فهرست مطالب

عیار پژوهش در علوم انسانی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1394)

نشریه عیار پژوهش در علوم انسانی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1394)

  • 104 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/12/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی خطیبی صفحات 5-26
    وام هر علمی، به نظریات مطرح شده در آن وابسته است و اصولا نمی توان علمی را یافت که مشتمل بر نظریه نباشد. با این حال، تا کنون تعریف مشخصی از نظریه، که مورد اتفاق همه باشد، ارائه نشده است. واکاوی ماهیت نظریه در هر علمی، بخشی از روش شناسی آن علم است و اهمیت آن از این جهت است که در علوم نو بنیاد، همچون اقتصاد اسلامی، لازم است همزمان با رشد علم، مباحث روش شناسی نیز دنبال شود تا مسیر رشد علم به انحراف کشیده نشود. در این مقاله، ماهیت نظریه اقتصادی در اقتصاد رایج و اقتصاد اسلامی و ویژگی های آن، به روش تحلیلی - توصیفی مورد ارزیابی گرفته است. علاوه بر تعریف به انواع نظریه، کارکرد و گستره آن و همچنین، ویژگی های نظریه در اقتصاد اسلامی پرداخته خواهد شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که نظریه پردازی در اقتصاد شامل مکتب، نظام و تحلیل اقتصادی می شود. نظریه می تواند اثباتی یا هنجاری یا تجویزی باشد و همچنین، کارکردهایی چون توصیف، تبیین، پیش بینی، و هدایت و راهنمایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: نظریه، نظریه اقتصادی، نظریه اقتصاد اسلامی، اقتصاد رایج، اقتصاد اسلامی
  • اصغر اسلامی تنها، نعمت الله کرم اللهی صفحات 27-40
    اقدام پژوهی یا تحقیق در عمل، یکی از روش های تحقیق کیفی است. در این رویکرد، پژوهش گر یا متقاضی تغییر و تحول ، مسئله یا مشکل را شناسایی می کند و برای حل آن، یا ایجاد تغییر در آن ، به طور دقیق اطلاعاتی را جمع آوری می کند. سپس، به اقدام مناسب مبادرت می ورزد و از نتایج اقدام، ارز یابی به عمل می آورد. به همین دلیل، اقدام پژوهی به عنوان روشی برای رشد کارکنان، در حین خدمت شناخته شده است. در این مقاله، ابتدا پیشینه این روش پژوهشی ، و سپس تعریف، تبیین جایگاه آن در میان سایر روش های تحقیق در علوم اجتماعی بیان شده و در ادامه، به مقایسه آن با سایر روش ها، قابلیت ها و محدودیت های این شیوه پژوهشی ، فرایند و چرخه اقدام پژوهی و گستره و اهداف آن پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، پژوهش کیفی، پژوهش در عمل، روش علوم اجتماعی
  • محسن پورمحمد، حمید کوه پیما صفحات 41-58
    محمدبن یعقوب کلینی، اولین محدثی است که با توجه ویژه به علم درایه الحدیث، کتاب « الکافی» را تدوین کرد. روش کلینی، به عنوان مدون فقه الحدیث در عصر شکل گیری مجامع روایی، به گونه ای بود که در جامع روایی الکافی با کاربرد اصول فقه الحدیث، با توجه به ابتدائی بودن این علم، توانست به بهترین شکل ممکن، اصول نانوشته درایت الحدیث را به کار گیرد؛ اصولی که مورد توجه کلینی قرار گرفت. به شکل هایی همچون چگونگی اجابت درخواست، فردی، برای تدوین جامع حدیثی، ملاک های شناحت حدیث صحیح از سقیم، تبویب، نام گذاری و نوع چیدمان روایات ، مدت زمان تدوین، بیان برخی ابواب، تدوین کافی به ترتیب اعتبار بیان هر روایت در مدلول خود، به ترتیب روایات باب، تنظیم و تبویب روایات بر اساس موضوع خاص، تحلیل برخی روایات، توضیح مشکلات برخی احادیث، به همراه رفع تعارض های احتمالی و بررسی سند روایت را در جای جای جامع روایی وی خود نمایی می کند. که مجموع عنوان قواعد فقه الحدیث، در روش و محتوا به عنوان «فقه الحدیث» قابل ارایه و استفاده است.

    کلیدواژگان: فقه الحدیث، کلینی، الکافی، اجماع، تسلیم، عقلو
  • خالد غفوری، احمدرضا نصر، فرید غفوری صفحات 59-70
    این پژوهش، با هدف فراهم آوری و طبقه بندی مجموعه ای از اطلاعات برای دست یابی به چارچوبی از پژوهش روایی، در تجربه های آموزشی و تربیتی صورت گرفته است. پیچیدگی های موجود در تجربه های آموزشی و تربیتی، به ندرت در پژوهش ها نمایان می شود. روایت پژوهی به عنوان یک روش تحقیق کیفی، پی بردن به این پیچیدگی ها و نزدیک شدن به مشکلات نظری و عملی در آموزش و پرورش را ممکن می سازد. یادگیری از تجربه ها و انتقال آن به دیگران، لازمه امر آموزش و پرورش است که این مهم نیز انجام پژوهش هایی نظیر درس پژوهی، اقدام پژوهی و روایت پژوهی را ضروری می سازد. در روایت پژوهشی، افراد تجربه های خود از پدیده مورد پژوهش را به صورت حکایت بیان می کنند و پژوهشگر رخدادهای حکایت را معنایابی می کند. با توجه به اهمیت و ضرورت روایت پژوهی در آموزش و پرورش، این پژوهش درصد است تا با استفاده از یک مطالعه تفسیری، به توصیف روایت پژوهی پرداخته، به نقش روایت پژوهی در تعلیم و تربیت اشاره کرده، و با ارائه دو نمونه از پژوهش های روایتی، چارچوبی برای انجام پژوهش روایی در تعلیم و تربیت به دست دهد.

    کلیدواژگان: پژوهش، روایت پژوهی، تعلیم و تربیت
  • سیفاللهفضل الهی قمشی، مهدی یوسفی صفحات 71-84

    «قوم نگاری» یکی از روش های پژوهش کیفی است که از گذشته کاربردهای فراوان و در علوم انسانی، استفاده های گسترده ای داشته است تا پژوهش هایی ژرف و عمیق در حوزه این علوم انجام گیرد. این روش پژوهش، بر اساس درگیری مستقیم و بسیار نزدیک با موضوعات مورد پژوهش و کسب اطلاعات دست اول و خالص از این موضوعات بنا شده و بر حضور پررنگ پژوهشگر در میانه میدان تاکید دارد. این روش کیفی پژوهش، به تبیین پیچیده ترین موضوعات فرهنگی، اجتماعی، آموزشی و دینی، ریشه یابی مشکلات پنهان در کلاس های درس و دلایل زیرساز این مشکلات با استفاده از «قوم نگاری» و... می پردازد از این رو، پژوهشگر دغذغه های پژوهشی خود را در کشوری آفریقایی و در سر کلاس یکی از روستاهای این کشور پی گرفته، با استفاده از «قوم نگاری» به ترسیم کلاس های درس این مدرسه و جریان آموزشی رایج در آن پرداخته است. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر فرهنگ خاص حاکم بر این مدرسه و روستاهای اطراف آن و بیانگر این است که فرهنگ آموزشی هر مدرسه ای ممکن است به شدت وابسته به زمینه خاص آن جامعه و فرهنگ بوده و با دیگر مناطق تفاوت داشته باشد.

    کلیدواژگان: قوم نگاری، پژوهش کیفی، مدرسه امید، روستای آکامپالا، اوگاندا
  • مصطفی همدانی صفحات 85-96
    پایان نامه نویسی، یکی از فعالیت های علمی – پژوهشی طلاب، در سطوح عالی حوزوی سطح 3 و 4 است که در این مرحله، انتظار می رود قدرت نویسندگی و توانایی آنان در تولید دانش دینی نو، شکوفا شود. حوزه علمیه الگویی، برای نگارش پایان نامه طلاب تدوین کرده است که طلاب ملزم به رعایت آن هستند. این الگوها، دارای اشکال های روش شناختی متعدد هستند. این مقاله، به نقد این الگوها اختصاص دارد و با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی، در سه بخش سامان یافته است: در بخش نقد صوری، به اشکالات ظاهری از ایرادات املائی الگوها بر اساس مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی و نیز اشکال های قلم ها پرداخته و در بخش نقد ساختاری، نگاهی به نواقص«ارائه منطقی محتوا» در این الگوها دارد. نقد محتوایی، بخش آخر این مقاله انتقادی است که در هشت محور به اشکالات این الگوها، مانند ابهام در برخی مفاهیم، اصرار بی مورد بر لزوم ارائه فرضیه در همه پایان نامه ها، ارجاع دهی نادرست و... پرداخته است.
    کلیدواژگان: حوزه علمیه، پایان نامه، الگوی پایان نامه نویسی حوزه علمیه، نقد الگوی پایان نامه نویسی
|
  • Mahdi Khatibi Pages 5-26
    The consistency of any science depends on its expressed theories. In principle, one cannot find a science without a theory. However, so far no definite agreed-upon definition of the theory is provided. The analysis of the nature of the theory in any science is part of the methodology of that science, and its importance is that, in the new sciences, such as Islamic economics, it is necessary, along with the growth of science, to pursue methodological debates to prevent the diversion of that science. Using analytical-descriptive method, this paper seeks to analyze the nature of economic theory in the current economy Islamic economics and its characteristics. In addition, this paper discusses the given definitions for the theory, its function and scope as well as the features of theory in Islamic economics. Findings show that, theorizing economics involves school, system, and economic analysis. The theory can be either normative or prescriptive, also some functions such as description, explanation, forecasting, and guidance.
    Keywords: theory, economic theory, Islamic economic theory, common economics, Islamic economics
  • Ne’matollah Karamollahi, Asghar Islami Tanha Pages 27-40
    Action research or research in action is one of the qualitative research methods. In this approach, the researcher identifies the change, problem, or difficulty, and in order to solve it or to change it, accurately collects the information, proceeds with the appropriate action and evaluates the results of the action. For this reason, research action has been known as a method for the growth of employees at work. In this paper, at first the history of this research method, and then its definition and position among other methods of research in social sciences are investigated. Next, its similarities and differences with other methods, its capabilities and limitations as well as its process, cycle, scope and objectives are discussed.  
    Keywords: action research, qualitative research, research in action, social science method
  • Mohsen Pourmohammad, Hamid koohpeyma Pages 41-58
    Muhammad ibn Ya‘qūb al-Kulaynī, is the first of those scholars who devised the book of al-Kafi's with special attention to the science of dariyah al-hadith. Given the primacy of this science, al-Kulaynī, as the author of tradition comprehension (fiqh al-hadith) in the era of the formation of the collections of narrations, applied the unwritten principles of comprehension of hadith in al-Kafi. Kulaynī's fundamental principles include, the way of responding to a request for the formation of the collections of narrations, criteria for the recognition of the true and false tradition, categorizing, naming and type of traditions, the length of the compilation, explaining the chapters, compilation of al-Kafi based on the validity of each narrations, setting the narrations based on specific topics, analysis of some narrations, explaining the difficulties of some hadiths along with the elimination of possible contradictions and analyzing the chains of hadiths. These rules can be applied as the rules of tradition comprehension in the method and context.

    Keywords: tradition comprehension, al-Kulaynī', al-Kafi, consensus, submission, reason
  • Khaled Ghafouri, Ahmad Reza Nasr, Farid Ghafouri Pages 59-70
    Providing and categorizing a set of information for achieving a framework for narrative research in educational and training experiences is the purpose of this research study. The complexities of educational experiences are rarely discussed in researches, the narrative research as a method of qualitative research makes it possible to understand these complexities and to approach theoretical and practical problems in education. Learning from the experiences and transferring them to others is essential in education, which makes it necessary to operate research base study, action research and narrative research. In the research narrative, people express their experiences of the phenomenon under study, and the researcher constructs the meanings of anecdote. Given the importance and necessity of narrative in education, this paper seeks to study the narrative study through an interpretative study to discuss about to the role of narrative study in education, and provides a framework for conducting a narrative research in education by providing two examples of narrative studies.

    Keywords: research, narrative study, education, training
  • Seyfollah Fazlollahi Qumshi, Mahdi Yousefi Pages 71-84

    Ethnography is one of the qualitative research methods, which has had many usages in the humanities for too long to provide a ground for deep research in this field. Focusing on the direct involvement of the researcher with the research topics and gaining first-hand information about the topics, this paper emphasizes on the presence of a researcher in the whole process of the research. This qualitative method research i.e. ethnography method, studies the most complex cultural, social, educational-religious issues and recognition of the origins of the hidden problems in the classrooms, and the reasons behind these problems. Hence, concentrating on a classroom in a village in an African country, the researcher pursued his research concerns, and using ethnography, he analyzed the classrooms of this school and the current educational curriculum. Findings show that, a certain culture dominates this school and its surrounding villages, and show that, each school's educational culture may be heavily dependent on its particular culture.

    Keywords: ethnography, qualitative research, school of hope, Kampala village, Uganda
  • Mostafati Hamedani Pages 85-96
    Thesis writing is among the scientific and research activities of the students at the higher levels of the Hawza i.e. level 3 and level 4, in which the students’ ability in writing and producing new religious knowledge are expected to flourish. The seminary has drafted a model for thesis writing which is required by the seminary students. These models have multiple methodological problems. Using the descriptive-analytical method, this paper presents a critique of these models in three sections: in the form-based critique section, based on the model approved by the Academy of Persian Language and Literature, the apparent spelling errors and the problems with fonts have been addressed. The structural critique section deals with the defects in the "logical presentation of content" in these models. As the last part of this critical paper, content critique addresses the problems of these models in eight pivots, such as ambiguity in some concepts, the unwarranted insistence on the necessity of providing a hypothesis in all theses, wrong references etc.

    Keywords: seminary, thesis, model of thesis writing in seminary schools, critique of thesis writing model