فهرست مطالب

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سر برآور هم چو کوهی ای سند!
    ابراهیم سوزنچی کاشانی * صفحات 1-2
    اولین برنامه توسعه شوروی از سال 1928 تا 1932 ادامه داشت. آمارها خیره کننده بود و تقریبا برنامه از تمامی اهداف خود در صنعتی شدن پیشی گرفت. 86درصد سرمایه گذاری ها بر روی صنایع سنگین صورت گرفت و کارخانه ها زودتر از موعد افتتاح شده بودند و ظرفیت تولیدی فراتر از انتظار توسعه یافته بود. برنامه دوم اگرچه هدف مشابهی داشت، اما در برخی حوزه ها به میزان برنامه اول موفقیت آمیز نبود، مخصوصا در توسعه صنایعی نظیر نفت و ذغال سنگ. دو سال اول برنامه سوم وضع از منظر اهداف تولید وخیم تر بود که آلمان به شوروی حمله کرد و همه چیز تحت الشعاع جنگ قرار گرفت. در انتقاد از برنامه نویسی، نقدهای زیادی صورت گرفته و البته در طرف مقابل عده ای قرار دارند که می گویند اگر برنامه و سند نباشد، پس چه چیزی باید جایگزین آن گردد؟ آیا این به معنای عدم وجود سند و برنامه است؟
    کلیدواژگان: سند، برنامه، برنامه نویسی
  • حامد نصیری، مهدی الیاسی* صفحات 5-20
    مفهوم شناخت، در یک تعریف کلی، مجموعه ای از باورها و ادراکات افراد برای معنابخشی به محیط پیرامون آن هاست. ساختارهای ذهنی و ابعاد شناختی مدیران در سازمان عاملی بسیار اثرگذار در فرایند تغییرات استراتژیک است. در این مقاله تلاش شده تا با مرور پیشینه پژوهشی در دسترس و معرفی مفهوم «شناخت استراتژیک و ابعاد و آثار آن» نقش این دسته از قابلیت های پویای مدیریتی در برنامه ریزی استراتژیک تبیین شود. از سوی دیگر، با توجه به اهمیت دسترسی به این ابعاد شناختی، روش نقشه یابی شناختی به منظور استخراج و بهره برداری از شناخت های ذهنی مدیران معرفی شده است.
    کلیدواژگان: قابلیت های پویای مدیریتی، رهبری تحول استراتژیک، استخراج سازه های ذهنی، ساختار ابعاد شناختی مدیریت
  • ریحانه رمضانی، صدیقه رمضانی* صفحات 21-29
    مطالعات میان رشته ای از حوزه های درحال پیشرفت در عرصه فعالیت های علمی دنیاست. در مقاله پیش رو، با بهره گیری از مزیت های چنین مطالعاتی، شناسایی ظرفیت توضیح دهندگی و دلالت های سیاست گذارانه ایده های فرهنگی در حوزه علم ژنتیک را مد نظر قرار گرفته است. بدین منظور، نظریه «مم» و قابلیت های بدیع آن در توضیح حیات علمی بررسی شده است. برای تحقق این هدف، نخست به تحلیل مفهومی نظریه مم برای فهم چیستی آن پرداخته می شود. سپس با مقایسه این نظریه با دو نظریه دیگر مطرح در عرصه جامعه شناسی علم - نظریه اجتماعات گفتمانی رابرت ووثنو و نظریه زنجیره های تعامل رندال کالینز- قابلیت های نظریه مم در تلفیق با محتوای این دو نظریه استنتاج خواهد شد. در پایان نیز پیشنهادهایی برای سیاست گذاران عرصه علم و فرهنگ ارائه می شود.
    کلیدواژگان: زیست ژنی، مم، سیاستگذاری علم، حیات علمی
  • شیوا ابن یامینی* صفحات 31-38
    صنعت نفت از زمان کشف آن تاکنون مسیر پرفرازوفرودی را طی کرده و در این میان، صنعت نفت دستخوش تحولاتی شده است. شرکت های ملی، در پی موج ملی شدن صنعت نفت، در کشورهای نفت خیز پا گرفتند. در پی انتقادات شدید به عملکرد این شرکت ها، آن ها کوشیدند، برای استفاده بهینه از منابع و ذخایر خود و کاهش دخالت شرکت های بین المللی، تمامی توانمندی های رقبا را در عرصه رقابت در خود تقویت کنند. این شرکت ها از نقشی کاملا منفعل به پویا و مهم و تاثیرگذار تبدیل شدند؛ اما چطور توانستند این راه طولانی را طی کنند و در محیط رقابتی دوام بیاورند؟ هدف اصلی از نگارش این مقاله بررسی سیر تحول و قدرت گیری این شرکت های مهم نفتی است و تلاش شده تجارب و نیازمندی های رقابتی این شرکت ها بیان شود. موقعیت رقابتی این شرکت ها در مقایسه با قبل پیشرفت چشمگیری داشته است که در سایه خلق توانمندی هایی مشابه با رقبا، از راه همکاری با آن ها در طرح های گوناگون، یادگیری و ارتقای سطح مهارت های مدیریتی و از همه مهم تر، توجه به فناوری و توانمندی های فناورانه و به تبع آن، سرمایه گذاری های عظیم در تحقیق و توسعه رخ داده است.
    کلیدواژگان: صنعت نفت و گاز، شرکت های ملی نفت، فناوری
  • محسن طاهری دمنه *، زهرا حیدری دارانی صفحات 39-48
    امر خیر یا فعالیت های خیرخواهانه تداعی کننده کمک های داوطلبانه به نیازمندان است؛ صرف وقت برای انجام امور داوطلبانه، مانند رسیدگی به سالمندان در آسایشگاه ها، یا صرف پول برای بهبود وضعیت انسانها در حوزه های مختلف با تمرکز بر نیاز اقشار آسیب پذیر و کم درآمد. این ها شناخته شده ترین صورت های امور خیر هستند. اما آیا، در نگاهی جدید، امر خیر می تواند در خدمت توسعه علم و فناوری باشد؟ در این مقاله، با محور قراردادن مهفوم وقف، امکان پذیری و ضرورت و مزایای ترویج فرهنگ امر خیر در کمک به نهاد علم و فناوری بررسی می شود. درنهایت، با بررسی سیر تاریخی زمینه های وقف در ایران و نمونه خوانی الگوهای موفق در دنیا، این نتیجه نهایی به دست می آید که سوق دادن امور خیر به سمت توسعه علم و فناوری، به خصوص در حوزه رشد شرکت های دانش بنیان و کسب و کارهای نوپا (استارت آپ ها)، به ارزش افزوده چندین برابری برای کل جامعه منجر می شود. خیری که مهمترین پیشران آن فرهنگ سازی در بین خیرین و آحاد جامعه است.
    کلیدواژگان: امر خیر، وقف، توسعه علم و فناوری، شرکت های دانش بنیان، شرکت های نوپا
  • مهربان هادی پیکانی، مهدی نصراصفهانی* صفحات 49-55

    ظهور فناوری زندگی بشر را دستخوش تغییرات ژرفی ساخته است. این پدیده، در عین رفاهی که برای انسان فراهم کرده، بحران ها و مشکلاتی نیز در پی داشته است. فناوری جدید به امری سراپا متفاوت از گذشته بدل شده و آنچه در پیش گرفته تغییر ابعادی از جهان ماست و این ما را به پرسش پیرامون ارتباط آن با انسان و اجتماع وامی دارد. آیا هنوز می توان بر این قائل بود که فناوری پدیده ای پسینی است و این نگرش و جهان بینی ماست که مسیر آن را تعیین می کند؟ یا مفهومی پیشینی دارد که فارغ از اهداف، جهان بینی و اراده انسان ارتباط دیگری میان ما و جهان به وجود می آورد؟ هدف از نگارش این مقاله تبیین رابطه انسان و فناوری با تاکید بر اخلاقیات بوده است. در ابتدا سعی شده ذات و ماهیت فناوری و رابطه آن با انسان، از دیدگاه اندیشمندان صاحب نظر در این حوزه، مورد پژوهش قرار گیرد. در ادامه مباحث، رابطه انسان و فناوری در دو دیدگاه فلسفه فناوری کلاسیک و فلسفه فناوری معاصر بررسی شده است . نهایتا تلاش شده، با پرداختن به اخلاقیات در فناوری ، رابطه بین انسان و فناوری از این منظر واکاوی شود.

    کلیدواژگان: انسان، فناوری، چالش های فناوری، اخلاق
  • رضا بندریان * صفحات 57-68
    شرکت های نوآور، در حوزه بالادستی صنعت نفت، تمایلی ندارند از ثبت کردن (پتنت) برای محافظت از دستاوردهای فناورانه خود و تصاحب منافع اقتصادی آن ها استفاده کنند. احتمالا، این بی میلی به ویژگی ها و میزان اثربخشی پتنت برای حفاظت از فناوری، با توجه به تفاوت های موجود در حوزه بالادستی صنعت نفت و سایر صنایع، مرتبط است. البته، میزان این بی میلی، در میان تصمیم گیران مختلف این حوزه، متفاوت است. براین اساس، در این مقاله، تاثیر پتنت در حفاظت از دستاوردهای فکری در حوزه بالادستی صنعت نفت و میزان اهمیت آن بررسی شده و علل تمایل نداشتن تصمیم گیران این حوزه به استفاده از پتنت مطرح شده است. در پایان، به ضرورت بازنگری در این رویه غالب، با هدف سرعت بخشیدن به روند پیشرفت در این صنعت، پرداخته شده است. درمجموع، هزینه های بسیار بالای توسعه و اثبات و تجاری سازی فناوری، در کنار منافع عظیم بهره برداری از فناوری و ویژگی تقلیدپذیری مفرط در این صنعت، موجب شده است نظام پتنت ابزار حفاظتی ناکارامدی تلقی شود.
    کلیدواژگان: حوزه بالادستی صنعت نفت، حفاظت از دستاوردهای فکری، اسرار تجاری، پتنت
  • محمدعلی صادقی کیا* صفحات 69-85
    سیاست گذاران، طی سه دهه گذشته، بیش از پیش به نقش نوآوری در عملکرد اقتصادی و حل مسائل پیش آمده (مانند مسائل آب و هوایی) علاقه مند شده اند. این دیدگاه که سیاست گذاری در حمایت از نوآوری موثر است، در سال های اخیر فراگیر شده و اصطلاح سیاست نوآوری به طور معمول به کار رفته است. این مقاله، با تمرکزی خاص بر تعریف سیاست نوآوری (چیستی آن)، بنیادهای نظری آن (چرا سیاست نوآوری نیاز است) و همچنین چگونگی طراحی، پیاده سازی و حکمرانی سیاست نوآوری، سهم این حوزه به سرعت در حال ارتقا از سیاست عمومی را مد نظر قرار می دهد. سیاست نوآوری یکی از حوزه های سیاست عمومی است که به سرعت در حال رشد و ارتقا است.
    کلیدواژگان: نوآوری، سیستم نوآوری، سیاست نوآوری
|
  • Hamed Nasiri*, Mehdi Elyasi Pages 5-20
    Cognition is a mental activity for sensemaking based on acquiring and processing the environmental information. These mental structures and cognitive dimensions of the management are vital factors for the formulation and implementation of organizational strategic change. In this paper, a literature review of strategic cognition and its role in managerial dynamic capabilities and strategic planning has been conducted. In addition, respect to the importance of the cognitive aspects of management, Cognitive Mapping technique has been reviewed for elicitation and exploitation of change leader's mind structure.
    Keywords: Managerial Dynamic Capabilities, Strategic Change Leadership, Mental Structure Elicitation, Managerial Cognition Structure
  • Reihaneh Ramezani, Sedigheh Ramezani* Pages 21-29
    Interdisciplinary studies are one of the emerging areas in the field of scientific activities in the world. The present article aims to exploit the advantages of such studies, to identify the explanatory capacity and policy implications of cultural ideas in the field of genetic science. In this regard, the study of the theory of Meme and its exquisite capabilities in explaining the scientific life will be examined. In order to realize this goal, First the conceptual analysis the theory of Meme introduced to understand this concept.Then,this theory will be compare with two other theories in the field of sociology of science -the theory of discourse communities Robert Wuthnow and interaction chains theory of andall Collins,to take the possibilities of the theory of Meme in combination with the content of these two theories will be derived .Finally, there are suggestions for policy makers in the field of science and culture.
    Keywords: Biogenesis, Scientific Life, Meme, Science Policy
  • Shiva Ebneyamini* Pages 31-38
    There have been so many ups and downs in the oil and gas industry that caused different challenges for the players. “Nationalization of resources” helped national oil companies to gain the position they have in today’s oil industry. This wave happened to reduce the power of international oil companies and their dominance on the oil reserves. Since then, national oil companies have tried to gain essential capabilities in order to survive in the competition. They started as a passive player, but continued on their way to becoming an active and effective player in today’s industry. The main reasons behind this catch-up process is: collaborative projects with competitors and alliances, increasing management skills, and gaining access to technology and building technological competences which seems to be the most important one. This article is about to discuss and present a literature review on how this catching up process occurred and highlight the reasons and important elements of this process.
    Keywords: Oil, Gas Industry, National Oil Companies, Technology
  • Mohsen Taheri Demneh*, Zahra Heidari Darani Pages 39-48
    A benevolent act is associated with voluntary helps to the needy people, dedicating time to voluntary charity works like looking after the elderly in elderly houses, or giving money for improving peoples’ lives in different fields and mostly concentrating on vulnerable groups. These are the most recognized procedures of benevolent acts. Adopting a novel point of view, can we say that a benevolent act may be aimed at technology and science development? Through concentrating on the concept of waqf, the present paper surveys feasibility, necessity, and advantages of promoting the charity culture of helping the institutes of science and technology. By surveying the historical trend of the fields of waqf in Iran and reviewing successful models in the world, the study concludes that directing charity activities toward scientific and technology development and development of startups and knowledge-based companies in particular, results in several times more value added for the society as a whole. This is a kind of charity for which cultural works in the society and among charity payers is the most important driver.
    Keywords: Charity affair, Waqf, Development of Science, Technology, Knowledge Based Companies, Startups
  • MehrbaN Hadi Peykani, Mehdi Nasr Esfahani* Pages 49-55

    The emergence of technology has transformed the human life into profound changes. as well as welfare for human beings, this phenomenon has also been caused by crises and crises. the new technique has become a totally different aspect of the past, and it would make us ask questions about its relation with human and society; and whether it still believes that technology is a posteriori phenomena, and that it is our worldview that determines its course ? for this purpose, this article seeks to explain the relationship between man and technology with an emphasis on ethics. In the same vein, it was initially attempted to examine the nature and nature of technology and its relationship with human beings from the perspective of the expert thinkers in this field. In the following topics, the relationship between man and technology has been examined in two views of the philosophy of classical technology and the philosophy of contemporary technology. Finally, by addressing ethical issues in technology, the relationship between man and technology is analyzed from this perspective.

    Keywords: Human, Technology, Technological Challenges, Ethics
  • Reza Bandarian* Pages 57-68
    In the upstream oil industry, innovative companies are reluctant to protect their technological achievements through patents in order to seizure their economic rents. This unwillingness of the upstream oil industry’s players to protect their technological innovations by patent that can relate to the characteristics and effectiveness extent of patents for protecting technology, due to differences in the upstream oil industry with other industries. Of course, this unwillingness is different among the various players in the upstream oil industry. Based on this, the paper examines the role of patents in protecting intellectual property in the upstream oil industry and its effectiveness. Next, the reasons for the unwillingness of players in the upstream oil industry to protect their technology through patents are described. Finally, the necessity of revising this routine to protect the intellectual property of the upstream oil industry in order to accelerate the evolution of this industry will be discussed. In sum, the high cost of developing, demonstrating and commercializing technology, along with the high benefits of technology utilization, and the high immitability inherent in this industry, have led the patent system to be seen as an inefficient protective tool.
    Keywords: Upstream Oil Industry, Protection of Intellectual Property, Trade Secret, Patent
  • Mohammad Ali Sadeghikia* Pages 69-85
    During the last two to three decades policy-makers have increasingly became concerned about the role of innovation for economic performance and, more recently, for the solution of challenges that arise (such as the climate challenge). The view that policy may have a role in supporting innovation has become widespread, and the term innovation policy has become commonly used. This paper takes stock of this rapidly growing area of public policy, with particular focus on the definition of innovation policy (what it is); theoretical rationales (why innovation policy is needed); and how innovation policy is designed, implemented, and governed.
    Keywords: innovation, Innovation System, Innovation Policy