فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 138 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر خیابانی*، محمد امین نادریان صفحات 3-44
    کاهش معنادار اندازه کشش های کوتاه مدت قیمتی عرضه و تقاضای جاری، همراه با تغییر درجه ریسک گریزی معامله گران بازارهای مالی، این فرضیه را مطرح می کند که تاثیر تکانه های تقاضای سفته بازی (انتظارهای متغیرهای بنیادین)، به عنوان محرک تغییر سطح ذخیره سازی نفت خام بر تعادل بازار نفت خام در طول زمان تغییر می کنند. در این پژوهش، با استفاده از یک الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری با پارامترهای متغیر در زمان، تلاش می شود تا تاثیر هم‏زمان تکانه تقاضای سفته بازی بر قیمت و تولید نفت خام در طول زمان مورد بررسی قرار گیرد. به این منظور، با بهره گیری از روش شناسایی تکانه تقاضای سفته بازی توسط کیلیان و مورفی (2014)، واکنش هم‏زمان متغیرهای قیمت و تولید نفت خام در بازه زمانی 2016-1985 اندازه گیری می شود. همچنین، اندازه واریانس تکانه تقاضای سفته بازی به عنوان عرض از مبدا تابع تقاضای نفت در طول زمان برآورد می شود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که واکنش هم‏زمان تولید نفت خام به تکانه تقاضای سفته بازی نفت خام در طول زمان، روندی کاهشی دارد. واکنش قیمت حقیقی نفت خام به تکانه تقاضای سفته بازی نفت دارای جهش هایی است که مربوط به دوره های افزایش نااطمینانی و ریسک گریزی کارگزاران اقتصادی در بازار نفت است. مقدار کشش کوتاه مدت قیمتی عرضه در واکنش به تکانه تقاضای سفته بازی در طول زمان روندی کاهشی دارد و در همه دوره ها بیشتر از کشش قیمتی کوتاه مدت عرضه در واکنش به تکانه تقاضای جاری است. مقدار کشش قیمتی تقاضای دراستفاده، همواره کمتر از کشش قیمتی تقاضای درتولید بوده و روندی کاهشی را طی نموده است. علاوه بر این، با وجود آن که اندازه واریانس تکانه تقاضای سفته بازی از ابتدای سال 1985 تا 1995 روندی کاهشی را دنبال کرده، در دوره های بعدی، اندازه این واریانس تقریبا روندی باثبات دارد.
    کلیدواژگان: الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری با پارامترهای متغیر در زمان، تکانه تقاضای سفته بازی نفت، تکانه عرضه جاری نفت، کشش قیمتی تقاضا در استفاده، ذخیره سازی نفت
  • مهرناز لولویی، مهدی فدایی* صفحات 45-60
    در برخی از کالاها مانند انرژی، تقاضا بی درنگ به تغییرهای قیمت واکنش نشان نمی دهد و سرعت تطبیق تقاضا کند است. کندبودن سرعت تطبیق تقاضا، یکی از ویژگی های مهم بازار نفت و انرژی است. این پژوهش، به بررسی اثر کندبودن تطبیق تقاضا بر قیمت و میزان تولید در یک صنعت سوخت فسیلی می پردازد؛ که در آن، عرضه توسط یک بنگاه مسلط بر بازار و بنگاه حاشیه ای انجام می شود. بنگاه مسلط، دارای منابع زیاد و هزینه تولید کم است و در طرف مقابل، بنگاه حاشیه دارای منابع محدود و هزینه استخراج بالا از این منابع است. از آنجا که منافع این دو گروه، متاثر از رفتار راهبردی یکدیگر است و همچنین، مقدار تقاضا و منبع در طول زمان تغییر می کنند، مسئله در چارچوب یک بازی استکلبرگ پویا مدل می شود. نتایج پژوهش نشان می دهند که هرچه سرعت تطبیق تقاضا کمتر باشد، عرضه بیشتر و سرمایه گذاری برای کشف منابع جدید افزایش می یابد. همچنین، افزایش نرخ بهره، سبب نزدیک بین شدن بنگاه ها شده و درآمد خود را کمتر به آینده واگذار می نمایند. در نتیجه، مقدار منبع و عرضه بلندمدت بنگاه مسلط و حاشیه ای کاهش می یابند. در مقابل، افزایش اندازه بازار سبب افزایش ذخایر بنگاه حاشیه ای در بلندمدت و همچنین، افزایش مقدار عرضه دو بنگاه و کاهش قیمت می شود.
    کلیدواژگان: منابع تجدیدناپذیر، بنگاه مسلط، بنگاه حاشیه ای، تقاضای پویا، فعالیت های اکتشافی، بازی های پویا
  • غلام علی فرجادی*، احمدرضا جلالی نایینی، وحید قادرپناه صفحات 61-84
    امروزه، با منسوخ‏ شدن سیاست صنعتی‏ شدن جایگزین واردات، کشورها درحال بازکردن درهای تجاری خود روی یکدیگر هستند. از طرفی، یکی از معضلات کشورهای درحال‏ توسعه، بیکاری افراد دانش ‏آموخته است. اگرچه، کشور ایران نیز هم‏زمان با دو پدیده افزایش نرخ مشارکت و بیکاری بالای جوانان مواجه است. این پژوهش، با استفاده از اطلاعات 49 کشور (31 کشور OECD و 18 کشور غیر OECD) به دنبال بررسی تاثیر آزادسازی تجاری بر روی سهم تقاضای نیروی کار دانش‎آموخته دانشگاهی از کل نیروی کار است. همچنین تاثیر بخش ‏های صنعت و خدمات بر سهم اشتغال این افراد نیز مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته نشان داده می‏ شود که نخست، آزادسازی تجاری منجر به افزایش سهم اشتغال نیروی کار دانش‎آموخته می ‏شود. دوم این‎‏که بخش خدمات در سهم اشتغال دانش ‏آموختگان وزن به‏ مراتب بیشتری نسبت به بخش صنعت دارد. سوم، نسبت صادرات با فناوری بالا از کل صادرات بر سهم اشتغال افراد دانش‎آموخته تاثیر مثبت اما ضعیفی دارد و چهارم، رابطه‏ مثبت و ضعیفی بین سرمایه سرانه و سهم نیروی کار دانش‎آموخته وجود دارد.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، اشتغال نیروی کار دانش آموخته، سهم اشتغال نیروی کار تحصیل کرده ی دانشگاهی، بخش خدمات، روش گشتاورهای تعمیم یافته، مزیت نسبی
  • پروین تشکری صالح، مهدی خداپرست مشهدی*، مهدی فیضی صفحات 85-107
    شواهد قوی وجود دارد که نشان می دهد نرخ ترجیح زمانی، به تاخیر زمانی و دوری و نزدیکی گزینه ها در زمان حال حساسیت دارد و نرخ ترجیح برای دوره های دورتر، کمتر از زمان های نزدیک است. به بیان دیگر، افراد در رفتار بین دوره ای خود به سمت اکنون تورش دارند. هدف از این پژوهش، آزمودن این فرضیه است که نبود اطلاعات کافی نسبت به آینده، باعث می شود تا هزینه مبادله پس انداز (مصرف در دوره آینده) بیش از هزینه مبادله مصرف در زمان حال باشد؛ از این رو، افراد دچار ناسازگاری زمانی می گردند. برای آزمون این فرضیه، پس از بررسی نظری موضوع، اقدام به بررسی این فرضیه با روش آزمایشگاهی شده است. امروزه، روش های آزمایشگاهی گوناگونی برای اندازه گیری این ترجیح ها مورد استفاده قرار می گیرد. در این پژوهش، پارامترهای ترجیح زمانی افراد با دو روش متداول «بودجه زمانی محدب» با فرض یک تابع مطلوبیت «ریسک گریزی نسبی ثابت» و «فهرست قیمتی چندگانه» با فرض تابع مطلوبیت خطی اندازه گیری، و نتایج با یکدیگر مقایسه شده اند. نتایج نشان می دهند که در آزمایش بودجه زمانی محدب نسبت به فهرست قیمتی چندگانه، افراد، اکنون گرایی کمتری نشان می دهند. همچنین، در هر دو روش، افرادی که اطلاعات ناقص تری در مورد نحوه و زمان پرداخت ها دریافت می‏کنند، دچار ناسازگاری زمانی بیشتری می شوند.
    کلیدواژگان: ترجیح زمانی، اکنون گرایی، تورش شناختی، اقتصاد رفتاری، هزینه مبادله
  • مصعب عبدالهی آرانی*، محمدرضا قاسمی، محمد صفاکیش صفحات 109-140
    امروزه رشد بخش صنعت در مقایسه با سایر بخش های مولد اقتصادی به بخشی رهبری کننده و پیشرو، به عنوان یکی از رویکردهای اساسی توسعه در عرصه اقتصاد مبدل شده است. پژوهش حاضر پیرامون تاثیر تکانه ‏های پولی و مالی طی سال های 1383 تا 1395 بر شاخص های تولید، اشتغال و دستمزد بخش صنعت ایران است. در این پژوهش، با استفاده از داده های سری زمانی و تکنیک های اقتصادسنجی، به ‏ویژه مدل خودتوضیح برداری ساختاری (SVAR)، تاثیر تکانه‏ های اشاره ‏شده در سه مدل به‏ طور جداگانه بر متغیرهای بخش صنعت بررسی می گردد. نتایج به ‏دست آمده از پژوهش، بیان‏گر آن است که از میان تمامی متغیرهای سیاست های پولی و مالی، در دوره مورد بررسی، بروز تکانه مثبت در مخارج دولت باعث افزایش تولید بخش صنعت ایران می‏ شود و تکانه های ناشی از نرخ بهره بر تولید بخش صنعت اثر منفی می‏ گذارد. از سوی دیگر، در بلندمدت بیش ترین تغییرهای تولید بخش صنعت توسط خود متغیر و نرخ بهره توضیح داده می شود. بروز تکانه مثبت در نرخ بهره باعث کاهش اشتغال در بخش صنعت گردیده، و در بلندمدت، بیش ترین تغییرهای این متغیر توسط مخارج دولت و نرخ بهره شرح داده می شود. همچنین نتایج این پژوهش نشان می دهد که، یک تکانه مثبت در حجم پول و نرخ بهره باعث افزایش در شاخص دستمزد بخش صنعت می شود و در بلندمدت، این دو متغیر بیش ترین تغییرات دستمزد بخش صنعت را توضیح می دهند.
    کلیدواژگان: شوک های سیاست های پولی، شوک های سیاست های مالی، تولید بخش صنعت، اشتغال بخش صنعت، دستمزد بخش صنعت، روش خودرگرسیون برداری ساختاری (SVAR)
  • احمد شه نیایی* صفحات 141-169
    ماده 18 قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44، شرکت های درحال‏ واگذاری را برای فراهم نمودن شرایط و چارچوب های حقوقی واگذاری موفق سهام دولتی در دوره واگذاری از شمول قوانین و مقررات حاکم بر شرکت های دولتی مستثنی نموده است. از سوی دیگر، به هیات واگذاری اجازه داده می‏شود تا اصلاح‏ها را در اساسنامه و مقررات حاکم بر شرکت های دولتی طی دوره یادشده انجام دهد. با توجه به مبانی ماده 18 و همچنین مفاد و اقتضای سایر احکام حقوقی حاکم بر شرکت ها و دستگاه های دولتی و احکام عام حقوق خصوصی، این حکم قانون‏گذار نمی تواند مطلق باشد؛ بلکه مقید به حدود و جهت های تعیین پذیر است. اختیار هیات واگذاری در اصلاح اساسنامه و مقررات شرکت با داشتن قلمرو قابل‏تشخیص، نافی اختیارهای قانونی سایر مراجع تصمیم گیرنده در مورد شرکت نیست. با وجود ظاهر ماده 18، شرکت درحال‏ واگذاری در برخی از موضوع ها و جنبه ها همچنان مشمول برخی مقررات مرتبط با شرکت های دولتی یا اقتضاهای حاکم بر شرکت های خصوصی می‏ شود.
    کلیدواژگان: شرکت های دولتی، هیات واگذاری، شرکت درحال واگذاری، خصوصی سازی، قانون تجارت، ماده 18 قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44
|
  • Naser Khiabani*, Mohammad Amin Naderian Pages 3-44
    Significant decline in the slope of short-term oil supply and demand curves, along with the meaningful change in the degree of risk aversion in arbitrageurs encouraged us to test the time-varying effects of speculative demand on crude oil price dynamics over the period 1985-2016. Using a time-varying parameter vector autoregressive (TVP-VAR) model – with structural shocks identified by Killian and Murphy (2014) approach – we estimated contemporaneous impulse response of real oil prices and crude oil production to speculative demand shock; Furthermore, we derived short-term price elasticity of oil supply in response to speculative demand shock and short-term price elasticity of demand in use. The results demonstrate that the contemporaneous impact of speculative demand shock on oil production has weakened over the examined period of time. Despite moderately stable impact response of real oil price to speculative shocks, the jumps during the periods of high uncertainty and stronger risk aversion are discernable. Moreover, short-term price elasticity of oil supply in response to speculative demand shock, followed a downward trend in a pattern that was always greater than short-term price elasticity of oil supply in response to flow demand shock. The price elasticity of respective oil demand in use was also decreasing and it was smaller than The price elasticity of oil demand in production over the period. Furthermore, the magnitude of speculative oil demand shock volatility plummeted during 1985-1995, before it became stagnant in the succeeding years.
    Keywords: Time-Varying Parameter Structural Autoregressive Model, Speculative Oil Demand Shock, Flow Oil Supply Shock, Price Elasticity of Demand in Use, Oil Inventory.
  • Mehrnaz Loloei, Mehdi Fadaee* Pages 45-60
    The demand for some products, such as energy, does not instantaneously respond to price changes. In fact, sluggishness of the demand is an important characteristic of energy and oil markets. This study examines the effect of demand sluggishness on the price and output of a fossil fuel industry in which a cartel and a fringe firm supply in the market. The cartel has larger reserves and less costly extraction compared to what the fringe encounters. The strategic interactions between suppliers is characterized as a dynamic Stackelberg model, and the results demonstrate that supply and exploration investment increase with the sluggishness of the demand. Furthermore, it is shown that by the increase of interest rate, firms become myopic and their reserves and long-run supply decrease. On the contrary, reserves and long-run supply increase with the market size, leading to decreasing prices.
    Keywords: Nonrenewable Resources, Cartel, Fringe, Sluggish demand, Explorations, Dynamic Games.
  • Gholam Ali Farjadi*, Ahmad Reza Jalali Naeeni, Vahid Ghaderpanah Pages 61-84
    Today with obsolescence policy of import substitution industrialization, countries are opening their commercial doors to each other. But one of the problems of developing countries is high rate of educated unemployed people. Iran is facing tow phenomena. The first is High rate of educated unemployed people and the second is the increasing in the participation rate. In this survey with information of 49 countries we found that firstly, openness result in increasing the ratio of the educated workforce to total workforce. Secondly, the service sector has more effective than the industrial sector in the ratio of demand of educated workforce. Third, for the entire of 49 countries listed, the ratio of high-tech exports to total exports has a poorly positive impact on the ratio of educated workforce. And forth, the capital output ratio has a negligible positive impact on the ratio of educated workforce to total  workforce.
    Keywords: Trade Liberalization, Educated Labor Demand, The Ratio of Educated Workforce to Total Workforce, Labor Market, GMM, Comparative Advantage
  • Parvin Tashakkori Saleh, Mehdi Khodaparast Mashhadi*, Mehdi Feizi Pages 85-107
    Empirical and experimental studies demonstrate that the rates of time preferences are smaller in long run in comparison with that of short run. In other word individuals are present bias; and it is one of the reasons that the saving is less than its optimal level. The aim of this study is to examine if the dearth of sufficient information results in time inconsistency in individual decisions for consuming and saving or not; Thus, individuals are faced with time-inconsistency. In order to test this hypothesis, an experimental method was used. Today, different experimental methods are used to measure these preferences. In this study, individuals` time-preference parameters were measured through two common methods; "Convex Time Budget" assuming a "Constant Relative Risk Aversion" utility function and "Multiple Price List", assuming linear utility function; the results were compared thereafter. The results show that in Convex Time Budget (compared to Multiple Price List), individuals show less present-bias. Also, in both methods, individuals that receive deficient information about the time are turn of payments and faced with more time-inconsistency.
    Keywords: Time Preference, Present Bias, Cognitive Bias, Behavioral Economics, Transaction Cost.
  • Mosab Abdollahi Arani*, Mohammad Reza Ghasemi, Mohammad Safakish Pages 109-140
    In comparison with other productive sectors of economy, the growth of the industry has become one of the most essential approaches to economic development. This study explores the effects of monetary & fiscal policy shocks on production, employment and wages in the industry sector of Iran’s economy over the period 2004 - 2017. In this research, using time series data and econometrics techniques – particularly structural VAR models (SVAR) – the effects of such shocks are examined in three scenarios, each of them contains one of the aforementioned indices in the industry sector. The results show that among all variables pertaining to monetary & fiscal policy shocks, only positive shocks in government spending increases output in the industry sector during the period, and interest rate shocks has negative effect on output in the sector. On the other hand, in the long run, the major changes in the manufacturing production in the sector are explained by the variable itself and interest rates. The positive shocks of the interest rate have reduced employment in the industry sector, and in the long run, the greatest changes in this variable are explained by government expenditures and interest rates. The results of this study also demonstrate that the positive shock in money supply and interest rates leads to an increase in the wage index in the sector, and in the long run, these two variables explain the majority of wage changes in the industry sector.
    Keywords: Monetary Policy Shocks, Fiscal Policy Shocks, Production in Industry Sector, Employment in Industry Sector, Wage in Industry Sector, Structural Vector Regression Model (SVAR).
  • Ahmad Shahnia’I* Pages 141-169
    The article 18 of the Application of General Policies of Principle 44 of the Iranian Constitution Code, excludes the companies that are under the process of privatization from application of those laws that are applicable to the government-owned companies; the aim was to meet the statutory conditions and frameworks of successful privatization of government-owned shares. On the other hand, the aforementioned article allows the Privatization Board to amend the memorandum and applicable regulations of the government-owned companies over the period of their privatization. with regards to the basics of article 18, and contents and necessities of other applicable laws of the companies and governmental entities as well as general regulations of the private law, the sphere of article 18 is not exhaustive but limited by some boundaries and grounds. The power of the Privatization Board to amend the memorandum and regulations of the companies is subject to some definite limitations so that this power does not exclude the power of the company’s organs and directors. In spite of the indication of article 18, the companies that are to be privatized, in some cases are also subject to some general regulations of government-owned companies as well as applicable rules of private companies.
    Keywords: Government -owned Companie s, Iranian Privatization Board, Excludes the Companies, Privatization, The Iranian Commercial Act, The Article 18 of the Application of General Policies of the 44th Principle Act.