فهرست مطالب

نشریه معماری و شهرسازی پایدار
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل سلطانی*، امین مرادی صفحات 1-22
    چکیده: توزیع عناصر 226Ra، 232Th و 40K در 62 نمونه گرانیتوئید از 13 منطقه ایران، از نظر مشاهدات میکروسکوپی و ایزوتوپی به دقت مطالعه شد. مشاهدات میکروسکوپی و اطلاعات ایزوتوپی با یکدیگر تطابق خوبی دارند بطوریکه نمونه های دارای کانی های فرعی (مانند زیرکن، آپاتیت و تیتانیت) هستند، غلظت عناصر رادیواکتیو افزایش می یابد. بیشترین مقدار میانگین فعالیت هسته های 226Ra، 232Th و 40K بترتیب عبارتند از 128، 6/118 و Bq kg-1 46/1385 برای گرانیت های کردستان، بیرجند و زنجان. میانگین غلظت سه ایزوتوپ فوق الذکر برای ایران بترتیب عبارتند از 39/60، 47/78 و Bq kg-1 72/884 بطوریکه هریک از این مقادیر از حد استاندارد تعیین شده برای گرانیت های دنیا بیشتر است. برای دست یابی به خطرات رادیواکتیویته ناشی از نمونه های گرانیتی، فعالیت معادل رادیوم Bq kg-1) 72/240)، میزان دوز پرتوگیری خارجی و داخلی در هوای باز (65012/0 - 325061/0)، دوز پرتوگیری داخلی (81334/0)، نرخ دوز موثر سالانه mSv/yr)13759/0)، دوز احتمال ابتلا به خطر سرطانmSv/yr) 48155/0) و شاخص تشعشع گاما (88856/0) محاسبه شد. میانگین شاخص های خطر در گرانیت های مورد مطالعه برای اماکن عمومی کمتر از حد مجاز است که توسط UNSCEAR تعیین شده است، اما بدلیل احتمال خطر تشعشع این گرانیت ها در فضاهای داخلی ساختمان و بعنوان دکوراسیون و تجهیزات زینتی کاربرد آنها جایز نمی باشد. همچنین بدلیل بالابودن شاخص های خطر به ترتیب در گرانیت های بیرجند، کردستان، زنجان، آذربایجان و تکاب، جهت کاربری این نمونه ها در اماکن خصوصی، رعایت احتیاط جدی تری لازم است.
    کلیدواژگان: گرانیتوئید، رادیواکتیویته، آرگون، توریوم، پتاسیم، مصالح ساختمانی
  • امین فرجی، زهرا پوسفی، مهدی علیان * صفحات 23-38
    در قرن بیست و یکم مسئله فرم و شکل یا چگونگی رشد و توسعه شهر در فضا که همسو با آموزه های پایداری شهرها باشد، یکی از دغدغه های اساسی متخصصان و دانشمندان شهری به شمار می رود. این دغدغه در قالب رشد پراکنده شهری در بسیاری از شهرها به عنوان یک مشکل اساسی بروز و نمود یافته است و شهر تهران نیز از این مشکل در امان نمانده است. روش تحقیق با توجه به ماهیت موضوع، اهداف و سوالات تحقیق، به صورت کتابخانه ای و پیمایشی، با استفاده از ابزارهای مشاهده، پرسشنامه می باشد. شناسایی الگوی رشد منطقه با استفاده از مدل آنتروپی شانون و هلدرن انجام شده و داده های اولویت بندی و شناسایی نیروهای تاثیرگذار و تاثیرپذیر با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه ای و مدل تحلیل ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. برمبنای نتایج به دست آمده مدل آنتروپی شانون، منطقه 22، طی 10 سال الگوی رشد پراکنده داشته و بر اساس مدل هلدرن، تاثیر توسعه فیزیکی رشد منطقه بیش از افزایش جمعیت آن بوده است. همچنین نتایج نهایی برتری اولویت ها نشان می دهد، به ترتیب «افزایش قیمت زمین» و «استقلال در تصمیم گیری (دولتی/ خصوصی)» و «بورس بازی و سوداگری زمین» از اهمیت بیشتری نسبت به سایر پارامترها برخوردار بوده اند. در همین راستا عوامل تاثیرپذیر از رشد پراکنده منطقه 22 تهران عبارت از «کاهش فعالیت بدنی»، «تخریب خاک»، « افزایش مصرف سوخت و انرژی»، «آلودگی هوا»، «از بین رفتن زمین های کشاورزی»، «از بین رفتن اکوسیستم و حیات وحش»، «افزایش دما» می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، شهر فشرده، رشدهوشمند، پراکندگی، تهران
  • ریحانه سادات علی دوست، امیررضا کریمی آذری*، رضا پرویزی صفحات 39-60
    بافت های جدید باتوجه به هویت مندی بافت های تاریخی طراحی نمی شوند و این مسئله، اهمیت توجه به ارتقای هویت در بافت های جدید را آشکار می سازد، چراکه کمبود یا نبود این کیفیت، موجب عدم ارتباط انسان با محیط و شکل-گیری محیطی فاقد معنا و خوانایی می شود. نوشتار حاضر بعد از استخراج مولفه های هویت مکان از منابع معتبر و مشاهده ی میدانی، بدنبال اولویت بندی این مولفه ها در هویت مندی ساغری سازان به عنوان بافت قدیمی در شهر رشت می باشد تا از این طریق بتوان گامی جهت هویت مندشدن فضاهای جدید برداشت. همچنین باتوجه به اینکه هویت مکان از یک بعد عینی و یک بعد ذهنی تشکیل می شود، نگارنده بر آن شد تا با توجه به مطالعات قبلی، میزان تاثیر-گذاری بیشتر هر یک از مولفه های ذهنی یا عینی را در هویت مندی این بافت تاریخی مشخص کند. روش پژوهش، تحلیلی- تفسیری بوده و از طریق پیمایش میدانی در یک نمونه موردی صورت گرفته است. در گام نخست، مولفه های هویت مکان از منابع معتبر استخراج گردیده و با استفاده از پرسش نامه نظرات مردم برداشت شده است. سپس داده-های پرسش نامه ها در نرم افزار SPSS وارد گردیده که براساس تکنیک تحلیل عامل اکتشافی، متغیرها در یازده عامل تبیین کننده ی هویت مکان دسته بندی شده اند. پس از آن با توجه به اولویت بندی مولفه های هویت مکان که از تکنیک تحلیل رگرسیون چند متغیره ی خطی حاصل شد، راهکارهایی معمارانه برای افزایش هویت مکان در فضاهای جدید ارائه گردید. همچنین برخلاف مطالعات قبلی، مشخص شد که در هویت مندی بافت مورد مطالعه، معیارهای عینی نسبت به معیارهای ذهنی تاثیر بیشتری داشته اند. درنهایت نیز مدل مفهومی از مولفه های بدست آمده از تحقیق ارائه شد.
    کلیدواژگان: هویت، هویت مکان، بافت تاریخی، پدیدارشناسی
  • علی صادقی حبیب آباد *، جمال الدین مهدی نژاد، حمیدرضا عظمتی صفحات 61-78
    این پژوهش سعی دارد با بررسی مولفه های تاثیرگذار بر افزایش «حس معنویت» در فضای داخلی مساجد بپردازد. روش پژوهش در بخش اول با بررسی پیشینه و ادبیات موضوعی در رابطه با «حس معنویت»؛ رابطه ای که موجب ارتقاء این حس در فضای داخلی مساجد می شود مورد ارزیابی و بررسی قرارگرفته و در بخش دوم به روشی پیمایشی و مطالعات میدانی؛ در پی اثبات کردن فرضیه های پژوهش می باشد. از این رو روش تحقیق توصیفی - پیمایشی و جامعه آماری متخصصین معماری با حجم نمونه 175 نفر که به روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی انتخاب شده است؛ همچنین ابزار پرسشنامه با مقیاس لیکرت پس از بررسی روایی و پایایی آن در میان جامعه پژوهش توزیع شده است. آزمون های بکار گرفته شده در این پژوهش: همبستگی، کروسکال والیس1، یومن ویتنی2 در محیط نرم افزاری «21SPSS» است. نتایج نشان می دهد: که عوامل حسی (رنگ، نور، صدا) و عوامل کالبدی (فرم، هندسه، نقوش، مصالح) در میزان ارتقاء «حس معنویت» در معماری داخلی فضای مساجد موثر بوده؛ همچنین تفاوت معنی داری میان متغیرهای جنسیت و سن بر میزان درک «حس معنویت» وجود دارد؛ به گونه ای که زنان زودتر از مردان و افراد با سن بالاتر زودتر به ادراک «حس معنویت» می رسند.
    کلیدواژگان: حس معنویت، معماری داخلی مساجد، درک فضا
  • سوسن شیروانی مقدم *، ساناز سعیدی مفرد صفحات 79-88
    توسعه فیزیکی شهرها فرایندی پویا و مداوم است که طی آن توسعه افقی و عمودی رخ می دهد. این روند توسعه منجر به تغییرات فراوانی در خصوصیات فیزیکی سطح زمین، انرژی آزاد شده، آلودگی هوا، دما و درنتیجه تغییر اقلیم در شهرها می شود. یکی از بزرگترین تهدیدات توسعه شهرنشینی که باعث تغییر اقلیم شهری شده، پدیده جزایر حرارتی است. این پدیده ناشی از گسترش نابودی پوشش های طبیعی سطح زمین است که جای خود را به جاده ها، ساختمان ها ، کارخانه ها و سایر تاسیسات شهری می دهد. این پژوهش با هدف سنجش اثرگذاری توزیع فضایی جمعیت بر عملکرد جزایر حرارتی شهری صورت پذیرفته است. بدین منظور برای سنجش توزیع فضایی جمعیت در مناطق 13گانه کلانشهر مشهد از ضریب آنتروپی نسبی استفاده شده و سپس حداکثر شدت جزایر حرارتی با استفاده از معادله عددی- نظری Oke محاسبه شد. پس از تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی، نتایج حاصل نشان داد رابطه ای نسبی میان توزیع فضایی جمعیت و شدت جزایر حرارتی وجود دارد که در برخی مناطق این رابطه مستقیم و در برخی دیگر دارای رابطه معکوس است. بررسی دقیق تر با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن، نشان دهنده ارتباط مستقیم و مطلق تراکم خالص جمعیت با بیشینه شدت جزایر حرارتی می باشد.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی جمعیت، تغییر اقلیم شهری، جزایر حرارتی، شهر مشهد
  • نجما اسمعیل پور*، گلبرگ حسینی، الهام حیدری هامانه صفحات 89-103
    امروزه جوامع در تلاش برای دست یابی به شرایطی هستند که در صورت وقوع بحران، بازگشت سریع آنها را به وضعیت پیش از بحران فراهم سازد. لذا در سال های اخیر بر تاب آوری بجای آسیب پذیری تاکید می شود. با توجه به احتمال وقوع زلزله در شهر شیراز و آسیب پذیری بافتهای تاریخی آن، پژوهش حاضر در صدد شناسایی عوامل موثر بر تاب آوری محله سنگ سیاه و ارائه راهبردهای ارتقاء تاب آوری محله در برابر زلزله است. ماهیت پژوهش، کاربردی و از نظر روش توصیفی و همبستگی و شیوه گردآوری داده ها کتابخانه ای و میدانی است. برای پردازش داده ها از نرم افزار SPSS وEXCEL و در تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک سوات و QSPMاستفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه مردم ساکن محله، حجم نمونه 351 مورد و روش نمونه گیری تصادفی است. برای سنجش تاب آوری از مدل 4 بعدی (اجتماعی، اقتصادی، نهادی، کالبدی) ضمن ترکیب آن با مدل مکانی کاتر (DROP) و مدل اجتماع محور (CBDM) استفاده شد. بنا بر نتایج پژوهش: میزان تاب آوری محله سنگ سیاه 62/49 است. بعد کالبدی با01/60 دارای بیشترین و بعد اقتصادی با 53/39 دارای کمترین تاب آوری است. شاخص عملکرد نهادها و میزان خسارت دارای بیشترین اهمیت و شاخص نگرش و دسترسی دارای کمترین اهمیت هستند. میزان تاب آوری محله پایین؛ و بنا بر نتایج آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون و تحلیل مسیر بین مولفه های اجتماعی، اقتصادی، نهادی، کالبدی و افزایش تاب آوری محله سنگ سیاه رابطه معنی دار وجود دارد. همچنین، راهبردهای تهاجمی بعنوان راهبردهای برتر برای ارتقاء تاب آوری محله انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: سنجش تاب آوری، محلات تاریخی، زلزله، محله سنگ سیاه، شیراز
  • پریسا هاشم پور *، احد نژاد ابراهیمی، ثنا یزدانی صفحات 105-126
    زمینه بافت های تاریخی، آموزه هایی از خرد جمعی انسان ها را در طول تاریخ به نمایش می گذارند، از این رو رهاکردن آنها، انسان را از قرار گرفتن در مسیر تداوم تاریخی بازمی دارد. ضرورت پژوهش حاضر نیز، از یک سو ارزش زمینه بافت تاریخی میدان صاحب الامر به عنوان یکی از مهم ترین فضاهای معماری و شهری تبریز درگذشته و از سوی دیگر کالبد نا به سامان مجموعه مذکور در عصر حاضر بوده است. بر این اساس هدف اصلی پژوهش، بررسی وضعیت بازآفرینی شهری در کالبد امروزی مجموعه صاحب الامر با توجه به ویژگی های زمینه، و ارائه راهکارها خواهد بود. الگوی مفهومی مقاله براساس روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای به تبسیط زمینه گرایی و استخراج چهار بعد اصلی زمینه گرایی و سپس مولفه ها و زیر مولفه های هر بعد پرداخته و در ادامه پس از تدوین اهداف بازآفرینی در سه مقیاس کلان، میانی و خرد، بر پایه مطالعات میدانی و ثبت مستقیم به تحلیل وضع موجود مجموعه صاحب الامر به کمک جدول (SWOT) پرداخته شده است. آنچه که به عنوان نتایج نهایی پژوهش حاضر حاصل گشته است، در بر گیرنده روش عملی به کارگیری رویکرد زمینه گرایی در مقوله بازآفرینی و نیز ارزش و اهمیت به کارگیری راهکارهای پیشنهادی در تمامی ابعاد زمینه، به خصوص بعد کالبدی و تاریخی می باشد، زیرا که دو بعد زیست محیطی و اجتماعی-فرهنگی از وضعیت توجه نسبتا مطلوب تری برخودار بوده و راهکارهای پیشنهادی ارائه شده در این دو بعد بیشتر مورد پردازش مسئولین و مردم قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بافت تاریخی، زمینه گرایی، بازآفرینی، صاحب الامر
|
  • ABOLFAZL SOLTANI*, A. Moradi Pages 1-22
    Abstract: The distribution of 226Ra, 232Th and 40K in 62 granitoid samples obtained from 13 plutons of Iran was microscopically and isotopically studied in detail. Microscopic observations and systematic data analyses are consistent and reveal the presence of radioactive minerals (e.g. zircon, apatite and titanite) particularly for samples which are rich in radioactive element concentration. The average activities of the measured radionuclides varied up to 128 Bq kg-1 for 226Ra, up to 118.6 Bq kg-1 for 232Th, and up to 1385.46 Bq kg-1 for 40K, with mean values of 60.39, 78.47, and 884.72 Bq kg-1, respectively, which are higher than the standard values given for granites worldwide. To asses the radiation hazards associated with granite sampes, average radium equivalent activity (240.72 Bq kg-1), outdoor and indoor external hazard indices (0.65012-0.325061), internal hazard index (0.81334), annual effective dose rate (0.13759 mSv/yr), excess life cancer risk (0.48155 mSv/yr), and gamma radiation index (0.88856) were calculated. The average hazard indices of Iranian granites are smaller than the permited limit given by UNSCEAR for public porposes, however there is some radiological risk from the usage of samples studied as internal decorative and ornamental building materials in dwellings. Due to higher radiological hazard indices in granites of Birgand, Kordestan, Zanjan, Azerbayjan and Takab, certain caution is required when using these granites in private locations.
    Keywords: Granitoid, Radioactivity, Argon, Thorium, Potassium, Building Materials.
  • Mehdi Alian* Pages 23-38
    In the twenty-first century, the problem of the form and shape or how the city grows in space, consistent with the city's sustainability teachings, is one of the main concerns of urban experts and scientists. This concern in the form of urban dispersal growth has emerged in many cities as a major problem, and Tehran has not escaped this problem. Therefore, the present study attempts to prioritize influential and influential forces during the ten-year period by examining the pattern of growth in Tehran's 22nd district. The identification of the region's growth pattern was carried out using the Shannon Entropy and Hellendron model, and the data of prioritization and identification of effective and influential forces were analyzed using the Analytic Network Processand (ANP) and structural analysis model. Based on the obtained results, Shannon entropy model, district 22, has been scattered over 10 years. Based on the Heldron model, the effect of physical development of the region's growth was more than its population growth. Also, the final results of prioritization show that "land price increase" and "independence in decision making (public / private)" and "bourgeoisie and land market" are more important than other parameters. In this regard, the influential factors of the dispersed growth of Tehran's district 22 include "reduced physical activity", "soil degradation", "increased fuel and energy consumption", "pollution", "destruction of agricultural land", "the destruction of the ecosystem And wildlife","rise in temperature".
    Keywords: Urban Sprawl, Compact City, Sustainable development, smart growth, Tehran
  • Reyhane Sadat Alidoost, amir reza karimi azeri*, Reza Parvizi Pages 39-60
    New textures are not designed with regard to the identity of historical textures and this issue reveals the importance of paying attention to the promotion of identity in new textures, because the lack or lack of this quality leads to the lack of human communication with the environment And the formation of an environment without meaning and readability. this study After extracting components of place identity from reliable resources and surveys, is following the prioritization of these components in the identification of Sagharisazan as an old historical texture in Rasht city, This is done, a step can be taken to identify new spaces. Also, because place identity is composed of objective and subjective dimensions,the author tried to determine the amount of influence of each dimension in promoting identity of historical context. The method of study was analytic-interpreting and was performed using a case study survey. In the first step, components of place identity were derived from reliable sources and questionnaires were used to draw people`s opinions, then data of questionnaires were inserted in SPSS software whom Based on analytical technique of exploratory agent, variables were categorized in the form of eleven factor determining of place identity.Then, on the basis of prioritizing components of place identity resulted from linear multi-variable regression, architectural approaches were presented to promote place identity in new spaces. Moreover, it was clarified that in the process of identity making, objective criteria are more influential than subjective ones. Finally, conceptual model is presented using components obtained from study.
    Keywords: identity, place identity, Historical context, phenomenology
  • ali sadeghi habib abad*, Jamal, e, Din Mahdi Nejad, Hamidreza Azemati Pages 61-78
    This research tried to study the influential factors on increasing a "sense of spirituality" in the interior of the mosques. The methodology in the first section is evaluated by reviewing the background and thematic literature regarding the "sense of spirituality"; a relation that promotes this sense in the interior of the mosques and in the second section, a survey and field study were done to prove the research hypotheses. So, the descriptive - survey method was used and the statistical population were architecture experts with a sample size of 175 people who were selected by stratified random sampling method. Also, a questionnaire with Likert scale was distributed among the population after examining the validity and reliability of the research. The tests used in this research were correlation, Kruskal–Wallis one-way analysis of variance, Mann–Whitney in SPSS 21. The results showed that sensory factors (color, light, sound) and physical factors (form, geometry, motifs, and materials) were effective in increasing a "sense of spirituality" in the internal architecture of mosques. Also, there was a significant difference between gender and age on perceiving a "sense of spirituality" so that women experience a "sense of spirituality" earlier than men and older people.
    Keywords: A sense of spirituality, mosque interior architecture, space perception
  • Sousan Shirvani Moghadam*, Sanaz Saeedi Mofrad Pages 79-88
    Physical development of cities is a dynamic and continuous process with which the horizontal and vertical development happen. This development process leads to plenty of changes in physical features on the surface of the earth, released energy, air pollution, heat and as a result climate change in cities. One of the biggest threat in urban development which leads to urban climate change is heat island. This phenomenon arises from destroying the natural covering of the surface of the earth which gives its place to roads, buildings, factories, and other urban installations. This study is done based on the evaluation effectiveness of spatial distribution of population on urban climate change on heat island operation. For this aim, the evaluation effectiveness of spatial distribution in thirteen districts in Mashhad City entropy relative coefficient is used and then the highest level of heat island by using Oke Model is calculated. After hierarchical clustering analysis, the results showed that there is relative relationship between spatial distribution of population and the heat island intensity which in some districts the relationship is direct and in some others the relationship is reversed. A more exact study with Spearman Correlation Coefficient show a direct relationship and absolute pure density of population with antecedent intensity of heat island.
    Keywords: of spatial distribution of population, urban climate change, Heat Island, Mashhad City
  • Najma Esmaeelpour* Pages 89-103
    Nowadays, communities are trying to prepare some conditions to allow them to return to the pre-crisis condition in a case of occurring a crisis. recently, there has been an emphasis on endurance rather than vulnerability. Considering the probability of occurring earthquakes in Shiraz and the vulnerability of its historical quarters, the present study is seeking to identify the effective factors on resilience of "Sang-e Siah" Neighborhood and provide strategies to enhance the resilience of the neighborhood against earthquakes. The nature of the research: practical,
    method
    correlational descriptive, the method of collecting data: library and field research. SPSS and EXCEL were used for data processing. SWOT and QSPM techniques were used for analyzing data. The statistical society: all residents of the neighborhood, the sample size: 351 cases,
    method
    a random sampling. To measure resilience, a 4-dimensional model (social, economic, institutional, physical) was used with a combination of DROP and CBDM model.
    Results
    the resilience rate of the Neighborhood is 49.62. The physical dimension has the highest resilience with 60/1 and the economic dimension has the lowest resilience with 39/53. The indexes "performance of institutions" and "amount of damage" are the most important factors; and the indexes "attitude" and "access" are the least important ones. According to the results of "Pearson Correlation and Regression Analysis" and path analysis, there is a significant relationship between the components "social, economic, institutional, physical" and resilience of Neighborhood. Furthermore, aggressive strategies were chosen as the best strategies for promoting the endurance of the neighborhood.
    Keywords: Resilience, Historical Neighborhoods, Earthquake, Sang-e Siah Neighborhood of Shiraz
  • Parisa hashempour*, ahad nezhadebrahimi, sana yazdani Pages 105-126
    historical contexts of cities, displays a set of teachings in the collective wisdom of human beings throughout history. Hence, the abandonment of the historical sites circumvents the contemporary men from using wisely the past experiences and locating in the path of historical continuity. The necessity of research refers to the value of historical context in Saheb-al-Amr Square as one of the urban spaces of Tabriz in the past.nOn the other hand, the significance relates to the abnormal body of the mentioned work in contemporary age. In this respect, the research’s main purpose is to investigate the state of regeneration in the modern body of Tabriz Saheb-al-Amr collection in terms of the features of the setting and the representation of regeneration strategies. The conceptual model is based on the descriptive-analytical research method and based on library studies in order to explain the concept of contextualization and to extract four major dimensions of contextualism. After regulating the regeneration objectives at three large, medium and small scales based on field study, observation, and direct registration, we analyzed the status quo of Saheb-al-Amr collection by means of SWOT table. In line with the large-scale objective and utilizing the contextualism approach for analyzing the revival condition, the results of the present study consist of the “recommended strategies of revival” in four body-related, historical, socio-cultural and ecological dimensions according to the medium scale and small scale objectives in order finally to achieve a generality on “revival condition” in this collection.
    Keywords: Historical context, Contextualism, Regeneration, SAHEB-AL-AMR