فهرست مطالب

علوم و فنون هسته ای - سال سی و نهم شماره 3 (پیاپی 85، پاییز 1397)

مجله علوم و فنون هسته ای
سال سی و نهم شماره 3 (پیاپی 85، پاییز 1397)

  • 120 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/08/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن اختری قمی، محمد جواد صفری، فریدون عباسی دوانی * صفحات 1-8

    آشکارسازی پادنوترینوهای کم انرژی، کاربردهایی در علوم و مهندسی دارد. اخیرا تیم فلوکا مدل موسوم به پینات (PEANUT) را توسعه داده است که توانایی شبیه سازی برهم کنش های همه ی طعم های نوترینو از آستانه تا TeV را دارد. در این مقاله فلوکا با تاکید بر برهم کنش های پادنوترینوی الکترون کم انرژی (یعنی پادنوترینوهای حاصل از رآکتور) به عنوان یک مولد رویداد نوترینو معرفی می شود. نتیجه های به دست آمده اعتبار و توانایی کاربرد کد را نشان می دهد. نکته ی قابل توجه این است که فلوکا توانایی رضایت بخشی در ترابرد بسیاری دیگر از انواع ذره ها در هندسه های پیچیده تر را دارد که این، فلوکا را به ابزاری قدرتمند برای هدف های مهندسی نوترینو تبدیل می کند.

    کلیدواژگان: مولد رویداد نوترینو، نوترینوی کم انرژی، فلوکا
  • بهاره روستایی، حسین کاظمی نژاد، صمد خاکشورنیا صفحات 9-20
    یکی از عامل های تغییر رسانندگی گرمایی سوخت UO2، تخلخل به وجود آمده در سوخت حین افزایش میزان مصرف سوخت است. در میزان مصرف های بالای سوخت، ساختاری موسوم به ناحیه ی لبه (rim) که ناشی از فرایند تهی شدن شبکه ی سوخت از گاز زنون، تولید تخلخل و باز تبلور دانه های سوخت است، به وجود می آید که به نوبه ی خود رسانندگی گرمایی سوخت را دست خوش تغییر می کند. در این مقاله با استفاده از یک مدل تورم شبکه ی سوخت ناشی از گاز شکافت که در محدوده ی دما- پایین و میزان مصرف بالای سوخت معتبر است و نیز با در نظر گرفتن اثر باز تبلور ناشی از تابش دهی سوخت UO2، تورم شبکه ی سوخت محاسبه می شود و مقدار تخلخل کل تا میزان مصرف سوخت MWd/kgU 120 تعیین می شود. برای مطالعه ی اثر شکل گیری تخلخل بر روی رسانندگی گرمایی سوخت UO2 تابش دیده، رابطه ی تجربی رسانندگی گرمایی هالدن انتخاب شده است که با یک ضریب تصحیح تخلخل پیشنهاد شده، ترکیب می شود. این ضریب تخلخل براساس ریخت شناسی سه فازی سوخت تابش دیده توسعه می یابد، که شامل تخلخل های بدون سهم در تورم شبکه ی سوخت و تخلخل های درشت ناشی از حباب های مرزدانه ای سهیم در تورم شبکه ی سوخت است و فرض می شود به صورت یکنواخت در ماده ی سوخت چگال، متشکل از شبکه ی سوخت UO2 و محصول های جامد شکافت پراکنده شده باشد. با در نظر گرفتن تحول تخلخل با مصرف سوخت، کاهشی در حدود %25 در رسانندگی گرمایی سوخت UO2 در محدوده ی میزان مصرف سوخت موضعی MWd/kgU 120 مشاهده می شود که افزایش موضعی دمای سوخت را در بر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: افت رسانندگی گرمایی، سوخت پرتودیده، تخلخل، تورم شبکه
  • احمد مهرآمیز، بهنام رجبی صفحات 21-27
    در این مقاله، به شیوهای تحلیلی چگونگی برانگیزش چگالی جریان های غیرخطی و موج های هلیکون ناشی از برهم کنش پرتوهای الکترومغناطیسی پمپ شده به یک پلاسمای کوانتومی نیم رسانا مورد بررسی قرار می گیرد. بدین منظور، مدل سیالی تعمیم یافته ای برای به دست آوردن پاسخ غیرخطی الکترون های محیط در حضور میدان مغناطیسی خارجی به کار گرفته می شود. نشان داده می شود که در نتیجه ی برهم کنش دو موج الکترومغناطیس، یک نیروی پاندرماتیو در محیط نیم رسانا ایجاد شده و باعث برانگیزش یک موج هلیکون می شود. علاوه براین، چگالی توان موج هلیکون برانگیخته شده محاسبه شده و نسبت به پارامترهای مختلف محیط پلاسمای حالت جامد مورد ارزیابی قرار می گیرد. هم چنین با تحلیل نموداری نشان داده می شود که چگالی توان موج برانگیخته با افزایش میدان مغناطیسی خارجی و چگالی تعادلی الکترون ها افزایش و با افزایش بسامد برخورد الکترون- فونون کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: جریان های غیر خطی، پلاسمای نیم رسانا، موج هلیکون
  • محمد قدیمی، محمدعلی شفیعا، میرسامان پیشوایی، بابک فلاحی صفحات 28-43
    در این پژوهش، یک مدل پویایی شناسی سیستم، برای شبیه سازی تصمیم های مدیریت موجودی مولدهای رادیونوکلید ارایه شده است. در مولدهای رادیونوکلید، رادیودارو به مرور زمان از رادیونوکلید دیگری به نام رادیونوکلید مادر، تولید می شود و پس از هر بار استخراج (دوشیدن) رادیوداروی تولید شده، رادیودارو به تناسب مقدار رادیونوکلید مادر باقی مانده، تولید می شود. وابستگی تولید به زمان، تاثیر متقابل متغیرها، تابع توزیع غیرخطی و بازتولید با توجه به مقدار باقی مانده ی رادیونوکلید مادر، باعث پیچیدگی فزاینده ی مدل های ریاضی شده و مدل سازی را در روش های متداول پژوهش در عملیات، مشکل می سازد. در مدل ارایه شده، عامل های پیش گفته مدل شده است و با توجه به ماهیت توسعه یابنده ی مدل های پویایی شناسی سیستم و امکان توسعه ی مرز مدل، امکان استفاده از مدل به عنوان مدل پایه در مدل سازی های پیچیده تر فراهم شده است. آزمون های بازتولید رفتار مدل و شرایط حدی پویایی شناسی سیستم، حکایت از اعتبار مدل ارایه شده دارد. در انتها چند سناریو برای افزایش بهره وری ارایه شده و بهره وری حاصل، به مقدار 25 درصد نسبت به شرایط متداول بهبود یافته است.
    کلیدواژگان: مدل پویایی شناسی سیستم، رادیودارو، مولد رادیو نوکلید، تکنسیم 99m
  • مرتضی قاسمی ترک آباد، علیرضا کشتکار، سیدجابر صفدری صفحات 44-56
    برای جداسازی انتخابی یون های اورانیم (VI) از آهن (III)، عملکرد سه غشای نانوفیلتر تجاری (2-NF-1 ،PES و 2-NF) از نظر میزان، شدت جریان عبوری و گزینش گری تحت شرایط عملیاتی مختلف ارزیابی شد. با افزایش pH از 3 تا 6، شدت جریان عبوری از غشاها کاهش و ضریب بازداری یون ها افزایش یافت. اورانیم دارای ضریب بازدارش کوچک تری نسبت به آهن بوده و غشاهای 2-PES و 1-NF در 4 pH بیشینه ی گزینش گری اورانیم نسبت به آهن را دارند. اما، بیشینه ی گزینش گری 2-NF برابر با 2.97 و در 3 pH است. غشای 2-PES در فشار bar 10 دارای مقدار بیشینه ی %72.25 برای بازداری آهن بوده و مقدارهای بازداری آهن و اورانیم برای 1-NF در فشارهای مختلف نسبتا ثابت بود (به ترتیب حدود %97 و %84). با افزایش فشار از 5 تا bar 20، بازدارش آهن توسط 2-NF ثابت مانده (حدود 97%) اما میزان بازدارش اورانیم توسط این غشا
    از %84.06 به %70.46 کاهش می یابد. رفتار این غشاها در مقابل افزایش غلظت یون های آهن از 0.12 به mM 1 متفاوت است. بیشینه ی گزینش گری برای غشاهای 1-NF و 2-NF به ترتیب برابر با 43.71 و 13.59 بود که نشان می دهد 1-NF عملکرد خیلی مطلوبی دارد. به نظر می رسد فرایند نسبتا جدید نانوفیلتراسیون دارای قابلیت خوبی در استفاده از آن برای جداسازی انتخابی اورانیم از آهن است.
    کلیدواژگان: غشاهای نانوفیلتر، جداسازی، اورانیوم، آهن
  • حمیدرضا اعرابی، سعید علمدار میلانی*، حسین ابوالقاسمی صفحات 57-67

    استخراج و انتقال توریم (IV) از محلول های نیتراتی با استفاده از غشای درون پلی مری پلی وینیل کلرید / دی (2- اتیل هگزیل) فسفریک اسید (D2EHPA/PVC) مورد بررسی قرار گرفت. اثر پارامترهای اصلی سیستم (یعنی، pH فاز دهنده، نوع و غلظت اسید در فاز پذیرنده، درصد D2EHPA در غشا، غلظت اولیه ی توریم (IV) در فاز دهنده) بر روی فرایندهای استخراج و انتقال، به روش ناپیوسته بررسی شد. بیش ترین مقدار ضریب انتقال توریم با استفاده از غشای تشکیل شده از %45 وزنی D2EHPA و %55 وزنی پی وی سی، محلول 112 میلی گرم بر لیتر توریم با 1.8 pH به عنوان فاز دهنده، محلول 3 مول بر لیتر سولفوریک اسید به عنوان فاز پذیرنده (محلول عریان ساز)، برابر با %94.81 به دست آمد.

    کلیدواژگان: استخراج و انتقال توریم (IV)، غشای درون پلی مری، D2EHPA، پلی وینیل کلرید
  • فرید بلورچی فرد، بهزاد مهرابی، ایوب معمار، فرج الله فیاضی صفحات 68-78
    لایه های رسوبی سازند پابده که حاوی مقدارهای مختلف فسفات، به صورت کانی اصلی خانواده ی آپاتیت هستند، بررسی شد. به منظور تعیین عناصر شیمیایی موجود از نتیجه های تجزیه های عنصری با استفاده از تکنیک های پراش پرتو ایکس( XRD)و فلوئورسانی پرتو ایکس (XRF) استفاده شد. با توجه به اهمیت ارتباط ژئوشیمیایی عنصرها، برای شناسایی و تحلیل همبستگی آن ها در این مقاله روش های آماری و تجزیه ی خوشه ایو تجزیه به عامل های اصلیبه کار گرفته شد. استفاده از این روش ها برای تحلیل آماری مولفه های اصلی بر روی نتیجه های تجزیه ی فلوئورسانی پرتو ایکس نمونه های این پژوهش بسیار مناسب بوده است. به طور ویژه مولفه ها (عنصرها و ترکیب های موجود) برای 54 نمونه ی انتخاب شده (با بیش ترین مقدار P2O5) شناسایی شد که آن ها به خوبی ارتباط ژئوشیمیایی عناصر پرتوزا و عناصر خاکی نادر با کانی فسفات را نشان می دهند. براساس نتیجه های حاصل از ماتریس همبستگی مولفه ها بعد از چرخش با روش دایرکت ابلیمین، و با بهنجار کردن به روش کایزر، مقدار مولفه ها و نسبت بین آن ها نشان داده شده است و نتیجه های تجزیه ی فلوئورسانی پرتو ایکس به خوبی به دو مولفه ی اصلی تقسیم بندی شد.
    کلیدواژگان: عنصرهای پرتوزا، فسفات رسوبی، فلورئورسانی پرتو ایکس، پراش پرتو ایکس
  • محمد گودرزی، حسن زمانیان، علیرضا جوانشیر، محمدرضا رضوانیان زاده، محمدرضا قادری صفحات 79-102
    منطقه ی مطالعاتی در خرده- قاره ی ایران مرکزی، بخش جنوبی بلوک لوت و 45 کیلومتری خاور شهرستان بم واقع شده است. واحدهای اصلی منطقه از توالی سنگ های آذرآواری و لایه های گدازه ای به سن ائوسن با روند کلی شمال باختری- جنوب خاوری و متشکل از ماگمای کالک آلکالن پتاسیم- بالا هستند که تشکیل آن ها مرتبط با محیط زمین ساختی قوس ماگمایی و حوزه ی فرورانش است. ناحیه های دگرسانی رسی، سیلیسی، هماتیتی، زئولیتی و کلریتی در ارتباط با کانی زایی اورانیم در منطقه مشاهده می شوند. مجموعه های ژئوشیمیایی مرتبط با حضور اورانیم در محدوده ی مورد مطالعه عبارت اند از مجموعه های مرتبط با سنگ های اسیدی و حدواسط شامل U-W-As-Mo-S-Cu-Ag و مجموعه های مرتبط با سنگ های آذرین بازیک که شامل U-Ni-V-Ag-Co-W-Mo-Cr-Cu-S هستند. ساختار ها و بافت های اصلی مشاهده شده در منطقه شامل استوک ورک، رگه رگچه، خوردگی، شعاعی، انتشاری و غشای حاشیه ای هستند. عمده کانی زایی منطقه شامل کانی های ثانویه ی اورانیم شامل بلتودیت، فسفرانیلیت و کارنوتیت، منگنز اکسیدها، آهن اکسیدها و هیدروکسیدها، مقدار کمی سولفید (پیریت)، کانی های گروه زئولیت و سایر گروه های کانی ها هستند که غالبا در اثر فرایندهای گرمابی و برون زاد بعدی تشکیل شده اند. بر اساس مقایسه ی الگوی کانی زایی منطقه و تطبیق آن با شرایط زمین شناختی، دگرسانی و ژئوشیمیایی کانسارهای اورانیم، محتمل ترین گزینه برای گونه ی کانی زایی در منطقه، کانی زایی اورانیم آتشفشان زاد معرفی شد.
    کلیدواژگان: کانی زایی اورانیوم، آتشفشان زاد، دگرسانی، بم
  • سیدابوالفضل قاسمی، امیرحسین فرهبد صفحات 103-112
    توان توقف و نفوذ الکترون های پر انرژی به درون سوخت چگال و لکه ی داغ با در نظر گرفتن توزیع طیف انرژی الکترون های داغ در رویکرد افروزش سریع- شوکی بررسی و عامل های موثر بر پراکندگی باریکه ی الکترون ها مورد مطالعه قرار گرفت. محاسبه های تحلیلی نشان داد که الکترون های نسبیتی با توزیع دو دمایی انرژی در مقایسه با توزیع نمایی انرژی و تک انرژی به میزان بیش تری به درون سوخت نفوذ می کنند و انرژی بیش تری را به لکه ی داغ مرکزی تحویل می دهند که با نتیجه های حاصل از کد MCNPX سازگار است. هم چنین پراکندگی الکترون ها به سمت سطح خارجی سوخت جامد برای 5 مقدار چگالی سوخت و دو طول موج محرک افروزنده ی سریع 0.53 و µm 0.35 مورد بررسی قرار گرفت که نتیجه های آن حاکی از کاهش موثر پراکندگی و شاخه شاخه شدن مسیر حرکت الکترون ها با کاهش انرژی الکترون ها و طول موج محرک افروزنده ی سریع به ازای جرم سوخت کم تر از 2 میلی گرم است. هم چنین الکترون های با انرژی اولیه ی MeV 3.5 ~ و طیف دو دمایی انرژی بیش ترین و الکترون های با طیف تک انرژی کم ترین انرژی را به سوخت اصلی و لکه ی داغ مرکزی انتقال می دهند.
    کلیدواژگان: پراکندگی و ترابرد، سوخت چگال، افروزش ضربه ای، افروزش سریع
  • داریوش مستی، علی خسروآبادی، علی رحمانی حقیقی صفحات 113-118
    یکی از سیستم های مهم از نظر ایمنی، سیستم پاشش آب در پوشش ایمنی رآکتور است که در زمان حادثه برای محدود نمودن خروج مواد پرتوزا به ویژه ید از درون پوشش ایمنی رآکتور به بیرون و نیز کاهش فشار و دمای درون کره ی فلزی طراحی شده است. عملکرد این سیستم توسط طراح نیروگاه با روش های احتمالاتی و با بهره گیری از نرم افزار ریسک اسپکتروم ارزیابی شده است. در این مقاله با کمک تحلیل احتمالاتی و با استفاده از نرم افزار سفیر، احتمال خطای سیستم در حالت های مختلف محاسبه شده است. از آن جا که برخی تجهیزها در مدل سازی انجام شده توسط پیمانکار مدل نشده اند، اهمیت عناصر سیستم پاشش آب محفظه ی فلزی رآکتور تحلیل شد و اهمیت تجهیزهای ذکر شده مورد ارزیابی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: سیستم پایش آب، پوشش ایمنی رآکتور، تحلیل ایمنی احتمالاتی (PSA)، درخت خطا
|
  • H Akhtari, M. J Safari, F Abbasi Davani Pages 1-8

    Detection of low-energy anti-neutrino has certain applications in science and technology. Recently, the FLUKA collaboration, so-called the PEANUT model, has been developed which is capable of simulating all neutrino flavors from the threshold up to TeV. Here, the FLUKA code will be demonstrated as a neutrino event generator, upon emphasizing the interaction of low-energy electron anti-neutrino (i.e., those coming from nuclear reactors). The results which are reported in this paper show the applicability and capability of the code to be applied for such purposes. An important feature of the FLUKA code is its potential to track several types of particles (here most of them are considered as secondaries), and also the complicated geometries which imply that the present code is a powerful tool kit for neutrino engineering applications.

    Keywords: Neutrino Generator, Low Energy Neutrino, Fluka
  • B Roostaii, H Kazeminejad, S Khakshournia Pages 9-20
    One of the factors that changes the UO2 fuel thermal conductivity is the generated porosity in the fuel due to increasing burnup. At high burnups, the structure known as rim region, is created. This is due to the Xe depletion process from the fuel matrix, porosity formation, and fuel grain recrystallization, which in turn change the fuel thermal conductivity. In this paper by the use of existing low temperature high burnup fission gaseous swelling model with the progressive recrystallization for UO2 fuel, the matrix swelling terms are calculated and the evolution of the total volume porosity up to burnup of 120 MWd/kgU is estimated. For the study the effect of porosity formation on the irradiated UO2 thermal conductivity, the HALDEN correlation of the thermal conductivity is selected. Then, a porosity correction factor is developed  based on an assumption that the fuel morphology is a three-phase type consisting of the pores, with no contribution to the matrix swelling and large pores due to intergranular bubbles with the contribution to matrix swelling dispersed in the fully dense material, composed of UO2 matrix and solid fission products. The predicted thermal conductivity, based on the present porosity correction factor, demonstrates an additional degradation of 25% due to porosity formation at the burnup levels around 120 MWd/kgU causing an increase in the fuel temperature.
    Keywords: Thermal Conductivity Degradation, Irradiated Fuel, Porosity, Matrix Swelling
  • A Mehramiz, B Rajabi Pages 21-27
    In this paper, an analytical investigation has been presented on the excitation of nonlinear current densities and helicon waves resulting from the interaction of the electromagnetic pump waves in a semiconductor quantum plasma. For this parpose, a system of modified fluid equations has been used to find the nonlinear response of electrons in the semiconductor in the presence of an external magnetic field. It is shown that due to the interaction of two electromagnetic pump waves in the semiconductor medium, a pondermotive force at the beating frequency becomes finite and generates a helicon wave. Furthermore, the power carried by the excited helicon wave is calculated and evaluated relative to the typical parameters of a solid state plasma medium. The results indicate that the power of the excited wave gradually increases with the external magnetic field, as well as, the equilibrium density of the carriers, and decreases by the electron-phonon collision frequency.
    Keywords: Nonlinear Currents, Semiconductor Plasma, Helicon Wave
  • M Ghadimi_M. A Shafia_M. S Pishvaee_B Fallahi Pages 28-43
    A system dynamics model for simulating radionuclide generators inventory management decisions is presented in this research report. The radiopharmaceutical is generated gradually from another radioactive element, so called mother element in the radionuclide generators, and after each extraction of the produced radioactive material, so called elution, the radiopharmaceutical is produced in the proportion of the residue from the mother element. Based on the remained mother element, production time dependence,  mutual interaction of variables, nonlinear distribution function, and reproduction, lead to the incremental complexity of the mathematical model and cause the model making affair harder in common place operation research methods. In the proposed model appeared in this report, the above-mentioned factors are modeled and due to the nature of system dynamics models' development and the possibility of developing the boundary of the model, the feasibility of utilizing the model, as a basic one, in more complex modeling affairs is presented. The model behavior re-production tests and the system dynamics' extreme conditions, illustrate the validity of the proposed model. Ultimately, in this paper, several scenarios for the productivity raise are illustrated and twenty five percent improvement has been shown compared to the conventional models.
    Keywords: System Dynamics Model, Radiopharmaceutical, Radionuclide Generator, Technetium-99m
  • M Ghasemi Torkabad_A. R Keshtkar_J Safdari Pages 44-56
    Performance of Three commercially available nanofilter membranes (PES-2 , NF-1 and NF-2) in terms of rejection, permeate flux, and membrane selectivity under a variety of operational conditions was evaluated for selective separation of uranium (VI) ions from iron (III). The membranes permeate fluxes were  decreased with an increase in the pH range of 3-6, while the rejection of ions was increased. Uranium rejection with these membranes was lower than iron rejection and the PES-2 and NF-1 membranes had the maximum membrane selectivity of iron over uranium at pH 4. The maximum membrane selectivity of NF-2, however, was 2.97 at pH 3. The PES-2 membrane had the maximum iron rejection of 72.25% at the pressure 10 bar. For NF-1 the rejection of iron and uranium was found to be relatively constant (about 97% and 84%, respectively) against increasing the pressure. As the pressure increased from 5 to 20 bar, iron rejection by NF-2 was remained constant (about 97%) but uranium rejection by this membrane was decreased from 84.06% to 70.46%. It was found that the effect of increasing the iron concentration from 0.12 to 1mM on the behavior of these membranes is  different. The maximum membrane selectivity of uranium over iron by the NF-1 and NF-2 membranes was 43.71 and 13.59, respectively, which showed that NF-1 has a very desirable performance. It seams that the relatively new process of nanofiltration has a good potential for selective separation of uranium from iron.
    Keywords: Nanofilter Membranes, Separation, Uranium, Iron
  • H. R Arabi, S A. Milani, H Abolghasemi Pages 57-67

    Extraction and transport of thorium (IV) from nitrate solutions was investigated using  polymer inclusion membrane (PIM), based on di(-2-ethylhexyl) phosphoric acid (D2EHPA) and poly(vinyl chloride) (PVC). This study investigates the influence of the main system parameters (i.e., pH of donor phase, type and concentration of acid  in acceptor  phases, percentage of D2EHPA in the membrane, initial Th(IV) concentration) on the extraction and transport process by means of  batch method. The transport factor of Th(IV) as high as 94.81% were recorded using a membrane composed of 45% D2EHPA, and 55% PVC (w/w) from a solution containing 112 mg L-1 Th(IV) in 0.0158 mol L-1 HNO3 (pH 1.8) into a solution containing 3 mol L-1 H2SO4.

    Keywords: Extraction, Transport of Th(IV), Polymer Inclusion Membrane (PIM), D2EHPA, PVC
  • FARID BOLOURCHIFARD, BEHZAD MEHRABI, Ayyub Memar, FARAJOLLAH FAYAZI Pages 68-78
     In this research, the layers of the sedimentary environment of the Pabdeh formation, which have different variation amounts of phosphate minerals (Apatite), were studied. The XRF and XRD analyses were performed for determination of the minerals and the radioactive elements, REEs and compounds for 54 selected samples (with high amounts of P2O5). According to the importance of the geochemical elements relations and their interpretation, the statistical analysis methods cluster analysisand principal component analysis, (PCA) were used. According to the results of the component correlation matrix, after rotation through the direct oblimin method, and normalizing with Kaiser method, the amounts of components and the ratio between them are well illustrated and the XRF results were divided into two principal components.
    Keywords: Radioactive Elements, Sedimentary Phosphate, XRF, XRD
  • M Goudarzi_H Zamanian_A Javanshir_M.R Rezvanianzadeh_M. R Ghaderi Pages 79-102
    The studied area is located in the central Iran micro-continent, in the southern part of Lut block, 45 kilometers east of Bam Township. The main units of the area are mostly intercalation of pyroclastic rocks and lava layers in the age of Eocane, with the general trend of southwest- northeast and include high potassium calc- alkaline magma that their formation are related to the tectonic environments of magmatic arc and subduction zone. Argillic, silica, hematite, zeolite and chlorite alteration are observed in the area in relationship with uranium mineralization. The geochemical complexes related to uranium presence were identified in the study area. They are: complexes in relation with acidic and moderate rocks, including U-W-As-Mo-S-Cu-Ag, and complexes related to the basic igneous rocks, including U-Ni-V-Ag-Co-W-Mo-Cr-Cu-S. The main observed structures and textures in this area involve stock work, vein veinlet, corrosion, radial, release and peripheral membrane. The main mineralization in the area includes uranium secondary minerals contains Boltwoodite, Phosphuranylite and carnotite, manganese oxides, iron oxides and hydroxides, a few sulfide, zeolite mineral group and other minerals groups which mostly are formed under the influence of hydrothermal and late supergene processes. Based on a comparison pattern of mineralization in the area and its adjustment with the geological, alteration and geochemical conditions in uranium deposits, the most possible choice for mineralization type in the area has been introduced as volcanogenic uranium mineralization.
    Keywords: Uranium Mineralization, Volcanogene, Alteration, Bam
  • S. A Ghasemi_A. H Farahbod Pages 103-112
    The stopping power, penetration and scattering of high energy electrons with different energy distribution functions into dense fuel and hot-spot (fuel core) have been considered for a fast-shock ignition scenario. The analytical calculations indicate that fast electrons with two-temperature energy distribution function penetrate more into the dense fuel, in comparison with the monoenergetic and exponential function, where it is consistent with the MCNPX simulation results. Furthermore, the scattering of energetic electron beams toward the outer surface of the fuel for five various fuel density and two fast ignitor wavelengths of 0.53 and 0.35 micron have been investigated. The results show that for the fuel mass smaller than  2 mg, the scattering of electrons reduce for the electrons with smaller energies and fast ignitor of smaller  wavelengths. Meanwhile, for the electrons with energy of the order ~3.5 MeV, two-temperature and monoenergetic energy distribution function deliver the highest and lowest energy to the main fuel and the central hot-spot, respectively.
    Keywords: Scattering, Transport, Dense Fuel, Shock Ignition, Fast Ignition
  • D Masti, A Khosroabadi, A Rahmani Haghighi Pages 113-118
    One of the most important safety systems is spray system which is located in steel containment and has been designed to limit radioactive materials release, specially iodine, and to reduce the pressure and temperature in steel containment during events. The functions of mentioned system have been evaluated by the NPP designer by using probabilistic methods and the Risk Spectrum code. Some of the equipment, however, have not been simulated in the implemented modeling. In this article, by using the probabilistic analysis and the SAPHIRE code, the importance of the spray system’s elements in steel containment has been analyzed and the probability of system failures in various conditions has been calculated.
    Keywords: Water Spray System, Safety Steel Containment, Probabilistic Safety Analysis (PSA), Fault Tree