فهرست مطالب

نشریه گردشگری و توسعه
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 17، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علیرضا تمیزی*، ساناز شهبازی صفحات 1-17

    گردشگری به عنوان بزرگ ترین صنعت خدماتی جهان از نظر درآمدزایی شناخته شده است. توسعه این صنعت برای کشور های در حال توسعه که با معضلات زیادی هم چون بیکاری بالا، محدودیت منابع ارزی و اقتصاد تک محصولی مواجه اند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی تاثیر نوسانات نرخ ارز بر بخش گردشگری ایران است، برای همین منظور ابتدا با استفاده از داده های نرخ ارز رسمی، نوسانات نرخ ارز را از طریق مدل های ناهمسانی واریانس شرطی ARCH/GARCH به دست آورده ایم، و سپس با به کار بردن داده های سری زمانی طی سال های 1394-1360 با استفاده از روش الگوی خود بازگشت وقفه-ی توزیعی ARDL به تخیمن روابط بلندمدت و کوتاه مدت بین متغیرهای پژوهش پرداخته ایم. نتایج حاصل از تخمین مطالعه انجام شده نشان می دهد که بین نوسانات نرخ ارز و گردشگران ورودی به ایران رابطه ی معنی دار و منفی وجود دارد و هم چنین بین نوسانات نرخ ارز و تولیدناخالص داخلی و شاخص قیمت مصرف کننده رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: نوسانات نرخ ارز، گردشگری، تولیدناخالص داخلی، شاخص قیمت مصرف کننده
  • پریسا یعقوبی منظری*، سیدامید آقامیری صفحات 18-37
    صنعت هتلداری یکی از ارکان اصلی فعالیت گردشگری است؛ به طوری که بسیاری از کشورها با سرمایه گذاری های هنگفت در بخش هتل سازی، به دنبال جذب گردشگران بیشتر و در نتیجه رشد و توسعه فعالیت گردشگری و به دنبال آن توسعه اقتصادی هستند. ولی این نکته را نباید نادیده گرفت ضمن توجه به صنعت هتلداری باید به سایر فعالیت هایی که در ارتباط تنگاتنگ با این صنعت هستند و پیوندهای پسین و پیشین بالایی با این صنعت دارند نیز باید توجه ویژه شود تا با سرمایه گذاری بر روی آن ها زمینه گسترش صنعت هتلداری و در نتیجه فعالیت گردشگری را فراهم نمود. لذا هدف مقاله این است که با استفاده از جدول داده- ستانده سال 1390و با استفاده از ضرایب پیوندهای پسین و پیشین، بخش های کلیدی مرتبط با صنعت هتلداری را شناسایی نموده تا بتوان به صورت هدفمند در جهت توسعه صنعت گردشگری و درنتیجه آن توسعه اقتصادی کشور گام نهاد. نتایج تحقیق نشان داد که بخش های خدماتی، بیشترین پیوندهای پسین و بخش های ساختمان سازی بالاترین پیوندهای پیشین را با صنعت هتلداری دارند و سرمایه گذاری بر روی آن ها می تواند منافع بیشتری را برای اقتصاد کشور کسب نماید. همچنین در این بین فعالیت «خدمات پشتیبانی و کمکی حمل و نقل» بعنوان کلیدی ترین بخش مرتبط با صنعت هتلداری شناخته شد؛ چرا که از ضرایب بالاتر پیوندهای پسین و پیشین برخوردار است. در نهایت با توجه به یافته های مقاله و براساس پیوند پسین و پیشین ملاحظه شد که زیرساخت ها برای توسعه صنعت هتلداری بسیار اهمیت دارند و اولویت دولت برای تخصیص سرمایه باید توسعه زیرساخت ها باشد.
    کلیدواژگان: جداول داده و ستانده، ماتریس حسابداری اجتماعی، صنعت هتلداری، گردشگری، پیوندهای پسین و پیشین
  • رحمت الله قلی پور سوته، مجتبی امیری، حمید ضرغام بروجنی، زهره کیانی فیض آبادی* صفحات 38-60
    گردشگری پزشکی بعنوان یکی از شاخه های گردشگری سلامت، پدیده ای رو به رشد در قرن21 است که یکی از سریع ترین رشدهای بازار گردشگری را داراست. علی رغم قابلیت های ایران در گردشگری پزشکی، آمارها نشان می دهد سهم ایران از درآمدهای این صنعت ناچیز است. با توجه به فرصت های رو به رشد و رقابت فزاینده بین المللی در گردشگری پزشکی از یک سو و عدم بهره برداری مناسب از قابلیتهای کشور از سوی دیگر، این پژوهش سعی دارد با روش پژوهش کیفی و راهبرد تحلیل مضمون، به بررسی موانع توسعه گردشگری پزشکی در ایران و ارائه رهنمودهای کاربردی بپردازد. به این منظور با 16 تن از خبرگان این حوزه مصاحبه و پس از کدگذاری داده های مصاحبه، موانع توسعه گردشگری پزشکی در ایران استخراج شدند. سه مانع اصلی توسعه گردشگری پزشکی و ابعاد فرعی هر یک از آنها عبارتند از :1- موانع نظام اداری و خط مشی گذاری شامل ضعفهای نظام اداری، مسائل ناشی از تداخل حوزه سیاستی گردشگری و سلامت، ضعف همکاری بخش خصوصی و دولتی، ضعف نظام آماری و اطلاعات، ضعف نظارت و پایش.2- موانع زنجیره ارائه خدمات گردشگری پزشکی شامل ضعف فرایند ارائه خدمت، فعالیت غیررسمی و زیرزمینی، ضعف رقابت پذیری، موانع سرمایه گذاری. 3-موانع مربوط به بازارهای هدف گردشگری پزشکی شامل تعامل نامناسب با بیمار خارجی، ضعف در بازاریابی و تبلیغات، و موقعیت ضعیف رقابتی.
    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، توسعه گردشگری، موانع توسعه گردشگری پزشکی، تحلیل مضمون
  • امید بهبودی، مرتضی رجوعی*، عظیم زارعی، گلنار شجاعی صفحات 61-82
    ارزیابی عملکرد یکی از مهمترین دستور کارهای مدیریت است؛ زیرا کلید دستیابی به بهبود مستمر در توانایی ارزیابی و سنجش مداوم عملکرد است. بسیاری از صنایع نیز اهمیت ارزیابی مداوم عملکرد را درک کرده اند و سیستم های ارزیابی عملکرد متنوعی در صنعت به کار می برند. امروزه گردشگری به عنوان یک صنعت قوی شناخته شده است که در تغییر شرایط اقتصادی سراسر دنیا تاثیر چشمگیری دارد. بنابراین برای موفقیت در این صنعت اندازه گیری عملکرد ضرورتی غیرقابل اجتناب است؛ لذا هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی معیارهای ارزیابی عملکرد بازاریابی در صنعت گردشگری ایران است. این پژوهش، از نوع پژوهش های کیفی است که با استفاده رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام شده است. جامعه آماری شامل خبرگان دانشگاهی و صنعتی بوده است. این افراد از دانشگاه ها و فعالین حوزه گردشگری در ایران شناسایی شدند که با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند در مجموع تعداد 15 نفر به عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش انتخاب شدند. داده ها به روش مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شد. برای بدست آوردن اعتبار و روایی داده ها از روش بازبینی و بررسی نظر مشارکت کنندگان استفاده شد. نتیجه این پژوهش ارائه الگوی معیارهای ارزیابی عملکرد بازاریابی در صنعت گردشگری ایران با 10 مقوله اصلی (بعد)، 42 شاخص شد. معیارهای ذی نفعان و مسئولیت اجتماعی، مالی، برند، بازار، گردشگر، عوامل سازمانی و فرآیندی، رشد و یادگیری، کارکنان، زیرساخت های مرتبط با گردشگری و در نهایت معیار تکنولوژی به عنوان معیارهای ارزیابی عملکرد بازاریابی در صنعت گردشگری شناخته شده اند که برای هرکدام از آن ها شاخص هایی تعریف شده است و از انتها به سمت ابتدا دارای روابط علی و معلولی می باشند.
    کلیدواژگان: بازاریابی، عملکرد، ارزیابی عملکرد بازاریابی، صنعت گردشگری
  • نسرین ماه آورپور*، فاطمه سجادیان، منیژه حقیقی نسب صفحات 83-99
    محبوبیت فزاینده فن آوری های تلفن همراه در سال های اخیر معنای خدمات در صنعت گردشگری را به کلی تغییر داده و اپلیکیشن های گردشگری موبایل یک کانال مستقیم ارتباطی با مشتریان را قبل، در طول سفر و بعد از سفر برای شرکت های فعال در صنعت گردشگری فراهم می کنند. در این راستا، پژوهش حاضر به دنبال ارزیابی قوانین حاکم بر قصد استفاده کاربران ایرانی از اپلیکیشن های گردشگری موبایل با درنظرگرفتن عوامل فردی آنها است. پس از بررسی ادبیات پژوهش و با استفاده از مدل پذیرش فناوری و با الهام از مدل بحرینی زاده و همکاران(1394) مدل مفهومی پژوهش طراحی شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخت استفاده شده و برای استخراج قوانین حاکم بر قصد استفاده کاربران از رویکرد تئوری مجموعه راف به عنوان یکی از روش های دسته بندی، استفاده شده است. براساس یافته های پژوهش شش قانون اصلی که از نظر فاکتورهای اطمینان بخشی LHS و RHS تفاوت قابل توجهی با سایر قوانین داشتند، انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: اپلیکیشن گردشگری موبایل، مدل پذیرش تکنولوژی، تئوری مجموعه راف، عوامل فردی
  • فهیمه عباسی، یوسف رمضانی*، محمود هوشمند صفحات 100-118
    گردشگری و اقتصاد مربوط به آن در حال حاضر، در تغییر و تحول بوده و یکی از ارکان اصلی اقتصاد تجاری جهان است و نقش حیاتی را در اقتصاد جهانی ایفا می کند. گردشگری درمانی به عنوان یکی از ابعاد گردشگری، هرگونه مسافرت برای درمان بیماری را در بر می گیرد و به توسعه پایدار و پویایی اقتصاد کشور کمک می نماید. این پژوهش با هدف بررسی و اولویت بندی عوامل موثر بر پذیرش اینترنت در توسعه گردشگری درمانی انجام شده است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را گردشگران خارجی که به منظور فعالیت-های درمانی به شرکت های گردشگری درمانی شهر مشهد مراجعه می کنند تشکیل داده است که با استفاده از نمونه گیری قضاوتی(در دسترس)، 271 نفر از گردشگران (بیماران)، به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات در این پژوهش از پرسشنامه استاندارد شده چن و همکاران(2004) به دو زبان فارسی و عربی با پایایی 91% و جهت آزمون فرضیات و اولویت بندی عوامل موثر بر آن از معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS و SPSS18 استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که به ترتیب عوامل سازگاری، سودمندی ادراک شده،کیفیت خدمات ادراک شده، اعتماد ادراک شده، سهولت ادراک شده بر پذیرش اینترنت تاثیر گذار است که منجر به توسعه گردشگری درمانی می شود.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری درمانی، توسعه گردشگری درمانی، پذیرش اینترنت
  • طیبه نیک رفتار*، الهه کریمی زاده، الهه حسینی صفحات 119-133
    غذاهای محلی نقش مهمی در معرفی مقاصد گردشگری ایفا می کنند و باعث جذب گردشگر می شوند. امروزه گردشگری غذا به عنوان یکی از جذاب ترین و محبوب ترین انواع گردشگری شناخته شده است. هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل تاثیرگذار بر گردشگران در مصرف غذاهای محلی است. روش پژوهش حاضر آمیخته(کیفی-کمی) است.ابتدا با رویکرد کیفی و با استراتژی داده بنیاد، از طریق مصاحبه با 18 نفر از کارآفرینان درزمینه غذاهای محلی استان گیلان عوامل موثر شناسایی شد سپس با استفاده از روش کمی پرسشنامه ای طراحی گردید. از آنجا که جامعه آماری این پژوهش نامعین است از فرمول جامعه نامعین برای تعیین نمونه استفاده شد و حجم نمونه 365 نفر تعیین شد. پرسشنامه میان 400 نفر از گردشگران گیلانی توزیع، و درپایان 368 پرسشنامه جمع آوری و تجزیه و تحلیل گردید. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که فرهنگ پذیرایی خاص محلی و فاکتورهای انگیزشی به ترتیب بیشترین اثر را در مصرف غذاهای محلی توسط گردشگران در استان گیلان دارد.میان 400 نفر از گردشگران گیلانی توزیع، و درپایان 368 پرسشنامه جمع آوری و تجزیه و تحلیل گردید. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که فرهنگ پذیرایی خاص محلی و فاکتورهای انگیزشی به ترتیب بیشترین اثر را در مصرف غذاهای محلی توسط گردشگران در استان گیلان دارد.
    کلیدواژگان: غذاهای محلی، فاکتورهای سلامت، ذائقه گردشگر، فاکتورهای انگیزشی، استان گیلان
  • سعید باقرسلیمی، سحر لاریجانی* صفحات 134-152
    غذا بخش مهمی از خدمات ارایه شده به گردشگران را در بر می گیرد. با در نظر گرفتن انگیزه و تجربه های جدید به عنوان مبنای اصلی انگیزه گردشگران، تجربه های جدید اثرات زیادی بر تصمیمات گردشگران و رفتارهای آنها خواهد داشت و به خصوص بر انتخاب غذاها نیز اثرگذار است. از اینرو تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر صفات شخصیتی مرتبط با غذا گردشگران داخلی بر نتایج سفر انجام پذیرفت. جامعه ی آماری تحقیق شامل گردشگران داخلی و ایرانی بازدیدکننده از مقصد گردشگری رامسر بود. تعداد نمونه بر اساس فرمول محاسبه ی حجم نمونه برای جامعه ی آماری نامحدود، 384 نفر محاسبه گردید. برای انتخاب افراد نمونه از روش غیرتصادفی در دسترس استفاده شد. جمع آوری داده ها از طریق توزیع پرسشنامه صورت پذیرفت. تجزیه و تحلیل داده ها هم با استفاده از SPSS23 و SmartPLS2 انجام شد. در یافته ها حاکی از آن است که صفات شخصیتی مرتبط با غذا تاثیر مثبت و معناداری با مصرف غذاهای جدید و رضایت مندی از غذا دارد ولی در حضور متغیر تعدیل گر نوجویی منجر به رضایت مندی از غذا، توصیه ی شفاهی و انگیزه ی بازدید مجدد نمی شود. سایر نتایج در قالب نتیجه گیری و پیشنهادات ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: گردشگری غذا، ویژگی های شخصیتی مرتبط با غذا، نوجویی، رضایتمندی، وفاداری
  • مرتضی سلطانی*، سهیلا هاشمی صفحات 153-174
    امروزه برند حلال صرفا یک مفهوم مذهبی و الزام دینی نبوده و به یک یا چند قومیت خلاصه نمی شود بلکه تبدیل به یک نماد جهانی برای تضمین کیفیت و انتخاب شیوه زندگی مشخص در قلمرو کسب و کار و تجارت شده است. از طرفی حلال به عنوان جنبه ای از فرهنگ اسلامی باعث بروز نگرش جدیدی در بازاریابی شده است. پژوهش حاضر در قالب یک مدل جامع، عوامل ادراکی موثر بر تمایل به انتخاب محصولات حلال را در بین گردشگران مسلمان خارجی که به ایران سفر داشته اند مورد بررسی قرار می دهد. پژوهش، بر اساس هدف، یک پژوهش توسعه ای محسوب می شود و از نظر ماهیت و روش، از نوع پژوهش های توصیفی به حساب می آید و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه می باشد که به صورت حضوری و اینترنتی توزیع گردید. در این پژوهش، روایی محتوا و روایی سازه مورد سنجش و بررسی قرار گرفته است و پایایی پرسشنامه از طریق محاسبه ضرایب بارهای عاملی آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی به دست آمده است. جهت تجزیه-و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و تحلیل عاملی تاییدی (CFA) و نرم افزارهای SPSSو PLS استفاده شده است. یافته ها حاکی از تاثیر مثبت و معنادار متغیرهای سودمندی دریافتی و هنجار ذهنی بر نگرش، تاثیر مثبت و معنادار نگرش بر اگاهی حلال و تمایل به خرید محصولات حلال و تاثیر مثبت و معنادار آگاهی حلال بر تمایل به خرید محصولات حلال است. همچنین تقید مذهبی رابطه بین هنجار ذهنی و نگرش را تعدیل میکند اما چنین تاثیری در رابطه بین سودمندی دریافتی و نگرش ندارد.
    کلیدواژگان: باور مذهبی، انتخاب محصولات حلال، نگرش، هنجار ذهنی
  • اسماعیل قادری*، فاطمه باقری، محمدرضا فرزین، غلامرضا کاظمیان صفحات 175-204
    سواحل به عنوان یکی از منابع غنی طبیعی، در سراسر دنیا از دیرباز، مورد توجه فعالان اقتصادی اعم از بخش گردشگری بوده است. در میان انواع بهره برداری ها از سواحل، گردشگری ساحلی، در ردیف قدیمی ترین شکل های گذران اوقات فراغت مردم محسوب و سالانه همراستا با توسعه امکانات و خدمات، به تعداد گردشگران ساحلی افزوده می شود. این رشد قابل توجه گردشگری ساحلی از یک سو و حضور و فعالیت دیگر فعالیت های اقتصادی منتفع از اراضی و منابع ساحلی از سوی دیگر، ضرورت به کارگیری رویکردی همه جانبه را در مدیریت گردشگری ساحلی می طلبد؛ رویکردی که بتواند با تفکر سیستمی، علاوه بر ایجاد هماهنگی میان اجزای تشکیل دهنده گردشگری، نسبت به محیط بیرون و سایر بخش ها نیز مسئول باشد. رویکرد یکپارچه به مدیریت، رویکردی است که با تاکید بر مشایفی، مباحث پیرامون مفهوم «مدیریت یکپارچه گردشگری ساحلی» بررسی و مورد تحلیل قرار گرفته است. مطابق بررسی ها و نتایج، اتخاذ این شیوه مدیریت در عین مطلوبیت و محبوبیت، نیازمند عملیاتی-کردن معیارهایی چون ایجاد بستر قانونی و صراحت و شفافیت مقررات، حمایت مالی، وضوح کافی تعیین مسئولیت ها، تمرکززدایی و توزیع قدرت منصفانه، فرهنگ سازی، تقویت احساس مسئولیت اجتماعی و نگرش و منطق پایداری در میان سازمان های درگیر و در ارتباط با گردشگری است که در برخی شرایط و کشورها، کار آسانی نخواهد بود.
    کلیدواژگان: مدیریت گردشگری، گردشگری ساحلی، رویکرد مدیریت یکپارچه، مناطق ساحلی
  • محمدرضا رضوانی، سیدعلی بدری، ذبیح الله ترابی* صفحات 205-225
    این مقاله بر فرایند طبیعت گردی و کاهش فقر در روستاهای منتخب شرق استان سمنان (قلعه بالا، ابر و رضاآباد) متمرکزشده است؛ بنابراین سعی شده است تا تجربه زیسته طبیعت گردی و کاهش فقر این روستاها از طریق نظریه زمینه ای (نسخه اشتراوس و کوربین) مطالعه شود. بدین منظور از بین ذی نفعان طبیعت گردی و کاهش فقر (فقرا، گردشگران، فقرای از فقر خارج شده، مدیران دولتی، مدیران محلی و ساکنان عادی روستاهای منتخب)، 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری نظری انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته و عمیق، مشاهده های نیمه ساختاریافته و یادداشت های و تشکیل گروه های بحث جمع آوری گردیده است. برای تحلیل داده ها از کدگذاری سه مرحله ای (باز، محوری و انتخابی) در محیط نرم افزار MAXQDA10 استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد که فقرا در واکنش به نگرانی مشترک طبیعت گردی ناپایدار از راهکار اساسی تلاش برای مشارکت در فعالیت های مرتبط با طبیعت گردی استفاده نمودند. این راهکار یک فرایند چندبعدی شامل؛ تلاش برای مشارکت در مشاغل رسمی، تلاش برای مشارکت در فعالیت های غیررسمی، تلاش برای یادگیری و افزایش مهارت ها بود. حمایت ها و ظرفیت های طبیعت گردی منطقه تسهیل کننده و طبیعت گردی ناپایدار بازدارنده ای راهکارها بودند. درنهایت پیامدهای این فرایند کاهش نسبی فقر در سه مسیر مستقیم، غیرمستقیم و اثرات پویا بود.
    کلیدواژگان: طبیعت گردی ناپایدار، کاهش نسبی فقر، تلاش بری مشارکت، مفهوم فقر
  • سید نجم الدین موسوی، امیر غفوریان شاگردی*، علی سرشومی، رضا سبهوند صفحات 226-240
    این پژوهش با هدف توسعه گردشگری اصفهان از طریق برندسازی برای برای صنایع دستی اصفهان از طریق مدل PCDL انجام گرفته است. پژوهش از نوع پژوهشهای آمیخته (کیفی و کمی) می باشد که در مراحل مختلف تحقیق از روش های کیفی و کمی دلفی فازی، کارت امتیازی متوازن و توصیفی پیمایشی استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته در بخش کیفی و پرسشنامه در بخش کمی است. جامعه آماری بخش کیفی خبرگان صنایع دستی و در بخش کمی مشتریان صنایع دستی بود. نمونه گیری بخش کیفی قضاوتی هدفمند و در بخش کمی به روش تصادفی انجام شد. نتایج مرحله اول شناسایی دو عامل کیفیت و قیمت به عنوان ویژگی های تعیین کننده خرید صنایع دستی و تعیین صنایع قلمزنی، فرش، ملیله دوزی و خاتم سازی، بعنوان صنایع دستی برجسته اصفهان در مقایسه با رقبای دیگر بود. در مرحله دوم نشان و لوگوی مناسب شناسایی گردید. در مراحل بعد مشخص شد معیارهای مشتری و فرآیندهای داخلی در سطح مطلوب و معیارهای رشد و مالی در سطح نامطلوب بوده و در نهایت راهبرهای ارتقا برند ارایه شد.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، برندسازی، صنایع دستی اصفهان
  • محمد حکاک*، فاطمه اکبری پشم، زهرا سلگی صفحات 241-257
    پژوهش فوق با هدف بررسی تاثیر درک تبعیض جنسیتی و عدالت سازمانی در بروز رفتارهای انحرافی محیط کار در بین کارکنان هتل های شهر خرم آباد انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان هتل های شهر خرم آباد( نفر425) بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی شده 202 پرسشنامه در بین آن ها توزیع شد. الگوریتم تحلیل داده ها به روش حداقل مربعات جزئی که شامل بررسی مدل های اندازه گیری و برازش مدل ساختاری بود جهت سنجش روابط بین متغیرهای پژوهش مورد استفاده قرار گرفت که برازش مناسب هر دو بخش الگوریتم داده ها نشان دهنده مطلوبیت و قابل قبول بودن پرسشنامه ها و ساختار مکنون در سطح شاخص ها و سوالات مورد استفاده بود. نتایج تحقیق حاکی از تاثیر مثبت درک تبعیض جنسیتی در بروز رفتار انحرافی و تاثیر منفی آن بر دلبستگی سازمانی بود. تاثیر مثبت عدالت سازمانی بر دلبستگی سازمان و تاثیر منفی دلبستگی سازمان بر رفتارهای انحرافی محل کار مورد تایید واقع شد که این امر علی رغم عدم تایید تاثیر مستقیم عدالت سازمانی بر رفتارهای انحرافی سبب تایید تاثیر غیرمستقیم و منفی عدالت سازمانی بر رفتارهای انحرافی در محیط کار شد و در نهایت تایید نقش میانجی دلبستگی سازمان در کاهش رفتارهای انحرافی در محل کار، نیاز به توجه هر چه بیشتر مدیران صنعت هتل داری به برنامه ریزی جهت کاهش تبعیض های جنسیتی و افزایش دلبستگی به سازمان در راستای مدیریت بهتر منابع انسانی را آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: تبعیض جنسیتی، عدالت سازمانی، دلبستگی سازمانی، رفتارهای انحرافی
|
  • Alireza Tamizi *, Sanaz Shahbazi Pages 1-17

    Tourism is recognized as the world's largest service industry in terms of revenue generation. The development of this industry is particularly important for developing countries, which are faced with many problems, including high unemployment, limited currency reserves and a single-product economy. The main purpose of the present research is to investigate the effect of exchange rate fluctuations on the tourism sector of Iran. For this purpose, first, using the official exchange rate data, we obtained exchange rate fluctuations through ARCH / GARCH model variance models, and then with work The using of ARDL distortion self-oscillation pattern model has been used to estimate long-term and short-run relationships between research variables during the years 1360-1394. The results of the estimation of the study show that there is a significant and negative correlation between exchange rate fluctuations and incoming tourists to Iran, and there is a positive and significant relationship between exchange rate fluctuations and gross domestic product and consumer price index.

    Keywords: volatility Rate Fluctuations, Tourism, Gross Domestic Product, Consumer Price Index
  • Parisa Yaghoubi Manzari *, Seyedomid Aghamiri Pages 18-37
    The hotel industry is one of the main pillars of tourism activity, with many countries investing heavily in the hotel sector as a result of attracting more tourists, as a result of the growth and development of tourism activities, followed by economic development. But this point should not be overlooked. In addition to the hotel industry, other activities closely related to the industry and the Backward & Forward Linkages with this industry should be paid special attention to investing in them the field of development of hotel industry and As a result of tourism activity. Therefore, the aim of the paper is to use the coefficient of Backward & Forward Linkages to identify the key elements related to the hotel industry in order to be able to target the development of the tourism industry and, consequently, the economic development of the country. The results showed that the service sectors, the most recent links and construction sectors have the highest links with the hotel industry, and targeted investment can bring more benefits for the country's economy. In the meantime, the activity of "Support Services" was identified as the most important part related to the hotel industry, because of its higher coefficients. Finally, according to the findings of the article and based on Backward & Forward Linkages, it was observed that infrastructure is essential for the development of the hotel industry, and the government's priority for allocating capital should be the development of infrastructure.
    Keywords: I-O table_SAM Matrix_Hotel Industry_Tourism_Backward & Forward Linkages
  • Rahmatollah Gholipour Soute, Mojtaba Amiry, Hamid Zargham Boroujeny, Zohre Kiani Feizabadi * Pages 38-60
    Medical tourism as one of the health tourism branches , is a growing phenomenon in 21th century that has one of fastest growing markets in tourism. Despite Iran's medical tourism capabilities, statistics show a very small market share for the country. Due to good opportunities and increasing international competition in medical tourism on one hand, and not using our capabilities in this industry on the other, this qualitative study aims to explore medical tourism development barriers in Iran and provide practical guidance, using a thematic analysis approach. 16 semi-structured interviews and data coding was undertaken. Results revealed that the 3 main barriers and their dimensions are as follows: 1- issues in "policy making and administrative structures" including administrative system, overlap between tourism and health policy areas, poor cooperation between public and private sector, poor information and statistics, poor monitoring and evaluation. 2- barriers of medical tourism supply chain including poor service provision process, unlawful service provision, poor competitiveness, investment barriers. 3- barriers related to target markets including poor communication with foreign patients, poor marketing and advertisement, poor competitive position.
    Keywords: medical tourism, Tourism Development, medical tourism development barriers, thematic analysis
  • اميد بهبودي, Morteza Rojui *, Azim Zarei, Golnar Shojaee Pages 61-82
    Evaluating business performance is one of the most important management tasks, because it is the key to continuous improvement in the ability to continuously assess and measure performance. In many industries the importance of continuous performance evaluation is perceived and they use various performance evaluation systems. Nowadays, tourism is known as a strong industry, which has a significant impact on changing the economic conditions all over the world. therefore, to succeed in this industry, measuring performance is inevitable. Therefore, the aim of this study is to design a model of marketing performance assessment criteria in the tourism industry of Iran. This is a qualitative research that has been conducted using a foundation-based approach to grounded theory. The statistical population included academic and industrial experts. These individuals were identified from universities and tourism sector activists in Iran, using a targeted sampling approach, a total of 15 people were selected as participants in the study. Data were collected through semi-structured interviews. Participants review method was used to check the credibility and validity of the data. The result of this study was to present a model of marketing performance assessment criteria in the tourism industry of Iran with 10 main categories, 42 indexes. Beneficiaries and social responsibility, financial, brand, market, tourism, organizational and process factors, growth and learning, staff, tourism-related infrastructure, and finally, the technology benchmark is recognized as the criteria for evaluating marketing performance in the tourism industry, Indicators are defined for each of them and They have cause and effect relationships.
    Keywords: Marketing, performance, marketing performance assessment, tourism industry
  • Nasrin Mahavarpour *, Fatemeh Sajadian, Manijeh Haghighinasab Pages 83-99
    Recently, purchases through mobile phone applications have been very much considered. These apps have a high potential for consumers and they are important to the success of the organization, but the study of the tourism industry in this area is still limited. Therefore, this research intends to make an effective contribution to the effective use of mobile tourism applications with respect to the individual characteristics of the audience. According to the above, determining the factors affecting users' behavioral intentions and intentions regarding the use of mobile tourism apps and the logical link between these factors are among the main questions that the research seeks to answer, and in Intends to deal with this theoretical approach to the Rough Set Theory as one of the methods of classification. The results of the study showed that the main effective factors as the core are perceived benefits, perceived ease, individual innovation, social impact, based on the theory of the Rough Set Theory, the rules governing behavioral intentions and the intention of using Iranian users to be identified. In this regard, some suggestions have been proposed for this industry.
    Keywords: Mobile Tourism Application, Technology Adoption Model, Rough Set Theory, Individual factors
  • Fahimeh Abbasi, Yousef Ramezani *, Mahmood Hoshmand Pages 100-118
    Tourism and its related economy are currently in a state of change and are one of the main pillars of the world's commercial economy and play a vital role in the global economy. Tourism as one of the tourism dimensions embraces any travel for the treatment of the disease and contributes to the sustainable development and dynamism of the country's economy. This research was conducted to investigate and prioritize the factors affecting the adoption of the Internet in the development of therapeutic tourism. The present research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-survey method. The statistical population of this study is foreign tourists who come to Mashhad medical tourism companies for therapeutic purposes. Using judgments sampling (available), 271 tourists (patients) Selected as samples. To collect data in this study, the standard questionnaire of Chen et al. (2004) in Persian and Arabic languages with 91% reliability was used to test the hypotheses and prioritize the effective factors on it using structural equations and AMOS and SPSS18 software. The results of this study indicate that consistency factors, perceived usefulness, perceived service quality, perceived trust, perceived ease with the adoption of the Internet are influential, leading to the development of therapeutic tourism.
    Keywords: Tourism, Therapeutic Tourism, Tourism Development, Internet Acceptance
  • Tayebe Nikraftar *, Elahee Karimizade, Elaheh Hosseini Pages 119-133
    Local dishes play an important role in introducing tourism destinations and attract tourists. Today, food tourism is known as one of the most attractive and popular types of tourism. The purpose of this study was to identify factors influencing tourists in the consumption of local foods. Since the statistical population of this study is indefinite, the uncertainty society formula was used for sample selection and the sample size was 365 people. A questionnaire was distributed among 400 tourists in Gilani, and at the end of 368 questionnaires were collected and analyzed. Structural equation and Lisrel software were used to analyze the data. The results indicate that local specialty catering and motivational factors have the most effect on the consumption of local food by tourists in Guilan province, respectively.Local dishes play an important role in introducing tourism destinations and attract tourists. Today, food tourism is known as one of the most attractive and popular types of tourism. The purpose of this study was to identify factors influencing tourists in the consumption of local foods. Since the statistical population of this study is indefinite, the uncertainty society formula was used for sample selection and the sample size was 365 people. A questionnaire was distributed among 400 tourists in Gilani, and at the end of 368 questionnaires were collected and analyzed. Structural equa
    Keywords: Local Foods, Health Factors, Tourism Tender, Motivational Factors, Guilan province
  • Saeed Baghersalimi, Sahar Larijani * Pages 134-152
    Food is an important part of the services provided to tourists. Considering the motivation and new experiences as the main motivation for tourists, the new experiences will have a great impact on the tourists’ decisions and their behaviors, and also will have an impact on the choice of food. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of personal traits related to the food of domestic tourists on travel results. The statistical population of the study consisted of domestic and Iranian tourists visiting Ramsar tourist destination.Sample size was calculated 384 for the unrestricted statistical population based on the formula for calculating the sample size. Convenience sampling method was used to select participant. Data collection was done by distributing the questionnaire. Data analysis was performed through SPSS23 and SmartPLS2 software packages. In the present study, the role of food-related personality traits on the results of the Iranian tourists travel to Ramsar was studied through the method of structural equation modeling approach based on partial least squares, while in previous studies this area has not been addressed. The findings suggest that food-related personality traits have a positive and significant effect on the consumption of new food and Satisfaction, but in the presence of a moderator of novelty seeking, food satisfaction, word of mouth, and the incentive to revisit is not. Other results are presented in form of conclusion and recommendations.
    Keywords: Food Tourism, Food-Related Personality Traits, Novelty Seeking, Satisfaction, Loyalty
  • Morteza Soltani *, Soheila Hashemi Pages 153-174
    Today, Halal brand is not just a religious concept and requirement and is not limited to some specific nationalities. It has become a global symbol for quality guarantee and choosing a certain lifestyle in the realm of business and commerce. On the other hand, Halal as an aspect of Islamic culture has led to a new paradigm in marketing. This study - in form of a comprehensive model- examines perceptual factors affecting the choice of Halal products by muslim tourists traveled to Iran. Considering the purpose, this research, is an developmental one and is considered as descriptive research in terms of nature and method. Data collection performed using questionnaire which is distributed verbal and online. Content and construct validity evaluated. Reliability of the questionnaire was obtained by calculating the coefficients of factor loadings of Cronbach's alpha and composite reliability. Structural equation modeling (SEM) and confirmatory factor analysis (CFA) performed by SPSS and PLS softwares. Results showed that usefulness received and subjective norm has a significant positive impact on the attitude, attitude has a significant positive impact on Halal awareness and tending to choose Halal products, Halal awareness has a significant positive impact on tending to choose Halal products. Besides religious adherence moderates the relationship between subjective norms and attitude and has no such role in the relationship between usefulness received and attitude.
    Keywords: religious belief, choice of halal products, Attitude, Subjective Norm
  • Esmaeil Ghaderi *, فاطمه باقري, Mohammadreza Farzin, Gholamreza Kazemian Pages 175-204
    Coasts, as one of the natural rich sources, have received much attention from economic actors including tourism sector. Among the various uses of coasts, coastal tourism is known as an old mode of leisure and increase the number of coastal tourists annually. Because of the considerable growth of coastal tourism on one hand and acting the other users from coastal lands and sources on the other hand, the necessity of applying an appropriate and all-out approach for coastal tourism management is required which be able to responsible for outside (macro) environment in addition to creating collaboration among tourism elements. Integrated management approach tries to solve conflicts and make coherent the visions and various strategic policies in different levels of execution by focusing on all stakeholders' involvement in management process. Undoubtedly, acting and interfering of governmental, general, private and public- based organizations into coastal development process influences on how to coastal tourism is managed. This paper studied and analysed the concept of "integrated management of coastal tourism" with using an analytical descriptive approach. According to the surveys, adoption of this management approach, while desirable and popular, requires the operationalization of criteria such as the creation of a legal framework and the clarity and transparency of regulations, financial support, adequate clarity of responsibilities, decentralization and fairly distribution of power, culture building, strengthening social responsibility, sustainability attitude and logic among the involved organizations and in relation to tourism which will not be easy in some conditions and countries.
    Keywords: Tourism Management, Coastal Tourism, integrated management approach, coastal zones
  • Mohammad Reza Rezvani, Seyyd Ali Badri Pages 205-225
    This article focuses on the process of naturalization and poverty reduction in the selected villages of the eastern province of Semnan (Qaleh bala, abr, Reza Abad); therefore, it has been tried to study the natural habitat and poverty reduction of these villages through the theoretical theory (Strauss and Corbin version) . To this end, 30 people were selected using theoretical sampling method from natural disasters and poverty reduction (poor, tourists, poor from extinction poverty, government managers, local administrators and ordinary residents of selected villages). Data were collected through semi-structured and deep interviews, semi-structured observations, and notes and formation of discussion groups. Three-step (open, axial, and selective) encoding was used to analyze the data in the MAXQDA10 software environment. Findings of the research show that the poor, in response to the common concern of unsustainable nature, have used the fundamental strategy of trying to engage in nature-related activities. This strategy included a multidimensional process; the effort to participate in formal jobs, the effort to engage in informal activities, the effort to learn and enhance skills. The support and capacities of the naturalization of the facilitating area and the unsustainable nature of the plan were blocking the solutions. Finally, the consequences of this process were relative poverty reduction in three direct, indirect and dynamic impacts.
    Keywords: Unsustainable nature tourism, relative poverty reduction, participatory effort, the concept of poverty
  • Seyed Najmeddin Mousavi, Amir Ghafourian Shagerdi *, Ali Sereshoumi, Reza Sepahvand Pages 226-240
    This research was carried out with the aim of developing of Isfahan tourism by branding for Isfahan crafts through the PCDL model. The research is a mixture of qualitative and quantitative research. In different stages of the research, qualitative and quantitative Delphi fuzzy, balanced scorecard and descriptive survey methods were used. For data gathering semi-structured interview and questionnaire were used. Statistical Society was experts in quality phase and clients of Isfahan craft in quantity phase. Sampling method for qualitative phase was targeted judgment and Available random in quantitative phase. The results of the first phase of the research is to identify quality and price as two factors that influence selection and purchase crafts and also positioning engraving, carpets, filigree and inlay industries as outstanding crafts of Isfahan in compared to other competitors. In the second stage, appropriate logo and advertising media advertising were identified as the most suitable option. The results in third stage indicated that customer criteria and internal processes are at appropriate level but financial and growth criteria are at inappropriate performance level.
    Keywords: Tourism Development, Branding, Isfahan handicrafts
  • Mohammad Hakkak *, Fatemeh Akbari Pasham, Zahra Solgi Pages 241-257
    The purpose of this study was to investigate the effect of perceived gender discrimination and organizational justice on the occurrence of deviant behaviors in the workplace among the hotels staffs in Khorramabad. The research population consisted of all staff of hotels in Khorramabad city (n = 425). 202 questionnaires were distributed among them by stratified sampling method. The data analysis algorithm was used by partial least squares method, which included the evaluation of structural model and measurement models, to measure the relationships between the variables of the research. Appropriate fitness for both parts of the data algorithm indicates the desirability of questionnaires and structure at the level of indicators and questions used. The results of the research indicated that there was a positive effect of perception of gender discrimination on deviant behavior and its negative impact on organizational attachment. The positive impact of organizational justice on organizational attachment and the negative impact of organization's attachment on deviant behavior of the workplace was confirmed. Despite the lack of confirmation, the direct effect of organizational justice on deviant behavior has confirmed the indirect and negative effects of organizational justice on deviant behaviors in the workplace. the approval of the mediator role of the organization's attachment to reducing deviant behaviors at the workplace requires the need to pay more attention to the hospitality managers in planning to reduce gender discrimination and increase the attachment to the organization in order to better managing of human resources.
    Keywords: Gender Discrimination, Organizational Justice, Organizational Attachment, Deviant Behaviors