فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 82، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عفت محمدی، علیرضا اولیایی منش*، آرش رشیدیان، علی حسن زاده، معاون رضوی صفحات 153-172
    مقدمه
    یکی از مهم ترین ابعاد خرید راهبردی، تدوین بسته قابل ارائه خدمات سلامت است. پرداختن به این موضوع، مستلزم انجام مطالعات علمی در قالب تحلیل سیاست های مرتبط می باشد. پژوهش حاضر، در همین جهت، با هدف تحلیل سیاست تدوین بسته خدمات بیمه پایه سلامت کشور و ارائه گزینه های سیاستی انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر به صورت کیفی، طی سال های 1393 تا 1396 انجام شد. این مطالعه که از نوع تحلیل سیاست گذاری سلامت می باشد، به صورت گذشته نگر و آینده نگر، طی 2 فاز اجرایی انجام شد. داده های مطالعه شامل مصاحبه، تحلیل اسناد و مشاهدات بود. تحلیل داده ها به شیوه تحلیل محتوا بود که به صورت دستی و با بهره گیری از نرم افزار 11 maxqda انجام شد.
    یافته ها
    طی تحلیل سیاست بسته بیمه پایه سلامت، 10 موضوع، 22 زیر موضوع و 168 زیر طبقه شناسایی شد. در فاز مساله شناسی و مساله یابی پژوهش، با تحلیل یافته های مراحل پژوهش، 20 چالش و محدودیت مورد بررسی قرار گرفت و به دنبال شناسایی این چالش ها، 64 گزینه سیاستی در قالب 27 راهکار کلی احصا گردید.
    نتیجه گیری
    درنظرگرفتن منابع مالی و اقتصادی حوزه سلامت و همچنین بهره گیری از راهکارهای اقتصادی و سیاستی کارآمد، از جمله استاندارد ارائه خدمت و ارزیابی فناوری سلامت، در تدوین بسته از جمله اصلاحاتی است که باید در تدوین و اجرا بسته بیمه پایه سلامت لحاظ شود.
    کلیدواژگان: بسته خدمات سلامت، بسته بیمه، سیاست گذاری، تحلیل گزینه های سیاستی
  • الهه سوری*، زهرا طوسی، غلامحسین لطیف زمانیان، غلامحسین فلاحی نیا صفحات 173-179
    مقدمه
    هزینه های فزاینده بهداشت و درمان، ظرفیت محدود نظام های تامین ‏مالی و ناکارآمدی شیوه های سنتی بخش سلامت، منجر به ‏سرمایه گذاری بیشتر دولت در حوزه سلامت و ایجاد اصلاحات لازم با اجرای برنامه های تحول نظام سلامت در وزارت بهداشت گردید. این مطالعه با هدف بررسی اجرای برنامه تحول نظام سلامت در دو محور «‏ترویج زایمان طبیعی و کاهش میزان پرداختی بیماران بستری در بیمارستان ها» در بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1393 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی که در سال 1394 انجام شد، اطلاعات مربوط به صورتحساب های کلیه بیماران بستری و آمار زایمان ها به تفکیک نوع زایمان در 15 بیمارستان دانشگاهی همدان، از طریق فرم های ثبت اطلاعات بیماران بستری و سامانه وزارتی داده های زایمان طبیعی ‏جمع آوری و اجرای برنامه ها از طریق مقایسه وضعیت قبل و بعد از اجرای طرح و ‏مقایسه نتایج با معیارهای ابلاغی از سوی وزارت متبوع بررسی گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد در برنامه ترویج زایمان طبیعی و کاهش سزارین، آمار سزارین ‏پس از اجرای طرح 3/2 درصد کاهش داشت. همچنین، میزان پرداخت از جیب بیماران بستری در بیمارستان های دانشگاهی کاهش یافت و به 86/8 درصد رسید.
    نتیجه گیری
    اجرای طرح تحول نظام سلامت، در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی همدان با موفقیت همراه بوده است و توانسته منجر به دست یابی به اهداف حاصل از آن گردد. هر چند در برخی موارد می توان با اتخاذ تمهیداتی جدی، در جهت شناسایی و رفع مشکلات موجود، به تحقق کامل این برنامه رسید.
    کلیدواژگان: تحول نظام سلامت، سزارین، میزان پرداختی بیماران بستری دربیمارستان ها
  • محمد جواد کبیر، حسن اشرفیان امیری، سید مظفر ربیعی، رضا ممتهن، رسول ظفرمند، سید داود نصرالله پورشیروانی* صفحات 180-190
    مقدمه
    برنامه پزشک خانواده شهری به عنوان یک برنامه جدید تندرستی، مستلزم تامین منابع و امکانات مورد نیاز می باشد. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت منابع فیزیکی و الزامات مرتبط در برنامه پزشک خانواده شهری استان های فارس و مازندران انجام گرفت.
    روش کار
    مطالعه از نوع مقطعی بوده و در زمستان 1395 انجام گرفت. با توجه به برآورد حجم نمونه، 134 مرکز و پایگاه سلامت شهری مجری برنامه پزشک خانواده در استان فارس و 96 مرکز و پایگاه سلامت شهری در استان مازندران به روش تصادفی منظم به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد تائید قرار گرفت. داده ها با آزمون های کروسکال-والیس و مجذور کای تحلیل شد.
    یافته ها
    از 233 مرکز و پایگاه مطالعه شده، در 105 واحد (3/45%) بیش از یک پزشک مستقر بودند. در خصوص وضعیت سازه ای، فضای فیزیکی 183 واحد (9/79%) و نظافت عمومی 178 واحد (1/78%) مطلوب بود. نصب مشخصات ارایه دهندگان خدمات در برنامه پزشک خانواده شهری از 1/42% تا بیش از 70% متغیر بود. همچنین، 104 واحد (8/45%) دارای الکتروکاردیوگرام (EKG) سالم، 195 واحد (5/85%) دارای آفتالموسکوب سالم، 227 واحد (4/97%) دارای لپ تاب یا کامپیوتر سالم، 178 واحد (7/77%) دارای تخت ژنیکولوژی سالم و 125 واحد (8/58%) دارای اتوکلاو سالم بودند. در خصوص تامین منابع فیزیکی و رعایت الزامات در بسیاری از موارد میان استان های مجری تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0>P ).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد بعضی از امکانات و الزامات در تعدادی از واحدهای مجری تامین نشده که برای تامین آن باید مداخلات متناسب به عمل آید.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده شهری، تامین منابع، منابع فیزیکی، تجهیزات پزشکی، خدمات سلامت
  • علی مسعود*، اکرم خیاط زاده ماهانی، محمدحسین مهرالحسنی صفحات 191-199
    مقدمه
    شکل گیری هر گونه مشارکت بین بخشی نیازمند یک ساختار منسجم و باثبات است تا در پرتو آن مشارکت شکل گرفته و استمرار یابد. شواهد علمی اندکی در زمینه ویژگی های یک ساختار همکاری بین بخشی موثر، به خصوص در زمینه سلامت وجود دارد که نمایان گر ضرورت انجام پژوهش حاضر است.
    روش کار
    مطالعه حاضر، یک پژوهش کیفی از نوع نظریه زمینه ای است. در این مقاله یافته های مرتبط با ساختار همکاری بین بخشی برای کنترل چاقی کودکان 2 تا 6 ساله( مطالعه موردی کرمان) ارائه شد. روش جمع آوری داده ها در این پژوهش، مصاحبه عمیق رودررو بود. کد گذاری داده ها با استفاده از نرم افزار 10 MAXQDA انجام گرفت.
    یافته ها
    تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها منجر به شناسایی چهار ویژگی کلیدی ساختار مشارکت بین بخشی موثر شد که عبارتند از: ویژگی های اعضای مشارکت کننده، ویژگی های هسته مشارکت، نقش ها و وظایف اعضای مشارکت کننده و فرایندهای کاری در ساختار مشارکت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت روز افزون شکل گیری مشارکت بین بخشی برای ارتقای سطح سلامت جامعه، لازم است که ساختاری مناسب و سیستماتیک برای این مشارکت ها دیده شود. در این پژوهش، با استفاده از دو ویژگی اعضا و هسته مشارکت، به همراه تبیین نقش اعضا و فرایندهای کاری ساختار مذکور، سعی شد بستر مناسبی برای طرح ریزی چنین مشارکت هایی برای ارتقای سلامت جامعه و پیشگیری از مشکلاتی چون چاقی کودکان فراهم شود.
    کلیدواژگان: ساختار، همکاری بین بخشی، سلامت، چاقی کودکان، کرمان
  • ثریا فتح اللهی، فرین فاطمی، علی اردلان، فرزام بیدارپور، نادر اسماعیل نسب، آرزو یاری* صفحات 200-210
    مقدمه
    انبوه مین های خنثی نشده در کشور ایران، هر ساله قربانیان بسیاری از میان شهروندان مناطق مین گذاری شده می گیرد. هدف پژوهش حاضر، بررسی پیامدهای مرتبط با سلامت ناشی از انفجار مین در استان کردستان بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر به روش مقطعی، از نوع توصیفی-تحلیلی، در فاصله سال های 1395 تا 1396 انجام شد. شناسایی نمونه های پژوهش به روش اکتیو در مناطق شهری و روستایی استان انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها در این تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بود که پایایی و روایی آن در حد مطلوب ارزیابی گردید. در نهایت، 410 نمونه وارد مطالعه حاضر شده و پرسشنامه برای ایشان تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات توسط نرم افزار SPSS 22 انجام شد.
    یافته ها
    در مجموع 4/32% از قربانیان بلافاصله پس از انفجار جان خود را از دست داده و 6/67% از جمعیت نجات یافته با آسیب ها و میزان جراحات مختلف زندگی می کردند. بیشترین شیوع آسیب مربوط به قطع عضو حداقل در یکی از اندام های بالاتنه یا پایین تنه با فرکانس 5/63% بود. میزان شیوع نابینایی و ناشنوایی کامل به ترتیب برابر با 8/9% و 5/1% در جمعیت تحت مطالعه برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    در راستای پیشگیری و کاهش آسیب، شناسایی، محصور نمودن و پاک سازی مناطق آلوده و آموزش مردم و جوامع در معرض خطر انفجار مین توصیه می گردد. همچنین، لازم است برنامه ریزان و سیاست گذاران استانی، اجرای برنامه های بازتوانی و توانبخشی ویژه ی آسیب دیدگان ناشی از انفجار مین در کردستان را مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: مین، انفجار، پیامدهای سلامت، کردستان
  • حسن امامی*، رضا رادفر، فرهاد امامی صفحات 211-220
    سابقه و هدف
    مدل ها و فرایندهای مختلفی برای تجاری سازی در صنعت بیوتکنولوژی دارویی وجود دارد که تمامی آنها به سه فاز اکتشافات علمی، آزمایشات بالینی و ساخت و بازاریابی و فروش ختم می شود. در ایران این فرآیند در حوزه بیوتکنولوژی دارویی با تشخیص فرصت ها، آزمایشات بالینی و ساخت و بازاریابی و فروش دنبال می شود. در حال حاضر، به لحاظ وجود پشتوانه علمی، فرصت مناسبی برای تولید بیوسمیلار ها در ایران فراهم شده است. هدف مطالعه حاضر، ارائه الگویی جهت ارزیابی فرایند تجاری سازی دستاورد های پژوهشی با تمرکز بر صنعت بیوتکنولوژی دارویی است.
    روش کار
    پژوهش حاضر در سال 1394، بر مبنای رویکرد آمیخته اکتشافی، با استفاده از پرسشنامه (تعداد 20 نفر) و مصاحبه (تعداد 15 نفر)، روی جمعیتی از صاحبنظران صنعت بیوتکنولوژی، دانشکده های داروسازی و مراکز تحقیقاتی کشور انجام شد. پژوهش از نوع توصیفی– تحلیلی بود. جامعه آماری را خبرگان فعال در امر بیوتکنولوژی دارویی و مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی تشکیل دادند. در این پژوهش از معادلات ریاضیاتی، تحلیل شبکه فرایند، برنامه ریزی پویا و نرم افزار Super Decision استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که از 120 زیرعامل مرتبط با فرایند تجاری سازی تحقیق و توسعه در بیوتکنولوژی دارویی، 39 عامل دارای ارزش بالاتر بوده و می توانند در همین راستا مورد توجه سیاست گذاران، تولید کنندگان و سایر ذینفعان حوزه بیوتکنولوژی دارویی قرار گیرند.
    نتیجه گیری
    چک لیست ارزیابی فوق می تواند در ارزیابی تجاری سازی فرایند تحقیق و توسعه موثر باشد. با کنترل شاخص های فوق می توان بر این باور بود که در فرایند تجاری سازی، هر کدام از این شاخص ها می توانند مدنظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، شاخص های مرتبط با تجاری سازی، تحقیق و توسعه، بیوتکنولوژی دارویی
  • رعنا غلامزاده نیکجو*، علی جنتی، فاطمه صمدپور صفحات 221-229
    مقدمه
    تفکر استراتژیک، رویکردی راهبردی در سازمان است و به معنای استفاده از چارچوب های ذهنی متفاوت برای بررسی، تحلیل و در نهایت تصمیم گیری در موقعیت های استراتژیک سازمان می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت تفکر استراتژیک در مدیران حوزه آموزش و پژوهش دانشگاه علوم پزشکی تبریز و عوامل موثر بر آن انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی است. جامعه پژوهش شامل تمامی مدیران ارشد و میانی حوزه آموزش و پژوهش دانشگاه علوم پزشکی تبریز(79 نفر) بود. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه استاندارد تفکر استراتژیک با ابعاد تصور آینده و تمرکز بر آن، فرصت جویی هوشمندانه با دیدگاه سیستمی، درک موقعیت بر مبنای یادگیری و مفاهیم شناختی، تصمیم گیری بر مبنای فرضیه سازی (خلاقیت و الگوهای ذهنی متنوع) و قابلیت ایجاد زیرساخت های سازمانی بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار spss نسخه 23 و آزمون های شاپیرو-ویلک، T مستقل، من-ویتنی، آنالیز واریانس یک طرفه و کروسکال-والیس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفکر استراتژیک در اکثر مدیران ارشد و میانی حوزه های آموزش%88/2)) و پژوهش%89/5)) ضعیف است. بیش ترین نمره در عناصر تفکر استراتژیک در حوزه آموزش مربوط به تصور آینده و تمرکز بر آن ( 28/9از 32) و در حوزه پژوهش مربوط به تصمیم گیری بر مبنای فرضیه سازی ( 28/8از 36)بود. همچنین، بین وضعیت تفکر استراتژیک و متغیر زمینه ای سابقه کاری، ارتباط معنی داری مشاهده شد( 0/03=P )
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، لازم است برای بهبود وضعیت تفکر استراتژیک، اقدامات جدی در زمینه های آموزش و مهارت آموزی مدیران دانشگاه و انتخاب این مهارت به عنوان معیار گزینش و ارزش یابی صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، مدیران ارشد، مدیران میانی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
  • نضال آژ، فاطمه ناهیدی*، گیتی ازگلی، گلایل اردلان صفحات 230-241
    مقدمه
    خدمات رسانی به نوجوانان در سیستم مراقبت های اولیه کشور ما تمرکز بر بعد جسمانی است و کمتر به نگرانی های روانی-اجتماعی و پیشگیری از بروز رفتارهای خطرناک توجه دارد. مطالعه حاضر به منظور تبیین نیازهای سلامت نوجوانان و منابع دریافت خدمات از دیدگاه ایشان و مراقبین انجام شد.
    متدولوژی: مطالعه در دست، تحقیقی کیفی بوده و جامعه پژوهش آن را دانش آموزان و نوجوانان رده سنی 19-14 سال، به علاوه ی والدین، معلمین، مسئولین و کارشناسان آموزش و پرورش و وزارت بهداشت تشکیل دادند. بر همین اساس 9 مصاحبه گروهی و 30 مصاحبه فردی انجام شد. روش جمع آوری داده ها، مصاحبه عمیق بدون ساختار بود. نمونه گیری تا حد اشباع داده ها ادامه یافت. تجزیه و تحلیل با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی و همزمان با نمونه گیری صورت گرفت. برای سنجش اعتبار و کیفیت از 4 معیار لینکلن- گوبا استفاده شد.
    یافته ها
    دو درونمایه ی «دغدغه های سلامت» و «منابع اطلاعاتی» استخراج شد. درونمایه دغدغه های سلامت از سه طبقه دغدغه های جسمانی، روانی و اجتماعی تشکیل شد. مهمترین علت مراجعه به مراکز سلامت، بیماری های جسمانی بود. نیاز به ارتباط با جنس مخالف و ترس از افشای اسرار موجب بروز نگرانی روانی در نوجوانان بود. درونمایه منابع اطلاعاتی شامل دو طبقه منابع مقبول و معمول بود. ارائه دهندگان خدمات منبعی مقبول در بعد جسمانی و اینترنت روشی معمول در رفع بی دردسر دغدغه های روانی و اجتماعی شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    دریافت خدمات مرتبط با سلامت جسمانی از طریق ارائه دهندگان خدمات، کانالی مردم پسند برای بررسی عمیق تر مشکلات روانی-اجتماعی و تامین سلامت در نوجوانان بوده و از ترویج منابع مجازی منحرف کننده پیشگیری می کند.
    کلیدواژگان: نوجوانان، دغدغه های سلامتی جنسی، روانی، جسمانی، منابع اطلاعاتی
  • عفت محمدی، علیرضا اولیایی منش*، امیرحسین تکیان، علی حسن زاده، محمدرضا مبینی زاده، ترانه یوسفی نژادی، خانم سارا محمدی صفحات 242-254
    مقدمه
    بسیاری از معضلات سلامتی و سرعت کم پیشرفت برنامه های توسعه، ریشه در عدم تعیین شاخص های پایش دستیابی به اهداف دارد. لذا، هدف مطالعه حاضر، شناسایی مجموعه شاخص های طبقه بندی شده برای سنجش و ارزیابی میزان دستیابی به اهداف برنامه ششم توسعه در بخش سلامت بود.
    روش کار
    مطالعه حاضر با بهره گیری از روش های کیفی، به صورت کاربردی انجام شد. مراحل اجرای مطالعه عبارت بودند از شناسایی اهداف برنامه توسعه ششم در حوزه سلامت؛ شناسایی ورودی و خروجی برنامه ها؛ تدوین اولیه شاخص ها؛ بررسی و ارزیابی شاخص ها و طراحی مدل مفهومی ارزیابی سیاست های سلامت. جهت تحلیل داده ها، از روش های کیفی چون تحلیل محتوای اسناد بالادستی، بررسی متون و روش های اجماع خبرگان استفاده شد.
    یافته ها
    طی تحلیل محتوای برنامه، متن سیاست به 12 موضوع تقسیم بندی شد و شاخص های زیرمجموعه 12 موضوع تدوین شدند. نتیجه تحلیل نهایی، فهرستی شامل80 شاخص بود. بیشترین امتیاز مربوط به شاخص های موضوع سلامت مادر و کودک بود (امتیاز های بیش از 63 از 70).
    نتیجه گیری
    ارزیابی پیشرفت برنامه ششم توسعه، با توجه به کلیات و جزئیاتی که دربردارد، می تواند شامل شاخص های بسیار جزئی تا کلان باشد. حالت مطلوب آن است که تدوین شاخص ها برای هر سطح به صورت جداگانه و تخصصی انجام شود.
    کلیدواژگان: ارزشیابی برنامه، شاخص، برنامه توسعه، نظام سلامت
|
  • Efat Mohamadi , Alireza Olyaeemanesh (Md *, Arash Rashidian, (Md Ali Hasanzadeh Pages 153-172
    Background
    One of the most important dimensions of strategic purchasing is to consider what kind of service should be purchased, how to set up a basic health insurance package, and how much health care must be covered. Addressing this issue requires conducting scientific studies for relevant policy analysis. The present study aimed at policy analysis of health insurance benefit package and providing policy options.
    Methods
    This study was conducted qualitatively during 2014 - 2017 to analyze health policymaking. It was carried out retrospectively and prospectively in two phases. Data were gathered with interviews, document examination, and observation and were analyzed by content analysis using MAXQDA V. 11 software.
    Results
    After the policy analysis of the health insurance benefit package, 10 topics, 22 themes, and 168 subthemes were identified. In the phase of problem identification, by analyzing the findings of the previous step, 20 challenges and constraints were investigated and then, 64 policy options were retrieved under 27 general solutions.
    Conclusions
    Paying attention to the financial and economic resources of the health sector and taking advantage of effective economic and policy measures are among the modifications that need to be considered in the development and implementation of the health insurance benefit package
    Keywords: Health Services Package, Health Insurance Benefit Package, Policy Analysis, Policy Options Analysis
  • Elahe Soori*, Zahra Toosi, Gholamhossein Fallahinia, Latif Zamanian Pages 173-179
    Background
    The increasing costs of health care, the limited capacity of financial systems, and the inefficiency of the traditional health sector practices led to more government investment in health and paved the way for necessary reforms through the implementation of the health system reform plan by the Ministry of Health. The aim of this study was to evaluate the implementation of health system reform plan in two contexts of “promoting vaginal delivery” and “reducing the payment of hospitalized patients” in Hamadan University of Medical Sciences affiliated hospitals in 2014.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2015. Information about the bills of hospitalized patients and the statistics of the delivery type in 15 hospitals was extracted from the registration forms of admitted patients and vaginal delivery data system. The plan was evaluated by comparing the data before and after the implementation of the plan and by concerning the criteria set by the Ministry.
    Results
    The results showed that the program for promoting vaginal delivery led to a 2.3% decrease in cesarean section cases. In addition, out-of-pocket payment of hospitalized patients in university hospitals dropped to 8.86%.
    Conclusions
    The implementation of the health care reform plan has been successful in hospitals of Hamadan University of Medical Sciences and has achieved its goals. However, in some cases, it is possible to achieve the full success of the program by taking serious measures to identify and resolve the existing problems.
    Keywords: Health System Reforms, Cesarean Section, Out-of-Pocket Payment of Hospitalized Patients
  • Mohammad Javad Kabir Dr., Hasan Ashrafian Amiri Dr., Seyed Mozafar Rabiee Dr., Reza Momtahen Dr., Rasol Zafarmand Dr., Seiyed Davoud Nasrollahpour Shirvani Dr.* Pages 180-190
    Background
    The urban physician program as a new health program requires the provision of resources and facilities. This study aimed to investigate the status of physical resources and related requirements in the family physician program in Fars and Mazandaran provinces.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out in winter 2016. According to the sample size estimation, 98 clinics and centers, in Mazandaran province, and 135 clinics and centers, in Fars province, were selected by a systematic random sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire; its validity and reliability were confirmed. Data were analyzed using Kruskal-Wallis and Chi-square tests.
    Results
    Out of 233 studied units, 105 (45.3%) had more than one physician. The structural status of the physical space in 183 units (79.9%) and the general cleaning of 178 units (78.1%) were desirable. The specification of service providers in the urban family physician program was completed from 42.1% to over 70%. One hundred and four units (45.8%) had an intact EKG, 195 units (85.5%) had an intact Ophthalmoscope, 227 units (97.4%) had an intact laptop or computer, 178 units (77.7%) had an intact gynecology bed, and 125 units (58.8%) had working autoclaves. Concerning supplying physical resources and meeting the requirements, there was mostly a significant difference between the provinces (P < 0.05).
    Conclusions
    The results showed that some of the facilities and requirements were not provided in a number of execution units; so, effective measures must be taken.
    Keywords: Urban Family Physician, Resources Supply, Physical Resources, Medical Requirements, Health Services
  • Akram Khayatzadeh Mahani, Ali Masoud*, Mohammad hossain Mehrolhassani Pages 191-199
    Background
    The formation of any effective intersectoral collaboration requires a coherent and stable structure in order to build a sustainable collaboration. There is little evidence of the characteristics of an effective intersectoral collaboration structure, especially in the field of health, which highlights the need for research.
    Methods
    This was a qualitative study with grounded theory approach to explore the dimensions of an effective intersectoral collaboration structure for controlling childhood obesity in 2 to 6-year-old children in Kerman. Data were collected using face-to-face deep interviews. Coding the data was done by MAXQDA V. 10 software.
    Results
    Data analysis led to the identification of four key features of an effective intersectoral collaboration structure including the characteristics of collaboration members, the characteristics of collaboration core, the roles and responsibilities of collaboration members, and collaboration working processes.
    Conclusions
    Given the growing importance of intersectoral collaboration for health community promotion, it is necessary to have a proper and systematic structure for these collaborations. This study tried to provide a suitable platform for designing such partnerships to promote community health and prevent problems such as obesity in children by considering the two characteristics of the members and the core of the collaboration, along with the explanation of the role of the members and the processes of the structure.
    Keywords: Structure, Intersectoral Collaboration, Health, Childhood Obesity, Kerman
  • Soraia Fathollahi, Farin Fatemi, Ali Ardalan, Farzam Bidarpoor, Nader Esmailnasab, Arezoo Yari* Pages 200-210
    Background
    The massive un-exploded landmines in Iran every year take many victims among the citizens of the landmine areas. The aim of this study was to investigate the health-related consequences of landmine explosions in Kurdistan province.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2016 - 2017. An active sampling approach was carried out in urban and rural areas of Kurdistan province. Data were collected by a researcher-made questionnaire. Reliability and validity of the questionnaire were calculated. Overall, 410 cases were recruited. Data analysis was performed using SPSS V. 22 software.
    Results
    32.4% of the victims were immediately killed after landmine explosions and 67.6% of the survivors were living with injuries and various disabilities. The most prevalent injury was the amputation of at least one upper or lower limb with the rate of 63.5%. The prevalence rates of complete blindness and deafness were 9.8% and 1.5%, respectively.
    Conclusions
    In order to prevent and mitigate the consequences, it is recommended to detect, enclose, and clear the landmine contaminated areas and implement educational programs for people and communities at risk of landmine explosions. It is also necessary for provincial planners and policymakers to implement rehabilitation and treatment programs for landmine survivors in Kurdistan.
    Keywords: Landmine; Explosion; Health Impacts; Kurdistan
    Please cite this article as follows:Fathollahi S, Fatemi F, Ardalan A, Bidarpoor F, Esmaeilnasab N.Yari Arezoo Assessing health-related consequences of land mine explosions in Kurdistan province during the last 37 years: 1980-2017. Hakim Health Sys Res 2018; 21(3): 200- 210.
    Keywords: Mine, explosion, health outcomes, Kurdistan
  • Hassan Emami *, Reza Radfar , Farhad Emami Pages 211-220
    Background
    There are various models and processes for commercialization in the pharmaceutical biotechnology industry. All these processes comprise three phases of scientific explorations, clinical experiments, and manufacturing, marketing, and sale. In the field of pharmaceutical biotechnology, this process is limited to opportunity identification, clinical experiments, and manufacturing, marketing, and sale. This restriction, because of existing a scientific background, provides a good opportunity for biosimilars for production.
    Objectives
    The aim of this research was to present an evaluation pattern to be used in the commercialization process of research outcomes by focusing on the pharmaceutical biotechnology industry.
    Methods
    In this descriptive-analytical research, a mixed-method exploratory approach was adopted. The statistical population included the community of experts in the pharmaceutical biotechnology industry and academic and research centers. This research used a dynamic programming model.
    Results
    Mathematical equations and analyzing the process network showed that among 126 sub-indices influencing the process of commercialization of R&D in pharmaceutical biotechnology, 44 factors had higher values. These factors can be considered in this process by policymakers, manufacturers, and other stakeholders in the field of pharmaceutical biotechnology.
    Keywords: Evaluation, Framework, Influencing Indices in Commercialization, Pharmaceutical Biotechnology, Research, Development
  • Raana Gholamzadeh Nikjoo *, Ali Jannati, Fatemeh Samadpour Pages 221-229
    Background
    Strategic thinking is an approach in the organization that refers to using different mental frameworks to examine, analyze, and ultimately decide on the strategic situation of the organization. The aim of the study was to determine the status of strategic thinking in education and research managers of Tabriz University of Medical Sciences, as well as its related factors, in 2016.
    Methods
    This is a descriptive - analytical study. The study population comprised all senior and middle managers in the fields of education and research of Tabriz University of Medical Sciences (n = 79). The employed instrument was a standard strategic thinking questionnaire, with the dimensions of future imagination and focusing on it, intelligent opportunism with systematic perspective, understanding the situation based on learning and cognitive concepts, decision-making based on hypothesis driving (creativity and diverse subjective patterns), and the ability to create organizational infrastructures. Data entered in the SPSS software version 23 and the Shapiro-Wilk test, Independent t-test, Mann-Whitney test, one-way ANOVA test, and Kruskal-Wallis test were used for data analysis.
    Results
    The results showed that most of the senior and middle managers in the fields of education (88.2%) and research (89.5%) had poor strategic thinking. The highest score of the dimensions of strategic thinking was related to the “future imagination and focusing on it” for education managers (28.9 out of 32) and “decision-making based on hypothesis driving” for research managers (28.8 out of 36). It was also observed that there was a significant relationship between the status of strategic thinking and work experience as a demographic variable (P = 0.03).
    Conclusions
    Based on the results, it is necessary to take serious measures to improve the status of strategic thinking by providing university managers with training the relevant skills and paying attention to the skills as a criterion for managers’ selection and evaluation processes.
    Keywords: Strategic Thinking, Senior Managers, Middle Managers, Tabriz University of Medical Sciences
  • Nezal Azh , Fatemeh Nahidi *, Giti Ozgoli , Gelayol Ardalan Pages 230-241
    Background
    The provision of services in our primary care system defined for adolescents focuses more on physical aspects and less attention is paid to psychological and social concerns to prevent high-risk behaviors. This study was conducted to determine the physical and psychological health needs of adolescents and provision resources from the viewpoints of various health providers and adolescents.
    Methods
    This qualitative study was carried out through in-depth interviews with young people aged 15 - 24 years and other people involved in the service delivery process. Nine group discussions and 30 individual interviews were done in Tehran. Data collection continued until data saturation was reached. The analysis was performed simultaneously with sampling. Four criteria of Lincoln-Guba were used to assess the validity and quality of the study.
    Results
    In this study, two main ideas “adolescents’ health concerns” and “information resources” were emerged. Adolescents’ health concerns included physical, psychological, and social needs. The most important reason for referring to health centers was the physical illness. Communication with the opposite sex and the fear of divulging secrets were the most important reasons for psychological worries. The theme of information resources consisted of two categories of accepted and common resources. Service providers as accepted resources were important in the physical dimension. The Internet was a common method to resolve psychological and social concerns.
    Conclusions
    Since receiving health-related services is easily possible and acceptable, this channel can be a suitable way to evaluate the serious psychological problems of adolescents. Then, it prevents the use of virtual resources and reduces high-risk behaviors.
    Keywords: Adolescents, Sexual Health Concerns, Information Resources, Psychological, Physical Needs
  • Efat Mohamadi , Alireza Olyaeemanesh *, Amirhossein Takian , Ali Hassanzadeh , Mohammadreza Mobinizadeh , Taraneh Yousefinezhadi , Sara Mohamadi Pages 242-254
    Background
    Many health problems and the slow progress of development plans root in the absence of indicators to measure and monitor the achievement of the goals. This study aimed to identify the categorized indicators for monitoring and assessment of goal achievement in the Sixth Development Plan in the health sector.
    Methods
    This qualitative applied study was conducted in the following stages: Identifying the goals of the Sixth Development Plan in the health sector; identifying the inputs and outputs of the programs; initial compilation of indicators; evaluation of the indicators, and designing a conceptual model for health policy assessment. During the implementation of the study, the qualitative methods including high-level documents examination, literature review, and expert consensus were used.
    Results
    After being analyzed, the content of the development plan was divided into 12 topics. Then, a set of indicators were determined for each topic, which led to the emergence of 80 indicators after the final analysis. The highest score was related to the maternal and child health indicators (giving the scores of more than 63 out of 70).
    Conclusions
    Concerning its generalities and details, the progress evaluation of the sixth development plan can be done using small to large-scale indicators. The optimal mode is to compile indicators for each level individually and professionally.
    Keywords: Plan Assessment, Indicator, Development Plan, Health System