فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - سال هفتم شماره 25 (پاییز 1397)

فصلنامه مددکاری اجتماعی
سال هفتم شماره 25 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه سادات طباطبایی نژاد، اصغر آقایی، محسن گل پرور* صفحات 5-16
    مقدمه
    اضطراب اجتماعی و مهارت های ارتباطی ضعیف از زمره مشکلاتی است که دختران دانش آموز افسرده از آن رنج می برند. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان ذهن آگاهی مثبت محورPDMT، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی M‏BCT و درمان شناختی رفتاری CBT بر اضطراب اجتماعی و مهارت های ارتباطی دانش آموزان دختر افسرده اجرا شد.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی و طرح پژوهش، چهار گروهی با دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون بود. به منظور انجام پژوهش از میان سی صد دانش آموز دختر مقطع متوسطه اول در شهر نائین در سال 1396، شصت نفر به صورت هدفمند مبتنی بر ملاک های ورود و خروج انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه آزمایش(15 نفربرای هر گروه) و یک گروه کنترل (پانزده نفر) گمارده شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش پرسشنامه اضطراب اجتماعی و پرسشنامه مهارت های ارتباطی در مراحل پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. گروه در مان ذهن آگاهی مثبت محور، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی و رفتاری هر یک به مدت دوازده جلسه، تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچگونه درمانی دریافت ننمود. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چند متغیری مانکوا تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین در مان ذهن آگاهی مثبت محور، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی رفتاری با گروه کنترل در اضطراب اجتماعی و مهارت های ارتباطی در پس آزمون پس از کنترل پیش آزمون تفاوت معناداری وجود دارد.(01/0>p) همچنین درمان ذهن آگاهی مثبت محور و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی نسبت به درمان شناختی و رفتاری در مهارت های ارتباطی دارای تفاوت معنادار بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که در مان ذهن آگاهی مثبت محور ، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی و رفتاری در کاهش اضطراب اجتماعی و افزایش مهارت های ارتباطی دختران دانش آموز افسرده درمان های موثری هستند. با این حال درمان ذهن آگاهی مثبت محور را می توان برای کاهش اضطراب اجتماعی این دانش آموزان بیشتر از دیگر درمان ها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، مهارت های ارتباطی، درمان ذهن آگاهی، روانشناسی مثبت نگر، درمان شناختی رفتاری، دانش آموزان دختر افسرده
  • معصومه یکله*، فرشاد محسن زاده، کیانوش زهراکار صفحات 17-31
    مقدمه
    با افزایش میزان طلاق، ازدواج مجدد نیز به پدیده ای شایع تبدیل شده است که میزان رضایتمندی و ثبات آن کمتر از ازدواج اول است. با توجه به نقص دانش بافتی در این حیطه، پژوهش حاضر با هدف مطالعه کیفیت ازدواج مجدد و ارائه مدل مفهومی انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش از مطالعه کیفی داده بنیاد استفاده شده است.نمونه مطالعه از بین زوج های ساکن شهر تهران که حداقل یکی از همسران ازدواج دوم به بعدش بوده و ازدواج اول آن ها به علت طلاق خاتمه یافته بود، بیست نفر به شیوه‏ هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. در این پژوهش از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. داده ها نیز از طریق فنون کدگذاری استراوس و کوربین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    بر طبق نتایج،“ناهمخوانی اولویت ها” به عنوان مقوله محوری، تعیین کننده کیفیت ازدواج مجدد بود. شدت این ناهمخوانی تحت تاثیر عوامل فردی (نگرش و انتظارات، ناامنی عاطفی، میزان آمادگی برای ازدواج مجدد و اعتیاد)، عوامل بافتی (عوامل اقتصادی اجتماعی و فرهنگی و ویژگی های جمعیت شناختی) و عوامل مداخله گر مربوط به ازدواج قبلی (همسر سابق، فرزندان ناتنی و طول مدت ازدواج قبلی) قرار داشت، و راهبردهای به کارگرفته شده در مقابله با تعارض ناشی از ناهمخوانی اولویت ها، میزان رضایت و کیفیت ازدواج مجدد را تعیین می کند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش بر اهمیت اقدامات پیشگیرانه و آموزشی در کیفیت ازدواج مجدد تاکید دارد. لذا طراحی برنامه های آماده سازی و غنی سازی روابط برای افرادی که پس از طلاق قصد ازدواج مجدد دارند، با هدف شناساندن چالش های بالقوه ازدواج مجدد به زوج ها، ارتقا مهارت های ارتباطی و اتخاذ راهبردهای کارآمد در مواجه با چالش ها، می تواند نقش موثری در افزایش کیفیت ازدواج مجدد داشته باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت ازدواج مجدد، رویکرد داده بنیاد، خانواده ناتنی
  • سعیده سبزیان، عزت الله قدم پور*، فضل الله میردریکوند صفحات 32-43
    مقدمه
    با توجه به کارکرد، اهداف و ضرورت وجود مدارس، یکی از مسائلی که می تواند در کارکرد این نهادهای آموزشی اختلال ایجاد کند و مانع رسیدن آن ها به اهدافشان باشد تقلب تحصیلی است. پژوهش حاضر با در نظر گرفتن اهمیت موضوع به ارائه مدل علی ادراک از جو عاطفی و انعطاف پذیری خانواده با تقلب تحصیلی از طریق نقش میانجیگری خودکارآمدی تحصیلی در دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر خرم آباد می پرداخته است.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر خرم آباد به تعداد 9981 نفر بود که از طریق قاعده سرانگشتی کلاین حجم نمونه دویست و چهل نفر تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه های جو عاطفی خانواده هیل برن1964، انعطاف پذیری خانواده شاکری1382، خودکارآمدی تحصیلی مورگان و جینکز1999 و تقلب تحصیلی علیوردی نیا، جانعلی زاده و عمرانی1394 استفاده شد. ماتریس همبستگی، مدل ساختاری و شاخص های نکویی برازش با نرم افزار Lisrel8.5 جهت تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که ادراک از جو عاطفی خانواده بر خودکارآمدی و تقلب تحصیلی اثر مستقیم و با میانجیگری خودکارآمدی اثر غیرمستقیم بر تقلب دارد. انعطاف پذیری خانواده بر خودکارآمدی تحصیلی اثر مستقیم دارد و با میانجیگری خودکارآمدی اثر غیرمستقیم بر تقلب تحصیلی دارد. همچنین خودکارآمدی تحصیلی اثر مستقیم بر تقلب تحصیلی دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش از اثر مستقیم ادراک از جو عاطفی خانواده بر خودکارآمدی و تقلب تحصیلی و نقش میانجیگری خودکارآمدی در رابطه ادراک از جو عاطفی و انعطاف پذیری خانواده با تقلب تحصیلی دانش آموزان حمایت می کند.
    کلیدواژگان: جو عاطفی خانواده، انعطاف پذیری خانواده، خودکارآمدی تحصیلی، تقلب تحصیلی
  • آناهیتا تاشک* صفحات 44-51
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین مولفه های شخصیت و سرمایه روان شناختی با میانجیگری زبان بدن انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش از روش توصیفی، از نوع همبستگی استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان به تعداد هجده هزار نفر بود، که به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد سی صد و هشتاد نفر انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه شصت سوالی ویژگی های شخصیتی مک کری و کاستا1990، پرسشنامه بیست و چهار سوالی سرمایه روان شناختی لوتانز2007 و پرسشنامه محقق ساخته ده سوالی زبان بدن بودند. روایی پرسشنامه ها از نوع محتوایی و پایایی آن ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی شده است. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی نظیر آزمون تحلیل رگرسیون و آزمون تحلیل مسیر استفاده شده است.
    نتایج
    نتایج آزمون تحلیل مسیر نشان داد که زبان بدن توانسته است در رابطه بین ویژگی های شخصیتی دانشجویان با سرمایه روان شناختی نقش واسطه ای ایفا نماید. در تحلیل مسیر روابط مستقیم در سطح یک هزارم و غیرمستقیم با پی ولیو پنج صدم معنادار بودند. میزان برازش براساس شاخص CFI نیز مقدار نود و شش صدم بود که نشان دهنده برازش خوب مدل است.
    بحث و نتیجه گیری
    در کنار عوامل روان شناختی و همسو با ویژگی های شخصیتی در شکل گیری و تداوم روابط بین فردی، می توان به پیام های غیرکلامی اشاره کرد که فرد از طریق زبان بدن در ارتباطات خود به کار می گیرد و نقش مهمی در تعاملات اجتماعی او ایفا می کنند. بدیهی است بررسی چنین مفاهیمی می تواند به رشد یکپارچه افراد، پویایی و سازماندهی شخصیت آن ها کمک نماید. شخصیتی که زمینه ساز تعامل و سازگاری فرد با دیگران و محیط اجتماعی است.
    کلیدواژگان: مولفه های شخصیت، سرمایه روان شناختی، زبان بدن، دانشجو
  • زیور سلطانی قهفرخی، مریم صالح زاده*، سمانه اسعدی صفحات 52-60
    مقدمه
    تاب آوری به عنوان یکی از سازه های روانشناسی مثبت، در گستره پژوهش های روانشناسی جایگاه ویژهای یافته است. هدف کلی پژوهش حاضر، بررسی نقش ویژگی های فردی و بافتی در پیش بینی تاب آوری کودکان و نوجوانان مقیم در مراکز شبه خانواده بود.
    روش
    پژوهش حاضر مقطعی-توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دختران و پسران سنین نه تا هجده سال(صد و چهل نفر)، مقیم در مراکز شبه خانواده استان اصفهان در سال 1395تشکیل داده اند. نمونه مورد مطالعه صد نفر از کودکان و نوجوانان مراکز شبه خانواده بودندکه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس های تاب آوری کودکان و نوجوانان،پرسشنامه دلبستگی به همسالان مقیاس عزت نفس حیطه های خاص(فرم کوتاه)، آزمون ماتریس های پیش رونده ریون و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی و رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    نتایج نشان داد، متغیرهای دلبستگی به همسالان و عزت نفس پیش بینی کننده های مثبت تاب آوری و مدت زندگی قبلی با مادر، سن پیش بینی کننده منفی تاب آوری کودکان و نوجوانان مراکز شبه خانواده بودند. متغیر های سن و مدت زندگی قبلی با مادر پیش بینی کننده های مثبت در آسیب پذیری و دلبستگی به همسالان، عزت نفس پیش بینی کننده های منفی آسیب پذیری کودکان و نوجوانان مراکز شبه خانواده بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر، علاوه بر کمک به غنای مباحث نظری حوزه تاب آوری، با شناسایی عوامل فردی و بافتی پیش بینی کننده تاب آوری کودکان و نوجوانان مراکز شبه خانواده می تواند برای مراکز و سازمان های حمایتی-درمانی و خدماتی-پذیرای کودکان و نوجوانان بی سرپرست یا بدسرپرست، تاثیر کاربردی قابل توجهی داشته باشد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، آسیب پذیری، کودکان و نوجوانان، عوامل فردی و بافتی، مراکز شبه خانواده
  • امین باقری کراچی*، اکبر رضایی فرد، امیر حسین مهرابی صفحات 61-68
    مقدمه
    هدف از این پژوهش بررسی میزان آشنایی دانش آموزان با تغییر و تحولات بلوغ و رابطه آن با نگرش به آسیب های اجتماعی است.
    روش
    در این تحقیق از روش توصیفی از نوع همبستگی استفاده گردید. جامعه آماری این تحقیق شامل دانش آموزان پسر متوسطه اول شهر داران بود که یک نمونه صد و پنجاه و دو نفری از بین آنان به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب گردید. آشنایی با تحولات بلوغ پسران به کمک پرسشنامه محقق ساخته، آشنایی با تحولات بلوغ و نگرش به آسیب اجتماعی نیز به کمک پرسشنامه آقایی و تیمور تاش اندازه گیری شد. روایی و پایایی دو پرسشنامه بوسیله محققان مورد بررسی قرار گرفت و ضریب پایایی پرسشنامه آشنایی با تحولات بلوغ و پرسشنامه نگرش به آسیب اجتماعی به ترتیب هشتاد و پنج صدم و هشتاد صدم گزارش گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t، تجزیه و تحلیل واریانس، خی دو و ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    نتایج
    بین میزان آگاهی دانش آموزان بر حسب سن پدر، سن مادر، شغل پدر، شغل مادر، سواد پدر، وضعیت اقتصادی خانواده و نوع زندگی تفاوت معناداری وجود داشت. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نیز نشان داد که همه خرده مقیاس های آشنایی با تحولات بلوغ، همبستگی معناداری با نگرش به آسیب اجتماعی دارند، به این معنی که هر چه افراد، بیشتر با تحولات بلوغ آشنا شوند، نگرش به آسیب های اجتماعی در آنان کمتر می شود.
    بحث و نتیجه گیری
    لازم است دانش آموزان آموزش های لازم را در رابطه با تغییر و تحولات دوره بلوغ دریافت کنند زیرا آگاهی دانش آموزان از تحولات دوره بلوغ علاوه بر ارتقا سلامت جسمی آنان، باعث جلوگیری از آسیب های اجتماعی(با توجه به رابطه به دست آمده بین آگاهی از تحولات بلوغ و نگرش به آسیب اجتماعی) نیز می شود.
    کلیدواژگان: بلوغ، آسیب اجتماعی، دانش آموزان
|
  • Fatemeh Sadat Tabatabaienejad, Asghar Aghaie, Mohsen Golparvar* Pages 5-16
    Introduction
    Depressed female students suffer many problems such as social anxiety and poor communication skills. The aim of this study was to compare the effectiveness of positive directed mindfulness therapy(PDMT), mindfulness-based cognitive therapy(MBCT) and cognitive-behavioral therapy(CBT) on social anxiety and communication skills of female students with depression.
    Methods
    This was a semi-experimental study with pretest and posttest stages which applied on four groups. Based on criteria of entry and exit; from three-hundred, lower secondary school depressed female students in Nain 2017; sixty persons were selected and randomly assigned in three therapeutic and a control groups; fifteen people per groups. For measuring the dependent variables; social anxiety and communication skills questionnaires where applied in the pretest and posttest stages. Three groups of positive directed mindfulness therapy, mindfulness-based cognitive therapy, and cognitive-behavioral therapy received twelve sessions of therapy; while the control group did not receive any. Then data were analyzed by analysis of multivariate analysis of covariance. 
    Results
    After controlling four groups with pretest; the results of posttest showed that there is a significant difference in social anxiety and communication skills of the positively directed mindfulness, mindfulness-based cognitive, and cognitive-behavioral therapy groups and the control group.(p<0.001) Also, there is a significant difference between positive directed mindfulness therapy and mindfulness-based cognitive therapy with cognitive-behavioral therapy in communication skills. 
    Conclusions
    The findings of this research showed that positive directed mindfulness therapy, mindfulness-based cognitive therapy, and cognitive-behavioral therapy are an effective treatment to decrease social anxiety and increase of communication skills of female students with depression. However positive directed mindfulness therapy can be used to reduce the social anxiety of these students more than other therapies.
    Keywords: Social Anxiety, Communication Skills, Mindfulness Therapy, Positive Psychology, Cognitive-Behavioral Therapy, Female Students with Depression
  • Masoume Yekleh*, Farshad Mohsenzade, Kianoosh Zahrakar Pages 17-31
    Introduction
    With the increasing rate of divorce, remarriage has become common. It also has less satisfaction and stability than the first marriage. Therefore, due to the lack of enough knowledge in this area, the present study was conducted to study the quality of remarriage and providing a conceptual model for it. 
    Methods
     This was a qualitative research study, and it was performed using the grounded theory method. The sample consisted of all couples living in Tehran whom at least one of the spouses was remarried for the second time or more, and their first marriage was terminated due to divorce. From whom, twenty people were selected by a targeted snowball sampling method. The semi-structured interview used as the research tool. Finally, data were analyzed using Strauss and Corbin coding techniques.
    Results
    According to the results, “priority misalliance” is the main factor which determined the remarriage quality, and its severity defined by individual(attitudes and expectations, emotional insecurity, remarriage readiness, and addiction), contextual(sociocultural factors and demographic characteristics) and the intervening factors related to the previous marriage(ex-spouse, stepchildren, and length of previous marriage). Strategies used to deal with conflicts caused by priority misalliance determine the satisfaction level and quality of remarriage.
    Conclusions
    The results of this research emphasize the importance of preventive and educational measures in the quality of remarriage. Therefore, designing communication preparation and enrichment programs for those who want to remarry, to enhance communication skill and identify potential challenges, and adopt effective strategies in facing those challenges, can play an important role in increasing the quality of remarriage.
    Keywords: Remarriage Quality, Grounded Theory Method, Stepfamily
  • Saeedeh Sabzian, Ezzatollah Ghadampour*, Fazlollah Mirderikvand Pages 32-43
    Introduction
    According to the purpose, function, and necessity of schools, one of the issues that can interfere with the operation of the educational institutions and prevented them from reaching their goals is academic dishonesty. This study aimed to provide the causal model of academic dishonesty based on perceptions climate emotional and flexibility of family with the mediating role of academic self-efficacy. 
    Methods
    This study was descriptive and correlational. Statistical population includes all upper secondary girl students in khorramabad city that 9981 was of through the rules of thumb kline the sample size of 240 person determination and through stratified random sampling method were selected. To collect the required data from questionnaires family emotional climate of Hill Berne (1964), Family flexibility shakeri (1382), Morgan and Jinks academic self-efficacy (1999) and academic cheating aliverdini, janalizade & amrani (1394) was used. The correlation matrix, path analysis and Goodness of Fit Index with use of software Lisrel 8.5 was used for data analysis.
    Results
    The results of path analysis showed that perceptions of family emotional climate on academic self-efficacy and academic cheating direct impact and with self-efficacy mediation indirect impact but family flexibility on self-efficacy has direct effect and with mediated by self-efficacy indirect effect academic cheating had. Also academic self-efficacy has direct effect on academic cheating.
    Conclusions
    The results of the direct effect perceptions of family emotional climate on academic self-efficacy and academic cheating and the mediating role of self-efficacy in structural relationship between perceptions of perceptions climate emotional and flexibility of family with students' academic cheating provides support.
    Keywords: Perceptions of Family Emotional Climate, Family Flexibility, Academic Self-Efficacy, Academic Dishonesty
  • Anahita Tashk* Pages 44-51
    Introduction
    The present study aimed to investigate the relationship between personality traits and psychological capital through the mediation of body language.
    Methods
    This was a descriptive/correlational method study. The statistical population consisted of all eight-teen thousands students of the Islamic Azad university of Kerman. Three hundred eighty people were selected by simple random sampling method. The sixty-item questionnaire of personality characteristics of McCary and Kasta1990, the twenty-four-item questionnaire of psychological capital of Luttens2007 and a ten-item researcher-made questionnaire about body language were applied as measurement tools.The validity of the questionnaires was content and their reliability was proved by Cronbach's alpha coefficient. Descriptive and inferential statistics such as path and regression analyses have been used to analyze data.
    Results
    The results of the path analysis showed that body language could play a role in the relationship between student personality traits and psychological capital. Path analysis showed that direct relationships were significant at the level of 0.001 and indirect relationships were significant at the level of P <0.05. According to the CFI index the degree of fit was 0.96 which indicates a good fit for the model.
    Conclusions
    Formation and continuation of interpersonal relationships In addition to psychological factors and in line with personality traits could be done by non-verbal messages through the body language in communication which plays an important role in social interactions. Obviously, the study of such concepts can help to integrate the individuals' growth and dynamism and organize their personality. The personality that underlies the person's interaction and adaptability with others and the social environment.
    Keywords: Personality Traits, Psychological Capital, Body Language, University Student
  • Zivar Soltani Ghahfarokhi, Maryam Salehzadeh*, Samaneh Asaadi Pages 52-60
    Introduction
    Resilience, as a positive psychological construct, has gained significance in psychological research. The main goal of the current study is to identify the role of individual and contextual characteristics in predicting resilience among child/teens living at family-like community centers.
    Methods
    This study is cross-sectional-descriptive with the correlational method. The participants of this study included a hundred and forty boys and girls between age nine to eighteen who lives in family-like community centers, who were selected through simple random sampling method. In order to collect data, resilience scales of children and adolescents (RSCA), inventory of peer attachment (IPA), area-specific self-esteem scale, Raven progressive matrices, and a researcher-made questionnaires were used. The collected data were analyzed using regression and correlation tests.
    Results
    The results revealed that the variables of peer attachment and self-esteem were positive predictors and the variables of age and the length of prior living with the mother were negative predictors for resilience among children and teenagers at family-like community centers. Conversely, the variables of age and the length of prior living with the mother were positive predictors, and the variables of peer attachment and self-esteem were negative predictors of vulnerability among children and teenagers at family-like community centers.
    Conclusions
    The results of the current study, besides enriching the theoretical discussions in the field of resilience, with the identification of individual and contextual characteristics which can be predictors of resilience among children and adolescents at family-like community centers; could provide practical proceedings for such centers.
    Keywords: Resilience, Vulnerability, Children, Teenagers, Individual, Contextual Characteristics, Family-Like Community Centers
  • Amin Bagherikerachi*, Akbar Rezaeeifard, Amir Hossein Mehrabi Pages 61-68
    Introduction
     The aim of this research was to determine the level of male students awareness about puberty changes and their relationship  with the attitude towards social harm.  
    Methods
    In this research, a descriptive/correlational method was used. The statistical population of this research was lower secondary school boy students, from whom, one hundred fifty-two of them were selected by stratified sampling method. Awareness about puberty changes measured by a researcher-made questionnaire and attitude toward social harm by Aghayee and Timur Tasch questionnaire. The validity and reliability of these two questionnaires were approved by the researchers. The reliability coefficient of the awareness about the puberty changes and the attitude towards social harm questionnaires were 0.85 and 0.80 respectively. T-test, analysis of variance, Chi-square and Pearson correlation coefficient were used to analyze the data.
    Results
    There was a significant difference between students’ awareness based on age and job of their parents, father’s literacy, family economic status and type of life. The results of the Pearson correlation coefficient showed that all subscales of awareness about puberty changes have a significant correlation with social harm attitudes. That means increasing awareness about puberty changes decreases their attitude toward social harms.
    Conclusions
    According to the results of this study because students’ awareness about puberty changes improves the physical health of adolescents, and prevents future social harm; receiving adequate training about these changes is a must.
    Keywords: Puberty, Social Harm, Students