فهرست مطالب

نشریه حکمت سینوی
پیاپی 60 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی - پژوهشی
  • مصطفی زالی* صفحات 5-26
    در میان مسائل موردبحث ارسطو در دانش منطق، قیاس موجهات جایگاه ویژه ای دارد و از عصر باستان تا دوران معاصر محل مناقشه بوده است؛ ازجمله مباحث بسیار پرمناقشه در ذیل قیاس موجهات، نتیجه حاصل از قیاسی است که جهت صغرای آن اطلاق و جهت کبرای آن ضرورت باشد. درحالی که ارسطو جهت نتیجه این قیاس را ضرورت می داند، برخی پسینیان او این نتیجه را رد کرده اند. فرض مدافعان ارسطو مبتنی بر پذیرش همگونی حدود قیاس است و به طور خاص با استناد به نظریه حمل پذیرها در جدل، روشن می شود مثال های نقض ارائه شده با نظر به شروط ارسطو برای حمل پذیرها، قابل پذیرش نیست؛ ولی این نگرش مستلزم آن است که ضرورت کتاب قیاس و برهان متفاوت از هم باشد و نسبت میان این دو کتاب مبهم بماند. این مقاله پس از شرح مسئله نزد ارسطو و راه حل شارحان او، با تمرکز بر آثار ابن سینا نشان می دهد در سنت منطق اسلامی، با طرح تمایز میان قضایای ضروری ذاتی و ضروری وصفی، راه حلی متفاوت از شارحان ارسطو برای دفع این اشکال طرح شده است. راه حلی که می تواند نسبت میان ضرورت در کتاب قیاس و برهان را نیز تبیین کند و مانع از مبهم ماندن نسبت میان این دو کتاب شود.
    کلیدواژگان: ارسطو، ابن سینا، کتاب قیاس، کتاب برهان، ضرورت ذاتی، ضرورت وصفی
  • محمدرضا اسدی *، غلام رضا بدرخانی صفحات 27-45
    در فلسفه اسلامی، حکمت عملی با وجود اهمیت آن، مانند حکمت نظری رشد لازم را پیدا نکرده است. نیاز امروز جامعه به مباحثی چون اخلاق و تدبیر منزل و سیاست، بررسی جایگاه حکمت عملی در اندیشه فلاسفه اسلامی را ضروری می‏سازد. ابن‏سینا به عنوان یکی از حکمای بزرگ اسلامی، در آثار مختلف خود، حکمت عملی را قسیم حکمت نظری و جزو فلسفه دانسته و به غایت حکمت عملی و رابطه آن با عقل نظری و همچنین مبادی حکمت عملی اشاره کرده است، ولی به جز چند رساله مختصر، اثر قابل توجهی از وی در این باره دیده نمی‏شود. علل اصلی این عدم رشد را می‏توان عدم قابلیت استنتاج حکمت عملی از حکمت نظری ارسطویی و پرداختن تفصیلی شریعت به مباحث مطرح شده در حکمت عملی و همچنین اهمیت ویژه فلسفه اولی نسبت به حکمت عملی در نزد ابن‏سینا دانست. ضمن اینکه با توجه به مبادی و روشی که ابن‏سینا برای حکمت عملی ترسیم می‏کند، حکمت سینوی این قابلیت را دارد که همچون حکمت نظری، در زمینه حکمت عملی به ویژه اخلاق هم توسعه داده شود.
    کلیدواژگان: ابن‏ سینا، حکمت عملی، عقل نظری، عقل عملی، اخلاق
  • مهدی عباس زاده * صفحات 47-69
    فارغ از انتساب یا عدم انتساب فصوص الحکم به فارابی، در مواجهه با آن نمی توان به غنا و دقت آن در مباحث مختلف علم النفس، معرفت شناسی، الهیات بالمعنی الاخص و عرفان نظری اعتراف نکرد. عامل اشراق، وحدتی خاص به مباحث این رساله بخشیده است؛ بر این اساس می توان تبیین نسبتا ساختارمندی از مباحث معرفت شناختی این رساله به دست داد و چنین کاری نیز تاکنون به انجام نرسیده است. رویکرد و روش «اشراق» به معنای دقیق آن، که در عالم اسلام به لحاظ تاریخی و به گونه ای سنتی منسوب به سهروردی (شیخ اشراق) است و این انتساب نیز کاملا درست است، بیش و پیش از اینکه ریشه در متون اشراقی و داستان های رمزی و عرفانی ابن سینا داشته باشد، با فرض صحت انتساب فصوص الحکم به فارابی و با توجه به مضمون و مفاد عمدتا اشراقی آن، ریشه در همین رساله دارد و این نکته ای است که در طول تاریخ فلسفه اسلامی موردتوجه کافی قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: فارابی، فصوص الحکم، معرفت شناسی، معرفت، اشراق
  • سعیده سادات شهیدی * صفحات 71-85
    ابن سینا در باب امکان شناسایی ذات اشیاء دو گونه سخن گفته است: در مواردی معرفت به ذات اشیاء و یافتن فصول محصل آنها را امری ممکن و درعین حال سخت و دشوار دانسته و در مواردی دیگر معرفت به ذوات و یافتن فصول آنها را امری ناممکن و دایره شناسایی انسان را محدود به ادراک لوازم و اعراض شیء دانسته است. برای رفع این تعارض باید به مبانی وجودشناختی و معرفت شناختی بوعلی سینا توجه کرد. یافته این تحقیق آن است که از یک سو طیف فاعل های شناسا از حیث نیل به مراتب معرفتی حس و تخیل و یا ارتقا به مرتبه تعقل و از سوی دیگر بساطت یا ترکیب متعلق شناخت در فلسفه شیخ الرئیس، طیفی از انسان ها را تشکیل می دهد که امکان شناسایی ذات اشیاء برایشان محال یا ممکن است. نیل به مرتبه شناخت عقلی از سویی و ترکیب بیشتر در متعلق شناخت از سوی دیگر، ادراک را ممکن می سازد و بازماندن در مرتبه حس و خیال و هم چنین بساطت متعلق شناخت، به امتناع ادراک منتهی می شود.
    کلیدواژگان: شناخت ذات، تعریف حدی، تخیل، تعقل، بساطت، ترکیب، ابن سینا
  • رفیده قاضی خانی، جهان گیر مسعودی* صفحات 87-103
    موضوع حسن و قبح اخلاقی از دیدگاه ابن سینا، اخیرا در مقالات برخی از محققان فلسفه اخلاق موردتوجه قرار گرفته و بحث های خوبی در این زمینه مطرح شده است. رویکرد عمده این پژوهش ها، اثبات نظریه «واقع گرایی اخلاقی» و توجیه نشانه های «ناواقع گرایی اخلاقی» در آراء ابن سینا است؛ یعنی موضوع حسن و قبح در ابن سینا، از جنبه وجودشناختی مورد پژوهش قرار گرفته و رابطه دیدگاه اخلاقی وی با نظریه «حسن و قبح ذاتی» بررسی شده است؛ اما بحث معرفت شناختی دراین باره، یعنی تحلیل ویژگی های معرفت اخلاقی و نحوه حصول آن از منظر ابن سینا، چندان موردتوجه نبوده است. بر اساس دیدگاه مشهور در بحث معرفت شناسی حسن و قبح، نظریه «حسن و قبح شرعی» به اشاعره و نظریه «حسن و قبح عقلی»، به معتزله و شیعه و عموم فلاسفه اسلامی استناد پیدا می کند؛ ولی درباره ابن سینا نشانه هایی خلاف این دیدگاه وجود دارد؛ زیرا ابن سینا گرچه با یک رویکرد معتزلی، معرفت اخلاقی را عقلی و برهانی می داند، اما همچون اشاعره، شریعت و آموزه های دینی را منبع معرفت یقینی در حکمت عملی و اخلاق تلقی می کند. شواهد متعددی وجود دارد که نشان می دهد دیدگاه اخلاقی ابن سینا از منظر معرفت شناختی، یک نظریه ترکیبی است.
    کلیدواژگان: ابن سینا، حسن و قبح عقلی، حسن و قبح شرعی، معرفت اخلاقی، مشهورات، شریعت، حکمت عملی
  • سید رحمان مرتضوی* صفحات 105-120
    متافیزیک سینوی نظام به هم پیوسته ای است که اجزاء آن در یک نسبت کلی با یکدیگر قرار می گیرند و در یک فرآیند چند سویه از جانب دیگر اجزا معنا می یابند و به آن ها معنا می دهند. این فرآیند معنایابی و معنابخشی مستلزم فرض نگارش و خوانش تفسیری ابن سیناست و رمزپردازی به عنوان مبنایی برای چنین نگارش و خوانشی لحاظ می شود؛ ازاین رو کلیت متافیزیک سینوی که شاید بتوان آن را «متافیزیک رمزی» نامید، متاثر از باطنی گری اسلامی، خوانش های نوافلاطونی از ارسطو و فلسفه فارابی، نوعی روش شناسی رمز محور را بنیاد می نهد که بر مبنای آن کل نظام فلسفی ابن سینا از متون منطقی تا الهیات و متون تمثیلی عرفانی را به عنوان یک نظام پیوسته معنا می بخشد؛ بر این مبنا تمثیل پردازی های ابن سینا، در ادامه و مسیر متون منطقی اوست و متون منطقی او نیز ذیل چنین رموزی معنا می یابند؛ هرچند رمزپردازی یکی فربه تر و دیگری تنک تر باشد. این رمزپردازی را می توان به عنوان بخشی از جریان گذار ابن سینا از سنت ارسطویی و وجهی از تشخص روش شناسی سینوی دانست.
    کلیدواژگان: ابن سینا، فلسفه، فارابی، رمز، تمثیل، روش شناسی، ارسطو
  • محمود آهسته* صفحات 121-133
    برهان صدیقین ابن سینا از براهین مهم در اثبات واجب الوجود استکه ضمن تقریرات ابن سینا، فلاسفه پس از او، آنرا نقل یا نقد کرده اند؛ ازجمله فلاسفه ای که این برهان را به دقت بررسی، و تبیینی خاص ارائه کرده است، علامه دوانی است. او ضمن آنکه برهان خود را در اثبات واجب، همان برهان صدیقین ابن سینا می خواند، اما قاعده ای را در کلام خود بیان می کند که از تقریرات دیگر امتیاز می یابد. دوانی در این تقریر که خود آن را قوی ترین و مطمئن ترین طریق در اثبات واجب دانسته است، ممکنات را به صورت سلسله علی و معلولی تصور کرده که اگر واجب موجود نباشد، هیچ یک از ممکنات به دلیل محال نبودن عدم آن ها تحقق نخواهند یافت. تبیین، تحلیل و نقد دیدگاه دوانی و تطبیق آن با برهان سینوی هدف مقاله حاضر است.
    کلیدواژگان: دوانی، ابن سینا، برهان صدیقین، واجب، ممکن
|
  • Mostafa Zali* Pages 5-26
    In Aristotle’s Contributions to Logic, the modal syllogistic has a special place and has been controversial from antiquity to the present. One of the most discussed problems of modal syllogistic is the result of a syllogism composed of an absolute minor and a necessary major. Meanwhile, Aristotle has regarded the result necessary, some of his successors have refuted this conclusion. A recent study to defend the consistency of Aristotle’s modal theory as a whole shows that the proposed counterexamples are not acceptable, referring to the theory of predicable in Topics. Focusing on Avicenna’s work, this study shows that in the logic of Islamic tradition, appealing to the distinction between essential (dhati) and description (wasfi) necessity, another solution has been proposed to this difficulty. A solution that can be used to explain the relation between the Book of Syllogism and the Book of Demonstration. Also, it would solve the ambiguity prevailing in Aristotle’s thoughts.
    Keywords: Aristotle, Avicenna, Book of Syllogism, Book of Demonstration, Essential Necessity, Description Necessity
  • Mohammadreza Asadi*, Gholamreza Badrkhani Pages 27-45
    Despite the importance of practical wisdom which has not developed in Islamic philosophy, today ,society needs knowledge of ethics and house management and politics. Therefore, it is imperative to study of practical wisdom in the light of Muslim philosophers. Avicenna, the leading Muslim philosopher, classifies wisdom into theoretical and practical and considers the latter as being a part of philosophy. And he states its sources, ultimate aims, and relation with theoretical reason. Avicenna has addressed practical wisdom in some brief treatises but his works on practical wisdom are not considerable. The main causes of philosophers' failing in developing of practical wisdom are their inability to drive the Aristotelian practical wisdom from theoretical one and the focus of jurisprudence on practical wisdom as well as the importance of First Philosophy in comparing with the practical wisdom. However, according to the philosophical basis and method Avicenna provided to explain practical wisdom, it is fair to claim that Avicenna's practical wisdom contains enough capacity to be developed especially in the issues like ethics as well as his theoretical wisdom.
    Keywords: Avicenna, Practical wisdom, Theoretical wisdom, Practical reason, Ethics
  • Mahdi Abasszadeh* Pages 47-69
    Regardless of the discussions over the attribution of Fusus ul-Hikam to Al-Farabi, one cannot ignore the richness and delicacy of its content dealing with various philosophical topics namely psychology, epistemology, theology, and theoretical mysticism. The illuminative factor has granted a special unity to the discussions of this treatise. Therefore, a relatively systematic explanation of the epistemological issues of this treatise can be presented, and this has not been done yet. The approach and method of "Illumination" in its exact sense is historically and traditionally associated with Al-Suhrawardi (Sheikh ul-Ishraq) in the Islamic world. Though, this association is absolutely accurate, however, in finding earlier roots of this philosophy and prior to Avicenna’s illuminative texts and mystical stories, one will come across Fusus ul-Hikam, in case of the accuracy of the attribution of Fusus ul-Hikam to Al-Farabi. This treatise’s largely illuminative content indicates its priority to other texts, a point that has not been sufficiently considered throughout the history of Islamic philosophy.
    Keywords: Al-Farabi, Fusus ul-Hikmat, Epistemology, Knowledge, Illumination
  • Saeideh Sadaat Shahidi* Pages 71-85
    Ibn Sina holds two radically different views towards the possibility of knowing the essence of things; in some of his writings, he argues in a way that he believes the knowledge of the essence of the things is possible, though it contains difficulties. In some other, on the contrary, he states human knowledge is limited to the accidents and attributes of things. So there is no possibility of knowledge of the essence. In order to shed light on this controversial issue, one should focus on the ontological and epistemological basis of Ibn Sina philosophy. Thus, the findings of the research reveal, on one hand and based on Ibn Sina philosophy, the subjects are classified according to their achievement of the epistemological degree of the realms of sense, imagination, and intellect. And on the other, the ability of simplicity or composition of the subjects shows the number of people who succeed in knowing the essence of things or fail in it. In other words, the access to the higher degree of intellectual knowledge and the ability of composition lead to make the knowledge of essence possible, while remaining in the degree of the sense or imagination and simplicity of subject cause fail in knowing the essence.
    Keywords: Knowledge of essence, Nominal Definition, Imagination, Intellect, Simplicity, Combination, Ibn Sina
  • Rofeideh Ghazikhani, Jahangir Masoudi* Pages 87-103
    The topic of goodness and badness in Avicenna’s view has been studied recently in the articles of the researchers of Moral Philosophy. The major approach in these articles is the affirmation of “moral realism” in Avicenna philosophy and rejecting “moral non-realism” from his views. In other words, in these articles, goodness and badness in his thoughts have been studied from an ontological point of view, and the relation of Avicenna’s view with “intrinsic goodness and badness” has been investigated. However, an epistemological study has not been carried out in this case. According to the popular view about the epistemology of goodness and badness, the theory of “religious goodness and badness” is related to Ash‘ari scholars, and the theory of “rational goodness and badness” is related to the Mu'tazila and Shi‘i scholars. Rational goodness and badness are also attributed to the Islamic philosophers. But there are ideas against this view in Avicenna’s works. Because although Avicenna, similar to the Mu‘tazilites, considers moral knowledge, a rational and demonstrable knowledge, on the other hand, alike the Ash‘arites, he accounts the religious law and the religious teachings, as the source of certain knowledge in practical philosophy and ethics. There are several pieces of evidence which show that Avicenna’s ethical theory is actually a combined theory, regarding an epistemological viewpoint.
    Keywords: Avicenna, Rational Goodness, Badness, Religious Goodness, moral knowledge, religious law
  • Seyed Rahman mortazavi* Pages 105-120
    Avicenna's metaphysics is a coherent system, the elements of which is established in a universal proportion and takes their meaning alongside each other and gets meaning to others. This taking and getting the procedure of meaning presumes the assumption of hermeneutical writing and reading of Avicenna's work and allegory is the basis of such writing and reading. So Avicenna's metaphysics in its totality which can be named "allegorical metaphysics", affected by the Islamic esotericism, neo-Platonic reading of Aristotle and Al-Farbi's philosophy, founded an allegorical methodology, which gave meaning to all of his systems, from logical text to theology and allegorical stories, as a coherent system; so Avicenna's allegorical stories, is the continuation of his logical texts and his logical texts become meaningful in relationship to those allegorical ones; even if allegory of one is more than the other. So, in this paper, I aim to show the dimensions of this allegorical approach.
    Keywords: Avicenna, Philosophy, Farabi, Allegory, Methodology, Aristotle
  • mahmood ahesteh* Pages 121-133
    Ibn Sina Seddiqin argument (proof of the righteous) is one of the important arguments in proving the Necessary Being that, along with Ibn Sina's expositions, The later philosophers have quoted or criticized it; among the philosophers who have carefully considered the argument and presented a specific explanation, is Allameh Dawani. He also names his argument in proving the Necessary Being, the same as Ibn Sina Seddiqin argument, but states the principle in a way that differentiates it from other explanations. According to his argument, which he considers to be the strongest and most reliable way of proving the Necessary Being, he has conceived the possible beings as series Cause and effect, if there is no Necessary Being, none of them can be realized and as a result, they can be annihilated. Thus, this article aims to explain, analyze and criticize Dawani's view and compare it with Avicennian proof.
    Keywords: Ibn Sina, Dawani, Seddiqin argument (proof of the righteous), the Necessary Being, Possible being