فهرست مطالب

مدیریت در دانشگاه اسلامی - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه مدیریت در دانشگاه اسلامی
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/09
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسن زارعی متین صفحه 213
  • محمدسعید تسلیمی، خلیل نوروزی *، وحید تارویردی زاده، محمدعلی صادقی کیا صفحات 215-234
    حوزه دیپلماسی علم و فناوری(دعف) دارای قلمرو مفهومی نوپایی دارد و با وجود قوت قلمرو کاربردی، فاقد ادبیات نظری درخور در متون علمی و دانشگاهی است. دانشگاه های علوم انسانی به دلیل تعامل بیشتر با مسائل سیاسی، همواره مد نظر دستگاه های سیاست خارجه کشورها بوده اند و قبل از ورود دانشگاه های فنی و مهندسی و علوم پزشکی، زمینه ساز تعاملات بین المللی تلقی شده اند.
    هدف
    هدف از انجام پژوهش پیش رو، علاوه بر شناسایی عوامل موثر بر دعف، ارائه چارچوب توسعه آن از طریق ظرفیتهای دانشگاه های علوم انسانی ج.ا.ایران بود.
    روش
    در این مقاله، نخست به شناسایی درخت دانش عوامل موثر بر تاثیرگذاری دانشگاه های علوم انسانی کشور بر توسعه دعف پرداخته شده، سپس با استفاده از رویکرد مدلسازی تفسیری- ساختاری به سطح بندی عوامل و در نهایت، با استفاده از نرم افزار دیمتل به اندازه گیری شدت روابط بین عوامل در سطوح مختلف اقدام شده است.
    یافته ها
    پنج سطح کلی زمینه ها، موانع، علل و لوازم، راهبردها و پیامدها و شدت روابط بین آنها و متغیرهای درونی آنها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی علم و فناوری(دعف)، دانشگاه، چارچوب توسعه دیپلماسی، دیمتل، آی، اس، ام
  • حمید رحیمیان، فاطمه جهانی جوانمردی *، محمد نوروزی صفحات 235-252
    هدف
    بررسی وضعیت اشتغال دانش آموختگان رشته مدیریت آموزشی دانشگاه علامه طباطبایی.
    روش
    پژوهش حاضر به روش توصیفی- پیمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموختگان رشته مدیریت آموزشی دانشگاه علامه طباطبایی طی سالهای 94-1390 به تعداد 338 نفر(191 کارشناس و 147 کارشناس ارشد) بودند. نمونه در دسترس طبقه ای، به ترتیب 123 و 108 نفر و ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود.
    یافته ها
    4/53 درصد از دانش آموختگان بیکارند. اشتغال اکثر شاغلان از طریق شرکت در آزمون استخدامی و در سازمان های خصوصی از نوع خدماتی بوده است. میزان رضایت شغلی و ارتباط شغل با رشته تحصیلی اکثر شاغلان، متوسط بوده است. تاثیر برند دانشگاه علامه طباطبایی بر اشتغال در حد متوسط متمایل به زیاد بوده است. از 53 عنوان درس تخصصی و اصلی مدیریت آموزشی در مقاطع کارشناسی و ارشد، تنها 7 درس برای شاغلان کاربرد داشته و از طرفی ، بیشتر نیازهای آموزشی آنان برای انجام بهینه شغل، شامل مهارت آموزی، کارهای رایانه ای و نرم افزاری، دوره های آموزشی شغلی، زبان، مهارتهای نیازسنجی آموزشی و آشنایی با کارهای اداری است.
    نتیجه گیری
    در ایران، بین نیاز جامعه به نیروی کار دانا و ماهر با کیفیت خروجی های دانشگاهی فاصله قابل توجهی وجود دارد. بنا به یافته های پژوهش، ضرورت تحول و دگرگون سازی محتوای آموزشی و برنامه درسی در رشته مدیریت آموزشی کاملا احساس می شود. همچنین لازم است دو درس کار عملی در سازمان های آموزشی با جدیت و بهره وری بیشتر اجرا شود تا مهارت لازم برای دانشجو تا حدودی حاصل شود.
    کلیدواژگان: اشتغال دانش آموختگان، مدیریت آموزشی، دانشگاه علامه طباطبایی
  • معصومه الماسی* ، عبدالله توکلی صفحات 253-274
    هدف
    هدف مولفان در این مقاله، شناسایی شاخصهای آسیب شناسی مدیریت جهادی بود.
    روش
    با روش تحقیق فراترکیب، داده های اصلی مقالات منتخب، تفسیر و دسته بندی و به صورت شبکه مضامین نمایش داده شد. این تحقیق از نظر نتایج، در زمره تحقیقات توسعه ای و از حیث داده ها، کیفی است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق در دو گروه آسیبهای درونی و بیرونی عبارتند از: آسیبهای درونی، شامل دوری از خدا، وابستگی به دنیا و تغییر هدف؛ آسیبهای بیرونی، شامل دوری از شایسته سالاری، حاکمیت روابط به جای ضوابط، بوروکراسی، نفوذ فرصت طلبان و سست عنصران، جدایی و برون رفت سرمایه اصلی، ضعف نظارت و ارزشیابی، سستی در کادرسازی، بی توجهی به جایگاه نمایندگی ولی فقیه، عدم مشارکت مردم، عدم هماهنگی در امور و اهداف، عدم پایبندی به قانون و قانون گریزی، عدم تدوین مبانی و شاخصهای فرهنگ جهادی و سانسور.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش بیانگر این است که در تقسیم بندی منطقی می توان آسیبهای مدیریت جهادی را به دو دسته آسیبهای درونی و بیرونی تقسیم کرد. با توجه به ماهیت آفات درونی و بیرونی، آفات درونی نسبت به آفات بیرونی اهمیت بیشتری دارند؛ در میان ابعاد آفات بیرونی نیز بوروکراسی از بیشترین اهمیت برخوردار است. آسیبهای شناسایی شده در این مقالات در دو دسته آفات درونی و بیرونی، شامل 16 بعد و 122 شاخص است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ جهادی، مدیریت جهادی، آسیب شناسی، فراترکیب
  • میثم لطیفی، نصرت الله ضرغام، محمد عبدالحسین زاده* صفحات 275-292
    هدف
    هسته های علمی مفهوم جدیدی است که در حوزه آموزش عالی شکل گرفته است. فهم مختصات و ویژگی های هسته های علمی و کارکردهای آن، هدف اصلی پژوهش حاضر بود.
    روش
    این پژوهش در بستر رویکرد تطبیقی انجام شد. با انجام نمونه گیری هدفمند، 17 هسته علمی منتخب در جهان، شناسایی و با روش تحلیل محتوا، اطلاعات آنها تحلیل شد. برای اعتبارسنجی نتایج تحلیلی نیز از روش دلفی فازی استفاده شد.
    یافته ها
    با تحلیل محتوای هسته های علمی منتخب و به منظور تبیین مختصات و کارکردهای هسته های علمی، نتایج در قالب هفت بعد و 38 مولفه و شاخص طبقه بندی و اعتبار آنها با روش دلفی فازی تایید شد.
    نتیجه گیری
    تشکیل هسته های علمی مختص دانشجویان دوره کارشناسی، یکی از اقدامات رایج و گسترده در نظام آموزش عالی است. تشکیل این هسته ها باعث می شود دانشجویان مستعد از لحاظ آموزشی، پژوهشی، اجتماعی و فرهنگی نسبت به سایر دانشجویان برتری خاص داشته باشند.
    کلیدواژگان: هسته علمی، آموزش عالی، دانشگاه، مطالعه تطبیقی، تحلیل محتوا
  • ریحانه فروزنده جونقانی* ، عبدالله توکلی صفحات 293-310
    هدف
    هدف محقق در این مقاله، بررسی مفهوم لبه تاریک رفتار سازمانی از نگاه اسلامی با مطالعه مدلها و الگوهای جهانی آن و تاکید بر نامه های امیرالمومنین علی(ع) بوده است.
    روش
    تحلیل محتوای کیفی. بر اساس پژوهشهای انجام شده، رفتارهای انحرافی به دو دسته مثبت و منفی دسته بندی می شوند. پدیده لبه تاریک رفتارسازمانی در دسته رفتارهای انحرافی منفی قرار دارد که به دلیل ایجاد هزینه های مالی و غیر مالی هنگفت سالیانه برای سازمانها، مورد توجه و بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    در متون دینی به ویژه متون اسلامی و نامه های نهج البلاغه که اغلب خطاب به فرماندهان و مدیران است، این رفتارها به طور مکرر توسط امیرالمومنین گوشزد شده است که در مطالعه انجام شده، 49 کد شناسایی و در دو سطح فردی و سازمانی طبقه بندی شد.
    نتیجه گیری
    حضرت برای پیشگیری از این رفتارها، راهکارهایی همچون: شفافیت، عدالت سازمانی، عدم ایجاد اصطکاک اجتماعی، جلوگیری از رقابتهای ناسالم، شایسته سالاری و ایجاد فرهنگ سازمانی را بیان می کنند که برای این رهنمودها به مصداقهایی برگرفته از نامه های امیرالمومنین اشاره شده است.
    کلیدواژگان: رفتار سازمانی، لبه های تاریک رفتار سازمانی، انحرافات فردی و سازمانی، نامه های نهج البلاغه
  • احمد شجاعی *، ناصر رحمانی، پریسا بقال اصغری صفحات 311-326
    هدف
    پژوهش حاضربه منظور بررسی تاثیر تقوای الهی بر عدالت سازمانی مدیران دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد.
    روش
    در این پژوهش تعداد 104 نفر از کارکنان دانشگاه محقق اردبیلی، به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای سنجش عدالت سازمانی، از پرسشنامه استاندارد عدالت سازمانی(مورمن و نیهوف، 1993) و برای سنجش تقوا، از پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن توسط اساتید و صاحب نظران تایید و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 78/0 تعیین شد، بهره گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری، ضریب همبستگی و رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    بین تقوای مدیران با عدالت سازمانی همبستگی مثبت معنادار وجود دارد و فرضیه اصلی پذیرفته شد.
    نتیجه گیری
    تقوا با عدالت مراوده ای، بر خلاف عدالت توزیعی و رویه ای، رابطه همبستگی مثبت و معنادار دارند و فرضیه آن نیز تایید شد. با تحلیل نتایج مقاله می توان نتیجه گرفت که تقوای مدیران در دانشگاه ها چنان که باید به تقویت و گسترش سازمانی کمک کند ، مورد توجه قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: عدالت، رفتار مدیران، دانشگاه محقق اردبیلی، تقوای الهی
  • بهنام نقی پور گیوی*، ستاره اسکندری، احسان محمدی ترکمانی، عباس نظریان مادوانی صفحات 327-340
    هدف
    هدف محققان از اجرای این پژوهش، بررسی نقش هویت مذهبی در شکل گیری هویت ملی دانشجویان هوادار تیمهای ملی فوتبال و بسکتبال بود.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان هوادار پسر دانشگاه تهران بودند که 597 نفر از آنان به طور در دسترس پرسشنامه تحقیق را تکمیل کردند. ابزار پژوهش، پرسشنامه های طراحی شده هویت مذهبی و ملی بر اساس چارچوب بوگدانوو بود که روایی آن توسط 12 نفر از خبرگان تایید و ضریب آلفای کرونباخ برای دو پرسشنامه، به ترتیب 93/0 و 91/0 محاسبه شد. داده ها با معادلات ساختاری در نرم افزار وارپ پی.ال.اس. نسخه پنج تحلیل و شاخصهای برازش مدل اندازه گیری تایید شدند.
    یافته ها
    هویت مذهبی بر هویت ملی دانشجویان شیعه و سنی، دارای اثر مثبت معنادار است. همچنین در حالت کلی هویت مذهبی بر هویت ملی دانشجویان اثر مثبت معنادار دارد. مقدار ضریب تعیین نشان داد هویت مذهبی تنها می تواند 8/27 درصد از واریانس هویت ملی را تبیین کند.
    نتیجه گیری
    با توجه ضعیف بودن هویت مذهبی در شکل گیری هویت ملی، محیط های ورزشی می توانند با کاهش محدودیتهای ساختاری، احساسات و تجارب مشترک را افزایش داده، منجر به تقویت هویت ملی شوند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت مذهبی، دانشجویان ایرانی، تیمهای ملی
  • محمد حکاک *، حسن صالحی، یونس فرقانی صفحات 341-358
    هدف
    نیروی انسانی از مهم ترین ارکان سازمان در پیشبرد اهدافش است؛ لذا در ازای خدمتی که به سازمان ارائه می دهد، سازمان وظیفه دارد خدمت او را به نحوی شایسته جبران کند. هدف از نگارش پژوهش حاضر، استخراج الگوی عدالت در جبران خدمات در ادبیات مدیریت اسلامی بود.
    روش
    روش تحقیق، تحلیل مضمون بود. با کمک نرم افزار Maxqda، از بین 473 عبارت، 196 کد بدون تکرار انتخاب شد که منجر به تولید 17 مضمون پایه و در نهایت، در سه مضمون سازمان دهنده جمع بندی شد.
    یافته ها
    با تاکید بر مفهوم فراگیر و گسترده جبران خدمات(اعم از مولفه های مادی و معنوی)، مولفه های جبران خدمت عادلانه از متن نامه ها و خطبه ها و حکمتهای نهج البلاغه استخراج شد و الگوی شبکه مفهومی آن شکل گرفت.
    نتیجه گیری
    نگاه امیرالمومنین(ع) در نهج البلاغه به جبران خدمت، در پرداخت خلاصه نمی شود. برای ایجاد نظام جبران خدمات عادلانه، باید همه ابعاد جبران خدمت اعم از رفتارها و تعاملات و همچنین رویه های سازمانی نیز عادلانه باشند تا عدالت در جبران خدمت برای زیردستان به طور کامل محقق شود.
    کلیدواژگان: جبران خدمت، عدالت، نهج البلاغه، تحلیل مضمون
  • احمد عربشاهی کریزی * صفحات 359-376
    هدف
    هدف از انجام این مقاله، بررسی جوانب مختلف مسجد و نماز جماعت و استنباط برداشتهای مدیریتی و سازمانی در خصوص دانشگاه اسلامی بود.
    روش
    برای دستیابی به هدف، ابتدا سعی شد با رجوع به منابع مختلف اسلامی، با احکام و مسائل مربوط به مسجد و نماز جماعت آشنا شویم و سپس با دیدگاه جامع شکل گرفته، ابعاد دانشگاه اسلامی تبیین شود.
    یافته ها
    با توجه به تعالیم اسلامی و احکام مطرح شده راجع به مسجد، ابعاد و کارکردها و مدل مطلوب دانشگاه اسلامی بیان شد. ویژگی ها و ابعاد وجودی امام جماعت و معیارهای انتخاب امام جماعت، مبنای مناسبی برای تعیین ملاکهای انتخاب افراد در دانشگاه اسلامی است. ایجاد رضایت در نیروی انسانی در مسجد و دانشگاه اسلامی برای اثربخشی و دستیابی به اهداف ضروری به نظر می رسد. احکام مسجد و نماز جماعت می تواند در اداره امور و چگونگی انجام فعالیتها و فرایندها دانشگاه اسلامی راهگشا باشد.
    نتیجه گیری
    تجزیه و تحلیل تطبیقی نماز جماعت، مسجد و دانشگاه اسلامی، ما را در شناخت ابعاد دانشگاه اسلامی و دستیابی به مدل مطلوب یاری می دهد. برداشتهای مدیریتی و سازمانی از احکام مسجد و نماز جماعت، اصول کاربردی دقیقی را به دست می دهد که می توانند روند توسعه و تعالی را در دانشگاه اسلامی تسهیل کنند و تسریع بخشند.
    کلیدواژگان: مسجد، نماز جماعت، اسلام، دانشگاه اسلامی
  • عباس زمانی *، اکبر رستمی خوراسگانی، سید هاشم گلستانی، آذر قلی زاده صفحات 377-392
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های سرمایه اجتماعی در بعد شناختی(ذهنی) از دیدگاه حضرت امام خمینی(ره) در کتاب صحیفه نور انجام گرفت.
    روش
    روش پژوهش کیفی، از نوع تحلیل محتوای استقرایی بود. بدین منظور از مجموع کتاب22 جلدی صحیفه امام خمینی(ره)، تعداد 15 جلد انتخاب و با استفاده از فیش برداری به روش کتابخانه ای از طریق فرایندهای طبقه بندی نظام مند، کدبندی، و تم سازی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که "خدا محوری"، "اسلام محوری"، "اعتماد"، "قانون گرایی" و "خدمت برای خدا و اعتقاد به نظارت الهی"، مهمترین مولفه های بعد شناختی(ذهنی) سرمایه اجتماعی در بیانات امام خمینی(ره) بود که در این مقاله بدان پرداخته شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که حضرت امام(ره) همواره مردم و مسوولان را به خدمت به خلق و توجه به دستورات الهی و سیره پیامبر(ص) و ائمه(ع) سفارش و بر ضرورت افزایش اعتماد و انسجام در پرتو عمل به قوانین تاکید نموده بود.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، سرمایه اجتماعی، اعتماد، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، نهادهای اجتماعی
|
  • Mohamadsaeid Taslimi, Khalil Noruozi * Pages 215-234
    Objectives
    Science and Technology Diplomacy (STD) is a nascent concept lacking worthy of academic literature and scientific texts, despite the strength of the applied field. Universities of Human Sciences have always been highly concered by the foreign policy administrations due to greater engagement with political issues and have paved the path for international interactions ahead of Engineering and Medical Science Universities.
    Aim
    Hence, the current paper aims to establish development (STD) framework by Islamic Republic of Iran Universities of Human Sciences, in addition to identifying the affecting factors.
    Method
    Therefore, first we identified the Knowledge Tree of Universities of Human Sciences impact on development of STD and then classified factors using Interpretive Structural Modeling approach. Finally, we measured the intensity of the relationships between factors at different levels using DEMATEL software.
    Results
    At the end, we provided five overall levels of grounds, obstacles, causes and tools, strategies and outcomes and intensity of relations among them as well as internal variables.
    Keywords: science, technology diplomacy (std), university, diplomacy development framework, DEMATEL, ISM
  • Hamid Rahimiyan, Fateme Jahani javanmardi *, Mohammad Noruozi Pages 235-252
    Objectives
    It is to determine the status of alumni in the field of educational administration in Allameh Tabataba'i University (ATU).
    Method
    It is a descriptive-survey study. The population includes all 338 alumni of educational administration including 191 undergrads and 147 graduates within 1390-94. Stratified sample includes 123 and 108 persons totaling to 231. A researcher-developed questionnaire was employed.
    Results
    Near half of the participants (53.4%) are unemployed mainly due to lack of job opportunities. Most of the individuals are hired through employment exams, mostly in private and service sector. Job satisfaction as well as relevance between job and specialization is at the medium level. The role of ATU brand in their employment is medium to high. Only 7 out of 53 undergrad and grad courses have been of some use for their jobs. Nevertheless, their training needs to be covered include: skills training, computer and software, job-related training, English language, Training need assessment skills, and administrative work.
    Conclusion
    In general, there is a considerable gap between the market need for knowledgeable and skillful individuals and university outputs. Thus according to findings of the study, a transformation is needed in the content and curriculum of the field of educational administration more than ever. In addition, the two courses, practicum in educational organizations and practicum in educational institutions, must be taken more seriously and more productively in order to provide some skills for the students.
    Keywords: alumni employment, educational administration, ATU
  • Masuome Almasi *, Abdolah Tavakoli Pages 253-274
    Objective
    In this paper, with the purpose of identifying the pathological characteristics of Jihady management, after searching, we found 12 related articles.
    Method
    By using Meta-Synthesis method we interpreted and categorized original data of selected studies then showed them in content network. In terms of the results, this article is developing research and in terms of data is qualitative research.
    Results
    The findings of this study are divided into two groups of internal and external damages, Three kinds of internal damages: being away from God, the dependence on the world and change of purpose, and thirteen kinds of external damages: Stay away from meritocracy, the rule of relationships rather than rules ( favouritism), bureaucracy, the Influence of opportunists and spinelessness, loss of the original human capital, weak monitoring( observation) and evaluation, weakness in making qualified staffs, regardlessness to the position represented by the supreme leader, lack of public participation, lack of coordination in affairs, lack of adherence to the law and illegality, lack of defining the principles and indicators of jihady culture and censorship were identified as the most important findings of this study.
    Conclusion
    Research findings indicate that in logical division, the jihady management damages can be divided into two categories of internal and external damages. Regarding the nature of internal and external damages, internal damages are more important than external damages and among the dimensions of external damages, bureaucracy is of the highest importance that the majority of research in previous years has focused on the destructive impact of bureaucracy on jihady culture and jihady management. The damages which are identified in these articles are divided into two categories of internal and external damages including 16 dimensions and 122 indicators.
    Keywords: culture, jihady culture, jihady management, pathology, meta-synthesis
  • Meysam Latifi, Mohammad AbdolHosseinzadeh * Pages 275-292
    Objectives
    The present survey aims at clarifying the features of scientific groups in suprime educational system by applying comparative study of world selected scientific groups.
    Method
    The method of the study is a comparative study and sampling. In this way 17 world scientific groups are selected, identified and analysed by content analysis and Delphy fuzzy method is used to validate the results.
    Results
    Through the content analysis of selected scientific groups and in order to clarify the features and function of scientific groups the results are confiremed in seven dimentions and are classified in 38 components and indicators and the validity is conformed by Delphy fuzzy method.
    Conclusion
    Stablishing the scientific group among undergraguate university students is a widespread measure in suprime educational system and provides an atmosphere for the talented students to develop their ability in comparison with other students.
    Keywords: scientific groups, suprime education, university, comparative study, content analysis
  • Reyhaneh Frozandeh Jonghani *, Abdolah Tavakoli Pages 293-310
    Objectives
    Considering the letters of Amir Almomenin (PBUH), current research aims at investigating and understanding the concept of dark side of organizational Behavior from the Islamic perspective through the utilization of international models and patterns.
    Method
    The method of the present research is based on using qualitative content analysis. According to previous research, deviant Behaviors are divided into two groups of positive and negative Behaviors. The phenomenon of dark side of Behavior is considered a negative deviant Behavior which imposes tremendous annual expenses and has been the center of attention by many organizations.
    Results
    The results of the survey indicate that religious texts, especially Islamic contents and letters of Amir Almomenin that are mostly directed toward commanders and managers, this Behavior has been repeatedly notified. In this research, 49 indicators of such Behavior are identified and categorized in two indivual and organizational categories.
    Conclusion
    In addition to preventing such Behavior, solutions like clarification, organizational justice, lack of social negative contacts, prevention of adverse competition, meritocracy, and organizational culture development have been provided for which the instances of Amir Almomenin sayings in differnet letters are also noted and discussed.
    Keywords: organizational behavior, dark side of organizational behavior, individual, organizational deviances, letters of nahj albalagheh
  • Ahmad Shojaei *, Naser Rahmani, Parisa BaghalAsghari Pages 311-326
    Objectives
    The aim of the present research is to examine the role of virtue on organizational justice.
    Method
    This study is descriptive and correlational. In this study, 104 employees of mohaghegh Ardabili University were selected by simple random sampling. To measure organizational justice, questionnaire (Niehoff and Moorman 1993) was used and to measure virtue, questionnaire was used which its validity was confirmed by experts and its reliability by using Cronbach's alpha / 78 was approved. In order to analyze the data of statistical methods, correlation and regression were used.
    Results
    The results showed that there is a significant correlation between managers’ virtue with organizational justice, and the main research hypothesis was confirmed.
    Conclusion
    The author of the article concluded that there is a significant relationshop between the virtue of God and justice, and the main research hypothesis was confirmed. On the other hand, managers’ virtue in universities should be considerd as an important factor to be developed and streghtened in universities
    Keywords: justice, manager’s behavior, mohaghegh ardebili university, the virtue of god
  • Behnam Naghipour givi *, Setareh Eskandari, Ehsan MohamadiTorkamani Pages 327-340
    Objectives
    The purpose of this study is to investigate the role of religious identity in the formation of the national identity of national football and basketball fans.
    Method
    The research is an applied and descriptive survey. The statistical population of this research is all students of Tehran University, which 597 volunteers completed the research questionnaire. The research instrument is a questionnaire for the national and religious identity of Bogdanov (2011), whose validity was confirmed by 12 experts. Cronbach's alpha coefficient for both questionnaires was 0.93 and 0.91, respectively. Data were analyzed by structural equations in Warp pls 5 and fit index of the model was confirmed.
    Results
    The results showed that the religious identity had a positive effect on the national identity of Shiite and Sunni students, respectively, equal to 0.591 and 0.432, respectively. In general, religious identity had a positive effect on students' national identity of 52.88. The R2 also showed that religious identity can only explain 27.8% of the variance of national identity. Accordingly, other effective variables in the student's national identity should be considered.
    Conclusion
    Due to the weakness of religious identity in the formation of a national identity, sports environments can increase common constraints by reducing structural constraints and lead to the strengthening of national identity.
    Keywords: national identity, religious identity, iranian students, national teams
  • Mohammad Hakak *, Hassan Salehi, Yones Farghani Pages 341-358
    Objectives
    Human resource is one of the main pillars of an organization in advancing its goals. Therefore, in return for the service it provides to the organization, it is the duty of the organization to properly compensate for its service. Different dimensions of compensation in the conventional management literature have been highly researched. However, the present study has been formed in the context of Islamic studies and aims at extracting the model of justice in compensation for services in Islamic management literature.
    Method
    To do this, by means of thematic analysis method and with the help of Maxqda software, out of 473 selected terms, 196 non-repetitive codes were selected, which resulted in the production of 17 basic themes and finally was summarized in 3 organizer themes.
    Results
    By emphasizing the widespread and comprehensive concept of compensating for services, which includes material and spiritual components, the elements of fair compensation were extracted from the text of the letters and sermons and the wisdom of Nahj al-Balaghah. And its conceptual network pattern was formed.
    Conclusion
    The viewpoint of Amir al-Mu'minin (as) in the Nahj al-Balaghah toward compensation is not summarized to payment. In order to establish a fair compensation system, all aspects of compensation, including behaviors and interactions, as well as organizational procedures, should be fair, so that justice in compensating for subordinates would be completely realized.
    Keywords: compensation for services, justice, nahj al-balaghah, thematic analysis
  • Ahmad ArabshahiKarizi * Pages 359-376
    Objectives
    Human resource is one of the main pillars of an organization in advancing its goals. Therefore, in return for the service it provides to the organization, it is the duty of the organization to properly compensate for its service. Different dimensions of compensation in the conventional management literature have been highly researched. However, the present study has been formed in the context of Islamic studies and aims at extracting the model of justice in compensation for services in Islamic management literature.
    Method
    To do this, by means of thematic analysis method and with the help of Maxqda software, out of 473 selected terms, 196 non-repetitive codes were selected, which resulted in the production of 17 basic themes and finally was summarized in 3 organizer themes.
    Results
    By emphasizing the widespread and comprehensive concept of compensating for services, which includes material and spiritual components, the elements of fair compensation were extracted from the text of the letters and sermons and the wisdom of Nahj al-Balaghah. And its conceptual network pattern was formed.
    Conclusion
    The viewpoint of Amir al-Mu'minin (as) in the Nahj al-Balaghah toward compensation is not summarized to payment. In order to establish a fair compensation system, all aspects of compensation, including behaviors and interactions, as well as organizational procedures, should be fair, so that justice in compensating for subordinates would be completely realized.
    Keywords: compensation for services, justice, nahj al-balaghah, thematic analysis
  • Abbas Zamani *, Akbar Rostami khorasgani, seyedHashem Golestani, Azar Gholizadeh Pages 377-392
    Objectives
    This study aims to identifying components of social capital in cognitive and mental dimensions from Imam Khomeini point of view, in Sahifa Noor book.
    Method
    Research method is qualitative and consists of inductive content analysis. For this purpose, from 22 volumes of Sahifa Noor book, 15volumes are selected and in order to make a relation between these books and social capital concepts, and by taking notes from library resources through classification processes, Coding and theme making, they have been analyzed.
    Results
    Results show "god centeredness", "Islam centeredness", "trust", "reliability", "rule orienting and believeing that god monitors us", are important factors of social capital's cognitive components from Imam Khomeini point of view.
    Conclusion
    The authors of the article concluded that Imam Khomeini has recommended people and officials according to the commands of God and emphasis on the necessity of increasing trust and social integration and the practice of the laws.
    Keywords: imam khomeini, social capital, trust, social solidarity, social partnership, social institutions