاصل، وجود رابطه معنی دار بین ابعاد لذت از خرید، تمایل به خرید تفننی مربوط به عوامل فردی و ابعاد پول در دسترس، زمان در دسترس، جستجو در فروشگاه، محیط فروشگاه، گروهی خرید کردن و راهنمایی فروشنده مربوط به عوامل موقعیتی و هیجان پذیری مربوط به عوامل روانشناختی و همچنین عدم رابطه معنی دار بین بعد عزت نفس از عوامل روانشناختی بر رفتار خرید تفننی را نشان داد.
    کلیدواژگان: خرید تفننی، عوامل فردی، عوامل موقعیتی، عوامل روانشناختی
  • آزیتا کشاورز، فریده یوسفی * صفحات 53-67
    هدفپژوهشحاضر،بررسی اثربخشیآموزش مبتنی بر درمان پذیرش وتعهد براهمال کاری تحصیلی و سازگاری با مدرسه دانش آموزاندختر دبیرستانیبود. این پژوهش از نوع نیمهآزمایشیهمراه باپیش آزمونو پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانش آموزان دختر پایه دهم دوره متوسطه دوم مدارس شهر مشهد در سال تحصیلی 97-1396 تشکیل دادند. برای انتخاب نمونه، از شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای استفاده شده و دو کلاس به طور تصادفی به عنوان گروه های آزمایش و کنترل محسوب (گمارده) شدند. حجم نمونه برابر با 60 نفر بود که در دو گروه 30 نفره (آزمایش و کنترل) قرار گرفتند. برای جمع آوریداده هاازپرسشنامه اهمال کاری تحصیلیوپرسشنامه سازگاریدانش آموزان با مدرسه استفادهشد. برایتجزیهوتحلیلداده ها از آزمونتحلیل کوواریانس یک راهه (آنکووا) و تحلیل کوواریانسچندمتغیری (مانکووا) استفاده شد. یافته هانشاندادکهآموزش گروهی مبتنی بر درمان پذیرش و تعهدبه طورمعنی داریبربهبوداهمال کاری و سازگاریاجتماعی،هیجانیو تحصیلی دانش آموزاناثربخشبودهاست (001/0p<). بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد می تواند موجبات کاهش اهمال کاری تحصیلی و نیز افزایش سازگاریاجتماعی،هیجانیوتحصیلی دانش آموزان دبیرستانیرا فراهم آورد.
    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد، اهمال کاری تحصیلی، دانش آموزان، سازگاری با مدرسه
  • محمد محمدی ، امیر هوشنگ مهریار*، احمد سوری صفحات 69-92
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه گری مولفه های سرشت، منش و باورهای فرد برای رابطه عوامل خانوادگی- اجتماعی با مصرف مواد انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. تمامی مردان مصرف کننده مواد 18 تا 35 ساله شهر قم که به کمپ های ترک اعتیاد و مراکز ترک اعتیاد این شهر در سال های 1396و1397 مراجعه می کردند، جامعه آماری را تشکیل دادند. نمونه 320 نفر به روش هدفمند انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه رفتارهای پرخطر بزرگسالان محمدخانی، مقیاس علل گرایش به سوء مصرف مواد مخدر محمدی و همکاران، پرسشنامه سرشت و منش کلونینجر و پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز بود. مدل پیشنهادی با ایموس ارزیابی شد. مدل براساس شاخص های نیکویی برازش کفایت مناسبی داشت. خانواده از طریق نگرش مثبت به مواد، خودراهبری و خودفراروی بر مصرف مواد تاثیر غیرمستقیم داشت. دوستان از طریق نگرش مثبت به مواد، آسیب پرهیزی و خودراهبری بر مصرف مواد تاثیر غیر مستقیم داشت. بازار مواد از طریق نگرش مثبت به مواد بر مصرف مواد تاثیر غیرمستقیم داشت. نگرش مثبت به مواد و آسیب پرهیزی بر مصرف مواد تاثیر مستقیم مثبت و خودراهبری و خودفراروی بر مصرف مواد تاثیر مستقیم منفی و معناداری درسطح (p≤0/01) داشت. یافته ها با نتایج پژوهش های مشابه قبلی همخوانی داشت و گامی مهم برای تبیین عوامل موثر بر مصرف مواد و به عنوان الگویی مناسب برای طراحی برنامه های جامع پیشگیری از انواع رفتارهای پرخطر می باشد
    کلیدواژگان: مصرف مواد، عوامل خانوادگی- اجتماعی، سرشت، منش
  • امیر پورشهرام *، بنفشه امیدوار صفحات 93-113
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه گری مولفه های سرشت، منش و باورهای فرد برای رابطه عوامل خانوادگی- اجتماعی با مصرف مواد انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. تمامی مردان مصرف کننده مواد 18تا 35 ساله شهر قم که به کمپ های ترک اعتیاد و مراکز ترک اعتیاد قم در سال های 1396و 1397 مراجعه می کردند، جامعه آماری را تشکیل دادند. نمونه 320 نفر به روش هدفمند انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه رفتارهای پرخطر بزرگسالان محمدخانی، مقیاس علل گرایش به سوء مصرف مواد مخدر محمدی و همکاران، پرسشنامه سرشت و منش کلونینجر و پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز بود. مدل پیشنهادی با ایموس ارزیابی شد. مدل براساس شاخص های نیکویی برازش کفایت مناسبی داشت. خانواده از طریق نگرش مثبت به مواد، خودراهبری و خودفراروی بر مصرف مواد تاثیر غیرمستقیم داشت. دوستان از طریق نگرش مثبت به مواد، آسیب پرهیزی و خودراهبری بر مصرف مواد تاثیر غیرمستقیم داشت. بازار مواد از طریق نگرش مثبت به مواد بر مصرف مواد تاثیر غیرمستقیم داشت. نگرش مثبت به مواد و آسیب پرهیزی بر مصرف مواد تاثیر مستقیم مثبت و خودراهبری و خودفراروی بر مصرف مواد تاثیر مستقیم منفی و معناداری در سطح (p≤0/01) داشت. یافته ها با نتایج پژوهش های مشابه قبلی همخوانی داشته وگامی مهم برای تبیین عوامل موثر بر مصرف مواد و به عنوان الگویی مناسب برای طراحی برنامه های جامع پیشگیری از انواع رفتارهای پرخطر می باشد.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، کمالگرایی منفی، مشکلات بین فردی، واکنش پذیری هیجانی، گسلش عاطفی
  • الناز موسی نژاد جدی *، شهرام واحدی، محمد علی نظری، تورج هاشمی نصرت آباد صفحات 115-130
    گزارش اندازه اثر در طرح های تک آزمودنی در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. روش های متنوعی برای محاسبه اندازه اثر در طرح های تک آزمودنی وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف توصیف محاسبه اندازه اثر با استفاده از روش های ناهمپوش که غیرپارامتریک و نابسته به توزیع هستند و همچنین بررسی نقاط قوت و ضعف هر یک از این روش ها را انجام شد. در یک پژوهش تک آزمودنی از نوع AB دوازده جلسه درمان نوروفیدبک برای بررسی اثربخشی آن بر بهبود توجه بینایی- فضایی در یک کودک 8 ساله مبتلا به اختلال خواندن انجام شد. برای جمع آوری داده ها از آزمون پاسنر استفاده شد و برای تحلیل داده ها، اندازه اثر با استفاده از روش های ناهمپوش PND، PAND، ECL، PEM، NAP و TAUnovlap محاسبه شد. نتایج پژوهش نشان داد که میزان اندازه اثر با استفاده از روش های ناهمپوش بین 69 تا 84 درصد به دست آمد که نشان دهنده اثربخشی مثبت نوروفیدبک در بهبود توجه بینایی- فضایی بود. پژوهش حاضر می تواند راهنمای پژوهشگران و درمانگران در نحوه استفاده از روش های ناهمپوش برای محاسبه اندازه اثر در طرح های تک آزمودنی و تصمیم گیری درباره اثرات درمان باشد.
    کلیدواژگان: اندازه اثر، روش های ناهمپوش، طرح تک آزمودنی
  • زینب رضایی، فریده یوسفی * صفحات 131-158
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه گری عاطفه مثبت و منفی در رابطه بین پنج عامل بزرگ شخصیت (روان نژندگرایی، برون گرایی، گشودگی به تجربه، توافق پذیری و وظیفه گرایی) و بهزیستی مدرسه بود. مشارکت کنندگان شامل 474 نفر بودند که از میان دانش آموزان کلاس های دهم و یازدهم دبیرستان های شیراز به روش تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده و به پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت (فرم کوتاه) (Khormaei & Farmani, 2014) ، مقیاس عاطفه مثبت و منفی پاناس (Watson et al. , 1988) و پرسشنامه بهزیستی مدرسه (Konu & Lintonen, 2006) پاسخ دادند. یافته ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که اثر برون گرایی، گشودگی به تجربه و وظیفه گرایی بر عاطفه مثبت به صورت مثبت و معنی دار بود. اثر روان نژندگرایی بر عاطفه مثبت به صورت منفی و معنی دار و بر عاطفه منفی به صورت مثبت و معنی دار بود. به علاوه روان نژندگرایی، توافق پذیری، گشودگی به تجربه و وظیفه گرایی بهزیستی مدرسه را به صورت هم مستقیم و هم غیرمستقیم با واسطه گری عاطفه مثبت و منفی پیش بینی کردند. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که افزایش برون گرایی، گشودگی به تجربه و وظیفه گرایی و کاهش روان نژندگرایی در دانش آموزان، موجبات افزایش عاطفه مثبت و بهزیستی مدرسه آن ها را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: بهزیستی مدرسه، عاطفه، نظریه پنج عاملی، ویژگی های شخصیت
  • سکینه حیدری، سیامک سامانی *، نادره سهرابی، امیر هوشنگ مهریار صفحات 159-173
    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی روابط بین عوامل خانوادگی (کارایی خانواده، درک از رفتاروالدین) بر رفتارهای تحصیلی با واسطه گری عوامل فردی (خودکارآمدی و خودتنظیمی) انجام گرفت. جامعه این تحقیق تمامی دانش آموزان متوسطه شهر شیراز است که در سال تحصیلی 2018-2017 مشغول تحصیل در یکی از دبیرستان های شهر شیراز بودند. جهت انتخاب نمونه 581 نفر از دانش آموزان با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه ادراک کودک از رفتار والدین (POPS) گرولینگ و همکاران (1997) ، پرسشنامه عملکرد خانواده مک مستر (1983) ، پرسشنامه خودتنظیمی بوفارد (1995) ، پرسشنامه خودکارآمدی کودکان و نوجوانان (SEQ-C) موریس (2001) و پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر (1980) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون معادلات ساختاری نشان داد مدل مورد نظر از برازش مطلوبی برخوردار است. در مجموع یافته ها موید آن بود که ویژگی های فردی دانش آموزان می تواند تاثیر عوامل خانوادگی بر رفتارهای تحصیلی را واسطه گری کند.
    کلیدواژگان: رفتار تحصیلی، عوامل خانوادگی، عوامل فردی، خودتنظیمی، خودکارآمدی
  • لیلا شیرجنگ *، امیر هوشنگ مهریار، حجت الله جاویدی، سید ابراهیم حسینی صفحات 175-203
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش مهارت های اجتماعی بر کاهش نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان است. این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل کودکان دختر دارای اختلال نافرمانی مقابله ای مراجعه کننده به مرکز مشاوره آموزش و پرورش استان فارس است. بر این اساس، 40 نفر به عنوان نمونه در سه گروه آزمایش (هر گروه 10 نفر) و یک گروه کنترل (10 نفر) به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. مداخله طی 13 جلسه برای کودکان و 8 جلسه برای والدین ارائه شد. در این تحقیق جهت تشخیص اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان، از مصاحبه بالینی و پرسشنامه علائم مرضی کودکان CSI-4 (فرم والدین) استفاده شد. مرحله پیگیری با فاصله دو ماه پس از مداخله درمانی انجام شد. یافته ها بر اساس تحلیل کوواریانس و آزمون لون (LSD) نشان داد که آموزش مهارت های اجتماعی به کودکان، والدین و والد-کودک بر کاهش نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان تاثیر معناداری دارد. همچنین یافته ها در مرحله پیگیری نشان داد که آموزش مهارت های اجتماعی به والدین، کودکان و والد-کودک در کنترل نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان موثر بوده است. نتایج حاصل از پژوهش حاضر بیانگر آن است که آموزش مهارت های اجتماعی سبب کاهش نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان می شود.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های اجتماعی، اختلال نافرمانی مقابله ای، کودکان، والدین
|
  • nasser sobhi, gharamasleki, saeed pourabdol*, seyed hamed sjjadpour Pages 1-15
    bullying is one of the problems in teens that can be seen in schools. therefore, the purpose of this study was to evaluate the effectiveness of social skills training on improving social well-being of bullying students. the type of this research is was an experimental study with the pre-test, post-test one with control group design. research population included all male 1th grade secondary school students with bullying (case study: 1th grade male secondary school students with bullying in Tehran city in 2017). research sample included 40 Bullying Students who were selected through accicdental sampling and classified into two groups: experimental group (n=20 subjects) and control group (n=20 subjects). for data collection we used social well-being scale, bully/victim questionnaire. the results of maltivariate analysis of variance (MANCOVA) showed the social skills training positive effect on improving on the social well-being in bullying students. based on the findings of this study can be considered because of that social skills training can develop to adaptive behaviors and empathy. thus, this can result in positive effect on improving on well-being in this students.
    Keywords: bullying, social well-being, social skills
  • soghra ostovar* Pages 17-33
    The purpose of present study was to determine the effectiveness of Behavior management training for mothers of children with symptoms of attention deficit – hyperactivity on ADHD symptoms of children and mental health of mothers. Thirty four mothers that their children were diagnosed with ADHD were matched and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received a 8 sessions of instruction within the framework of a behavior management training Program. The subjects were assessed by General Health Questionnaire and List the Signs of Child Illness (CSI-4) in 2 sections (before and after treatment). The collected data were then put to the Multivariate Covariance Analysis. Findings show that the instruction has caused significant mental health improvement in the experimental group compared to control group mothers. The behavior management training program was found effective for the mental health of the mothers who had children with attention deficit/hyperactivity disorder. Also, results showed that group behavior management training program has led to significant reduction in ADHD index, hyperactivity, oppositional behaviors, cognitive and attention problems in ADHD children. Therefore, the program is recommended to be used for mothers of such children.
    Keywords: Behavior management training, Mental Health, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Fazlollah Kazemi*, Saeed Sorooshnia Pages 35-52
    In order to evaluate to determine the effect of Personal, situational and psychological traits on behavior impulse buying were conducted. The statistical population of this research is includes customers of retailing industries in Shiraz City and a random sample used to collect information from customers of retailing industries. In this research the variables of Personal traits (Shopping enjoyment and Impulse buying tendency) ,Situational traits (Money availability,Time Availability, Browsing in store,Store Environment ,Group's Buying and direction of sellers) and psychological traits (Emotional intelligence and Self-esteem) were measured and the data were analyzed. For statistical analysis, descriptive statistics and inferential statistics and correlation, hierarchical regression and structural equation modeling was used. The results, a significant relationship between the dimensions of the shopping enjoyment and Impulse buying tendency related to Personal traits and dimensions of the Money availability, Time Availability, Browsing in store, Store Environment, Group's Buying and Direction of sellers related to situational traits and Emotional intelligence related to psychological traits as well as the lack of a significant relationship between the self-esteem of psychological factors on impulse buying
    Keywords: impulse buying, Personal traits, psychological traitsکليدواژه ها [English]
  • Azita Keshavarz, Farideh Yousefi* Pages 53-67
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) training on academic procrastination and adjustment to school among high school girl students. This study was semi-experimental study with two groups and pre-test and post-test. The statistical population of the present study comprised all high school girl students of the 10th grade of Mashhad in the academic year of 1396-97. To select the participants, a random multi-stage cluster sampling method was used. A total of 60 students were selected and randomly assigned to experimental and control groups. To collect the data, academic procrastination and adjustment to school questionnaires were used. For data analysis, the method of One-Way Covariance Analysis of Variance (ANCOVA), and Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA) were used. The findings showed that the effectiveness of ACT training on academic procrastination, and social, emotional, and academic adjustment were statistically significant (P<0.001). According to the research findings, it can be concluded that ACT training can lead to decreasing academic procrastination and promoting high school students’ social, emotional, and academic adjustment.
    Keywords: academic procrastination, acceptance, commitment therapy training, adjustment to school, students
  • Mohammad Mohammadi, Amirhoshang Mehriar*, Ahamd Souri Pages 69-92
    The purpose of this study was to investigate the role of mediation in the components of temperament, character and individual beliefs the relationship between family-social factors and substances use. The research method was descriptive-correlational. All the 18-35 year-old substance consumer men in Qom who were coming to camps and Qom addiction centers in 1396 and 1397, were the statistical population. A sample of 320 people was selected by targeted method. The research tools included High Risk Behaviors Questionnaire for Adults by Mohammad khani, the Causes of substances abuse Tendency Scale by Mohammadi et al., Cloninger's Temperament and Character Inventory and Luthans Psychosocial Capital Questionnaire. The proposed model was evaluated based on Amos. The model was well suited for fitting goodness indicators. The family had indirect effects on substances use through positive attitude towards substances, self-directiveness and Self-Transcedenc. Friends had indirect effects on substances use through positive attitudes toward substances, harm avoidance and self-directiveness. The substances market indirectly affected substances use through a positive attitude towards substances. positive attitude towards substances and harm avoidance had a direct and positive impact on substances use and self-directiveness and Self-Transcedenc had a direct and significantly negative effect (p≤0/01). The findings were in line with the results of similar previous studies and an important step to explain the factors affecting substances use and a model for designing comprehensive prevention programs for high-risk behaviors.
    Keywords: substances use, family-social factors, temperament, character
  • amir pourshahram*, banafsheh omidvar Pages 93-113
    The purpose of this study was to investigated mediation role of affective regulation (with tow indexes: emotional reactivity and emotional cutoff) in relationship between Attachment Styles (anxiety and avoidance styles) and Negative Perfectionism and Interpersonal Problems. Participants were 220 college students (109 boys, 111 girls) in Azad University were selected by random cluster sampling, with average age 27years. They completed four self-report instruments: Differentiation of Self Inventory, Experience in Close Relationship – Revised (ECR-R), Positive and Negative Perfectionism Scale (PANPS( and Inventory of Interpersonal Problems (IIP-32). Data analysis was constructed by structural equation model (SEM). The resulted indicated that attachment styles (anxiety and avoidance styles), both directly and indirectly, through mediating role of affective regulation (emotional reactivity and emotional cutoff) are a significant predictor in negative perfectionism and interpersonal problems. Also emotional reactivity and emotional cutoff directly prediction negative perfectionism and interpersonal problems. Implications and suggestion for future studies are discussed.
    Keywords: Negative Perfectionism, Interpersonal Problems, Attachment Styles, emotional reactivity, emotional cutoff
  • Elnaz Mousanezhad Jeddi*, Shahram Vahedi, Mohammad Ali Nazari, Touraj Hashemi Pages 115-130
    Reporting of the effect size in single subject designs that there are different ways to calculate it, has received an increased attention in recent years.
    Objective
    The aim of this paper is to describe the calculating of effect size using non-overlap methods that are non-parametric and distribution-free and also evaluate their strengths and limitations. In a AB single subject design, 12 sessions of neurofeedback training were done for an 8-years old child who had reading disorder to determine its effectiveness in improvement of the visuospatial attention. Data was gathered using Posner Test and analyzed using PND, PAND, ECL, PEM, NAP and TAUnovlap methods. The result showed that effect sizes were obtained between 69 to 84% indicating the effectiveness of treatment in improving of visuospatial attention. This paper could be a guideline for researchers and clinicians in using non-overlap methods for calculating the effect size and deciding about the effect of treatment.
    Keywords: Effect size, Non-overlap methods, Single subject design
  • Zeinab Rezaee, Farideh Yousefi* Pages 131-158
    The aim of the study was to examine the mediating role of positive and negative affect in the relationship between Big Five personality traits (neuroticism, extraversion, openness to experience, agreeableness, conscientiousness) and school-wellbeing. Participants consisted of 474 that were selected among tenth and eleventh grades of Shiraz high school students using multi-stage random sampling and completed Big Five Personality Inventory (short form) (Khormaei & Farmani, 2014), positive and negative affect scale (Watson et al., 1988), and school well-being questionnaire (Konu & Lintonen, 2006). Findings applying structural equation modeling, showed that extraversion, openness to experience, and conscientiousness effects on positive affect were significantly positive. The effect of neuroticism on positive affect was negative and statistically significant, and on negative effect was positive and statistically significant. Moreover, neuroticism, agreeableness, openness to experience, and conscientiousness directly and indirectly with mediation of positive and negative affects could predict school well-being. According to this research findings, it can be concluded that increasing extraversion, openness to experience, and conscientiousness, and decreasing neuroticism in students can enhance their positive affect and school well-being.
    Keywords: affect, Bige Five theory, personality traits, school well-being
  • SAKINEH HYDARI, siamak Samani*, Nadereh Sohrabi, Amir Houshang Mehryar Pages 159-173

    The purpose of this study was to investigate the relationship between family factors and student's academic behaviors, taking into account the mediating role of individual variables (self-efficacy and self-regulation). The research method used to study the goals and hypotheses of the research was structural equation modeling. The community of this research was all high school students in Shiraz who were studying at a high school in Shiraz during the academic year 1396-1393. 581 respondents answered to school attitudes, school climate, perception of parental relationships, self-regulation, self-efficacy, and motivation for academic achievement.
    Data analysis using structural equation modeling in AMOS software confirmed the mediating role of self-efficacy and self-regulating in the relationship between family factors and academic behaviors and the research model has acceptable fit with data. In sum, the individual characteristics of students can mediate the effect of family factors on academic behaviors.

    Keywords: Keywords: academic behaviors, family factors, self-efficacy, self-regulation
  • leila shirjang*, Amir Hoshang Mehryar, Hojatoallah Javidi, Seyed Ebrahim Hosseini Pages 175-203
    The purpose of this study was to investigate the effect of social skills training on the reduction of symptoms of coping disorder in children. This quasi-experimental study is a pre-test-posttest with control group. The statistical population consisted of girls with disobedience disorder who were referred to Fars Educational Counseling Center. For this purpose, 40 subjects were selected in a randomized sampling method in three experimental groups (each group of 10) and a control group (10 persons). The intervention was provided for 13 sessions for children and 8 for parents. In this research, clinical interviews and CSI-4 (Parent form) children's symptom questionnaire were used to diagnose the disordered coping disorder. The follow-up phase was performed two months after the intervention. Findings based on covariance analysis and LSD test showed that social skills training for children, parents and parent-child has a significant effect on reducing the symptoms of coping disorder in children. Also, the findings in the follow up phase showed that social skills training was effective in controlling the symptoms of childhood disobedience in parents, children and parent-child. The results of this study indicate that social skills training reduces the symptoms of childhood disobedience disorder.
    Keywords: Social skills training, oppositional defiant disorder, children, parents