فهرست مطالب

مجله روانشناسی و روانپزشکی شناخت
سال ششم شماره 1 (پیاپی 22، فروردین و اردیبهشت 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهناز صیادی، سیروان صیاد، احمد وهابی*، بشری وهابی، بیژن نوری، منا امانی صفحات 1-10
    مقدمه
    معنویت به عنوان مهم ترین بعد وجودی انسان است که به عنوان نیرویی قوی در مرکز زندگی بیشتر از یک سوم مردم دنیا قرار گرفته است و با سلامتی، احساس خوب بودن و بهبودی پیوند خورده و عامل ادامه زندگی، یافتن معنا و هدف آن است.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین سطح سلامت معنوی و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه های شهر سنندج در سال 1394 انجام گردید.
    روش
    این مطالعه یک بررسی مقطعی بود که در بین دانشجویان دانشگاه های کردستان، آزاد اسلامی سنندج و علوم پزشکی کردستان انجام گردید. 500 نفر از دانشجویان به روش نمونه گیری خوشه اییک مرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای دو بخشی مشتمل بر مشخصات دموگرافیک نمونه های مورد بررسی و بیست سوال اصلی تحقیق در مورد ابعاد سلامت معنوی بود. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره کسب شده بعد نظام اعتقادی، نظام فکری، نظام اخلاقی، نظام سبک زندگی سلامت معنوی به ترتیب برابر با 3/95±25/78، 4/37±25/54، 4/65±22/97 و 4/75±23/04 بود. میانگین نمره کلی سلامت معنوی برابر با 14/92±96/33 به دست آمد. این نمره در سطح سلامت رو به بالا بود. بین مقطع تحصیلی (0/001>p)، دانشگاه محل تحصیل (0/001>p)، گروه رشته تحصیلی (0/007=p) و ادای واجباتی مثل نماز و روزه (0/001>p) با میانگین نمره کلی سلامت معنوی، تفاوت آماری معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    در ابعاد نظام اخلاقی و سبک زندگی، نمره میانگین دانشجویان نسبت به سایر ابعاد کمتر بود که این می تواند مقداری نگران کننده باشد. توصیه می شود برنامه ریزان فرهنگی دانشگاه های مورد بررسی به این مهم توجه داشته باشند.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، دانشجو، دین داری، اخلاق، ایران
  • احلام جاسمی زرگانی، رضا جوهری فرد* صفحات 11-22
    مقدمه
    اختلال بدشکلی بدن یکی از اختلالات شایع دوران نوجوانی است که با اشتغال ذهنی به وجود نقص جسمانی در بدن مشخص می شود.
    هدف
    هدف کلی این پژوهش تعیین اثربخشی هنردرمانی مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری بر خودپنداره و تن انگاره در دختران نوجوان مبتلا به اختلال بدشکلی بدن شهر اهواز بود.
    روش
    نمونه پژوهش شامل 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) از دانش آموزان بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود و جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودپنداره، روابط چند بعدی خود - بدن استفاده شد.
    یافته ها
    برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس چند متغیری و نرم افزار 16 SPSS استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد، هنردرمانی مبتنی بر رویکرد شناختی - رفتاری در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل باعث تغییر معنی دار در نمرات خودپنداره و تن انگاره شده است و این تاثیر در مرحله پیگیری نیز تداوم داشته است.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که هنردرمانی مبتنی بر اصول درمان شناختی رفتاری می تواند در درمان افراد مبتلا به اختلال بدشکلی بدن مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: هنردرمانی، درمان شناختی- رفتاری، خودپنداره، تن انگاره، اختلال بدشکلی بدن
  • سید مهدی متولیان*، فریماه دوکوشکانی، سلیمان یحیی زاده جلودار صفحات 23-34
    مقدمه
    رضایت از زندگی چنان با اهمیت است که می توان گفت هدف برتر زندگی است. با این حال رضایت از زندگی در بین دانشجویان پایین است. این موضوع با رفتاری مانند خروج از کشور خود را نشان می دهد.
    هدف
    هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه شخصیت و رضایت از زندگی دانشجویان است.
    روش
    نمونه آماری پژوهش 407 دانشجو و ابزار پژوهش نیز مقیاس های پنج عاملی شخصیت نئو و رضایت زندگی داینر و همکاران است.
    یافته ها
    بر اساس نتایج 56% از پاسخگویان از روان رنجور خویی و خوشایندی بالا و نیز 48% از وظیفه شناسی بالا برخوردار بودند. 51% از برون گرایی پایین و 56% از گشودگی پایین برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    متغیرهای برونگرایی و وظیفه شناسی به ترتیب مهم ترین پیش بینی کننده رضایت از زندگی دانشجویان بوده اند.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، شخصیت، روان رنجور خویی، برون گرایی، گشودگی، خوشایندی، وظیفه شناسی
  • مرتضی همایون نیا فیروزجاه، محمود شیخ*، رسول حمایت طلب، شهناز شهربانیان صفحات 35-48
    مقدمه
    برای افراد با ناتوانی های رشدی، درک رشد حرکتی، پایه ای مناسب را برای مداخله، درمان و بهبود این افراد فراهم می کند.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر قابلیت محیط (فراهم سازها) روی توجه و حافظه دانش آموزان دارای اختلالات ذهنی 6 تا 9 ساله بود. این تحقیق کاربردی و از نوع نیمه تجربی )مداخله ای( بود.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دارای اختلال ذهنی 6 تا 9 ساله شهرستان بابل در سال 1396 بودند. 50 دانش آموز پسر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در یکی از گروه های آزمایش یا کنترل قرار گرفتند (25 نفر در هر گروه). آزمودنی ها در گروه آزمایش به مدت 36 جلسه (3 ماه و هفته ای 3 جلسه) و هر جلسه 30 الی 45 دقیقه تحت آموزش و تمرین قرار گرفتند. برای ارزیابی مهارت های توجه از توجه تولوز- پیرون و آزمون حافظه آندره ری استفاده شد. داده ها با روش آماری آنالیز کوواریانس تک متغیره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که فراهم سازها در بهبود مهارت توجه تاثیر داشته است (01/0P<)، همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که فراهم سازها در متغیرهای حافظه تاثیری نداشت (05/0< P).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان داد که لازم است به محیط و توانایی های محیطی و استفاده از روش های مناسب فراهم سازی در جهت بهبود توجه در کودکان دارای اختلال ذهنی توجه ویژه داشت، از طرفی در مورد حافظه نیازمند تحقیقات بالینی سازمان یافته تر است تا بتوان به طور یقین در مورد تاثیر فراهم سازها در حافظه نظر داد.
    کلیدواژگان: فراهم سازها، توجه، حافظه، کودکان دارای اختلال ذهنی
  • فرشته صابری فرد، فاطمه حاجی اربابی* صفحات 49-63
    مقدمه
    شناسایی عوامل مرتبط با جو عاطفی خانواده از مهم ترین اهداف پژوهشی روان شناسی خانواده است.
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه جو عاطفی خانواده با خود تنظیمی هیجانی و تاب آوری دانشجویان انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد مشهد بود که در سال تحصیلی 1396-97 مشغول به تحصیل بودند.
    روش
    روش این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. نمونه پژوهش با روش نمونه گیری طبقه ای انجام پذیرفت و شامل 150 دانشجو بود. ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه جو عاطفی خانواده (هیل برن، 1964)، پرسشنامه خود تنظیمی هیجانی (هافمن و کاشدان، 2010) و پرسشنامه تاب آوری (کاتر و دیویدسون، 2003) بوده است. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، جو عاطفی خانواده با خودتنظیمی هیجانی و تاب آوری ارتباط معناداری دارد (0/05>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان گفت، تنظیم هیجانات و تاب آوری دو متغیر مهمی هستند که با جو عاطفی خانواده در دانشجویان مرتبط است.
    کلیدواژگان: جو عاطفی خانواده، خودتنظیمی هیجانی، تاب آوری، دانشجویان
  • آذر بهی روز، سید عباس حقایق* صفحات 64-74
    مقدمه
    تیپ های زمانی از جمله عوامل تاثیرگذار درشاخص های روانشناختی افراد است.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه افکار خودکشی و سطح استرس بین دانشجویان افسرده با تیپ های زمانی صبحگاهی و شامگاهی بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع مقایسه ای بوده و جامعه آماری آن را دانشجویان افسرده دانشگاه پیام نور و آزاد اسلامی سمیرم در سال تحصیلی 96-1395 تشکیل می دادند. به شیوه نمونه گیری در دسترس، به 300 نفر دانشجو دفترچه حاوی پرسشنامه های افسردگی بک (1976)، تیپ های زمانی صبحگاهی-شامگاهی هورن و استبرگ (1976)، پرسشنامه افکار خودکشی بک (1976) و پرسشنامه استرس لاویبوند و لاویبوند (1995) داده شد. بعد از حذف پرسشنامه های فاقد اعتبار، 153 نفر واجد افسردگی (بر اساس نقطه برش پرسشنامه افسردگی بک) تشخیص داده شدند که از این تعداد، 18 نفر به عنوان تیپ زمانی صبحگاهی و 64 نفر به عنوان تیپ زمانی شامگاهی تشخیص داده شدند، که نمرات افکار خودکشی و استرس آنهابا استفاده از نرم افزار 21 spss و آزمون t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین افکار خودکشی و سطح استرس دانشجویان افسرده در تیپ های زمانی صبحگاهی و شامگاهی تفاوت معناداری وجود دارد (0/05P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده می توان نقش احتمالی تیپ های زمانی را در شدت افکار خودکشی و استرس افراد افسرده در نظر گرفت که الیته پژوهش های بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: افسردگی، افکارخودکشی، سطح استرس، تیپ های زمانی
  • مهدی علیجان زاده تنکابنی، مسعود باقری* صفحات 75-86
    مقدمه
    بهزیستی روان شناختی به معنی توانایی شرکت فعالانه در کار و تفریح، خلق روابط معنی دار با دیگران، گسترش حس خودمختاری و هدف زندگی و تجربه کردن هیجانات مثبت است و شامل همه فعالیت هایی است که برای نگرش انسان موردنیاز است.
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی تطبیقی اثربخشی آموزش فعال سازی رفتاری و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش بهزیستی روان شناختی دانش آموزان پسر پایه نهم دبیرستان های شهر کرمان است.
    روش
    روش پژوهش به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش تمامی مدارس ناحیه 1 و 2 شهر کرمان است که تعداد 45 دانش آموز به شیوه نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل، هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد مداخله پذیرش و تعهد اثربخشی بیشتری نسبت به فعال سازی رفتاری در افزایش بهزیستی روان شناختی دارد(0/01>p (
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد بین آموزش فعال سازی رفتاری و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد در افزایش بهزیستی روان شناختی دانش آموزان در سطح 0/5 تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: فعال سازی رفتاری، پذیرش و تعهد، بهزیستی روان شناختی، دانش آموزان
  • فاطمه اخوان عبیری، محمدرضا شعیری*، محمد غلامی فشارکی صفحات 87-106
    مقدمه
    کمال گرایی استعدادی متضمن معیارهای بالای عمل و خودارزیابی های انتقادی است. مقیاس کمال گرایی چندبعدی فراست به عنوان ابزار سنجش کمال گرایی، جهت استفاده، نیازمند وارسی ویژگی های روان سنجی در نمونه های ایرانی است.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، تعیین ویژگی های روان سنجی مقیاس کمال گرایی چندبعدی فراست در نمونه های غیر بالینی ایرانی بوده است.
    روش
    در این مطالعه توصیفی، مقیاس کمال گرایی چندبعدی فراست روی 304 دانشجوی کارشناسی و دکتری حرفه ای دانشگاه شاهد اجرا شد. به منظور محاسبه پایایی، از روش های همسانی درونی و دو نیمه سازی و جهت بررسی اعتبار همگرا، از پرسشنامه تجارب مربوط به روابط نزدیک، پرسشنامه پنج وجهی ذهن آگاهی، پرسشنامه کوتاه نظم جویی شناختی هیجان و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس استفاده شد. ساختار عاملی مقیاس کمال گرایی چندبعدی فراست با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی وارسی گردید.
    یافته ها
    تحلیل داده ها اعتبار و پایایی قابل قبولی را از این ابزار در نمونه غیر بالینی ایرانی نشان داد. ساختار شش عاملی مقیاس کمال گرایی چندبعدی فراست نیز تایید گردید.
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق حاضر موید استفاده از مقیاس کمال گرایی چندبعدی فراست در پژوهش های روان شناختی و تلاش های بالینی است.
    کلیدواژگان: اعتبار، پایایی، کمال گرایی، تحلیل عاملی تاییدی
  • فائزه اسحاقی*، فرشاد بهاری صفحات 107-124
    مقدمه
    افسردگی، از شایع ترین اختلالات روانی است که تا سال 2020 به رتبه دوم جهانی تبدیل می شود.
    هدف
    مقایسه تاثیر سایکودرام و گروه درمانی شناختی و ترکیب این دو بر میزان افسردگی و قصد استمداد طلبی بیماران مبتلا به افسردگی عمده بستری انجام شد.
    روش
    نوع مطالعه شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و همراه با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری بیماران بستری مبتلا به افسردگی عمده (بیمارستان رازی و لواسانی تهران) بودند که 40 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و در سه گروه آزمایش و یک گروه تصادفی جایگزین شدند. 12 جلسه مداخله طبق پروتکل سایکودرامای کلاسیک و گروه درمانی شناختی فری برگزار شد. سیاهه افسردگی بک (1386) و پرسشنامه قصد استمداد طلبی کوهن (1391) در مورد آن ها اجرا شد. در تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس تک متغیره و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
    یافته ها
    سه گروه در نمرات افسردگی و قصد استمداد طلبی تفاوت آماری معنی دار داشتند (0/001>sig).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که هر سه مداخله در کاهش میزان افسردگی و افزایش میزان قصد استمداد طلبی موثر بوده اند اما گروه درمانی شناختی بر کاهش افسردگی و سایکودراما بر افزایش قصد استمداد طلبی اثرگذارتر بوده اند.
    کلیدواژگان: سایکودراما، گروه درمانی شناختی، افسردگی، قصد استمداد طلبی
  • علی تقوایی نیا* صفحات 125-137
    مقدمه
    بهزیستی ذهنی یکی از سازه های مهم روانشناسی مثبت گرا است که شناسایی عوامل موثر در آن از اهمیت زیادی برخوردار است و ارتقاء سطح بهزیستی ذهنی یکی از اهداف روانشناسی در عصر حاضر بوده است.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی مداخله ی مبتنی بر آموزش مثبت بر بهزیستی ذهنی دانش آموزان انجام گرفت.
    روش
    طرح پژوهش، نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان پایه ی ششم ابتدائی شهرستان مرودشت تشکیل می دادند که از میان آن ها تعداد 30 نفر از این جامعه به روش نمونه گیری خوشه ایبه عنوان نمونه انتخاب و در دو گروه 15 نفری (گروه آزمایش و گروه کنترل) به صورت تصادفی جایگزین شدند. به منظور گردآوری داده ها از برنامه عاطفه مثبت و منفی (واتسن و همکاران (1988) و پرسشنامه رضایت از زندگی (دینر و همکاران، 1985) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد مداخله آموزش مثبت موجب ارتقاء عاطفه مثبت و رضایت از زندگی و کاهش عاطفه منفی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل گردید.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش تلویحات کاربردی مهمی جهت اهتمام ویژه به تاثیر مداخله آموزش مثبت در بهزیستی ذهنی دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: مداخله ی مبتنی برآموزش مثبت، بهزیستی ذهنی، دانش آموزان
  • طاهره زهرایی، فایق یوسفی، امید ساعد* صفحات 138-151
    تحمل ناپذیری عدم قطعیت معمولا به عنوان واکنش های هیجانی، شناختی و رفتاری منفی به موقعیت های مبهم شناخته می شود. مطالعات مختلفی تحمل ناپذیری عدم قطعیت را به عنوان ویژگی مشترک در بین تمامی اختلا ل های هیجانی به حساب آورده اند. تحمل ناپذیریی عدم قطعیت دارای دو بعد مهم آینده نگر و بازدارنده است. هر کدام از ابعاد تحمل ناپذیری عدم قطعیت نیز در اختلال خاصی نقش دارند. به دلیل نقش مهم تحمل ناپذیری عدم قطعیت در ایجاد و تداوم اختلال های هیجانی متخصصین بالینی در صدد درمان آن برآمدند. در نهایت اینکه تغییر در تحمل ناپذیری عدم قطعیت می تواند در بهبودی علائم اختلال های هیجانی مختلف در درمان فراتشخیصی کمک کننده باشد.در این مرور کوتاه سعی شده است ضمن پرداختن به اهمیت تحمل ناپذیری عدم قطعیت، جایگاه آن در پدید آیی و تداوم اختلال های هیجانی بررسی و تلویحاتی برای درمان این سازه برای متخصصین ارائه شود.
    کلیدواژگان: تحمل ناپذیری عدم قطعیت، اختلال های هیجانی، درمان اختلال های هیجانی، مرور کوتاه
  • فاطمه مهرابی* صفحات 152-159
    مقدمه
    صرع یک بیماری مغزی است که با پیامدهای نوروبیولوژیکی، شناختی، روانشناختی و اجتماعی بسیاری برای مبتلایان همراه است.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله ذهن آگاهی مبتنی برکاهش استرس بر کیفیت زندگی و تعداد حملات تشنج در بیماران مبتلا به صرع انجام گرفته شد.
    روش
    در این پژوهش نیمه تجربی از بین بیماران مراجعه کننده به انجمن خیریه صرع اصفهان درسال 1395، تعداد 24بیمار مبتلا به صرع به روش در دسترس انتخاب شدند وبه طور تصادفی به 2گروه آزمایش(تعداد 12 نفر) و کنترل گمارده شدند(تعداد 12 نفر) پرسشنامه کیفیت زندگی ویژه بیماران مبتلا به صرع (1995)، و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی محقق ساخته، در سه مرحله پیش آزمون ، پس آزمون و پیگیری(75 روزه) بر بیماران اجرا گردید.
    یافته ها
    داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس به طور معنا داری موجب بهبود مولفه ها و ابعاد کیفیت زندگی (0/04< P) و همچنین کاهش تعداد حملات تشنجی (0/03 < P) در بیماران مبتلا به صرع در مراحل پس آزمون و پیگیری شد.
    نتیجه گیری
    نتیجه این پژوهش نشان داد که مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس در بهبود کیفیت زندگی و کاهش تعداد حملات تشنج این بیماران اثر گذار است.
    کلیدواژگان: صرع، مداخله ذهن آگاهی مبتنی برکاهش استرس، کیفیت زندگی، تعداد حملات تشنج
|
  • Mahnaz Sayyadi, Sirvan Sayyad, Ahmad Vahabi*, Boshra Vahabi, Bijan Noori, Mona Amani Pages 1-10
    Introduction
    Spirituality is the most important aspect of human existentialism. This dimension is considered as a strong force in the center of life for more than one-third of the people worldwide. Spirituality is linked to health, a sense of goodness and recovery, and a factor in the continuation of life, finding its meaning and purpose.
    Aim
    This study aimed to determine spiritual health level and its related factors in the students of Sanandaj universities in 2015.
    Method
    The present study was a cross-sectional. The study population, were students of Kurdistan University, Islamic Azad University of Sanandaj and Kurdistan University of Medical Sciences. Five hundred persons of them were selected and studied using One-stage cluster sampling method. A two-part questionnaire including demographic characteristics and 20 questions about spiritual health was used. The data were analyzed using SPSS 20.
    Results
    The mean score of the belief system, intellectual, moral and life style of spiritual health were 25.78±3.95, 25.54±4.37, 22.97±4.65 and 23.04±4.75, respectively. The mean overall score of spiritual health was 96.33±14.92. The score was at the high level of health. There was a statistically significant difference between degrees (p<0.001), university (p<0.001), group study (p=0.007), pray and fasting (p<0.001) with mean total score of spiritual health.
    Conclusion
    In the dimensions of the ethical system and lifestyle, the mean score of students was lower than the other dimensions, which could be somewhat alarming. It is recommended that the cultural planners of the universities Pay close attention and apply appropriate training.
    Keywords: Spiritual health, Student, Religious, Moral, Iran
  • Ahlam Jassemi Zargani, Reza Johari Fard* Pages 11-22
    Introduction
    Body dysmorphic disorder is one of the common adolescence disorders which is characterized by mental occupation with bodily deficits.
    Aim
    The overall aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral art therapy on the self-concept, body image in adolescent girls suffering from body dysmorphic disorder in Ahvaz city.
    Method
    The sample consisted of 30 students (15 in the experimental group and 15 in the control group) from the students who were selected by convenience sampling. The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test, and follow-up and with the control group. For data collection, Yale-Brown obssesive compulsive scale and Self-concept questionnaire, multidimensional body- self relashionship questionnaire were used.
    Results
    To analyze data, multivariate covariance analysis and SPSS16 software were used.  Data results analysis indicated that cognitive-behavioral  based art therapy in the experimental group compared with the control increased self-concept and body image and this effect continued during the follow-up phase.
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that principles of art therapy based on cognitive-behavioral therapy can be used in the treatment of people with abdominal disorder.
    Keywords: Art therapy, Cognitive-behavioral therapy, Self-concept, Body image, Body dysmorphic disorder
  • Seyed Mehdi Motevaliyan*, Farimah Dokoushkani, Soleiman Yahyazadeh Jeloudar Pages 23-34
    Introduction
    Life satisfaction is so important that it can be said that it is the goal of life. However, reports show life satisfaction is low among Iranian students. The result of this issue, for example, is leaving the country.
    Aim
    The purpose of this study is to investigate the relationship between personality and satisfaction of life among students.
    Method
    A sample of 407 students were employed in this study and the measument instruments were five factors of personality (NEO) and Diner, et al,'s life satisfaction.
    Results
    Results show 56% of the respondents had a high level of neuroticism and agreeableness. Also, 48% had high-level of Conscientiousness, 51% had low level of extraversion and 56% had low level of openness.
    Conclusion
    Extraversion and Conscientiousness were the most important predictors of students' life satisfaction, respectively.
    Keywords: Life satisfaction, Personality, Neuroticism, Extraversion, Openness, Agreeableness, Conscientiousness
  • Morteza Homayounnia Firoozjah, Mahmoud Sheikh*, Rasool Hemayattalab, Shahnaz Shahrbanian Pages 35-48
    Introduction
    For people with developmental disabilities, understanding motor development provides a good basis for intervention, treatment and improvement.
    Aim
    The purpose of this study was to determine the effects of environmental affordances on attention and memory of 6 to 9 year-old children with intellectual disability. This was a practical and quasi-experimental (intervention) study.
    Method
    Target population included all children (6-9 years old) with intellectual disability. 50 male students were conveniently recruited as the sample of the study and randomly divided into two groups: experimental and control group (25 per each group). The subjects of the experimental group went under training and exercises for 36sessions , (3 times per week for 3 months), and 30 to 45 minutes per session.Tolouan-Pyrene attention test and Andrew Ray memory tests were employed to assess attention skills.  Single variable covariance was used to analyze the collected data.
    Results
    The results indicated that the environmental affordances were effective in improving motor skills such as the perception of vision and balance (p0.05).
    Findings
    Results of the study suggested that affordances were effective in improving attention skill (p0.05).
    Conclusion
    The findings of this study showed that it is necessary to pay attention to the environment and environmental abilities, and applying appropriate methods for improving attention in children with mental disorders. On the other hand, memory needs more organized clinical research, so that they can be sure of the effects of providers in memory.
    Keywords: Affordances, Attention, Memory, Children with intellectual disability
  • Fereshteh Saberi Fard, Fatemeh Hajiarbabi* Pages 49-63
    Introduction
    Identifying the factors related with the affective family climate are among the most important family psychological research goals.
    Aim
    This study was conducted with the aim of examining the relationship of affective family climate with emotional self-regulation and resiliency of students. The statistical population of this research consisted of all the students of Azad University of Mashhad who were busy studying during the educational year of 2017-2018.
    Method
    The method of this research was descriptive of correlational type. The research sampling was done using stratified sampling and included 150 students. Research instrument consisted of three questionnaires of affective family climate (Hill Berne, 1964), emotional self-regulation questionnaire (Hoffman and Kashdan, 2010) and resiliency questionnaire (Cutter and Davidson, 2003). The data were analyzed using Pearson correlation test and multivariate regression.
    Results
    The findings showed that, affective family climate is significantly correlated with emotional self-regulation and resiliency (P<0.05).
    Conclusion
    According to the findings, it can be stated that, regulation of emotions and resiliency are two important variables that are associated with the affective family climate in the students.
    Keywords: Affective family climate, Emotional self-regulation, Resiliency, Students
  • Azar Behirooz, Sayed Abbas Haghayegh* Pages 64-74
    Introduction
    The chronological types are the effective factors in psychological indexes.
    Aim
    This research aimed at comparing suicidal thoughts and stress levels among depressed students with morning and evening types.
    Method
    The research design was a comparative research and its statistical population consisted of the students of Payame Noor University and Islamic Azad University of Semirom during the academic year of 2011-2012. By using available sampling, 300 students selected and asked to complete Beck Depression Inventory (1976), morning and evening Types of Horn and Stanger (1976), Beck Suicidal Thoughts Questionnaire (1976), and Lewibond and Lewibond Stress Questionnaire (1995).After scoring Beck Depression Inventory, 153 students were diagnosed with depression, 18 of whom (according to the time scale questionnaire) as morning type and 64 as evening types. The data were analyzed using SPSS 21 and independent t-test.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between suicidal thoughts and stress levels of depressed students in morning and evening types (P <0.05).
    Conclusion
    According to the results, one can consider the probable role of time types in the severity of suicidal thoughts and stress in depressed students. Further studies in this field are needed.
    Keywords: Depression, Suicidal thoughts, Stress, Chronological types
  • Mehdi Alijanzadeh Tonkaboni, Masood Bagheri* Pages 75-86
    Introduction
    The psychological well -being refers to the ability of active participation in work and recreation; create meaningful relationship with others, develop independence sense and goal life and also experience positive emotions that include all necessary activities for human-being vision.
    Aim
    This study is designed to investigate the effectiveness of training behavioral activation and education based on acceptance and commitment on psychological well -being among high school students of grade nine in Kerman.
    Method
    The method of this study is semi-experimental based on pre-test and post-test and control group. 45 students were chosen among whole schools in district 1 and 2 of kerman by multistage accidental sampling in three groups (two experimental group and one control group) each group include 15 student.
    Results
    The findings show that acceptance and commitment had more effectiveness than behavioral activation on increasing psychological well-being.
    Conclusion
    The results show that there is a difference on the level of 0.5, between the training behavioral activation and education based on acceptance and commitment on psychological well -being.
    Keywords: Behavioral activation, Acceptance, commitment, Psychological well-being, Students
  • Fatemeh Akhavan Abiri, Mohammad Reza Shairi*, Mohammad Gholami Fesharaki Pages 87-106
    Introduction
    Perfectionism is a capacity belonging with high action criteria and critical self-appraisals. It is necessary to check its psychometric properties in Iranian samples to use Frost Multidimensional Perfectionism Scale (FMPS) as perfectionism assessing tool.
    Aim
    The aim of current research has been the determination of FMPS psychometric properties in Iranian non-clinical samples.
    Method
    In this descriptive study, 304 B. A. and M. D. students of Shahed University completed FMPS. The methods internal consistency and splitting were utilized to investigate reliability of FMPS. The tools Experiences in Close Relationship-Revised and Five Facet Mindfulness Questionnaire, Short Cognitive Emotion Regulation Questionnaire and Depression, Anxiety and Stress Scale-21 item were applied to investigate convergent validity of FMPS.  FMPS factorial structure was checked with Confirmatory Factor Analysis.
    Results
    Data analysis showed acceptable reliability and validity of FMPS in Iranian non-clinical samples. Six-factor structure of FMPS was also confirmed.
    Conclusion
    Findings of the current research confirmed the usage of FMPS in psychological research and clinical Trails.
    Keywords: Validity, Reliability, Perfectionism, Confirmatory factor analysis
  • Faezeh Es’haghi*, Farshad Bahari Pages 107-124
    Introduction
    Depression is one of the most common psychiatric disorders that will become the world's second largest by 2020.
    Aim
    To compare the effects of psychodrama and cognitive group therapy and their combination on depression and purpose of seeking admission among patients with major depression.
    Method
    The study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test and with control and experimental group. The statistical population of the study was major depressive patients (Razi and Lavasani Hospitals in Tehran). 40 patients were selected randomly and were randomly assigned into three groups. Twelve sessions of intervention were held according to the classical psycho-pacific protocol and Frei's cognitive therapy group. Beck Depression Inventory (2007) and Cohen Coaching Inventory Questionnaire (2012) were applied to them. In the analysis of data, one-variable covariance analysis and Tukey's post hoc test were used.
    Results
    There were significant differences between the three groups in depression scores and amortization intention (sig < 0.001).
    Conclusion
    The findings showed that all three interventions were effective in decreasing the rate of depression and increasing the level of intention seeking, but cognitive group therapy was more effective in decreasing depression and psychodrama.
    Keywords: Psychodrama, Cognitive group therapy, Depression, Help seeking intention
  • Ali Taghvaeinia* Pages 125-137
    Introduction
    Subjective wellbeing is one of important constructs of the positive psychology and identifying the factor affecting it is of paramount importance and promotion of subjective well-being is one of the objectives of the modern psychology.
    Aim
    This study examined the effectiveness of the intervention based on positive education on subjective wellbeing in students.
    Method
    Research design was semi-experimental and pretest- posttest type with the control group. The study population included all the male 6th grade students in Marvdasht, Iran. From among these students, 30 were selected through cluster sampling as the samples of the research. For the collecting the data Positive Affect and Negative Affect Schedule (PANAS), and Satisfaction With Life Scale (SWLS) were used. For the data analysis, multivariate analysis of covariance was used.
    Results
    The results showed that the intervention positive education enhanced positive affection and life satisfaction and reduced negative affection in the expremental group in comparison with the control group.
    Conclusion
    The findings of this research has practiced implication to pay special attention the effects of intervention positive education on students’ subjective wellbeing.
    Keywords: Intervention based on positive education, Subjective wellbeing, Students
  • Tahere Zahrayi, Fayegh Yousefi, Omid Saed* Pages 138-151
    Intolerance of uncertainty (IU) is generally known as emotional, cognitive, and behavioral reactions to ambiguity situations. Several studies have considered the intolerance of uncertainty as a common factor across all of emotional disorders. The intolerance of uncertainty has two important dimensions: prospective and inhibitory. Each dimensions is also involved in a specific disorder. Due to important role of IU at development and maintenance of emotional disorders, clinicians sought to treat it. Finally, changes in IU can be contributory to recovery of various emotional disorder symptoms in transdiagnostic treatment. In this study, we have tried to address the importance of intolerance to uncertainty, investigate its place in the development and maintenance of emotional disorders and the implications for the treatment of this structure for professionals.
    Keywords: Intolerance of uncertainty, Emotional disorders, Treatment of emotional disorders, Mini review
  • Fatemeh Mehrabi* Pages 152-159
    Introduction
    Epilepsy is a brain disease along with paramount neurobiological, cognitive, psychological and social consequences for patients.
    Aim
    Present study is conducted to study the effectiveness of mindfulness based stress reduction on life quality and the number of convulsions in those patients who suffer from epilepsy.
    Method
    In present semi-empirical study on clients to Isfahan Epilepsy Charity Association in 2016, 26 epileptics were selected by available sampling method and they were divided into two experimental (n=12) and control (n=12) groups. Life quality questionnaire for epileptics (1995) and structured demographical data questionnaires were used in three pretest, past-test and follow-up (75 days) steps). Acquired data was analyzed by variance analytical technique.
    Results
    Data analysis findings indicated that the effectiveness of mindfulness based stress reduction improves components and aspects of life quality (P < 0.04) and reduces convulsions (p < 0.03) in epileptics in past test and follow-up steps significantly.
    Conclusion
    This study suggests that mindfulness based stress reduction is effective in improving life quality and in reducing the convulsions of such patients.
    Keywords: Epilepsy, Mindfulness based stress reduction, Life quality, Convulsions