فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 80، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صغری حسین زاده، محسن جهان*، مهدی نصیری محلاتی، کمال حاج محمدنیا قالیباف صفحات 267-287
    به منظور ارزیابی کارایی مصرف نیتروژن در کشت مخلوط ردیفی جایگزینی دو گیاه ذرت و لوبیا، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 94-1393 و 95-1394 اجرا شد. نسبت های کاشت شامل کشت مخلوط ردیفی ذرت و لوبیا با نسبت 50 :50، ذرت و لوبیا با نسبت 67 : 33 و ذرت و لوبیا با نسبت 33 : 67 و کشت خالص ذرت و لوبیا، به عنوان کرت اصلی و مصرف کود نیتروژن (55 کیلوگرم در هکتار) و عدم مصرف کود نیتروژن به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شدند. عملکرد دانه و زیست توده دو گیاه اندازه گیری و کارایی جذب، تبدیل و مصرف (بهره وری) نیتروژن و سهم هر یک از اجزای بهره وری محاسبه شدند. نتایج نشان داد که نسبت های کشت مخلوط ذرت و لوبیا و مصرف کود نیتروژن، اثر معنی داری بر عملکرد دانه و زیست توده هر دو گیاه داشتند. حداکثر عملکرد دانه و زیست توده لوبیا (به ترتیب 1/3462 و 5/10124 کیلوگرم در هکتار) و ذرت (به ترتیب 1/5974 و 2/18321 کیلوگرم در هکتار) در کشت های خالص لوبیا و ذرت بدست آمد. ارزیابی بهره وری نیتروژن بر اساس عملکرد دانه نشان داد که در کلیه تیمارها، کارایی تبدیل نیتروژن سهم بالاتری داشت. در تیمار مصرف کود نیتروژن، مخلوط ردیفی50 :50 لوبیا و ذرت از کارایی جذب بالاتری برای هر دو گونه برخوردار بود. بالاترین نسبت برابری زمین بر اساس عملکرد دانه (10/1)، بر اساس کارایی جذب نیتروژن (30/2) و بر اساس بهره وری نیتروژن (بر حسب عملکرد دانه: 98/1 و بر حسب عملکرد زیست توده: 02/2) مربوط به نسبت کاشت 50 :50 ذرت و لوبیا بود. بر اساس نتایج این آزمایش به نظر می رسد که کشت مخلوط ردیفی ذرت و لوبیا، راه حل بوم سازگار مناسبی جهت کاهش تلفات نیتروژن، بهبود کارایی جذب نیتروژن، اجتناب از مصرف بی رویه کودهای شیمیایی و بهبود بهره وری کودهای شیمیایی در بوم نظام های زراعی می باشد.
    کلیدواژگان: ذرت، زیست توده، کارایی جذب نیتروژن، کشت مخلوط ردیفی و لوبیا
  • اسماعیل قلی نژاد، همایون کانونی*، معروف خلیلی صفحات 288-302
    به منظور برآورد اثر ژن و پارامترهای ژنتیکی عملکرد دانه و برخی از صفات مورفولوژیک در شش رقم و لاین نخود همراه با بذور حاصل از تلاقی دای آلل کامل آن ها، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گریزه سنندج در سال 96-1395 اجرا شد. نتایج نشان داد که ژنوتیپ های نخود از نظر کلیه صفات مورد ارزیابی تفاوت معنی داری داشتند. بر مبنای نتایج تجزیه دای آلل به روش هیمن، واریانس های ژنوتیپی به اجزای ژنتیکی افزایشی و غیر افزایشی تقسیم شدند. جزء ژنتیکی افزایشی برای کلیه صفات به جز وزن 100 دانه معنی دار بود. جزء غیرافزایشی نیز برای کلیه صفات در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. کمترین و بیشترین درجه غالبیت به ترتیب برای ارتفاع بوته و تعداد دانه در غلاف به دست آمدند. میانگین درجه غالبیت، حاکی از غالبیت ناقص ژن ها برای تعداد روز از کاشت تا رسیدگی و تعداد دانه در غلاف و فوق غالبیت برای سایر صفات بود. وراثت پذیری عمومی در دامنه 91/0 (برای تعداد غلاف در بوته) تا 68/0 (برای وزن 100 دانه) متغیر بود. بیشترین و کمترین مقدار وراثت پذیری خصوصی (به ترتیب 73/0 برای تعداد روز تا گلدهی و 06/0 برای عملکرد دانه) بدست آمد. نتایج تحلیل گرافیکی Wr/Vr نشان داد که برای تعداد روز از کاشت تا گلدهی، وزن 100 دانه و عملکرد دانه، غالبیت کامل وجود داشت. برای صفات تعداد روز از کاشت تا رسیدگی و تعداد دانه در غلاف، عرض از مبدا مثبت و غالبیت ناقص حاکم بود. برای تعداد غلاف در بوته و ارتفاع بوته، عرض از مبدا منفی و عمل ژن فوق غالبیت بود و برای عملکرد دانه، همه والدین به جز ILC 482، نزدیک به مبدا محور مختصات قرار داشته و تعداد آلل های غالب بیشتری را در بر داشتند. بر اساس نتایج این آزمایش به نظر می رسد که تلاقی رقم آزاد با لاین هایی که پتانسیل عملکرد بالا دارند، مناسب تر بوده و ترجیحا تلاقی ها بین والدینی که در نمودار Wr/Vr دورتر از مبدا مختصات قرار دارند، انجام شود.
    کلیدواژگان: اجزای واریانس، تجزیه ژنتیکی، نخود، وراثت پذیری و هتروزیس
  • فریبا شفیعی کویج، آقافخر میرلوحی*، محمد مهدی مجیدی، قدرتاللهسعیدی، محمد بادپر، قاسم ویسی صفحات 303-314
    گونه های وحشی گلرنگ منابع مهمی از نظر دارا بودن ژن های مطلوب برای بهبود بسیاری از صفات مهم گلرنگ زراعی مانند افزایش تحمل خشکی، شوری و عملکرد محسوب می شوند. به همین جهت برای دستیابی به بازده ژنتیکی بالا در نسل های بعد، خویشاوندان وحشی تلاقی پذیر با گونه اهلی گلرنگ از اهمیت خاصی برخوردار هستند. در آزمایش حاضر سه گونهC. tinctorius, C. palaestinus و C. oxyacanthus با یکدیگر تلاقی داده شده و سه جمعیت در حال تفرق از آنها بدست آمد. ترکیب روش گزینش تک بوته (Single plant selection; SPS) و شاخص تحمل تنش (Stress tolerance index; STI) برای هر سه جمعیت مورد مطالعه در نسل های F4 و F5 انجام شد و بازده ژنتیکی برای تمامی صفات مورد ارزیابی از جمله عملکرد دانه در هر دو محیط تنش خشکی و بدون تنش بدست آمد. نتایج نشان داد که ژنوتیپ ها از گروه های A و D در نسل F4، دقیقا در همان گروه هایA و D نمودار سه بعدی نسل F5 قرار گرفتند که نشان دهنده کارایی بالای گزینش می باشد. پاسخ به گزینش در جمعیت های حاصل از تلاقی بین گونه ای در محیط های تنش و بدون تنش معیارهای مناسبی را برای بهبود عملکرد دانه مشخص کرد. مقادیر بالای پاسخ به گزینش به همراه برآورد بالایی از وراثت پذیری عمومی برای چندین صفت، نشان دهنده مشارکت بیشتر تنوع ژنتیکی نسبت به عوامل محیطی بود. نتایج نشان داد که تعداد دانه در طبق، قطر طبق، وزن طبق، وزن صد دانه و تعداد انشعابات جانبی با دارا بودن وراثت پذیری خصوصی بالا در شرایط تنش خشکی می توانند به عنوان صفات مهم و کلیدی در برنامه های اصلاحی گلرنگ مورد استفاده قرار گیرند. بر اساس نتایج این آزمایش، ترکیب STI با SPS در شناسایی ژنوتیپ های برتر در نسل های در حال تفرق تلاقی های بین گونه ای گلرنگ در محیط های تنش خشکی و بدون تنش مناسب است.
    کلیدواژگان: پاسخ به گزینش، تلاقی بین گونه ای، تنش خشکی، گلرنگ و وراثت پذیری
  • سجاد رحیمی مقدم، حامد عینی نرگسه، رضا دیهیم فرد*، مسعود حقیقت صفحات 315-328
    افزایش دمای حاصل از تغییر اقلیم فرآیندهای مختلف گیاهی مانند فتوسنتز، تنفس و توزیع و تخصیص تولیدات فتوسنتزی را تحت تاثیر قرار می‎دهد. تحقیق حاضر به منظور پیش‎بینی اثر تغییر اقلیم بر عملکرد دانه ذرت در دو سناریوی RCP4.5 و RCP8.5 با استفاده از مدل APSIM (Agricultural Production Systems sIMulator) برای دوره 2040 تا 2070 در سه شهرستان کرمانشاه، کنگاور و اسلام آباد غرب انجام شد. برای این منظور، وضعیت اقلیمی آینده با استفاده از داده های اقلیمی بلندمدت پایه این شهرستان ها و با استفاده از روش AgMIP (The Agricultural Model Intercomparison and Improvement Project) برای سال های 2040 تا 2070 پیش بینی شد. نتایج نشان داد که در هر سه منطقه مورد بررسی، میانگین دما در سناریوهای (Representative Concentration Pathway4.5) RCP4.5 و (Representative Concentration Pathway8.5) RCP8.5 به‎طور متوسط به ترتیب 11 و 23 درصد افزایش خواهد یافت. نتایج شبیه‎سازی با استفاده از مدل APSIM نشان داد که بیشترین عملکرد دانه ذرت در دوره پایه در شهرستان کنگاور (14399 کیلوگرم در هکتار) و کمترین مقدار در شهرستان کرمانشاه (7741 کیلوگرم در هکتار) بوده است. نتایج شبیه‎سازی در شرایط تغییر اقلیم در هر دو سناریوی RCP4.5 و RCP8.5 نشان داد که با افزایش میانگین دما در طول فصل رشد (به ترتیب 5/0 و 2 درجه سانتی‎گراد) و کاهش طول فصل رشد (به ترتیب 5 و 6 درصد)، عملکرد دانه ذرت در مقایسه با دوره پایه به ترتیب 69 و 90 درصد کاهش خواهد یافت. نتایج این آزمایش نشان داد که در شرایط تغییر اقلیم، گلدهی ذرت در دماهای بالا انجام می شود و این موضوع باعث کاهش عملکرد دانه این گیاه می شود، بنابراین پیشنهاد می شود که با تغییر زمان کاشت ذرت در مناطق یاد شده از مصادف شدن دوره حیاتی گل‎دهی با اوج گرما در جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: افزایش دما، ذرت، سناریوی اقلیمی، شبیه‎سازی، AgMIP و مدل رشد گیاه
  • علی مومنی*، علی محدثی، مهرداد عمواقلی طبری، فاطمه توسلی لاریجانی، وحید خسروی صفحات 329-344
    بهبود صفات و ویژگی های ارقام بومی و اصلاح شده برنج ایرانی از مهم ترین برنامه های تحقیقاتی برنج در کشور محسوب می شود. در همین ارتباط تعداد هفت لاین خالص اصلاحی منتخب برنج در سه سال (1393 تا 1395) و چهار منطقه تنکابن، آمل، بابل و بهشهر در استان مازندران از نظر پایداری عملکرد و اثر متقابل ژنوتیپ در محیط مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تفاوت بین ژنوتیپ ها از نظر اغلب صفات از جمله ارتفاع بوته، تعداد خوشه در بوته، تعداد دانه پر در خوشه و عملکرد دانه در اغلب محیط ها معنی دار بودند. لاین G1 (AN74؛ حاصل از تلاقی نعمت/علی کاظمی)، بطور معنی داری زودرس تر از سایر لاین های امیدبخش بود و با رقم زودرس طارم محلی در یک گروه قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر سال ، اثر متقابل سال در مکان، ژنوتیپ در مکان و سال در مکان در ژنوتیپ بر عملکرد لاین های مورد ارزیابی معنی دار بود. نتایج تجزیه پایداری عملکرد ژنوتیپ ها نشان داد که لاین G1 (AN74)، با شیب خط رگرسیونی غیر معنی دار (62/0=bi) و میانگین عملکرد 6500 کیلوگرم در هکتار، دارای پایداری اختصاصی برای مناطق مرکزی مازندران بود. لاین G7، (TS84)، با شیب خط رگرسیونی غیرمعنی دار (89/0) و عملکرد دانه 8089 کیلوگرم در هکتار، از پایداری عمومی بالایی برخوردار بود. تجزیه اثر متقابل ژنوتیپ در محیط به روش امی (AMMI) نشان داد که تنها مولفه های اثر متقابل اول و دوم بر عملکرد دانه معنی دار بودند و به ترتیب 8/36 و 1/26 درصد از تغییرات اثر متقابل ژنوتیپ در محیط بر عملکرد دانه را توجیه کردند. نتایج نشان داد که لاین زودرس و پاکوتاه G1 (AN74) با میانگین عملکرد 6500 کیلوگرم در هکتار دارای پایداری مناسبی در مناطق مرکزی مازندران (آمل و بابل) و لاین متوسط رس و پاکوتاه G7 (TS84؛ حاصل از تلاقی SHZ2/طارم محلی) با میانگین عملکرد 8089 کیلوگرم در هکتار در اغلب محیط ها دارای پایداری بالاتر و نوسان عملکردی کمتری نسبت به سایر ژنوتیپ ها بود. لاین G1 (AN74؛ حاصل از تلاقی نعمت/علی کاظمی) دارای کوتاه ترین ارتفاع بوته (7/85 سانتی متر) و زودرس ترین لاین (97 روز از بذرپاشی در خزانه تا برداشت) بود. بدین جهت، دو لاین AN74 و TS84 به عنوان ژنوتیپ های مناسب جهت ادامه بررسی در آزمایشات تحقیقی ترویجی و ارزیابی های به زراعی قابل توصیه هستند.
    کلیدواژگان: برنج، تجزیه واریانس مرکب، پایداری عملکرد، رگرسیون و لاین امیدبخش
  • سیده آمنه روحانی، علی مومنی*، علی اکبر عبادی، بهزاد قره یاضی صفحات 345-361
    این تحقیق به منظور اعتبارسنجی تعداد 10 نشانگر ریزماهواره پیوسته با ژن ها و جایگاه های مختلف تحمل شوری از جمله ژن Saltol که به فاصله صفر تا هشت سانتی مورگان از جایگاه های ژنی قرار داشته و ارزیابی تنوع آللی این ژن ها در 59 ژنوتیپ
    برنج طی سال های90-1388 در موسسه تحقیقات برنج کشور انجام شد. در این آزمایش ارزیابی برای تعدادی از صفات مورفولوژیک مهم مرتبط با تحمل تنش شوری شامل نمره تحمل شوری، ارتفاع گیاهچه، وزن خشک ریشه، وزن خشک اندام هوایی و محتوای آب نسبی برگ انجام شد. ژنوتیپ های برنج در مرحله گیاهچه ای در دو تیمار 9/0 دسی زیمنس بر متر (بدون تنش)
    و 12 دسی زیمنس بر متر (تنش شوری) مورد ارزیابی قرار گرفتند. غربال مولکولی با استفاده از 10 نشانگر مورد استفاده در ژنوتیپ های برنج مورد مطالعه، 60 آلل را در ژنوتیپ های برنج ایجاد نمود. نتایج حاصل از تجزیه رگرسیون لجستیک نشان داد که از 10 جایگاه ریزماهواره پیوسته، چهار نشانگر توجیه کننده تغییرات در واکنش به شوری به ترتیب RM315 برای ارتفاع گیاهچه، RM223 برای وزن خشک ریشه و ارتفاع گیاهچه، RM3627 برای وزن خشک ریشه، ارتفاع گیاهچه و محتوای آب نسبی برگ و RM8094 برای برای وزن خشک ریشه و محتوای آب نسبی برگ بودند. بر اساس تجزیه خوشه ایبراساس داده های مولکولی با استفاده از ضریب Yule و روش UPGMA، ژنوتیپ های برنج به پنج گروه تقسیم شدند. با توجه به اینکه سه نشانگر پیوسته شناسایی شده (RM8094 ، RM3627 و RM315) روی کروموزوم یک واقع شده و با ژن Saltol نیز پیوسته هستند، می توان از آنها در شناسایی ژنوتیپ های متحمل و حساس برنج استفاده کرده و ژنوتیپ های واجد این جایگاه ها را در برنامه های اصلاح برای تحمل به شوری مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: برنج، تنش شوری، تنوع ژنتیکی، ریزماهواره و نشانگرهای پیوسته
|
  • Soghra Hosseinzadeh, Mohsen Jahan*, Mahdi Nassiri Mahallati, Kamal Haj Mohammadnia Ghalibaf Pages 267-287
    To evaluate nitrogen use efficiency in intercropping replacement ratios of maize and bean, an experiment was conducted during two successive cropping years of 2014-2015 and 2015-2016 at Agricultural Research Station, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran. Experimental factors were arranged as split plots in randomized complete block design with three replications. The main plots consisted of sole culture of maize and bean, row intercropping with ratios of 50%:50%, 67%:33% (2 rows of maize: 1 row of bean) and 33%: 67% (1 row of maize: 2 rows of bean). Application and no-application of nitrogen (N) fertilizer (55 kg.ha-1) were assigned to sub plots. The results showed that different ratios of maize and bean intercroppings and application of nitrogen fertilizer had significant effects on grain yield and biomass as well as nitrogen use efficiency indices (such as uptake, utilization and productivity). Maximum grain yield and biomass of bean (3462.1 and 10124.5 kg.ha-1 respectively) and maize (5974.1 and 18321 kg.ha-1, respectively) were obtained from sole cropping of bean and maize. In both crops, N utilization efficiency was higher in all treatments when nitrogen productivity was calculated using grain yield. In nitrogen application treatment, the row intercropping ratio of 50:50 of bean and maize had higher nitrogen uptake efficiency for both crops. Also, the ratio of planting 1 maize: 1 bean (50% maize: 50% bean) had the highest total land equivalent ratio (1.10) using grain yield, nitrogen uptake efficiency (2.30) and nitrogen productivity efficiency (using grain yield (1.98) and biological yield (2.02)). Therefore, it can be concluded that the use of maize and bean row intercropping is an environmental friendly cfrop management pratctice to reduce nitrogen losses and improve its uptake efficiency, and to prevent the excessive use of chemical fertilizers and improve the productivity of these inputs in agroecosystems.
    Keywords: Bean, Biological yield, Maize, Nitrogen uptake efficiency, Row intercropping
  • Esmaeil Gholinejad, Homayon Kanoni*, Maroof Khalili Pages 288-302
    To estimate gene action and genetic parameters of seed yield and some morphological traits, six variety and lines of chickpea as well as seed derived from their diallel crosses were evaluated in a randomized complete block design with four replications in 2016-17 at Gerizeh research station of Sanandaj, Iran. Significant differences were identified among genotypes for all traits. Genotypic variances were partitioned into additive and non-additive genetic components using Hayman method. Additive genetic component were significant for all traits excluding one-hundred seed weight. Non-additive component was significant for all traits at 1% probability level. The highest and lowest degrees of dominance were observed for plant height and number of seed per pod, respectively. Mean of dominance ratio revealed genes partial dominance for days from sowing to flowering and seeds per pod, and over dominance for other traits. Broad-sense heritability estimates ranged from 0.91 for number of pod per plant to 0.68 for seed weight. Highest and lowest values of narrow-sense heritability were estimated from 0.73 for days to flowering to 0.06 for seed yield, respectively. Graphical analysis of Wr /Vr indicated that there was a complete dominance for days from sowing to flowering, 100 seed weight and seed yield. For days from sowing to maturity, number of seed per pod, intercept was positive, and controlled by partial dominance gene action. On the other hand, for number of pods per plant and plant height, the intercept was negative and the gene action was over dominance. For seed yield, except ILC 482, the parents were close to the origin of the coordinate axis and contained more dominant alleles. It is concluded that crossing cv. Azad with high yield potential cultivars can be more suitable, and for this purpose the parents that were located farther from intercept in Wr /Vr diagram are preferred.
    Keywords: Chickpea, Components of variance, Genetic analysis, Heterosis, Heritability.
  • Fariba Shafiei, Koij, Aghafakhr Mirlohi*, Mohammad Mahdi Majidi, Ghodrat alah Saeidi, Mohammad Badpar, Ghasem Veisi Pages 303-314
    Wild relatives of safflower are considered a useful source of desirable genes to develop improved cultivars for important agronomic and physiologic traits such as drought and salinity tolerance as well as increasing seed yield. Among wild species, cross compatible species are highlighted to obtain high genetic gain in next generations. In the present study, Carthamus tinctorius, C. palaestinus and C. oxyacanthus were crossed with each other and three segregating populations were developed. Single plant selection (SPS) and stress tolerance index (STI) were jointly employed in F4 and F5 generations for these three populations. Genetic gain was obtained under both water stress and non-stress conditions for several traits including seed yield. Genotypes from A and D groups of the three-D plots in F4 generation were repeated exactly in the same groups in the three-D plots of F5 generation indicating a very high selection efficiency. Response to selection in different interspecific populations under water stress and non-stress conditions identified suitable criteria for improving seed yield. High response to selection plus high broad sense heritability for several traits indicated the contribution of genetic variation more than environmental factors. Number of seed per capitulum, capitulum diameter, capitulum weight, 100-seed weight and number of branches had high narrow-sense heritability, and could be suggested as important and key traits for safflower breeding programs in water limited conditions. It is concluded that combining STI with SPS method in safflower interspecific breeding may efficiently identify superior genotypes in the early segregating generations under water stress and non-stress conditions.
    Keywords: Drought stress, Heritability, Interspecific hybridizations, Response to selection, Safflower.
  • Sajad Rahimi, Moghaddam, Hamed Eyni Nargeseh, Reza Deihimfard*, Masoud Haghighat Pages 315-328
    Rising temperature as consequences of climate change could affect on the various processes such as photosynthesis, respiration, partitioning of assimilates and ultimately grain yield of agricultural crops. The present experiment was conducted to simulate the impacts of climate change on maize grain yield under two future climate change scenarios (RCP4.5 and RCP8.5) using APSIM model in three counties of Kermanshah province (Kermanshah, Kangavar and Eslamabad Gharb). Future climate data were projected by using long-term climatic data for the baseline period of 1980-2010 and AgMIP methodology for the mid-future (2040-2070). The results showed that, on average, the mean temperature increased up to 11 and 23 percent under RCP4.5 and RCP8.5 scenarios when compared to the baseline, respectively. The maximum and minimum grain yields in the baseline were obtained in Kangavar (14399 kg.ha-1) and Kermanshah (7741 kg.ha-1), respectively. Simulation results also showed that average temperature during growing season rised (0.5 and 2 ˚C under RCP4.5 and RCP8.5, respectively) and length of growing season decreased (5 and 6 percent under RCP4.5 and RCP8.5, respectively) which resulted in a reduction in maize grain yield from 69 to 90 percent under RCP4.5 and RCP8.5, respectively. Results illustrated that under climate change conditions, flowering of maize may coincide with high temperatures and this may reduce maize grain yield, therefore, it can be suggested that changing the sowing dates in the target regions prevents the coincidence of the critical flowering stage with heat stress.
    Keywords: AgMIP, Climate change scenario, Crop model, Maize, Rising temperature, Simulation.
  • Ali Moumeni*, Ali Mohaddesi, Mehrdad Amo, oughli, Tabari, Fatemeh Tavassoli, Larijani, Vahid Khosravi Pages 329-344
    Improvement of rice characteristics of Iranian traditional and high-yielding cultivars is very important in rice breeding programmes for sustainable rice production in Iran. Therefore, a total of seven advanced promising breeding lines of rice were tested for their adaptability and genotype × environment interaction in 2014 to 2016 and four locations at Amol, Babol, Behshahr and Tonekabon, Iran. Results of analysis of variance showed significant differences among these promising breeding lines and their parents as well as check cultivars for important characteristics such as grain yield, plant height, panicle number per plant, grain per panicle most of environments. It's found that promising breeding line G1 (AN74), originated from Alikazemi × Nemat, was significantly early maturity as compared with other lines, and was similar to Tarom-Mahalli, a local variety. Combined analysis of variance indicated that year, year × location, genotypes × location and year × location × genotype interaction effects were significant on grain yield. According to the adaptability analysis for grain yield, we found that two promising breeding lines; AN74 (G1) with bi=0.62 and an average yield of 6500 Kg/ha showed specific adaptation in central Mazandaran, while genotype TS84 (G7) with bi=0.89 and average yield of 8089 kg.ha-1 with higher yield and yield stability in most of the environments. Analysis of genotype × environment interaction through AMMI method showed that two first components of interaction (IPCA1 and IPCA2) were significant explained 36.8 and 26.1 percent of the variation in grain yield, respectively. The promising breeding line AN74, of Ali-Kazemi background, with an average of 97 days to 50 percent flowering, plant height of ~85 cm and intermediate amylose content (20~24 %) was identified as a suitable promising breeding line for centeral areas of Mazandaran. Another suitable promising breeding line with Tarom background, TS84, was well adapted to rice growing areas in Mazandaran. Therefore, these two promising breeding lines; AN74 and TS84 can be considered for further verifications on farmers’ fields for being released as new rice cultivars.
    Keywords: Combined analysis of variance, Promissing lines, Regression, Rice, Stability of grain yield.
  • Seyedeh Amene Rouhani, Ali Moumeni*, Ali Akbar Ebadi, Behzad Ghareyazie Pages 345-361
    Ten SSR morkers linked to different genes and QTLs responsible for the salinity tolerance in rice, including Saltol QTL which located between zero to 8 CM of the genes, were used to validate their co-segregation with salinity tolerance. Fifty nine diverse rice genotypes including local and improved cultivars mostly from Iran and few exotic rice genotypes were tested during 2009-2011 at Rice Research Institute of Iran, and data were collected on several important traits such as salinity tolerance, seedling height, root dry matter, shoot dry matter and leaf relative water content (RWC). The treatments were: a. control with an electrical conductivity of 0.9 dS.m-1 and b. salinity stress with EC = 12 dS.m-1 for all rice genotypes at seedling stage. Molecular screening for 10 SSR linked marker showed that they amplified 60 alleles among rice genotypes. We identified four SSR markers which significantly co-segregated with at least one trait that was involved in salinity tolerance including; RM315 with seedling height, RM223 with root dry weight and seedling height, RM3627 with root dry weight, seedling height and RWC; and RM8094 with root dry weight and RWC. Molecular data clustering through UPGMA method and Yule coefficient also classified rice genotypes into five major clusters with tolerance to susceptible reactions. As three aforementioned SSR markers; RM315, RM3627 and RM8094 are located on chromosome 1, closely linked to Saltol QTL, and co-segreated with different traits in this experiment, they could be employed to differentiate salinity tolerant rice genotypes in rice breeding programs in Iran.
    Keywords: Genetic diversity, Linked markers, Salinity stress, Microsatellite, Rice.