فهرست مطالب

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 101 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یاشار ذکی*، مجید غلامی صفحات 9-43
    ناتو، طولانی ترین اتحادیه سیاسی و نظامی تاریخ معاصر است که از سال 1949م. تاکنون در چندین مرحله ماموریتهای خود را بازتعریف کرده است. در جدیدترین بازنگری، این سازمان با ارائه مفهوم امنیتی نوین برای دومین دهه از قرن 21، تلاش کرده امنیت منطقه جغرافیایی آتلانتیک را در خارج از منطقه جست وجو و برای مشروعیت بخشی به این اقدام، ساز و کارهای متعددی را طراحی کرده و در حال اجرا دارد. حضور پویا در مناطق ژئوپلیتیکی مختلف، مهمترین راهبرد کنونی ناتو است و به همین دلیل این سازمان با گسترش مرزهای خود به عنوان شانزدهمین همسایه جمهوری اسلامی ایران نیز شناخته می شود که در هر یک از مناطق ژئوپلیتیکی کشورمان، حضور فیزیکی دارد. در این راستا، شناسایی راهبردهای ناتو برای گسترش حضور فراجغرافیایی خود با تمرکز در مرزهای غربی ایران، موضوع اصلی این پژوهش است که نویسندگان تلاش می کنند به این پرسش اصلی پاسخ دهند که ناتو چگونه در حال قلمروسازی در مناطق ژئوپلیتیکی غرب ایران است. با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای، اینترنتی و رسانه ای، فرضیه اصلی مقاله این است که «ناتو تلاش می کند برای حفظ و گسترش حاکمیت ارزشهای لیبرال دموکراسی و بازار آزاد به عنوان موتور محرک نظام جهانی معاصر با بهره بردن از راهبردهای گسترش مرزهای سیاسی رسمی، گسترش مرزهای سیاسی غیررسمی، ماموریتهای بشردوستانه، همکاری های دفاعی و امنیتی و گسترش دفترهای سازمانی و اداری قلمرو خود را با حضور در مناطق ژئوپلیتیکی ترکیه و عربی به حوزه نزدیک غربی و با حضور در دریاهای سیاه، اژه، مدیترانه و هم چنین شمال آفریقا در حوزه دور غربی ایران گسترش دهد».
    کلیدواژگان: منطقه ژئوپلیتیکی، قلمروسازی، ناتو، ترکیه، منطقه عربی
  • سعید ساسانیان*، ابراهیم حاجیانی صفحات 45-75
    دولتها می کوشند تا با تولید ناامنی و بی ثباتی در مناسبات قومی کشور مقابل به اهداف خود دست یابند. ایران به لحاظ قومیتی، یکی از متکثرترین کشورها در منطقه است؛ با وجود این هویت و انسجام ملی در ایران طی این سالها اگرچه دستخوش تهدیداتی از ناحیه مداخله جویی رقیبان و دشمنان او قرار گرفت برایندی که اکنون قابل مشاهده است، نسبت به دیگر کشورهای پیرامونی، نسبتا مطلوب است. در این میان عربستان می کوشد تا از برخی ضعفهای درونی جمهوری اسلامی ایران در حوزه قومیتها بهره جوید تا بتواند در عرصه معادلات منطقه ای، بخشی از فرایند مهار ایران را از درون، عملیاتی سازد. طبیعی است که ایران در رویارویی با چنین راهبردی از سوی ریاض، مجموعه راهبردهایی را باید مدنظر قرار دهد تا ضمن تقویت نقاط قوت و کاستن نقاط ضعف، بتواند از فرصتهای محیطی بهره برداری کند و تهدیدات را رفع سازد. رفع برخی ضعفهای داخلی از جمله محرومیت نسبی مناطق قومی نشین از جمله مهمترین مواردی است که می تواند رویارویی ایران را با عربستان در بلندمدت به سود ایران تغییر دهد. این مقاله با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی و بهره از روش تحلیل راهبردی SWOTدر پی فهم مجموعه راهبردهایی در این زمینه است. در این تحلیل ایران در محیط داخلی با 8 نقطه قوت و 6 نقطه ضعف روبه روست و در محیط خارجی نیز 6 فرصت و 9 تهدید را پیش رو دارد. در نهایت از تلاقی دو به دوی قوتها و ضعفها با فرصتها و تهدیدها، 38 راهبرد استخراج شد.
    کلیدواژگان: عربستان، بی ثباتی سیاسی، محرومیت نسبی، سیاست قومی، اقوام ایرانی
  • سیروس حاجی زاده* صفحات 77-102
    جمهوری اسلامی ایران به عنوان قدرت تاثیر گذار منطقه ای و جهانی به منظور عمق بخشی و توسعه نفوذ در محیط پیرامونی به تثبیت نقش خود از طریق فرایند تعامل با ملتها و ایجاد ائتلافهای جدید در سطح دولتها نیاز دارد. حضور فعال ایران در مسائل منطقه ای از دید «ام القرای جهان اسلام»، ضمن تثبیت نقشهای سیاسی امنیتی و اقتصادی در منطقه، اهمیت راهبردی ایران را در صحنه نظام بین الملل نیز افزایش می دهد. در این روند، دیپلماسی، اهمیت و جایگاه ویژه ای دارد که می تواند بخشی از خلا کارکردی روند های سیاست خارجی را در حوزه های دیگر سامان دهد. این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای مبتنی بر اسناد و مدارک انجام شده است. بر اساس این رهیافت، مقاله ضمن بررسی تنگناها و چالش های راهبردی جمهوری اسلامی ایران در عرصه سیاست خارجی، فرایند های معطوب به توسعه عمق بخشی انقلاب اسلامی را از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب مورد مداقه قرار می دهد. مهمترین نتیجه تحقیق این است که جمهوری اسلامی ایران بر اساس مولفه های قدرت ملی از جمله، برخورداری از دولتی ملی و قوی، بهره گیری از موقعیت ژئوپلتیک و نیز دارا بودن عنصر ایدئولوژی قوی می تواند نقش مهم و ممتازی در مسائل منطقه ای ایفا کند
    کلیدواژگان: دیپلماسی، عمق بخشی، منطقه گرایی، ژئوپلتیک، ساخت قدرت
  • محسن مطلبی جونقانی*، محمدرضا عفراوی، علیرضا طاقتی صفحات 103-132
    جنبش انصارالله یمن از زمره نهضت هایی است که پیروزی انقلاب اسلامی سبب الهام گیری و ایجاد انگیزه در میان آنان شد و رهبر آنها یعنی شهید «حسین الحوثی» رهبر جنبش انصارالله یمن با پیروزی انقلاب اسلامی و آشنایی با امام خمینی(ره) و اندیشه های ایشان توانست با الهام از این اندیشه و با تشکیل هسته مقاومت در یمن و پایه گذاری آن بیداری ایجاد شده و متاثر از اندیشه های اسلامی را در یمن گسترش دهد. هدف اصلی مقاله، شناخت نقش جنبش انصارالله در عمق بخشی منطقه ای جمهوری اسلامی ایران با توسل به نظریه پیچ تاریخی و هندسه قدرت است. از این رو با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی به دنبال پاسخ به این پرسش اساسی است که جنبش انصارالله یمن در عمق بخشی منطقه ای چه نقشی دارد. در پاسخ به این پرسش، تحقیق به این نتیجه رسید که جنبش انصارالله توانسته است با الهام گیری از مولفه های گفتمان انقلاب اسلامی یعنی اسلام خواهی، صلح طلبی، استقلال طلبی و مبارزه با استکبار و استبداد و سلطه ستیزی، نسبت به افزایش عمق بخشی جمهوری اسلامی ایران تاثیر بسزایی داشته باشد. جمهوری اسلامی ایران نیز در مقابل با حمایت و پشتیبانی انقلابی، معنوی و سیاسی از این جنبش، هندسه قدرت را در منطقه به نفع خود تغییر داده است. بی شک در این هندسه جدید قدرت، دنیای اسلام با محوریت انقلاب اسلامی در آن سهم تعیین کننده ای پیدا کرده و روز به روز نقش و عمق بخشی جمهوری اسلامی ایران در مناطق مختلف افزایش پیدا کرده است و هر کدام از اعضای جامعه شبکه ای و محور مقاومت از جمله جنبش انصارالله یمن نقش تاثیر گذاری در کمک به این عمق بخشی دارند.
    کلیدواژگان: عمق بخشی، گفتمان انقلاب اسلامی، بسط منطقه ای، جنبش انصارالله، حوثی ها
  • میثم میرزایی تبار*، محمدرضا حافظ نیا، سید یحیی صفوی، هادی اعظمی صفحات 133-177
    منازعه از یک اختلاف دیدگاه در مقیاس خرد فردی تا سطح کلان کشورها، آغاز و با دامنه دار شدن، تشدید و ابعاد گسترده پیدا می کند و به خشونت میان طرف های درگیر منجر می شود. این پدیده، در طول تاریخ بشریت همواره به دلایل مختلف به وقوع پیوسته است. در ارتباط با ریشه های وقوع منازعه، از ابتدای تاریخ علم تاکنون نظریه های مختلفی ارائه شده است. مهمترین آنها را می توان در چهار گروه نظریه های علوم سیاسی، جامعه شناسی، روابط بین الملل و نظریه های جغرافیایی و ژئوپلیتیکی مورد اشاره قرار داد که در چهار دوره از سده چهار پیش از میلاد مسیح تا قرن چهارده میلادی، از قرن پانزدهم تا پایان قرن نوزدهم میلادی، قرن بیستم میلادی و از ابتدای قرن بیست و یکم تاکنون قابل بررسی و تحلیل هستند. این پژوهش از نظر هدف، بنیادی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی تحلیلی است که با بهره گیری از منابع کتابخانه ای، سیر تحول 22 نظریه مهم را در موضوع ریشه یا ریشه های وقوع منازعه در چهار گروه نظریه های علوم سیاسی، جامعه شناسی، روابط بین الملل و جغرافیایی و ژئوپلیتیکی مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد. سوال اصلی این است که سیر تحول نظریه ها در ریشه یابی وقوع منازعات با تاکید بر تاثیرگذاری منفی آن در امنیت در طول تاریخ علم و در رشته های مرتبط چگونه بوده است. یافته های پژوهش نشان می دهد علت یا علل وقوع منازعات همزمان با تحولات مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، فناورانه، ژئوپلیتیکی و... و در دوره های تاریخی دچار تحول شده و نظریه های ارائه شده در این زمینه در سیر تکاملی از نگاه خرد و تک عاملی به ریشه منازعه به نگاه چند عاملی توسعه یافته و نگاه علوم مختلف به موضوع نیز متفاوت بوده است. با توجه به ماهیت منازعات، که ناامنی را در خود نهفته دارد، شناخت نظریه های مرتبط با این پدیده و آشنایی با ریشه های آنها، آسان کننده، کمک کننده و ضرورتی اجتناب ناپذیر در تدوین راهبردهای دفاعی و امنیتی برای کشورها و از جمله ایران خواهد بود.
    کلیدواژگان: منازعه، نظریه های منازعه، ژئوپلتیک، تحول تاریخ، نا امنی
  • محمدحسین روحانی*، عبدالله مبینی، حسین باقری، محمدرضا هدایتی، سیدعلی سادات طوسی صفحات 179-207
    انقلاب اسلامی و ظهور اسلام سیاسی، زنگ خطری را برای امریکا و نظام سلطه جهانی به صدا در آورد. سقوط حکومت دست نشانده امریکا، شعارهای ضد امپریالیستی حکومت انقلابی ایران و خطر توسعهتفکر انقلاب اسلامی به دیگر کشورهای منطقه غرب آسیا و نضج اسلام خواهی در این منطقه، باعث نگرانی ایالات متحده امریکا شد. این مقاله با هدف اصلی شناخت و تبیین «روش های امریکا در تشکیل (راه اندازی، حمایت و هدایت) تروریسم غرب آسیا و راه های مقابله با آن» به رشته تحریر در آمده و پاسخگوی این سوال اصلی تحقیق است که «امریکا در تشکیل تروریسم غرب آسیا چه روش هایی به کار برده است و راه های مقابله با آن کدام است.» روش تحقیق آمیخته (کمی و کیفی)/ توصیفی تحلیلی و پیمایشی و جمع آوری داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه و مصاحبه ) انجام شده نتایج حاکی است که امریکا در تشکیل تروریسم غرب آسیا در جهت تحقق اهداف خود به دنبال ایران هراسی، اسلام هراسی (شیعه هراسی)، درگیر کردن مسلمانان کشورهای اسلامی با تشدید اختلافات قومی مذهبی است.
    کلیدواژگان: تروریسم، غرب آسیا، امریکا، انقلاب اسلامی، گروه های تکفیری
|
  • Yashar Zaki *, Majid Gholami Pages 9-43
    NATO is the longest political and military organization in the contemporary history, which has redefined its missions in several stages since 1949 up to now. Having proposed a new concept for security in the second decade of the 21st century, this organization sought to protect the security of the Atlantic territory outside the region, and designed, and is now running, a number of mechanisms to legitimize this action. Dynamic attendance in various geopolitical regions contain NATO’s most significant strategy. Due to this, it is regarded as the sixteenth neighbor of the Islamic Republic of Iran, which has physical presence all over the geopolitical regions of the country. In this regard, the identification of NATO strategies for expanding its geopolitical presence by focusing on the western borders of Iran is the main concentration of this study, which is trying to answer the essential question of how NATO is making an attempt to expand its territory in the geopolitical regions to the west of Iran. Following a descriptive-analytical method and using the library, internet and media data collection methods, the research mainly hypothesizes that NATO is trying to maintain and expand its sovereignty by the principles ​​of liberal democracy and the free market as the driving force of the contemporary world system. Making use of strategies of expanding the formal and informal political frontiers, humanitarian missions, defense and security cooperation, and extending its administrative and organizational offices, NATO is trying to extend its territories to the geopolitical regions of Turkey and Arabian regions to the near-western area, and extending its presence in the Black Sea, the Aegean Sea, the Mediterranean, as well as the North Africa in the far-western regions of Iran.
    Keywords: geopolitical area, extension of territories, NATO, Turkey, Arabian region
  • Saeed Sasanian* Pages 45-75
    Some governments try to achieve their goals by forming insecurity and instability in the ethnic relations in the opposing country. Iran is one of the most diverse countries in the region in terms of ethnic variety. In spite of its ethnic variety, the national identity and integrity in Iran, though threatened by the interventionist rivals and enemy states, are quite desirable compared to other countries in the region. In the meantime, Saudi Arabia tries to make use of some internal flaws of the Islamic Republic of Iran regarding ethnicity in order to act in the field of regional balance as part of the process of internal control of Iran. It is apparent that Iran has to consider a set of strategies to increase its strengths and reduce its weaknesses in order to exploit environmental opportunities, and to discard threats. Removing some of the internal deficiencies, including the relative deprivation of ethnic regions, can be the most important measure for changing Iran's confrontation with Saudi Arabia for the benefit of Iran in the long run. Making use of library and Internet resources along with the use of SWOT analysis method, this research aims at understanding a set of strategies in this regard. According to this analysis, Iran is facing an internal environment with eight strong points and six weaknesses, and an external environment with six opportunities and nine threats. Finally, 38 strategies were derived from coinciding two by two of the strengths and weaknesses with opportunities and threats.
    Keywords: Saudi Arabia, political instability, relative deprivation, ethnic policy, Iranian ethnic group
  • Siroos Hajizadeh* Pages 77-102
    The Islamic Republic of Iran, as a regional and global effective power, is in need of reinforcing its role through interaction with states and creation of new alliances at the state level for deepening and extending its influence in the region. Iran’s active attendance in regional affairs, from the position of the heart of world of Islam, while consolidating its security and economic political roles in the region, will also increase its strategic significance in the international system. Diplomacy is especially important in this process and can manage parts of the functional deficiencies in foreign policy trends in other areas. This descriptive-analytical research employs library-based documentation for data collection. Following this approach, the research focuses on the processes involved in deepening of the Islamic Revolution from the present situation to a desired one through analyzing the strategic challenges and shortcomings of the Islamic Republic of Iran in the field of foreign policy. The most significant result of the research concerns the fact that the Islamic Republic of Iran, based on the components of national power, including the enjoyment of a national and powerful government, the use of geopolitical status and the presence of powerful ideology, can play a vital role in regional affairs.
    Keywords: diplomacy, deepening, regionalism, geopolitics, power structure
  • Mohsen Motalebi Pages 103-132
    Among the movements inspired and motivated by the victory of the Islamic Revolution, Ansarollah of Yemen is an outstanding one. After the victory of the Islamic Revolution, the familiarity of Martyr Hussein al-Houthi, the leader of the movement, with Imam Khomeini and his thoughts, succeeded in following his way. Inspired by his ideas, Houthi established the resistance unit in Yemen, and due to people’s awakening, he extended Islamic thought in Yemen. This paper is mainly intended to identify the role of the Ansarollah movement in the regional deepening of the Islamic Republic of Iran based on ‘historical bend’ and the ‘power geometry’ theories. Hence, employing the descriptive-analytical method, this research is trying to answer a fundamental question regarding the role of Ansarollah in regional deepening. Answering this question, the research came to the conclusion  that the Ansarollah movement has been able to influence the Islamic Republic of Iran's deepening by inspiring components of the Islamic Revolution discourse such as Islamism, pacifism, independence and the struggle against arrogance, totalitarianism and domination. In response to this, the Islamic Republic of Iran, has revolutionarily, spiritually, and politically supported this movement, and has changed the power geometry in the region in its favor. Definitely, the Islamic world focusing on the Islamic Revolution has contributed decisively in this new power geometry. The role and depth of the Islamic Republic of Iran has extended in different regions day by day, and each member of the linked communities and the resistance axis, including the Ansarollah movement of Yemen, play effective role in helping this deepening.
    Keywords: deepening, Islamic Revolution discourse, regional extension, Ansarollah movement, Houthis
  • Meisam Mirzaeetabar* Pages 133-177
    Conflicts begin with a difference of viewpoints of two individual perceptions or between two countries. When it intensifies and expands more, it leads to violence among the parties involved. This event has always occurred for various reasons. Various theories have been presented during the history of mankind in relation to the roots of the conflicts. Four outstanding groups of theories contain these theories including theories of political sciences, sociology, international relations, and geographical and geopolitical theories. They are categorized and studied based on four eras of before Christ to fourteenth century, from the fifteenth century to the end of the nineteenth century, the twentieth century, and since the beginning of the 21st century. This is a fundamental research which follows a descriptive-analytical method utilizing library resources for the evaluation of 22 important theories regarding the origins of the conflicts in four groups of political sciences, sociology, international relations, and geographic and geopolitical theories. The main question focuses on how the transformation of theories of identifying the roots of conflicts, with emphasis on its negative impact on security in the history of science and in related disciplines have been. The results indicated that the cause or causes of conflicts have coincided with various political, social, cultural, technological, geopolitical, and other changes in historical eras. Micro and single-factor approach to the roots of the conflicts by the theories presented in this field have developed to multi-factor approach, and sciences have presented various attitude in this regard. Given the nature of the conflicts, which involve insecurity, identifying the theories relating to this phenomenon and familiarity with their origins, will be facilitating, contributing, and will arise as an inevitable practice for designing defense and security strategies for countries like as Iran.
    Keywords: conflict, conflict theories, geopolitic, the historical transformation
  • Abdollah Mobini, Hossein Bagheri, Mohammad Reza Hedayati, Sayyed Ali Sadat Toosi Pages 179-207
    The Islamic Revolution and the rise of political Islam triggered alarms for the United States and the global arrogant system. The collapse of the US dependent regime, the anti-imperialist slogans of the Iran revolutionary governments, the threat of the development of the Islamic revolutionary concept in other countries in the West Asian region, and seeking Islamism in the area, brought about serious concerns for America. This research is aimed at finding out and explaining the American methods of setting up, supporting and directing terrorism in the West Asia and providing strategic suggestions for confrontation. The main question regards the America methods for the formation of terrorism in the West Asia, and that how it can be coped with. This is a mixed research, quantitative and qualitative, descriptive-analytical and survey method, whose data is collected by library and field methods using questionnaires and interviews. The results indicated that America, pursuing its goals, is enforcing Iran phobia, Islamophobia (Shi'a phobia) and triggering ethnic differences in Islamic countries,
    Keywords: terrorism, the West Asia, American, the Islamic Revolution, takfiri groups