فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیست و پنجم شماره 10 (پیاپی 175، دی 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مدینه جاسمی، سهیلا آهنگرزاده رضایی، معصومه همتی، نسیم مددی پور، رزیتا چراغی* صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    ارزشیابی مهارت های دانشجویان پرستاری نقش حیاتی در تربیت حرفه ای آنان دارد، ولی متاسفانه، کیفیت بسیاری از روش های ارزشیابی کمتر از حد مطلوب است. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر ارزشیابی با استفاده از روش آزمون مشاهده مستقیم مهارت های عملی (Direct observation of clinical skills-DOPS) و روش سنتی بر مهارت های بالینی دانشجویان پرستاری در سال 1395 انجام گرفت.
    روش کار
    در یک مطالعه نیمه تجربی، 108 دانشجوی پرستاری سال آخر به صورت در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تخصیص داده شدند. در گروه مداخله مهارت های پانسمان، رگ گیری و ساکشن کردن توسط روش DOPS و در گروه کنترل بر اساس روش جاری و روش روتین دانشکده ارزشیابی شد. نهایتا در انتهای مطالعه مهارت های مورد نظر در دو گروه توسط چک لیست بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS16 و آمار توصیفی و استنباطی کای دو، تی مستقل و همبستگی پیرسون و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    آزمون آماری تی مستقل تفاوت آماری معنا داری در میانگین نمرات مهارت های پانسمان، رگ گیری و ساکشن کردن بین دو گروه مداخله و کنترل نشان داد (001/0p<). نتایج افزایش معناداری در مهارت های ذکر شده در مرحله سوم ارزشیابی در گروه مداخله نشان داد که آزمون آماری ANOVA این افزایش را معنادار نشان داد (001/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتقاء مهارت های بالینی در دانشجویان گروه مداخله، پیشنهاد می شود از روش ارزشیابی DOPS به عنوان روشی با قابلیت اجرایی بالا، عینی و معتبر برای ارزیابی مهارت های بالینی و ارزشیابی یادگیری دانشجویان پرستاری و همچنین در زمان پذیرش مسئولیت های حرفه ای افراد در علوم پزشکی استفاده شود.
    کلیدواژگان: ارزشیابی بالینی، پرستاری، مشاهده مستقیم مهارت های بالینی (DOPS)، مهارت های بالینی
  • لیلا افشار، ناصر میرازی* صفحات 10-20
    زمینه و هدف
    استفاده از دوزهای بالای استامینوفن منجر به نکروز کبدی و کلیوی می گردد. هدف این پژوهش بررسی اثر محافظت کبدی عصاره ی عصاره ی گیاه آویشن در موش های صحرایی نر دریافت کننده استامینوفن می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی تعداد 42 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی به 6 گروه کنترل، شاهد، کنترل مثبت و تیمار 1، 2، 3 تقسیم شدند. گروه کنترل 5/0 میلی لیتر سالین نرمال، گروه شاهد 250 میلی گرم بر کیلوگرم استامینوفن (APAP) به صورت گاواژ، گروه کنترل مثبت 200 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره ی آویشن به صورت تزریق داخل صفاقی دریافت کردند. گروه های تیمار، استامینوفن (250 میلی گرم بر کیلوگرم) و عصاره ی آویشن با دوزهای 100، 200، 400 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت هم زمان دریافت کردند. پس از 10 روز نمونه های خون به طور مستقیم از قلب تهیه و بافت کبد برای بررسی هیستوپاتولوژیک جدا و در فرمالین 10 درصد قرار گرفت.
    یافته ها
    سطوح سرمی آنزیم های GGT،ALP ،AST ، ALT و IL-1βکاهش معنی دار و همچنین غلظت Albumin و Total-pافزایش معنی داری در گروه های تیمار نسبت به گروه شاهد پیدا کرده بودند. مطالعات بافت شناسی کبد گروه شاهد به طور معناداری التهاب و نکروز هپاتوسیت ها نسبت به گروه کنترل داشت. کبد گروه های تیمار بهبودی قابل ملاحظه ای را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    گیاه آویشن با دارا بودن ترکیبات شیمیایی موثر قادر است که کبد را در برابر اثرات سمی استامینوفن محافظت نماید.
    کلیدواژگان: گیاه آویشن، استامینوفن، هپاتوتوکسیسیتی، آنزیم های کبدی، موش صحرایی نر
  • آرش شهبازیان خونیق*، امید حسنی صفحات 21-30
    زمینه و هدف
    بهزیستی ذهنی یکی از سازه های مهم بهداشت روان است که شناسایی عوامل تاثیرگذار در آن از اهمیت فراوانی برخوردار است. لذا، پژوهش حاضر با هدف متمایز ساختن دانشجویان با بهزیستی ذهنی بالا و پایین از یکدیگر، بر اساس تاب آوری و مولفه های گرایش به رفتارهای پرخطر، انجام شد.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال تحصیلی 97-1396 بود که 365 نفر از آن ها با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های بهزیستی ذهنی وارویک- ادینبورگ (WEMWBS)، خود تاب آوری کلاهنن (1996) و رفتارهای پرخطر جوانان (1390) استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-20 و آزمون تحلیل تشخیصی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل تشخیصی نشان داد که تاب آوری و مولفه های گرایش به مواد مخدر و روان گردان و گرایش به سیگار دارای بالاترین توان در تمایزگذاری بین دو گروه از دانشجویان با بهزیستی ذهنی بالا و پایین بودند. مولفه های بعدی متمایزکننده گروه ها به ترتیب گرایش به خطرپذیری جنسی، گرایش به رانندگی خطرناک، گرایش به خشونت و گرایش به الکل بودند. همچنین، تمامی دانشجویان با بهزیستی ذهنی بالا و پایین با بالاترین درصد تشخیص (100%) به درستی از همدیگر متمایز شده بودند.
    نتیجه گیری
    تاب آوری و مولفه های گرایش به رفتارهای پرخطر تعیین کننده های مهمی در تمایزگذاری بین دانشجویان با بهزیستی ذهنی بالا و پایین هستند؛ بنابراین، در برنامه های آموزشی و پژوهشی برای افزایش بهزیستی ذهنی دانشجویان باید به تاب آوری و مولفه های رفتارهای پرخطر توجه ویژه داشت.
    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، تاب آوری، رفتارهای پرخطر، دانشجو
  • فرشته شهیدی، مجید کاشف، سعید خواجه بهرامی* صفحات 31-37
    مایونکتین (Myonectin) یکی از انواع مایوکاین های (Myokine) شناخته شده است و مشابه با عامل رشد شبه انسولین یک (Insulin like growth factor 1 /IGF-1) در مسیر های پیام رسانی سلولی درگیر است. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر 4 و 6 هفته تمرین مقاومتی بر تغییرات سرمی مایونکتین و عامل رشد شبه انسولین یک و ارتباط بین آن ها در مردان جوان غیر فعال بود.
    روش کار
    تعداد 14 دانشجوی پسر غیر تربیت بدنی (سن 9/0±26 سال، شاخص توده بدنی 3/2±7/23 کیلوگرم بر مترمربع) به صورت تصادفی ساده از میان داوطلبین انتخاب شدند و در پژوهش شرکت کردند. آزمودنی ها سه بار در هفته و به مدت شش هفته متوالی، تمرین مقاومتی منتخب را که شامل حرکات پرس سینه، جلو بازو هالتر ایستاده، پرس پا، جلو ران، پشت ران و زیر بغل سیم کش بود، انجام دادند. تعداد تکرار ها در هر ست برای دو هفته اول، دوم و سوم به ترتیب 8، 10 و 12 و شدت فعالیت نیز به ترتیب 60،70 و 80 درصد یک تکرار بیشینه بود. زمان استراحت بین ست ها 2 دقیقه و بین فعالیت های مختلف نیز 3 دقیقه در نظر گرفته شد. نمونه گیری خون نیز 24 ساعت قبل از شروع فعالیت و 48 ساعت پس از هفته های چهارم و ششم انجام شد. تجزیه و تحلیل آماری در سطح معنی داری 05/0>p انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های این پژوهش هیچ تغییر معنی داری در سطوح سرمی مایونکتین و عامل رشد شبه انسولین یک پس از چهار هفته تمرین مقاومتی مشاهده نشد (به ترتیب 202/0p= و 337/0p=) اما مقادیر آن ها پس از شش هفته تمرین مقاومتی افزایش معنی داری یافت (به ترتیب 001/0p= و 029/0p=). ضریب همبستگی پیرسون نیز بین شاخص های مایونکتین و عامل رشد شبه انسولین یک پس از 4 و 6 هفته تمرین مقاومتی معنی دار نبود (به ترتیب 074/0p= و 071/0p=).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که تمرین مقاومتی به طول چهار هفته برای افزایش سطوح سرمی مایونکتین و عامل رشد شبه انسولین یک در مردان جوان غیر فعال کافی نیست و به نظر می رسد حداقل زمان لازم برای افزایش سطوح محیطی آن ها شش هفته است.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، مایونکتین، عامل رشد شبه انسولین یک، مردان جوان غیر فعال
  • کریم همتی، سعید مهرزادی، اعظم بختیاریان، منیژه متولیان، ویدا نیکویی، مهرداد فروهنده، محمد یحیی کریمی، وحید نیکویی* صفحات 38-45
    زمینه و هدف
    مسواک محصولی از گیاهی به نام(Miswak) Salvadora persica L. است که دارای اثرات آنتی باکتریال و ضد قارچ، آنتی پلاسمودیوم، ضد تشنج و محافظت کننده در برابر زخم معده می باشد. در مطالعه حاضر اثر ضد التهابی محیطی عصاره آبی این گیاه با استفاده از تست کاراجینان در موش صحرایی بررسی شد.
    روش کار
    موش های صحرایی نر در 5 گروه تقسیم بندی شده که به صورت تزریق داخل صفاقی نرمال سالین، ایندومتاسین (mg/kg 5) و عصاره گیاه مسواک با دوزهای 50، 75 و 100 mg/kg را دریافت نمودند. سپس به کف پنجه خلفی حیوانات کاراجینان تزریق شده و میزان التهاب در زمان های مختلف توسط کولیس دیجیتال اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    عصاره گیاه مسواک در دوز mg/kg 50 موجب کاهش التهاب نسبت به گروه کنترل دریافت کننده نرمال سالین در زمان های 4 و 5 ساعت پس از تزریق شد (05/0p≤). دوز mg/kg75 عصاره این گیاه اثر ضد التهابی خود را در زمان های 4، 5 و 6 ساعت پس از تزریق کاراجینان نشان داد (01/0p≤) و دوز mg/kg 100 از عصاره اثر ضد التهابی قوی تری در این سه زمان نشان داد (001/0p≤). تجویز ایندومتاسین در دوزmg/kg 5 نیز موجب کاهش التهاب ناشی از کاراجینان گردید (0001/0p≤).
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که عصاره گیاه مسواک دارای اثرات ضد التهابی می باشد. البته امکان استفاده از آن در درمان التهاب نیازمند مطالعات بیشتر در این زمینه می باشد.
    کلیدواژگان: گیاه مسواک، اثر ضد التهابی، کاراجینان، موش صحرایی
  • عباس شیخ طاهری، فرحناز حامدان*، هوشنگ سندگل، اعظم اروجی صفحات 46-60
    زمینه و هدف
    تشخیص و مداخله سریع و زودهنگام بیماری مزمن کلیوی به دلیل ماهیت پویا و مخفی آن جهت پیشگیری از هدر رفت مقدار زیاد منابع مالی ضروری است. این مطالعه با هدف طراحی و ایجاد سیستم خبره مبتنی بر منطق فازی جهت تشخیص بیماری مزمن کلیوی انجام شد.
    روش کار
    ابتدا جستجو در پایگاه داده پابمد جهت شناسایی اولیه پارامترها انجام شد. سپس پرسشنامه ای در اختیار کلیه پزشکان متخصص نفرولوژی مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران (18 پزشک) قرار گرفت. تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از نسخه 22 نرم افزار SPSS انجام شد (محاسبه میانگین امتیاز هر پارامتر). بر اساس ویژگی های انتخاب شده و با استفاده از متون، راهنماها و بر اساس نظر پزشکان، مجموعه قوانین تشخیص بیماری تعیین شد. سیستم خبره با استفاده از نرم افزار متلب و سیستم استنتاج ممدانی طراحی شد. در نهایت عملکرد سیستم خبره فازی با استفاده از اطلاعات پرونده پزشکی 216 بیمار مبتلا و غیر مبتلا به بیماری مزمن کلیوی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    از 49 پارامتر شناسایی شده با استفاده از متون و راهنماها، پارامترهای اصلی جهت تشخیص بیماری مزمن کلیوی 16 مورد به دست آمد. صحت، حساسیت و اختصاصی بودن سیستم در تشخیص CKD به ترتیب 74/90، 03/87 و 44/94 درصد بود. سطح زیر منحنی راک 90/0 و ضریب کاپا توافق 81/0 به دست آمد که حاکی از ارتباط خیلی شدید میان تشخیص سیستم و تشخیص نهایی ثبت شده در پرونده های بیماران بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطلوب حاصل از به کارگیری و ارزیابی سیستم خبره پیشنهادی، این سیستم می تواند در تشخیص بیماری مزمن کلیوی مفید باشد.
    کلیدواژگان: سیستم خبره، بیماری مزمن کلیوی، منطق فازی
  • نسرین رهبری غازانی*، جلیل باباپور صفحات 61-70
    زمینه و هدف
    اختلال افسردگی به عنوان یکی از شایع ترین اختلالات روانی طیف وسیعی از نشانه ها را در برمی گیرد و سیستم های مغزی رفتاری و راهبردهای تنظیم هیجان می توانند به عنوان چهارچوبی موثر برای پیش بینی این نشانه ها مورد استفاده قرار گیرند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سیستم های بازداری/فعال سازی رفتاری و تنظیم شناختی هیجان با نشانگان اختلال افسردگی بود.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر توصیفی همبستگی و جامعه آماری آن کلیه بیماران مرد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بستری در بیمارستان رازی شهر تبریز بود که از میان آن ها 60 بیمار به روش تمام شمار انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سیستم های بازداری/فعال سازی رفتاری (BAS/BIS) کارور و وایت، تنظیم شناختی هیجان (CERQ) گارنفسکی و افسردگی (BDI-II) بک استفاده شد و داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سیستم بازداری رفتاری و راهبرد منفی تنظیم هیجان با علائم عاطفی، شناختی، جسمی و نمره کل علائم افسردگی رابطه مثبت (01/0>p) و سیستم فعال ساز رفتاری و راهبرد مثبت تنظیم هیجانی با آن رابطه منفی (01/0>p) دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که سیستم های بازداری/فعال سازی رفتاری و راهبردهای تنظیم هیجان سهم معناداری در پیش بینی علائم افسردگی دارند (01/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که سیستم های بازداری/فعال سازی رفتاری و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان نقش مهمی در آسیب شناسی اختلال افسردگی اساسی دارند.
    کلیدواژگان: سیستم بازداری رفتاری، سیستم فعال ساز رفتاری، تنظیم هیجان، اختلال افسردگی اساسی
  • فرشته عثمانی، ابراهیم حاجی زاده*، علی اکبر راسخی، محمد اسماعیل اکبری صفحات 71-79
    زمینه و هدف
    سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطان های عود پذیر در بین زنان است؛ که عوامل مختلفی بر بروز عودهای چندگانه این بیماری موثرند که در مطالعات مختلف بررسی و شناخته شده اند؛ اما با این وجود با معلوم بودن این عوامل همیشه نمی توان بروز متاستاز را به طور دقیق پیش بینی کرد. از طرفی بررسی هم زمان انواع عود با یکدیگر باعث دقیق تر شدن نتایج بررسی می شود. یکی از انواع مدل هایی که برای تحلیل رخدادهای بازگشتی با در نظر گرفتن عدم همگنی بین بیماران به کار می رود، مدل شکنندگی است. هدف این مطالعه کاربرد یک مدل شکنندگی توام برای مدل بندی عودهای چندگانه در داده های مربوط به بیماران سرطان پستان است.
    روش کار
    در این مطالعه بقای گذشته نگر، تعداد 342 بیمار مبتلا به سرطان پستان که اطلاعات این بیماران در مرکز تحقیقات سرطان بیمارستان شهدای تجریش، برای پیگیری، ثبت شده بود، مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران حداقل به مدت 6 ماه پس از تشخیص، تحت نظر این مرکز بودند و آخرین وضعیت آنان ثبت گردید. برای تحلیل داده ها از مدل بقای شکنندگی توام استفاده شد. اجرای مدل و تحلیل داده ها در نرم افزار R انجام شد.
    یافته ها
    نرخ بقای سه ساله و پنج ساله برای بیماران، به ترتیب برابر با 79/0 و 68/0 به دست آمد. با توجه به نتایج به دست آمده از مدل شکنندگی توام برازش داده شده، می توان گفت خطر عودهای چندگانه (موضعی و متاستاز) برای بیمارانی که درجه تومور در آن ها بیشتر از I است افزایش می یابد. همچنین دریافتیم که اگر ارتباط بین عود های چندگانه را در بیماران مبتلا به سرطان پستان در نظر نگیریم، ارتباط و همبستگی مهمی را از دست خواهیم داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به معنی داری واریانس مولفه شکنندگی پیشامد متاستاز، می توان این گونه استنباط کرد که بیمارانی که دارای متغیرهای پیشگوی یکسانی هستند نیز خطر وقوع متاستاز متفاوتی را دارا هستند و از طرفی با توجه به تکرار کم انواع عودها در این مطالعه، نتایج باید با احتیاط در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، مدل شکنندگی توام، رخدادهای بازگشتی چندگانه، متاستاز
  • سرور خاطری، فایق یوسفی* صفحات 80-89
    زمینه و هدف
    اضطراب صفت حالت یکی از اختلالات روان پزشکی است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط قاطعیت با اضطراب صفت-حالت در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 96-97 انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه یک نوع مطالعه مقطعی (توصیفی – تحلیلی) بود که تعداد نمونه آن 385 (173 پسر و 212 دختر) بوده است. روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی طبقه ای بود. جهت جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه استاندارد شده اسپیلبرگر و همکاران (1970) برای اندازه گیری اضطراب صفت – حالت و پرسشنامه قاطعیت گامبریل و ریچی (1997) استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد. سطح معنی داری در این مطالعه زیر 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سنی دانشجویان مورد مطالعه 53/3±74/24 سال بود. نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش اضطراب صفت و حالت در دانشجویان؛ میانگین نمره پرسشنامه قاطعیت افزایش پیدا می کند که نشان دهنده کاهش قاطعیت در دانشجویان است. در این مطالعه سن نیز ارتباط مثبت و معنی داری با میزان قاطعیت در دانشجویان نشان داد (0001/0p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط قاطعیت و اضطراب و تاثیر آن ها بر سلامت روان، عملکرد تحصیلی و شغلی دانشجویان، توجه خاص متخصصان آموزش و برنامه ریزان نسبت به تعیین عوامل بازدارنده و تسهیل کننده بروز رفتار قاطعانه؛ افزایش کارایی نظام های مشاوره ای جهت افزایش قاطعیت و کاهش اضطراب، ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: قاطعیت، اضطراب حالت و صفت، دانشجویان علوم پزشکی _
  • کبری سلیمیان ریزی، هادی فارسیانی* صفحات 90-101
    زمینه و هدف
    بیماری های دهان و دندان، نظیر پوسیدگی های دندانی و التهاب لثه از جمله مشکلات شایع در جوامع انسانی می باشند. تشکیل بیوفیلم به عنوان یک مکانیسم بسیار با اهمیت بیماری زایی توسط این باکتری ها مطرح می باشد. مطالعه حاضر مروری بر این بیماری های عفونی و اتیولوژی باکتریایی آن ها، مکانیسم تشکیل و نقش بیوفیلم پلاک دندانی در بروز و پیشرفت این عفونت ها و واکسیناسیون علیه پوسیدگی های دندانی یک زمینه پژوهشی جدید برای مقابله با این بیماری های دهان-دندانی می باشد.
    روش کار
    مقالات از بانک های اطلاعاتی Science Direct، Google Scholar و PubMed در سال های 1995 تا 2017 میلادی جمع آوری گردید و در مدت زمان 2 ماه مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. از مقالات با موضوع نقش بیوفیلم باکتریایی در بیماری های دهان و دندان جهت نوشتن این پژوهش استفاده گردید.
    یافته ها
    در نتیجه حاصل از بررسی مقالات دیده شد که باکتری ها از اصلی ترین عوامل بروز عفونت های دهان و دندان می باشند. هر چند بیوفیلم باکتریایی در سطوح مختلف دندانی و دهان لزوما با ایجاد بیماری مرتبط نمی باشد ولی تشکیل بیوفیلم به عنوان یک مکانیسم بسیار با اهمیت بیماری زایی توسط این باکتری ها مطرح می باشد.
    نتیجه گیری
    بیوفیلم پلاک دندانی در وضعیت سلامت، غالبا از باکتری های غیر پاتوژن و کومنسال تشکیل شده است. این در حالی است که در بیوفیلم های پاتوژنیک میزان باکتری های اسیدوژنیک و اسیدوریک به صورت چشمگیر افزایش یافته و با ایجاد یک محیط اسیدی پایدار، دمینرالیزاسیون با سرعت بیشتری رخ می دهد.
    کلیدواژگان: بیوفیلم، عفونت دهان و دندان، پلاک دندانی، باکتری
|
  • Madineh Jasemi_Soheila i Ahangarzadeh Rezae_Masoomeh Hemmati_Nasim Madadipoor_Rozita Cheraghi* Pages 1-9
    Background
    Nursing student's skills evaluation plays a vital role in their professional education, but unfortunately; the quality of many evaluation methods is less than optimal. Therefore, this study was conducted to determine the effect of evaluation by using Direct Observation of Clinical Skills (DOPS) and traditional methods on nursing students' clinical skills in 2016.
    Methods
    In a quasi-experimental study, 108 senior nursing students were selected and then randomly assigned into two groups of case and control. In the case group was evaluated the skills related to dressing, intra-vein catheterization and suction by DOPS method and in the control group these skills was evaluated by traditional method. Finally, the skills in the two groups were checked by checklist and data were analyzed by using SPSS16 software, descriptive and inferential statistics, Chi-square, independent t-test, Pearson correlation and ANOVA.
    Results
    Independent T-test showed a significant difference in the mean score of dressing, intra-vein catheterization and suction skills between case and control groups (p<0.001). Also the results showed a significant increase in those skills in the third stage of assessment in the case group, which showed a statistically significant in ANOVA (p<0.001).
    Conclusion
    Regarding the improvement of clinical skills in case group's students, it is suggested that the DOPS evaluation method as a high-performance, objective, validated method is used for assessing clinical skills and evaluating the learning of nursing students as well as accepting responsibility professionals in medical sciences.
    Keywords: Clinical evaluation, Nursing, Direct Observation of Clinical Skills (DOPS), Clinical skills
  • Leila Afshar, Naser Mirazi* Pages 10-20
    Background
    The use of over doses of acetaminophen lead to liver and kidney necrosis. The aim of this study is to investigate the effect of Zataria multiflora extract (ZME) on male rats treated with acetaminophen.
    Methods
    In this experimental study, 42 Wistar male rats (220-250 gr) were divided in 6 groups randomly: Control (normal saline 0.5ml, i.p), witness (acetaminophen 250mg/kg, orally), positive control (ZME, 200mg/kg, i.p), treatment groups 1, 2 and 3(acetaminophen 250mg/kg, orally and100, 200 and 400mg/kg ZME, i.p). For 10 days. After examination the animals were anesthetized by ethylene ether and blood samples were collect from heart directly and AST, ALT, ALP GGT, Total- protein, albumin and IL- 1β were analyzed. Also the liver tissue were removed and fixed by formaldehyde 10% for histopathological evaluation.
    Results
    The serum levels of liver enzymes reduced and albumin and total-P
    Increased significantly compared with witness group (p<0.001). Histopathological studdings were showed inflammation and necrosis in hepatocytes of witness group compare with control and treated groups.
    Conclusion
    Zataria multiflora extract with effective chemical compounds can protect the liver against the toxic effects of acetaminophen.
    Keywords: Zataria multiflora, Acetaminophen, Hepatotoxicity, Liver enzyme, Rat
  • Arash Shahbaziyan khonig*, Omid Hasani Pages 21-30
    Background
    Mental well-being is one of the important constructs of mental health and identifying the factors affecting it is of paramount importance. So, the aim of this study was to discriminate between students with high and low mental well-being based on their resilient and components of the tendency to risky behaviors.
    Methods
    It was a causal-comparative research. The research population consisted of all male and female students studying in Kurdistan University of Medical Sciences in the 2017-2018 academic year, 365 students were selected by multistage cluster sampling method. For data collection from the Warwick–Edinburgh mental well-being scale (WEMWBS), Klohnen ego-resilient scale (1996) and youth risky behaviors scale were used. Data were analyzed using software SPSS-20 and the statistical test of discriminant analysis.
    Results
    Discriminant analysis results showed that resilient, the tendency to drug and psychoactive and the tendency to cigarette has the highest ability in discriminating between two groups of students with high and low mental well-being were. Subsequent discriminative components included the tendency to risky sexual behavior, the tendency to drive dangerously, the tendency to violence and the tendency to alcohol, respectively. Also, the results of the discriminant analysis showed that all students with high and low mental well-being were correctly discriminated from the other students with the highest percentage of detection (100%).
    Conclusion
    Resilient and components of the risky behaviors are important determinants of discrimination among students with high and low mental well-being. Therefore, in educational and research programs in order to increase the mental well-being among students, resilience and the components of the risky behaviors needs special attention.
    Keywords: Mental Well-being, Resilient, Risky Behaviors, Students
  • Fereshte Shahidi, Majid Kashef, Saeed Khaje Bahrami* Pages 31-37
    Background
    Myonectin is one of the well-known myokines and similar to insulin-like growth factor-1 (IGF-1) involves in cellular signaling pathways. The aim of this study was to survey the effect of resistance training length on serum levels of myonectin and IGF-1 and their relationship in sedentary young men.
    Methods
    Fourteen volunteer non-physical education students (age 26.50±0.94, BMI 23.70±2.34) were randomly selected to participate in this semi-experimental study. For 6 weeks, the participants performed resistance training. The protocol consisted of 3 sessions per week and included 6 exercises (bench press, barbell curl, leg press, leg extension, leg curl, wide grip lat pull down), with 3 sets of 8-10-12 repetitions in each exercise and the intensity of 60 -70- 80 percent of one repetition maximum (respectively for first, second and third two weeks). Rest time between sets and exercises were determined two and three minutes, respectively. Blood samples were collected 24 hours before and 48 hours after four and six weeks of resistance training. The data were analyzed at significance level of p≤ 0.05, using 23th version of SPSS software.
    Results
    According to the results, there were no significant difference in serum levels of myonectin and IGF-1 after four weeks of resistance training (p=0.202, p=0.337 respectively). However, serum levels of myonectin and IGF-1 increased significantly after six weeks of resistance training (p=0.001, p=0.029 respectively). It should be noted that Pearson correlation coefficient did not show any significant relationship between myonectin and IGF-1 (p= 0.74: fourth week, p= 0.71: sixth week).
    Conclusion
    The results showed four weeks of resistance training could not significantly change serum levels of myonectin and IGF-1 in sedentary young men, and to do that, at least 6 weeks of resistance training is required.
    Keywords: Resistance training, Myonectin, IGF-1, Sedentary young men
  • Karim Hemati, Saeed Mehrzadi, Azam Bakhtiarian, Manijeh Motevalian, Vida Nikouei, Mehrdad Foroohandeh, Mohammad Yahya Karimi, Vahid Nikoui* Pages 38-45
    Background
    Miswak is the product of Salvadora persica L. that has antibacterial, antifungal, antiplasmudium, anticonvulsant, and gastroprotective properties. In this study, the anti-inflammatory effect of aqueous extract of miswak sticks (Salvadora persica L.) was investigated in carrageenan-induced rat paw edema.
    Methods
    Adult male rats were divided into five groups, receiving normal saline, indomethacin (5 mg/kg), extract of Salvadora persica L. (50, 75, and 100 mg/kg), intraperitoneally. Then, carrageenan was injected into plantar surface of paw, and edema was measured using a micrometer in different times.
    Results
    Salvadora persica L. extract at dose of 50 mg/kg reduced inflammation at 4 and 5 hours after carrageenan injection (p<0.05). Doses of 75 mg/kg (p<0.01) and 100 mg/kg (p<0.001) of this extract exerted anti-inflammatory effects at 4, 5, and 6 hours after carrageenan injection. Indomethacin also decreased edema, significantly compared to saline-injected group (p<0.0001).
    Conclusion
    Our data revealed that Salvadora persica L. extract possesses anti-inflammatory properties. However, further experiments on the possible use of this plant in inflammatory disorders are required.
    Keywords: Salvadora persica L., Anti-inflammatory Effect, Carrageenan, Rats
  • Abbas Sheikhtaheri, Farahnaz Hamedan*, Hooshang Sanadgol, Azam Orooji Pages 46-60
    Background
    Diagnosis and early intervention of chronic kidney disease is essential to prevent loss of a large amount of financial resources. For this reason, the researcher is seeking to design a fuzzy logic based expert system for diagnosis of chronic kidney disease.
    Methods
    At first, a strategic search was conducted in the Pubmed database for initial identification of the parameters. A questionnaire was distributed to all nephrologists in Iran University of Medical Sciences (18 physicians). Data analysis was performed using SPSS v.22, which was calculated by taking the average of the scores given to each parameter. Depending on the features selected, a set of general rules for the diagnosis of chronic kidney disease was determined by reviewing the literature, guidelines and consulting with a nephrologist. Fuzzy Expert System was designed using MATLAB software and Mamdani Inference System. Finally, the fuzzy expert system was evaluated using medical records of 216 patients with and without chronic kidney disease.
    Results
    The main parameters for diagnosis of chronic kidney disease were 16. The accuracy, sensitivity and specificity of the system were respectively 90.74%, 87.03% and 94.44%. The surface under the roc curve was 0.90 and the kappa coefficient was 0.81, indicating a very high correlation between the system diagnosis and the final recorded diagnosis in the patient medical records.
    Conclusion
    Considering the desirable outcomes resulting from the implementation and evaluation of the proposed expert system, The system can be useful in diagnosis of chronic kidney disease.
    Keywords: Expert system, Chronic kidney disease, Fuzzy logic
  • Nasrini Rahbari Ghazan*, Jalil Babapour Mr Pages 61-70
    Background
    Depression disorder as one of the most common psychiatric disorders involves a wide range of symptoms, and behavioral brain systems and emotion regulation strategies can serve as an effective framework for predicting these symptoms. The aim of this study was to examination of association between behavioral inhibition/activation systems and positive and negative cognitive emotion regulation strategies with depression symptoms in patients with major depression disorder.
    Methods
    The statistical population included all male patients with depression disorder in Razi hospital. The sample consisted of 60 depressed patients that were sampled by criterion sampling. For collecting the data, Carver and White’s behavioral inhibition/activation questionnaire (BIS/BAS), Garnefski’s cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ) and Beck depression inventory (BDI-II). The data were analyzed using Pearson correlation test and multiple regression analysis.
    Results
    The results showed that thebehavioral inhibition systems and negative cognitive emotion regulation strategies had a positive relationship with the all of affective, cognitive, somatic and total score of depression symptoms (p<0.01), but behavioral activation systems and positive cognitive emotion regulation strategies had a negative relationship with them (p<0.01). Also, the result of multiple regression showed that the behavioral inhibition/activationsystems and cognitive emotion regulation strategies had a significant role in predict of depression symptoms (p<0.01).
    Conclusion
    This findings showed that brain/behavioral systems and emotion regulation strategies have an important role in the psychopathology of depression disorders symptoms and can be an important therapeutic target for treatment of patients with depression disorder.
    Keywords: Behavioral inhibition system, Behavioral activation system, Emotion regulation, Major depression disorder
  • Freshteh Osmani, Ebrahim Hajizadeh*, Aliakbar Rasekhi, Mohammad Esmaeil Akbari Pages 71-79
    Background
    Breast cancer is one of the most common recurrence cancers among women. There are several factors that can affect the multiple recurrence of this disease, which have been studied and recognized in various studies, however, with the fact that these factors are known, cannot always accurately predict the incidence of metastasis. On the other hand, simultaneous examination of the types of relapses will make the results more accurate. One of the types of models used to analyze recurrent events with heterogeneity among patients is a frailty model. The purpose of this study was to use a joint frailty model to model multiple recurrences in breast cancer patients data.
    Methods
    In this retrospective study, 342 breast cancer patients whose records were registered at the Shohada Tajrish Hospital Cancer Research Center were investigated. Patients were monitored for at least 6 months after diagnosis, and their last condition was recorded. For data analysis, the joint frailty survival model was used. Data modeling and data analysis were done in R software.
    Results
    The three-year and five-year survival rates for patients were respectively 0.79 and 0.68 respectively. According to the results of the fitted joint frailty model, it can be said that the risk of multiple recurrence (local and metastasis) is increased for patients with tumor grade greater than I. We also found that if we did not consider the relationship between multiple recurrence in patients with breast cancer, we would lose significant correlation.
    Conclusion
    Considering the significant variance of the frailty component of the metastasis event, it can be concluded that patients with the same predictor variables also have a different metastasis risk and, on the other hand, given the low frequency of types of recurrences in this study, the results should be considered with caution.
    Keywords: Breast cancer, Joint frailty model, Multiple recurrent events, Metastasis
  • Sorour Khateri, Fayegh Yousefi* Pages 80-89
    Background
    The aim of this study was to determine the relationship between decisiveness and trait-state anxiety in students at Kurdistan University of Medical Sciences during 2017-18.
    Methods
    In this cross-sectional study, 385 students (173 males & 212 females) were recruited using a stratified random multi-stage sampling methods. Data were collected using a "Trait Spilberger Anxiety", and "Assertion Inventory" (AI) of Gambrill & Richey. In order to investigate the relationship between two questionnaires, linear regression analysis was used. The significance level in this study was considered to be below 0.05.
    Results
    The results of study showed that with increasing trait anxiety in students, the mean score of the decisiveness questionnaire was increased, which indicates a reduction of decisiveness in students. In this study, age has a significant positive correlation with the degree of determination in students (p= 0.0001).
    Conclusion
    Considering the relationship between decisiveness and anxiety and their impact on mental health, academic performance and occupation of students, the special attention of educators and planners towards determining the inhibitors and facilitators of incisive behavior; increasing the efficiency of counseling systems to increase decisiveness and anxiety reduction is essential.
    Keywords: Decisiveness, Trait-state anxiety, Student
  • Kobra Salimiyan rizi, Hadi Farsiani* Pages 90-101
    Background
    Oral and dental diseases such as dental caries and gingivitis are common problems in human societies. The formation of biofilms is considered as a very important mechanism of disease by these bacteria. The present study is an overview of these infectious diseases and their bacterial etiology, the mechanism of formation and role of dental plaque biofilm in the development of these infections and vaccination against dental caries is a new research field for dealing with these oral-dental diseases.
    Methods
    In the current review paper, relevant articles were collected at Science Direct, Google Scholar, and PubMed databases from 1995 to 2017 and reviewed over a period of 2 months. Articles related to the role of bacterial biofilms in oral and dental diseases were used to write this research.
    Results
    As a result of the review of articles, it was seen that bacteria are one of the main causes of oral and etiology infections. Although the formation of bacterial biofilm at the different dental and oral surfaces is not necessarily related to the disease, but the formation of biofilms is considered as a very important mechanism of disease by these bacteria.
    Conclusion
    The dental plaque biofilm in health condition often consists of non-pathogenic bacteria and humans. However, the in pathogenic biofilms, the levels of acidogenic and aciduric bacteria have increased dramatically and, by creating a stable acidic environment, demineralization occurs more rapidly.
    Keywords: Biofilm, Oral, dental infections, Dental plaque, Bacteria