فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1397)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 268
  • احمد کلاته ساداتی، کامران باقری لنکرانی، سید تقی حیدری* صفحات 269-283
    مقدمه

    آموزش پزشکی یکی از مهمترین موضوعات در شرایط رو به تغییر امروز است. اولین و در واقع یکی از مهمترین مخاطبین آن دانشجویان پزشکی هستند. هدف تحقیق حاضر، استخراج نظریه ای زمینه ای در مورد آموزش پزشکی در ایران بر اساس دیدگاه و تجربه دانشجویان پزشکی می باشد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر یک مطالعه کیفی با روش گراندد تئوری است که در سال 1396 انجام شد. با رویکرد زاویه بندی روش شناختی در جمع آوری داده ها، داده های این تحقیق با دو روش مصاحبه نیمه ساختاریافته و گروه متمرکز با 44 دانشجوی سال آخر پزشکی منطقه 5 کشور (شیراز، یاسوج، بندرعباس، بوشهر، و فسا) و با معیار رسیدن به حداکثر اشباع گردآوری شد. در تحلیل داده ها به روش استقرایی و از روش نظریه ی زمینه ای اشتروس و کوربین (2006) استفاده شد که در آن داده ها به روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفت. همچنین یافته های تحقیق در قالب فرایندها، استراتژی ها و پیامدها ارائه شد. برای تامین اعتبار تحلیل از اعتبار پاسخ گو و استفاده از نظرات سایر صاحب نظران در تحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان داد که دانشجویان از روند فعلی آموزش پزشکی رضایت ندارند. درون مایه های اصلی در مورد کیفیت آموزش پزشکی عبارت بود از: محوریت بیمارستان، تئوری محوری، اقتدارطلبی، ازخودبیگانگی، و مشکلات ساختاری. پدیده حاصل تحقیق نیز مناسک گرایی آموزش پزشکی است بدین معنا که جایگاه نظام آموزشی برای تمرکز بر اهداف آموزشی عموما بر ابزارها که شامل افزایش پذیرش دانشجو، تامین استاد، و نیازهای آموزشی است متمرکز می باشد. این مناسک گرایی به بازتولید اقتدارطلبی در روابط استاد-دانشجو و ازخودبیگانگی دانشجوی پزشکی انجامیده است که نمی تواند نیازهای فعلی دانشجو، نهاد پزشکی و جامعه را پاسخ دهد.

    نتیجه گیری

    نهاد فعلی آموزش پزشکی فاصله زیادی از نیازهای آموزشی دانشجویان دارد. از این جهت نیازمند اصلاح ساختاری با توجه به نیازهای دانشجویان و در سطحی بالاتر نیازهای اجتماعی سلامت می باشد. حرکت به سمت آموزش پزشکی جامعه محور، توجه به نیازهای آموزشی دانشجویان پزشکی و ارتقای کیفیت آموزش مبتنی بر اهداف پیشنهاد می شود. 

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، نیاز آموزشی، دانشجویان پزشکی، مناسک گرایی، نظریه ی زمینه ای، ایران
  • حسن رضا زین ابادی، حمیدرضا اراسته، عبدالرحیم نوه ابراهیم، مرضیه دهقانی زاده* صفحات 284-303
    مقدمه

    فضیلت سازمانی از جمله مفاهیم جدید سازمانی است که از روان شناسی مثبت نگر گرفته شده است. مطالعه در این حوزه در برگیرنده رفتارهای برجسته در سازمان است که خود منجر به پیامدهای مثبت می شود. هدف از پژوهش حاضر طراحی و تبیین الگوی سازمان فضیلتی و شناسایی پیشایندهای سازمان فضیلتی در دانشگاه های دولتی استان یزد است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از «تحقیق ترکبی اکتشافی» استفاده نموده است، لذا ابتدا از روش پژوهش کیفی گروه کانونی به صورت مصاحبه های نیمه ساختار یافته با اعضای هیئت علمی دانشگاه های دولتی استان یزد (گروه هشت نفره)، در سه جلسه یک و نیم ساعته مصاحبه انجام شد و داده های به دست آمده از مصاحبه و ادبیات با روش تحلیل مضمون تحلیل شد. سپس مدل با پرسشنامه محقق ساخته و نمونه 285 نفر از میان کارکنان دانشگاه های دولتی استان یزد، به کمک روش پژوهش کمی مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار Lisrel 8.8 آزمون شد.

    نتایج

    به کمک مصاحبه گروه کانونی و ادبیات پژوهش و تحلیل عاملی اکتشافی سه عامل اصلی تاثیرگذار بر فضیلت سازمانی شامل عامل سازمانی (ساختار و فرایند؛ فرهنگ سازمان؛رهبری؛ فلسفه وجودی سازمان)، عامل فردی (ویژگی فردی کارکنان؛ ویژگی فردی مدیران) و عامل محیطی (عامل اجتماعی- اقتصادی؛ عامل قانونی) شناسایی شد. پس از آزمون مدل مفهومی تمام پیشایندها دارای بار عاملی مناسب بوده و مدل تایید شد، همچنین با بررسی نتایج آزمون معادلات ساختاری عامل سازمانی دارای ضریب مسیر بیشتری بود (74/0)، در نتیجه بیشترین تاثیر را بر سازمان فضیلتی دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه عامل سازمانی مهمترین عامل در فضیلت سازمانی بوده؛ سازمان ها باید در استخدام افراد با فضیلت دقت نموده و به علت اینکه فضایل قابل پرورش هستند، مسئله آموزش و نهادینه کردن فضایل درکارکنان بسیار مهم است.

    کلیدواژگان: فضیلت، سازمان فضیلتی، پیشایند، الگو، دانشگاه
  • نسترن مقبولی، سعید پورحسن* صفحات 304-315
    مقدمه

    ورود به دانشگاه با توجه به تغییر محیط آموزشی، حجم و سختی دروس و دوری از خانواده باعث به وجود آمدن استرس و تنش در دانشجویان سال اول می شود که می تواند منجر به افت تحصیلی، آسیب های روحی، افسردگی و تغییر سبک زندگی آنان گردد. هدف از این مطالعه بررسی مشکلات دانشجویان پزشکی سال اول، دسته بندی آنها و بررسی سیر این مشکلات در طی یک سال است.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه کیفی-کمی است که در سال های97-1393 انجام شد .جامعه هدف آن گروهی ازدانشجویان سال 3 و 4 پزشکی هستند که به عنوان منتور در برنامه منتورینگ دانشکده شرکت کرده اند. هر 2 هفته در طی سال تحصیلی با منتورها تماس تلفنی گرفته شد و در مورد مشکلاتی که منتی ها (دانشجویان سال اول) مطرح کرده اند و پاسخ هایی که منتورها ارایه داده اند، سوال پرسیده شد و در فرم هایی ثبت شد. با مراجعه به مطالب فرم ها، کدها در مرحله اولیه استخراج گردید و بعد بر اساس مشابهت موردهای موجود بین این کدها، طبقه بندی صورت گرفت و تعداد مطرح شدن مضامین و سیر تغییرات آنها به تفکیک جنسیت گزارش شد.

    نتایج

    در طی 4 سال اجرای برنامه، 3420 عدد فرم جمع آوری شد و مورد بررسی قرار گرفت. سوالات و مشکلات دانشجویان سال اول در این مطالعه در 4 گروه مشکلات درسی، روانی-اجتماعی، الگوپذیری و سازمانی طبقه بندی شدند. مشکلات درسی در طول سال بیشترین تعداد سوالات و سپس مسایل روانی-اجتماعی بیشترین را به خود اختصاص دادند. موارد مطرح شدن روانی-اجتماعی و الگوگیری در طول سال افزایش یافت در حالیکه موارد درسی و سازمانی سیر نسبتا ثابتی در طول سال تحصیلی داشتند.

    نتیجه گیری

    این نتایج ضرورت سیستم حمایتی در زمینه های درسی (تامین منابع علمی مناسب، روش های یادگیری و مطالعه، مدیریت زمان و برنامه ریزی درسی)؛ زمینه های روانی-اجتماعی (افزایش مهارت های مدیریت روابط بین فردی، مدیریت استرس، مهارت تعادل در درس و زندگی شخصی و بهبود فضای خوابگاه ها) و توجه به ایجاد الگوهای مناسب (Role model) برای دانشجویان پزشکی را تاکید می کند.

    کلیدواژگان: دانشجوی پزشکی، آموزش پزشکی، منتورینگ
  • معصومه روانی پور، داریوش رنجبر وکیل آبادی، مریم روانی پور* صفحات 316-331
    مقدمه
    انگیزه تحصیلی دانشجویان نقش مهم و تاثیرگذاری بر پیشرفت تحصیلی آنها داشته و یکی از مهمترین چالش های دانشگاه ها محسوب می گردد. هدف از این مطالعه تبیین عوامل موثر بر انگیزه تحصیلی از دیدگاه دانشجویان مهندسی بهداشت محیط می باشد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه کیفی از نوع آنالیز محتوای قراردادی که بدلیل ماهیت کار جهت جمع آوری داده ها از شیوه بحث متمرکز گروهی استفاده شد؛ مجموعا 36 دانشجوی رشته مهندسی بهداشت محیط در قالب شش گروه از دانشجویان سال اول تا چهارم کارشناسی پیوسته و ناپیوسته مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند. مصاحبه ها تا زمان رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت. متن پیاده شده مصاحبه ها به صورت دستی مشابه با سایر مصاحبه های نیمه ساختاریافته کیفی، کدگذاری و سپس کدها در قالب محورهای مشخص شده با استفاده از عناوین انتزاعی تر خلاصه گردیدند. دقت و صحت داده ها از روش های مختلف مورد تائید قرار گرفت.
    نتایج
    پس از تحلیل650 کدهای اولیه و 8 زیرطبقه نهایی، سه محور اصلی تحت عناوین آینده شغلی، هویت حرفه ای و تناسب دروس آموزشی به عنوان محورهای اصلی موثر در انگیزه تحصیلی دانشجویان مهندسی بهداشت محیط حاصل شدند.
    نتیجه گیری
    احتمالا با اتخاذ تدابیری جهت شناسایی جایگاه های شغلی، اصلاح و به روزرسانی سرفصل دروس و طرح دوره رشته در کنار معرفی بیشتر رشته مهندسی بهداشت محیط بتوان زمینه ساز ارتقاء انگیزه تحصیلی در دانشجویان این رشته گردید.
    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، مطالعه کیفی، آنالیز محتوا، بهداشت محیط، مهندسی
  • علی پورفاطمی*، حسین مومنی مهمویی صفحات 332-344
    مقدمه

    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه ادراک از عدالت آموزشی و آگاهی از آینده شغلی با اشتیاق تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گناباد می باشد.

    روش بررسی

    این تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. در این پژوهش، ویژگی های ادراک از عدالت آموزشی و آگاهی از آینده شغلی به عنوان متغیرهای پیش بین و اشتیاق تحصیلی به عنوان متغیر ملاک در نظر گرفته شده بود. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه دانشجویان مقاطع کاردانی، کارشناسی پیوسته و دکتری عمومی دانشگاه علوم پزشکی گناباد مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1396-1395 به تعداد 1143 نفر بود. نمونه آماری به تعداد 275 نفر و بر اساس روش طبقه ای متناسب با حجم و به صورت چند مرحله ای انتخاب شد. ابزارهای پژوهش عبارت از پرسشنامه اشتیاق تحصیلی، پرسشنامه آگاهی از آینده شغلی و پرسش نامه ادراک از عدالت آموزشی بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از رگرسیون چند متغیره و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد %16 از تغییرات واریانس نمرات اشتیاق تحصیلی با ادراک از عدالت آموزشی و آگاهی از آینده شغلی قابل پیش بینی است. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین اشتیاق تحصیلی و ادراک از عدالت آموزشی(P<0.01 , R=0/357) و آگاهی از آینده شغلی (P<0.01, R=0/405) رابطه وجود دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از وجود ادراک از عدالت آموزشی و آگاهی از آینده شغلی با اشتیاق تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بود، این نتایج نشان داد که وجود ادراک مثبت از عدالت آموزشی و آگاهی از آینده شغلی دانشجویان علوم پزشکی می تواند موجب بهبود و افزایش اشتیاق تحصیلی آنها گردد.
    لذا در همین راستا پیشنهاد می گردد مدیران آموزشی دانشگاه علوم پزشکی در برنامه ریزی های آموزشی به ادراک از عدالت آموزشی و آگاهی از آینده شغلی در دانشجویان و افزایش علاقه و اشتیاق آنان به تحصیل توجه نمایند.

    کلیدواژگان: ادراک، عدالت آموزشی، آگاهی از آینده شغلی، اشتیاق تحصیلی
  • سحر کرمی، صدیقه حنانی، لیلا ساداتی*، میترا رحیم زاده صفحات 345-357
    مقدمه
    آموزش بالینی از مهم ترین بخش های آموزش پزشکی و پیراپزشکی است که در محیط بالینی، دانشجویان را جهت انجام مهارت های بالینی آماده می کند. از آنجا که ارزیابی محیط آموزش بالینی با استفاده از یک ابزار متناسب نقش مهمی در افزایش انگیزش و یادگیری دانشجویان دارد، این موضوع در خصوص ارزیابی محیط بالینی اتاق عمل نیز صادق است. لذا این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های بومی سازی ابزار سنجش محیط آموزشی اتاق عمل (STEEM) در دانشجویان کارشناسی پیوسته اتاق عمل در دانشگاه علوم پزشکی ایران و البرز در سال 1397 انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی بوده و به شکل مقطعی در دوره زمانی تیر ماه 1396 تا تیر ماه 1397 انجام شد. در این مطالعه پس از ترجمه و ترجمه معکوس ابزار STEEM، روایی صوری و روایی محتوایی آن توسط پانل متخصصین رشته سنجیده شد. سپس پرسشنامه بین 201 نفر از دانشجویان کارشناسی پیوسته اتاق عمل توزیع شد. روایی سازه ابزار با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی درون خوشه ایبررسی شد. آنالیز یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS 19 صورت گرفت.
    نتایج
    بررسی روایی های صوری، محتوایی و سازه منتج به ارائه پرسشنامه STEEM با 5 حیطه و 30 گویه شد که%6/55 از کل واریانس را پوشش می دادند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که نسخه فارسی و بومی سازی شده STEEM از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و می تواند برای سنجش محیط آموزشی اتاق عمل های کشور ایران از دیدگاه دانشجویان کارشناسی پیوسته اتاق عمل مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سنجش، محیط آموزشی، اتاق عمل، اندازه گیری آموزشی، STEEM
  • سعید طالبی*، احمد رستگار، محمدحسن صیف صفحات 358-366
    مقدمه
    پژوهش حاضر در پی بررسی رابطه استرس های تحصیلی دوران دانشجویی بر شکل گیری ارتباط صحیح با بیمار می باشد
    روش بررسی
    تحقیق حاضر از نظر روش، توصیفی است جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان علوم پزشکی شیراز می باشند. در این پژوهش، از پرسشنامه های عوامل استرس زای آموزشی و درسی دوران دانشجویی و مهارت های ارتباطی، استفاده شد پس از بررسی روایی محتوایی، الفای کرونباخ پرسشنامه ها (87/0) و (79/0) محاسبه و سپس داده های حاصل از پرسشنامه ها به روش آماری رگرسیون تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    مقدار ضریب استاندارد مربوط به متغیرهای استرس محیط اموزشی (363/0- = ß)، استرس فارغ التحصیلی (205/0- = ß) و استرس شرایط تحصیلی (126/0- = ß) با برقراری ارتباط با بیمار معنی دار است بنابراین بیشترین مقادیر بتای متغیرهای پیش بین به ترتیب مربوط به استرس محیط آموزشی و پس از آن استرس فارغ التحصیلی و در نهایت شرایط تحصیلی می باشد همچنین اکثر دانشجویان موافق تدریس درس روانشناسی در رشته های تحصیلی پزشکی هستند.
    نتیجه گیری
    دانشجویان پزشکی هنگام برخورد با عوامل استرس زای دوران دانشجویی، چنان تحت تاثیر افکارشان قرار می گیرد که نسبت به ارتباط با بیماران و وضعیت بالینی آنان، حساسیت کمتری نشان می دهد یا گاها در تشخیص بیماری دچار اشتباه می شوند لذا پیشنهاد می شود برنامه ریزان، به بازنگری برنامه رسمی آموزش پزشکی ایران که مهارت های روانشناسی در آن گنجانده نشده است، بپردازند همچنین پیشنهاد می گردد مطالعات بیشتری در زمینه مهارت های روانشناسی نظیر مهارت های ارتباطی،کنترل استرس و غیره انجام پذیرد
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباط با بیمار، شرایط تحصیلی، محیط آموزشی، استرس فارغ التحصیلی
  • سید محمدعلی میر جلیلی، احمد ملکی پور* صفحات 367-375
    مقدمه

    امروزه ظهور نسل نوین دانشگاه ها، رسالت و ماموریت آموزش عالی را از فرایند آموزش محور و پژوهش محور به سوی ایجاد و بسترسازی دانشگاه کارآفرین تغییر داده است. هدف پژوهش حاضر تاملی بر شکل گیری دانشگاه علوم پزشکی کارآفرین با تاکید بر راهکارها و چالش ها است.

    روش بررسی

    روش پژوهش از نوع مروری محسوب می شود که با جستجو غیر نظامند واژهای کلیدی هم چون دانشگاه کارآفرین، کارآفرینی در دانشگاه علوم پزشکی، شکل گیری دانشگاه کارآفرین، چالش های دانشگاه کارآفرین در سایت های معتبر دانشگاه های کارافرین موفق و همچنین در پایگاه های اطلاعاتی معتبر جهانی از جمله؛Eric, Sage Journals, Wiley Online Library, Emerald, Science direct, Taylor & Francis و همچنین پایگاه های داخلی معتبر هم چون:Magiran, NoorMags SID صورت گرفت.

    نتایج

    شکل گیری دانشگاه های علوم پزشکی کارآفرین مستلزم توجه به مواردی شامل: رهبری و اداره دانشگاه، فرهنگ کارآفرینی، ارتباط با صنعت، انتقال تکنولوژی و.. است. همچنین برای شکل گیری دانشگاه علوم پزشکی کارآفرین چالش هایی هم چون: چالش های آموزشی و پژوهشی، چالش های فرهنگی و اجتماعی، چالش های اقتصادی و مالی و... وجود دارد.

    نتیجه گیری

    سیاستگزاران و مسئولین علوم پزشکی با توجه به تغییر رسالت دانشگاه ها باید اقدامات لازم را در جهت شناخت و در پی آن بسترسازی دانشگاه کارآفرین بعمل آورند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش پزشکی، تجاری سازی، دانشگاه کارآفرین
|
  • Page 268
  • Ahmad Kalateh Sadati, Kamran Bagheri Lankarani, Seyed Taghi Heydari* Pages 269-283
    Introduction

    Medical education is one of the most important issues in current changing conditions which mainly addresses medical students. The purpose of this study was to extract the underlying theory of medical education in Iran based on the perspective and experiences of the medical students.

    Methods

    This was a qualitative study. The data were collected by semi-structured interview and focused group with 43 medical students at Zone 5 of the country (Shiraz, Yasouj, Bandar Abbas, Bushehr, and Fasa).  Stress and Corbin (2006) grounded theory method was used for data analysis.

    Result

    The results of the research showed that the students are not satisfied with the current trend in medical education. The main points about the quality of medical education were: hospitalization, theory based method, authoritarianism, alienation, and structural problems. Ritualism in medical education was another finding of the present study, which means the educational system is more concentrated on educational tools rather than its objectives. This ritualism has led to the reproduction of authoritarianism and alienation of medical students that cannot meet the current needs of the students, medical institutions, and society.

    Conclusion

    The current medical education institution is far from the educational needs of the students. This requires structural reform according to the needs of students and at a higher level based on health needs of the society. In conclusion, moving toward community-based education, medical needs, and increasing the quality of education are recommended.

    Keywords: Medical education, Educational needs, Medical students, Ritualism, Grounded theory, Iran
  • Hasanreza Zeinabadi, Hamidreza Arasteh, Abdolrahim Navehebrahim, Marzieh Dehghanizade* Pages 284-303
    Introduction

    Organizational virtue is one of the new concepts of an organization that has received positive psychology. Researches in this area encompasses prominent behaviors in the organization, which themselves lead to positive outcomes. The purpose of this study was to design and explain pattern for antecedents of virtuous organization at public universities in Yazd province

    Methods

    The present research is an"exploratory mixed methods research".First, the qualitative research method of "focus group" has been semi-structured interviews with faculty members of eight Yazd province universities in three sessions, 1.5 hours each.The data obtained from the interviews and literature were analyzed by the method of thematic analysis. Then the model was tested with a questionnaire and a sample of 285 employees from the public universities of Yazd province using Lisrel 8.8 software.

    Result

    Three key factors influencing the organization of virtue were identified by the focus group and literature research and exploratory factor analysis including organizational factors; a)structure and process; organizational culture; leadership; existential philosophy of the organization, b) individual factor including: individual characteristics of employees, individual characteristics managers and c)environmental factor including socio-economic factor and legal factor). After testing the conceptual model, all the antecedents had an appropriate factor load and the model was confirmed. Also, by examining the results of the structural equation test, the organizational factor had a greater coefficient (0.74), which had the highest impact on the organization of virtue. However, the leadership factor, under organizational factor and the individual factor i.e. individual characteristics of managers and staffs have a relatively low factor load.

    Conclusion

    Considering that the organizational factor is the most important factor in organizational virtue, organizations must pay more attention to hire of virtuous people. Theissue of educating and institutionalizing virtues in the university staffs is very important.

    Keywords: Virtue, virtuous organization, antecedents, pattern, university
  • Nastaran Maghbouli, Saeed Pourhassan* Pages 304-315
    Introduction

    Entering University can cause stress and tension in the first year medical students due to the changing educational environment, the volume and difficulty of the courses and the distance from their family. This can lead to academic failure, mental health, depression and life style change. The purpose of this study was to investigate the problems of the first year medical students, classify them and to investigate the changes of these problems in a year.

    Methods

    This research was a qualitative study conducted from 1393 to 97. The target sample was a group of 3rd and 4th year medical students who had participated in faculty mentoring program as mentors. Every two weeks, the subjects were contacted by the coordinators about the problems that the mentees (first year students) faced and the answers the mentors provided, and these data were recorded in the forms. Referring to the forms, the codes were extracted at the initial stage and then classified according to the similarity of the items between these codes.

    Result

    During the four years implementation of the program, 3420 forms were collected and reviewed. The questions and problems of the first year students in this study were categorized into four groups of learning problems, psychosocial, role modeling and organizational issues.

    Conclusion

    The results of this study emphasized the importance of support system in the fields of study (providing appropriate scientific resources, learning and study methods, time management and curriculum planning); psychosocial fields (increasing interpersonal relations management skills, stress management, skills for balancing personal and educational life, and improving the accommodation condition), and recalled the importance of introducing the appropriate role models for medical students.

    Keywords: medical student, medical education, mentoring
  • Masoumeh Ravanipour, Dariush Ranjbar Vakilabadi, Maryam Ravanipour* Pages 316-331
    Introduction
    Students' academic motivation plays an important role in their academic achievement and is one of the most important challenges faced by the universities. The purpose of this study was to explain the factors affecting academic motivation from the perspective of environmental health engineering students.
    Methods
    In a qualitative content analysis, in which a focused group discussion method was used for collecting data, a total of 36 Environmental Health Engineering students in six groups of students from the first to fourth year of continuous and discontinued undergraduate were interviewed. Interviews continued until saturation of the data. Like other qualitatively semi-structured interviews, the transcripts of the interviews were coded and then the codes in the form of categories were identified using more abstract headings. The accuracy of the data was confirmed by various methods.
    Result
    After analyzing 650 initial codes and 8 subcategories, we identified top three effective categories in the motivation to affect the education of environmental health engineering students: a) The future of career b); Professional identity; and c) Educational courses setting.
    Conclusion
    It seems that the nature of engineering and health and career future, professional identity and the type of arrangement of courses have played important roles in the student's academic motivation. Probably adopting measures to identify job positions, updating the course syllabus and curriculum along with the introduction of a higher degree of environmental health and, consequently, improving the society's vision could be the basis for promoting academic motivation in the students of this field. Keywords: Educational motivation, Qualitative study, Content analysis, Environmental health, Engineering.
    Keywords: Keywords: Educational motivation, Qualitative study, Content analysis, Environmental health, Engineering.
  • Ali Pourfatemi*, Hosein Momenimahmouei Pages 332-344
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the relationship between the perception of educational justice and awareness of the future of career with the academic enthusiasm of the students of Gonabad University of Medical Sciences.

    Methods

    In this descriptive correlational study the characteristics of perceived educational justice and awareness of the future of career were considered as predictive variables and academic enthusiasm as the criterion variable. The statistical population was all Ph.D., associate and undergraduate students of Gonabad University of Medical Sciences in the academic year of 2017. A sample of 275 people was selected based on randomized, proportional to volume and step by step method. The research instruments were a questionnaire of academic enthusiasm, a questionnaire on knowledge of the future of career and a questionnaire on perceived educational justice. For analyzing data, multivariate regression and Pearson correlation coefficient were used.

    Result

    The results of regression analysis indicated that 16% of the changes in the variance of academic enthusiasm scores with prediction of educational justice and awareness of the career future were predictable. The results of Pearson correlation coefficient showed that there was a relationship between academic enthusiasm and perception of educational justice (P <0.01) and knowledge of the career future (P <0.01).

    Conclusion

    The results of the study indicated that there was a perception of educational justice and awareness of the career future with the academic enthusiasm of the students of the Gonabad University of Medical Sciences. These results showed that having a positive perception of educational justice and knowledge about the future of career of medical students could improve their academic enthusiasm. Therefore, it is suggested that educational managers of the Universities of Medical Sciences should pay attention to educational justice and awareness of the career future of the students and increase their interest and enthusiasm to education.

    Keywords: Perceived educational justice, Awareness of the career future, Academic Enthusiasm.
  • Sahar Karami, Sedigheh Hannani, Leila Sadati*, Mitra Rahimzadeh Pages 345-357
    Introduction
    Clinical education is one of the most important parts of medical and paramedical education that prepares students for practicing clinical skills. Evaluation of the clinical learning environment with a suitable instrument plays an important role in increasing student motivation and learning. This also applies to the assessment of the clinical environment of the operating room. In search of such a suitable instrument, this study aimed at investigating the psychometric properties of Surgical Theatre Educational Environment Measure (STEEM) among surgical technology students of Iran University of Medical Sciences and Alborz University of Medical Sciences in 2018.
    Methods
    This was a descriptive-analytic study conducted from July 2017 to July 2018. After translation and retranslation of the STEEM tool, its face validity and content validity were measured by the relevant experts panel. Then, it was distribute damong 201 surgical technology students. The construct validity of the instrument was investigated using exploratory factor analysis and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha and Pearson correlation coefficient. Data were analyzed using SPSS 19.
    Result
    The study of face, content, and construct validity resulted in providing STEEM questionnaire with 5 subscales and 30 questions covering 55.6% of the total variance.
    Conclusion
    The findings of this study indicated that the Persian and native versions of STEEM had appropriate validity and reliability, and could be used to measure the operating environment of the Iranian Operating Room from the standpoint of surgical technology students. Keywords: measurement, Educational environment, Operating room, Educational measurement, STEEM.
    Keywords: Keywords: measurement, Educational environment, Operating room, Educational measurement, STEEM.
  • Talebi S *_Rastegar A_Seif MH Pages 358-366
    Introduction
    The aim of the current study was to investigate the relationship between stressful educational period and the suitable interaction with patient.
    Methods
    This was a correlational study. The population included all students of Shiraz University of Medical Sciences. To evaluate stressful factors in educational period, the researcher used Abbasi et.al. Questionnaire and to evaluate interaction skills, the researcher used Jalalvandi's questionnaire. The data were analyzed by regression.
    Result
    Correlation coefficient related to stressful factors in educational setting (ß=-0.363), graduation stress (ß=-0.205), and educational situation stress (ß=-0.126) were significant regarding interaction with patient. Therefore, the highest correlation coefficient was related to stressful factors in educational setting, graduation stress, and educational situation, respectively. Also, most of the students agreed with teaching psychology in medical majors.
    Conclusion
    When encountered with stressful factors, medical students were influenced by their thought in such a way that they showed less sensitivity to interaction with patient and sometimes made mistakes in diagnosis of the disease. Therefore, it is suggested that planners revise formal medical programs which are designed without psychological subjects. Also it is recommended to conduct more studies on psychological skills such as interaction skills, stress refining and so on. Keywords: Interaction skills with patient, Educational setting, Educational situation, Graduation stress
    Keywords: Interaction skills with patient, Educational setting, Educational situation, Graduation stress
  • Seyed Mohammad Ali Mir, Jalili, Ahmad Malekipour* Pages 367-375
    Introduction

    The emergence of new generation of universities has changed mission and higher education goals from learning-centered and research-based process towards creation of entrepreneurial university. The purpose of this research was reflection on the formation of entrepreneurial university of Medical Sciences with emphasis on solutions and challenges.

    Methods

    In this narrative review, relevantpapers were identified by the following keywords: entrepreneurial university, entrepreneurship , medical sciences, development of entrepreneurial Universities, and entrepreneurial university challenges from scientific databases including; Eric, Sage Journals, Wiley Online Library, Emerald, Science Direct, Taylor & Francis and Persian scientific databases such as; Magiran, Noormags and  Scientific Information Database (SID).

    Result

    The development of entrepreneurial university of medical sciences needs leadership and administration, entrepreneurship culture, relationship with industry and technology transfer. Also for developing entrepreneurial university of medical sciences, there are challenges such as educational and research challenges, cultural and social challenges andeconomic and financial challenges.

    Conclusion

    Policymakers and medical authorities should notice the above mentioned challenges and help the higher education system to overcome them.

    Keywords: Entrepreneurship, medical education, commercialization, entrepreneurial university