فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران
سال سی و سوم شماره 4 (پیاپی 65، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • قاسم اسدپور *، فاطمه رجبی، سید مجید ذبیح زاده صفحات 467-477
    خمیرهای مکانیکی بازده بالا و شیمیایی-مکانیکی مستعد واکنش های اکسیداسیون-نوری و حرارتی هستند که سبب تغییر رنگ و برگشت روشنی این خمیرها می شود. در این تحقیق، از خمیر کاغذ شیمیایی-مکانیکی ( CMP) کارخانه چوب و کاغذ مازندران به صورت تصادفی نمونه برداری شد. خمیرهای شیمیایی-مکانیکی (CMP) تهیه شده، به صورت جداگانه با توالی های P، H، PH و HP رنگبری شدند و از آنها کاغذ دست ساز با گراماژ gr/m2 60 تهیه گردید. کلیه کاغذهای مذکور، در زمان های صفر، 12، 24، 36 و 48 ساعت و در دمای °C105 در داخل آون، کهنه سازی حرارتی شدند و خواص نوری آنها از قبیل: روشنی، فاکتورهای L، a و b، ضریب برگشت روشنی (α)، زردی، ماتی، نسبت جذب نور به پخش نور (K/S) و تغییر رنگ (PC)، قبل و بعد از کهنه سازی طبق آزمون های استاندارد TAPPI اندازه گیری و مقایسه گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که در طی کهنه سازی حرارتی از صفر تا 48 ساعت، خواص نوری کاغذ مانند روشنی و فاکتورهای L و a کاهش و فاکتور b، درجه زردی، ضریب α، نسبت K/S و تغییر رنگ (PC) افزایش داشته اند. در کل، از میان توالی های رنگبری بررسی شده در این تحقیق، رنگبری با توالی های P و HP، بیشترین میزان روشنی، فاکتور L، و کمترین میزان فاکتورهای a و b ، ضریب α، زردی، نسبت K/S و عدد PC را داشتند. بنابراین این توالی های رنگبری، تاثیر و اهمیت زیادی در پایداری روشنی و کاهش برگشت رنگ کاغذ و در نتیجه افزایش دوام آن در برابر تخریب حرارتی داشته اند.
    کلیدواژگان: خمیر CMP، کهنه سازی حرارتی، تغییر رنگ، خواص نوری، هیپوکلریت سدیم، پراکسید هیدروژن
  • علیرضا ضیاپور * عباس زارع صفحات 478-488
    رنگ فاضلاب به عنوان یک مشکل عمده زیست محیطی مطرح است. تصفیه شیمیایی و بیولوژیکی پساب های حاوی رنگ به دلیل سطح پائین جذب و پایداری شیمیایی مواد رنگی دشوار است. به همین منظور برای جذب این مواد معمولا از کربن فعال استفاده می شود ولی به دلیل قیمت زیاد و مشکلات بازیابی مجدد، محققان درصدد یافتن موادی ارزان قیمت با کارایی جذب بالا و قابل دسترس هستند. در این تحقیق از باگاس برای جذب رنگ RBB استفاده شد و قابلیت آن مورد بررسی قرار گرفت. متغیر های مورد بررسی غلظت، دما، pH و زمان تماس بود و مقدار جذب در شرایط مختلف بررسی شد. سپس تبعیت ایزوتروم جذب از مدل های لانگمور و فروندلیچ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که کارایی جذب بیشتر به pH محلول و کمتر به دمای محلول وابسته است. بیشترین مقدار جذب رنگ RBB توسط باگاس در 15 دقیقه اول تماس بود. بررسی ایزوتروم جذب نشان داد که هر دو مدل برای توصیف جذب رنگ RBB با باگاس مناسب است. حداکثر جذب رنگ RBB توسط باگاس برابر 51/7 میلی گرم بر گرم محاسبه شد که در محدود برخی از مواد لیگنو سلولزی می باشد و از برخی مواد دیگر مانند پسماند لیگنو سلولزی کلزا کمتر است.
    کلیدواژگان: جذب، رنگRBB، باگاس، ایزوتروم جذب، مدل
  • سید حسن شریفی *، نورالدین نظرنژاد صفحات 489-500

    سید حسن شریفی ؛ نورالدین نظرنژاد
    گروه مهندسی چوب و کاغذ، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
    چکیده
    مرکب زدایی به عنوان یک مرحله تکمیلی در فن آوری بازیافت کاغذهای باطله محسوب می شود که در طی آن ذرات آلاینده و سایر ناخالصی های موجود در آن حذف شده و الیاف سلولزی بازیافتی به نسبت خالص برای استفاده دوباره در ساخت کاغذ به دست می آید. در این تحقیق تاثیر به کارگیری پیش تیمار فراصوت بر مرکب زدایی کاغذهای روزنامه باطله به روش متداول شیمیایی مورد بررسی قرار گرفت. مقدار متغیرهای دمای حمام فراصوت و زمان فراصوت با روش طراحی آزمایش، بهینه شدند. به این منظور تعداد 13 آزمایش با روش سطح پاسخ (RSM) و استفاده از طراحی مرکب مرکزی توسط نرم افزار Design Expert 7.0.0 Trial طراحی شد. دو عامل دمای حمام فراصوت و زمان فراصوت در سه سطح مختلف (1-، 0 و 1+) و دو نقطه محوری (α+ و α-) به عنوان متغیرهای مستقل و از خواص نوری و مکانیکی کاغذهای دست ساز به عنوان متغیر وابسته استفاده شد. سطوح پاسخ و منحنی های تراز برای نشان دادن اثر متقابل متغیرهای مستقل با پاسخ ایجاد شد. آزمون آنالیز واریانس (ANOVA) نشان داد که مدل درجه دوم بهترین مدل برای بیان تقابل بین متغیرهای مورد مطالعه می باشد. مقادیر پیشبینی شده توسط مدل بدست آمده، با نتایج آزمایشگاهی مطابقت خیلی بالایی داشتند (98/0=R2). مطابق با نتایج ANOVA، مشخص شد تاثیر هریک از متغیرها در خواص بهینه معنی دار است و زمان فراصوت موثرترین عامل بر روی پاسخ می باشد. بر اساس نتایج تجربی، شرایط بهینه ی پیشنهاد شده برای بیشینه مقدار خواص مکانیکی و نوری کاغذ روزنامه بازیافتی (42/43) دمای حمام فراصوت oC 47 و زمان فراصوت 31 دقیقه می باشد.
    کلیدواژه ها
    کاغذ روزنامه باطله؛ جوهرزدایی؛ اولتراسونیک؛ ویژگی های نوری و مکانیکی؛ طرح مرکب مرکزی
    موضوعات
    خمیر کاغذ و کاغذ


    مراجع
    -Amini Niaki, S. R. and Ghazanfari Moghad
    کلیدواژگان: کاغذ روزنامه باطله، جوهرزدایی، اولتراسونیک، ویژگی های نوری و مکانیکی، طرح مرکب مرکزی
  • آی سونا طلایی * صفحات 501-510
    تحقیق حاضر با هدف تجزیه و تحلیل حرارتی چوب های فورفوریل دار شده حاصل از گونه راش (Fagus orientalis) و نراد (Abies alba) انجام گرفت. در این راستا آزمونه ها با دو میزان متفاوت فورفوریلاسیون در قالب سطح پایین (نراد 14% و راش 20%) و سطح بالا (نراد 38% و راش 65%)، اشباع و با نمونه های شاهد مقایسه شده اند. نتایج نشان داد با فورفوریلاسیون و افزایش سطح آن، تغییراتی در نمودارهای TGA وDTA رخ می دهد. در ناحیه اول نمودارهای TGA با فورفوریلاسیون و تغییر سطح آن به دلیل کاهش جذب آب و خروج گازهای فرار طی عملیات فورفوریلاسیون، پایداری حرارتی چوب پلیمرها افزایش یافت، ولی در ناحیه دوم و سوم به دلیل جایگزینی فورفوریل الکل با پایداری حرارتی کمتر و اشتعال پذیرتر در ساختار چوب و تغییرات در ساختار شیمیایی چوب پایداری حرارتی چوب پلیمرها در هر دو گونه کاهش یافت. نتایج بررسی نمودارهای DTA علاوه بر تایید یافته های حاصل از تحلیل TGA نتایجی را در مورد تاثیر گونه های چوبی بر پایداری حرارتی چوب پلیمرها روشن ساخت. به دلیل تفاوت در مقادیر سلولز و همی سلولز ها و لیگنین در ساختار سوزنی برگان و پهن برگان، نوع همی سلولزها در دوگونه وتفاوت پایداری حرارتی اجرای مختلف، چوب پلیمرهای حاصل از دوگونه راش و نراد تفاوت هایی در روند تغییر سطح زیر منحنی نمودار DTA، دمای آغاز و دمای پیک نشان دادند.
    کلیدواژگان: آنالیز حرارتی، DTA و TGA، فورفوریلاسیون، راش و نراد
  • انوشه فاضلی، محمد غفرانی، فاطمه حسنی خورشیدی* صفحات 511-521
    درتحقیق حاضر تاثیر رطوبت بر مقاومت چسبندگی کششی پوشش های شفاف در سطوح سیلر– نیم-پلی استر و سیلر– پلی اورتان از گونه های چوب راش و ممرز منطقه شمال کشور مورد بررسی قرار گرفت. مقادیر PH گونه های چوب راش و ممرز به ترتیب 51/5 و 19/5 به دست آمد. آزمونه های خشک شده برای رسیدن به رطوبت های 7%، 11% و 15% در شرایط اتاق کلیما قرار گرفتند. پس از آماده سازی و پرداخت، با استفاده از پیستوله، دو لایه سیلر بر روی نمونه ها اعمال شد. سپس پوشش های پلی اورتان و نیم پلی استر بر روی نمونه ها اعمال شد. آزمون مقاومت چسبندگی کششی (PULL- OFF) مطابق با استاندارد ASTM D 4541 انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار مقاومت چسبندگی کششی مربوط به شفاف پوشه سیلر- پلی اورتان بر روی گونه چوبی راش با رطوبت 7% و کمترین مقدار مقاومت چسبندگی کششی مربوط به شفاف پوشه سیلر- نیم پلی استر بر روی گونه چوبی ممرز با رطوبت 15% بود. نتایج نشان داد، افزایش میزان رطوبت باعث کاهش مقاومت چسبندگی شفاف پوشه ها درهر دو گونه می شود.
    کلیدواژگان: مقاومت چسبندگی کششی، شفاف پوشه، سیلر، نیم پلی استر، پلی اورتان
  • امید حسین زاده * صفحات 522-530
    با توجه به رقابت شدید، تغییرات سریع، نیازهای جدید کارکنان و مشتریان و اصلاح شیوه های مدیریت سنتی برای استفاده بهینه از قابلیت های کارکنان، سازمان های امروزی باید در راستای بهبود و نهادینه سازی بسترهای سازمانی کارآفرینی تلاش کنند. هدف تحقیق حاضر بررسی وضعیت کارآفرینی سازمانی در شرکت های دولتی و خصوصی مبلمان و مقایسه آن ها از نظر وضعیت کارآفرینی سازمانی بود. به همین منظور مولفه های مختلف کارآفرینی سازمانی در آن ها انجام شد تا نقاط قوت و ضعف ها مشخص شوند و تصمیم گیرندگان بتوانند با توجه به نتایج حاصل تصمیم های مناسبی در راستای ارتقای کارآفرینی سازمانی اتخاذ کنند. با توجه به ماهیت موضوع و هدف تحقیق، این پژوهش از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی و ازنظر هدف کاربردی است. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه استاندارد شده Margarita Hill (2003) بود و جامعه آماری شامل 963 نفر از سرمایه های انسانی (606 نفر در شرکت های خصوصی و 357 نفر در شرکت های دولتی) در 14 شرکت تولید مبلمان (12 شرکت خصوصی و دو شرکت دولتی) در استان تهران بود که به صورت تصادفی و با رعایت انتساب متناسب (دولتی و خصوصی) و برحسب جدول کرجسی- مورگان حجم نمونه ها مشخص شد. برای تعیین پایایی پرسشنامه ها در این تحقیق از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. برای مقایسه کارآفرینی سازمانی در دو حوزه بخش خصوصی و دولتی از آزمون t دو نمونه مستقل استفاده شد. میانگین امتیاز کارآفرینی سازمانی در شرکت های دولتی 06/132 و در شرکت های خصوصی 77/154 بود. انحراف معیار در شرکت های دولتی 78/28 و در مورد شرکت های خصوصی 76/25 بود. نتایج آزمون t مستقل نشان داد، مقایسه میانگین کارآفرینی سازمانی بین دو گروه شرکت های مبلمان دولتی و خصوصی در سطح % 99 معنادار است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، تهران، مبلمان، سرمایه انسانی
  • سیما سپهوند، مهدی جنوبی*، علیرضا عشوری صفحات 531-543
    کاربردهای نانومواد تجدیدپذیر، مانند نانوالیاف سلولز(CNFs)، به دلیل خواص منحصر به فرد شامل: سطح ویژه بالا، ضریب لاغری بالا، زیست تخریپ پذیر، دسترسی آسان و گروه های هیدروکسیل واکنش پذیر موجود در سطح اخیرا مورد توجه بسیاری قرارگرفته است. هدف از این پژوهش، ساخت فیلترهای نانویی تجدیدپذیر هوا با استفاده از CNFs اصلاح شده با فتالیمید می باشد. چون فتالیمید حاوی گروه های آمینی می باشد که برای جذب دی اکسید کربن لازم می باشد. در این تحقیق از روش خشک کن انجمادی برای حذف مستقیم آب از ژل CNFs خالص و اصلاح شده با فتالیمید استفاده شد همچنین خواص آئروژل های CNFsخالص و اصلاح شده با فتالیمید به منظور جذب دی اکسید کربن بررسی گردید. اصلاح CNFs با فتالیمید در اسید استیک با نسبت CNFs به فتالیمید 1: 0، 1: 0.5، 1: 1 و 1: 1.5درصد وزنی انجام شد. خصوصیات شیمیایی و مورفولوژیکی CNFs اصلاح شده با تکنیک های مختلفی شامل SEM، FTIR-ATR، XRD و TGA بررسی شد. بررسی انجام شده توسط SEM هیچ تغییری در ابعاد و ساختار CNFs اصلاح شده نشان نداد. حضور فتالیمید با ایجاد پیک های جدید NH2، C-N و استر (〖COO〗^-) بر روی CNFs اصلاح شده با استفاده از آزمون طیف سنجی ATR-FTIR تایید شد. همچنین، نتایج TGA نشان داد که با افزایش مقدار فتالیمید، پایداری حرارتی کاهش می-یابد که نشان دهنده واکنش پذیری گروهای عاملی فتالیمید باCNFs است. به علاوه، بیشترین جذب دی اکسیدکربن مربوط به فتالیمید 1.5 درصد حدود 50 درصد بود
    کلیدواژگان: آئروژل نانوالیاف سلولز، فتالیمید، خشک کن انجمادی، گروه عاملی، جذب دی اکسیدکربن
  • مصطفی براتی یوسف آبادی، محمد هادی آریایی منفرد *، عبدااله بریمانی صفحات 544-552
    شناخت بازار به منظور به دست آوردن موقعیت مناسب، در نظام جدید تولید بین الملل از اهمیت ویژه ای برخوردار است. گسترش بازار و تعدد صنایع، سبب اهمیت یافتن رقابت پذیری و همچنین درک صحیح از جایگاه نسبی خود در بازار برای بسیاری از صنایع شده تا از این طریق بتوانند سیاست های اقتصادی و صنعتی خود را منطبق با شرایط بازار و موقعیت نسبی خود، اتخاذ نمایند. شناخت این مسئله به آن ها کمک خواهد کرد تا توانمندی های خود را در جهت بهبود عملکردشان، ارتقا بخشند. لذا هدف از این مطالعه، تعیین و رتبه بندی معیارهای موثر بر انتخاب و خرید مقوا در صنایع کارتن سازی کشور بود. نتایج رتبه بندی نشان داد که در بین 24 شاخص های فرعی تاثیرگذار در خرید و انتخاب ورقه کارتن در صنایع کارتن سازی، خواص مقاومتی (157/0) از زیر شاخص فنی و کیفی و قیمت تمام شده مقوا (101/0) از زیر شاخص اقتصادی به ترتیب بالاترین اولویت را دارند.157/0) از زیر شاخص فنی و کیفی و قیمت تمام شده مقوا (101/0) از زیر شاخص اقتصادی به ترتیب بالاترین اولویت را دارند.
    کلیدواژگان: صنایع کارتن سازی، انتخاب و خرید، معیارهای موثر، اولویت بندی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • نیلوفر داودی، اسماعیل رسولی گرمارودی*، امید رمضانی، سپیده حامدی صفحات 553-563
    در تحقیق حاضر، برای کنترل عوامل بازدارنده در پالایشگاه زیستی، مغز باگاس ابتدا تحت تاثیر هیدرولیز اسیدی رقیق با شرایط %8 اسید سولفوریک، 90 دقیقه و در دمای 120 درجه سانتی گراد پیش تیمار گردید. سپس، با استفاده از روش های سم زدائی اورلایمینگ، کربن فعال و تلفیق روش های مذکور نسبت به حذف عوامل بازدارنده از هیدرولیزات بدست آمده از پیش تیمار فوق اقدام شد. در روش اورلایمینگ از هیدروکسید کلسیم و اسید سولفوریک، در روش کربن فعال از کربن فعال در سه سطح (5/0، 5/1 و %5/2) و در روش تلفیقی از ترکیب مواد در دو روش قبلی استفاده شد. پس از تیمار اسیدی و هر کدام از روش های سم زدائی میزان بازده قندهای احیا شده و نیز مقادیر عوامل بازدارنده فورفورال و هیدروکسی متیل فورفورال موجود در هیدرولیزات، بعنوان دو شاخص مهم، اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که اعمال روش های فوق بر روی هیدرولیزات باعث افزایش بازده قندهای احیا شده می شود بطوریکه بیشترین بازده قند (بیشتر از %32) پس از روش مستقل اورلایمینگ حاصل شد. بعلاوه، در اعمال روش های مستقل کربن فعال و تلفیقی (اورلایمینگ و کربن فعال) میزان بهینه مصرف کربن فعال به ترتیب %5/2 و 5/1 می باشد. بررسی عوامل بازدارنده در هیدرولیزات نشان داد که فورفورال و هیدروکسی متیل فورفورال حداکثر جذب خود را در طول موجهای 276 و 282 نانومتر دارند. همچنین، روش تلفیقی اورلایمینگ با %5/2 کربن فعال به عنوان بهترین روش توانست تا %100 عوامل بازدارنده را حذف نماید. از طرفی روش مستقل اورلایمینگ با حذف بیش از %90 عوامل عوامل بازدارنده، از بیشترین بازده قند نیز برخوردار است. لذا، با در نظر گرفتن توامان میزان بازده قند و حذف عوامل بازدارنده، می توان دو گزینه مستقل اورلایمینگ و تلفیقی اورلیمینگ با %5/2 کربن فعال را برای تولید محصولات زیست پایه نظیر بیواتانول، زایلیتول و... از مغز باگاس پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: پالایشگاه زیستی، مغز باگاس، عوامل بازدارنده، فورفورال، هیدروکسی متیل فورفورال، هیدرولیز اسیدی
  • لعیا جمالی راد *، سعید نارویی صفحات 564-578
    هدف از این تحقیق، بررسی امکان استفاده از ساقه گیاه توتون به همراه خرده چوب صنعتی در صنایع تخته خرده چوب به عنوان یک ماده ضایعاتی که مصرف مشخصی نداشته و دورریز بوده و دارای قیمت پایین می باشند و به دنبال آن کاهش میزان هزینه های تولید از طریق انتخاب این نوع ماده اولیه کم ارزش، بوده است. برای این منظور، از ذرات حاصل از ساقه گیاه توتون و خرده چوب صنعتی با نسبت های متفاوت شامل 100:0، 70:30 و 40:60 و با استفاده از دو سطح مصرف چسب 12 و 14 درصد از نوع اوره فرمالدهید (براساس وزن خشک خرده چوب) و زمان پرس 5 دقیقه برای ساخت تخته خرده چوب در نظر گرفته شدند. خواص فیزیکی و مکانیکی تخته ها شامل واکشیدگی ضخامت بعد از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب و مقاومت خمشی (MOR)، مدول الاستیسیته (MOE) و چسبندگی داخلی (IB) اندازه گیری و کلیه داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اگرچه افزایش ذرات ساقه توتون منجر به افزایش واکشیدگی ضخامت پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری در آب و کاهش مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته و چسبندگی داخلی گردید اما همه تخته ها حد استاندارد اروپایی (EN) را دارا بودند. افزایش میزان چسب نیز تاثیر معنی داری بر کلیه ویژگی های تخته ها داشت و باعث بهبود خواص گردید. در یک نتیجه گیری کلی و با مقایسه خواص تخته های تولید شده با استاندارداروپایی(EN) مشخص گردید که با استفاده از 60 درصد ساقه توتون و 12 درصد چسب اوره فرمالدهید می توان تخته خرده چوب با خواص مطلوب تولید نمود. این موضوع نتیجه مثبتی در جهت استفاده از ساقه های گیاه توتون به عنوان یک نوع پسماند کشاورزی که پس از برداشت برگ های آن بر روی زمین باقی می ماند و به دنبال آن جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی ناشی از سوزاندن این ترکیبات است.
    کلیدواژگان: ضایعات ساقه توتون، رزین اوره فرمالدهید، واکشیدگی ضخامت، چسبندگی داخلی، مقاومت خمشی
  • حامده کیانی، حسین رسالتی، سید حسن شریفی* صفحات 579-592
    کربوکسی متیل سلولز (CMC) یکی از مهم ترین مشتقات سلولزی است که به طور گسترده در صنعت به عنوان امولسیون کننده، تثبیت کننده، عامل پراکنده ساز، تغلیض کننده و عامل ژل ساز استفاده می شود. ماده خام اصلی برای تولید مشتقات سلولزی، از سلولز موجود در چوب و لینتر پنبه حاصل می گردد. در این تحقیق، آلفاسلولز حاصله از لینتر پنبه برای تولید CMC استفاده گردیده است. فرآیند قلیایی کردن با هیدروکسید سدیم برای استخراج سلولز از آلفاسلولز لینتر پنبه بکار گرفته شد و در ادامه CMC از سلولز تولید گردید. بهینه سازی شرایط واکنش با استفاده از روش پاسخ سطح (RSM) مورد مطالعه قرار گرفت. طرح آزمایش روش باکس بنکن بود که شامل 3 فاکتور (زمان واکنش، غلظت هیدروکسید سدیم و نسبت جرمی مونوکلرواستیک اسید (MCA) به سلولز در فرآیند اتری کردن) با سه سطح می باشد. بر اساس این طراحی، مقادیر بهینه ی متغیرهای مستقل شامل زمان واکنش، غلظت هیدروکسید سدیم و نسبت جرمی MCA به سلولز به ترتیب 23/54 دقیقه، 25/41 % و 44/1 بدست آمد که در این حالت مقادیر DS و ویسکوزیته نیز بترتیب برابر 656/0 و cP 76/6634 بود. برای تعیین مشخصات آلفاسلولز لینتر پنبه و محصولات تولیدی، تبدیل فوریه زیر قرمز (FTIR) نمونه های منتخب CMC به کار گرفته شد.
    کلیدواژگان: کربوکسی متیل سلولز، لینتر پنبه، آلفاسلولز، طرح باکس بنکن، بهینه سازی
  • پژمان رضایتی چرانی *، احمد عزیزی موصلو صفحات 593-605
    به دلایل زیست محیطی و اقتصادی، استفاده از کارتن های کنگره ای کهنه (OCC) در تولید کاغذ و مقوا، به عنوان یک راهکار موثر مورد توجه جدی صنایع کاغذ قرار دارد. خواص مقاومتی خمیرکاغذهای بازیافتی به دلیل مختلفی از جمله پدیده استخوانی شدن ضعیف تر از خمیرکاغذ اولیه است. از این رو روش های مختلفی از جمله افزودن مواد تقویتی و تیمارهای مکانیکی برای بهبود کیفیت آن مورد استفاده قرار می گیرد. بسیاری از واحد های بازیافت کاغذ به دلیل تولید کم، محدودیت هایی برای سرمایه گذاری و استفاده از تیمار های مکانیکی (پالایشگرها) در خط تولید دارند. در این تحقیق، قابلیت استفاده از نشاسته کاتیونی(CS) و نانوالیاف سلولزی(CNF) به عنوان مواد افزودنی استحکامی در تولید کاغذ و مقوا از خمیرکاغذهای حاصل از کارتن باطله به عنوان جایگزینی برای پالایش مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش، نشاسته کاتیونی در یک سطح (2 درصد) و نانوالیاف سلولزی در 3 سطح (2، 4، 6 درصد) استفاده و با نمونه های شاهد (با پالایش و بدون پالایش) مقایسه شد. نتایج نشان داد که استفاده از 2 درصد CS و 4 درصد CNF در ساخت کاغذ از OCC باعث بهبود شاخص مقاومت به کشش، ترکیدن معادل و حتی بیشتر از اثر پالایش گردید، ضمن اینکه مدت آبگیری و دانسیته تقریبا شرایط مشابه ای داشتند. بنابراین شرایط فوق الذکر به عنوان جایگزین پالایش در واحدهای کوچک بازیافت کاغذ باطله قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: نانوالیاف سلولزی، نشاسته کاتیونی، کارتن های کنگره ای کهنه، پالایش، خواص مقاومتی
  • محمد بشیر ترابیان، بهزاد بازیار*، محمد طلایی پور صفحات 606-616
    این تحقیق پخت مونواتانول امین با غلظت 50c/o و پخت سولفیت قلیایی با قلیاییت 18c/o برای ساخت خمیر کاغذ از ساقه ذرت می پردازد.ترکیب هیدروکسید سدیم و سولفیت سدیم در نسبتهای 70:30 به عنوان تیمار سولفیت قلیایی وترکیب آب و مونواتانول آمین با نسبت 50:50 به عنوان تیمار مونواتانول آمین به منظور تیمارهای شاهد انتخاب گردیدند. میزان وازده در طی هر سه فرایند به علت اینکه بسیار اندک و قابل توزین نبود حذف گردید .همچنین شرایط پخت بعنوان عوامل متغیر به این ترتیب انتخاب گردید:زمان در سه سطح30.60.90 دقیقه و دما در سه سطح 125.145.165 درجه منظور گردید و نسبت مایع پخت به ماده اولیه(1به 4) ثابت می باشد.خمیر کاغذ تولید شده با مونواتانول امین 50c/o دارای کمترین بازده کل(36.12)و عدد کاپا(17.93) است.در تیمار سولفیت قلیایی مشاهده شد که با کاهش دما و افزایش زمان به عنوان عوامل متغیر مقدار بازده کل کاهش و عدد کاپا افزایش می یابد به طوری که بیشترین شاخص ترکیدن(6.78) مربوط به پخت با دمای 125 درجه و زمان 60 دقیقه می باشد.همچنین در تیمار مونواتانول امین به این نتیجه رسیدیم که با افزایش دما و کاهش زمان بازده کل کاهش یافته و همچنین با افزایش دما و زمان عدد کاپا کاهش می یابد به طوری که به ترتیب بیشترین شاخص کشش(38.26) , پارگی(10.77) مربوط به پخت با دمای 165 درجه و زمان 90 دقیقه و145درجه و 60 دقیقه به دست امده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد فرایند مونواتانول امین / آب (50:50) می تواند به صورت موفقیت آمیزتری برای ساخت کاغذ از ساقه ذرت اجرا شود و ویژگی های خمیر کاغذهای تولیدی به ویژه از نظر مقاومتهای مکانیکی و عدد کاپا,در حالت اختلاط با آب ,برتر از فرایند سولفیت قلیایی وسودا به صورت ترکیبی وتنها می باشد.
    کلیدواژگان: ساقه ذرت، مونواتانول امین، سولفیت قلیایی، عدد کاپا، مقاومت های مکانیکی
|
  • ghasem asadpour *, fatemeh rajabi, seyed majid zabizadeh Pages 467-477
    High yield and chemi-Mechanical pulps are susceptible to oxidation-optical and thermal reactions. These reactions result discoloration and brightness reversion in pulps. In this research, chemi-mechanical pulps were selected randomly from Mazandaran pulp and paper mill and were bleached separately by P, H, PH and HP sequences and sheets with 60 gr/m2 gramage were prepared from these bleached pulps. All the prepared papers went through thermal aging, separately at 0, 12, 24, 36 and 48 hours at 1050C in oven, and their optical properties, including, their brightness, their a, b and L factor, α exponent, yellowness, opacity, K/S ratio, and PC number before and after thermal aging were measured and compared based on TAPPI standard. The results of this study showed that, during thermal aging from 0 to 48 h, paper optical properties such as brightness, L and a factor were decreased and b factor, yellowness, α, K/S ration and PC number were increased. As a result, bleaching by P and HP sequences had the highest amount of brightness and L factor and lowest amount of a and b factor, α exponent, yellowness, K/S ratio and PC number. Therefore, these bleaching sequences had important influences on brightness stability and decrease in paper brightness reversion and increasing their durability against thermal degradation.
    Keywords: chemi-mechanical pulp, thermal aging, PC number, Optical properties, Sodium Hypochlorite, hydrogen peroxide
  • alireza ziapour *, Abbas Zare Pages 478-488
    Chemical and biological treatment of dye- containing wastewaters is difficult due to the low adsorption level and chemical stability of dyes. Activated carbon is usually used for adsorption of these materials, but because of high prices and restore problems, researchers trying to find available low-cost materials with high adsorption. In this study, bagasse was used for adsorption of Remzol Black B dye and its capability was examined. Variables were concentration, temperature, pH and contact time, and the degree of adsorption was examined in different situations. Then, adsorption isotherm according to Langmuir and Freundlich models was investigated. The results showed that the adsorption efficiency depends more on pH of solution and less on temperature of the solution. Maximum adsorption of Remzol Black B dye by bagasse occurred in the first 15 minutes of contact. The study of adsorption isotherm showed that both models are suitable for description of adsorption of Remzol Black B dye by bagasse. Maximum adsorption of Remzol Black B dye by bagasse was calculated as 7.51 mg/g. Results of this study showed that bagasse could be used as a low-cost bio adsorbent for the adsorption of Remzol Black B from aqueous solution.
    Keywords: Adsorption_Adsorption Isotherm_Bagasse_Remzol Black B Dye_models
  • Seyed Hassan Sharifi *, nouredin Nazarnezhad Pages 489-500
    To reuse recycled cellulosic fibers in paper production, contaminated particles and other impurities of the fibers can be greatly removed using a de-inking stage which is considered as a supplementary step in waste paper recycling technology. The effect of using ultrasonic pretreatment on the deinking of old newspapers was investigated utilizing the common conventional chemical method across this research work. Experimental design method was served to optimize the amount of ultrasonic bath temperature and sonication time. Therefore, 13 tests were designed using Response Surface Methodology (RSM) and Central Composite Design with Design Expert 7.0.0 Trial software. Ultrasonic bath temperature and sonication time at three different levels (1, 0 and 1+) and two axial points (α + and α-) were used as independent variables, and the optical and mechanical properties of handsheets were used as dependent variables. Response surfaces and contour plots were served to show the interaction between the independent variables and the response variable. ANOVA test showed that the quadratic model is the best model to explain the interaction among the studied variables. The predicted values of the obtained model had much conformity with the experimental results (R2=0.98). According to ANOVA results, it can be concluded that the effect of each of the variables on the optimal properties is significant and the ultrasonic time is the most effective factor on the response. According to the results, the proposed optimum conditions to achieve the highest amount of mechanical and optical properties (43.43) are the ultrasonic bath temperature 47 oC and the ultrasonic time of 31 min.
    Keywords: Old newspaper, Deinking, Ultrasonic, Optical, mechanical properties, Central composite design
  • Aisona Talaei * Pages 501-510
    The present study was carried out with the aim of thermal analysis of furfurylated wood produced from beech (Fagus orientalis) and fir (Abies alba). In this regard, the specimens were saturated with two different levels of furfurylation in the form of low levels (14% fir and 20% beech) and high levels (38% fir and 65% beech), and compared with control samples. The results showed that changes in the TGA and DTA thermograms occur with an increase in the furfurylation level. In the first section of TGA graphs, thermal stability of the wood increased with furfurylation and its level change due to decreased water absorption and evaporation of gases during the process of furfurylation. But in the second and third regions, because of the replacement of furfuryl alcohol with lower thermal stability and flammability in the structure of wood and changes in the chemical structure of the wood, the thermal stability of wood polymers in both species decreased. The results of the analysis of DTA thermograms, in addition to confirming the findings from the TGA analysis, made clear the results of the impact of wood species on the thermal stability of wood polymers. Due to the difference in cellulose and hemicellulose and lignin in the structure of softwoods and hardwoods, the hemi-cellulose type in two species and the thermal stability difference of different implementation, wood polymers from two beech and fir are different in the variation of the surface under the curve of the DTA thermograms, the initial temperatures and peak temperatures.
    Keywords: thermal analysis, DTA, TGA, furfurylation, beech, fir
  • anooshe fazeli, mohammad ghofrani, fatemeh Hassani khorshidi* Pages 511-521
    The present study was conducted to inverstigate the effect of moisture content on adhesion strength of sealer half-polyester and sealer polyurethane on beech (Fagus orientalis) and hornbeam (Carpinus betulus) wood types of northern regions of Iran. PH values of beech and hornbeam was 5.51 and 5.19, respectively. Dried specimens were put in a climatization room to reach moisture contents of 7%, 11% and 15%. After the preparation stage, two layers of sealer were placed on the specimens using a spray. Next, polyurethane and half-polyester were applied to the specimens. The pull-off test was performed on the specimens according to the ASTM D 4541 Standard. The results showed that the most adhesion strength was that of the sealer polyurethane used on the beech wood type with the moisture content of 7 percent and the least adhesion strength belonged to the sealer half-polyester used on the hornbeam wood type with the moisture content of 15 percent. It was also observed that increasing moisture content caused a decrease in adhesion strength of both wood types.
    Keywords: Adhesion strength, clear paints, sealer, half-polyester, Polyurethane
  • Omid Hosseinzadeh * Pages 522-530
    Given the intense competition, rapid changes, new employee and customer requirements, and the modification of traditional management practices to optimize the capabilities of employees, today's organizations should work towards improving and institutionalizing entrepreneurial enterprise platforms. The purpose of this study was to investigate the status of enterprise entrepreneurship in public and private furniture companies and compare them with regard to the status of the entrepreneurial organization. To this end, various components of organizational entrepreneurship were conducted in order to identify strengths and weaknesses, and decision-makers could, taking into account the results, make appropriate decisions in order to promote organizational entrepreneurship. Regarding the nature of the subject and purpose of the research, this research is a descriptive-survey method in terms of data collection method. The data collection tool was a standardized Margarita Hill questionnaire (2003). The statistical population consisted of 963 human capital (606 individuals in private companies and 357 in government companies) in 14 furniture manufacturing companies (12 private companies and two public companies) in Tehran province, which was determined randomly and with proportional (public and private) assignments, and according to the Kregis-Morgan table, the sample size was determined. To determine the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha method was used in this research. Two independent samples were used to compare organizational entrepreneurship in two areas of the private and public sector. The average enterprise entrepreneurship rating in government companies was 1.612 and in private companies were 154.77. Standard deviations in public corporations were 78.88 and for private companies were 76.25. The results of the independent t-test showed that the comparison of the mean of organizational entrepreneurship between the two groups of public and private furniture companies at the level of 99% is significant.
    Keywords: Organizational entrepreneurship, Tehran, Furniture, Human Capital
  • Sima Sepahvand, Mehdi Jonoobi *, Alireza Ashori Pages 531-543
    The applications of renewable nanomaterial’s, such as cellulose nanofibers (CNFs), have recently been of great interest due to their unique properties, including high surface area, high aspect ratio, biodegradable, easy access and reactive hydroxyl groups on the surface. The purpose of this study was to fabricate refined air nano filters using phthalimide- modified CNFs. Because phthalimide contains amine groups that are needed to adsorb carbon dioxide. In this study, a freeze drying method was used for direct removal of water from pure CNFs gel and phthalimide -modified. Also, the properties of pure CNFs aerogels and phthalimide-modified (containing amine groups) were investigated to adsorption carbon dioxide. Modification of CNFs with phthalimide in 4% (v/v) acetic acid, with ratios of CNFs to phthalimide 1: 0, 1: 0.5, 1: 1 and 1: 1.5 wt %. Chemical properties and morphology of modified CNFs were investigated using various techniques including SEM, FTIR-ATR, XRD and TGA. Based on the results, the SEM test did not show any change in the size and structure of the modified CNFs. The presence of phthalimide was confirmed by the creation of new pitches NH2, C-N and ester 〖COO〗^- on modified CNFs using the ATR-FTIR spectroscopy test. Also, the results of TGA indicated that increasing the amount of phthalimide reduces the thermal stability, indicating the reactivity of the functional groups of phthalimide with CNFs. In addition, the highest carbon dioxide adsorption of 1.5% phthalimide was about 50%.
    Keywords: Cellulose nanofibers aerogels, phthalimide, freeze drying, functional group, carbon dioxide adsorption
  • mostafa barati yousef abadi, Mohammad Hadi Aryaie Monfared *, abdollah barimani Pages 544-552
    Understanding the market situation in order to obtain a suitable position in the new inter-national production system has particular importance. Therefore, the aim of this study was to determine and rank the effective indexes on the selection and purchase of paper in the card board production industries of the country. The expansion of the market and the multiplicity of industries have led to the importance of finding competitiveness as well as an accurate un-derstanding of their relative position in the market for many industries in order to make their economic and industrial policies compatible with their market conditions and relative position. Knowing this fact will help them improve their capabilities to improve their performance. Therefore, the purpose of this study was to determine and rank the effective measures on the choice and purchase of cardboard in the country's carton industry. The results of the ranking showed that among the 24 sub-indicators influencing the purchase and selection of cartons sheet in the paper board manufacturing industry,
    Keywords: Liner, Flute Paper, Carting Industry, Analytical Hierarchy Process, Weighting, Index????????????????
  • Niloufar Davodi, Esmaeil Rasooly Garmaroody *, Omid Ramezani, Sepideh Haamedi Pages 553-563
    In this study, in order to control the inhibitory compounds in the bio-refinery, bagasse pith was pretreated under acidic hydrolysis with dilute sulfuric acid 8%, 90 minutes at 120 ° C. Then, by using de-depleting methods of overliming, activated carbon and combining of both, removal of deterrent compounds from the above pretreatment hydrolyzates was performed. In the overliming, calcium hydroxide and sulfuric acid, in activated carbon method, activated carbon was used at three levels (0.5, 1.5 and 2.5%) and in the combined method of the combination of materials in the two previous methods became after acid treatments and each of the methods of insemination, the amount of recovered sugars and the values of the inhibitory compounds of furfural and hydroxymethylfurfural in the hydrolyzate were measured as two important indicators. The results showed that application of the above methods on hydrolyzate increased the yield of reduced sugars, so that the highest sugar yield (˃32%) was obtained after the independent method of overliming. In addition, active and combined carbon autonomous methods (overlimming and activated carbon) have an optimum activated carbon consumption of 2.5 and 1.5%, respectively. The qualitative study of the presence of inhibitory agents in hydrolyzates showed that furfural and hydroxymethylfurfural have maximum absorption at wavelengths of 276 and 282 nm. Also, an overliming with 2.5% activated carbon as the best method could eliminate up to 100% of inhibitory compounds. On the other hand, the autonomous method of overliming, with the removal of ˃90% of the inhibitory compounds, also has the highest sugar yield. Therefore, taking into account simultaneously the rate of sugar yield and the elimination of deterrent compounds, two independent alternatives of Overliming and Overliming with 2.5% active carbon could be proposed for the production of bioassays, such as bioethanol, xylitol, ... from the pith of bagasse.
    Keywords: Bio-refinery, Bagasse pith, Inhibitors, Furfural, Hydroxymethyl furfural, Acid hydrolysis
  • saeed Narooei* Pages 564-578
    The purpose of this study was to investigate the possibility of using tobacco stalk and industrial wood particles in particleboard industry as a waste material that is not consumed and discarded and has a low price, followed by a reduction in production costs from the way of choosing this raw material was of low value. For this purpose, the particles of tobacco stalk and industrial wood particles with different ratios of 0:100, 30:70 and 60:40, using the amount of adhesive used 12% and 14% (based on the dry weight of the wood chips) and the press time of 5 minutes for the construction of the board was considered. Physical and mechanical properties including thickness swelling after 2 and 24 hours immersion in water and bending strength (MOR), modulus of elasticity (MOE) and internal bonding (IB) were measured and all data were statistically analyzed. According to the results of this study, the increase in tobacco stalk particles resulted in increased thickness swelling after 2 and 24 hours immersion in water and reduced bending strength, modulus of elasticity and internal bonding, but all boards had a European standard (EN). Increasing the amount of resin also had a significant effect on all the properties of the boards and improved the properties. In a general conclusion and by comparing the properties of the boards produced with the European standard (EN), showed that using 60% tobacco stalk and 12% urea formaldehyde resin can be produced particleboard with the desired properties. This is a positive result of using tobacco stalk as a type of agricultural residue and, consequently, the prevention of environmental pollution caused by the burning of these compounds.
    Keywords: Tobacco stalk waste, Urea formaldehyde resin, Thickness swelling, Internal bonding, Bending strength
  • Hamedeh Kiani, Hosein Resalati, Seyed Hassan Sharifi* Pages 579-592
    Carboxymethyl cellulose (CMC) is one of the important cellulose derivatives in industries, which is widely used as anti-caking agent, emulsifier, stabilizer, dispersing agent, thickener, and gelling agent. The main raw material of cellulose derivative is cellulose from wood and cotton linter. In this study, the cotton linter alpha-cellulose was used for producing CMC. Acidified sodium hydroxide process was applied to extract the cellulose from linter alpha-cellulose. Carboxymethyl cellulose was then prepared from cellulose. The optimization of reaction conditions was studied by using response surface methodology (RSM). The design experiment is Box-Behnken design consists of 3 factors (reaction time, % NaOH in mercerization process and mass ratio of monochloroacetic acid to cellulose in etherification process) with 3 levels. Based on it, the optimum values of independent variables are the reaction time of 54.23 min, NaOH concentration of 41.25 % and mass ratio of MCA to cellulose of 1.44 which the CMC had the DS of 0.656, the viscosity of 6634.76 cP. Fourier Transform Infrared spectra (FTIR) were used to characterize the product and starting Cotton Linter Alpha-cellulose.
    Keywords: Carboxymethyl cellulose, Cotton linter, Alpha-cellulose, Box-Behnken design, Optimazation
  • Pejman Rezayati Charani *, Ahmad Azizi. Mossello Pages 593-605
    The use of old corrugated container (OCC) is considered an effective solution by the paper industries in paper and paperboard productions bearing environmental and economic reasons. The strength properties of pulp made from recycled paper is weaker than the original pulp for various reasons, such as hornification. Therefore, various methods as adding strength enhancing materials and mechanical treatments are used to improve the quality of them. Because of little amount of production, many of the paper recyclers have limitation in investment of using mechanical treatments (refiners) in their production line. In this research, using cationic starch and cellulose nanofibers(CNF) was investigated as strengthen additives and as an alternative for mechanical refining in the paper and paperboard production from OCC. In this study, cationic starch in one level (2%) and cellulose nanofibers in 3 levels (2, 4, 6%) were used and compared to control (refined and non-refined) samples. Results showed that 2% CS and 4% CNF improved the tensile and burst indices same as or more than refining of pulp, while the pulp dewatering time and paper density were equal. Therefore, the aforementioned conditions are recommended as a substitute for refining in small units of waste paper recycling for paper and paperboard production.
    Keywords: Cellulose nanofiber (CNF), Cationic starch (CS), Old corrugated container(OCC), Refining, Strength properties
  • mohammad bashir torabian, behzad baziyar *, mohammad talaeipour Pages 606-616
    This research investigates the cooking of monoethanolamine with a concentration of 50% and baking alkali sulphite with 18% alkalinity for making pulp from corn stalks. The combination of sodium hydroxide and sodium sulphite in rations of 70:30 as a measure of alkali sulphite and water and monoethanolamine with a ratio of 50:50 were selected as control treatments. The amount of deficiency was eliminated during all three processes due to the fact that it was not very minor and could not be weighed. Furthermore, the cooking conditions were chosen as variables: the process of alkali and soda sulphite was combined; time was 30:60:90 minutes at the three levels and the temperature was 125.145.165 degrees at the three levels; and the ratio of the baking fluid to the raw material (1 to 4) remained constant. The paper pulp produced with monovalent and 50% had the lowest amount of total efficiency (36.12) and kappa number (17.93). In alkaline sulphite treatment, it was observed that decreasing the temperature and increasing the time as variable factors, results in a decrease in the total return value and the kappa number likewise increases, so that the highest burst index (6.78) is related to baking with a temperature of 125 degrees and the total time would be 60 minutes.
    The results of this study show that monoethanolamine/water (50:50) can be successfully used to make paper from corn stalks, and the characteristics of the pulp of manufactured paper, especially in terms of mechanical strength and kappa number, when mixed with water; and that it is superior to the process of alkali sulphite both as a combination and by itself
    Keywords: Corn stalk, monoethanolamine, Alkali sulphite, kappa number, Mechanical strength