فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 509 (هفته اول اسفند ماه 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • نسترن ایزدی مود، زهرا حاج محمدی حسین آبادی*، میرعلی محمد سبزقبایی، مرجان منصوریان صفحات 1554-1559
    مقدمه
    اختلالات اسید- باز یکی از شایع ترین یافته ها در بخش مراقبت های ویژه (Intensive care unit یا ICU) است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی شیوع اختلالات اسید- باز به تفکیک نوع و علل آن در بیماران بستری در ICU مسمومین است.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، 214 بیمار با مسمومیت حاد که در ICU مسمومین بیمارستان خورشید اصفهان از مهر 1395 تا آذر 1396 بستری بودند، وارد مطالعه شدند. سپس، وضعیت اسید- باز بدو ورود به اورژانس بیماران و ارتباط آن با عوامل دموگرافیک، علایم بالینی و پیرابالینی بدو ورود بیماران و پیایند درمان آنان بررسی گردید.
    یافته ها
    بیشتر بیماران (7/89 درصد) دارای اختلال اسید- باز بودند. بیشتر بیماران (3/31 درصد) در بدو ورود به اورژانس، اختلال اسیدوز متابولیک داشتند. همچنین، تعداد زیادی از بیماران (6/71 درصد) دارای اختلال اسیدوز متابولیک، از جنس مذکر بودند (01/0 = P). 48 بیمار (4/22 درصد) در بدو ورود هوشیار و بیدار بودند که از این تعداد، 8/93 درصد دارای یکی از اختلالات اسید- باز بودند و 60 بیمار (0/28 درصد) سطح هوشیاری در حد استوپور و کما داشتند که از این تعداد، 1/89 درصد دارای اختلال اسید- باز بودند. بین نوع اختلال اسید- باز با جنسیت بیماران و سطح هوشیاری بدو ورود، ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0 > P). همچنین، بین عاقبت درمانی با سن، نوع دارو و یا سم و الکتروکاردیوگرافی (Electrocardiography یا ECG) غیر طبیعی، ارتباط معنی داری مشاهده شد. از بین عوامل مختلف مورد بررسی، سن، عامل پیش گویی کننده ی عاقبت بیماران بود (040/1-004/1 = Confidence interval یا CI 95 درصد، 02/1 = Odd ratio یا OR، 01/0 = P).
    نتیجه گیری
    اختلال اسید و باز، یافته ی شایع در بیماران با مسمومیت حاد می باشد. سطح هوشیاری بدو ورود به اورژانس و جنسیت، از عوامل مرتبط با وضعیت اسید و باز بیماران می باشند. وضعیت اسید- باز بدو ورود بیماران به تنهایی در ایجاد پیش آگهی و سرانجام بیماران نقشی ندارد و باید به همراه عوامل دیگر مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مسمومیت، اختلال اسید- باز، عاقبت درمانی، هوشیاری
  • میترا جبل عاملی، آزاده بهادری، ریحانک طلاکوب، فاطمه حبیبی* صفحات 1560-1565
    مقدمه
    گلودرد و سرفه ی بعد از اکستوباسیون (Extubation) از عوارض شایع بعد از اعمال جراحی به دنبال بیهوشی عمومی است. روش های مختلفی مانند استفاده از داروی دگزامتازون به صورت وریدی و اینتراکاف جهت کنترل این عوارض پیشنهاد شده است، اما همواره یک روش استاندارد برای آن ارایه نشده است. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه ی تاثیر پیش گیرانه ی دو دز متفاوت دگزامتازون اینتراکاف (4 و 8 میلی گرم) بر گلودرد و سرفه ی بعد از عمل جراحی بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی کارآزمایی بالینی، تعداد 90 بیمار تحت بیهوشی عمومی با اینتوباسیون (Intubation) وارد شدند. بیماران به سه گروه به صورت تصادفی تقسیم شدند. گروه اول 4 میلی گرم، گروه دوم 8 میلی گرم دگزامتازون و گروه سوم (گروه شاهد) سرم فیزیولوژیک به صورت اینتراکاف قبل از لوله گذاری دریافت کردند. درد گلو و سرفه ی بعد از عمل در سه گروه مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین شدت گلودرد بعد از عمل در زمان های بدو ورود به ریکاوری، 1 و 24 ساعت بعد و تعداد سرفه در ریکاوری در گروه های 4 و 8 میلی گرم دگزامتازون به صورت معنی داری کمتر از گروه شاهد (دارونما) بود (05/0 > P). از طرفی، بین گروه 4 و 8 میلی گرم دگزامتازون، اختلاف معنی داری بر اساس درد گلو بعد از عمل و سرفه وجود نداشت (05/0 < P). همچنین، بر اساس اطلاعات دموگرافیک بین سه گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    استفاده از دگزامتازون داخل کاف به صورت دو دز 4 و 8 میلی گرم تاثیر مفیدی در کاهش عوارض بعد از اکستوباسیون مانند گلودرد و سرفه ی بعد از عمل دارد و تفاوتی بین این دو دز در کاهش این عوارض نیست.
    کلیدواژگان: دگزامتازون، سرفه، درد گلو
  • ابوالقاسم زارع زاده، شادی السموری صفحات 1566-1571
    مقدمه
    شکستگی اسکافوئید و دررفتگی اسکافولونیت از آسیب های شایع در استخوان های کارپال است که با عوارضی مثل کلاپس پیشرفته ی اسکافولونیت (Scapholunate advanced collapse یا SLAC) یا کلاپس پیشرفته ی نان یونیون اسکافوئید (Scaphoid nonunion advanced collapse یا SNAC) در این بیماران همراهی دارد. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه ی اثر درمانی روش های Proximal row carpectomy (PRC) و Midcarpal artherodesis (MCA) در بیماران SNAC و SLAC در مرحله ی 2 (Stage 2) بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی، 30 بیمار مبتلا به SNAC (21 نفر) و SLAC (9 نفر) که در سال 1395 جهت انجام عمل جراحی PRC یا MCA مراجعه کرده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. بیماران بر اساس نوع روش جراحی PRC یا MCA به دو گروه تقسیم شدند و عواملی مانند دامنه ی حرکت، شدت درد و قدرت مشت کردن در فواصل 2، 6 و 12 ماه بعد از عمل مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین شدت درد در بیماران گروه PRC در 2، 6 و 12 ماه بعد از عمل به ترتیب 30/3، 50/2 و 75/0 و میانگین شدت درد در گروه MCA به ترتیب 85/1، 01/1 و 35/0 بود. بین دو گروه اختلاف معنی داری بر اساس شدت درد در 2 و 6 ماه بعد از عمل وجود داشت (05/0 > P)، اما اختلاف معنی داری بر اساس شدت درد در 12 ماه بعد از عمل وجود نداشت (28/0 = P). همچنین، بین دو گروه اختلاف معنی داری بر اساس دامنه ی حرکت و قدرت مشت کردن وجود نداشت (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    درد بعد از عمل در بیماران تحت روش MCA کمتر از بیماران تحت PRC است، اما تفاوتی بین دو روش در دامنه ی حرکت و مشت کردن بعد از عمل وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اسکافوئید، شکستگی، در رفتگی، درد
  • مهدیه قدیمی، علی اصغر پرچ، نورالدین عبدی قوشبلاغ، سید محمد جلیل ابریشم، رضا نفیسی مقدم، فتحاللهبوذرجمهری* صفحات 1572-1577
    مقدمه
    استفاده ی گسترده از تصویربرداری Computed tomography scan (CT scan) با افزایش دز تجمعی همراه است. استریورادیوگرافی (Stereoradiography) یک تکنولوژی تصویربرداری مبتنی بر اشعه ی ایکس است که با حذف تابش های پراکنده، می تواند باعث کاهش دز جذبی بیمار و افزایش کیفیت تصویر شود. هدف از انجام مطالعه ی حاضر، اندازه گیری دز ورودی تابش در دو روش تصویربرداری CT scan و استریورادیوگرافی با دستگاه Electro-optical system (EOS) و مقایسه ی مقادیر دز بین این دو روش بود.
    روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی در بیمارستان شهید صدوقی یزد با استفاده از دستگاه های تصویربرداری EOS و CT scan انجام شد. 15 بیمار برای هر روش تصویربرداری به روش تصادفی ساده انتخاب و قبل از پرتودهی 9 عدد دزیمتر ترمولومینسانس (Thermoluminescent dosimeter یا TLD) در ناحیه ی مورد نظر به طور مساوی در سه نمای قدام به خلف، راست به چپ و چپ به راست نصب شد. در روش EOS، ولتاژ 85 و 110 کیلوولتاژ پیک (Kilovoltage peak یا kVp) به ترتیب برای تصاویر رخ و نیمرخ و در روش CT scan ولتاژ 120 کیلوولتاژ پیک انتخاب شد. TLDها، پس از تابش گیری خوانده شدند. میانگین دز ورودی تابش ها محاسبه و داده ها با استفاده از آزمون One-Way ANOVA و نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در تصویربرداری استریورادیوگرافی از نواحی تحتانی با نماهای قدام به خلف، راست به چپ و چپ به راست، میانگین دز ورودی تابش به ترتیب برابر با 75/0، 26/0 و 14/1 میلی گری بود. در صورتی که در نماهای مشابه برای تصویربرداری CT scan، این مقادیر برابر با 08/18، 87/10 و 37/10 میلی گری به دست آمد. با توجه به نتایج واکاوی آماری، کاهش دز تابشی در تمامی نماهای تصویربرداری EOS نسبت به روش CT scan به طور کامل معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از تصویربرداری استریورادیوگرافی به جای CT scan در تشخیص بدشکلی های اندام تحتانی، می تواند میزان دز کمتری را به بیمار تحمیل کند و در نتیجه، احتمال بروز سرطان و عوارض جانبی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: Computed tomography scan (CT scan)، دز تابش، دزیمتری ترمولومینسانس، سرطان
  • سمیرا شریعتی، نوشین امیرپور، حمید بهرامیان، حسین صالحی* صفحات 1578-1583
    مقدمه
    سلول های بنیادی مزانشیمی، علاوه بر توانایی تمایز به دودمان های مختلف، عوامل متفاوتی را به محیط ترشح می کنند. این ترشحات، شامل مولکول ها و وزیکول های خارج سلولی یا اگزوزوم (Exosome)ها می باشند که اعمال متفاوتی برای آن ها مطرح گردیده است. اگزوزوم ها، نانووزیکول هایی هستند که پروتئین ها و ماده ی ژنتیک به سلول هدف وارد می کنند و به دنبال آن، تکثیر، بقای سلولی و تمایز را در سلول گیرنده القا می نمایند. این ویژگی ها، می تواند اگزوزوم ها را به عامل درمانی مناسب تبدیل کند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر اگزوزوم بر بقا و تمایزعصبی رده ی سلولی Pheochromocytoma (PC12) بود.
    روش ها
    پس از دریافت رضایت نامه از بیماران جوان کاندیدای عمل جراحی، سلول های بنیادی از بافت چربی جداسازی، کشت و پاساژ داده شد. سپس، اگزوزوم ها از محیط رویی سلول ها جداسازی شدند. به منظور تمایزعصبی، سلول های PC12 به مدت 7 روز در چهار گروه شامل گروه های تیمار با اگزوزوم، عامل رشد عصبی (Nerve growth factor یا NGF)، NGF/exosome و گروه شاهد کشت و تمایز داده شدند. بقای سلول های تمایز یافته با استفاده از روش MTT و تمایزعصبی آن ها با روش Real-time polymerase chain reaction (Real-time PCR) مورد ارزیابی قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج MTT نشان داد میزان بقای سلول های تمایز یافته با اگزوزوم در روزهای 1، 3 و 7 نسبت به سایر گروه ها تفاوت معنی داری دارد. همچنین، نتایج حاصل از Real-time PCR نشان داد که بیان نشانگر عصبی Microtubule-associated protein 2 (Map2) در روز هفتم نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری داشت (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه، نشان داد اگزوزوم های مشتق از سلول بنیادی چربی، می توانند سبب افزایش بقا و تمایزعصبی سلول های PC12 شوند. امید است شناخت بیشتر اگزوزوم ها، کمک شایانی به درمان های غیر سلولی بیماری های تخریب کننده ی عصبی باشد.
    کلیدواژگان: تمایز سلولی، بافت چربی، سلول های بنیادی، اگزوزوم ها، Pheochromocytoma
|
  • Nastaran Eizadi, Mood, Zahra Hajmohamadi, Hoseinabadi*, Ali Mohammad Sabzghabaee, Marjan Mansourian Pages 1554-1559
    Acid-base disturbances are common in critically ill patients, and contribute to morbidity and mortality. We evaluated the prevalence of acid-base disturbances in cases with acute poisoning admitted to intensive care unit (ICU).
    Methods
    In this cross-sectional study, patients with acute poisoning hospitalized in ICU of a university hospital affiliated with Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran, from March 2016 to December 2017 were included. The acid-base status of the patients on admission time in emergency room, and its association with demographic factors, as well as clinical manifestations and outcome was recorded. Outcome was defined as survived without complication and complication/death.
    Findings
    The majority of patients had acid-base disorder (89.7%). Most patients had metabolic acidosis (31.3%) on admission time, and most of them were men (71.6%) (P = 0.01). 48 patients (22.4%) were alert, of whom, 93.8% had an acid-base disorder. 60 patients (28.03%) were admitted with stupor and coma, of whom, 89.1% had acid-base disorder. There was a significant relationship between acid-base state with gender and level of consciousness at the time of admission (P < 0.05). There was also a significant correlation between treatment outcome with age, toxic agents, and abnormal electrocardiography (ECG). Among different evaluated variables, age was the determinant factor in outcome prediction (P = 0.01; odds ratio (OR) = 1.02; 95% confidence interval (CI) = 1.004-1.04).
    Conclusion
    Acid-base disorders are common in patients with acute poisoning. The level of consciousness on admission and gender are important associated factors. The status of acid-base on the admission is not the only factor affecting outcomes and prognosis, and should be assessed along with other factors.
    Keywords: Poisoning, Acid-base imbalance, Treatment outcome, Consciousness
  • Mitra Jabalameli, Azadeh Bahadori, Reihanak Talakub, Fatemeh Habibi* Pages 1560-1565
    Postoperative sore throat after extubation is a common complication after surgery following general anesthesia. Several methods have been proposed, such as the use of intracuff dexamethasone to control these complications, but there is not always a standard method for it. The purpose of this study was to compare the precautionary effect of two different doses of intracuff dexamethasone (4 and 8 mg) on postoperative sore throat and cough.
    Methods
    In this clinical trial study, 90 patients underwent general anesthesia with intubation were included. Patients were randomly divided into three groups. The first group received 4 mg, and the second one, 8 mg dexamethasone, and the third, physiologic serum in the form of intracuff before intubation. Postoperative sore throat and cough were compared between the three groups.
    Findings
    The mean intensity of postoperative sore throat at recovery, and 1 and 24 hours later, and the number of coughing in recovery in the first and second groups was significantly lower than the placebo group (P < 0.05). On the other hand, there was no significant difference between the first and second groups based on postoperative sore throat and cough (P > 0.05). Moreover, there was no significant difference between the three groups based on demographic data.
    Conclusion
    The use of intracuff dexamethasone in doses of 4 and 8 mg has a beneficial effect on reducing complications after extubation, such as sore throat and postoperative cough, and there is no difference between the two doses in reducing these complications.
    Keywords: Dexamethasone, Cough, Pharynx, Pain
  • Abolghasem Zarezadeh, Shadi Alsamori* Pages 1566-1571
    Fracture or dislocation of scaphoid are commonly present in carpal tunnel bones, which is associated with complications such as scapholunate advanced collapse (SLAC) or scaphoid nonunion advanced collapse (SNAC) in these patients. The aim of this study was to compare the therapeutic effect of proximal row carpectomy (MCA) and midcarpal artherodesis (PRC) in the patients with SNAC and SLAC in stage 2.
    Methods
    In this cross-sectional study, 30 patients with SNAC (21 patients) and SLAC (9 people) underwent PRC or MCA surgery in years 2015-2016 were included. According to the type of PRC or MCA surgical technique, the patients were divided into two groups, and factors such as the pain severity, range of motion (ROM), and grip strength were investigated at 2, 6, and 12 months intervals after the surgery.
    Findings
    The mean pain severities at 2, 6, and 12 months after surgery were 3.30, 2.50, and 0.75 in the PRC group and 1.85, 1.01 and 0.35 in the MCA group, respectively. There were significant differences between the two groups based on the severity of pain 2 and 6 months after surgery (P < 0.05), but there was no significant difference based on severity of pain 12 months after operation (P = 0.28). There was also no significant difference between the two groups based on the ROM and the grip strength (P > 0.05).
    Conclusion
    Postoperative pain in patients with MCA is less than those with PRC, but there is no difference between the two methods in ROM and grip strength.
    Keywords: Scaphoid bone, Fracture dislocation, Pain
  • Mahdie Ghadimi, Ali Asghar Parach, Nouraddin Abdi, Goushbolagh, Seyed Mohammad Jalil Abrisham, Reza Nafisi, Moghadam, Fatollah Bouzarjomehri* Pages 1572-1577
    Extensive use of computed tomography (CT)-scan imaging is associated with an increase in cumulative dose. Stereoradiography by electro-optical system (EOS) is an X-ray imaging technology that can reduce patient absorption dose, and increase image quality by removing scattered radiation. The aim of this study was to quantify the dose of radiation in CT-scan and stereoradiography imaging, and to compare the dose values between the two methods.
    Methods
    This descriptive-analytical study was carried out in the Shahid Sadoughi hospital of Yazd City, Iran, with two different types of imaging apparatus, stereoradiography and CT-scan. Fifteen patients were selected randomly for each imaging method. Prior to irradiation, nine thermoluminescence dosimeters (TLDs) were installed on the target area in anterior-posterior (AP), right transverse (RT), and left transverse (LT) views. 85-110 and 120 kilovoltage peaks (kVp) were used for stereoradiography and CT-scan, respectively. The TLDs were read, and the mean dose of radiation was calculated. Finally, the statistical analysis was performed using one-way ANOVA method via SPSS software.
    Findings
    The mean dose of radiation in stereoradiography imaging from the lower regions with AP, RT, and LT views were 0.75, 0.26, and 1.14 mGy, respectively. These values with similar views in CT-scan images were 18.08, 10.87, and 10.37 mGy, respectively. According to the results of statistical analysis, radiation dose in the all views of stereoradiography imaging was significantly lower than CT-scan.
    Conclusion
    Using stereoradiography imaging instead of CT-scan impose a lower dose to the patient in detecting lower limb malformations, and thus reducing the risk of cancer and side effects.
    Keywords: Computed tomography, Radiation dosage, Thermoluminescent dosimetry, Cancer
  • Samira Shariati, Noushin Amirpour, Hamid Bahramian, Hossein Salehi* Pages 1578-1583
    Mesenchymal stem cells can be differentiated into multiple cell lineages, and secrete different factors. These secretions contain molecules and extracellular vesicles that have some effects. Exosomes are nanovesicles that enter protein and genetic material to target cells, and thereby induce proliferation, survival, and neural differentiation in target cells. So, exosomes can be considered as an ideal source for non-cellular therapy. The aim of this study was to investigate the effects of human adipose stem cell (ASC)-derived exosomes on survival and neural differentiation of pheochromocytoma cell line (PC12).
    Methods
    The adipose tissue samples were obtained from young donors after signing the consent. The stem cells were isolated and cultured. Then exosomes were isolated from supernatant. In order to neural differentiation, the PC12 cells were treated in four groups with exosomes, nerve growth factor (NGF), NGF/exosome, and control for 7 days. The cells survival was assayed using MTT assay and neural differentiation of cells was confirmed by real-time polymerase chain reaction (real-time PCR).
    Findings
    Based on MTT assay, there was significant difference in cell survival between exosome-treated group and other groups at days 1, 3, and 7. The results of real-time PCR showed that the expression of neural marker microtubule-associated protein 2 (Map2) significantly increased in exosome-treated group compared to other group at day 7 (P < 0.001).
    Conclusion
    This study revealed that ASC-derived exosomes improved the survival and neural differentiation of PC12 cells. Our results suggest that exosomes may pave the way for non-cellular treatment of neurodegenerative diseases.
    Keywords: Cell differentiation, Adipose tissue, Stem cells, Exosomes, Pheochromocytoma