فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 19 (زمستان 1397)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 19 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/18
  • تعداد عناوین: 5
|
  • محسن بیگدلی * صفحات 1-19

    ارتش و نیروهای نظامی به منظور حفظ نظم و امنیت و تداوم حیات نظام سیاسی شکل می گیرند. با این حال در برخی موارد، ارتش بین تامین امنیت حاکم و جامعه دچار تردید شده و در بین دو راهی قرار می گیرند و بین موجودیت نظام سیاسی و ساختار حاکم و هویت ارتش همبستگی برقرار می شود. ارتش در زمان حاکمیت دولت دکتر مصدق دچار چنین موقعیت و انتخابی قرار گرفت. دکتر مصدق برای موفقیت ملی شدن صنعت نفت و پیش بردن برنامه ها و اقداماتش سعی در به دست رفتن کنترل ارتش و شهربانی کرد و شاه را در این زمینه تحت فشار قرار داد. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی بر آن است که با بررسی جایگاه ارتش در استراتژی دولت دکتر مصدق، علل ناکامی وی در اعمال نفوذ و کنترل ارتش و نیروهای شهربانی را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. نتایج حاکی از آن است که دولت پهلوی با تمرکز بر تقویت ارتش و تسلط بر آن سعی در ایجاد پایگاهی استوار در جامعه برای حفظ موجودیت حکومت خود می نمود؛ به عبارت دیگر بین موجودیت و هویت سلطنت و ارتش در دوره پهلوی پیوند و همبستگی وجود داشت. این در حالی بود که دکتر مصدق تلاش می کرد که در عین وفاداری به سلطنت و حفظ موجودیت آن، کنترل ارتش را در دست بگیرد. این دو برنامه در تناقض باهم بود، به عبارت دیگر کنترل ارتش بدون تغییر در ساخت دولت پهلوی امری ناممکن می نمود که در نهایت موجبات ناکامی و سقوط دولت مصدق را رقم زد.

    کلیدواژگان: نیروهای مسلح، امنیت، محمدرضا شاه، مصدق، کودتا
  • ابوذر خسروی، رضا الوندی * صفحات 21-39

    قبایل نظامی یکی از پدیده های مهم در تاریخ اجتماعی و سیاسی ایران هستند که همواره در طول تاریخ با جامعه و دولت، از دوران باستان تا دوران معاصر عجین بوده اند. بررسی تاریخ این مرز و بوم بدون اطلاع از این قبایل غیر ممکن خواهد بود؛ چون برخی از آنان به لحاظ سیاسی و نظامی نقشی فعال داشته اند و ارتباط خاصی میان آنان و حاکمیت برقرار بوده است. با اینکه سعی مورخان بر این بوده تا چهره های تاثیر گذار خاندان های قبیله ای را بر اهل تاریخ روشن نمایند اما در مورد برخی از این خاندان ها مطالعات چندانی صورت نگرفته است. این مساله سبب می شود تا همچنان غباری بر روی بخش هایی از تاریخ کشورمان قرار گیرد. یکی از این خاندان های تاثیرگذار در تاریخ ایران که بررسی تاریخی آن لازم می نماید خاندان محلی قراگوزلو است. این پژوهش با تبیین علی و با تکیه بر داده های تاریخی و اسناد ومدارک کتابخانه ای، برآن است تا ورود خاندان قراگوزلو در رویدادهای سیاسی و نقش آفرینی نظامی آنان را تا دوره افشاریان تبیین نماید. چنانکه از نتایج تحقیق برخواهد آمد قراگوزلوها با ماهیت قبیله ای که از درون ایل نظامی بزرگی برآمده بودند و از همان ابتدا قدرت نظامی داشتند، از این طریق جایگاه و موقعیت خود را در برابر رقیبان و دشمنان حفظ می کردند.

    کلیدواژگان: قراگوزلو، نظامی، نظامی گری، قبیله، مالکیت، تیموریان، افشاریه
  • محمد فرهادی، رضا عبادی جامخانه *، روح الله بازاری جامخانه صفحات 41-65

    روستای جامخانه یکی از بزرگ ترین روستاهای مازندران واقع در شهرستان ساری بخش میاندرود بزرگ است. این سرزمین کهن تاریخی دارای آثار مختلف تاریخی می باشد. از آنجا که قصد اصلی این پژوهش گردآوری اطلاعات از طریق مصاحبه با پیران، گالش ها و چوپانان روستای جامخانه بوده است. در گردآوری اطلاعات از روش تحقیق کیفی پدیدارشناسی استفاده شده تا به بررسی سوالاتی از قبیل: 1- مولفه های تاثیرگذار در زندگی جنگل نشینان جامخانه چه بوده است؟2 - کارکرد نظامی مکان های دفاعی و امنیتی مردم جامخانه با توجه به ابزار نظامی و معیشتی چگونه قابل تبیین می باشد؟ بپردازد. نتایج تحقیق نشان می دهد ابزارآلات معیشتی و امنیتی- نظامی جنگل نشینان باستانی مردم جامخانه را چنین عنوان نمود: 1- ابزارآلات نظامی: از قبیل خنجر، تبر، شمشیر، نیزه های سنگی 2- ابزار مذهبی: مانند انواع مهرهجات از جنس مفرغ، استخوان، گل رس، شیشه 3- وسایل معیشتی چون: انواع سکه های مسی، فلوس، نقره، گاو هشته (گو هشته) 4- انواع نمادهای سنگی مشاهده شده مانند پیکره های خرگوش، سگ، مار و بز در اطراف قبور و قلعه ها بیانگر شیوه خاصی از زندگی و افکار مردمان جامخانه عهد باستان بوده است. 5- کارکرد دفاعی - امنیتی و معیشتی مکان ها و قلعه های جنوب روستای جامخانه 6- اهمیت گاو در تامین نیازهای مادی و غیرمادی حیات اجتماعی، امنیتی، معیشتی و نظام تولیدی مردمان جامخانه.

    کلیدواژگان: ابزارهای نظامی، معیشتی، جنگل نشینان باستانی، روستای جامخانه
  • جواد منظمی تبار * صفحات 67-85

    امنیت از مفاهیم بسیار با اهمیت و متطوری است که درگذشته و حال در حیات سیاسی و اجتماعی کلیه جوامع مطرح بوده است. این واژه با مشتقاتش به کرات در کلام الهی و سایر منابع اسلامی آمده است. متفکر بزرگ اسلامی و اندیشه پرداز قرن هفتم هجری عبدالرحمن ابن خلدون مورخ بزرگ تونسی در کتاب العبر و به ویژه در مقدمه این کتاب، این مفهوم را به روشنی مورد توجه عمیق خویش قرار داده است. با توجه به جایگاه ویژه امنیت در تفکر و حوزه عمل اسلامی، این مقاله تلاش دارد تا ضمن بررسی نوع تفکر این اندیشمند بزرگ اسلامی درباره امنیت، به ارتباط این مفهوم با ماهیت طبع انسان و روابط آن با پدیده های دولت، عصبیت و تضادهای اجتماعی بپردازد. همچنین، هم سنخی و هم پیوندی اندیشه ابن خلدون را با ساختارگرایان و کارکردگرایان عصر جدید نشان دهد و بر غیرانتزاعی بودن و تجویزی بودن آرای این متفکر بزرگ تاکید نماید و همچنین نوآوری ها و برخی ابداعات خاص او را که مشابه دیدگاه های امروزی است؛ خاطرنشان سازد. روش پژوهش حاضر، کتابخانه ای-اسنادی است. بدین گونه که کتاب العبر و همه کتابها و مقالات اندیشمندانی که در مورد امنیت از دیدگاه ابن خلدون منتشر شده، با روش قیاسی- منطقی مورد مطالعه قرار گرفتند. مهم‏ترین یافته این پژوهش، مشابهت گفتمان امنیتی ابن‏خلدون با نگرش ساختی– کارکردی است که با دیدی مادی و طبیعت گرا پدیده های نظم و امنیت را تحلیل می کند.

    کلیدواژگان: امنیت، عصبیت، تضاد، ماهیت انسان، دولت
  • حمید رستگار *، محمد احمدآبادی، محمد نایب پور صفحات 113-137

    با گسترش زندگی ماشینی و افزایش روزافزون حمل ونقل جاده ها در نیم قرن اخیر فواید اقتصادی و رفاهی ناشی از گسترش ارتباطات و سرعت جابه جایی کالا و مسافر، متاسفانه به تعداد و شدت تصادفات جاده ای و ضایعات منجر به مرگ یا جراحت ناشی از آن به سرعت افزوده شده است. بیشتر این تصادفات بر اثر عدم آگاهی نسبت به قوانین و مقررات رانندگی گزارش شده است. با ورود اولین ماشین ها در ایران در دوره قاجار و وقوع تصادفات به نظر رسید که باید مقررات و قوانینی باشد تا بتوان به وسیله آن رانندگان و نوع رانندگی را در کشور کنترل نمود. با توجه به پیچیدهتر شدن وضعیت رانندگان، تخلفات و افزایش تردد وسایل نقلیه در دوره پهلوی اول و دوم و بعد از انقلاب، گواهینامه های رانندگی به لحاظ شکلی و محتوایی دچار تحول و تغییر شدند و به منظور تحقق اهداف مبتنی بر صدور پروانه رانندگی، ضروری بود اصلاحاتی بنیادی در شکل و محتوا و نحوه صدور گواهینامه ها صورت گیرد که میبایست شکل و محتوای گواهینامه نیز، متناسب با ماموریتهای جدید آن تغییر یابد. این پژوهش بر آن است تا با ابتناء بر روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و اسنادی، روند صدور گواهینامه های رانندگی را بررسی نماید و نشان دهد که محتوا و شکل گواهینامه در گذر زمان چه تحولاتی را از سر گذرانده است. یافته ها نشان میدهد که هم زمان با گسترش جمعیت رانندگان و وجود ضرورت های ناشی از کنترل عبور و مرور و انواع وسایل نقلیه که هر کدام دارای ویژگی های خاص خود در نوع رانندگی بود و همین طور وسایل نقلیه که به شکل عمومی مورد استفاده قرار می گرفت گواهینامه مخصوص با نوع رانندگی صادر می گردید و این ضرورت ها باعث تغییرات در صدور انواع گواهینامه در بستر زمان گردید.

    کلیدواژگان: پلیس، گواهینامه رانندگی، راهنمایی و رانندگی، تحول و تغییر
|
  • mohsen bigdeli * Pages 1-19

    The army was formed in order to maintain the order and security and to sustain political system life. However in some cases the army has doubt to maintain  the security of the ruler and society. So a kind of correlation is created between the existence of political system, the ruling structure and the identity of the army. During the sovereignty of Dr.Mosadegh government,the army was confronted with such a position. Dr.Mosadegh tried to overcome the army and police to nationalize the oil industry and to advance his programs.  He forced the king to do so. This article aims to study the position of army in the strategy of security by a descriptive _analytical method to analyze the causes of his failure in controlling the army and police. Results indicate that Pahlavi dynasty tried to create a consistent base in the society by focusing on the army reinforcement and domination on it to maintain it's existence; in other words a correlation was found between the existence and identity of the monarchy and army during Pahlavi.  While Dr.Mosadegh tried to control the army, he was loyal to the reign and maintain it's existence.  These two programs contradicted each other,in other words it seemed impossible to control the army without any change in the structure of the Pahlavi dynasty which finally caused the failure and downfall of Dr.Mosadegh.

    Keywords: armed forces, security, M.Reza Shah, Mosadegh, coup
  • abuzar khosravi *, reza alvandi Pages 21-39

    The military tribes are one of the important phenomena during the political and social history of Iran which have been intertwined with the society and government from ancient to contemporary periods.It is impossible to study the history of this territory without knowing these tribes; Since some of them have had an active role in political and military terms ,there existed a particular relationship among them and the reign. Although the historians have tried to clarify the influential figures of the tribunal clans,little studies have been conducted about some of these clans.  That is why still there exist a layer of dust on some parts of the history of our country.  One of these clans which deserves a historical study is the local clan of Gharaguzlu. By casual determination and relying on the historical data and library evidence,this research aims to specify the emergence of Gharaguzlus in the political events and their military role up to Afsharian period. The research results indicate that Gharaguzlu with a tribunal nature which had been emerged from within a big military tribe and from the very beginning had military power,maintained it's position against enemies in this way.

    Keywords: Gharaguzlu, military, activism, tribes, ownership, Teimoryan, Afsharian
  • mohammad farhadi, reza ebadi jamkhaneh *, ruh allah Bazari Jamkhane Pages 41-65

    Jamkhane is one of the largest villages of Mazandaran located at Sari in Mianrood county. This old historical land has had different historical works (Babol museum) . As the main purpose of this research is to collect information via interviews with elders,shepherds and cowherds of Jamkhane,the qualitative phenomenology research method has been used to investigate the following questions: 1. What was the influential factors in the life of foresters? 2. How the military function of defensive places in Jamkhane are determined considering the living and military instruments. Results of the research show that military,security and living instruments of ancient foresters of Jamkhane village were: 1. Military instruments such as dagger,axe,sword,stone spear. 2. Religious instruments: various types of marbles in gunmetal,bone,clay and glass. 3.living instruments like: different kinds of copper,doug and ,silver coins. 4.different stone symbols such as: statues of rabbits,dogs,snakes and goats around graves and castles indicated the particular manner of living and thoughts of Jamkhane people. 5. The security _defensive and living functions of places and castles at the south of Jamkhane. 6.The importance of cow to meet the material and immaterial needs of the living,security and social life and productive system of Jamkhane.

    Keywords: military instruments, living instrument of ancient foresters, Jamkhane village
  • tuba zamani *, fatemeh helali Pages 67-85

    The present research investigates the political culture and identify the strategic treatment of Kordish ethnic movement in Iran from reform period (Mr.Khatami government called reforms) to the next by using Grand theory method. The analyzed data was obtained via interviews with reporters in a Grand theory method. The objective of this paper is to find a paradigmatic model which can relate the important factors of the mentioned phenomenon. Findings indicate two political cultures and two different strategies consistent with them in the case of Kordish movement from the very beginning of the reform government up to now. One is the closed political culture consistent with which is the strategy of unequal pluralism and the other is the open political culture consistent with which is the strategy of equal pluralism. To adopt each strategy a series of casual,interferential and contextual factors have played special roles and the adoption of each strategy has had it's own consequences. The sum of these factors had been related to each other in a paradigmatic model.

  • hamid Rastegar *, mohammad ahmadabadi, mohammad nayeb pour Pages 113-137

    By the expansion of the machine life and rapid increase in the roads transportation during the recent half_century,the economic benefits result from the expansion of communications and also the speed of goods and passengers transport have added to the numbers and intensity of road accidents and lesions led to death or wounds induced by it rapidly. Most of these accidents take place due to the lack of awareness about the driving laws and provisions .By importing the earlier automobiles to Iran during Qajariyeh and occurrence of accidents,it seemed that there should be laws and provisions to control drivers and the way of driving. With the due respect to the increasingly complexity of driver's conditions,breaches and increase in the vehicle traffic during the first and second Pahlavi and after revolution,the driver licenses underwent changes and transformations in substantive and procedural manners. In order to realize the goals based on the issuance of driver's license,it was essential to make fundamental reforms in the form,content and way of license issuance in which the form and content of license should change consistent with it's new missions. The objective of this paper is to study the trend of issuing driver's license in a descriptive _analytical method and by relying on the library and documentary sources. It shows that the form and content of licenses have been transformed over time. Findings show that contemporary to the expansion of driver's population and the necessities induced by traffic control and various types of vehicles with their special characteristics and also vehicles which had been used generally , the license consistent with the type of the driving had been issued. These necessities caused changes in the issuance of driver's license over time.