فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال پنجاه و دوم شماره 3 (پیاپی 85، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرامرز سهیلی*، حسیبه سیدی طاجار، مهدی حسینی، حمید احمدی صفحات 13-37
    مقدمه
    نظر به اهمیت کتابخانه های مرکزی دانشگاه ها و لزوم شناسایی نقاط ضعف و قوت و ایجاد رقابت بین آنها در ارائه خدمات بهتر، هدف پژوهش حاضر ارزیابی و رتبه بندی کتابخانه های مرکزی دانشگاه های جامع و صنعتی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به روش تاپسیس است. روش پژوهش: پژوهش حاضر به روش پیمایشی-توصیفی انجام شده است. جهت تعیین معیار و وزن دهی شاخص ها از تکنیک مقایسه زوجی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش دانشگاه های جامعی که رتبه 1تا 40 و دانشگاه های صنعتی که رتبه 1 تا 10 را در رتبه بندی سال 95- 1394 پایگاه استنادی علوم جهان اسلام کسب کرده بودند. تعداد 50 کتابخانه انتخاب شده، 27 دانشگاه تمایل به شرکت در پژوهش و رتبه بندی شدن داشتند. روش های آماری شامل آمار توصیفی برای محاسبه شاخص ها، تکنیک مقایسه زوجی برای تعیین وزن شاخص و معیارها، و تکنیک تاپسیس برای رتبه بندی بود.
    یافته ها
    یافته های حاصل از ارزیابی کتابخانه های دانشگاهی مورد مطالعه نشان داد که کتابخانه ها در شاخص ارتباط و همکاری، برنامه ریزی، خدمات، آموزش، دسترس پذیری و مدیریت در وضعیت مطلوب تری نسبت به امکانات، بودجه، کارکنان و منابع قرار دارند. نتایج رتبه بندی نیز نشان داد که کتابخانه های دانشگاه ارومیه، تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان و شیراز به ترتیب رتبه های اول تا سوم را کسب کرده اند.
    نتایج
    نتایج بیانگر آنست که کتابخانه دانشگاه ارومیه در محاسبه شاخص ها بیشترین میزان نزدیکی را به راه حل ایده آل مثبت داشته و در مطابقت با استانداردها در جایگاه نخست قرار گرفته است. دانشگاه بوعلی سینا همدان نیز در جایگاه آخر قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی کتابخانه، رتبه بندی کتابخانه، کتابخانه دانشگاه، تاپسیس
  • معصومه محمدی ضرون، سپیده فهیمی فر* صفحات 39-58
    هدف
    هدف این پژوهش شناسایی اطلاعات مورد نیاز در کیوآر کد کتاب های درسی دانشگاهی از دیدگاه اساتید است.روش شناسی: پژوهش حاضر از نظر روش شناسی کیفی و از لحاظ نوع تحقیق کاربردی است . مصاحبه با اساتید با استفاده از پرسشنامه نیمه ساختار یافته در رابطه با مولفه های مهم در انتخاب کتاب درسی دانشگاهی و معیارهای مهم مورد نیاز به منظور درج درکیوآرکد انجام شد. برای تحلیل داده های مصاحبه ها از تکنیک تحلیل تم استفاده شده است.
    یافته ها
    در مجموع برای انتخاب کتاب درسی دانشگاهی، 21 مولفه شناسایی شد که مهمترین مولفه اهمیت نویسنده کتاب بود. در مجموع 43 مولفه برای درج در کیوآرکد کتاب های درسی دانشگاهی از دیدگاه اساتید مطرح شد. این مولفه ها در پنج معیار نویسنده کتاب(7 مولفه)، نشر کتاب(10مولفه)، ظاهر کتاب(9 مولفه) ، محتوای کتاب(14 مولفه) و اهمیت کتاب در محیط دانشگاهی(3 مولفه) دسته بندی شدند. اصالت پژوهش: به نظر می رسد تا کنون پژوهشی مرتبط یا تا حدودی مرتبط در ارتباط با موضوع کیوآر کد با کتاب انجام نشده و اغلب آن ها به کتابخانه محدود است. ناشران کتب دانشگاهی به واسطه ی انتخاب مولفه های درست بواسطه ی این پژوهش می توانند بازاریابی و توزیع کتاب خود را گسترده تر نمایند. اگرچه بررسی دیدگاه سایر ذی نفعات نظیر کتابداران و کاربران برای نتیجه گیری نهایی ضروری است.
    کلیدواژگان: کتاب درسی دانشگاهی، کیوآرکد، انتخاب کتاب، رمزینه پاسخ سریع، کدهای دو بعد
  • مریم ناخدا*، محمدرضا اسمعیلی، محمد موسی طالبی پناه صفحات 59-80
    هدف
    بررسی تاثیر کوچک‎سازی کتابخانه های دانشگاهی بر رضایت شغلی کارکنان کتابخانه های دانشگاه های دولتی در مراکز استانها می‏باشد.
    روش
    این پژوهش بر مبنای هدف از نوع کاربردی، از حیث روش به دست آوردن داده ها از نوع توصیفی پیمایشی و از نظر نوع داده های گردآوری شده که به وسیله پرسشنامه به دست آمده اند، از نوع کمی می باشد. برای سنجش کوچک سازی از پرسشنامه محقق ساخته و برای سنجش رضایت شغلی از پرسشنامه استاندارد مینه سوتا استفاده شد. جامعه پژوهش شامل 205 نفر از کارمندان کتابخانه های دانشگاه های دولتی تحت پوشش وزارت علوم در مراکز استان‎ها بودند که با محاسبه حجم نمونه و توزیع پرسشنامه ها تعداد 148 نفر پاسخنامه را عودت دادند. تحلیل‏های این پژوهش به کمک آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای و همبستگی اسپیرمن و نرم افزار اس پی اس اس و پی ال اس صورت گرفته است.
    یافته ها
    تحلیل داده های گردآوری شده نشان داد متغیر کوچک‎سازی و رضایت شغلی در بین کارکنان کتابخانه های دانشگاهی در وضعیت نامطلوب قرار دارد و از میان ابعاد کوچک‎سازی : تغییر در نوع کار و تغییر در ساختار بر رضایت شغلی کارکنان کتابخانه تاثیری ندارد، ولی تغییر در فناوری بر رضایت شغلی کارکنان کتابخانه تاثیر مستقیم دارد. بنابراین فرضیه تاثیرکوچک‎سازی بر رضایت‎ شغلی کارکنان کتابخانه های دانشگاهی تایید می‎‎گردد.اصالت اثر: این مقاله حاصل یک کار پژوهشی کاربردی بوده و پیش از این در هیچ مجله دیگری به چاپ نرسیده است
    کلیدواژگان: تمرکز، یکپارچه‎سازی، کتابخانه‎های دانشگاهی، کوچک‎سازی، مدیریت تغییر
  • ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی*، روح الله مهدیون، عزیز هدایتی خوشمهر، مهدی کاظم زاده بیطالی صفحات 81-98
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش توسعه حرفه ای و اخلاق کار بر تعهد سازمانی و میل به ماندن کارکنان کتابداری شهر تبریز انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نظر نوع توصیفی و از لحاظ روش، همبستگی از نوع مدل یابی علی (مدل یابی معادلات ساختاری) می باشد. جامعه آماری 360 نفر از کارکنان کتابداری شهر تبریز بود که از میان آنان 200 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند که برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی و مورگان استفاده شد. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه-های استاندارد استفاده شد. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل گردید.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین توسعه حرفه ای با تعهد و میل به ماندن رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که بین اخلاق حرفه ای با تعهد و میل به ماندن رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. علاوه براین تحلیل ها نشان داد که اخلاق حرفه ای نقش میانجی در رابطه بین توسعه حرفه ای با تعهد و میل به ماندن ایفا می کند. اصالت اثر: با توجه به یافته ها توسعه حرفه ای به طور مستقیم باعث ارتقاء تعهد سازمانی و افزایش میل به ماندن کارکنان می شود. همچنین با تایید نقش اخلاق حرفه ای، توسعه حرفه ای دارای اثر غیر مستقیم، مثبت و معنی دار بر تعهد سازمانی و میل به ماندن می باشد. این نتایج بر ضرورت بازشناسی نقش میانجی اخلاق حرفه ای در بررسی رابطه علی توسعه حرفه ای با پیامدهای آن تاکید می کند.
    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، اخلاق کار، تعهد سازمانی، میل به ماندن
  • رقیه علیزاده*، نصرت ریاحی نیا، سمیه سادات آخشیک صفحات 101-118
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش شناسایی نمودها و دلایل وندالیسم در کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر تهران از دیدگاه کتابداران این کتابخانه ها است.
    روش
    پژوهش کاربردی و به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری تمامی کتابداران شاغل در کتابخانه های 10 دانشگاه دولتی شهر تهران بودند که دیدگاه 304 نفر آنها به شیوه تصادفی ساده و با استفاده از پرسشنامه ای محقق ساخته گردآوری و بررسی شد.
    یافته ها
    وندالیسم در "منابع" بیش از وندالیسم در "تجهیزات و ساختمان" است. در منابع، سرقت، پنهان و پاره کردن کتاب ها و مجلات بیشتر رخ می دهد. در تجهیزات و ساختمان، بیشترین تخریب به واسطه نوشتن مطالب، جابجایی پوستر، نوشتن متن روی دیوار و آسیب رسانی به تجهیزات است.
    نتایج
    دلایل وقوع رفتارهای وندالیستی از دیدگاه کتابداران را می توان به 2 دسته تقسیم کرد؛ 1- عوامل فردی شامل: عدم توانایی در خرید منابع و استفاده مکرر از منابع کتابخانه ها و مسائل روانشناختی. 2- عوامل محیطی مانند: نارضایتی کاربران از خدمات کتابخانه و نبودن نسخه های متعدد از منابع. اصالت اثر: با توجه به مطالعات انجام شده، این پژوهش برای نخستین بار در کشور به بررسی وندالیسم در کتابخانه های دانشگاه های دولتی شهر تهران پرداخته است.
    کلیدواژگان: وندالیسم، نمودها و دلایل، کتابخانه های دانشگاهی، کتابداران، دانشگاه های دولتی
  • حسن مقدس زاده* صفحات 119-139
    هدف
    هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر در بازاریابی بهینه خدمات مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری بوده است.
    روش
    روش پژوهش با توجه به ماهیت موضوع، توصیفی- پیمایشی بوده؛ جامعه آماری پژوهش عبارت بودند از تمامی کاربران مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری (15825 نفر) که به روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 380 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه پژوهشگر ساخته شامل 57 گویه بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها برای شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر بازاریابی بهینه خدمات از آزمون تحلیل عاملی با کمک نرم افزار SPSS ویرایش 22 استفاده شده است.
    یافته ها
    با توجه به نتایج تجزیه و تحلیل عاملی و نمرات بدست آمده، 9 عامل موثر بر بازاریابی بهینه خدمات مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری شناسایی شد. عوامل شناسایی شده به ترتیب عبارت بودند از: ترفیع، محصول، شواهد فیزیکی، ارتباطات، قیمت، زیرساخت ها، دسترسی، اشخاص و مکان. اصالت اثر: با توجه به اهمیت بازاریابی خدمات در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی و از آنجایی که تاکنون پژوهش خاصی در زمینه بازاریابی خدمات مرکز منطقه ای علوم و فناوری صورت نگرفته، پژوهش حاضر از نوآوری لازم برخوردار می باشد و می تواند راهکارهایی برای مرکز مورد بررسی و مراکز مشابه ارائه نماید.
    کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی بهینه خدمات، مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری
  • افسانه جعفری، محمود مرادی*، امین زارع صفحات 141-168
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی به کار گیری آمیخته ی بازاریابی مشتری مداری در کتابخانه های دانشگاهی در بین مخاطبان کتابخانه های دانشگاه رازی و علوم پزشکی کرمانشاه.روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع کاربردی-پیمایشی است. برای توصیف و تحلیل داده ها از آمارهای توصیفی و استنباطی (آزمون یومن ویت-نی و آزمون تی ) استفاده شده است. ابزار پژوهش پرسشنامه ی بازاریابی مشتری مداری بود. جامعه ی پژوهش دانشجویان عضو کتابخانه های دانشکده ی دانشگاه رازی و علوم پزشکی بودند،که تعداد اعضای کتابخانه های دانشکده ی رازی وکتابخانه های دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی جمعا 16493نفرشدند. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران محاسبه شد که 374 نفر به دست آمد. برای سنجش پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شده است که از پایایی قابل قبولی(r=%89) برخوردار است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که مولفه های ارزش های مورد انتظار مشتری( میانگین 62/3) و هزینه مشتری (میانگین 16/1) در دانشگاه رازی نسبت به دانشگاه علوم پزشکی از وضعیت بهتری برخوردار است و مولفه راحتی مشتری ( میانگین 54/3) و ارتباط متقابل با مشتری (میانگین 91/1) دانشگاه رازی نسبت به دانشگاه علوم پزشکی در وضعیت بهتری قرار دارد. نتایج حاصل از آزمون سوالات نشان داد که وضعیت کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی از نظر به کارگیری آمیخته ی بازاریابی مشتری مداری با میانگین رتبه ای 208/15 نسبت به کتابخانه های دانشگاه رازی با میانگین رتبه ای 170/41 در شرایط بهتری قرار دارند.اصالت / ارزش: نتایج این پژوهش می تواند اطلاعاتی را فراهم آورد که زمینه ساز برنامه ریزی بهتر مدیران جهت ارتقای سطح کتابخانه های دانشگاهی.واژه های کلیدی: بازاریابی، آمیخته ی بازاریابی، مشتری مداری، مخاطبان، کتابخانه های دانشگاهی
    کلیدواژگان: بازاریابی، آمیخته ی بازاریابی، مدل مشتری مداری، کتابخانه های دانشگاهی، مخاطبان
|
  • Faramarz Soheili *, Hasibeh Sayedi Taljar, Mahdi Hosaini, Hamid Ahmadi Pages 13-37
    Introduction
    the aim of this study is to evaluation and ranking the central libraries of comprehensive and industrial Universities affiliated to the ministry of science, research and technology.
    Methodology
    the present study has been done in a descriptive - survey method. the population of this study is a comprehensive university that ranked number 1 through 40 and industrial universities that ranked number 1 to 10 in the Islamic World Sciences Citation Center in 2015- 2016. These Universities were chosen Purposeful and Self – Selected Sample. Of the 50 selected libraries, 27 tended to participate in research and rank. Data collection tool was Researcher made questionnaire. Statistical methods include descriptive statistics to calculate the indices, Analytical Hierarchy process technique for index weights and criteria, and TOPSIS technique for rank.
    Finding
    findings from the evaluation of academic library studies showed that the libraries are in the index of communication and cooperation, planning, service, availability, availability and management in a more desirable situation than facilities, budget, staff and resources. the results of Ranking show that the libraries of, Urmia University, Institute for Advanced Studies in Basic Sciences university and Shiraz university are ranked first to third, respectively. Shahid Bahonar and Bu-Ali Sina University are also ranked last.
    Conclusion
    Urmia university library in the calculation of indices has the highest closeness to the solution of the positive idea and is ranked first in conformity with standards. Bu-Ali Sina University is located in the last place.
    Keywords: Library evaluation, Library Ranking, university library, TOPSIS
  • Massomeh Mohammadi Zaron, Sepideh Fahimifar * Pages 39-58
    Aim
    The aim of this study was identify the needed elements in academic Textbooks’s QR Code based on point of view of professors.
    Methodology
    The methodology of this research is qualitative and it is as a kind of practical research. At first, Interviews with professors were done using a semi-structured questionnaire on the criteria for selecting a university textbook and the important criteria for insertion of a QR code. In order to analyze the interviews, thematic content analysis technique was used.
    Results
    A total of 21 elements were identified using the analysis of professorial interviews for the most important criteria for choosing an academic textbook. The most important element which is known is the author of the book element. And the most important elements needed to select a university textbook in order to be present at the QR Book Code were a total of 43 elements. These elements are classified into five criteria of the book's author (7 elements), book publishing (10 elements), book appearance (9 elements), book content (14 elements), and the importance of the book in academic environment (3 elements). Originality: It seems that there is no research related to the subject of the QR code and academic text books. Most studies research on QR code in the library. Publishers of academic books can improve their marketing and distribution through the selection of the right elements through this research. However, consideration of the views of other stakeholders, such as librarians and users, is necessary for final conclusions.
    Keywords: Academic textbook, Book selection, Encoding Quick Reply, QR code, two-dimensional code
  • Marya Nakhoda *, Mohammad Reza Esmaeli Givi, Mohammad Moosa Talebipanah Pages 59-80
    Objective
    To investigate the effect of the downsizing of university libraries on the job satisfaction of Government Universities libraries staff in provincial centers.
    Methodology
    This research is based on the purpose of the applied type, as a method of obtaining data from a descriptive survey type and in terms of the type of data collected by the questionnaire obtained is of a quantitative nature. A researcher-made questionnaire was used to measure the downsizing and a Minnesota standard questionnaire was used to measure job satisfaction. The research population consisted of 205 staff of government university libraries covered by the Ministry of Science in provincial centers. By calculating sample size and distributing questionnaires, 148 people returned the questionnaire. The analyzes of this research were done using descriptive and inferential statistics using one-sample T-test and Spearman correlation using SPSS and PLS software.
    Results
    Data analysis showed that downsizing and job satisfaction among university librarians are in an unfavorable situation. Among the dimensions of downsizing: the change in the type of work and the change in structure do not affect the job satisfaction of the library staff, but the change in technology has a direct impact on library staff job satisfaction. Therefore, the hypothesis the impact downsizing on the job satisfaction of academic library staff is confirmed. Originality: This article is the result of an applied research work and has not previously been published in any other journal
    Keywords: centralization, Academic Libraries, downsizing, change management
  • Abolfazl Ghasemzadeh *, Rouhollah Mahdiuon, Aziz Hedayati, Mehdi Kazem Zade Pages 81-98
    Purpose
    This study aimed to investigate the role of professional development and work ethics, organizational commitment and tend to remain library staff was conducted.
    Methodology
    This study is correlational using structural equation modeling. . Statistical population includes all 360 library staff among them 200 persons were selected using stratified random sampling. Morgan table was used to determine sample size. To collect the data, standard questionnaires were used. Structural equations model was used to analyze data.
    Findings
    The results of the statistical analysis showed that there is a positive relationship between professional development with commitment and tend to remain. There is also a positive relationship between professional ethics with commitment and tend to remain. Further analysis showed that professional ethics as a mediator in the relationship between professional development with commitment and tend to remain. Originalit: According to the findings professional development directly enhance organizational commitment and tend to remain is the staff. It also confirms the role of professional ethics, professional development has a effect of Indirect, positive and significant on organizational commitment and tend to remain. The results emphasize on necessity of reassessing the mediating role of Professional ethics on surveying the causal relation among Professional development and its consequences
    Keywords: professional development, work ethic, commitment, tend to remain
  • Roghayeh Alizadeh *, Nosrat Riahinia, Somaye Sadat Akhshik Pages 101-118
    Aim
    The aim of this research is to recognize the types and causes of vandalism in academic libraries of governmental universities in Tehran from their librarians’ viewpoint.
    Method
    The research method is survey and statistical population involved of all employed librarians in libraries of 10 governmental universities of Tehran. The viewpoints of 304 they by sampling method was simple random sampling and have been collected and surveyed through researcher-designed questionnaire.
    Findings
    Vandalism in resources is greater than vandalism in buildings and equipment. On resources stealing, hiding and tearing of resources occur and this is common event for the books and magazines. On equipment and buildings most damage has been caused by writing on them, relocating poster, writing text on the wall and damage to equipment.
    Results
    The causes of occurrence of vandalistic behavior can be divided into two groups: 1- The individual factors such as: inability to buy resources, frequent use of library resources and psychological problems. 2-Environmental factors such as: dissatisfaction of users from library services and the lack of multiple copies of resources. Originality: According to the studies, this research has been the first in the country to Survey vandalism in academic libraries of governmental universities in Tehran.
    Keywords: Vandalism, Aspects, Causes, Academic Libraries, Librarians, Governmental Universities
  • Hassan Moghaddaszadeh * Pages 119-139
    Purpose
    The main objective of the study was to identify and ranking the factors affecting optimal marketing services of Regional Information Center for Science and Technology.
    Methodology
    Due to the nature of the study descriptive- survey method has been used. The populations of the study indicate all users of Regional Information Center for Science and Technology including 15825 persons that based on simple random sampling and with use of Krejcie and Morgan table, 380 persons were selected as the sample population. For data collection researcher made questionnaire consisting of 57 items has been used. For data analysis and hypotheses testing ANOVA test has been used with the help of SPSS 22 version.
    Findings
    Based on the result of factor analysis and scores obtained, 9 factors identified that have influence on optimal marketing of Regional Information Center for Science and Technology. The identified factors were respectively: promotion, product, physical evidence, communications, price, infrastructure, accessibility, persons and location. Originality: Considering the importance of marketing services in libraries and information centers, and since there has not been and specific research on the marketing of Regional Information Center for Science and Technology services, the present research has necessary innovation and can find solutions for this center and similar centers.
    Keywords: Marketing, Optimal marketing services, Regional Information Center for Science, Technology
  • Afsane Jafari, Mahmoud Moradi *, Amin Zare Pages 141-168
    Purpose
    The purpose of this study was to compare the use of customer-oriented marketing mix in academic libraries among audiences of Razi University libraries and Kermanshah University of Medical Sciences.
    Methodology
    The present study is applied in a survey method. To describe and analyze the data, descriptive and inferential statistics (mann_whitey and t) have been used. The research community was a member of the Library of the Faculty of Razi University of Medical Sciences, with a total of 16493 members of the Razi Faculty Library and the Schools of the Faculty of Medicine. The sample size was calculated using the Cochran formula, which obtained 374 people. Reliability is measured using Cronbach's alpha, which has acceptable reliability (r=%89).
    Finding
    The findings of the research showed that the components of expected customer expectations (mean of 62. 3) and customer cost (mean of 1.16) were better than the medical university and the components of customer comfort (average 3.41) and the customer relationship (mean of 1.91) is better than the medical university. The results of the research questionnaire test showed that the status of the medical universities' libraries was better than the libraries of Razi University with the average ranking of 170/41 in terms of using the combination of customer-oriented marketing with an average rating of 208/15 .Authenticity : The results of this research can provide information that provides the basis for better planning of managers to improve the level of academic libraries.Key words: Marketing, Marketing mix, customer orientation, audiences, Academic libraries.
    Keywords: Marketing, Marketing mix, customer orientation, audiences, Academic Libraries