فهرست مطالب

پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی - سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

مجله پژوهشهای راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی
سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی زارع چاهوکی صفحات 1-16

    توسعه پایدار، رویکردی جامع به بهبودبخشی کیفیت زندگی انسان‌‌ها در جهت تحقق رفاه اقتصادی، اجتماعی و محیطی زیستگاه‌‌های انسانی است. به ‌منظور اعمال یک مدیریت مناسب بر منابع طبیعی لازم است ابتدا معیارهای موثر بر پایداری آن بررسی شوند و موثرترین و مهم‌ترین آن‌ها تعیین شوند. در این پژوهش، با تشکیل کمیته خبرگان و مدل برنامه‌ریزی راهبردی4، معیارهای تاثیرگذار در توسعه پایدار منابع طبیعی شامل عامل‌های مدیریت و ساختار سازمانی، اقتصادی، بوم‌شناسی و اجتماعی و فرهنگی تعیین و برای هر معیار نیز شاخص‌های تاثیرگذار مشخص شدند. معیارها و شاخص‌های پرسشنامه‌هایی که ضریب ناسازگاری کمتر از 1/0 داشتند، برای وزن‌دهی انتخاب شدند. میزان نرخ سازگاری کلی مدل برای معیارهای مدیریت و ساختار سازمانی منابع طبیعی، مسئله های اجتماعی و فرهنگی منابع طبیعی، مسئله های بوم‌شناسی و عامل‌های محیطی منابع طبیعی و مسئله های اقتصادی منابع طبیعی به‌‌ترتیب 01/0، 01/0، 01/0 و 03/0 است. سپس با استفاده از شیوه تحلیل سلسله مراتبی5 مهم‌ترین و تاثیرگذارترین معیارها و شاخص‌های موثر بر مدیریت پایدار منابع طبیعی شناسایی شدند. نتایج نشان داد که سهم معیار ساختار سازمانی و مدیریت منابع طبیعی به مثابه مهم‌ترین مسئله از نظر کمیته خبرگان، 38% است. اعمال مدیریت یکپارچه و نظام‌‌مند در زمینه‌‌های مدیریت و ساختار سازمانی، اقتصادی، بوم‌شناسی و اجتماعی و فرهنگی لازمه توسعه پایدار منابع طبیعی است.

    کلیدواژگان: بوم سازگان، ساختار سازمانی، مدیریت پایدار، نشانگرها
  • سید ناصر موسوی صفحات 17-24

    هدف اصلی تاسیس و تجهیز آشیانه مرغداری تامین نیازهای پرنده برای دستیابی به بیشینه قابلیت ژنتیکی است. در گذشته بیشتر آشیانه‌‌های مرغداری احداث شده در ایران با طول کم و فاقد سیستم‌‌های تهویه، گرمایش، عایق‌‌بندی، تجهیزات و اتوماسیون مناسب بوده‌اند. این موضوع منجر به افزایش مصرف انرژی، کاهش عملکرد و بازده ضعیف طیور صنعتی شده است. به دلیل پایین بودن قیمت حامل‌‌های انرژی توجه اندکی به کنترل مصرف انرژی شده است. یکی از مشکل‌های بیشتر مرغداری‌‌های کشور، نداشتن سیستم تهویه کمینه یا استفاده اشتباه از آن است. این موضوع افزون بر ایجاد مشکل‌هایی در کنترل شرایط محیطی آشیانه، افزایش مصرف سوخت را به همراه داشته است. سیستم تهویه تونلی به دلیل توانایی در ایجاد سرعت جریان هوای بالا در هوای گرم به ویژه در منطقه‌های مرطوب کاربرد بیشتری در مقایسه با نوع‌های دیگر تهویه دارد، با این حال بررسی‌‌ها نشان می‌‌دهد در بیشتر آشیانه‌‌های مرغداری کشور سرعت جریان هوای مناسب در فصل‌های گرم ایجاد نمی‌‌شود. همانند سایر نقطه‌های دنیا در ایران نیز آشیانه‌های جدید با اندازه‌های بزرگتری ساخته می‌شوند. هرچند آشیانه‌های بزرگ موجب افزایش بازده و کاهش هزینه تولید می‌‌شوند، استفاده از آن‌‌ها بستگی به عامل‌هایی همچون دیدگاه‌های کارشناسی و مهندسی هنگام ساخت آشیانه‌ها و استفاده از سیستم‌های گرمایشی و تهویه مناسب دارد. با افزایش قیمت سوخت و نیروی کار و معرفی سیستم‌های نوین پرورش طیور و حمایت دولت، روند اصلاح ساختار آشیانه‌‌های مرغداری قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: آشیانه پرورش طیور، انرژی، تجهیزات، تهویه
  • علیرضا کوچکی، نصرالله سفیدبخت صفحات 25-40

    تلفیق دام در نظام‌های زراعی سابقه بسیار طولانی در تاریخ تکامل کشاورزی دارد. در این رابطه، اهلی کردن گوسفند و بز در ایران، هم‌زمان با آغاز دیمکاری در منطقه‌های خشک در بخش‌هایی از خاور نزدیک بوده است و بدین ترتیب دامداری و زراعت هم‌زمان در این منطقه‌‌ها آغاز شده است. در این راستا به دلیل تضاد سودمندی‌ها همیشه بین دامداران و کشاورزان کشمکش‌هایی مبنی بر چگونگی بهره‌برداری از زمین وجود داشته است، اما این تضاد هیچگاه نتوانسته است سودمندی‌های مشترکی که این دو قشر در تلفیق دام و زراعت کسب می‌کنند را زیر تاثیر خود قرار دهد و بدین ترتیب آن‌چه کشاورزی تلفیقی نامیده می‌شود در همه منطقه‌های جهان رایج شده است. بخش چشمگیری از این فرآیند به دامداران عشایر مربوط است که در قبال تهاتر تولیدهای دامی و کود از پسماندهای زراعی و پس‌چرای غلات استفاده می‌کردند و این نوع سازگاری و تلفیق در حقیقت در مقیاس کلی مطرح بوده است. تلفیق در سطح مزرعه‌ نیز با ترکیب دامداری با کشت علوفه، استفاده از پسماندهای محصول‌های زراعی و باغی و چرا در سطح مراتع توسط دامداران روستایی صورت می‌گرفته است. پسماندهای گیاهان زراعی، جالیزی و باغی یکی از این منابع غذایی در کشاورزی تلفیقی است. آن‌چه تا کنون رایج بوده است مصرف این پسماندها برای تعلیف دام‌هاست اما امروزه از یک سو موضوع کمبود شدید مواد آلی خاک‌های ایران، گسترش روش‌های مبتنی بر اصول کشاورزی پایدار مانند کشاورزی حفاظتی، تولید کاغذ و سوخت‌های زیستی، رقابتی برای این مواد مطرح کرده است و از سوی دیگر نسل قدیمی دامداران و کشاورزان که متکی به این سیستم‌ها بوده‌‌اند در حال حذف شدن از این عرصه‌ها بوده و نسل جدید نیز میل چندانی به ورود به چرخه دامداری و کشاورزی ندارد. بنابراین باید زمینه‌ها و انگیزه‌های قوی برای جذابیت این حرفه‌ فراهم شود. چون کشاورزی در ایران خرده‌مالکی است لازم است هر گونه برنامه‌ریزی که قرار است انجام شود با توجه به این واقعیت خرده‌‌مالکی باشد و هر نوع تلفیق دام و کشاورزی نیز در قالب فناوری‌های نوین برای کشاورزی خرده‌‌پا و با توجه به توان اقلیمی هر منطقه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: پسماندهای گیاهی، زراعی-دامی (مرتعی)، کشاورزی تلفیقی، عشایر
  • نصرالله سفیدبخت، علی نیکخواه، رسول واعظ ترشیزی، محمد جواد ضمیری، مجتبی زاغری، محمد مرادی شهربابک صفحات 41-48

    هدف این بررسی، ارزیابی مجله‌‌های کشاورزی و منابع طبیعی در فرهنگستان علوم با به کارگیری شاخص‌‌های شکلی- ساختاری و کیفی، و رتبه‌‌بندی مجله‌‌هایی بود که مقاله‌‌های مربوط به علوم دامی منتشر می‌‌کنند. بدین منظور، ده شاخص برای ارزیابی شکلی- ساختاری و ده شاخص برای ارزیابی کیفی مقاله‌‌ها تعیین شدند. یازده مجله که در سال 1393 منتشر شده بودند، ارزیابی و سپس، با استفاده از روش آماری "توزیع نرمال" به 5 گروه، از "بسیارخوب"، تا "بسیار ضعیف"، رتبه‌‌بندی شدند. یافته‌‌های این بررسی نشان دادند که 3/27‌‌% مجله‌‌های علوم دامی ایران در رتبه‌‌های بسیار خوب و خوب، 4/54‌‌%  در رتبه متوسط و 3/27‌‌% در رتبه ضعیف قرار دارند. در همین راستا، از نظر پنج شاخص مهم کیفی، شامل ارزش کاربردی مجله، ضرورت انتشار، بدیع بودن، به روز بودن و ارزش کاربردی مقاله، مجله‌‌های Journal of Livestock Science and Technologies، علوم دامی ایران و پژوهش در نشخوارکنندگان هر یک در سه شاخص برتر بودند. دیگر مجله‌‌ها در هیچ یک از شاخص‌‌های پنج‌‌گانه امتیاز لازم را نداشتند. بنابراین، باید کیفیت مقاله‌‌ها بهتر شوند، از انتشار مجله‌‌های ضعیف خودداری و به نقش انجمن‌‌های علمی در انتشار این نوع مجله‌‌ها توجه ویژه شود.

    کلیدواژگان: مجله های کشاورزی ایران، علوم دامی، ارزیابی، فرهنگستان علوم ایران
  • قاسم زارعی، علی محمد جعفری صفحات 49-62

    نزدیک به سه دهه است که مفهوم تجارت آب مجازی ابداع شده و از آن به منزله روشی موثر در راستای           متوازن‌سازی توزیع آب در بین کشورها و منطقه‌ها و همچنین سازگاری با مشکل کم‌‌آبی یاد می‌‌شود. ادبیات این موضوع به تجرید از دانش اقتصاد مسیر خود را پیموده و اقتصاددانان در نظریه‌پردازی آن اهتمام چندانی نداشته‌‌اند. در سال‌‌های اخیر در ایران با استفاده از این مفهوم، انتقادهای زیادی به صادرات برخی از محصول‌های کشاورزی وارد شده است. این مطالعه تلاش دارد تا با ارایه یک الگوی ساده اقتصادی و با استفاده از نظریه هزینه فرصت و ترکیب آن با دو مفهوم تجارت مجازی آب و بهره‌‌وری اقتصادی آب، به بررسی و واکاوی وضعیت صادرات و واردات محصول‌های اصلی کشاورزی ایران برای یک دوره پنج‌‌ساله بپردازد و الویت‌‌بندی آن‌ها را مشخص کند. بر اساس نتایج  به‌‌دست آمده، تولید محصول‌های راهبردی در داخل هزینه فرصت بالایی دارند. همچنین صادرات میوه‌‌هایی ‌‌مانند کیوی، مرکبات، انگور و نیز برخی از محصول‌های سبزی و صیفی مانند هندوانه، خیار و گوجه‌‌فرنگی ارزش آب مجازی بالایی ایجاد می‌‌کنند، به‌‌ طوری که حتی صادرات آن‌ها اولویتی بالاتر از صادرات پسته دارند. با این‌‌ حال و با توجه به وضعیت کنونی و بحرانی منابع آب کشور، ارزش آب مجازی ایجاد شده در قبال ارزش واقعی آب، ناچیز به نظر می‌‌رسد.

    کلیدواژگان: ارزش آب مجازی، تجارت، محصول های کشاورزی، هزینه فرصت
  • علیرضا سپاس خواه صفحات 63-81

    "آب مجازی"، عبارت از مقدار آبی است که برای تولید یک کالا یا خدمت به کار برده می‌شود، اما به مبادله کالا یا خدمت میان کشورها، "تجارت آب مجازی" گفته می‌شود. همچنین "آب مجازی" برای کالای معینی نمایه‌ای است برای نشان دادن میزان تخریب محیط زیست که برای تولید آن اتفاق افتاده است.  برداشت نادرست از مفاهیم "آب مجازی" ممکن است کاربرد آن را برای جایگزین کردن تولید ویژه‌ای با  کالای دیگر پرسش برانگیز کند. بنابراین باید اصول برنامه‌ریزی برای تجارت آب مجازی مدنظر قرار گیرد. در این نوشتار، ابتدا کارکرد بالقوه تجارت آب مجازی بررسی شد. در انتخاب استفاده از تجارت آب مجازی باید ملاحظه‌های منطقه‌ای لحاظ  شود. و به عامل‌های موثر در انتخاب تجارت آب مجازی مانند امنیت غذایی، خودکفایی غذایی، سلامت مواد غذایی، حق حاکمیت غذایی و حفظ محیط زیست توجه شود. همچنین در این انتخاب باید موضوع اشتغال و فقر در کشور هم در نظرگرفته شود. عامل‌های تنظیم‌کننده تجارت آب مجازی مانند سیاست‌های منطقه‌ای، قیمت‌گذاری و یارانه محصول‌های کشاورزی، سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها به جای واردات آب مجازی و تغییر رژیم غذایی. برای کاهش تجارت آب مجازی باید روش‌های تولید و نوع مواد غذایی در کشورها تغییر یابد. گرچه هنوز نحوه محاسبه تجارت آب مجازی به طور کامل روشن نیست، اما نباید به این اشکال‌ها دامن زد، بلکه لازم است تصمیم‌گیران با اصول تجارت آب مجازی آشنا شوند تا تصمیم‌های آگاهانه بگیرند.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، سلامت مواد غذایی، حق حاکمیت غذایی، حفظ محیط زیست، خودکفایی غذایی
  • محمد حجتی، محمد نوشاد صفحات 81-94

    وجود غذای سالم و با کیفیت، تامین و تضمین کننده سلامت جسمی و روانی مردم بوده و رشد و تعالی جامعه را به دنبال دارد. باتوجه به روند افزایش جمعیت جهان، نیاز به غذا نیز افزایش یافته و در راستای تولید غذای بیشتر از روش های مختلفی استفاده گردیده که گاه برخی از آن ها تاثیرهای نامناسبی بر سلامت جامعه داشته است. باقیمانده آفت‌کش‌ها، آنتی بیوتیک ها، هورمون ها، مایکوتوکسین ها، فلزهای سنگین و نگهدارنده های سنتزی از جمله عامل‌هایی هستند که وجود آن ها در غذا برای مردم ناشناخته بوده و تهدیدی مهم برای سلامت محسوب می گردند. از سویی، با توجه به اهمیت امنیت غذایی و قرار داشتن ایران در منطقه پرخطر و ناامن غذایی، شوربختانه موضوع کیفیت مواد غذایی از اولویت اول برخوردار نیست. درآمد خانوار، فرهنگ، ذایقه، علم تغذیه ای، میزان تولید و واردات مواد غذایی و سیاستگذاری های کلان اقتصادی، محدودیت زمین های کشاورزی، قیمت رو به رشد حامل های انرژی، کاهش سرمایه گذاری در بخش کشاورزی، افزایش جمعیت گرسنگان جهان، متعادل نبودن رژیم غذایی، تخریب محیط‌زیست، تغییرهای شدید اقلیمی، ضایعات محصول‌های کشاورزی، آفت‌ها و بیماری های گیاهی و دامی و بحران آب از جمله چالش هایی هستند که رسیدن به یک نظام با ثبات غذایی را زیر تاثیر قرار می دهند. استمرار نیافتن اجرای برنامه های اعتباری و علمی براساس برنامه های توسعه کشور، نبود سرپرست مستقل و یگانه برای صنعت غذا، واردات بی رویه و بی مطالعه محصول‌های کشاورزی و پایش نامناسب کیفیت آن ها، فراوانی انواع مواد شیمیایی زیانبار مورد مصرف در کشاورزی و صنعت غذا، کافی نبودن قانون‌های بازدارنده و همچنین اجرا نشدن یا اجرای غلط قانون‌های موجود از عامل‌های تهدید کننده سلامت و امنیت غذایی کشور هستند.

    کلیدواژگان: سلامت جامعه، کشاورزی، گرسنگی، غذا
  • ایرج ملک محمدی صفحات 95-112

    چهره دنیا در عصر دیجیتال به روشنی نشان می‌دهد که در فراهم‌آوری غذا و تغذیه برای جمعیت رو به رشد جهان، چالش‌ها و مانع‌هایی وجود دارد، به ویژه که پایداری زیرساخت‌های کشاورزی هم با پرسش‌های حیاتی در ارتباط‌ با کاربرد فناوری روبه‌رو است. اگر دانش قدرت است، پس فقر نشانگر کمبود دانش است و فقر دانش و اطلاعات هم نتیجه ضعف ارتباط‌هاست. توسعه، که نتیجه حل مساله پیشرفت در جهت زندگی برتر است، نیازمند ارتباط‌ برای توانمندسازی مردم به منظور غلبه بر مشکل‌هایشان با دانش است. هدف این مقاله پیوند دادن ارتباط‌ها با توسعه بر پایه برنامه‌ریزی راهبردی به منظور توانمندسازی و فقرزدایی فناوری در توسعه پایدار کشاورزی می‌باشد. در این مقاله از روش‌شناسی واکاوی معنی‌ها و رهیافت رفتاری در توسعه پایدار کشاورزی استفاده شد تا نظریه را به عمل تبدیل کند. در نتیجه در بهره‌گیری از منابع، از یک سو نظریه‌های گوناگون پذیرش فناوری دربرگیرنده، نظریه‌های UTAUT2 ، کنش مستدل TRA، و رفتار برنامه‌ای TPB، نظریه‌های مدیریت (راهبردی، آینده‌نگاری، چابکی و آشوب)، رسالت ارتباط و توسعه، نقش تکمیلی ترویج و آموزش کشاورزی و راهبردهای انتقال فناوری پذیرش‌پذیر و از سوی دیگر، فرایند مهندسی رفتار (بهینه‌سازی رفتار)، کنار هم آمدند تا همراه با ترویج خلاق (به جای ترویج زورمدار)، مدل راهبردهای ارتباطی توانمندسازی کاربران فناوری در توسعه پایدار کشاورزی در عرصه آشوبناک این پدیده حیاتی را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: آموزش ترویج، ارتباط های توسعه، پذیرش فناوری، توسعه پایدار کشاورزی، عصر دیجیتال
  • پیوست ها
  • بیانیه های همایش های برگزار شده در گروه علوم کشاورزی
    صفحه 113
  • چکیده پژوهش های پایان یافته در گروه علوم کشاورزی
    صفحه 118
|
  • M.A. Zare Chahouki Pages 1-16

    Sustainable development is a comprehensive approach to improve human life quality and to meet economical, social and environmental needs of anthropological residents. In order to have a proper management of natural resources, at first it is necessary to determine the criteria that affect sustainability and use the most appropriate criteria. In this research, by forming a committee of experts and the strategic planning SWOT, criteria affecting the sustainable development of natural resources including management and organizational structure, natural resource economics, environmental factors and social and cultural issues of ecology and natural resources were determined. In addition, the effective indicators were identified for each criterion. The questionnaires with inconsistent coefficient less than 0.1 were selected for weighting. The overall compliance rate of the model for the criteria management and organizational structure of natural resources, socio-cultural issues of natural resources, ecology and environmental issues of natural resources and natural resource economics issues were 0.01, 0.01, 0.01 and 0.03, respectively. Then, by the analytical hierarchy process (AHP), the four most important and influential criteria were examined; the contribution of standard organizational structure and management of natural resources was determined as 38%. Implementation of integrated and systematic natural resources management in management and organizational structure, natural resource economics, environmental factors and social and cultural issues of ecology is essential for sustainable development of natural resources.

    Keywords: Criteria, Ecology, Organizational Structure, Sustainable management
  • S.N. Mousavi Pages 17-24

    The main objective of the poultry housing and equipment is to provide the optimum condition for birds to achieve their maximum genetic potential. In Iranian poultry industry, most of older houses are smaller buildings without proper ventilation, heating, insulation, equipment and automation systems. This has led to an increase in energy consumption and poor performance and low efficiency of commercial poultry operations. Due to the low price of fuel and electricity in Iran, little attention has been paid to control energy consumption. One of the problems of most poultry houses in the country is the lack of minimum ventilation system or its inappropriate application. This issue, in addition to problems in controlling the environmental conditions of the houses, has led to an increase in fuel consumption. The tunnel ventilation system, due to its ability to generate high air velocity in hot weather, especially in humid areas, is more useful than other types of ventilation. However, surveys show that in most poultry houses, the air velocity is below optimum. Similar to other parts of the world, many new poultry houses are being built larger. Although larger houses increase efficiency and reduce production costs, their successful use depends on factors such as engineering considerations during construction and on properly designed and installed heating and ventilation systems. With the increase in fuel and labor costs and the introduction of modern poultry production systems and government support, the process of retrofitting and improvement of the poultry houses is evident.

    Keywords: Energy, Equipment, Poultry houses, Ventilation.
  • A. Koocheki, N. Sefidbakht Pages 25-40

    Integration of animal in crop production systems has a long history in the course of agricultural evolution. In this context, domestication of sheep and goat in Iran coincided with the beginning of rain fed cropping in dry areas in the Near East, hence animal husbandry and crop production were evolved simultaneously in the dry areas in an integrative manner. Inevitably, conflict of interest was raised due to forage shortage for the herders and cultivation land for the farmers. On the other hand, this conflict never stopped the cooperation between them based on mutual interests rooted in integration of animal and crop which is termed integrative agriculture. Crop residue which is the main component of integration was left to the nomad herders in exchange of animal products and manure on a national scale. On farm scale, different combination of activities such as rearing animal with forage production, utilization of crop and orchard residue and grazing the animal in rangeland was practiced and still is continued. Diverse crop residue is still used in the country due to high biodiversity of crops with a large amount produced annually, almost all of which is fed to animals. However, with the needs for the amendment of low organic content of the soils, expansion of conservation agriculture, paper industry and biofuel needs, there will be competition for crop residues in the future. Old generation of farmers associated with this system are retiring and the new generation is not much eager to work on the land and/or with animal. On this base, proper technology should be provided to these young people in order to encourage them to remain in the rural areas. Meanwhile, a new look into the integration process in small holding farming system is needed based on the emergence of new technologies.

    Keywords: Agropastoral, Crop residue, Integrative agriculture, Nomadism
  • N. Sefidbakht, A. Nikkhah, R. VaezTorshizi, M.J. Zamiri, M. Zaghari, M. Moradi Pages 41-48

    As part of a reaserch project on the evaluation of agricultural journals by the Iranian Academy of Sciences, the objective of this study was to evaluate the quality of animal sciencerelated periodicals and management aspects of the journals in Iran. Ten indices were designed for evaluating the quality of published papers and another 10 indices for evaluation of the editorial quality of the journals. These indices were applied to 11 available journals published in 2014. The data were statistically analyzed using the “normal distribution” procedure to rank the journals into 5 categories from “very good” to “very weak”. The results showed that 27.3% of the journals ranked “very good” or “good”, 54.4% “intermediate”and 27.3% “weak”. The journals were also compared for five important indices related to innovativeness, applicability and up-to-dateness of the articles and practical usefulness and necessity of publication of the journal. Among the journals evaluated, Journal of Livestock Sciences and Technologies (in English), Iranian Journal of Animal Science and Ruminant Research (both in Farsi), achieved the highest scores in 3 indices. Other journals did not rank high in any of the indices. It is recommended that journals put more emphasis on the quality when accepting papers for publication, publication of very weak journals be discontinued, and more support be given to the journals sponsored by the scientific societies.

    Keywords: Agricultural journals of Iran, Animal Science, Evaluation, Iran Academy ofSciences.
  • G. Zarei, A.M. Jafari Pages 49-62

    The virtual water trade concept was devised about three decades ago and it is now considered as a way of balancing the distribution of water among countries and regions in attempts to confront with water scarcity. The background literature of virtual water has developed independent of economic knowledge and economists have not endeavored to theorize it. Based on this concept, the export of agricultural products from Iran has been under much criticism in recent years. This study attempts to provide a simple economic model that works with based on opportunity cost theory in combination with economic water productivity and virtual water trade concepts to evaluate major agricultural products of Iran exported or imported in a five-year period. According to the results, internal production of strategic crops has high opportunity costs. The exporting of fruits such as kiwi, citrus, grapes, watermelon, cucumber and tomato created high virtual water values, even higher than pistachio. However, under the water crisis conditions in Iran, these values are much lower than real value of water.

    Keywords: Agricultural products, Opportunity cost, Trade, Value of virtual water.
  • A.R. Sepaskhah Pages 63-81

    The amount of water used to produce a product or service is called virtual water. Trade of products and services between countries is called virtual water trade. Virtual water for a given product is an index of environmental degradation that occurred by the product production. Usually, there are misinterpretation in virtual water concepts that makes its applicability for substitution of a product with others questionable. Therefore, the planning concepts for virtual water trade should be taken into consideration. In this survey, first the potential of the concepts of virtual water trade were investigated. In applicability of the concepts of virtual water trade, the regional context and conscious choice should be considered. The effective factors in proper applicability of the virtual water concepts to food trade are food security, food self-sufficiency, food safety, food sovereignty, and environmental conservation. Furthermore, in this regards, the employment and poverty in a country should be considered. Also, in applicability of the virtual water trade, the geo-politics, pricing and subsidies for agricultural products, investments in infrastructure instead of virtual water trade, and changing diets should be considered. For reduction in the virtual water trade, the value of water in agricultural products and food production methods should be changed. Although the methods of calculating the virtual water of agricultural products are not well established, these uncertainties should not be emphasized very much; rather, the policy makers should be familiarized with the concepts of the virtual water trade in order to make conscious choices.

    Keywords: Food safety, Food security, Food self-sufficiency, Food sovereignty
  • M. Hojjati, M. Noshad Pages 81-94

    Due to the increasing world population, the need for food has also been increased and food has been produced in a variety of methods, some of which have had unhealthy effects on the health of the society. The residual of the pesticides, antibiotics, hormones, mycotoxins, heavy metals and synthetic preservatives are among the factors that their presence in food is unknown to the people and is considered to be a major health hazard. Unfortunately, considering the subject of food security and placing our country in a dangerous and insecure food region, food quality is not a top priority in our country. Factors such as household income, culture, macroeconomic policies, rising prices for energy sources, climate change, agricultural crop residues, livestock diseases and agricultural crop pests are the most important challenges for establishment of a sustainable food system. Lack of continuity of scientific programs based on the country's development plans, lack of independent and unique organization for the food industry, import of unprocessed agricultural products and lack of appropriate quality of them, abundance of various harmful chemicals Consumption in agriculture and the food industry without the existence of deterrent laws are the most important threats to the health and food security of our country.

    Keywords: Agriculture, Food, Hunger, Society health.1.
  • I. Malakmohammadi Pages 95-112

    The portrait of the world in the Digital Era indicates that we are facing critical challenges in providing food for growing population, while sustaining infrastructural resources are under vital question of technology application communication. If knowledge is power, then poverty means lack of knowledge that is in turn, information and knowledge poverty as the result of lack or poor communication. Development, also is the result of solving problems of advancement toward the better life. It can be concluded that development needs communication to empower people with knowledge to overcome their problems. The purpose of this paper is to link communication to development through the strategic modeling for empowerment and poverty abolition. Rhetoric analytical methodology applied to review literature, field experiences, and evaluation of extension project implemented to put theories into action to develop sustainable agriculture. Taking the advantage of reviewing different technology acceptance models (TAM1, TAM2, TAM3, and UTAUT2), theories of Reasoned Action (TRA) and Planned Behavior (TPB), the prophesy of communication to development, complementary role of extension education and strategies of adaptable technology transfer, from one hand along with integration of advance management theories (strategic, foresight, agility and chaos theories), as well as regarding behavioral engineering process (optimization cycle) along with generative extension versus authoritative public extension in the context of chaotic agricultural industry, from the other over-determined “development communication/ user empowerment/ sustainable agriculture model”, to visualize concepts of persuative communication in ultimate way of knowledge based technology transfer and application and boosting technology applicants self-efficacy.

    Keywords: Development communication, Development technology acceptance, Digitalera, Extension education, Sustainable agriculture