فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 35 (پاییز 1397)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 35 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی رضاییان، مریم کاظم صداعی، منیژه قره چه، عباسعلی حاجی کریمی صفحات 15-38
    امروزه اهمیت نیروی انسانی به عنوان کارکنان دانشی و مستعد بر کسی پوشیده نیست، به ویژه در سازمان های خدماتی مثل بانک ها اهمیت مضاعفی پیدا می کند. جذب و نگهداشت این منابع حیاتی امری حیاتی برای سازمان محسوب می شود هدف پژوهش حاضر بررسی شاخص های جذب و نگهداشت نیروی انسانی مستعد در بانک ها می باشد. جهت بررسی این موضوع از روش تحقیق کیفی استفاده شد و نتایج حاصل از مصاحبه با 6 خبره دانشگاهی و 9 مدیر بانکی حاکی از آن بود که معیارهای جذب و نگهداشت افراد مستعد در بانک شامل 16 شاخص می باشد که 7 شاخص آن مربوط به جذب و 9 شاخص مربوط به نگهداشت می باشد. برخی شاخص های جذب کارکنان مستعد در بانک عبارتند از ایده محور و ساختار شکن بودن، جذب استعدادیاب و عدالت محور، مطابقت معیارها و مکان های جذب با اهداف استراتژیک و... . برخی از شاخص های نگهداشت کارکنان مستعد در بانک عبارتند از: توسعه و پرورش استعدادها، جانشین پروری تجربی، ایجاد فرصت های برابر رشد، وابستگی مالی کردن و... . نتایج نشان داد که تفاوت هایی میان شاخص های به دست آمده از مصاحبه های مدیران بانکی و خبرگان دانشگاهی وجود دارد که نشان دهنده فرهنگ متفاوت بانک ها و شاخص های خاص آن ها می باشد.    
    کلیدواژگان: شاخص های جذب، شاخص های حفظ و نگهداشت، فرهنگ سازمانی، صنعت بانکداری
  • حسین اصلی پور، محمدرضا زرگر صفحات 39-62
    علی رغم مزایای متعدد پیاده سازی دولت الکترونیکی به ویژه در کشورهای در حال توسعه، خدمات الکترونیکی از پذیرش اندکی در میان شهروندان برخوردار است که این مساله با افزایش فاصله از مرکز حاکمیت نیز تشدید می گردد. اهمیت توجه به این مساله از آن روست که به عقیده صاحبنظران، موفقیت دولت الکترونیکی فقط منوط به حمایت و پشتیبانی دولت نیست بلکه تمایل کاربران به پذیرش خدمات دولت الکترونیکی را نیز شامل می شود. پژوهش حاضر برای حل این معضل به دنبال پاسخ به این پرسش است که چه عواملی باعث می شوند خدمات عمومی الکترونیکی نوآورانه مورد استفاده گسترده شهروندان قرار گیرد؟ در این راستا، متناسب با هدف و مسئله مورد نظر، استراتژی اصلی پژوهش، کثرت گرایی روش شناختی با بهره گیری همزمان از دو روش کیفی تحلیل مضمون و کمی مدل سازی ساختاری-تفسیری به صورت متوالی است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که عوامل موثر در قالب پنج سطح کلی شامل سطوح «ارزش آفرینی خدمات نیازمحور بر پایه اعتماد عمومی»، «خروجی های بلافاصله»، «نقش کلیدی بوروکرات های سازمان»، «بسترهای تسهیل گری ارائه خدمات» و «متغیرهای مستقل» قابل دسته بندی می باشد.

    کلیدواژگان: خدمات عمومی، خدمات الکترونیکی، خدمات نوآورانه، پذیرش خدمات، نوآوری
  • محمد صادق تراب زاده، علیرضا سجادیه، سعید حجازی فر صفحات 63-92
    بی شک در دنیای کنونی یکی از مولفه های مهم در عرصه ی اقتدار ملی و بین المللی کشورها علم و فناوری بوده و هست. اهمیت این مساله در مورد ایران با توجه به محوریت آن در جهان اسلام و مقابله با استکبار جهانی دوچندان می نماید. لذا این عرصه را باید به طور جدی پیگیری نمود و در راه مدیریت پژوهش و فناوری گامهای اساسی برداشت. هدف اصلی این مقاله بررسی عوامل موثر بر مدیریت پژوهش و فناوری در ایران با رویکرد سازمانی است. روش این پژوهش از نوع کیفی است. ابزار گردآوردی اطلاعات از طریق مصاحبه با کارشناسان و صاحبنظران عرصه مدیریت پژوهش و فناوری است. روش تحلیل داده های مصاحبه از طریق تحلیل مضمون صورت گرفته است. باتوجه به نتایج این پژوهش، عوامل سازمانی در قالب 7 دسته کلی می توان تقسیم کرد: عوامل ناظر بر مدیران دانشی، عوامل ناظر بر نظام برنامه ریزی، عوامل ناظر بر فرهنگ سازمانی، عوامل ناظر بر مدیریت منابع انسانی، عوامل ناظر بر مدیریت دانش، عوامل ناظر بر نظام ارزیابی، عوامل ناظر بر مدیریت مالی. در هر کدام از این عوامل هم عوامل موفقیت ساز و هم عوامل شکست ذکر شده است. عوامل موفقیت ساز عواملی است که باعث موفقیت و بهبود مدیریت پژوهش و فناوری است و عوامل شکست عواملی است که مانع موفقیت و بهبود مدیریت پژوهش و فناوری است که ضرروری است اقداماتی در جهت رفع آنها انجام گیرد.
    کلیدواژگان: پژوهش، مدیریت پژوهش، علم و فناوری، شرکتهای دانش بنیان
  • رسول رنجبریان، نسرین جزنی، غلامرضا معمارزاده طهران، علی محتشمی صفحات 93-114
    هدف اصلی این پژوهش ، طراحی الگویی برای دلبستگی کارکنان در بخش دولتی ایران بود. پژوهش حاضر به صورت پژوهش ترکیبی (کیفی – کمی) انجام شده است. بر این اساس در بخش اول پژوهش به منظور ارائه الگوی جامع از دلبستگی کارکنان، از روش پژوهشی کیفی فراترکیب سندلوسکی و بارسو (2007) استفاده شده گردید. بدین ترتیب که بعد از شناسایی مقولات، مفاهیم و کدهای دلبستگی کارکنان و ارزیابی روایی و پایایی آن، الگوی مفهومی اولیه پژوهش شکل گرفت. در بخش دوم پژوهش که روش پیمایش را شامل می گردید با استفاده از نظرات خبرگان و ارزیابی روایی محتوا (ضریب نسبی و مقیاس روایی محتوا)، تبیین الگوی دلبستگی کارکنان میسر گردید. در ادامه به منظور کاربردی نمودن الگو و ارزیابی مولفه های دلبستگی کارکنان در سازمان های دولتی تعداد 281 پرسشنامه بین کارکنان اداره کل امور مالیاتی، اداره کل دیوان محاسبات و اداره کل ثبت اسناد و املاک استان آذربایجان غربی،که به صورت نمونه گیری طبقه ای انتخاب گردیده بودند، توزیع شد. با استفاده از روش تحلیل عاملی تائیدی، تجزیه وتحلیل انجام گرفت. نهایتا در بخش سوم پژوهش به منظور ارائه ترکیب مطلوب ابعاد الگو به گونه ای که بتوان دلبستگی کارکنان را بهینه نمود از روش الگو سازی ریاضی (سیستم خبره فازی) استفاده گردید. درنهایت از بخش های پژوهش می توان چنین نتیجه گیری کرد که ابعاد، مولفه ها و شاخص های استخراجی از روش فراترکیب (الگوی پژوهش) مورد تائید جامعه هدف قرار گرفت.  
    کلیدواژگان: شرایط، دل بستگی، سازمان های دولتی، روش ترکیبی، سیستم خبره فازی
  • اصغر عالم تبریز، اکبر عالم تبریز، محمدحسن پور، مصطفی زارعی صفحات 115-138
    پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل بومی رفتار شهروندی سازمانی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طراحی شده است. پژوهش از حیث هدف، کاربردی توسعه ای و به لحاظ نحوه جمع آوری اطلاعات، پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش تعداد 1112 نفر از کارکنان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 279 نفر برآورد گردید. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد و محقق ساخته می باشد. همچنین برای تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده از نرم افزارهای SPSS و لیزرل استفاده شده، بدین ترتیب که برای محاسبه آمار توصیفی و جمعیت شناختی و تست نرمال بودن از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف توسط نرم افزار SPSS و برای مدل سازی متغیرهای پژوهش با استفاده از نرم افزار لیزرل و به روش مدل معادلات ساختاری(SEM) و تحلیل عاملی اقدام شده است. براساس یافته های پژوهش و تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده، پنج بعد شخصیتی، ارزشی، حمایتی، فرهنگی و فراوظیفه ای به عنوان ابعاد موثر در بروز رفتار شهروندی سازمانی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شناخته شده که هر یک از این ابعاد مولفه هایی را با خود به همراه دارد. ولی عوامل شخصیتی یکی از ابعاد تعیین کننده بر بروز رفتار شهروندی سازمانی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می باشد.    
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، مدل بومی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
  • محسن منطقی صفحات 139-157
    در سالیان اخیر برخی از اندیشمندان مدیریت اسلامی، در آثار خود، خواهان استفاده از روش اجتهاد هستند. این تحقیق، تلاش دارد، تصویر جامعی از مفهوم اجتهاد و به کارگیری آن به عنوان یک روش تحقیق، در دانش مدیریت ارائه کند. روش اجتهاد در مدیریت اسلامی با تکیه بر دو دسته منابع علمی، یعنی منابع درون دینی و منابع برون دینی، کاربستی را فراهم ساخته که در عین استفاده از دانش روز در حوزه مدیریت، از منابع ارزشمند دینی نیز برای اعتلای دانش مدیریت استفاده شود. بر اساس این روش، یک فرآیند نه مرحله ای برای استنباط مدیریت اسلامی ارائه شده است.  
    کلیدواژگان: روش اجتهادی، مدیریت اسلامی، منابع درون دینی، منابع برون دینی
  • حیدر صیدزاده، محمد حکاک، رضا سپهوند، حجت الله وحدتی صفحات 159-180
    تحقیق حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی مولفه های سرمایه مسیر شغلی مدیران ارشد وزارت جهاد کشاورزی، اجرا شد. برای این منظور، از روش تحقیق آمیخته (کمی و کیفی) استفاده شد. در بعد کیفی، با بررسی ادبیات و پیشینه تحقیق و مصاحبه با خبرگان (مدیران ارشد وزارت جهاد کشاورزی)، مولفه های سرمایه مسیر شغلی شناسایی شدند. در بعد کمی، خبرگان میزان موافقت خود را با مولفه های شناسایی شده در قالب پرسشنامه و از طریق فن دلفی فازی، در دو مرحله نظرسنجی اعلام نمودند و تمامی 39 مولفه شناسایی شده توسط گروه دلفی تایید شدند. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران ارشد وزارت جهاد کشاورزی بوده که از طریق نمونه گیری هدفمند به شیوه قضاوتی، 15 مدیر ارشد به عنوان نمونه انتخاب شده اند. بر اساس یافته های پژوهش، مولفه های اعتماد بین فردی، رهبری، شبکه های سیاسی، تجربه چند زمینه ای و پیوندهای اجتماعی غیررسمی، به ترتیب پنج مولفه برتر سرمایه مسیر شغلی مدیران ارشد وزارت جهاد کشاورزی می باشند.    
    کلیدواژگان: سرمایه مسیر شغلی، دلفی فازی، مدیران ارشد، وزارت جهاد کشاورزی
|
  • Hosein Aslipour, MohammadrezaZargar Pages 39-62
    Despite the many benefits of e-government implementation, especially in developing countries, electronic services have low levels of acceptance among citizens, which is exacerbated by increasing distance from the capital of government. The importance of paying attention to this issue is that according to experts, the success of the e-government is not just about government support and infrastructure, it also includes the willingness of users to accept e-government services. Therefore, the present research seeks to answer the question of what causes the innovative public electronic services to be widely used by citizens? In this regard, the main strategy of research is methodological pluralism, using simultaneously two methods of qualitative strategy of thematic analysis and a quantitative strategy of structural-interpretative modelling in a sequential manner. Research findings suggest that the factors affecting are categorized in five general levels include the levels of "value creation of the need-oriented services based on public trust", "immediate outputs", "key role of the bureaucrats of the organization", "the facilitators of service delivery" and "independent variables".
    Keywords: Public Services- Electronic Services- Innovative Services- Service Acceptance- Innovation
  • sadeq torabzadeh, sajadieh alireza, saeedhejazifar Pages 63-92
    Undoubtedly, in the current world, one of the most important components in the field of national and international authority in countries is science and technology. The importance of this issue in relation to Iran, due to its focus in the Muslim world and the fight against global arrogance, is doubled. Therefore, this area should be pursued seriously and taken essential steps in the management of research and technology. The main objective of this paper is to examine the factors affecting the management of research and technology in Iran with an organizational approach. The method of this research is qualitative. The tool is a collection of information through interviews with experts and experts in the field of research and technology management. The method of analyzing interview data was analyzed through thematic analysis. According to the results of this study, organizational factors can be divided into seven general categories: factors affecting knowledge managers, factors affecting the planning system, factors affecting organizational culture, factors affecting HRM, knowledge management factors The factors affecting the evaluation system, the factors affecting financial management. In each of these factors, both success factors and failure factors are mentioned. Success factors are factors that contribute to the success and improvement of research and technology management, and factors of failure are factors that hinder the success and improvement of research and technology management, which requires action to be taken to address them.

    Keywords: research, research management, science, technology, knowledge based companies
  • rasoul ranjbraian, nasrin jazani, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Ali Mohtashami Pages 93-114
    In this study we have tried to be check models and theories of job engagement with a comprehensive approach and find the relationship between the two. The purpose of this research is to design and model engaged employee in public sector organizations. It is conducted in a mixed type format (qualitative – quantitative research). Accordingly, in the first part of the study, meta-synthesis qualitative research methods of Sandelowski and Barroso(2007) were used to provide a comprehensive model of the employees with engagement. Thus, after identifying issues, concepts and codes of engaged employees and evaluating its validity and reliability, the initial concept model was prepared. The second section which included the survey evaluation has been produced by experts and content validity (CVR-CVI) and explaining the employees engagement model. Then, in order to making the model applicable and measuring engaged employees' characteristics in governmental agencies, 281 questionnaires were distributed among the staff of Tax Affairs Head Office, The Office of Court Administration and Property and General Directorate of Real Estate in West Azerbaijan province who were selected through random sampling and the needed analysis was performed by confirmatory factor analysis. Finally, in the third part of the study, the mathematical modeling (fuzzy expert system) was used in order to provide the optimal combination of models to optimize the employees with engagement. At last, from different part of the study it can be concluded that the dimensions, components and indicators derived from the meta-synthesis method (research model) was approved by the target population.  
    Keywords: Condition, Engagement, Public Organizations, Meta, synthesis methods, fuzzy expert system.
  • Asghar Alam Tabriz, Akbar Alam Tabriz, mohammad hasanpour, mostafa mohammad, zareei Pages 115-138
    The present study was designed to provide a native model of organizational citizenship behavior in the Ministry of Culture and Islamic Guidance. Research is a developmental application in terms of purpose, and is a survey in terms of how information is collected. The statistical population of the present study consists of staff of the Ministry of Culture and Islamic Guidance who have at least a bachelor's degree of 1112 students. According to the Cochran formula, the sample size was 279 people. SPSS and LISREL software were used to analyze the data. The Kolmogorov Smirnov test was used to calculate descriptive and demographic statistics and normalization tests by SPSS software and to model the variables of research using soft LISREL software has been implemented using Structural Equation Modeling (SEM) and Factor Analysis. Based on the findings of the research and after analyzing the collected data, five personality, value, supportive, cultural and multiplicity dimensions were identified as effective dimensions of organizational citizenship behavior of the Ministry of Culture and Islamic Guidance, with the highest rank of Personality dimensions and after that the supportive, value, multiplicity and cultural dimensions are ranked second, third, fourth and fifth. Thus, it can be concluded that based on the collected data, personality dimensions are one of the most significant determinants of organizational citizenship behavior in the Ministry of Culture and Islamic Guidance.
    Keywords: Organizational citizenship behavior, Native model, Ministry of Culture, Islamic Guidance
  • mohsen manteghi Pages 139-157
    In recent years, some scholars of Islamic management are willing to use the method of Ijtehad in their researches. This study tries to examine the theoretical basis of "scientific Ijtehad" in order to introduce and extract the Islamic management doctrines using the theme analysis. This study aims to provide a comprehensive picture of in " Ejtihad " and how to apply it as a research method in management. Knowledge The purpose of this article is to introduce the methodology of Ejtihad and its application in the field of Islamic management. Scientific Ejtihad method by relying on two scientific resources resources of inside -religious and outside -religious sources, provided the use of knowledge in the field of management and mean while use from Valuable religious resources in promoting management Knowledge. 
    Keywords: Islamic management - method Ejtihad - The sources of inside -religious -The sources of outside –religious
  • Heidar Seidzadeh, Mohammad Hakak, Reza Sepahvand, Hojat Allah Vahdati Pages 159-180
    The present research accomplished in order to identification and Prioritization of career capital components of senior managers of Jahad-e- agriculture ministry. For this purpose, used from mixed research method. In the qualitative aspect, the career capital components identified through the literature and history review of research and interview with experts (senior managers of Jahad-e- agriculture ministry). In the quantitative aspect, the experts expressed their agreement with identified components through questionnaire and Fuzzy Delphi technique in two phases of the survey and all 39 identified components approved by the Delphi group. The research population has been consisted of senior managers of Jahad-e- agriculture ministry, which were selected 15 persons as sample through purposive sampling with judgment method. According to findings, the components of interpersonal trust, leadership, political networks, multi-disciplinary experience and informal social ties are the top five components of career capital of senior managers of Jahad-e- agriculture ministry.
    Keywords: Career capital, Fuzzy Delphi, senior managers, Jahad-e- agriculture ministry