فهرست مطالب

طب و تزکیه - سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 110، زمستان 1397)

فصلنامه طب و تزکیه
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 110، زمستان 1397)

  • ویژه نامه دستاوردهای چهل ساله نظام آموزش عالی
  • تاریخ انتشار: 1397/12/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عطاالله پورعباسی، زهرا خیری، سلمازسادات نقوی الحسینی، حمید اکبری، باقر لاریجانی * صفحات 215-223
    باتوجه به پیچیدگی محیط های تصمیم گیری در جهان، سیاستگذاری علم و فناوری چندی است که مورد توجه قرار گرفته است. آموزش عالی سلامت از جمله زیرمجموعه های نظام های علم و فناوری است که به دلیل محیط در حال تغییر نظام های سلامت و لزوم پاسخگویی آموزش به این محیط متغیر، سیاستگذاری آینده نگارانه این حوزه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    از زمان تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ایران، تلاش هایی در زمینه سیاستگذاری آموزش عالی سلامت صورت گرفته که غالبا با رویکرد واکنشی بوده و به مرحله اجرا نرسیده است. برنامه تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی به عنوان اولین تجربه سیاستگذاری آینده نگارانه حوزه آموزش عالی سلامت از سال 1394 آغاز گردید و با بهره گیری از بستر آمایش سرزمینی و یک نظام چند سطحی در دست اجرا می باشد. نوشته حاضر به بررسی ابعاد و الگوهای سیاستگذاری در آموزش عالی و تجارب سیاستگذاری آموزش عالی سلامت در ایران می پردازد.
    کلیدواژگان: آموزش علوم پزشکی، سیاستگذاری، سیاستگذاری آینده نگارانه
  • امیر مهدی طالب، جمشید حاجتی * صفحات 224-232
    زمینه و هدف
    شاخص آموزش عالی در حیطه تحصیلات تکمیلی علوم پزشکی، به واسطه تاثیرگذاری همه جانبه آن در حوزه-های زندگی فردی و اجتماعی از جمله حفظ و ارتقاء سلامت و گسترش همکاری های علمی نقش ویژه ای دارد. با توجه به سابقه دیرینه آغاز آموزش عالی به ویژه در حوزه علوم پزشکی در نوشتار حاضر وضعیت آموزش عالی سلامت در حوزه رشته های علوم پایه پزشکی در 40 سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی در مقایسه با دوران قبل از آن مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    اطلاعات لازم برای انجام این مطالعه با بهره گیری از مجموعه مستندات حوزه های مسئول معاونت آموزشی وزارت متبوع که وظیفه نظارت بر آموزش تحصیلات تکمیلی علوم پزشکی دارند از جمله شورای آموزش علوم پایه پزشکی، بهداشت و تخصصی فراهم شده است.
    یافته ها
    آموزش در رشته های علوم پایه پزشکی تا پیش از انقلاب محدود به 17 رشته کارشناسی ارشد در تعداد معدودی از دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی وقت کشور بوده است. در خصوص مقطع دکترای تخصصی نیز تنها آموزش 2 رشته ایمنی شناسی و اپیدمیولوژی آن هم فقط در دانشگاه تهران برپا بوده است. انقلاب اسلامی زمینه توسعه چشمگیر رشته- محل های علوم پایه پزشکی در سراسر کشور را به گونه ای فراهم نمود که در حال حاضر تعداد 81 برنامه آموزشی در مقطع کارشناسی ارشد با 901 رشته- محل و 61 برنامه آموزشی در مقطع دکترای تخصصی با 388 رشته- محل فرایند آموزش در بخش تحصیلات علوم پایه پزشکی را به انجام می رسانند.
    نتیجه گیری
    بررسی آماری وضعیت توسعه تحصیلات دانشگاهی رشته های علوم پایه پزشکی در بازه زمانی 40 ساله پس از پیروزی انقلاب اسلامی نشان دهنده رشد قابل توجه کمی از لحاظ تعداد رشته ها در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی و دانشگاه های پذیرنده می باشد. توجه جدی به الگوی توسعه رشته ها منطبق با نیازهای روز کشور و همچنین توجه جدی تر به کیفیت آموزش ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تحصیلات تکمیلی، علوم پایه پزشکی، انقلاب اسلامی ایران
  • سید ناصر استاد *، سلیمان احمدی، آیین محمدی، امید سبزواری، ریتا مجتهدزاده، مسعود رضوی زاده، عبدالناصر نوروززاده صفحات 233-243
    مقدمه
    از ابتدای هزاره سوم واژه یادگیری الکترونیکی به کار رفته و تاکنون در حال گسترش است. امروزه این واژه به طور عمده به استفاده از فناوری های برخط برای تقویت فرآیند یاددهی-یادگیری و کسب دانش و مهارت اطلاق می شود. این مطالعه با هدف بررسی سیر تحولات یادگیری الکترونیکی در دانشگاه های علوم پزشکی ایران و معرفی دانشگاه علوم پزشکی مجازی انجام شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه موردی است که با استفاده از تحلیل اسنادی و بررسی متون شامل مجموعه مقالاتی که در زمینه یادگیری الکترونیکی در ایران منتشر شده و نیز مجموعه مصوبات شورای عالی برنامه ریزی علوم پزشکی و شورای گسترش دانشگاه های علوم پزشکی و دانشگاه علوم پزشکی مجازی انجام شده است.
    نتایج
    دانشگاه علوم پزشکی مجازی به منظور ارتقای آموزش، پژوهش، تولید و ترویج علم و گسترش مرزهای دانش در حوزه فضای مجازی و در راستای تحقق اهداف طرح تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی در سال 1394 تاسیس شده است. این دانشگاه همچنین عهده دار کمک به توسعه آموزش مجازی در دانشگاه های علوم پزشکی و توسعه زیرساخت های لازم به تمام دانشگاه های کشور است.
    بحث و نتیجه گیری
    دانشگاه علوم پزشکی مجازی برای توسعه یادگیری الکترونیکی، تحقق عدالت آموزشی و ایجاد فرصت-های مختلف آموزشی به صورت مجازی گام های موثری برداشته است. به نظر می رسد در صورت وجود حمایت و تحقق ماموریت های این دانشگاه، شاهد توسعه بیش از پیشی در یادگیری الکترونیکی در سطح دانشگاه های علوم پزشکی کشور باشیم.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، آموزش مجازی، دانشگاه علوم پزشکی مجازی
  • حسن رزمی، معصومه مهدی پور * صفحات 244-250
    زمینه و هدف
    ‏ کمیت و کیفیت آموزش علم دندانپزشکی به منظور پاسخگویی به نیازهای درمانی آحاد جامعه دارای اهمیت فراوانی است. پیشرفت های آموزشی این علم و رشد و توسعهدانشکده های دندان پزشکی بعد از پیروزی انقلاب٬ ضرورت تغییرروش های منسوخ و قدیمی را یادآور گردید.این تحقیق جهت بررسی میزان تحقق اهداف برنامه آموزشی وهمچنین وجود خلاء اطلاعاتی در مورد آن ، از اطلاعات موجود کلیه دانشکده های دندانپزشکی کشوردرطی سال های 1397-1357 انجام گرفت .
    روش بررسی
    روش شناسی پژوهش حاضر که به لحاظ هدف٬ از نوع مطالعات کاربردی واز نوع توصیفی-تحلیلی بود و جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مدارک و بروندادهای علمی وزارت بهداشت٬ درمان و آموزش عالی و تمامی دانشکده های دندانپزشکی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور بود که عواملی مانند تعداد دانشکده ها٬ تعداد رشته های تخصصی٬ وضعیت تدوین کتاب و عواملی دیگر مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد برونداد علمی دانشکده های دندانپزشکی در طی 40 سال گذشته رشد صعودی مناسبی داشته اند و در این زمینه جایگاه مناسبی را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: دندانپزشکی، برونداد علمی، آموزش عالی
  • سید جلیل حسینی* ، رضا موقری، محبوبه خرسند، نیلوفر پیکری، منظر امیرخانی صفحات 251-259
    انجمن های علمی به عنوان «بنیان های جامعه مدنی» همانند پلی رابط تخصصی بین دولت و مردم به شمار می آیند. استفاده از ظرفیت نهادهای غیر رسمی مردمی و انجمن ها ، یکی از بارزترین ویژگی اغلب جوامع پیشرفته امروزی می باشد که در این میان انجمن های علمی جایگاه منحصربفردی دارد زیرا از یک سو بر نارسائی های دیگر نهادهای غیر علمی مشابه فائق می آیند و از طرفی دیگر نقاط ضعف موجود را تجمیع و با هم افزائی موارد، به تقویت کاستی ها می پردازد. از مهمترین اهداف و وظایف انجمن ها ایجاد ارتباط علمی، فنی ،تحقیقاتی ، آموزشی و ایجاد بستری مناسب برای شناخت، تشویق، هدایت و تبادل نظر بین محققان و اندیشمندان و متخصصانی که به طریقی با علوم گوناگون سر و کار دارند، می باشد.
    از جمله انجمن های علمی فعال موجود در دنیا و ایران، انجمن های عرصه علوم پزشکی و نظام سلامت است که عمده فعالیت آنها تحقق اهداف و برنامه های این حوزه می باشد و برای انجام این مهم با سازمان های مختلفی چون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، موسسات آموزشی ، پژوهشی و دانشگاه ها به همکاری پرداخته و آنها را در برنامه ریزی امورآموزشی، پژوهشی و تحقیقاتی، ارزیابی و بازنگری برنامه های درسی، ارائه خدمات علمی و پژوهشی حمایت می نمایند. در همین راستا انجمن های پزشکی در ایران تا کنون نقش بسزائی در ارتقای نظام سلامت کشور ایفا نموده اند. مقاله حاضر مروری بر تجربه چهل ساله نظام آموزش عالی سلامت جمهوری اسلامی ایران در توسعه انجمنهای علمی علوم پزشکی ایران است.
    کلیدواژگان: انجمن علمی، کمیسیون پزشکی، ایران
  • آیین محمدی *، ریتا مجتهدزاده، شادی اسدزندی، سید ناصر استاد صفحات 260-270
    مقدمه
    با توجه به سیاست های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مبنی بر توسعه و تقویت آموزش مجازی در سطح دانشگاه های علوم پزشکی کشور و لزوم برنامه ریزی و هدایت دانشکده ها و مراکز آموزش مجازی در این دانشگاه ها، سیستم ملی اعتباربخشی و ارزشیابی مراکز آموزش مجازی دانشگاه های علوم پزشکی کشور طراحی و مستقر شد.
    روش کار
    در این طرح برای ارزشیابی مراکز آموزش مجازی از رویکرد ارزشیابی مبتنی بر نظر خبرگان و الگوی اعتباربخشی استفاده شد. ابتدا با مطالعات کتابخانه ای وضعیت و ساختار سیستم های اعتباربخشی در یادگیری الکترونیکی در جهان بررسی شد. سپس کمیته ای تخصصی متشکل از صاحب نظران و متخصصان یادگیری الکترونیکی تشکیل شده و پیش نویس استانداردهای اعتباربخشی طراحی شدند. استانداردهای نهایی با استفاده از تکنیک دلفی با نظرات صاحب نظران کشور نهایی گردید. در مرحله بعد ساختار و روند اجرایی اعتباربخشی طراحی شده و در مراجع مربوطه مصوب شد. دستورالعمل های اعتباربخشی مراکز آموزش مجازی نیز تدوین شده و برنامه عملیاتی برای اجرای آن تهیه و ارائه گردید.
    نتایج
    آیین نامه چگونگی اجرا و ساختار اعتباربخشی مراکز آموزش مجازی و مجموعه استانداردهای اعتباربخشی در نشست 258 شورای گسترش دانشگاه های علوم پزشکی کشور در بهمن ماه 1395به تصویب رسید. مجموعه استانداردها شامل چهار حیطه حاکمیتی (5 استاندارد)، زیرساخت (6 استاندارد)، فرآیندهای آموزشی (5 استاندارد) و مشاوره و حمایت (3 استاندارد) می باشد.
    نتیجه گیری
    هم اکنون از این مجموعه استاندارد برای ارزشیابی مراکز آموزش مجازی کشور استفاده می شود و دانشگاه ها از آنها به عنوان یک راهنما برای توسعه کمی و کیفی بهره می برند.
    کلیدواژگان: اعتباربخشی، ارزشیابی، دلفی، مرکز آموزش مجازی، یادگیری الکترونیکی
  • حبیبه عباسی، سلیمان احمدی، شهلا براتپور، فاطمه کریم پور، شهلا خسروی * صفحات 271-281
    زمینه و هدف
    در راستای دستیابی به اهداف بسته های تحول و نوآوری درآموزش علوم پزشکی، از جمله ارتقای نظام ارزیابی و آزمونهای علوم پزشکی، تمرکز زدایی و گسترش عدالت در نظام آموزش عالی حوزه سلامت، تغییر روند برگزاری مرحله دوم آزمون ورودی دوره های دکتری تخصصی و برگزاری آن در دانشگاه های علوم پزشکی توسط دبیرخانه شورای آموزش علوم پایه پزشکی، بهداشت و تخصصی مورد توجه قرار گرفت.
    روش انجام
     به منظور تعیین چارچوب برای اجرای مرحله دوم آزمون دکتری (مصاحبه)، نظرات اساتید آموزش پزشکی و دست اندرکاران و مجریان برگزاری آزمون ها در دانشگاه های علوم پزشکی طی جلساتی با استفاده از تکنیک پانل متخصصین اخذ و جمع بندی گردید. در مرحله بعد آزمون ساختارمند به روش MMI طراحی و توانمندسازی اعضای تیم های مصاحبه گروه های آموزشی برای انجام مصاحبه های ساختارمند انجام گردید. سپس اقدامات ضروری قبل از مصاحبه از جمله تهیه پورتال درج سوابق آموزشی و پژوهشی داوطلبان، تهیه چک لیستهای مصاحبه و همچنین جلسات هماهنگی پایش و کنترل عملیات اجرایی صورت گرفت.
    یافته ها و نتیجه گیری
    جهت اجرای مرحله دوم آزمون دوره دکتری، پس از تعیین محل مصاحبه و همچنین تنظیم تقویم برگزاری، جهت پذیرش دانشجو به تعداد 953 نفر در 63 رشته، تعداد 3868 نفر داوطلب واجد شرایط که حدنصاب لازم را در مرحله اول آزمون کسب نموده بودند برای انجام مصاحبه به 24 دانشگاه در 10 منطقه آمایشی معرفی گردیدند. مصاحبه با مشارکت حدود 1800 نفر از اساتید دانشگاه های مناطق آمایشی، مصاحبه ساختارمند توسط دانشگاه ها برگزار گردید.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، مصاحبه ساختارمند، MMI
  • زهرا خیری، منظر امیرخانی، سلمازسادات نقوی الحسینی، حمید اکبری، عطاالله پورعباسی * صفحات 282-295
    بسته های تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی به عنوان سیاست اصلی حوزه آموزش علوم پزشکی کشور از سال 1394 اجرا شده است. اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی به عنوان ذینفعان اصلی این سیاست شناسایی و اطلاع رسانی لازم از طرق مختلف در خصوص این بسته ها به ایشان صورت گرفته است. مطالعه حاضر به منظور بررسی میزان اطلاع و بازخوردگیری از این ذینفعان صورت گرفته است.
    این مطالعه در سه مرحله نمونه گیری از بین جامعه آماری مطالعه، گردآوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل اطلاعات انجام شد.
    بیش از 63 درصد از اعضای هیات علمی از اجرای بسته های تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی اطلاع داشتند و عمده اطلاعات خود را از نشست های دانشگاهی کسب نموده بودند. بسته حرکت به سمت دانشگاه های نسل سوم برای شرکت کنندگان جالب تر بوده و باتوجه به کدگذاری اطلاعات کیفی، 34 گروه نقطه قوت و 53 گروه تقطه ضعف در محتوا و شیوه اجرای بسته ها ذکر گردیده است.
    بحث و نتیجه گیری
    در مناطق آمایشی مختلف، تفاوتهای زیادی در میزان آگاهی اعضای هیات علمی درخصوص بسته های تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی دیده شده و در کل علیرغم اینکه فعالیتهای ترویجی در زمینه برنامه تحول و نوآوری در آموزش، تا کنون نیز دستاوردهای مثبتی را به همراه داشته است، ولیکن نیازمند تقویت و برنامه ریزی دقیقتر و عملی تر، از طریق روش های موثرتر مانند مشارکت اعضای هیات علمی در نشست های دانشگاهی می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، علوم پزشکی، عضو هیات علمی، تحول، نوآوری
  • اصغر جهاندیده *، حبیبه عباسی، جبرائیل نسل سراجی، اسماعیل ایدنی، زهرا ریاحی پور، زهرا عباسی صفحات 296-310
    زمینه و هدف
    یک چشم انداز دراز مدت برای ایجاد دانشگاه های سطح جهانی و اجرای آن ضروری است. در محیط رقابتی کنونی، دانشگاه ها باید به سطح بالایی از عملکرد دست یابند، که منجر به تولید محصولات نوآورانه و برآورده کردن نیازهای جامعه شود. برای اینکه بتوانیم استراتژی و برنامه درستی جهت توسعه اقتصادی و اجتماعی داشته باشیم باید عملکرد دانشگاه ها را ارزیابی کنیم. در این خصوص رتبه بندی می تواند مفید واقع شود.
    روش بررسی
    در این پژوهش از روش تحلیلی و توصیفی استفاده شده است، به منظور تعیین وضعیت دانشگاه ها، سوابق موجود از طریق جستجو در سایتهای معتبر اینترنتی و مطالعه جدیدترین مقالات و مستندات مرتبط بررسی شده است. سپس از آمارتوصیفی برای تطبیق و مقایسه دانشگاه برتر جهانی طبق رتبه بندی تایمز 2018 و 2019 استفاده شده است.
    یافته ها
    طبق رتبه بندی 2018 تایمز 18 دانشگاه و 2019 تعداد 29 دانشگاه از ایران جز دانشگاه های برتر بوده اند. دانشگاه نوشیروانی بابل، رتبه اول ملی را به خود اختصاص داده است. از نظر آموزش، دانشگاه علوم پزشکی تهران، از نظر پژوهش، دانشگاه های امیرکبیر و صنعتی شریف، از نظر استناد، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، از نظر درآمد صنعتی، دانشگاه شریف و از نظر وجهه جهانی دانشگاه های فردوسی مشهد و دانشگاه تهران دارای رتبه اول ملی می باشند. از نظر شاخص نسبت دانشجو به استاد، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، از نظر درصد دانشجویان بین المللی دانشگاه علوم پزشکی تهران در رتبه اول ملی قرار دارند.
    نتیجه گیری
    ارزیابی هدفمند و ساختاریافته عملکرد دانشگاه ها از اجزای لازم برای بقای سیستم آموزشی کشور و دانشگاه هاست. لذا برای تعیین مسیر ، شناسایی نقاط قوت و ضعف و همچنین مزیت رقابتی بین دانشگاه های کشور و جهان، رتبه بندی ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، ارزیابی عملکرد، دانشگاه، توسعه، رتبه بندی آموزش عالی تایمز
  • اصغر جهاندیده *، جبرائیل نسل سراجی، زهرا کاظمی، مرتضی جبارزاده، الهام قدردوست نخچی، زهرا عبدلی، زهرا ریاحی پور، مرضیه جمعه ای صفحات 311-323
    زمینه و هدف
    به منظور ارتقای بهره وری، توزیع عادلانه منابع، استفاده از مزیتهای منطقه ای، تمرکززدایی و جلوگیری از تجمیع امکانات، و همچنین توسعه هدفمند آموزش عالی سلامت در مناطق مختلف کشور، استفاده از تجربیات کشورهای توسعه یافته، طرح آمایش سرزمین آموزش عالی سلامت بر اساس مطالعات انجام شده در وزارت بهداشت تنظیم و به شورای عالی انقلاب فرهنگی در1394 ارائه و پس از تصویب به وزارت بهداشت جهت اجراء ابلاغ گردید و سپس مقرر شد از سال 1395 دانشکده ها و واحدهای علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی مستقر درهر کلان منطقه با دبیر خانه مربوطه ملحق و هماهنگ شود ، انتظار میرود اثرات و نتایج عملکردی مثبت و کارا را بوجود آورد.
    روش بررسی
    بررسی مقالات و متون مختلف از طریق جستجوی پایگاه های اینترنتی و ژورنالهای معتبر و گزارشهای مربوط به وضعیت موجود علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به فرمهای تکمیل شده (خود اظهاری) دانشگاه.
    یافته ها
    بزرگترینبیمارستانهای در حال احداث و ملکی، بیشترین تعداد رشته های علوم پزشکی و دانشجوی شاغل به تحصیل و تعداد هیئت علمی و مقالات در کلان منطقه 10 ، بیشترین تعداد شهرهای دارای واحد آموزشی درکلان منطقه 1 ، کوچکترین بیمارستان ملکی، کمترین تعداد دانشجوی شاغل به تحصیل در مقطع کارشناسی ار شد درکلان منطقه1 ،کمترین تعداد رشته های علوم پزشکی، کمترین دانشجوی شاغل به تحصیل و کمترین تعداد هیئت علمی قراردادی و رسمی و پیمانی درکلان منطقه 3 می باشد.
    نتیجه گیری
    ایجاد بستر مناسب جهت اجرای برنامه های هماهنگ بسته های تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی، ضرورت برنامه ریزی و عملیاتی نمودن آمایش سرزمینی در راستای بومی گزینی، محیطی سازی، عدالت محوری، سازماندهی مجدد برنامه ها و فرآیندها و به روز رسانی آنها اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: تمرکز زدایی، ماموریت گرایی، هم گرایی، هم افزایی، بهره وری، دانشگاه آزاد اسلامی
|
  • Ata Pourabbasi, Zahra Kheiry, Solmaz Sadat Naghvai Alhosseini, hamid akbari, Bagher Larijani * Pages 215-223
    Science and technology policy making has recently been considered, due to the complexity of the decision-making environments in the world. Medical higher education is one of the subsets of science and technology systems in which future-oriented policy making is particularly important because of the changing environment of health systems and the need to respond to this changes.
    Since the formation of the ministry of health and medical education in Iran, some efforts have been made for medical education policy making, which has often been reactive and has not been properly implemented. The program for the reform and innovation in medical education as the first future-oriented policy making experience in the field of medical higher education in Iran began in 2015 And is being implemented using the spatial planning program and a multilevel system. This paper examines the dimensions and patterns of higher education and policy-making experiences of higher education in Iran.
    Keywords: Medical Education, Policy Making, Future oriented policy making
  • Amirmahdi Taleb, Jamshid Hadjati * Pages 224-232
    Background and objective
    In the field of medical sciences' postgraduate discipline, the High education's index has specific role and position because of all-inclusive impressiveness on several parts of individual and social life among the health protection and its promotion and also the expanse of national and international scientific collaborations. In the present writing, the situation of postgraduates' health education at the scope of medical basic sciences has been surveyed during 40 years after victory of the Islamic revolution in comparison with its past period.
    Methods and Materials
    The data needed for fulfilling this survey has been obtained with seeking between available documentations and enactments issued by responsible departments of deputy for education which have legal duty for supervision upon the postgraduate programs such as council of the education for medical basic sciences, health and professionals.
    Results
    Before the Islamic revolution, education in medical basic sciences had been limited just to 17 Master courses at a few number of Iranian Universities and other for high educational centers. Available data about the Ph.D. courses at that period indicate the training of 2 programs respectively in immunology and the second one as, epidemiology had been run only at Tehran University. Glorious Islamic revolution predisposed backgrounds of the salient growth and prominent development of medical basic sciences around the Country which resulted to 81 Master curriculum and 61 Ph.D. programs respectively in 901 and 388 course-places are training right now.
    Conclusion
    The statistical study on situation of academic education's development for medical basic sciences' disciplines demonstrates the noticeable quantitative growth in Master and Ph.D. degrees and also registered medical Universities during a 40 yearly spam. There are solemn attentions to the pattern development of academic disciplines coincidentally with daily requirements of the Country and even with more considerations on the quality of education process.
    Keywords: Postgraduate Education, Medical Basic Sciences, Islamic Revolution of Iran
  • Seyyed Naser ostad *, Soleiman Ahmady, Aeen Mohammadi, Omid Sabzevari, Rita Mojtahedzadeh, Masoud Razavizadeh, Abdol Nasser Norouzadeh Pages 233-243
    Introduction
    Since the beginning of the third millennium, the word e-learning has been used and is still expanding. Today, the term refers to the use of online technologies to strengthen the teaching-learning process and gain knowledge and skills. The aim of this study was to investigate the evolution of electronic learning in Iran's medical sciences universities and the introduction of Virtual University of Medical Sciences.
    Methods
    The present study is a case study using a documentary analysis and review of texts including a series of articles published in the field of electronic learning in Iran, as well as a collection of approvals of the High Council for Medical Planning and the Council for the Development of Medical Sciences Universities and Virtual University of Medical Sciences.
    RESULTS
    Virtual University of Medical Sciences has been established in 1394 to promote the education, research, production and promotion of science and the extension of knowledge boundaries in the field of cyberspace and in pursuit of the goals of the development plan and innovation in medical education. The university is also committed to helping the development of virtual education in medical science universities and the development of necessary infrastructures for all universities in the country.
    Conclusion
    Virtual virtual medicine university has taken steps to develop electronic learning, realization of educational justice and creation of virtual educational opportunities. It seems that in case of the support and fulfillment of the missions of this university, we will see more development in the field of e-learning at the level of medical universities of the country.
    Keywords: E-Learning, Virtual Education, Virtual University of Medical Sciences
  • Hasan Razmi, Masoumeh Mehdipour * Pages 244-250
    Background and Objective
    The quantity and quality of dental education is important in order to meet the medical needs of the community. The educational progress of this science and the development and development of dental schools after the victory of the revolution reminded us of the necessity of changing outdated and old exercises. This study was conducted to determine the extent of realization of the educational program goals and the lack of information about it. Data was collected from all dental schools of Iran from 1357 to 1397.
    Methods and Materials
     The present study is a descriptive-analytical type of applied research in terms of purpose. The Statistical community of this study included all the scientific evidence of the Ministry of Health and Medical Education and all dental schools of medical universities of all over the country. The factors such as the number of dental schools, the number of branches of dentistry, the status of book publishing and other factors were compared and evaluated.
    Conclusion
     The scientific output of dental schools seems to have had a good upward trend over the past 40 years, and they have a good position in this regard.
    Keywords: Dentistry, Scientific output, Higher education
  • Seyed Jalil Hosseini *, Reza movaghari, Mahboubeh Khorsand, Niloofar Peykari, Manzar Amirkhani Pages 251-259
    Scientific associations are known as the ` base of civil society ' and it is a bridge between the government and the people. The use of NGOs and nongovernmental associations’ potentials is one of the most important specify of modern societies. Scientific associations are unique because of overcoming the weaknesses of non - scientific entities and make synergy. One of the most important goals and functions of these associations is development scientific educational and research collaboration. This is proper platform to recognize, encourage, guide and exchange experiences between scientists.
    Medical science associations in Iran have efforts in realization health system goals. These associations collaborate with ministry of health, universities and research centers and their activities related to planning, implementing, evaluating and revising educational programs and research projects for the health system promotion. In this article, forty years experiences of medical sciences education system of Iran in development medical science associations presented could be benefit for other countries.
    Keywords: Scientific association, Medical Commission, Iran
  • Aeen Mohammadi*, Rita Mojtahedzadeh, Shadi Asadzandi, Seyed Nasser Ostad Pages 260-270
    Introduction
    The aim of this study was to develop and implement a national accreditation system for virtual centers and schools of Universities of Medical Sciences, according to Ministry of Health and Medical Education policies, which are documented in the package of Medical Education Innovation Plan.
    Methods
    In this study the expertise oriented approach and accreditation model was chosen for evaluation. At the first step an extensive library study was performed and accreditation and quality assurance systems in developed countries were assessed extensively. Then an expert committee including medical educationists and e-learning specialists was organized. The draft of standards and consequent rules and regulation of accreditation body were designed. Afterward all standards were finalized through a national Delphi process among all eLearning stakeholders around the country.
    Results
    These documents were legislated in Ministry of Health and Medical Education. The standards consisted of four main domains: governance (5 standards), infrastructure (6 standards), educational affairs (5 standards) and consultation and support (3 standards).
    Conclusion
    Currently this system is being used for evaluation of virtual centers of Universities of Medical Sciences in Iran.
    Keywords: Accreditation, Evaluation, Delphi technique, Virtual centers, e-Learning
  • Habibeh Abbasi, Soleiman Ahmadi, Shahla Baratpour, Fatemeh Karimpour, Shahla Khosravi * Pages 271-281
    Background and Aim
    In order to achieve the goals of the packages of reform and innovation in the medical science education, including the promotion of the system of evaluation and medical examinations, decentralization and fair implementation in the health education system, changing the process of holding the second stage of the entrance exam of Ph.D in medical universities was considered by the Secretariat of the Council for Education of Health and Basic Medical Sciences.
    Materials and Methods
    In order to determine the framework for the implementation of the second phase of the Ph.D entrance exam (interview), the views of medical education faculty members and practitioners and responsible for holding examiners in the medical sciences universities were gathered during the sessions using panel experts' techniques. In the next stage, a structured test was designed by MMI method, interview team members were empowered. Then necessary activities were taken, including the creation of a portal for uploading volunteers' educational and research documents, the preparation of interview checklist as well as monitoring coordination sessions between executive universities.
    Findings and Conclusions
    After determining the location of the interview and setting the time of performance, in order to admit of 953 students in 63 fields of study (174 educational groups), 3868 eligible candidates were introduced to universities for the interview. Interviews were held at 24 universities. To hold a structured interview 1800 professors participated.
    Keywords: Higher Education, Structured Interview, MMI
  • Zahra Kheiry, Manzar Amirkhani, Solmaz Sadat Naghvai Alhosseini, hamid akbari, Ata Pourabbasi * Pages 282-295
    The packages for reform and innovation in medical education have been implemented as the main policies of Iran’s medical education since 2015. The faculty members of medical universities have identified as the main stakeholders of this policies. This study was conducted to survey the stakeholder’s information.
    This study was conducted in three steps including Sampling from faculty members of the medical universities of Iran, by cluster sampling method, Data collection through telephone inquiry and Analysis of information in two categories of quantitative and qualitative information.
    More than 63% of the faculty members were aware of the implementation of the packages for reform and innovation in medical education, and the university meeting was the main way to get this information. The policies for move to third-generation universities is more interesting for the participants than other reform and innovation policy packages. Educational dynamics and related issues are the most prevalent among Strengths mentioned by participants, as well as the lack of notification processes are the main point of weaknesses mentioned in implementing the packages of reform and innovation in Medical education.
    There are significant differences in faculty members' knowledge about the packages for reform and innovation in medical education in different spatial areas of Iran. Totally, although the notification activities about reform and innovation plan in medical education was effective, but it needs to be strengthened and planned more accurately and more efficiently, through more effective methods such as the holding academic meetings for staffs.
    Keywords: education, medical sciences, faculty member, reform, innovation
  • asghar jahandideh *, Habibeh Abbasi, gebraeil nasl saraji, Esmaeil Idani, Zahra Riahi Poor, Zahra Abbasi Pages 296-310
    Background and Objective
    A long-term vision is essential for create world-class universities and implementation. In the current competitive environment, universities must achieve a high level of performance, leading to the production of innovative products and rewarding society demands. In order to have a proper strategy and plan for economic and social development, we should evaluate the performance of the universities.
    Methods
    In this research, analytical and descriptive methods have been used. In order to determine the status of universities, the existing records are reviewed through search of valid internet sites and the study of the latest articles and related documents. Then, according to the 2018 and 2019 ranking of the Times, descriptive statistics for comparing the world's top universities in Iran have used.
    Result
    According to the 2018 ranking of the Times, 18 universities and 29 university of Iran According to the 2019 ranking of the Times were among top world universities. Babol Noshirvani University of Technology has ranked first in national. In terms of teaching (education), Tehran University of Medical Sciences, in terms of research, University of Amirkabir and Sharif University of Technology Iran, in terms of the citation, Babol Noshirvani University of Technology, in terms of industrial income, Sharif University, and in terms of international outlook of Ferdowsi Universities of Mashhad and Tehran University were ranked first in the national. In terms of the ratio of of students - professor, Mashhad University of Medical Sciences, in terms of the percentage of international students, Tehran University of Medical Sciences, were located in the first place.
    Conclusion
    Purposeful and structured assessment of the performance of universities is one of the components necessary for the survival of universities and the educational system of the country. Therefore, ranking is essential to determine the path, identify the strengths and weaknesses, as well as the competitive advantage between the universities of the country and the world.
    Keywords: Ranking, Performance Evaluation, University, Development, Times Higher Education World University Rankings
  • asghar jahandideh *, gebraeil nasl saraji, zahra kazemi, morteza jabbarzadeh, Elham ghadrdoost nakhchi, zahra abdoli, Zahra Riahi Poor, marzieh jomeei Pages 311-323
    Background and Objective
    To improve efficiency, equitable distribution of resources , the use of regional potentialities, decentralization and preventing accumulation of opportunities, as well as purposeful development of the health higher education in different parts of the country, and learning from the developed countries’ experiences, the draft of Planning Health Higher Education According to Territorial Provisions (spatial Planning ), drawn up based on the studies conducted by the Ministry of Health, was submitted to the Supreme Council of the Cultural. Then it was decided that all the departments and units of the Islamic Azad University of Medical Sciences in each Macro-District should cooperate with the relevant secretariats from 1395. it is expected that it will bring positive and effectiveness and performance results.
    Methods
    Reviewing various articles and texts by searching websites, prestigious journals, and reports about the current status of the Islamic Azad University Medical Sciences according to the forms self-declared by university.
    Result
    The largest hospitals under construction and property; and number of fields in medical sciences; the highest number of the existing student; and number of faculty members and number published articles in the macro-district 10; the highest number of cities with educational facilities in the macro-district 1; the lowest numbers of fields of study in the medical sciences, existing students and proposed students admission capacities; the lowest number of faculty members working on individual contractions or those officially or contractually employed in the macro-district 3.
    Conclusion
    developing proper infrastructure for carrying out coordinated plans of the progress and innovation packages in medical education, the need for planning and operating out PHHEATP as a means of local development; regional development; promoting justice; reorganizing and updating plans and procedures, while applying methods، seems inevitable.
    Keywords: Decentralization, Mission Accomplishment, Convergence, Synergy, efficiency, Islamic Azad University