فهرست مطالب

فصلنامه رسانه
سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 113، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا خوش فر *، شهربانو میرزاخانی صفحات 5-24
    پژوهش حاضر، با هدف شناسایی عوامل فردی و اجتماعی موثر بر استفاده جوانان از شبکه های اجتماعی مجازی در بین جوانان شهر گرگان انجام شده است. برای دستیابی به این هدف، تاثیر عوامل فردی نظیر سن و جنسیت و عوامل جمعی همچون هویت اجتماعی، هویت دینی، هویت ملی، اعتماد اجتماعی و... بر کمیت و کیفیت استفاده از شبکه های اجتماعی بررسی می شود. روش تحقیق توصیفی پیمایشی است که داده ها ی آن، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، 18 تا 30 ساله جمع آوری شد. اعتبار ابزار، از نوع اعتبار صوری و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر تعیین شد، که این تعداد از میان جوانان 18 تا 30 ساله، شهر گرگان انتخاب شدند. یافته های استنباطی، رابطه ای معکوس را بین کمیت استفاده از شبکه های اجتماعی با هویت اجتماعی، دینی و ملی کاربران نشان می دهد. بدین معنا که افزایش میزان استفاده از شبکه های اجتماعی، موجب کاهش هویت اجتماعی، دینی و ملی کابران می شود؛ همچنین بین کیفیت استفاده از شبکه های اجتماعی با هویت اجتماعی، دینی و ملی، رابطه ای مثبت به دست آمده است. بدین ترتیب، مادامی که کاربران نسبت به محتوای مورد استفاده خود در شبکه های اجتماعی توجه کرده و اقدام به انتخاب و گزینش آگاهانه می کنند، سطح هویت اجتماعی، دینی و ملی آنان نیز افزایش می یابد. علاوه بر این، با افزایش سن، کاربران آگاهانه و هدفمند اقدام به انتخاب، استفاده و عضویت در شبکه های اجتماعی می کنند.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، عوامل فردی، عوامل جمعی، جوانان، گرگان
  • سید حبیب الله میر غفوری *، سید کاظم میر غفوری، مهیار کمالی سراجی صفحات 25-41
    امروزه تلویزیون فراگیرترین رسانه و وسیله ای ضروری در زندگی بشر است. اعضای خانواده، با توجه به سن خود از برنامه های تلویزیون بهره می گیرند. یکی از پرمخاطب ترین برنامه های تلویزیون گروه کودک و نوجوان است. برنامه های کودک می توانند در حوزه های آموزشی، سرگرمی، فرهنگی، مذهبی و... تاثیر زیادی در شکل گرفتن شخصیت کودکان داشته باشند. در این پژوهش، پس از شناسایی شاخص ها، با استفاده از رویکرد تحلیل شکاف موزون به بررسی عملکرد برنامه های کودک صداوسیما از دیدگاه خانواده پرداخته می شود. جامعه آماری این پژوهش، والدین کودکان و نمونه آماری آن شامل 388 نفر هست. نتایج نشان می دهد که بیشترین شکاف در بعد اقتصادی و کمترین شکاف در بعد دینی و مذهبی برنامه های کودک صداوسیما وجود دارد و شاخص ها با بیشترین شکاف، در بین 45 شاخص به ترتیب شامل تولید برنامه هایی در قالب حفظ حقوق شهروندی و اجتماعی، پخش برنامه هایی جهت کاهش خشونت بین کودکان؛ ساخت و پخش موسیقی های شاد متناسب با سن کودکان است.
    کلیدواژگان: : صداوسیما، برنامه کودک، کودک و خانواده، تلویزیون، تحلیل شکاف موزون
  • انسیه جلالوند *، خدیجه سفیری صفحات 43-55
    پژوهش حاضر به دنبال بررسی رابطه استفاده از رسانه‎های ارتباطی چون مطبوعات، شبکه‎های مجازی و شبکه‎های تلویزیونی و ماهواره‎ای با احساس ستمگری، نابرابری و تفاوت در میان زنان است که با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه محقق ساخته در میان نمونه 400 نفری از زنان 25 تا 55 ساله شهر تهران انجام شده است. داده‎های به دست آمده، با نرم افزار SPSS تحلیل شده و همبستگی میان فرضیه های پژوهش از طریق آزمون‎های همبستگی مورد آزمون قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر، شناخت تاثیر استفاده از رسانه‎های ارتباطی بر شکل‎گیری احساس ستمگری، نابرابری و تفاوت در میان زنان است. یافته‎ها نشان می‎دهند که استفاده زنان از رسانه‎های ارتباطی، بر احساس ستمگری، نابرابری و تفاوت در آنان تاثیر قابل توجهی دارد. مثبت بودن ضریب همبستگی، نشانه ارتباط مستقیم بین مولفه‎های آزمون است، بدین معنی که با افزایش استفاده از رسانه‎ها، میزان احساس ستمگری، نابرابری و تفاوت در زنان افزایش می‎یابد و بالعکس. باتوجه به نتایج پژوهش، در پایان پیشنهاد‎هایی جهت سیاستگذاری های موثرتر و کارآمد در راستای برنامه‎های رسانه‎ای ارائه شده است.
    کلیدواژگان: زنان، رسانه، نابرابری، ستمگری، تفاوت، سیاستگذاری
  • علی جعفری * صفحات 57-75
    هدف تحقیق حاضر بررسی میزان دانش خبرنگاران شهر زنجان نسبت به اصول حرفه ای خبرنگاری بود که به روش پیمایشی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق، کلیه خبرنگاران شاغل در رسانه های ارتباط جمعی زنجان به تعداد 200 نفر بودند که همه آنها برای نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته، بر اساس اصول بین المللی اخلاق حرفه ای در روزنامه نگاری استفاده شد. روایی پرسشنامه از طریق روایی صوری و پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای همه مولفه ها بالاتر از 7/0 به دست آمد. داده های تحقیق پس از گردآوری، با استفاده از نرم افزار spss در دو سطح توصیفی و استنباطی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که دانش خبرنگاران زنجانی در زمینه اصول حرفه ای خبرنگاری در سطح متوسط به بالا قرار دارد. دانش خبرنگاران در زمینه اصل مسئولیت اجتماعی خبرنگار بیشتر از سایر اصول است؛ از این نظر به ترتیب، اصل احترام به منافع، اصل دستیابی به اطلاعات درست و واقعی، اصل احترام به ارزش های جهانی و متنوع فرهنگ ها، اصل شرافت حرفه ای خبرنگار، اصل دسترسی همگانی و مشارکت، اصل حقیقت طلبی، اصل احترام به حریم خصوصی و حیثیت انسانی، اصل برپایی نظم اطلاعاتی و ارتباطی نوین جهانی و اصل محو جنگ و سایر مصائب فراروی بشر قرار دارند
    کلیدواژگان: دانش، اصول حرفه ای، خبرنگاری، رسانه های ارتباط جمعی، زنجان
  • جواد صادقی *، مهرداد پشاآبادی، عباس ناصری طاهری صفحات 79-111
    رسانه ها می توانند با تشویق جامعه به علم آموزی و بهبود جایگاه آن در جامعه، مسیر توسعه را هموارتر کنند. تلویزیون، یکی از مهم ترین منابع در دسترس مخاطبان برای آگاهی از اخبار علم و فناوری است و نقش مهمی در این فرایند دارد. یکی از راه های ایفای این نقش مهم، استفاده از برجسته سازی علم و فناوری در اخبار است. روش انجام این پژوهش تحلیل محتوای کمی و جامعه آماری آن، همه بخش های خبری پخش شده در نیمه دوم سال 1395 است. با استفاده از روش نمونه گیری نظام مند، 60 روز از اخبار بخش خبری ساعت 20 شبکه چهار سیما بررسی شد. نتایج پژوهش، نشان داد بیشترین فراوانی را در حوزه علم، دانشگاه و پژوهش، کمترین فراوانی را علوم تغذیه، داشته اند. در حوزه فناوری نیز بیشترین فراوانی را فناوری اطلاعات و فرش و نساجی کمترین فراوانی را در اخبار داشته اند. در ارائه این اخبار، بیشتر از قالب خبری صدای گوینده روی تصویر استفاده شده است. این اخبار بیشتر از نوع سخت خبر بودند. در این بخش خبری، اخبار داخلی بیشتر از اخبار خارجی ارائه شده و عمدتا دارای ارزش خبری تازگی و در برگیری بودند. در میان منابع و کنشگران حوزه علم، اعضای دولت بیش از سایرین برجسته شده و شرکت های دانش بنیان و عموم مردم، کمتر مورد توجه بوده اند. حدود 75 درصد از اخبار علم و فناوری در نیمه ابتدایی اولویت این بخش خبری قرار داشت.
    کلیدواژگان: رسانهای شدن علم، ارتباطات علم، ترویج علم، روزنامهنگاری علم، اخبار علم و فناوری، شبکه چهار سیما
  • مهدی مرادی، زکیه مرندی * صفحات 113-129
    سرمایه گذاری موتور محرک رشد اقتصادی جوامع است. در این راستا عوامل مختلفی بر فرایند انتخاب نوع سرمایه گذاری افراد تاثیرگذار است؛ یکی از این عوامل رسانه ها هستند. در دنیای امروز، رسانه ها، به عنوان یک منبع اطلاعاتی مناسب و نافذ در همه امور یک جامعه دخالت دارند، در همین راستا نقش مهمی در آگاهی و اطلاع رسانی اعضای آن جامعه و در ارتباط با روش های سرمایه گذاری ایفا می کنند. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی رابطه بین مصرف رسانه و سرمایه گذاری در دارایی های مالی است. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، صاحبان مشاغل آزاد سطح شهر مشهد بود که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای، 107 نفر از آنها برای نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته مصرف رسانه و سرمایه گذاری بود. نتایج حاصل از بررسی فرضیه ها حاکی از آن است که بین مصرف رسانه های چاپی و سرمایه گذاری در اوراق مشارکت، بین مصرف رسانه های پخش و سرمایه گذاری در سپرده بانکی، اوراق مشارکت و سهام شرکت ها، و بین مصرف رسانه های دیجیتال و سپرده گذاری در بانک و سرمایه گذاری در سهام رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. اما همین نتایج نشان می دهد بین مصرف رسانه های چاپی و سپرده گذاری بانکی و سرمایه گذاری در سهام، و بین مصرف رسانه دیجیتال و سرمایه گذاری در اوراق مشارکت رابطه معناداری وجود ندارد. نتایج مطالعه حاکی از تاثیر مهم رسانه ها، به خصوص رسانه های پخش در توسعه اقتصادی کشور است.
    کلیدواژگان: دارایی های مالی، سپرده گذاری بانکی، اوراق مشارکت، سهام بورس اوراق بهادار، رسانه
  • صبا هدایتی فر *، علیرضا عباسی گرجی صفحات 131-142
    از آنجایی که امروزه اکثر کسب و کارها، برای مدیریت کارآمدتر و ساده تر مشتریانشان از فروشگاه های اینترنتی برای عرضه محصولات خود استفاده می کنند، تحلیل متن شعارهای تبلیغاتی آنها که به نوعی تجلی بیانیه ماموریتشان نیز هست، اهمیت بسزایی دارد. در این پژوهش، متن شعارهای تبلیغاتی شرکت های برتر ایرانی و خارجی، شامل 29 شعار جذاب فروشگاه های اینترنتی داخلی و 24 شعار جذاب فروشگاه های اینترنتی خارجی مورد بررسی قرار گرفتند. جهت پیش پردازش متون و ترکیب آن با روش خوشه بندی و الگوریتم میانگین K - means از روش متن کاوی استفاده شده، همچنین برای قرارگیری در خوشه های جدا و تشخیص مهم ترین ریشه ها در هر خوشه، تکنیک تصمیم گیری چند شاخصه MADMبه کار گرفته شده است؛ تا علاوه بر مشخص کردن محتوای شعارها، تفاوت ها و شباهت های بین این دو جهت گیری نیز آشکار شود. با تطبیق خوشه های داخلی و خارجی معلوم شد که توجه شرکت های داخلی بیشتر بر مفاهیمی چون “محصول ” و “کلی گویی” است، اما شرکت های خارجی بر مفاهیمی “همچون توجه به مشتری” متمرکزند.
    کلیدواژگان: شعارهای تبلیغاتی، فروشگاه های اینترنتی، متن کاوی، خوشه بندی، میانگین
|
  • Gholamreza Khoshfar*, Shahrbanoo Mirzakhani Pages 5-24
    This paper is aimed at finding personal and social factors that influence the use of social media (networks) among the youth in the Iranian city of Gorgan. In order to find out impact of elements such as personal factors like age and gender and collective factors including social and national identity, social trust and etc. on quantity and quality in using social media. This research work is based on descriptive-survey method and the relevant data is gathered through questionnaires completed by youth within the age group of 18-30. The validity of the tools arebased on face validity and its reliability has been confirmed by Cronbach’s Alpha coefficient. The size of the sample has be determined as 380 people by using Cochran Formula. This number of individuals were selected from 18 to 30 years old Gorganies. The inferential findings had inverse (negative) relation between use of social media and social, religious and national identity. It means that increase in number of social media results in fall of social, religious and national identity and between quality of social media use and social, religious and national identity there is a positive relation. Therefore, whenever the users pay attention to their use of social media and make a conscience choice, the level of social, religious and national identity increases. In addition, by increasing the age of the users, they choose the social media and become their member in a more conscience manner.
    Keywords: social media, personal factors, collective factors, youth, Gorgan
  • Seyyed Habibollah Mirghafoori*, Seyyed Kazem Mirghafoori, Mahyar Kamali Saraji Pages 25-41
    This paper is aimed at finding personal and social factors that influence the use of social media (networks) among the youth in the Iranian city of Gorgan. In order to find out impact of elements such as personal factors like age and gender and collective factors including social and national identity, social trust and etc. on quantity and quality in using social media. This research work is based on descriptive-survey method and the relevant data is gathered through questionnaires completed by youth within the age group of 18-30. The validity of the tools arebased on face validity and its reliability has been confirmed by Cronbach’s Alpha coefficient. The size of the sample has be determined as 380 people by using Cochran Formula. This number of individuals were selected from 18 to 30 years old Gorganies. The inferential findings had inverse (negative) relation between use of social media and social, religious and national identity. It means that increase in number of social media results in fall of social, religious and national identity and between quality of social media use and social, religious and national identity there is a positive relation. Therefore, whenever the users pay attention to their use of social media and make a conscience choice, the level of social, religious and national identity increases. In addition, by increasing the age of the users, they choose the social media and become their member in a more conscience manner
    Keywords: social media, personal factors, collective factors, youth, Gorgan
  • Ensie Jalalvand*, Khadijeh Safiri Pages 43-55
    The present research is aimed at examining the relation between use of media communication such as newspapers, social media, TV channels and satellite TV channels and feeling oppression, inequality and difference among women by using survey method and questionnaire technique among a sample population of 400 women aged between 25-55 year old in Tehran. The gathered data were analyzed by SPSS software and correlation between hypotheses of the study was examined through correlation tests. The objective behind this work is to find impact of the use of communication media on feeling oppression, inequality and difference among women. Findings show that use of such media by women has a significant impact in feeling oppression, inequality and difference on women. The positive correlation coefficient is an indication of direct relation among components of the test to an extent that by increased use of media, the extent of feeling oppression, inequality and difference by women increases and vice versa. By taking the results and findings of the research into consideration, at the conclusion of the paper, some recommendations have been made for more effective policymaking for media programming.
    Keywords: women, media, inequality, oppression, difference, policymaking
  • ali jafari * Pages 57-75
    The aim of present research work is to examine the extent of the professional knowledge of journalists in city of Zanjan by survey technique. The statistical population, were 200 journalists working for mass media in Zanjan who were selected as sample. Data has been collected through questionnaires based on the international principles of professional ethics of journalism. The validity of the questionnaire is based on face validity and the reliability of the questionnaire was more the 7 percent, measures by Alpha Cronbach coefficient. The gathered data then was examined and analyzed at two descriptive and inferential levels by SPSS software. The results of the research show that the professional knowledge of Journalists in city of Zanjan is above the average. Their knowledge about social responsibility principle is more than other principles and other principles examined in this study are as follows: respecting interests, access to reliable information, respect for universal values and cultural diversity, professional dignity, public access and participation, truth seeking, respecting privacy and human dignity, establishing information order and modern global relations and elimination of war and other calamities faced by human being.
    Keywords: Knowledge, professional principles, mass media, Zanjan
  • Javad Sadeghi *, Mehrdad Pashabadi, Abbas Naseri Taheri Pages 79-111
    Media by encouraging people to learn more and improve the position of science in society can pave the way for development. Television is one of the most important source for its audience to have access to news on science and technology. One of the ways to play such important role is to magnify science and technology in news programs. The statistical population of research work and analysis of the quantity content are all bulletin aired during the second half of Iranian Year 1395( 2016) by systematic sampling method and 60 newscast of 8pm news bulletin of channel 4 were analyzed. Results of the study show that the most frequent news items were related to science, university and research and less frequent were nutrition science. In technology sector, the most frequent new items were related to information technology and less frequent items were about carpet and textile. These news items had been presented in format of sound bite (narrations over video footage) technique. Most of the news were hard news. In this news section, number of local news were more than foreign ones and most of them were newsworthy items and updated stories. Among the news sources activists of science sector, government officials were more signified and science-based companies and general public were less referred. Some 70 percent of science and technology new were aired at the first half of this news section
    Keywords: media attracted Science, science communication, science promotion, science journalism, Science, technology news Channel for of Islamic Republic Iran Broadcasting (IRIB)
  • mehdi moradi, zakiyeh marandi* Pages 113-129
    Investment is the power house of economic growth. Many factors influence the type of investment people make. One of the leading factor in this respect, are media. In today world, media are considered as an appropriate and influential source of information in every aspect of a society. Media play an important role in informing people about investment methods. Therefore, the aim of this research work is to investigate the relation between media consumption and investment in financial assets. The research method is descriptive and correlation type. The statistical population of the present study are private entrepreneurs in northeastern city of Mashhad and based on cluster sampling, 107 people were selected. Collection of data and study of questionnaires showed that there is a relation between media consumption and investment. The result of study on the hypothesis showed that there is a meaningful relation between print media consumption and investment in government issued bounds, between broadcasting media consumption and investment in bank deposit accounts, bounds and share of companies and finally between the digital media and bank deposit and investment in company shares. But the same results also show that there is no meaningful relation between consumption of pint media and investment in bank deposit accounts and company shares and between digital media consumption and state issued bounds or securities. The study also showed that there is strong relations between media and broadcasting media in particular, consumption and country’s economic development.
    Keywords: Financial assets, Bounds, Bank deposits, securities exchange, media
  • saba hedayatifar*, alireza abasi gorji Pages 131-142
    As these days large number of businesses use online shops for selling their products, for more effective management of their activities and better serving their customers, analysis of the text of their commercials which somehow reflects their mandate, has become very important.
    In this research work, 29 interesting advertisements by local online suppliers of goods and 24 foreign online shops have been studied. For pre- processing and amalgamation of the texts, the clustering technique has been employed and for obtaining the K mean algorithm, text mining has been used.
    Meanwhile, for placing in separate cluster and finding out the most important roots in each cluster, Multiple Attribute Decision Making (MADM) has been employed so that in addition to specifying the content of each commercial, differences and similarities of these two approach to become evident.
    By comparing the local clusters with foreign ones, it became evident that the local companies mostly concentrate on concept such as “product” and “generalization” but foreign companies pay more attention to concept like “Customer Orientation”.
    Keywords: Advertisements by online shops. Text mining, clustering, K mean