فهرست مطالب

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال هجدهم شماره 152 (امرداد و شهریور 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیرعباس ابراهیمی* صفحات 9-20
    زمینه
    فراگیری زبان روندی طبیعی رشد و منحصر به انسان خردمند است که بر اساس آن کودک زبان مادری خود را به عنوان زبان اول فرامی گیرد. ساده ترین نظریه رشد زبان آن است که کودکان زبان را از راه تقلید زبان بزرگسالان می آموزند. احتمال دیگر آن است که کودکان زبان را از راه شرطی سازی فرا گیرند. چامسکی فرضیه ذاتی بودن زبان را پیشنهاد کرد. پیاژه اعتقاد داشت زبان فرآیندی شناختی و محصول رشد هوش عمومی است. به نظر ویگوتسکی اگرچه کودکان پایه های شناختی ذاتی برای فراگیری زبان دارند رشد زبان برای بیان کارکردها است. سرانجام آن که پیوندگرایان بر این باور هستند کودکان بدون حتی فهمیدن قواعد یا حتی بدون وجود قواعد زبان را فرامی گیرند.
    نتیجه گیری
    اگرچه پژوهش های زیادی انجام شده هنوز دقیقا مشخص نیست کودکان چگونه در شاهکار قابل توجه فراگیری زبان موفق می شوند. برخی تلاش ها برای مرتبط کردن رشد زبانی و شناختی با استفاده از مراحل پیاژه ای ناموفق بوده. پیشرفت های عمده ای در درک رشد زبانی و شناختی رخ داده اما این پیشرفت ها رابطه نزدیکی را نشان نداده اند. با توجه به وضعیت دانش امروز، انتخاب قاطعانه از نظریه های مختلف امکان پذیر نیست. منطقی به نظر می رسد که ترکیبی از مهارت های تقلیدی، ابزار فراگیری فطری زبان، رشد شناختی و تعاملات ارتباط اجتماعی به رشد زبان کمک کنند. این مقاله مروری است بر نظریه های رشد و فراگیری زبان در کودکان.
    کلیدواژگان: تعامل گرایی، رشد زبان، سازه گرایی، فراگیری زبان، نهادگرایی
  • سارا سیاوشی* صفحات 21-26
    زمینه
    برخی مشکلات یا ناکارآمدی‎ها در شیوه‎های آموزشی ناشنوایان را می‎توان ناشی از این امر دانست که حق آموزشی و نیاز ناشنوا به فراگیری علوم، دروس و دانش های رایج در نظام آموزشی کشور، با نیاز وی به یادگیری زبان فارسی به صورت مجزا پاسخ داده نمی‎شود و اصولا به مجزا بودن این دو نیاز آموزشی، به خصوص برای کودکان ناشنوا توجه نمی‎شود. دراین مقاله با استناد به یافته‎های پژوهشگران ایرانی و غیرایرانی نشان خواهیم داد که دانش‎آموز ناشنوا فردی دوزبانه است و زبان فارسی زبان اصلی وی نیست.
    نتیجه گیری
    از این رو راهکار پیشنهادی برای آموزش ناشنوایان که در این مقاله ارائه می‎شود، راهکار آموزش دوزبانه است. بدین صورت که علوم و دروس مختلف رایج در نظام آموزشی کشور را به زبان اول ناشنوایان، یعنی به زبان اشاره به او آموزش دهیم و یادگیری زبان فارسی را با روش‎های مخصوص آموزش زبان دوم و در مسیر موازی ببریم.
    کلیدواژگان: آموزش ناشنوایان، دوزبانگی، زبان اشاره ایرانی، آموزش زبان دوم
  • زهره قاری* صفحات 27-34
    زمینه
    این مقاله مروری بر تاریخچه ناشنوایان و زبان آنها دارد تا جایگاه افراد ناشنوا در جهان و به دنبال آن در ایران مشخص گردد. مطالعه و بررسی ناشنوایان در ابعاد مختلف، به نوبه خود، به شناخت واهمیت زبان اشاره منتهی می شود. ناشنوایان در طول تاریخ با دو دیدگاه و تفکر متفاوت مورد بررسی قرار گرفته اند: دیدگاه پزشکی که ناشنوا را عقب مانده و دارای نقص حواس می داند و دیدگاه جامعه شناسی که ناشنوا را موجودی اجتماعی می داند که مانند هر قوم و ملتی زبان و فرهنگ خاص خود را دارد. دیدگاه اول منجر به حرکت گفتاری/شفاهی و ایجاد روش هایی مانند تلفیقی شد و دیدگاه دوم باعث پدید آمدن حرکت زبان اشاره/دستی گردید. پیامد نظر اول انزوا و گوشه گیری ناشنوایان و نابودی تعداد زیادی زبان اشاره در دنیا شد و نتیجه دیدگاه دوم تحقیق و پژوهش زبانی و بروز توانمندی های ناشنوایان شد که به نوبه خود به پیشرفت جامعه ناشنوا و سپس جامعه جهانی منتهی گشت. زبان اشاره همانند زبان های گفتاری یک زبان کامل است و از همه عناصر زبانی موجود در زبان های گفتاری برخوردار است. این زبان نیز دارای گویش و لهجه های فراوانی می باشد.
    نتیجه گیری
    افراد ناشنوا به دلیل استفاده از زبان اشاره از حس دیداری بالایی برخوردار هستند و همین امر باعث شده دارای خلاقیت ها و توانمندی های ادراکی و فرهنگی منحصر به فردی باشند که می تواند به توسعه علوم در زمینه های مختلف منجر گردد. در این مقاله توضیح بیشتری در این زمینه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: حرکت، جنبش گفتاری، جنبش دستی، دیدگاه پزشکی، دیدگاه اجتماعی، زبان اشاره
  • علی اکبر ارجمندنیا*، سمانه ملکی صفحات 35-42
    زمینه
    رایج‎ترین و مهم‎ترین اختلال یادگیری، اختلال خواندن است. خواندن زیربنای همه انواع یادگیری است و کودکانی که در خواندن ضعیف هستند، گروهی بسیار آسیب پذیر در یادگیری دروس مختلف در تمامی سال‎های تحصیلی و پس از آن هستند که این امر موجب می شود در تحصیل پیشرفت ناچیزی داشته باشند.
    نتیجه گیری
    خواندن یکی از نظام های زبان و زیرمجموعه توانایی های زبانی است و مشکلات زبان شناختی هسته اصلی این اختلال را تشکیل می دهد، لذا ضروری است که درمانگران این حوزه، به منظور طراحی برنامه‎های مداخله ای موثر، فعالیت هایی را مدنظر قرار دهند که ضمن ایجاد فرصت برای تمرین و یادگیری فعال در زمینه خواندن، مولفه‎های زبان شناختی خواندن را نیز تحریک و تقویت نمایند.
    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری، اختلال خواندن، زبان
  • مروارید سفری وصال* صفحات 43-56
    زمینه
    از املا به عنوان پایه ای برای سواد نوشتاری دانش آموزان تعبیر می شود. عوامل متعددی، زمینه ساز شکل گیری یا تشدید مشکلات مربوط به آموزش نوشتن می گردد، به طوری که درس املا را با مشکلی جدی به نام «غلط نویسی» مواجه می سازد. این موضوع یکی از چالش ها و دغدغه های معلمان و والدین کودکان آسیب دیده بینایی است. لذا در پژوهش حاضر به بررسی علل و عوامل ضعف املای دانش آموزان با آسیب بینایی و راهکارهایی برای برطرف سازی این مشکل پرداخته شده است.
    روش
    این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای انجام شده است. مشکلات روان شناختی چون ضعف در پردازش شنیداری و لامسه ای، و کم دقتی؛ و مسائل آموزشی از جمله عواملی است که باعث پائین بودن نمره های داش آموزان نابیناست. عواملی چون عدم تمرکز، نخواندن کتاب بریل و گرایش به وسایل صوتی، چالش در نوشتن و خواندن خط بریل و بازخورد کم معلمان دروس مختلف به دانش آموز به جهت زمان بر بودن خواندن و تصحیح کردن خط بریل، کسب کم اطلاعات و بازخورد ناکافی از محیط، آگاهی واج شناختی در سطح پایین، دسترسی به رسانه های جمعی تنها از طریق شنیداری، عدم بهره مندی از آموزش ویژه گروه آسیب دیده بینایی، تکیه بر بینایی باقی مانده، بی رغبتی و مقاومت خانواده ها نسبت به استفاده فرزندان شان از خط بریل، و مشکلات انگیزشی عواملی هستند که مشکلات بیشتری را بر مشکلات روان شناختی دانش آموزان آسیب دیده بینایی می افزاید.
    نتیجه گیری
    می توان با تشخیص درست و بهنگام و با استفاده از آموزش راهبردهای مناسب جهت تقویت حافظه، و در نظر گرفتن سبک یادگیری و ویژگی های روان شناختی هر کودک به این گروه از دانش آموزان کمک کرد.
    کلیدواژگان: ضعف املا، تقویت حافظه، دانش آموزان آسیب دیده بینایی، راه کارهای آموزشی
  • محمد عاشوری*، محسن غفوریان صفحات 57-66
    زمینه
    در جدیدترین تعریف اختلال یادگیری ویژه که در سال 2013 توسط انجمن روان پزشکی آمریکا در ویرایش پنجم راهنمای آماری و تشخیصی اختلال های روانی به عمل آمده، اختلال یادگیری ویژه به عنوان یک اختلال رشدی عصب مطرح شده که بر یادگیری تاثیر می گذارد. در این ویرایش اصطلاح ناتوانی یادگیری به اختلال یادگیری ویژه تغییر نام یافته است. رویکردهای شناسایی اختلال یادگیری ویژه در حال تغییر است و در حقیقت، شامل رویکرد اندازه گیری مبتنی بر برنامه درسی، الگوی پژوهش محور جایگزین، رویکرد تمایز میان هوشبهر و پیشرفت تحصیلی، و رویکرد پاسخ به مداخله می شود. ملاک تشخیصی ناهماهنگی بهره هوشی و پیشرفت تحصیلی به علت تاخیر در شناسایی، الگوی «انتظار به سوی شکست» نامیده و حذف شده و از طرف دیگر، رویکرد پاسخ به مداخله جایگزین آن شده است. مراحل شناسایی دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه برای آموزش ویژه نیز شامل یافتن کودک، ارجاع، ارزیابی و تعیین واجد شرایط بودن برای آموزش ویژه می شود.
    نتیجه گیری
    در پایان، رهنمودهایی برای معلمان و والدین ارائه شده است. انتظار می رود که به رویکردهای شناسایی و مراحل آن و همچنین راهنمایی معلمان و والدین توجه ویژه ای شود.
    کلیدواژگان: رویکردهای شناسایی، اختلال یادگیری ویژه، پاسخ به مداخله
  • مژگان فرهبد*، هدا موزونی، محمدرضا محمدزمانی صفحات 67-76
    زمینه
    هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی چارچوب علمی تحقیقات مرتبط با آسیب های زبانی، گفتاری، و ارتباطی کودکان فلج مغزی و همچنین انجام یک جمع بندی مطلوب و ارائه مناسب تر اطلاعات از تحقیقات و مطالعات صورت گرفته پیشین است.
    روش
    در این مطالعه جست و جوی منابع به صورت کتابخانه ای و بررسی سایت های اینترنتی مرتبط و معتبر انجام شده است. کتاب ها، مقاله ها و پایان نامه ها نیز ملاحظه شده است.
    یافته ها
    گفتارفلجی از تبعات ابتلا به فلج مغزی در این کودکان است که بر اساس شدت آسیب نورولوژیکی ایجاد می شود. میزان گفتارفلجی در کودکان مختلف، متفاوت است. برخی از این کودکان علاوه بر آسیب های گفتاری به دلیل آسیب های ساختاری یا عصب شناختی، علایم اختلال بلع یا آبریزش دهان نیز نشان می دهند. معمولا این کودکان آسیب های زبانی (هم درکی هم بیانی) نیز نشان می دهند که با توجه به شدت فلج مغزی، میزان آسیب زبانی نیز متفاوت است.
    نتیجه گیری
    با توجه به وسعت آسیب در فلج مغزی و درگیری مسیرهای عصب شناختی لازم است که در برنامه درمانی این کودکان به جنبه های مختلف از جمله حس، حرکت، شناخت، زبان، گفتار، ارتباط، عواطف و مسایل روان شناختی توجه شود. طبیعی است که بهبود این کودکان نتیجه همکاری همه جانبه گروه درمانی شامل متخصصان توانبخشی، خانواده و اولیای مدرسه خواهد بود.
    کلیدواژگان: فلج مغزی، گفتارفلجی، آسیب های گفتاری و زبانی
|
  • Amir, Abbas Ebrahimi* Pages 9-20
    Language acquisition is a natural developmental process and is unique to Homo sapiens in which a child acquiring his or her mother tongue as a first language.  The simplest theory of language development is that children learn language by imitating adult language. A second possibility is that children acquire language through conditioning. Noam Chomsky put forward innateness hypothesis. Piaget argued that language is a cognitive process and that linguistic development depends on general cognitive development. Lev Vygotsky proposed that although children have innate cognitive bases for language acquisition, the actual learning begins with functions that children want to express. Finally, the connectionist theory of language development suggested that children acquire language without ever figuring out the rules or even that there are rules. Although a great deal of research has been conducted, it still is not known exactly how children are able to succeed in the remarkable feat of language acquisition. Some attempts to relate cognitive and linguistic development using the Piagetian stages have not been successful. Major advances have occurred in understanding both linguistic and cognitive development, but these advances have not been shown to have a close relationship. It is not possible with the present state of knowledge to choose definitively from the different theories. It seems logical that a combination of imitative skills, an innate language acquisition device, cognitive development, and social communication interactions contribute to language development.
    Keywords: Constructivism, Interactionism, Language development, Nativism.
  • Sara Siyavoshi* Pages 21-26
    Background
    Some obstacles and inefficiencies in deaf education system may be attributed to the fact that the right to education and equality of opportunities for national core curriculum, and the need for learning Farsi language are not met separately among deaf students. In fact, the distinction between these two educational challenges is not addressed to deaf pupils in particular. Based on the findings of Iranian and foreign scholars, this study claims that an Iranian deaf student is characterized as a bilingual and Farsi is not his/her first language.
    Conclusion
    Therefore, a bilingual educational strategy is proposed here for teaching the deaf. The official core curriculum will be taught through Iranian Sign Language, i.e. the first and natural language of the deaf. At the same time, Farsi language will be taught by using certain second language teaching methods.
    Keywords: Deaf education, Bilingualism, Iranian sign language, Second language teaching
  • Zohreh Ghari* Pages 27-34
    Background
    This study provides a brief review on the history of deaf community and the sign languages in order to describe the position of deaf people around the world in general and in Iranian particular. The research and evaluation of deaf individual from different aspects can result in a better knowledge of sign languages and their significance. Historically, deaf people have been examined from two main various perspectives: a medical viewpoint which considers a deaf individual handicapped missing the senses; and a sociological viewpoint which characterizes deaf people as social individuals, with certain cultures and languages similar to all other nations and groups. The first led to speech/ oral movements and approaches such as syncretistic method; while the second resulted in sign languages/ hand movements. However, the medical viewpoint caused deaf individuals to become isolated and thus various sign languages faded. The sociological viewpoint contributed to linguistic research and studies and deaf people’s empowerment, thereby resulted in the development of the deaf community and the world. Like oral languages, sign languages are fully-fledged and contain all linguistics components available; they also include a wide range of dialects and accents.
    Conclusion
    Because of using signs, deaf people enjoy an enhanced vision; this leads to unique creativity and cultural and comprehension capabilities which pave the ground for developing various scientific disciplines. Here, the subjects will be discussed in future details.
    Keywords: Oral movement, Hand movement, Medical viewpoint, Sociological viewpoint, Sign language
  • Ali Akbar Arjmandnia*, Samaneh Maleki Pages 35-42
    Background
    The most common and significant learning disabilities include reading disorders. Reading is the foundation for all other learning, and children with weak reading skills are more vulnerable learners through their education and future, thereby failed to show significant progress in academic learning outcomes.
    Conclusion
    Reading covers a language learning system and it is a subset of lingual skills. Linguistic difficulties constitute the main core of reading disorders; hence, practitioners in this discipline are required to take the initiative in effective interventional programs, not only as to provide opportunities to practice and develop active learning, but also as to stimulate and strengthen linguistic components of reading.
    Keywords: Learning difficulties, Reading disorder, Language
  • Morvarid Safari Vesal* Pages 43-56
    Background
    Spelling is characterized as a basic skill for the children’s writing literacy. A wide range of factors may contribute to the formation and/ or intensification of problems related to teaching writing competencies, so that spellings come with a serious challenge called “invented spelling”. It is also a major concern for teachers and parents of children with visual impairments. Therefore, the current study investigates causes of spelling weakness in students with visual impairment and provides educational strategies for the solution.
    Method
    A descriptive-analytical research method is applied, through a library survey. Psychological problems such as weakness in touch and hearing processing, attention deficiency, and educational topics are some factors leading to lower grades of blinded students. However, the lack of concentration, absence of books in Braille and tendency toward audio devices, writing and reading challenges with Braille and teacher’s poor feedback due to laborious nature for reading and refinement of texts in Braille, inadequate information and weak feedback from the environment, low levels of phonemic awareness, access to mass media just through hearing, lack of access to specialized education for affected students, reliance on remaining visual power, families’ insecurity and resilience towards the use of Braille by their children, and motivational problems are further factors that impose a burdens on psychological difficulties of children with visual impairments.
    Conclusion
    Clear and early diagnosis, using appropriate strategies for memory enhancement, and considering different learning styles and psychological characteristics of each child are certainly useful for these students.
    Keywords: Spelling weakness, Teaching strategies, Memory enhancement, Students with vision impairments
  • Mohammad Ashori*, Mohsen Ghaforian Pages 57-66
    Background
    According to the latest definition presented by American Psychiatric Association within the fifth edition of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) published may 2013, a specific learning disabilities characterized as a neurodevelopmental disorder that affects individual learning. In this edition, the term “learning disability” was changed to the “specific learning disability” (SLD). Current approaches to the identification of learning disabilities are in transition. Indeed, this topic covers curriculum-based measurement (CBM), alternative research-based method, IQ- achievement discrepancy model and the response-to-intervention (RTI) approach. Because of delayed detection, the IQ-achievement discrepancy criteria are labeled as the waiting-for-failure model, excluded from the study and replaced by the RTI procedure. The identification process of students with SLD includes determination, referral, assessment and eligibility for special education.
    Conclusion
    The study concludes with some guidelines for teachers and parents. However, identification approaches and stages, as well as recommendations for teachers and parents need to be paid particular attention.
    Keywords: Identification approaches, Specific learning disability, Response to intervention
  • Mojgan Farahbod*, Hoda Mowzooni, Mohammadreza Mohammad Zamani Pages 67-76
    Background
    The aim of the study was to investigate the scientific framework for research on language, speech, and communication impairments among children with cerebral palsy (CP) as well as providing more appropriate information from previously conducted studies.
    Method
    The research resources are collected through a library research and using appropriate internet websites. Also, relevant books, articles and dissertations are considered.
    Results
    Dysarthria is a major outcome of cerebral palsy in children, affected by the severity of neurological injury. The level of dysarthria varies from one child to another. In addition to speech difficulties, some children show signs of swallowing or mouth-watering disorders because of structural or neurological damages. Further, these children have lesion injuries (both language comprehension and speech) which depend on the severity of cerebral palsy.
    Conclusion
    Regarding the extent of brain injury in cerebral palsy and neurological involvement, therapeutic plans are required to cover various aspects such as sense, movement, cognition, language, speech, communication, emotion and psychological issues. Obviously, health improvements for these children will be the product of full cooperation of treatment group, including rehabilitation specialists, family and school officials.
    Keywords: Cerebral palsy, Dysarthria, Speech, language damages