فهرست مطالب

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال بیست و نهم شماره 11 (بهمن 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ظریفه سهرابی*، حسن یعقوبی، بهزاد شال چی صفحات 763-772
     
    پیش زمینه و هدف
    بیماری صرع یک بیماری عصبی مزمن بوده که با تشنج های مکرر و تغییر رفتار، احساس، ادراک، یادگیری و حافظه همراه است. پژوهش های مختلف نشان می دهد که تخلیه حملات صرع در بخش های مختلف مغز، عملکرد اجرایی برنامه ریزی بیمار را تحت تاثیر قرار می دهد، مانع پردازش رفتارهای پیچیده فردی می شوند. هدف از این مطالعه مقایسه عملکرد اجرایی برنامه ریزی افراد مصروع تونیک-کلونیک و میوکلونیک جوانان و افراد سالم است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر بر اساس طرح پس رویدادی (علی-مقایسه ای)، با روش نمونه‏گیری در دسترس تنظیم شد. جامعه موردنظر شامل تمامی افراد مبتلا به صرع مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی شهرستان ارومیه و حجم نمونه متشکل از 133 نفر (73 نفر بیمار و 60 نفر افراد سالم) در گروه سنی 35-18 سال بود. از گروه نمونه بیماران 14 نفر به دلیل نداشتن ملاک‏های انتخاب حذف شدند و 59 نفر بیمار (29 نفر صرع میوکلونیک و 30 نفر صرع تونیک کلونیک) باقی ماندند.
    ابزار مورداستفاده جهت سنجش آزمایه نوروسایکولوژی برج هانوی (هفت حرکتی) به منظور ارزیابی عملکرد برنامه‏ریزی می باشد. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی شفه مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان دهنده تفاوت معنی دار هر دو گروه صرع تونیک-کلونیک و صرع میوکلونیک جوانان با افراد سالم در مسائل شش و هفت حرکتی (01/0 p<) بود. آزمون تعقیبی شفه نیز نشان داد، بین دو گروه صرع تونیک-کلونیک و صرع میوکلونیک جوانان در عملکرد اجرایی برنامه ریزی تفاوت معناداری (p >0/05) وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان می‏دهد، عملکرد برنامه‏ریزی افراد مصروع تونیک-کلونیک و میوکلونیک جوانان پایین‏تر از افراد سالم می‏باشد، این یافته ها موید یافته های قبلی مبنی بر کاهش عملکردهای شناختی در افراد مبتلا به این دو صرع می باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد اجرایی برنامه ریزی، آزمایه برج هانوی، صرع تونیک-کلونیک، صرع میوکلونیک جوانان
  • وحید مشکینی اصل، یوسف مهمان نواز *، مرتضی باقری صفحات 773-780
     
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به وجود شواهدی مبنی بر ارتباط محل لانه گزینی و جنسیت جنین، هدف این تحقیق بررسی ارتباط گروه های خونی ABO و Rh والدین بر نسبت جنسی ثانویه و محل جفت (به عنوان عامل واسطه ای بین گروه های خونی و نسبت جنسی) بود.
    مواد و
    روش کار
    برای انجام این تحقیق توصیفی، اطلاعات 200 نوزاد تک قلوی متولدشده در طی سال های 1393 تا 1395 در بیمارستان الزهرای میاندوآب از طریق مراجعه به پرونده مادران و یا از طریق تکمیل پرسشنامه به روش مصاحبه تلفنی جمع آوری گردیده و در قالب مدل رگرسیون لجستیک چندگانه آنالیز گردید.
    یافته ها
    ازلحاظ عددی، بیشترین مقدار نسبت جنسی ثانویه مربوط به نوزادان حاصل از مادران دارای گروه خونی AB (750/1) و کم ترین آن مربوط به نوزادان حاصل از مادران دارای گروه های خونی B (720/0) و O (718/0) بود (05/0<p). مادران دارای Rh- اریب بیشتری به داشتن فرزند دختر داشتند، درحالی که مادران دارای Rh+ توزیع جنسیتی نرمالی در بین فرزندانشان نشان دادند (05/0>p). در خانواده های متشکل از مادر Rh- و پدر Rh+ بیش از 6 برابر نسبت به حالت نرمال جمعیت، اریب بیشتری به داشتن دختر دیده می شود (05/0>p). در پدران دارای گروه خونی AB نسبت شانس داشتن جفت قدامی توسط فرزندانشان در رحم مادر بیش از 4 برابر سایر گروه های خونی ABO پدری بود (05/0>p). ارتباط بین گروه خونی Rh مادران یا پدران با محل جفت فرزندانشان معنی دار نبود (05/0<p).
    بحث و نتیجه گیری
    برای تایید این فرضیه که گروه خونی ABO پدری یا مادری از طریق دخالت در لانه گزینی جنین (محل جفت) بر روی نسبت جنسی ثانویه تاثیرگذار هستند، تحقیقات آتی در جوامع مختلف و با اندازه نمونه های بزرگ تر موردنیاز می باشد.
    کلیدواژگان: گروه خونی ABO، Rh، لانه گزینی جنین، جفت، نسبت جنسی ثانویه
  • امیر لطافت کار *، غزال محمد قلی پور اقدم صفحات 792-806
     
    پیش زمینه و هدف
    تحقیقات پیشین نشان دادند که هرگونه تغییر در کینماتیک کتف موجب تغییر در کینماتیک ترقوه و شانه شده و باعث اختلال در عملکرد ربع فوقانی می شود. هدف از انجام تحقیق حاضر، مقایسه تاثیر دو نوع تمرین ثبات دهنده و کنترل آگاهانه بر روی کینماتیک ترقوه دانشجویان دختر دارای دیسکنزیای کتف بود.
    مواد و
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی، 44 نفر از زنان دارای دیسکنزیای کتف (الگوی برجستگی زاویه تحتانی و لبه داخلی) بودند که به صورت تصادفی در سه گروه تمرین ثبات دهنده (15 نفر)، کنترل آگاهانه (15 نفر) و کنترل (14 نفر) قرار گرفتند. قبل و بعد از تمرینات، از همه آزمودنی ها جهت بررسی میزان اختلالات در کینماتیک کتف (با استفاده از دستگاه آنالیز حرکتی) آزمون به عمل آمد. سپس، آزمودنی ها به مدت 6 هفته و هفته ای 3 جلسه (هر جلسه به مدت 45 دقیقه) تمرینات ثبات دهنده و کنترل آگاهانه انجام دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها ابتدا به منظور بررسی درون گروهی از آزمون t وابسته و از آزمون کوواریانس به منظور بررسی تفاوت بین گروهی استفاده شد.
    یافته ها
    پس از یک دروه تمرینات کنترل آگاهانه، نسبت به گروه ثبات دهنده و کنترل، تفاوت معنا داری در میزان زاویه کینماتیک ترقوه در زاویه 90 درجه وجود داشت. تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان داد که حرکت بالا رفتن ترقوه در زاویه 90 درجه در گروه تمرینی کنترل آگاهانه (028/0=P) تغییر معناداری داشته است. در حالی که در زوایای دیگر این تغییرات معنادار نبود(05/0<P). همچنین در گروه کنترل اختلاف معناداری در پیش و پس آزمون افراد مشاهده نشد. با توجه به تغییر میانگین داده ها در پیش و پس آزمون هر دو گروه تمرینی می توان اذعان داشت که برنامه تمرینات کنترل آگاهانه و ثبات دهنده موجب بهبود جهت دهی و حرکت ترقوه در افراد دارای دیسکنزیای کتف می شود.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق از تاثیرگذاری تمرین درمانی بعنوان ابزاری ایمن برای بهبود کینماتیک ترقوه حمایت کرده و پیشنهاد می شود که تمرینات کنترل آگاهانه و ثبات دهنده بهمراه دیگر برنامه های تمرینی کمربند شانه جهت بهبود کینماتیک کتف و ترقوه در افراد دارای دیسکنزیای کتف استفاده گردد.
    کلیدواژگان: دیسکنزیا، ترقوه، کینماتیک، تمرین درمانی
  • سیامک شیوا، ربابه قرقره چی، رشاد کمان گر، بابک عبدی نیا* صفحات 817-825
     
    پیش زمینه و هدف
    کتو اسیدوز دیابتی (DKA) عارضه تهدید کننده حیات ناشی از دیابت شیرین است که با شیوع بیشتری در کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 رخ می دهد، درمان DKA نیازمند اصلاح مناسب مایعات و الکترولیت ها، انفوزیون وریدی انسولین و پایش منظم پارامترهای بالینی و آزمایشگاهی است. هدف از این مطالعه ارزیابی روند اصلاح مایعات، اسیدوز و اختلالات الکترولیتی و بروز عوارض در طی درمان کتواسیدوز دیابتی بوده است.
    مواد و
    روش کار
    این مطالعه به صورت گذشته نگر بر روی کلیه بیمارانی که با تشخیص کتواسیدوز دیابتی در سال های 1383 لغایت 1393 در بیمارستان کودکان تبریز بستری شدند انجام گردید. داده های لازم بر اساس اطلاعات موجود در پرونده بیماران جمع آوری و شامل سن، جنسیت، یافته های آزمایشگاهی و بالینی می شد. داده های به دست آمده توسط نرم افزار IBM® SPSS® release 16.0.0 مورد تحلیل و آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    از 262 بیمار موردمطالعه، 8/52 درصد بیماران دختر و 1/47 درصد بیماران پسر بودند. میانگین سنی بیماران موردبررسی 7/3+01/7 سال بود و 8/43 درصد بیماران سن کم تر از پنج سال داشتند. طی مدت درمان میانگین کاهش قند خون و پتاسیم به ترتیب mg/Dl70±2/171 و meq/L71/0 بود و در 39 مورد از بیماران هیپوکالمی دیده شد. میانگین افزایش سدیم و بیکربنات به ترتیب 1/1± 4/2 و 5/2± 27/7 میلی اکی والان در لیتر بود. میانگین مدت زمان خروج از DKA، 2/6±7/14 ساعت بود. در این مطالعه مرگ بر اثر DKA وجود نداشت و در 4 مورد از بیماران (53/1درصد) آدم مغزی دیده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    فراوانی DKA در کودکان با سن کم تر بیش تر بود. هایپوکالمی شایع ترین اختلال الکترولیتی بود و ریسک فاکتور خاصی در بیمارانی که دچار آدم مغزی بودند دیده نشد. درنهایت اینکه، فراوانی بیشتر DKA در سنین پایین تر همراه با عوارض ناشی از آن نشان می دهد که پیشگیری از کتواسیدوز دیابتی باید جدی تلقی شود.
    کلیدواژگان: کتواسیدوز دیابتی، کودکان، ادم مغزی
  • نادر آقاخانی، روزیتا چراغی، عباس زارعی، داوود وهاب زاده، رسول روشنی، بهزاد بوشهری* صفحات 826-836
    پیش زمینه و هدف
    خودکشی چالشی مهم در سلامت جامعه است و میزان خودکشی ازجمله علامت های وجود اختلال افسردگی در جامعه میباشد. از طرفی وجود فرضیه هایی چون تاثیر سطح کلسترول خون بر افسردگی مطرح است ولی مشخص نشده که این مورد با اقدام به خودکشی چقدر در ارتباط است. لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین ارتباط سطح سرمی کلسترول و میزان افسردگی در بیماران اقدام کننده به خودکشی مراجعه کننده به بخش مسمومیت مرکز آموزشی درمانی طالقانی شهرستان ارومیه، 1396 انجام گرفته است.
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی – مقطعی بود که بر روی 180 نفر از بیماران اقدام کننده به خودکشی انجام گردید. ابزار مورداستفاده پرسشنامه دموگرافیک و افسردگی بک BDI-II و چک لیست کنترل سطح سرمی کلسترول بود. داده ها پس از جمعآوری با نرم افزار spss18 تحلیل شدند.
    یافته ها
    فراوانی اقدام کنندگان به خودکشی در زنان با54/4 درصد و مردان45/6 درصد بود که 82 درصد در گروه سنی 15 تا 24 سال قرار داشتند85/9 درصد قربانیان مبتلا به درجات خفیف تا شدید افسردگی بودند و میانگین سطح کلسترول سرمی افراد نیز mg/dl 35/38 ± 147/12 به دست آمد. از طرفی ارتباط معناداری بین سطح کلسترول با سن، میزان افسردگی، دفعات خودکشی، روش های خودکشی، تمایل به خودکشی مجدد مشاهده نشد (p ≤ 0.05)ولی بین سطح کلسترول و دفعات خودکشی ارتباط معنادار بودp = 0.002
    بحث و نتیجه گیری
    شاید نتوان میزان کلسترول خون را دلیلی قطعی برای افسردگی یا خودکشی بهحساب آورد. بااینحال توجه به نقش افسردگی به عنوان عامل خطر برای اقدام به خودکشی ضروری است و به منظور پیشگیری از این معضل اجتماعی، باید در جهت ارتقا ء بهداشت روانی و استفاده از انواع روش های درمان اختلالات روانی توجه لازم صورت گیرد
    کلیدواژگان: کلسترول، افسردگی، خودکشی، مسمومیت
  • صابر حیدرپور، داود قادری*، هیمن محمودفخه صفحات 837-847
    پیش زمینه و هدف
    مطالعه حاضر باهدف مقایسه کارکردهای اجرایی و نورولوژیک بیماران افسرده با و بدون افکار خودکشی و گروه بهنجار طراحی و اجرا گردید.
    مواد و
    روش کار
    مطالعه حاضر جز مطالعات توصیفی از نوع علی مقایسه ایی بود. از جامعه بیماران افسرده مراجعه کننده به بیمارستان امام سجاد ناجا در طیف زمانی مرداد تا مهرماه سال 1395 به روش داوطلبانه و بر اساس جدول مورگان تعداد 66 نفر (33 نفر با افکار خودکشی و 33 نفر بدون افکار خودکشی) انتخاب و با 33 نفر افراد بهنجار همگون شده در متغیرهای تحقیق مورد مقایسه قرار گرفتند. در تمامی نمونه های موردبررسی، پرسشنامه ها و آزمون های افکار خودکشی و افسردگی بک، آزمون رایانه ای رنگ واژه استروپ، آزمون رایانه ای دسته بندی کارت های ویسکانسین و مقیاس ارزیابی نورولوژیک اجرا شد. داده ها از طریق تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA)، آزمون تعقیبی شفه و به وسیله نرم افزار آماری SPSS22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گروه افسرده ی با افکار خودکشی در زیر مقیاس های در جاماندگی و در زیر مقیاس نمره تداخل رنگ واژه استروپ نسبت به گروه افسرده ی بدون افکار خودکشی و بهنجار نمرات بالاتری را کسب کردند (0.01). گروه افسرده ی با افکار خودکشی در زیر مقیاس زمان تداخل رنگ واژه استروپ و در کارکردهای نورولوژیک نسبت گروه بهنجار نمرات بالاتری را کسب کردند (0.01).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد بین افسرده های با افکار خودکشی، افسرده های بدون افکار خودکشی و گروه بهنجار در متغیرهای، نورولوژیک و کارکردهای اجرایی تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: افکار خودکشی، افسردگی، کارکردهای اجرایی، نورولوژیک
|
  • Zarife Sohrabi*, Hassan Yaghoubi, Behzad Shalchi Pages 763-772
     
    Background & Aims
    Epilepsy is a chronic neurological disease that is manifested in the form of frequent seizures and accompanied by changes in behavior, sensation, perception, learning, and memory. Different findings indicate that discharge seizure in different parts of the brain affects the Executive functions, and also prevents processing in complex individual behaviors. The purpose of this study was to compare Executive functions in patients with epilepsy (tonic-clonic, juvenile myoclonic epilepsy) and healthy subjects.
    Materials & Methods
    In this casual-comparative study, convenience sampling method was used. The study population consisted of all epileptic patients referring to Imam Khomeini Hospital in Urmia and the study sample included 133 participants (N= 73 Patients and N= 60 healthy subjects) aged 18-35 years. Among the patients, 14 participants were excluded due to lack of selection criteria and 59 participants (N= 29 with myoclonic and N= 30 with Tonic-clonic epilepsy) remained in the study.
    Data regarding Examination neurophysiology was gathered by Tower of Hanoi (seven motor) to evaluate the Executive functions, and analyzed by Multivariate analysis of variance and Scheffé post - hoc test was used for independent groups.
    Results
    The results of multivariate analysis of variance showed a significant difference between both group in the six and seven motor (p<0/01). The Scheffé post - hoc test also revealed that there was no significant difference (p> 0.05) between the two groups in the tonic-clonic epilepsy and juvenile myoclonic epilepsy in the Executive functions.
    Conclusion
    Findings indicate that the Executive functions the tonic-clonic epilepsy and juvenile myoclonic epilepsy is lower than that of healthy subjects. These findings confirmed previous findings that cognitive functions deteriorate in patients with epilepsy.
    Keywords: Planning Executive functions, Tower of Hanoi Task, tonic-clonic epilepsy, juvenile myoclonic epilepsy
  • Vahid Meshkini Asl, Yousef Mehmannavaz *, Mortaza Bagheri Pages 773-780

    A
    Background & Aims
    The aim of this study was to investigate the relationship between parents' ABO and Rh blood groups on the secondary sex ratio and location of the placenta (as a mediator between blood groups and sex ratio), due to the existence of evidence that the implantation site and embryo gender are related.

    Materials & Methods
    200 neonates born during 2014 to 2016 at Al-Zahra Hospital of Miandoab were collected through referral to mothers' case or by completing the questionnaire by telephone interview and analyzed in a multiple logistic regression model.

    Results
    In numerical view, the highest ratio of secondary sex ratio was observed in infants born to mothers with AB type blood group (1.750) and the lowest was in infants born to mothers with B (0.720) and O (0.718) blood groups (p> 0.05). Mothers with Rh- had a greater bias in having a girl, while mothers with Rh+ showed normal distribution in their children sex ratio (p<0.05). In families with Rh- mother and Rh+ father had more girls 6 times than normal sex ratio (p< 0.05). In fathers with AB blood group, the odds ratio of anterior placenta by their children in the mother's uterus was more than 4 times that of other ABO blood groups (p<0.05). There was no significant association between maternal and paternal Rh blood groups with the location of their children’s placental (p> 0.05).

    Conclusion
    To confirm the hypothesis that the paternal or maternal ABO blood-type affects the secondary sex ratio through implantation of the fetus (location of the placenta), future research is required in different populations with larger sample sizes.
    Keywords: ABO, Rh blood Group, embryo implantation, placenta, secondary sex ratio
  • Alireza Khademi, Asghar Tofighi, Javad Tolouei azar, Haidar Saify Nabiabad, Akbar Nouri Habashi Pages 781-791
     
    Background & Aims
    Obesity is a risk factor for the development of cardiovascular diseases; it can in part be explained by a disturbance in the blood hemostasis. The balance of the coagulation and fibrinolysis factors has an important role in maintaining hemostasis. Thus, the aim of this study was to modulate blood hemostasis by concurrent training in obese women with low-mobility.
    Materials & Methods
    20 women (25-30 years, BMI>30 kg/m2) with low mobility were randomly divided into control and concurrent training groups. Concurrent training was performed at 23 minutes sub-maximal aerobic training, two sets with 10 repetitions of 10RM resistance exercise for 8 weeks. Coagulation and fibrinolysis factors were measured using the ELISA kits. Analysis of data performed using dependent t-test and Analysis of variance.
    Results
    In concurrent training, fibrinolysis factors like t-PA (p=0.001), plasminogen, and D-dimer (p=0.001) increased significantly. Coagulation factors (fibrinogen and PTT) decreased significantly (p=0.001); however, PAI-1 (p=0.001) and PT (p=0.001) increased significantly.
    Conclusion
    The results of this study showed that fibrinolysis factors affected by concurrent training because, in this type of training, the combination of the effect of aerobic training on plasma volume and resistance training on blood proteins improves fibrinolysis. Further studies are suggested about the effect of this type of training on coagulation factors.
    Keywords: Concurrent training, Blood hemostasis, Coagulation, Fibrinolysis, Obesity, low-mobility
  • Amir Letafatkar*, Ghazal Mohammad golipour agdam Pages 792-806
     
    Background & Aims
    Previous studies showed that alteration in scapular kinematic may cause changes in clavicle and shoulder and finally lead to disorders in the upper quarter. To expand treatment options for patients with forwarding head and shoulder posture, this study investigated the effects of scapular stabilization and conscious control training on clavicle selected kinematic variables in
    Materials & Methods
    in this semi-experimental study, forty-four female subjects with scapula dyskinesis (inferior angle & medial border pattern) were randomly assigned to 3 groups: stabilization (n=15), conscious control (n=15) and control (n=14). All the subjects were tested (i.e., a pre-test and a post-test) for investigating the degree of disorder in the clavicular kinematic (using motion analysis system). Then, the subjects in scapular stabilization and conscious control were trained three days a week for six weeks (45 minutes for each session). The paired t-test and analysis of covariance were used for statistical analysis.
    Result
    There were significant within-group changes in angle of clavicle (90 degrees) in the conscious group (p=0.028) but no significant differences were observed in stabilization and control groups. There were significant differences between conscious and stabilization study groups, but only conscious group demonstrated significant differences when compared to the control and stabilization groups. No significant changes were observed for other degrees (p>0.05).
    Conclusion
    The findings of the present study supports the effectiveness of conscious exercise-therapy in improving clavicular kinematic. Based on the data average changes in pre-test and post-test of both groups, it can be claimed that conscious control and stabilization protocol training improves the orientation and motion of the clavicle in patients with scapular dyskinesis. The use of scapular conscious control and stabilization training along with other exercise-therapy protocols of shoulder complex is suggested for improving scapular and clavicular kinematic in patients with scapular dyskinesis
    Keywords: dyskinesis, clavicle, kinematic, exercise-therapy
  • Raha Zalkhani *, Ahmad Ali Moazedi, Zohreh Ghotbeddin, Mahdi Pourmahdi Borujeni Pages 807-816
     
    Background & Aims
    Behavioral disorders such as anxiety and depression are often experienced by several forms of epilepsy. Since the kindling process, as a model of temporal lobe epilepsy produces behavioral impairment, the present research was designed to evaluate the anxiety and depressive like behaviors induced by hippocampal rapid kindling.
    Material &
    Methods
    Twenty-one male wistar rats were randomly divided into 3 groups: control (intact animals), sham operation (without any stimulation) and kindled animals. Seven days after electrode implantation in CA1 region of hippocampus, threshold intensity was determined. In the next day, animals in the kindled group were stimulated in a rapid kindling manner (12 times/day) for six days with the following protocol: 3s train of 50 Hz monophasic pulses of 1ms duration with the threshold intensity at 10 minutes intervals. Finally anxiety and depressive like behaviors were assessed respectively by the elevated plus maze (EPM), open field in the 6th day and forced swim test (FST) in the following day.
    Results
    The results of this experiment showed that the hippocampal kindling increased open arms (OAs) entries percentage (P=0.005) and OAs exploration percentage (P=0.02), jumping from apparatus and rearing in open field box compared to sham group (P=0.006). Also the latency to first immobility in kindled group decreased significantly (P=0.000) whereas the duration of immobility increased significantly in comparison to the sham group (P=0.000).
    Conclusion
    It seems that kindling enhances excitatory processes or disturbs neuronal inhibition which leads to emotional disturbances such as anxiety and depressive like behavior in animals
    Keywords: Hippocampal kindling, Forced swim test, Elevated plus maze, Rat
  • Siamak Shiva, Robabeh Ghergherehchi, Reshad Kamangar, Babak Abdinia* Pages 817-825
     
    Background & Aims
    Diabetic ketoacidosis (DKA), a life-threatening complication of diabetes mellitus (DM), occurs more commonly in children with type 1 DM.Treatment requires careful replacement of fluid and electrolyte deficits, intravenous administration of insulin, and close monitoring of clinical and biochemical parameters.
    Materials & Methods
    In this retrospective study, all patients who were diagnosed with diabetic ketoacidosis in Tabriz PediatricHospital from 2004 to 2014 were analyzed based on age, gender, labratory profile, duration, and complication of DKA, particulary cerebral edema.
    All datas were collected and analyzed by the software and were analyzed using SPSSversion16.
    Results
    Of 262 patients studied, 52.8% were female and 47.1%were male. The mean age of patients was 7.01±3.7 years, and 43.8% of patients were ≤5 years old. During the treatment, the means of glucose and potassium reduction were 171.2 ±70mg/dl and 0.71meq/L, respectively. The hypokalemia was seen in 39 cases. The mean of sodium and bicarbonate increase were 2.4± 1.1and 7.27±2.5 meq/L, respectively. The mean recovery time of DKA in patients was 14.7±6.2 hours.There were no mortalities in our study. Cerebral edema was seen in 4(1.52%) of patients.
    Conclusion
    In our study the prevalence of DKA was higher in younger children. The hypokalemia was the most common electrolyte imbalance and no specific risk factor was observed in patient complicated with cerebral edema.
    Keywords: Diabetic keto acidosis, Pediatric, Cerebral edema
  • Nader Aghakhani, Rozita Cheraghi, Abbas Zarei, Davoud Vahabzadeh, Rasoul Roshani, Behzad Boushehri* Pages 826-836
     
    Background &Aims
    Suicide is a major challenge in health of the community, and the rate of suicide is one of the signs of a depressive disorder. On the other hand, there are hypotheses that blood cholesterol levels affect depression, but it is not clear that how much of it is related to suicide attempts. Therefore, the present study was carried out to determine the relationship between serum level of cholesterol and depression in patients referred to the Toxicology Ward of Taleghani University Hospital in Urmia, 2018.
    Materials and Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out with 180 subjects. The demographic and Beck Depression Inventory and a checklist for controlling serum cholesterol levels were used and data were analyzed by SPSS version18.
    Results
    The prevalence of suicide in females was 54.4% and 45.6% in males, of which 82% were in the 15 to 24 years old age group. About 85.9% of the victims had mild to severe depression and their mean serum cholesterol level was 147 ± 35mg /dl. On the other hand, there was not any relationship between cholesterol level with age, depression, suicide attempt rate, suicide attempts, and suicidal tendency (p ≤ 0.05), but there was a relationship between cholesterol level and suicide rate (p = 0.002).
    Conclusion
    Perhaps blood cholesterol cannot be considered as a definitive cause of depression or suicide. However, consideration of the role of depression as a risk factor for suicide commitment is necessary. In order to prevent this social problem, it is necessary to pay attention to the promotion of mental health and the use of a variety of treatments for mental disorders.
    Keywords: serum cholesterol, depression, suicide, poisoning department
  • Saber Haidarpor, Davod Ghaderi*, Heman Mahmodfakhe Pages 837-847

    Background & Aimse: The present study was designed and implemented to compare the functional and neurological functions of depressed patients (with and without suicidal ideation) withnormal subjects.
    Materials & Methods
    This study was a descriptive causal comparison study. Of depressed patients referred to Imam Sajjad Naja Hospital from AugusttoOctober, 2016; 66 subjects (N= 33 with suicidal thoughts and N=33 without suicidal thoughts) volunteered and were selected based on Morgan't Table. These subjects were compared with 33 normal subjects. In all of the samples, Beck Depression Inventory, Blood Detection Questionnaire, Stroop Word Computer Test, Wisconsin Card Classification Test, and Neurological Evaluation Scale were performed. Data were analyzed using SPSS version 22. ANOVA and Scheffe post hoc test were utilized to analyze the data.
    Results
    The results showed that depression group with suicidal thoughts in sub-scales of concentration and in the subsurface of Stroop's color interference score got higher scores than depressed group without suicidal ideation and normal subjects (0.01).The depressed group with suicidal thoughts in the subsurface of the time of interference with the color of the word "Stroop" and in the neurological functions of the ratio of the normal group got higher scores. (0.01).
    Conclusion
    The results of this study showed that there is a significant difference between depressed suicidal thoughts, depressed suicidal ideation and normal group in neurological and executive functions.
    Keywords: Key Words: executive, neurological, depressed, suicidal ideation