فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 79، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/09
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حمید سرخیل *، یوسف عظیمی، شاهرخ رهبری صفحات 1-16
    زمینه و هدف
    با توجه به توسعه فازهای مختلف پتروشیمی و پالایش گاهی در مجتمع گازی پارس و به تبع آن افزایش معضلات زیست محیطی ناشی از آن علی الخصوص و تاثیر بر هوای منطقه، انجام مطالعات دانش بنیان، دقیق و کارآمد در زمینه ارزیابی و مدیریت محیط زیست این مناطق حایز اهمیت می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه به ارزیابی کیفیت زیست محیطی هوای منطقه ویژه اقتصادی و انرژی پارس در سال 2013 و 2014 با استفاده از منطق فازی پرداخته شده است. منطق فازی بر خلاف منطق کلاسیک (ارسطویی) که دو ارزشی (صفر یا 1) است، دارای بازه تغییرات بین صفر تا یک می باشد. در منطق چند ارزشی فازی می توان با متغیرهای زبان شناختی و داده های کیفی و کمی زیست محیطی، کیفیت و ریسک زیست محیطی را ارزیابی نمود. شاخص فازی کیفیت هوا FAQI در مطالعه موردی از دو سامانه استنتاج فازی 1)کیفیت هوای معیار AQI شامل: ازن O3، ذرات معلق PM2.5، کربن مونواکسید CO، دی اکسید نیتروژن NO2 و دی اکسید سولفور SO2 و 2) کیفیت هوای خاص BTEXHQI شامل سولفید هیدروژن H2S، بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن تشکیل شده است. ضرایب وزنی در سامانه ها با بهره جویی از مطالعات پیشینه تحقیق، آنالیز حساسیت و قضاوت های کارشناسان محیط زیست به دست آمده اند.
    یافته ها
    آلاینده های موثر در بالا بردن ریسک زیست محیطی، SO2 آلاینده مسوول در AQI و تولوئن آلاینده مسوول در BTEXHQI، تعیین شده است. به عنوان نمونه شاخص های فازی کیفیت زیست محیطی هوای شهر عسلویه در سال 2013 معادل 201 (خیلی ناسالم) و در سال 2014 معادل 173 (ناسالم) محاسبه شده اند.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج تحقیق، می توان روند رو به بهبود، شاخص های کیفیت و ریسک زیست محیطی را در محدوده مورد بررسی مشاهده نمود که این امر از جمله مهم ترین دستاوردهای سامانه های مدیریت 14001 ISO و HSE_MS به شمار می رود.
    کلیدواژگان: منطق فازی، کیفیت هوا، 14001 ISO، HSE
  • امیر انصاری *، امیر هدایتی آقمشهدی صفحات 17-27
    زمینه و هدف
    استان مرکزی در منطقه خشک و نیمه خشک و جزو استان های بیابانی کشور می باشد. در این استان بیش از 490 هزار هکتار از اراضی مرتعی و تالابی به اراضی بیابانی و کویری تبدیل گردیده است. که با وزش باد این مناطق بعنوان کانون انتشار گرد و غبار می باشند. همچنین ورود گرد و غبار فرا محلی از غرب کشور و کویر مرکزی ایران و استان قم از سمت شرق استان مرکزی را تحت تاثیر قرار می دهد. و هم اکنون آلاینده اصلی استان و کلان شهر اراک ذرات معلق می باشد. هدف از تحقیق حاضر تحلیل فضایی پدیده ی گرد و غبار در استان مرکزی در بازه زمانی1386 تا1393 که از عوامل مهم آلودگی هوا در استان مرکزی میباشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آمار روزانه گرد و غبار با کد (06)و میزان دید افقی مربوط به آن در10 ایستگاه سینوبت یک استان از اداره کل هواشناسی استان مرکزی دریافت و به صورت روزانه، ماهیانه و سالانه محاسبه شد. سپس نقشه پهنه بندی آن برای کل دوره و سال1393 درمحیط نرم افزاری GIS ترسیم شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان می دهد که میزان گرد و غبار در طول دوره دارای یک بیشینه در ایستگاه های اراک و ساوه می باشد و هر چه به سمت ایستگاه های تفرش و خنداب پیش می رویم از میزان گرد و غبار کاسته می شود. ایستگاه هواشناسی اراک با1322روز بیش ترین و ایستگاه هواشناسی تفرش با 85روز کم ترین میزان روز گرد و غباری را در طول دوره داشته اند.
    بحث و نتیجه گیری
    میزان مساحت و درصد پهنه بندی در طبقات تعداد روزهای گرد و غبار استان مرکزی نشان می دهد که حدود 65 درصد گرد و غبار استان فرا محلی و 35 درصد محلی می باشد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، پدیده گرد و غبار، GIS، استان مرکزی
  • سید سجاد مهدی زاده محلی *، فریدون وفایی صفحات 29-49
    زمینه و هدف
    افزایش جمعیت و رشد فعالیت های بشری در نواحی ساحلی، تنش بر آب خوان های ساحلی را افزایش داده و سبب پیش روی آب دریا به سمت آن ها شده است. مدل سازی ریاضی نفوذ شوری با استفاده از دو رویکرد امکان پذیر می باشد. در رویکرد مرز مشترک، فصل مشترک تقابل آب شور و شیرین با یک خط نشان داده می شود، حال آن که در رویکرد جریان اختلاطی، یک ناحیه انتقالی این دو سیال را از هم جدا خواهد نمود. شبیه سازی با رویکرد مرز مشترک به علت نیاز به داده های ورودی کم تر و زمان اجرای بسیار سریع تر، بیش تر مورد استفاده قرار گرفته، درحالی که در مدل سازی با رویکرد جریان اختلاطی به علت حل هم زمان معادله جریان و معادله پخش و انتقال، جواب های دقیق تری تولید می گردد.
    روش بررسی
    در این تحقیق برای آب خوان های لایه بندی ساحلی که در واقعیت از توزیع بیش تری نسبت به آب خوان های همگن برخوردارند، با استفاده از زبان برنامه نویسی فرترن، مدل عددی بر پایه رویکرد مرز مشترک (با نام SHI-SWIM) توسعه داده شده و نتایج مدل، پس از صحت سنجی و اعتبار بخشی، با مشاهدات آزمایشگاهی و کد عددی SEAWAT (با رویکرد جریان اختلاطی) مقایسه شده است. در ادامه، سناریوهای مختلفی برای آب خوان لایه بندی در مقیاس واقعی و با اعمال چاه پمپاژ تعریف شده و علاوه بر بررسی واکنش آب خوان نسبت به این تغییرات، نقاط قوت و محدودیت های مدل توسعه داده شده آشکار شده است.
    یافته ها
    شبیه سازی مدل آب خوان تحت پمپاژ نشان می دهد که مدل SHI-SWIM در حالات کاهش فاصله بین چاه و دریا، نفوذ کامل چاه در آب خوان و دبی پمپاژ بالاتر پیش بینی دقیق تری از شکل گوه شوری داشته است اما پیش بینی میزان شوری آب برداشتی از چاه، چندان متناسب با نتایج به دست آمده در آزمایشگاه و مدل SEAWAT نبوده است.
    کلیدواژگان: آب خوان لایه بندی ساحلی، نفوذ شوری، مرز مشترک، پمپاژ، مدل SHI-SWIM، مدل SEAWAT
  • میثم امیری *، مهدی کیخا، فرزاد حسن پور صفحات 51-67
    زمینه و هدف
    رودخانه ها به عنوان شریان های اصلی حیات بشری محسوب می شود، از این رو مهار نمودن و بهره برداری صحیح از این منابع سطحی مستلزم شناخت صحیح رفتار آن ها و سرمایه گذاری در زمینه ساماندهی رودخانه ها می باشد. با استفاده از بررسی و ارزیابی پروژه های انجام پذیرفته در این زمینه می توان جنبه های مثبت و منفی اجرای این طرح ها را بررسی نموده و از نتایج حاصله به منظور رفع نواقص طرح ها، بهبود کارایی آن ها و ثمربخشی بیشتر طرح های آتی استفاده نمود.
    روش بررسی
    رودخانه سیستان به عنوان مهم ترین رودخانه مرزی ایران و افغانستان می باشد که حیات سیستان به آن وابسته است. طول این رودخانه در خاک ایران به حدود 70 کیلومتر می رسید. در این تحقیق به بررسی عملکرد سازه های سد انحرافی سیستان و زهک و سازه های جانبی در مسیر این رودخانه به کمک مدل هیدرولیکی HEC-RAS پرداخته شده است.
    یافته ها
    وجود این سازه ها در مسیر رودخانه باعث افزایش حداکثر توان عبوری سیلاب رودخانه سیستان در حالت عدم وجود این سازه ها از 500 مترمکعب بر ثانیه به 810 مترمکعب بر ثانیه شده است. هم چنین با توجه به اهمیت برآورد میزان ضریب زبری مانینگ[1] با دقت بالا برای انجام محاسبات هیدرولیکی در طراحی های مهندسی رودخانه، میزان ضریب زبری بستر اصلی رودخانه سیستان 02/0 و برای سیلاب دشت ها 035/0 برآورد گردید. از دیگر یافته های این تحقیق می توان به رابطه دبی-دوره بازگشت به صورت اشاره کرد.
    بحث و نتیجه گیری
    وجود سازه سدهای انحرافی در مسیر رودخانه های غیرقابل پیش بینی چون رودخانه سیستان توان عبوری جریان را می توانند در بعضی موارد نزدیک به دو برابر افزایش دهند، در این تحقیق تاثیر افزایش 310 مترمکعبی بر توان عبوری رودخانه سیستان مشاهده گردید که یکی از دلایل تاثیر به نسبت کم(انتظار ما بیش از این بوده است) شیب ناچیز دشت سیستان و پخش شدن آب در بستر سیلابی و پس زدگی آب در مسیر جریان رودخانه سیستان می باشد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی هیدرولیکی، سامانه رودخانه، HEC-RAS
  • نسرین چوبکار *، فرید پارسا صفحات 68-79
    زمینه و هدف
    خاک جزء اصلی بوم سازگان زیستی محسوب می شود و برای بقاء حیات در کره زمین ضروری می باشد اما توسط فعالیت های انسانی، آلوده می شود. امروزه تعیین حد و مرز در رابطه با فعالیت های بشر و پیامد آن ضروری گردیده است. این مطالعه در سال1391 با هدف ارزیابی و بررسی غلظت سه فلز آرسنیک، سرب و کادمیوم در خاک سطحی زمین های کشاورزی محدوده دشت ذهاب و تعیین ریسک محیط زیستی انجام گرفت.
    روش بررسی
    برای این منظور نقاط نمونه برداری در محیط GIS مشخص و به GPS وارد شد و نمونه های خاک از عمق 0 تا 30 سانتی متری سطح خاک برداشت گردید، سپس با انتقال نمونه ها به آزمایش گاه جهت آماده سازی اقدامات لازم انجام گرفت. غلظت کل فلزات با دستگاه جذب اتمی( مدل SHIMADZU AA-6300 ) اندازه گیری شد. هم چنین پارامترهای فیزیکی و شیمیایی خاک شامل درصد رس، سیلت، شن، ماده آلی، آهک، گچ، درصد سنگ ریزه، EC و pH اندازه گیری شد.
    یافته ها
    با انجام آزمون هم بستگی پیرسون مشخص گردید که فلز آرسنیک با هدایت الکتریکی و مواد الی از نظر آماری ارتباط معنی دار دارند(P<0.05). مقایسه میزان غلظت فلزات با استانداردهای جهانی نشان داد این فلزات در وضعیت مناسب قرار دارند. شاخص آلودگی نشان داد سرب نسبت به دو فلز دیگر از آلودگی بیش تری برخوردار می باشد. طبقه بندی حاصل از ریسک محیط زیستی نشان داد 22/83 درصد منطقه از ریسک متوسط برخوردار می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    بالا نبودن غلظت سه فلز آرسنیک، سرب و کادمیوم در دشت ذهاب به دلیل کشاورزی سنتی و خرد مالکیت باشد چرا که به دلیل بضاعت مالی کشاورزان بیش تر تکیه بر کودهای حیوانی می باشد و کودهای شیمیایی کم تر مورد استفاده قرار می گیرد. این عامل سبب شده میزان فلزات حاصل از فعالیت های کشاورزی در حال حاضر تهدیدی برای محصولات زراعی و زیسک محیط زیستی نباشد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آرسنیک، سرب، کادمیوم، دشت ذهاب
  • نیما حیدرزاده *، محمد معزی صفحات 81-93
    زمینه و هدف
    امروزه توجه به کیفیت آب های زیرزمینی و روند تغییرات آن برای مصارف مختلف شرب و کشاورزی و سلامت عمومی بسیار حایز اهمیت است. آلودگی آب های زیرزمینی اغلب به دلیل فاضلاب های سمی ناشی از صنایع و یا از چاه های جذبی فاضلاب اتفاق می افتد.
    روش بررسی
    در این پژوهش به منظور بررسی تغییرات کیفی منابع آب زیرزمینی، از داده های کیفیت شیمیایی دشت آمل-بابل در بازه زمانی 1365 تا 1388 استفاده گردید. در دشت آمل-بابل کاربری اراضی عموما کشاورزی است و برای ارزیابی کیفیت از استاندارد FAO استفاده شده است. پارامترهای مختلفی از جمله هدایت الکتریکی، Cl-, Na+, HCO3- و pH بررسی گردید و طی آن سدیم به عنوان یکی از عوامل مهم مورد توجه بیش تر قرار گرفت. سپس با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی وضعیت سدیم در منطقه پهنه بندی و تحلیل گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد که وضعیت آلودگی با توجه به کاربری اراضی در اطراف مناطق صنعتی و شهرهای پرجمعیت بحرانی تر می باشد. هم چنین با بررسی وضعیت آب دهی و تشخیص سال های ترسالی و خشک سالی و نرمال رابطه افزایش آلودگی در سال های با دبی کم تر کاملا مشهود می باشد.
    کلیدواژگان: دشت آمل-بابل، استاندارد FAO، سدیم، سیستم اطلاعات جغرافیایی، پهنه بندی
  • نازیلا رزمجویی، محمد مهدوی، حمیده افخمی* ، محسن محسنی ساروی، بهارک معتمد وزیری صفحات 95-109
    زمینه و هدف
    توسعه شهرنشینی و افزایش سطوح نفوذناپذیر در بسیاری از موارد، منجر به افزایش حجم رواناب و ایجاد سیل در نواحی پایین دست شده است. یکی از روش های مفید در کاهش خطرات سیل در مناطق شهری، استحصال رواناب های شهری و استفاده از آن در مصارف غیر شرب می باشد. با توجه به توسعه شهرسازی در منطقه 22 تهران و افزایش خطر سیل، و همچنین ضرورت توسعه فضای سبز در این منطقه سعی گردیده، تا استحصال رواناب شهری به منظور تامین بخشی از آب مورد نیاز فضای سبز این منطقه صورت گیرد. این مطالعه با هدف برآورد نیاز آبی فضای سبز منطقه 22 در طول یکسال و برآورد حجم رواناب سالیانه منطقه و سپس استفاده بهینه از رواناب قابل استحصال جهت آبیاری فضای سبز می باشد.
    روش بررسی
    به همین منظور ضمن شناسایی فضای سبز منطقه پرسشنامه هایی تهیه و با کمک متخصصین، نیاز آبی گونه های موجود در منطقه طی یکسال تخمین زده شد و سپس حجم رواناب یکساله حاصل از بارش ها محاسبه گردید.
    یافته ها
    با توجه به محاسبات انجام شده نیاز آبی فضای سبز منطقه حدود 534/969/14 متر مکعب می باشد در حالیکه متوسط سالانه حجم رواناب حاصل از بارش ها حدود 441/285/33 متر مکعب تخمین زده شد. با توجه به نتایج بدست آمده چنانچه بتوان با مدیریت اصولی یک چهارم از این رواناب که حدود 360/321/8 متر مکعب است را کنترل و به مصرف آبیاری فضای سبز منطقه رسانید، می توان حدود 5/55 درصد از آب مورد نیاز این بخش، که در حال حاضر با صرف هزینه و از طریق تانکر تامین می گردد را جبران نمود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق و شرایط موجود، روش هایی از جمله سد خاکی، پشته های هلالی و لوزی شکل در جاهایی مثل پارک های جنگلی چیتگر، وردآورد، لتمال و خرگوش دره می تواند به عنوان الگوی مناسب استحصال آب در منطقه پیشنهاد گردد.
    کلیدواژگان: کنترل سیل، فضای سبز، مدیریت برداشت رواناب شهری، نیاز آبی، منطقه 22
  • محمد علی صالحی *، نرگس احمدی صفحات 111-124
    زمینه و هدف
    بیودیزل سوخت مشتق شده از منابع تجدیدپذیری هم چون دانه های روغنی خوراکی و غیر خوراکی است. بر خلاف روش مرسوم تولید بیودیزل، جهت ساده سازی فرآیند و کاهش هزینه های تولید می توان ترانس استریفیکاسیون را مستقیما و بدون استخراج اولیه بر دانه های روغنی انجام داد.
    روش بررسی
    در این پژوهش بررسی تولید بیودیزل به روش میدان الکتریکی پالسی و اثرات آن بر بازده جرمی تولید استر در استخراج واکنشی دانه کلزا خرد شده در نسبت بهینه متانول به روغن و غلظت کاتالیست مورد بحث قرار گرفته است. بازده جرمی استر در فرآیندهای با میدان و بدون میدان مقایسه شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد نسبت بهینه متانول به روغن 475:1 و غلظت کاتالیست mol NaOH/kg methanol 1/0به دست آمده و با استفاده از روش پیش آماده سازی میدان الکتریکی پالسی، بازده جرمی بیودیزل در استخراج واکنشی در دمای ملایم افزایش یافته و تنها در 1 دقیقه به بیش از %76 رسید. هم چنین بررسی های اثر شدت میدان نشان داده که استفاده از میدان kV/cm 7 موجب افزایش %5/58-9 درصدی بازده جرمی و افزایش حدودا 1 درصدی میزان تبدیل نسبت به نمونه بدون میدان در دمای ملایم و اندازه ذره 1200-300 میکرون شده است. بررسی پارامترهای موثر در فرآیند نشان می دهد افزایش فرکانس و تعداد پالس، دما و اندازه ذره منجر به افزایش بازده جرمی تولید بیودیزل می شود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان دهنده آن است که می توان از میدان الکتریکی پالسی به عنوان روشی مطلوب جهت تولید و بهینه نمودن بازده فرآیند استخراج تحت شرایط دمایی پایین بهره برد.
    کلیدواژگان: فرآیند غیر حرارتی، میدان الکتریکی پالسی، ترانس استریفیکاسیون تک مرحله ای قلیایی، بیودیزل
  • فریبا فتحی* ، محمد ارجمندزادگان صفحات 125-137
    زمینه و هدف
    تامین آب آشامیدنی سالم و بهداشتی نقش مهمی در سلامت و رفاه جامعه دارد. وجود شرایط نامناسب در انتقال و توزیع آب آشامیدنی، از مهم ترین علل ایجاد آلودگی ثانویه باکتریایی می باشد. این پژوهش با هدف آنالیز میکروبی هتروتروفی شبکه آب شهرستان اراک و ارتباط آن با پارامترهای فیزیکوشیمیایی و جنس لوله های شبکه آب صورت گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی تعداد 500 نمونه به صورت تصادفی و تحت شرایط استاندارد از شبکه آب آشامیدنی شهرستان اراک تهیه و متغیرهای HPC، MPN، کلر آزاد باقی مانده، کدورت، pH و دما اندازه گیری شد و تجزیه و تحلیل نتایج به دست آمده، از طریق آزمون آماری رگرسیون صورت گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج آنالیز آماری، HPC با متغیرهای MPN، pH و کدورت دارای رابطه ی معنی دار مستقیم می باشد )01/0>(P-Value. بین HPC و دما رابطه ی مستقیم وجود دارد ولی چندان معنی دار نیست (05/0>(P-Value، هم چنین مقادیر کلر آزاد باقی مانده با HPC دارای رابطه معنی دار معکوس می باشد( 01/0>(P-Value. استفاده از دو روش Pour Plate و Spread Plate در تعیین تعداد باکتری های HPC نشان داد که روش Pour Plate در بیش تر مواقع بهتر از روش Spread Plate عمل می کند. در شناسایی باکتری های جدا شده از نمونه های HPC مثبت، مشاهده گردید که باسیلوس ها و خانواده میکروکوکاسه توانایی فعال بودن در کلر بالا را دارند.
    بحث و نتیجه گیری
    اندازه گیری HPC به عنوان یک متغیر مهم و تاثیر گذار در کنترل آب آشامیدنی ضروری است.
    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، باکتری های هتروتروف، MPN، شاخص های فیزیکوشیمیایی، اراک
  • مسعود مقدم یار، محمد کاظم سوری *، الهام مطلبی، محمودرضا روزبان صفحات 139-152
    زمینه و هدف
    افزایش شوری آب و خاک یکی از مهم ترین چالش های پیش روی بخش کشاورزی محسوب می شود. شوری رشد و تولید گیاهان را به شکل های مختلف تحت تاثیر قرار می دهد. از طرف دیگر کاربرد موادی مانند اسید سالیسیلیک با ایفای نقش در سیستم های انتقال پیام در گیاهان می تواند باعث مقاومت در آن ها گردد. در این تحقیق اثرات محلول پاشی غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک بر رشدونمو چمن لولیوم تحت سطوح مختلف شوری مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این آزمایش در قالب فاکتوریل برپایه طرح کاملا تصادفی اجرا گردید. بدین منظور اسید سالیسیلیک در 4 غلظت (صفر، 100، 200، 300 میلی گرم بر لیتر) به صورت اسپری برگی و شوری خاک در 3 سطح (3-4، 6-7، 9-10 dS/m) بکار گرفته شد. عوامل رشدونمو گیاه در دو زمان اواسط و اواخر دوره رشد گیاه مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که شوری و هم چنین محلول پاشی اسید سالیسیلیک بسیاری از صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه لولیوم را تحت تاثیر قرار می دهد، به طوری که بیشترین وزن تروخشک اندام های هوایی در زمان برداشت اول مربوط به تیمارهای بالای شوری بود، درحالی که در این برداشت شاخص کلروفیل و ارتفاع گیاه با افزایش سطح شوری در گیاهان کاهش نشان داد. در برداشت دوم ارتفاع گیاه و دیگر صفات مرتبط با رشد به طور مشخصی با افزایش میزان شوری کاهش یافت. هم چنین کاربرد اسید سالیسیلیک وزن تر و خشک ریشه را در مقایسه با گیاهان شاهد افزایش داد درحالی که تاثیری بر وزن تروخشک اندام های هوایی نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    طبق نتایج به دست آمده می توان بیان نمود که کاربرد اسید سالیسیلیک احتمالا می تواند در تخفیف اثرات تنش شوری در چمن لولیوم موثر باشد.
    کلیدواژگان: چمن، لولیوم، شوری، پرولین، اسید سالیسیلیک
  • ملیحه امینی *، محمدعلی ضیایی مدبونی، آرزو شریفی صفحات 153-163
    زمینه و هدف
    برگ نخل یکی از پسماندهای کشاورزی است که سالانه در حجم وسیعی در کشور تولید می شود. در این مطالعه قابلیت خاکستر برگ نخل به عنوان یک ماده جاذب ارزان قیمت جهت حذف یون های Cadmium (II) از محلول های آبی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    متغیرها شامل pH (7-2)، غلظت یون های فلزی در محلول (mg/l 350-50) و مقدار جاذب (g/l 14- 1/0) در سیستم جذب ناپیوسته بودند.
    یافته ها
    pH بهینه برای حذف یون های Cd(II)، 4 به دست آمد. بررسی متغیر میزان جاذب در این مطالعه نشان داد که با افزایش مقدار جاذب از 1/0 تا g/l 11 میزان جذب افزایش و پس از آن تا g/l 14 که حد بالای متغیر مورد نظر است، تقریبا ثابت شود. هم چنین کارایی جذب در مدت 60 دقیقه در غلظت mg/l 100 بیش ترین مقدار بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، در نهایت جذب بهینه در شرایط pH 4، میزان جاذب g/l 11 و غلظت یون های کادمیم mg/l100 برابر %36/92 به دست آمد.جمع بندی نتایج این مطالعه نشان داد که خاکستر برگ نخل دارای پتانسیل بسیار خوبی جهت حذف یون های سمی فلزات سنگین از قبیل کادمیم از محلول های آبی می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی، خاکستر، جذب، کادمیم، سیستم ناپیوسته
  • صدف احمدی نیاز، رضا زینل زاده *، علی رئیس پور رجبعلی صفحات 165-177
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت مسایل محیط زیست، تمامی کشورها تلاش می کنند با برنامه ریزی صحیح و با به کارگیری روش های مناسب، هم به اهداف اقتصادی خود دست یابند و هم آسیب های زیست محیطی را به حداقل برسانند. در این میان عوامل زیادی بر تخریب محیط زیست و کیفیت آن تاثیر گذار هستند که در این تحقیق، هدف ما بررسی تاثیر شاخص های حکمرانی خوب بر کیفیت محیط زیست در منتخبی از کشورهای در حال توسعه می باشد.
    روش بررسی
    با استفاده از مدل پانل دیتا در طول دوره 2000-2010 ، تاثیر حکم رانی خوب بر کیفیت محیط زیست در کشورهای در حال توسعه با به کارگیری منتخبی از متغیرهای مرتبط مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که میانگین شاخص های حکم رانی خوب تاثیر مستقیم و معنادار بر کیفیت محیط زیست در کشورهای منتخب در حال توسعه دارد. به عبارتی دیگر بهبود شاخص های حکم رانی به کاهش تخریب و ارتقاء کیفیت محیط زیست منجر شده است. هم چنین تولید ناخالص داخلی سرانه حقیقی و تجارت نیز تاثیر مستقیم و معنادار بر کیفیت محیط زیست دارند. از طرفی مصرف سرانه انرژی و جریان ورود سرمایه گذاری مستقیم خارجی تاثیر منفی بر کیفیت محیط زیست دارد که تاثیر جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی از لحاظ آماری معنادار نمی باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    بنابراین کشورهای در حال توسعه با بهبود حکم رانی و شاخص های آن می توانند در حفظ محیط زیست و ارتقای کیفیت آن عمل کرد مناسبی داشته باشند.
    کلیدواژگان: کیفیت محیط زیست، حکم رانی خوب، کشورهای در حال توسعه، پانل دیتا
  • مژگان سادات عظیمی *، غلامرضا رهبر، شهروز منصوری صفحات 179-192
    زمینه و هدف
    مراتع در اقتصاد کشور، چه از لحاظ تامین علوفه مورد استفاده دام و چه از دیدگاه حفاظت آب، خاک و خدمات دیگری که به جامعه می دهند، اهمیت ویژه ای دارند که مدیریت اصولی این اراضی را ضروری می‏سازد. مراتع استان گلستان زمانی از بهترین مراتع ایران به حساب می آمدند. اما به دلیل رشد روز افزون جمعیت و وابستگی شدید اقتصادی آن ها به منابع طبیعی از جمله مراتع باعث سیر قهقرایی پوشش گیاهی و نهایتا مراتع گردیده است. پخش سیلاب یکی از عملیات اصلاحی مرتع است که با اهداف معین شده در مناطق مرتعی می تواند اجرا گردد. بر این اساس تعیین مکان مناسب برای پخش سیلاب و نفوذ دادن آن به داخل سفره های آب زیرزمینی، یکی از مهم ترین مراحل انجام این گونه پروژه ها می باشد.
    روش بررسی
    مدل AHP [1]روشی مناسب جهت مکان یابی عرصه های پخش سیلاب در حوزه های آب خیز کشور معرفی گردیده است. هدف از این مطالعه مکان یابی و اولویت بندی مناطق مناسب پخش سیلاب با استفاده از GIS وAHP در حوزه آب خیز گرگان رود می باشد. هم چنین در این تحقیق از روش نمره دهی دو ارزشی [2] نیز به منظور مقایسه با روش تحلیل سلسه مراتبی استفاده گردید.
    یافته ها
    ابتدا با استفاده از روش AHP مناطق نامناسب تعیین شد، سپس در گزینه های باقی مانده، بر اساس نظراتی که از نتایج مدل به دست آمده و با اولویت بندی، نقاط مناسب شناسایی گردید که با ضریب تناقص گویی برابر 08/0، می توان بیان کرد وزن دهی معیارهای مکان یابی مناطق مستعد پخش سیلاب صحیح می باشد. از سویی نتایج این تحقیق با روش تحلیل سلسله مراتبی نشان داد، مناطق پیشنهادی برای اجرای پروژه بخش سیلاب به طور عمده در شمال و شمال شرقی حوزه می باشند. اما در بررسی عوامل و محدودیت های طبیعی بر اساس روش بولین هیچ مکان مناسبی برای انجام پروژه بخش سیلاب در حوزه آب خیز گرگان رود پیدا نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    به طور کلی می توان بیان کرد که فعالیت پالایشگاه در منطقه باعث افزایش غلظت کادمیوم در خاک سطحی منطقه شده است. این افزایش به نحوی بوده که باعث شده غلظت آن از حد مجاز نیز بیش تر شود.
    کلیدواژگان: مدیریت مرتع، پخش سیلاب، تحلیل سلسه مراتبی، نمره دهی دوارزشی
  • امیرهوشنگ احسانی *، مجتبی شاکریاری صفحات 193-208
    زمینه و هدف
    طبقه بندی تصاویر یکی از روش های مهم درتفسیرتصاویر ماهواره ای است که کاربرد زیادی در بررسی تغییرات زمین دارد. در این میان داده های ماهواره ای به دلیل ارایه اطلاعات به روز، ارزان بودن و تنوع اشکال بهترین وسیله برای آشکارسازی و ارزیابی تغییرات شناخته شده است. از طرفی دیگر در سال های اخیر روش های شبکه های عصبی مصنوعی به طور وسیع و گسترده جهت طبقه بندی داده های ماهواره ای استفاده می شود. هدف از این پژوهش مقایسه سه روش مختلف جهت طبقه بندی پوشش اراضی با استفاده از تصویر سنجده OLI سال 2014 طی یک دوره 26 ساله می باشد.
    روش بررسی
    در این مقاله تصویر سنجنده OLI (1393) از لحاظ هندسی و اتمسفری در نرم افزار ENVI تصحیح شد. سپس جهت طبقه بندی تصویر به سه روش شبکه های عصبی مصنوعی آرتمپ فازی، شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چند لایه و روش ماشین بردار پشتیبان با استفاده از نرم افزار IDRIS Selva، نقشه پوشش اراضی به پنج کلاس آب، پوشش گیاهی، نیزار، اراضی بایر و اراضی شور طبقه بندی گردید. در نهایت به منظور ارزیابی صحت با استفاده از صحت کاربر، صحت تولید کننده، صحت کلی، ضریب کاپا و ماتریس خطا، نقشه ایجاد شده با نقشه واقعیت زمینی ایجاد شده توسط GPS و تصاویر گوگل ارث و بازدیدهای صحرایی مورد مقایسه قرار گرفت.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان دادند که روش آرتمپ فازی بیش ترین میزان دقت را با صحت کل 94.68 و ضریب کاپای91/. نسبت به دو روش شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چند لایه با صحت کل 92.99 و ضریب کاپای 89/. و ماشین بردار پشتیبان با صحت کل 90.93و ضریب کاپای 85/. در طبقه بندی داده های ماهواره ای دارد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، طبقه بندی پوشش اراضی، تالاب بین المللی هامون، داده های ماهواره ای
  • مائده دهقانی تفتی *، احسان پروانه اول صفحات 209-224
    زمینه و هدف
    یکی از مشکلات دهه های اخیر دفع و مدیریت پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی می باشد که به بحرانی جهانی تبدیل شده است. سیاست های دولت و برنامه های مدیریتی تاثیر زیادی بر تولید و مدیریت پسماندهای الکتریکی دارد. برنامه های خصوصی سازی در سطح کشور می تواند منجر به تغییرات اساسی در کارکرد اقتصادی و مدیریتی پسماندها گردد.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر به بررسی مقدار پسماندهای الکترونیکی کامپیوتری، نگرش و آگاهی در مورد تاثیرات محیط زیستی و بهداشتی پسماندهای الکترونیکی و سیستم مدیریت کنونی این نوع پسماندها در سی ارگان و اداره ی دولتی، عمومی غیردولتی و خصوصی در شهریزد با استفاده از پرسش نامه و جمع آوری اطلاعات پسماندهای کامپیوتری پرداخت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ارگان های عمومی غیر دولتی دارای درصد بالاتری از تولید پسماندهای الکترونیکی کامپیوتری نسبت به کل خرید سالانه همین محصول هستند (28 % و 20 % در مقایسه با ارگان های دولتی با 3/7 %). مقایسه میانگین موجودی سیستم های کامپیوتری غیرقابل استفاده و نیز میانگین تولید سیستم های غیر قابل استفاده در یک سال در سازمان های دولتی به طور معنی داری (Sig = 0.05) بیش از این میزان در سازمان های خصوصی است. مقدار تولید پسماندهای الکترونیکی تنها برای پسماندهای کامپیوتری در سی ارگان مورد مطالعه سالیانه 2/1 تن تخمین زده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    این مقدار قابل توجه از تولید پسماندهای کامپیوتری به همراه دیگر پسماندهای الکترونیکی تولید شده در بخش های مختلف شهریزد می تواند به عنوان مواد اولیه مورد نیاز برای مراکز بازیافت پسماندهای الکترونیکی استفاده گردد. بازیافت پسماندهای الکترونیکی از هدر رفت منابع و آلودگی های ناشی از ورود ترکیبات سمی خطرناک موجود در این نوع پسماندها مانند سرب و کادمیوم به محیط زیست جلوگیری می کند و منجر به بازیافت عناصر باارزشی مانند مس می شود و در نهایت باعث توسعه اقتصادی و اشتغال زایی می گردد.
    کلیدواژگان: پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی، خصوصی سازی، تولید پسماند، سیستم های کامپیوتری
  • زینب کسرایی *، آمنه حاجی حیدری صفحات 225-237
    زمینه و هدف
    حجم عظیم گازهای سوزانده شده در ایران علاوه بر اتلاف منابع انرژی، موجب از دست رفتن درآمدهای بالقوه حاصل از مصرف بهینه و ایجاد آلایندگی فراوان زیست محیطی شده است. به منظور جلوگیری از سوزانده شدن این گازها، به‎کارگیری فناوری‎های نوین گازی در ایران به‎عنوان سومین کشور جهان از لحاظ میزان گازهای سوزانده شده، ضروری به‎نظر می‎رسد.
    روش بررسی
    در این مقاله با استفاده از تحلیل هزینه- فایده و به‎کارگیری نرم افزار کامفار، استفاده از فناوری تبدیل گاز به فرآورده های مایع برای گازهای سوزانده در پالایش‎گاه‎های فازهای به بهره‎برداری رسیده میدان گازی پارس جنوبی مورد ارزیابی فنی، اقتصادی و زیست محیطی قرار گرفته است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده توجیه اقتصادی کاربرد این فناوری در ایران با ارزش حال خالص و نرخ بازدهی داخلی قابل ملاحظه به‎منظور کاهش گازهای سوزانده شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    از آن‎جا که در تحلیل هزینه – فایده با ملاحظه اثرات زیست محیطی، هزینه‎های اجتماعی انتشار آلاینده ها و منافع حاصل از کاهش انتشار نیز مورد توجه قرار می‎گیرد، ارزش‎گذاری پروژه با در نظر گرفتن این عوامل نیز انجام شده است.
    کلیدواژگان: گازهای سوزانده شده، میدان گازی پارس جنوبی، فناوری‎های گازی نوین، تحلیل هزینه- فایده، مکانیزم توسعه پاک
  • علی سلمان پور * صفحات 239-255
    زمینه و هدف
    بررسی آلودگی محیط زیست و عوامل تاثیر گذار بر آن از مباحث مهم اقتصاد محیط زیست می باشد. آلودگی زیست محیطی یکی از مهم ترین مشکلاتی است که انسان در عصر حاضر با آن رو به رو است. با افزایش جمعیت، سرعت تغییرات در محیط زیست نیز شدت می یابد، به ویژه اگر این جمعیت دانش حفظ محیط زیست را نداشته باشد، مشکل دو چندان می شود. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر رشد جمعیت، سرمایه انسانی و مصرف فرآورده های نفتی، بر آلودگی محیط زیست در اقتصاد ایران طی سال های 1357 الی 1393 می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، مدل آلودگی محیط زیست با استفاده از الگوی پویای خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL) تخمین زده شده است. دراین مدل انتشار گاز CO2 به عنوان شاخص آلودگی محیط زیست در نظر گرفته شده و اثر متغیرهای توضیحی بیان شده بر روی آن مورد برازش قرار می گیرد.
    یافته ها
    در بررسی الگوی بلند مدت، یافته های تحقیق نشان می دهد آماره t آزمون بنرجی دولادو مستر برای مدل های برآوردی، 35/3- بوده و وجود ارتباط بلند مدت بین متغیر ها تایید می شود. ضریب جمله تصحیح خطای مدل نشان داد که 53/41 درصد از عدم تعادل یک دوره در دوره بعد تعدیل می شود، یعنی مدل با سرعت متوسط سعی در تعدیل خود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج بررسی الگوی کوتاه مدت برای مدل های برآوردی، گویای رابطه منفی بین سرمایه انسانی و آلودگی محیط زیست می باشد. هم چنین نتایج تحقیق نشان گر رابطه مثبت بین متغیرهای مصرف فرآورده های نفتی، جمعیت و درآمد ملی با آلودگی محیط زیست می باشد. لذا پیشنهاد می گردد با کاهش یارانه مصرف فرآورده های نفتی و ترغیب مصرف کنندگان به انرژی های پاک از میزان آلودگی کاسته شود.
    کلیدواژگان: انتشار دی اکسید کربن، منحنی زیست محیطی کوزنتس، مدل خود توضیح با وقفه های گسترده
  • مریم ملکوتیان، رسول کرمیانی *، نصرالله رستگارپویانی صفحات 257-264
    زمینه و هدف
    از آن جا که مطالعه خزندگان درایران به دلیل کثرت و تنوع گونه ها همواره مورد توجه دانش مندان و محققان داخلی و خارجی بوده است، در پژوهش حاضر سعی شده است با توجه به غنای فون خزندگان شهرستان کنگاور و عدم وجود مطالعات دقیق بیوسیستماتیکی، فون مارهای منطقه مورد شناسایی قرار گیرد و مارهای منطقه با توجه به نوع پوشش گیاهی، آب و هوا و نوع خاک در اقلیم های مختلف منطقه مورد مطالعه بیوسیستماتیکی قرار گیرند. در واقع این امر منجر به شناسایی مارهای منطقه، آگاهی از فراوانی وکمیابی گونه های موجود در منطقه، افزایش اطلاعات عمومی جامعه در مورد مارها و اهمیت آن ها در زندگی و لزوم حفاظت از آن ها می گردد.
    روش بررسی
    نمونه ها از مناطق مختلف مورد مطالعه طی سال های 1394-1393 به وسیله عصای مارگیری و نیز به وسیله چوب بلند T شکل جمع آوری شده و پس از شناسایی نمونه ها صفات متریک و مریستیک هر نمونه اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    در منطقه مورد مطالعه هفت گونه از شش جنس و چهار خانواده مار شناسایی گردید که عبارتند از مارچلیپر Natrix tessellata, مارکوتوله رینگال Eirenis collaris, تیرک مار Eirenis punctatolineatus و مارگورخری Spalerosophis microlepisاز خانواده کلوبریده, مارکرمی شکل Typhlops vermicularis از خانواده تیفلوپیده, یله مار Malpolon insignitus از خانواده لامپروفییده و گرزه مار Macrovipera lebetina از خانواده وایپریده. از بین نمونه های یافت شده در منطقه یله مار نیمه سمی دارای نیش خلفی شیاردار، گرزه مار سمی و دارای فنگ فوقانی متحرک و بقیه گونه ها غیرسمی می باشند.
    بحث و نتیجه گیری
    کلوبریده با چهار گونه بالاترین تنوع را در میان خانواده های منطقه نشان داد. از بین هفت گونه مار که در حوزه ی شهرستان کنگاور شناسایی گردید، بیشترین فراوانی مربوط به مار چلیپر، Natrix tessellata بود.
    کلیدواژگان: فونستیک، مار، شهرستان کنگاور، استان کرمانشاه
  • حسین نظم فر *، علی عشقی چهاربرج، سعیده علوی، ثریا عشقی صفحات 265-282
    زمینه و هدف
    به دنبال رشد و گسترش بی رویه شهرها، رویکردهای متعددی برای تامین وضعیت مطلوب زندگی برای نسل های امروز و آینده مطرح شد که یکی از این رویکردهای مهم، رویکرد شهر سالم است؛ اما ارزیابی این که چه شهری سالم است یا این که در مقابل سایر شهرها در چه سطحی از سلامت قرار دارد، هنوز مساله ای پیچیده و مبهم می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل فضایی وضعیت شاخص های شهر سالم در سکونت گاه های شهری استان اردبیل، انجام شده است و شهرستان های استان اردبیل بر اساس 42 معیار از شاخص های شهر سالم رتبه بندی و سطح بندی شده اند. در این پژوهش وزن معیارهای شهر سالم با روش فرایند تحلیل شبکه ای(ANP) تعیین شده سپس به منظور ارزیابی سکونت گاه های شهری، از مدل تصمیم گیری چندمعیارهTOPSIS استفاده گردید.
    یافته ها
    تحلیل فضایی وضعیت شاخص های شهر سالم در سکونت گاه های شهری استان اردبیل، حاکی از آن است که شهرستان های کوثر، نمین و سرعین به عنوان شهرستان های برخوردار ، شهرستان های خلخال، نیر، گرمی و بیله سوار نیمه برخوردار و شهرستان های مشگین شهر، پارس آباد و اردبیل کم برخوردار می باشند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج بررسی نشان می دهد رابطه معنی داری بین جمعیت و رتبه هر شهرستان وجود دارد به طوری که شهرستان های پارس آباد، مشگین شهر و اردبیل که پرجمعیت ترین شهرستان های استان می باشند در دامنه کم برخوردار از شاخص های شهر سالم قرارگرفته اند. نتایج حاصل از پژوهش به صورت فضایی در محیط GIS ترسیم شده است.
    کلیدواژگان: شهر سالم، تحلیل فضایی، استان اردبیل، TOPSIS و ANP
  • مرتضی ادیب، سعید نوروزیان ملکی * صفحات 283-305
    زمینه و هدف
    پایداری واژه ای است که امروزه در بسیاری از زمینه های مربوط به توسعه و ساخت و ساز به صورت مستمر در چارچوب گفتمان حوزه های مزبور به کار گرفته می شود. بررسی مفهوم پایداری با تاکید بر پایداری محیطی رابطه متقابل دو عامل اصلی انسان و محیط را مورد تاکید قرار می دهد. سکونت گاه های بشری و سیستم های اقتصادی انسان با محیطی که در آن زندگی می کنند به هم آمیخته است. در این پژوهش تلاش شده است با بررسی و درک صحیح و آگاهانه از مولفه های تاثیرگذار بر موضوع پایداری، به شناسایی اثرگذاری و تحقق پذیری اصول مطرح در زمینه پایداری در طراحی محیط پرداخته شود.
    روش بررسی
    متناسب با پژوهش، با روش تحلیل محتوا به تجزیه و تحلیل اطلاعات پرداخته شد، سپس برای سنجش شاخص های مورد بررسی از روش پیمایشی جهت پاسخ دادن به فرضیات پژوهش استفاده گردید. در این راستا با مطالعه منابع موجود، مولفه های موثر بر مقوله پایداری محیطی استخراج گردید. با فرض وجود هم بستگی مثبت بین متغیرهای مستقل و وابسته، با طرح، توزیع و جمع آوری پرسش نامه، آرا و عقاید جامعه متخصصان، مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور، 45 پرسش نامه در بین اساتید معماری و معماری منظر دانشگاه های شهیدبهشتی، تهران ، علم و صنعت ایران، تربیت مدرس و بین المللی امام خمینی توزیع شد. با حذف پرسش نامه های ناقص، در نهایت 31 پرسش نامه مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان تاثیر و اولویت مولفه های ”رابطه انسان-طبیعت“، ”محدودیت ها“، ”مکان“، ”تنوع“، ”رابطه متقابل“، ”آموزش“ و ”جریان اطلاعات“ به دست آمده در بخش موضوع تحقیق ، توسط متخصصان سنجیده شد. به منظور وزن دهی هر یک از مولفه های اولویت بندی شده توسط متخصصین ، وزن هر مولفه با توجه به تعداد دفعات قرارگیری در هر یک از اولویت ها و با اعمال ضریب مربوط به آن اولویت محاسبه گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که اختلافات آماری معناداری میان اولویت بندی متخصصان معماری و معماری منظر نسبت به برخی از اصول پایداری در طراحی محیط وجود دارد.
    کلیدواژگان: پایداری، معماری، معماری منظر، روش دلفی
|
  • Hamid Sarkheil*, Yousef Azimi, Shahrokh Rahbari Pages 1-16
    Background and Objective
    Considering the increasing development of gas and oil industries in Pars Gas Complex and consequently the increasing environmental problems, especially impacts on air quality, conducting knowledge-base and efficient studies for assessment and management of environmental issues in such region are of high importantance.
    Method
    In this study, environmental air quality at the Pars Special Economic Energy Zone was evaluated using fuzzy logic in 2013 and 2014. In contrary to classical crisp logic, fuzzy logic is a highly vaulted logic in which variable vary between 0 and 1. In fuzzy logic, it is possible to assess the quality and environmental risk using qualitative (linguistic) and quantitative variables. Two fuzzy inference systems were constructed respectively based on air quality index (AQI) and Benzene, Toluene, Ethyl Benzene, Xylene and H2S Quality index (BTEXHQI) to obtained the fuzzy air quality index (FAQI) in this study. Weighted rules in fuzzy inference system were calculated based on previous studies, sensitively analysis and environmental expert opinions.
    Findings
    Results show that SO2 and Toluene are the agent pollutant in fuzzy inference systems based on AQI and BTEXHQI, respectively. For instance, fuzzy index of environmental air quality of Assaluyeh was calculated as 201 (very unhealthy) and 173 (unhealthy) in 2013 and 2014.
    Discussion and Conclusion
    The obtained results indicate that quality indexes and environmental risks are being improved as one of the most important achievements of ISO 14001 and HSE management systems.
    Keywords: Fuzzy logic, Air Quality, ISO 14001
  • Amir Ansari*, Amir Hedayati Aghmashhadi Pages 17-27
    Background and Objective
    Markazi Province is located in an arid and semi-arid area and is regarded as one of the desert provinces in Iran. In this province, more than 490000 hectares of pasturelands and wetlands have changed into desert lands which are at the center of the release of local dust. On the other hand, the dust from ouside the west and the central desert of Iran and from Qom province at the east have affected Markazi Province. Nowadays, suspended particles are the main pollutants of Markazi Province and Arak city, which are one of the main factors involved in air pollution in Markazi Province. The present study aims to make a spatial analysis of dust phenomenon in Markazi Province within 2007-2014.
    Method
    In the present study, the daily statistics for dust with a code (06) and horizontal visibility were received from 10 synoptic stations of Meteorological Department of Markazi Province and were estimated daily, monthly and annually. Then, the zoning map of dust phenomenon for the entire period and the year 2014 was drawn using the GIS software.
    Findings
    The results indicated that Arak and Saveh cities have a maximum amount of dust at this interval and the extent of dust decreases by proceeding towards Tafresh and Khondab stations. Arak Meteorological Station with 1322 days and Tafresh Station with 85 days have had the maximum and minimum extent of dust, respectively.
    Discussion and Conclusion
    The percentage of the zoning area affected by dust in Markazi Provinc showed that about 65% and 35% of dust in Markazi Province are local and from outside, respectively.
    Keywords: Zoning Map, Phenomenon of Dust, GIS, Markazi Province
  • S. Sadjad Mehdizadeh*, Freydoon Vafaie Pages 29-49
    Background and Objective
    Population growth and scarcity of coastal freshwater resources have increased the stresses on many coastal aquifers, leading to aquifer storage decline and salwater intrusion (SWI). Investigation of coastal aquifers routinely involves the application of SWI models, which can be divided into two categories, namely sharp-interface and dispersive-interface approaches. There is no mixing between freshwater and saltwater at sharp-interface approaches. This makes them computationally more efficient while dispersive-modeling approaches are more numerically challenging, but allow for freshwater-saltwater mixing.
    Method
    Most coastal aquifers comprise overlying sequences of geological strata, resulting in SWI characteristics that may differ significantly to those of homogeneous cases. The layered coastal aquifers have received significantly less attention than the more simplified single-layer case, despite the fact that stratified aquifers are widespread. In this study, a sharp-interface approach (named as SHI-SWIM) was developed using FORTRAN programming code. The model is first validated and then applied for the simulation of sand-tank experiment and field-scale multi-layered aquifers exposed to pumping in order to evaluate the strength and limitation of the developed model.
    Findings
    SHI-SWIM model produced better result for higher pumping rates. Additionally, the results of fully penetrating wells and closer position of well to shoreline matched better with the dispersive modeling outputs. In real cases, where the saltwater may wend a long distance toward the well screen, the sharp-interface modeling weakly matched with the dispersive modeling, specially in terms of well salinities.
    Keywords: Multi-layered coastal aquifer, Saltwater intrusion, Pumping, Sharp-interface approach, SHI-SWIM model, SEAWAT model
  • Meysam Amiri *, Mahdi Kaikha, Farzad Hassanpour Pages 51-67
    Background and Objective
    Rivers are the main arteries of human life, thus control and proper exploitation of these surface resources require a proper understanding of their behavior and investment in the river improvement. By reviewing and evaluating the projects carried out in this area, their positive and negative aspects can be checked and the obtained results can be used to overcome the projects shortcomings, improve their efficiency and make the future projects more fruitful.
    Method
    Sistan River is the major border river between Iran and Afghanistan and Sistan life depends on it. The length of this river in Iran is about 70 Km. This study attempts to evaluate the performance of Sistan and Zahak diversion dam structures and the structures alongside the river using HEC-RAS hydraulic model.
    Findings
    The results show that these structures increase the maximum Sistan flood power transmission in the absence of these structures from 500 m3/s to 810 m3/s. Considering the importance of estimating Manning roughness coefficient with high precision for hydraulic calculation in the river engineering projects, the main river bed roughness coefficient for the main river and the flood plains of Sistan were estimated as 0.02 and 0.035, respectively. It was also found that Discharge-Return period relation can be expressed as. Existence of diversion dam structures on the unpredictable rivers such as Sistan River may double the flood power transmission in some cases.
    Discussion and Conclusion
    In this study, the effect of 310 m3 per power transmission increse through Sistan River was observed. The reasons for the relatively low impact (the xpectation was more) are slight slope of Sistan plain, and water expansion on flood plain and back water in the direction of Sistan River flow.
    Keywords: Hydraulics Simulation, River System, HEC-RAS
  • Nasrin Choobkar *, Farid Parsa Pages 68-79
    Background and Objective
    Soil is the main component of biological biomes and is necessary for survival on the Earth. Today, soil has been contaminated by human activities. Defining the boundaries between human activities and outcomes is essential. This study was done to evaluate the concentrations of metals such as arsenic, lead and cadmium in surface soils of agricultural land around Zahab plain and the environmental risk in 2014.
    Method
    The sampling points were recorded by GIS and then imported to the GPS. The soil samples were taken from depths of 0 to 30 cm soil by field assessment. The samples were then transported to the laboratory and necessary preparation actions were done. Total concentrations of As, Pb and Cd were measured by atomic absorption (SHIMADZU-AA-6300). The soil chemical and physical parameters such as clay, silt, sand, organic matter, lime, gypsum, gravel percent, EC and pH were also measured.
    Findings
    Pearson correlation test showed that there is a significant correlation among As, EC and organic matter (p<0.05). Comparison of concentrations with the international standards showed that these metals are in good condition. Pollution index showed that Pb poses more contamination than other two metals. Classification of the environmental risk showed that 83/22 % of the region falls in moderate risk.
    Discussion and Conclusion
    Low concentration of the metals in Zahab zone is due to traditional and small scale farming because farmers could not apply chemical fertilizers and they used mostly manure in their farms. As a result, the metals produced by agricultural activities do not pose a threat to crops and also environment.
    Keywords: Heavy Metals, Arsenic, Lead, Cadmium, Zahab Plain
  • Nima Heidarzadeh *, Mohammad Moezzi Pages 81-93
    Background and Objective
    Nowadays, paying attention to the quality of groundwater and its trend is very important for various purposes such as drinking, agriculture, and public health. Groundwater pollution is often formed due to toxic industrial wastewaters and disposing wells of urban wastewaters.
    Method
    In this study, the qualitative data of Amol-Babol plain within1986-2009 was used in order to evaluate qualitative changes of groundwater resources. In the study area, the main groundwater consumption was found to be agricultural irrigation. Several parameters of electrical conductivity, Cl-, Na+, HCO3-, and pH were investigated to assess groundwater quality and Na+ was detected as the most important one. Then, Na+ was zonned in the area using geographic information system (GIS).
    Discussion and Conclusion
    The results showed that most of the polluted areas are close to urban and industrial landuses. Also, the highest contamination of groundwater was found in dry years due to low flow conditions of the main river in the area.
    Keywords: Amol-Babol Plain, FAO Standard, Na, GIS, Zoning
  • Nazila Razmjooi, Mohammad Magdavi, Hamide Afkhami*, Mohsen Mohseni Saravi, Baharak Moetamed Vaziri Pages 95-109
    Background and Objective
    Urbanization and increase in imperious surfaces, in many cases, have led to increase of runoff volumes and flooding in downstream areas. One of the useful methods for reduction of flood risk in urban areas is urban runoff harvesting to be used for non-potable purposes. In this study, according to urban development in region 22 of Tehran and increased risk of flooding, as well as the need for green spaces development, it was attempted to implement urban runoff harvesting to supply a part of water required the green spaces in this area.
    Method
    For this purpose, green spaces of region 22 were identified and then water requirements of different species in one year was estimated using a questionnaire filled by specialists. The annual runoff volume was also calculated.
    Findings
    Result of the calculations showed that water requirement of green spaces is 14,969,534 cubic meters while the average annual runoff volume was estimated as 33,285,441 cubic meters. According to the results, if only a quarter of the runoff (8,321,360 cubic meters) is controlled by special management, it would be possible to provide 5,55% of the water required for irrigation of green spaces, which is currently supplied by tankers and is costly.
    Discussion and Conclusion
    Finally, some methods such as earth dams, Crescent- shaped stacks and diamond-shaped stacks were suggested as a good models for water harvesting in places such as Cheetgar Forest Park, Vardavard, Letman and Khargooshdare.
    Keywords: Assistant Professor, Islamic Azad University, Sciences, Researches Branch, Tehran, Iran
  • Mohammad Ali Salehi*, Narges Ahmadi Pages 111-124
    Background and Objective
    Biodiesel is a fuel derived from renewable resources such as edible and non-edible oil-bearing seeds. Unlike conventional biodiesel processes, to simplify production process and reduce production costs, transesterification can be performed on the oil-bearing seeds directly and without prior extraction.
    Method
    In this study, application of pulsed electric field and its effects on the efficiency of mass production of ester crushed canola seed by reactive extraction with the optimum ratio of methanol to oil and concentration of catalyst were discussed. Esther mass efficiencies were compared in the processes with and without electric field.
    Findings
    According to the results, the optimal methanol to oil ratio of 1:475 and a catalyst concentration of 0.1 mol NaOH/kg methanol were obtained. Using the pulsed electric field pre-preparation method, the biodiesel mass efficiency in reactive extraction at a moderate temperature increased and reached over 76% only in 1 minute. Also, studies have shown that the using a field of 7kV/cm increases mass efficiency by 9–58.5% and increases the conversion rates compared to the control sample in moderate temperature and particles sizes of 1200-300 micron by about 1%. Study of the effective parameters showed an increase in the frequency and number of pulses, temperature and particle size, leading to increase of the efficiency of biodiesel production.
    Discussion and Conclusion
    The results indicate that the electric field pulse could be desirable as a way to generate and optimize the efficiency of the extraction process used under low temperature conditions.
    Keywords: Non-thermal process, Pulsed Electric Filed, Alkaline in-situ Transesterification, Boidiesel
  • Fariba Fathi*, Mohammad Arjomandzadegan Pages 125-137
    Background and Objective
    Providing safe and hygienic drinking water has an important effect on the health and well-being of society. This study aims to analyze microbial heterotrophy in the water network in Arak city and its correlation with physicochemical parameters and the material of water pipe network.
    Method
    In this cross-sectional study, 500 sampls have been randomly prepared from the drinking water network in Arak city in a standard condition, and some variables as HPC, MPN, free residual chlorine, turbidity, PH and temperature have been measured.
    Findings
    Evaluation of the results obtained through regression analysis has been performed. Based on the statistical analysis, HPC variables, MPN, PH and turbidity have a significant relationship with the place (P-Value <0.01). There is a direct, but not significant, relationship between HPC and temperature (P-Value <0.05), while free residual chlorine values reversely ​​associate with HPC (P-Value <0.01). Application of Pour Plate and Spread Plate Method for determining the number of HPC bacteria showed that in most cases the Pour Plate Method super performs the Spread Plate Method. Identification of the bacteria isolated from positive HPC revealed that bacillus and Micrococcaceae family have the ability to be active in high chlorine condition.
    Discussion and Conclusion
    Monitoring of HPC is necessary as an important variable and effective in the control of drinking water bacteriological quality.
    Keywords: Drinking Water, Heterotrophic Bacteria, MPN, Water Physicochemical parameters, Arak
  • Masoud Moghadam Yar, Mohammad Kazem Souri *, Elham Motalebi, Mahmoud Reza Rouzban Pages 139-152
    Background and Objective
    in agriculture, increase of water and soil salinity represents a main challenge. Salinity affects plant growth and productivity in various ways. On the other hand, compounds such as salicylic acid through signaling systems, can result in some resistance in plants. In this study, the effects of foliar application of salicylic acid with different concentrations on lolium growth and development were investigated under various salinity levels.
    Method
    This study was done as a factorial based on completely randomized design. Salicylic acid was sprayed on plants in 4 concentrations of 0, 100, 200 and 300 mg/L, and soil salinity was applied at 3 levels of 3-4, 6-7 and 9-10 dS/m using NaCl. Different plant growth and development factors were evaluated at two periods of middle and end of experiment.
    Findings
    The results of present experiment showed that salinity as well as spray of salicylic acid was effective on many morphological and physiological traits of lolium plants. At the first harvest, the highest shoot fresh and dry weight were observed in treatments with high salinity, while chlorophyll index and plant height decreased by increasing salinity levels. In the second harvest, plant height and other growth-related traits were distinctly decreased by increasing salinity levels. Spray of salicylic acid resulted in higher root fresh and dry weight as compared to control plants, while it showed no effects on shoot fresh and dry weight.
    Discussion and Conclusion
    It was concluded that application of salicylic acid could reduce salinity effects on lolium plants.
    Keywords: Grass, lolium, proline, salinity, salicylic acid
  • Malihe Amini *, Mohammad Ali Ziaei Madbouni, Arezoo Sharifi Pages 153-163
    Background and Objective
    Annually large amount of date-palm leafs are produced as waste products of agriculture are produced in Iran. In this study, the potential of date-palm leaf ashes as an inexpensive adsorbent for Cd (II) removal from aqueous solutions has been usedwas investigated.
    Method
    The studied vvariables were as pH (2-7), Cd (II) ion concentrations (50 – 350 mg/l), and adsorbent dose (0.1 – 14 g/l) in batch systems.
    Findings
    The optimum pH for the removal of Cd (II) ions was equal to 4. IExperiments for investigate of the effect of adsorbent dose showed that the removal efficiency increased with the increasing increase of adsorbent dose from 0.1 to 11g/l the removal efficiency increased and after thatafter that the, removal efficiency was stabled with the increasing increase of adsorbent dose, removal efficiency was stabled. The removal efficiency reached the highest value at 60 minutes in 100 mg/l Cd(II) concentration was highest value.
    Discussion and Conclusion
    According to the results, optimum conditions for desirable Cd(II) removal efficiency of 92.36% was obtained Cd(II) in pH 4, adsorbent dose of 11g/l and Cd(II) ions concentration of 100 mg/l. was obtained 92.36%. This study concluded indicated that, date-palm leaf ashes, have a good potential, as an adsorbent, to remove the toxic heavy metals like including cadmium from aqueous solutions.
    Keywords: Pollution, Ash, Adsorption, Cadmium, Batch systems
  • Sadaf Ahmadi Niyaz, reza zeinalzadeh *, Ali Raeispour rajabali Pages 165-177
    Background and Objective
    Considering the importance of environmental degradation and pollution problems all countries attempt to schematize and apply appropriate procedures to achieve their economical goal and mimimize the environmental destructions. Environmental degradation and environment quality are affected by many factors. The aim of this study is to investigate the effect of good governance indexes on environment quality in some selected developing countries.
    Method
    Using the panel data model during 2000-2010, the impact of good governance on environmental quality in developing countries was examined by a series of related variables.
    Findings
    The results showed that the mean good governance indexes has a direct and significant effect on the environment quality. Indeed, improvement of good governance index reduced the environmental degradation and increased the environment quality. Per capita gross domestic production and trade have a positive and significant effect on the environment quality. On the other hand, per capita energy consumption and foreign direct (FDI) investment affected the environment quality negatively, though the effect of FDI was not statistically significant.
    Discussion and Conclusion
    Thus improvement of good governance can increase the environment quality in developing countries
    Keywords: Environment Quality, Good Governance, Developing Countries, Panel Data
  • Mojgansadat Azimi *, Gholamreza Rahbar, Shahrouz Mansouri Pages 179-192
    Background and Objective
    Rangelands are very important in country economy in terms of grazing livestock, soil and water conservation and other services to the community. Therefore, systematical and careful management of these lands is necessary. Rangelands of Golestan province were one of the best rangelands of Iran in the past. However, high rate of population growth and sever dependence of the population to natural resources and rangelands caused plant coverage degradation. Floodwater spreading is one of the corrective practices that can be performed with certain goal in the rangelands. Site selection and prioritization of the areas suitable for floodwater spreading and infiltration of flood into the groundwater table are among the most important stages of these projects.
    Method
    GIS and AHP model have been introduced as a suitable method for site selection of the areas appropriate for floodwater spreading system in the Gorgan Rud watershed. In this the Boolean scouring method with two values was used and compared with AHP method.
    Findings
    Initially, the unsuitable areas were determined by AHP method. Then the remaining options derived from model results based on the comments. By site selection, the suitable areas were identified and the obtained inconsistency factor (0.08) proved that criteria weighing for locating the suitable areas for floodwater spreading is correct.
    Discussion and Conclusion
    The results of this study also showed that the areas suggested for floodwater spreading are near the wells and springs, especially in the north and north-west of the watershed. Results showed that investigation of natural factors and constraints based on the Boolean method was not suitable for locating the appropriate areas for floodwater spreading in Gorganrud watershed.
    Keywords: Rangeland mangement, floodwater spreading, AHP, BOOLEAN
  • amir houshang ehsani *, Mojtaba Shakeryari Pages 193-208
    Background and Objective
    Images classification is one of the important techniques for interpretation of satellite images that is widely used in survey of earth changes. In the meantime, satellite data has been recognized as the best tool for detection and evaluation of changes due to its update information, low costs and variety of forms. Therefore, land use/land cover map is one of the most important information required by the environmental managers and planners. On the other hand, in recent years, artificial neural network method has been used widely for the classification of satellite data. The aim of this study is to compare three different methods for land cover classification using 2014 OLI image over a 26-year period.
    Method
    In this study, digital data of OLI (2014) sensor was used in order to optimize image classification method. Initially, the image was corrected in terms of geometry and radiometry in the ENVI software. Then IDRISI software was used for image classification using three different methods fuzzy artmap, multilayer perceptron artificial neural networks and support vector machine. Finally, land cover maps were classified into five categories: water, vegetation, canebrake, barren lands and saline lands. To evaluate accuracy with the help of user accuracy, producer accuracy, overall accuracy, kappa coefficient and error matrix, the created map was compared with the ground reality map created by GPS, Google Earth images and field observations.
    Discussion and Conclusion
    The results of image accuracy evaluation showed that among the applied methods the fuzzy artmap algorithm had the highest accuracy in classification of satellite data with an overall accuracy of 94.68 and kappa coefficient of 0.91 compared to both multilayer perceptron artificial algorithm with an overall accuracy of 92.99 and kappa coefficient of 0.89 and support vector machine with an overall accuracy of 90.93 and kappa coefficient of 0.85. This study showed that classification of fuzzy artmap artificial neural network algorithm has a high capability to create the land cover map with high accuracy.
    Keywords: Artificial Neural Networks, Land Cover Classification, International Hamoun Wetland, Satellite Data
  • maedeh dehghani tafti *, Ehsan Parvane Aval Pages 209-224
    Background and Objective
    Electronic waste management and disposal have been one of the main problems in recent decades. Government policies and management programs in the country have a huge impact on the production and management of electronic waste. Privatization programs in the country could lead to fundamental changes in the function of economy and waste management.
    Method
    This study examines the amount of electronic and computer wastes, attitudes and knowledge about environmental and health effects of electronic wastes and the current waste management system in thirty organizations in three types of governmental, non-govermental and private organizations in Yazd and its suburbs using a questionnaire and collection of computer waste data.
    Findings
    The results showed that the public non-governmental organizations have a higher percentage of computer waste production than the total annual purchase of computer (28% and 20% compared to governmental organizations with 3.7%). In this study, the amount of computer waste anually produced in the 30 studied organizations was estimated to be about 2.1 tons.
    Discussion and Conclusion
    The considerable amount of computer waste production along with other electronic waste produced in different parts of the city and its suburbs can be used as raw materials required in electronic waste recycling centers. Electronic waste recycling can save resources, prevent the pollution cused by entry of toxic compounds such as lead and cadmium into the environment, contribute to recovery of valuable metals such as copper, finally leading to economic development and job creation.
    Keywords: Electrical, Electronic Wastes, Privatization, Waste Production, Computer Systems
  • Zeinab Kasraei *, Ameneh Haji Heidari Pages 225-237
    Background and Objective
    The large volumes of flared gas in Iran, leads to waste of energy reserves, loss of potential income and significant environmental pollution. In order to avoid gas flaring, the use of new technologies is necessary, in Iran as the world’s third gas flaring country.
    Method
    In this paper, an overview of new gas technologies has been provided and the cost-benefit analysis of utilizing gas to liquids technology has been conducted on flare gas in exploited‎ phases of “South-Pars” gas field refineries using COMFAR III software.
    Findings
    The results show that application of gas to liquids technology in Iran for this purpose is economically justified with high net present value (NPV) and considerable internal rate of return (IRR) as the economic evaluation criteria.
    Discussion and Conclusion
    Since environmental effects, social costs of pollutions and benefits of emissions reduction are included in environmental cost-benefit Analysis, valuation of the project has been also done considering the mentioned factors.
    Keywords: Flared Gas, South Pars Gas Field, New Gas Technologies, Cost- Benefit Analysis, Clean Development mechanism
  • Ali salmanpour * Pages 239-255
    Background and Objective
    Survey environmental pollution is an important issue of environmental economics. Environmental pollution is the most important problem facing humanity in the present age. With increasing population, the rate of changes in the environment intensifies especially if the population does not have knowledge of how to protect the environment, this problem increases. The role of human resources in the production process and therefore the quality of the environment from the perspective of economic theory, have been significant changes over time. The aim of this study was to investigate the effect of petroleum products, human capital and the population on environmental pollution in the Iranian economy during the 1357 to 1393.
    Method
    In this study, Environmental pollution model is estimated by using an Auto Regressive Distributed Lag Model (ARDL), this model, CO2 emissions are considered as indicators of environmental pollution.
    Findings
    The findings of the long-term model show Banerjee, Dorado and Master t-test, for models was -3.35 and long-term relationship between variables was confirmed. Including error correction model coefficients showed that 41.53 percent of imbalance is a period of adjustment in the next period. The model tries to adjust its medium speed.
    Discussion and Conclusion
    The results show a positive relationship between oil consumption, population and national income on environmental pollution. The results showed a negative relationship between human capital and environmental pollution as well. Therefore, it is suggested by reducing the consumption of petroleum products subsidies and to encourage consumers to use clean energy reduce the amount of environmental pollution.
    Keywords: Carbon Dioxide Emissions, Environmental Kuznets Curve, ARDL
  • Maryam Malekoutian, Rasoul Karamiani *, Nasrullah Rastegar, Pouyani Pages 257-264
    Background and Objective
    Kangavar County is located in the eastern regions of Kermanshah Province. Since the herpetofauna of Kangavar County is rich, and no biosystematics studies have already been done in this region, the aim of the present study is to investigate the faunistic of snakes in this area.
    Method
    The study area is located in the western margin of the Iranian Plateau between 34°30' N and 47°58' E. All specimens were collected from different regions of Kangavar County during the survey from 2014 to 2015 by a snake Tongs stick grabber 120 cm, and sometimes, by Hook stick. Specimens were identified according to Latifi (2000) and Leviton et al. (1992).
    Findings
    The collected specimens represented seven species, six genera and four families including the family Colubridae: Collared Dwarf Racer Eirenis collaris, Dotted Dwarf Racer, Eirenis punctatolineatus; Dice snake, Natrix tessellata; Zebra Snake, Spalerosophis microlepis; the family Typhlopidae:Greek Blind snake, Typhlops vermicularis;thefamily Lamprophiidae: Eastern Montpellier Snake, Malpolon insignitus; and the familyViperidae:Levantine Viper, Macrovipera lebetina. Among the identified species, Malpolon insignitus is semi-venomous and Macrovipera lebetina is venomous.
    Discussion and Conclusion
    The current study recorded seven species belonging to six genera and four families (Colubridae, Viperidae, Typhlopidae and Lamprophiidae) in Kangavar County, Kermanshah Province. The Colubridae with four species showed the highest diversity among the families represented.
    Keywords: Faunistic, Snake, Kangavar County, Kermanshah Province
  • Hossein Nazmfar *, Ali Eshgheichharborj, Saide Alavi, Soraya Eshghei Pages 265-282
    Background and Objective
    Following the uncontrolled growth of cities, several approaches were raised to provide favorable conditions of life for present and future generations. One of the major approaches is a healthy city approach; however, to find out which city is healthy and what level of health it bears as compared to other cities is yet complex and ambiguous.
    Method
    This study aimed to analyze the indicators of a healthy city in urban settlements of Ardabil province. Ardabil city was ranked based on on 42 criteria for health indicators. In this study it is attempted to measure the weight of a healthy city by network analysis process (ANP. TOPSIS multi-criteria decision-making models were also used to evaluate urban settlements.
    Findings
    Spatial analysis of health indicators in urban settlements of Ardabil province, stating that Kowsar, Sarein, and Namin townships are developed, Kalkal Township is partially deprived and Bilesuar, Meshkin Shahr, Ardabil and Pars Abad townships are deprived.
    Discussion and Conclusion
    The results show a significant relationship between the population and ranking of each city, so that Pars Abad, Meshkin Shahr and Ardabil are the most populous townships of the province and ranged as less provilaged interms of healthy city indicators. The results of the study area mapped in the GIS environment.
    Keywords: Healthy city, Spatial analysis, Ardabil province, TOPSIS, ANP
  • Morteza Adib, Saeid Norouzian, Maleki * Pages 283-305
    Background and Objective
    Sustainable development with emphasis on environmental sustainability addresses the interaction between humans and the environment. In this study, it has been attempted to investigate and realize a clear understanding of the principles that affect the issue of sustainability in environmental design.
    Method
    The collected data were analyzed through the content analysis. Following the identification of the criteria, the Delphi study was set up to identify which of them were most important and to derive the priority weightings for each. This study comprised two questionnaire rounds that were sent to two different sets of panel members. 45 invitations were sent out. The experts were selected from the people with substantial knowledge in the field of planning and design. They were from the pool of academics and practitioners involved in environmental design, landscape architecture and urban design. 31 experts agreed to participate and completed the first and second rounds, while 16 architects and 15 landscape architects participated in both rounds, meeting the target.
    Findings
    “Importance” indicates whether such attributes were deemed important by the expert; “suitability” indicates whether such attributes, while important, were suitable tools to evaluate the sustainability in environmental design. This study represents the results of the ranking and weighting of the factors by the experts according to a set of factors.
    Discussion and Conclusion
    The results of ANOVA showed statistically significant differences among the architects and landscape architects and their opinions about several factors.
    Keywords: Sustainability, Architecture, Landscape architecture, Delphi technique