فهرست مطالب

سلامت کار ایران - سال پانزدهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1397)

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال پانزدهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اصغر فرشاد، رکسانا میرکاظمی*، فرشته طاهری، شیدرخ قائمی مود، بیتا هدایتی، یوسف فقیه نیا ترشیزی صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    علم سنجی بروندادهای علمی را ارزیابی می کند. مجله سلامت کار ایران به انتشارتولیدات علمی در حوزه ارتقاء سلامت شغلی می پردازد. این مطالعه با توجه به اهمیت سلامت شاغلین ، به علم سنجی مجله سلامت کار ایران به عنوان یکی از منابع مهم ارائه تولیدات علمی در این زمینه می پردازد.
    روش بررسی
    مطالعه با روش تحلیل استنادی ، محتوایی و نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد. کلیه مقالات منتشر شده در این مجله ، بین سالهای 1392-1395 بررسی شد. تحلیل محتوایی با مقایسه محتوای مقالات با الویت های پژوهشی در حوزه سلامت در ایران انجام گردید. شاخص های تعداد نویسندگان، وابستگی سازمانی نویسندگان، نوع مقالات ، نویسنده و مراکزی که بیشترین تعداد مقالات را داشته اند، بررسی گردید. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS ورژن 19 انجام گرفت.
    یافته ها
    متوسط زمان دریافت تا پذیرش مقاله در طی این سال ها، از 304 روز به 56 روز رسید. بیشترین مقالات چاپ شده، پژوهشی بوده و فراوان ترین موضوعات، ارگونومی و پس از آن ایمنی بود. بیشترین مقالات توسط مردان و گروه نویسندگان ارائه شده است. ضریب تاثیر این مجله در سایت Scopus از سال 2012 تا 2016 از 03/0 به 18/0 افزایش یافته است.
    نتیجه گیری
    کارایی مجله سلامت کار ایران، در بررسی مقالات دریافتی طی این سال ها افزایش یافته است. الویت موضوعات چاپ شده در مجله با الویت های پژوهشی در بهداشت کار در ایران تطابق دارد. این مجله در این سال ها در بین سازمان های مختلف کشور، شناخته تر شده است.
    کلیدواژگان: علم سنجی، مجله سلامت کار ایران، انتشارات علمی
  • سید مهدی موسوی، علیرضا کوهپایی، روح الله حاجی زاده، سعید یزدانی راد، روح الدین مرادی* صفحات 8-15
    زمینه و هدف
    امروزه آلودگی شیمیایی در صنایع, خطر غیر قابل قبولی برای سلامت انسان ها به وجود آورده است. به منظور ارزیابی خطر مواجهه انسانها، لازم است که خطرات مواد از لحاظ مقدار مصرف، دوز ، خواص سمی و ارزیابی احتمالی اثرات بالقوه بر سلامتی انسانها مورد توجه قرار گیرد. بنابراین هدف از انجام این مطالعه ارزیابی ریسک نیمه کمی مواجهه شغلی کارگران محوطه واحد پساب صنعتی در یک پالایشگاه نفت به عنوان مدلی به منظور پیش بینی مواجهه با آلاینده های شیمیایی می باشد.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع توصیفی _ تحلیلی در واحد پساب صنعتی پالایش نفت آبادان در سال 1395 انجام گرفت. پس از تعیین گروه های شغلی همسان(SEG) و جمع آوری اطلاعات، 14 ماده با روش نمونه برداری فردی میان مدت و قرائت مستقیم با دستگاهION- First check اندازه گیری شد. با توجه به نتایج نمونه برداری و آنالیز نمونه ها، با استفاده از نرم افزار IHS میزان مواجهه کارگران با آلاینده های شیمیایی تعیین شد ، ابتدا درجه مواجهه(ER) سپس ضریب مخاطره (HR) جهت تعیین سطح ریسک مواجهه بدست آمد.
    یافته ها
    در این مطالعه مشخص شد که کارگران محوطه واحد پساب صنعتی، روزی 4 بار و هر بار به نیم ساعت و در مجموع 14ساعت در هفته کار چربی گیری از حوضچه ها را انجام میدهند. بیشترین میزان مواجهه هفتگی به ترتیب مربوط به اتیلن اکساید (ppm7/16)، نیتروبنزن (ppm16) و دی اکسیدنیتروژن (ppm15) بود. در این بین کمترین میزان مواجهه هفتگی به ترتیب مونواکسید کربن با (ppm8/2) و دی سولفیدکربن(ppm5/1) به دست آمد. نتایج نشان داد که به ترتیب آلاینده های بنزن5/12، اتیلن اکساید 10، آکرولئن10، نیتروبنزن5/7، سولفید هیدروژن 5/7، پراکسیدهیدروژن 5/7 و آنیلین 6 دارای بالاترین رتبه ریسک می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که کارگران پساب صنعتی پالایش نفت آبادان دارای سطح ریسک مواجهه خیلی بالایی با آلاینده های شیمیایی می باشند. لذا استفاده از اولویت بندی اقدامات کنترلی در قالب رتبه بندی ریسک نیمه کمی بهداشتی از جمله، روش های نوین تصفیه پساب از مهمترین راهکارهای جلوگیری از تماس کارگران با آلاینده ای شیمیایی می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک نیمه کمی، گروه های شغلی همسان(SEG)، پساب صنعتی پالایشگاه
  • مصطفی میرزایی علی آبادی*، ایرج محمدفام، احمدرضا احمدی گهر صفحات 16-24
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین و پرهزینه ترین خطرات صنعت حفاری در زمینه نفت و گاز، خطر فوران چاه های نفت و گاز است. فوران چاه می تواند به پیامدهای جبران ناپذیری، از قبیل انفجار، تلفات شدید انسانی و فجایع زیست محیطی منجر گردد. آنالیز ریسک یکی از مهم ترین ابزارهای ارزیابی خطرات، طراحی اقدامات کاهشی خطر و افزایش سطح ایمنی در این صنایع است. در همین راستا مطالعه حاضر با هدف شناسایی علل ریشه ای و ارزیابی ریسک فوران چاه های نفت و گاز در صنعت حفاری، با استفاده از تکنیک آنالیز پاپیونی (BTA) Bow tie Analysis انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه علل ریشه ای فوران چاه در بخش ساحلی چاه های اکتشافی صنعت حفاری، با به کارگیری تکنیک FTA شناسایی شد. همچنین با استفاده از روش ETA، پیامدهای مرتبط با شکست هر یک از موانع کنترل فوران پیش بینی و احتمال هر پیامد محاسبه گردید. درنهایت با استفاده از دیاگرام BTA مسیر حادثه و موانع کنترلی آن از علل تا پیامدها ترسیم و بررسی گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج بدست آمده، درمجموع 28 علت یا نقص (رویداد پایه) در بروز رویداد اصلی یا همان سیلان (Kick) دخالت دارند، همچنین 8 لایه کنترلی در پیشگیری از وقوع فوران شناسایی گردید. رویداد های پایه همراه با احتمالات رخداد و میزان اهمیت هریک در سمت چپ و پیامدها ی بعد از رویداد اصلی همراه با احتمالات رخداد هریک در سمت راست دیاگرام BTA مشخص گردید. احتمال وقوع رویداد اصلی (سیلان) و پیامد نهایی(فوران) به ترتیب × 23/1 و × 94/2 محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج تحلیل دیاگرام BTA در این مطالعه، ورود به لایه پرفشار در سازند حفاری وخطای انسانی از قبیل پر نکردن مناسب چاه با سیال حفاری در زمان لوله بالا کردن(Trip up) به عنوان مهم ترین علل ریشه ای در ایجاد سیلان شناخته شد. همچنین از بین لایه های کنترلی فوران لایه اول (تشخیص به موقع سیلان) و عملکرد صحیح سیستم فوران گیر سرچاهی (BOP) Blowout Preventer ، مهمترین نقش را در پیشگیری از وقوع فوران ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: فوران، سیلان، ارزیابی ریسک، تحلیل پاپیونی (BTA)
  • سمیرا انصاری، محمد امین همتگر، مرتضی رضاپور، سکینه ورمزیار* صفحات 25-33
    زمینه و هدف
    طراحی صندلی بر پایه ارگونومی ضمن افزایش بهره وری و ارتقاء کیفیت آموزش، منجر به احساس رضایت و راحتی فرد می شود. با توجه به اینکه شناسایی مشکلات صندلی ها و اصلاح آن ها، می تواند از بروز ناراحتی در کاربران جلوگیری نماید، هدف این مطالعه سنجش میزان رضایت مندی دانشجویان از صندلی های آموزشی و تاثیر آن ها بر شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه ی توصیفی-مقطعی در سال 1395 در بین 180 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قزوین صورت گرفت. جهت بررسی میزان رضایت مندی از 6 نوع صندلی دانشجویی از پرسش نامه ی محقق ساخته و جهت تعیین میزان شیوع ناراحتی های اسکلتی-عضلانی نیز از پرسش نامه نوردیک استفاده گردید. داده های جمع آوری شده در نرم افزار SPSS20 و با استفاده از آزمون های کای دو و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیش ترین میزان رضایت مندی به صندلی چرم قهوه ای و چرم قرمز اختصاص یافت و هم چنین بالاترین شیوع ناراحتی در ناحیه کمر مشاهده شد. رابطه ی معنی داری بین رضایت کلی از صندلی ها با میزان شیوع ناراحتی در کمر (004/0=p) و باسن (043/0=p) وجود داشت و رابطه ی بین نوع صندلی و میزان رضایت کلی از آن ها معنی دار بود. رابطه ی معنی داری بین نوع صندلی با شیوع ناراحتی در هیچ یک از نواحی بدن مشاهده نشد (05/0<P).
    نتیجه گیری
    رعایت مواردی از جمله قابلیت تنظیم بخش های مختلف، جنس، قابلیت فنری و حمایت گودی کمر در پشتی، ظاهر مناسب و استحکام بالای صندلی از جمله عوامل موثر بر رضایت از آن می باشد. با آموزش اصول ارگونومی، نحوه ی نشستن صحیح به دانشجویان و اصلاح پوسچرهای آن ها تا حدود زیادی می توان از بروز ناراحتی های اسکلتی-عضلانی جلوگیری کرده و به طبع آن میزان رضایت را بالا برد.
    کلیدواژگان: ارگونومی، رضایت، اسکلتی-عضلانی، اختلالات
  • احسان حقیقت*، یحیی زارع مهرجردی صفحات 34-47
    زمینه و اهداف
    صنعت ساخت وساز دارای میزان بالایی از آسیب های کشنده یا غیر مرگ آور است و در سراسر جهان تا به امروز همچنان یکی از خطرناک ترین مشاغل به شمار می رود. ازآنجاکه ایمنی پروژه و اندازه گیری خطر در صنعت ساخت وساز موضوعی مهم است، هدف این مطالعه اندازه گیری تاثیرات خطرات ایمنی بر اهداف زمان و هزینه پروژه با استفاده از روش ترکیبی سیستم خبره و یک روش شبیه سازی کارآمد با توجه ماهیت ایمنی خطرات می باشد.
    روش بررسی
    پس از شناسایی ریسک های ایمنی، تعیین میزان عدم قطعیت وقوع و ارزیابی تاثیرات خطرات با استفاده از سیستم خبره فازی، میزان تاثیرپذیری اهداف زمان و هزینه پروژه با استفاده از روش نمونه برداری لاتین هایپرکیوب شبیه سازی می شود.
    یافته ها
    ارزیابی نظام مند ریسک های ایمنی به طور سیستماتیک و بدون دخالت انسانی با سیستم خبره فازی منجر به پاسخ و عکس العمل مناسب نسبت به خطرات شناسایی شده می گردد. همچنین، شبیه سازی اثرات ریسک های ایمنی بر برنامه های زمان و هزینه پروژه در سه مرحله (قبل از شناسایی خطرات، پس از شناسایی خطرات و درنهایت، پس از انجام اقدامات اصلاحی) نه تنها به مدیران پروژه این امکان را می دهد که با مقایسه هم زمان پیش بینی اهداف کمی پروژه و تحلیل اثرات ریسک ها، پروژه را بهتر نظارت کنند، بلکه امکان شبیه سازی خطراتی که اثرات زیاد اما احتمال وقوع کمی دارندکه در روش مونت کارلو کلاسیک ارزیابی دقیق این نوع خطرات میسر نیست را ممکن می کنند.
    نتیجه گیری
    تجزیه وتحلیل سیستماتیک تاثیرات مخاطرات ایمنی بر اهداف یک پروژه (زمان و هزینه) در صنعت ساخت وساز با استفاده از سیستم تلفیقی پیشنهادشده خبره فازی - شبیه سازی لاتین هایپر کیوب می تواند منجر به مدیریت ریسک اثربخش، برنامه ریزی، زمان بندی و بودجه ریزی بهتر شود. To approve a single suggestion, mouse over it and click "✔" Click the bubble to approve all of its suggestions.
    کلیدواژگان: ریسک های ایمنی، تجزیه وتحلیل ریسک، اهداف پروژه، سیستم خبره فازی (FES)، نمونه برداری لاتین هایپرکیوب (LHS)
  • جواد وطنی*، رقیه فرهادی حسن کیاده، یوسف فقیه نیا ترشیزی صفحات 48-59
    زمینه و هدف
    امروزه با توسعه صنایع و پیشرفت روز افزون تکنولوژی، با عوارضی نظیر آلودگی هوا، حوادث ناشی از کار و بیماری های شغلی مواجه هستیم که نیاز به پیاده سازی سیستم مدیریت HSE-MS در پروژه های مختلف را تبدیل به امری ضروری کرده است. این در حالی است که پیاده سازی این سیستم نیازمند صرف هزینه و زمان است که بعضی از مدیران به دلیل تمایل به کاهش هزینه ها، از پیاده سازی این سیستم صرفنظر کرده و یا آن را به طور کامل به کار نمی بندند.
    روش بررسی
    بدین منظور در این مقاله مقادیر جریان فرآیند مالی سرمایه گذاری در سیستم HSE-MS به صورت اعداد فازی، با استفاده از روش نرخ بازگشت سرمایه داخلی(IRR)، اقتصادی بودن این سرمایه گذاری را تحت محیط فازی ارزیابی شد. همچنین در این مقاله به تشریح نحوه محاسبه هزینه های حوادث، نحوه محاسبه میزان سرمایه گذاری در سیستم HSE-MS، معرفی روش IRR، معرفی تئوری مجموعه های فازی، نحوه محاسبه IRR فازی و سرانجام به تشریح روش پیشنهادی مقاله پرداختیم. محاسبات با استفاده از نرم افزار @RISK مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
    یافته ها
    همان طور که مشاهده می شود فرآیند مالی حاصل از پیاده سازی سیستم مدیریتHSE-MS هم مطابق روش FIRR و هم با استفاده از نرم افزار @RISK اقتصادی بوده و بر ضرورت پیاده سازی سیستم مدیریت ایمنی از نقطه نظر اقتصادی دلالت می کند. به عبارت دیگر متوسط نرخ بازگشت سرمایه داخلی فرآیند مالی حاصل از پیاده سازی سیستم مدیریتHSE-MS مطابق روش IRR تقریبا برابر با 22 درصد است که از متوسط نرخ بازار 5 درصد بسیار بزرگتر بوده و به شدت بر اقتصادی بودن این فرآیند مالی تاکید دارد.
    نتیجه گیری
    مطابق یافته های مطالعه اخیر میزان نرخ بازگشت سرمایه داخلی بین 14 تا 18 درصد بوده و از میزان نرخ بازار (7 درصد) بیشتر است پس نشان می دهد که سرمایه گذاری در بخش یاد شده بسیار سودآور بوده و منجر به بازگشت سرمایه طی دوره های بعدی خواهد شد. به عبارتی سرمایه گذاری در بخش ایمنی، بهداشت کار و محیط زیست علاوه بر کاهش مخاطرات محیط کار و در نتیجه کاهش حوادث شغلی و افزالیش رضایت شغلی منجر به سودآوری پروژه ها نیز می گردد.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت HSE-MS، ارزیابی اقتصادی، نرخ بازگشت سرمایه داخلی، تئوری فازی، نرم افزار @RISK
  • محدثه چوبدار، فائزه محمدی، علی صفری واریانی، خدیجه حسنی، احمد نیک پی* صفحات 60-71
    زمینه و هدف
    عفونت های مرتبط با مراقبت های درمانی، مهم ترین پیامد مواجهه با بیوآئروسل ها است که سلامت شاغلین و مراجعان بیمارستان ها را تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بیوآئروسل های قارچی و ذرات معلق هوا در دو بیمارستان آموزشی شهر قزوین در سال 1396 انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی، در 12 بخش داخلی دو بیمارستان و هوای آزاد آن ها به مدت شش ماه انجام شد. نمونه برداری از بیوآئروسل ها با استفاده از دستگاه نمونه بردار Quick Take 30 در هواگذر L/min 3/28 وبه مدت 10-5 دقیقه صورت گرفت. تعیین غلظت ذرات PM2.5 و PM10 توسط دستگاه Micro Dust Pro در فلوی L/min 8/3 و برحسب μg/m3 انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها توسط SPSS نسخه 20، آزمون های ناپارامتریک و همبستگی اسپیرمن انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که حداکثر و حداقل تراکم کل میکروبی مربوط به بخش اورژانس 1 و اتاق های عمل بود. بخش جراحی زنان 1 نیز بیش ترین تراکم قارچی را داشت (CFU/m3 7/92). آسپرژیلوس نایجر و کلادوسپوریوم فراوان ترین گونه ها بودند. همبستگی معنادارای بین تراکم قارچی و غلظت ذرات PM10، دما و رطوبت نسبی هوا مشاهده شد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه عمده منابع تولید آلودگی مربوط به بخش های داخلی بیمارستان ها بود. لذا کنترل رشد میکروارگانیسم های هوا از طریق بهبود سیستم تهویه، رعایت موازین بهداشتی و نظافتی و ارزیابی مستمر کیفیت هوای داخل پیشنهاد می گردد. به دلیل وجود رابطه بین تراکم ذرات PM10 و PM2.5 و غلظت بیوآئروسل ها، توصیه می گردد از تعیین غلظت این گروه ذرات به عنوان ابزاری جهت پیش بینی سریع و آسان آلودگی میکروبی هوا در مراکز بهداشتی-درمانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بیمارستان، کیفیت هوای داخل، ذرات معلق هوا، بیوآئروسل، عفونت بیمارستانی
  • سحر قلعه، منوچهر امیدواری*، پروین نصیری، منصور مومنی، سید محمدرضا میر لواسانی صفحات 72-85
    زمینه و هدف
    حمل و نقل مواد خطرناک بعنوان یکی از مهمترین مشکلات در کشور های در حال توسعه می باشد. حوادث مربوط به ناوگان حمل نقل مواد خطر ناک می تواند پیامدهای غیر قابل جبرانی را داشته باشد. این مطالعه با هدف ارائه الگوی ارزیابی عملکرد ایمنی نفتکش های جاده پیما با رویکرد ارزیابی ریسک انجام گرفت.
    روش کار
    این تحقیق از نوع توصیفی است. دراین تحقیق، حوادث نفت کش های جاده پیما با مخزن ثابت، در یک دوره 10 ساله (84-94) مورد مطالعه قرار گرفت. معیارها و زیر معیارهای ایمنی با توجه به ویژگی های فنی نفتکش ها، در دو دسته " عوامل القاگر خطای انسانی" و " عوامل غیر القاگر خطای انسانی" تقسیم بندی شدند. جهت تایید نهایی معیارها و زیر معیارها و وزن دهی آنها، از تیم خبرگان و فرآیند تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی در محیط فازی (FAHP) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مهمترین معیار موثر بر عملکرد ایمنی نفتکش های جاده پیما "عوامل القا گر خطای انسانی " می باشد. همچنین مهمترین زیرمعیارهای موثر عبارتند از "سیستم ترمز و رابط های آن" ،"سیستم تهویه مناسب" و " بازرسی های فنی". با توجه به الگوی ارائه شده مشخص گردید که نفتکش های Dangfeng، Hino، Mack، Howo6×4 از پایین ترین سطح ایمنی برخودار هستند.
    نتیجه گیری
    از علل پایین بودن سطح ایمنی ناوگان حمل و نقل مواد نفتی ایران، عدم انجام بموقع بازرسی ها ی فنی و عدم کارایی تجهیزات فنی نفتکش ها از جمله نقص سیستم تهویه و سیستم ترمز می باشد که مهمترین علت آن عدم پیوست ایران به توافق نامه ADR و عدم رعایت مفاد آن است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد ایمنی، نفتکش های جاده پیما، شرایط القاگر خطای انسانی، فرآیند تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی در محیط فازی
|
  • Ali Asghar Farshad, Roksana Mirkazemi*, Fereshteh Taheri, Shidrokh Ghaemi Mod, Bita Hedayati, Yoosef Faghihnia Torshizi Pages 1-9
    Background and Purpose
    Scientometrics assesses scientific outputs. Iran Occupational Health Journal is dedicated to providing scientific evidence for improving occupational health. Based on the importance of occupational health, this study aimed to do Scientometrics analysis of Iran Occupational Health Journal as one of the important sources of scientific production in this field.
    Methodology
    The study was conducted using citation and content analysis and census method as sampling method. All published articles between 1392 and 1395 were reviewed. Content analysis was performed by comparing the content of the articles with the research priorities in field of health in Iran. The indexes such as the number of authors, the author's organizational affiliation, the type of articles, the author and the centers that had the highest number of articles were reviewed. Data analysis was done by SPSS software version 19.
    Findings
    During these years, the average receipt time to accept articles ranged from 304 days to 56 days. Most published articles were research articles, and the most abundant subjects were ergonomics and then safety. Most articles are provided by men and group authors. The impact factor of this magazine in Scopus has increased from 0.03 to 0.18 from 2012 to 2016, t.
    Conclusion
    The efficiency of Iran Occupational Health Journal has increased in reviewing the received articles over the years. The priorities of published subjects in the journal are in agreement with the research priorities for occupational health in Iran. Over the years, the magazine has become known among different organizations in the country.
    Keywords: Scientometrics, Iran Occupational Health Journal, Scientific Publication
  • Seyed Mahdi Mousavi, Alireza Koohpaei, Roohalah Hajizadeh, Saeed Yazdanirad, Rohaldin Moradirad* Pages 8-15
    Background and aims
    The chemical pollution in industries has make an unacceptable risk for the human health. For the risk assessment of the human exposure, it is necessary to be considered the material dangers based on the consumption rate, dose, toxic properties, and evaluation of potential effects on the human health. Therefore, the aim of this study was to assess the semi-quantitative risk of the occupational exposure to chemical contaminants among workers of the industrial wastewater unit in an oil refinery as a model to predict the exposure. 
    Methods
    This descriptive-analytic study was performed in the industrial wastewater unit of Abadan oil refinery in 2016. After the similar exposure groups (SEGs) were determined and information were collected, fourteen materials were measured by the short-time personal sampling and real-time monitoring methods using the ION- First Check. The exposure rate of workers to chemical contaminants was determined using the Industrial Hygiene Statistics software (IHS) based on the results of the sampling and analysis. At the first, the Exposure Rate (ER) and then the Hazard Rate (HR) were calculated to determine the exposure risk level.
    Results
    Based on the results of this study, pools were cleaned four times per day and fourteen hours per week by workers. The results showed that weekly exposure of workers to ethylene oxide (16.7 ppm), nitrobenzene (16 ppm), and nitrogen dioxide (15 ppm) had the highest values, respectively. Lowest values of the exposure were related to the carbon monoxide (2.8 ppm) and carbon disulfide (1.5 ppm), respectively. Benzene (12.5), ethylene oxide (10), acrolein (10), nitro benzene (7.5), hydrogen sulfide (7.5), hydrogen peroxide (7.5) and aniline (6) had the highest risk level, respectively.
    Conclusion
    The results of the present study showed that workers of the industrial wastewater unit have a very high risk level of the exposure to chemical contaminants. Therefore, the prioritization of control measures such as new wastewater treatment methods using the semi-quantitative health risk assessment is one of the most important ways to prevent and decrease the exposure of workers to contaminants.
    Keywords: Semi-quantitative risk assessment, similar exposure groups (SEG), refinery, industrial wastewater unit
  • Mostafa Mirzaee Aliabadi*, Iraj Mohammadfam, Ahmadreza Ahmadi Gahar Pages 16-24
    Background and aims
    One of the major concerns in the oil and gas drilling industry are Blowouts. Blowout could have severe consequences, such as fire and explosions, releases of toxic gases and environmental disasters. The aim of this study is to identify the root causes of kick and blowout in drilling industry.
    Methods
    In this study, FTA investigates root causes of a kick while ETA explores the possible consequences (including blowout) arising from a kick. Bow Tie Analysis (BTA) combines FTA and ETA to explore the root causes and consequences (blowout) of a kick in onshore exploration
    Results
    28 basic event (root causes) have been identified for kick. Also to mitigate kick consequences, 8 safety barriers recognized. The probability of kick and blowout was calculated as 1/23× and 2/94×,respectively. The order of importance measure of each root causes was listed.
    Conclusions
    In this study, Getting into the high pressure zone and not filling well with drilling mud during the trip up, was identified as the most important root causes of kick. Furthermore, early diagnosis of kick and the proper functioning of Blow-Out Preventer (BOP) were recognized as the first safety barrier to prevent the blowout.
    Keywords: Blowout, kick, risk assessment, Bow Tie Analysis (BTA)
  • Samira Ansari, Mohammad Amin Hematgar, Morteza Rezapoor, Sakineh Varmazyar* Pages 25-33
    Background and aims
    Chair's design based on ergonomic in addition to increase productivity and quality education, leading to the satisfaction and comfort of the people. Given that identify chairs' problems and correct them, can prevent the occurrence of discomfort in users, the aim of this study was to measure student satisfaction from teaching chairs and their impact on the prevalence of musculoskeletal disorders.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was performed in 1395 among 180 students of Qazvin University of Medical Sciences. Researchers designed satisfaction questionnaire used to assess the satisfaction from the 6 chair questionnaire and Nordic questionnaire was used to determine the prevalence of musculoskeletal disorders. Collected data were analyzed by Chi square and Kruskal-wallis tests in SPSS20 software.
    Results
    The highest satisfaction was allocated to chair 4 and 6 as well as the highest prevalence of disorders was observed in back. A significant relationship was between overall satisfaction and the prevalence of discomfort in back (p=0.004) and hips (p=0.043) and there was a significant relationship between the chair type and the overall satisfaction of them. A significant relationship was observed between the chair type and prevalence of disorders in any areas of the body (P>0.05).
    Conclusion
    Adjustability, material, flexibility of backrest and back support, good appearance and strength of chair are from effective factors on satisfaction. With training ergonomics principles and correct sitting style to students and modify their postures can be prevented the occurrence of musculoskeletal disorders and consequently, increased levels of satisfaction
    Keywords: Ergonomics, Satisfaction, Musculoskeletal, disorders
  • Ehsan Haqiqat*, Yahia Zare Mehjerdi Pages 34-47
    Background and aims
    The construction industry has a high rate of fatal or nonfatal injuries and all around the world which remains one of the most dangerous occupations till now. Since project safety and measuring danger in the construction industry is a crucial subject, so this study aimed to measure the impacts of safety risks on the time and cost objectives of project using a hybrid method of expert system and efficient simulation based on the nature of safety risks.  
    Methods
    After recognizing safety risks and specifying the level of uncertainty of occurrence and risks impacts by using designed Fuzzy Expert System, safety risks integrated to the initial plan of scheduling and budgeting for simulating the safety risks impacts on time and cost objectives of the project by using Latin Hypercube Sampling.  
    Results
    Assessment of safety risks systematically without human interference with fuzzy expert system makes the appropriate response to the identified risks. Also, simulating the safety risks impacts on project time and cost plans in three phases (before identification of risks, after identification of risks and finally, after doing corrective actions) not only helps the project managers to monitor the safety projects better, but also allows us to simulate the risks with high impacts but with low probabilities which in the classic Monte Carlo simulation the evaluation of these kind of risks (low probability-high impact) is not accurate.
    Conclusion
    Systematic analysis of safety risks impacts on the objectives of a project (time and cost) by using the proposed hybrid Fuzzy Expert System- Latin Hypercube Simulation in the construction industry can lead to effective risk management and better planning, scheduling and budgeting.
    Keywords: Safety Risks, Risk Analysis, Project Objectives, Fuzzy Expert System (FES), Latin Hypercube Sampling (LHS)
  • Javad Vatani*, Roghaye Farhadi Hassankiadeh, Yoosef Faghihnia Torshiz Pages 48-59
    Background and aims
    Today, the growth of high technology industry faces us to some problems like air pollution, work-related accidents and occupational diseases which make it necessary to use a HSE-MS management system in different projects. However, the implementation of this system need to spend some money and time, so because of the reduced of cost trend in some managers, they regardless of do that or do it imperfect.
    Methods
    In this paper, the value of the flow of the investment process in the HSE-MS system in the form of fuzzy numbers, using the method of return on capital investment (IRR) method, evaluated the economics of this investment under fuzzy environments. Also, this paper describes how to calculate the cost of accidents, how to calculate the amount of investment in the HSE-MS system, introducing the IRR method, introducing the theory of fuzzy sets, how to calculate fuzzy IRR, and finally, we describe the proposed method. The calculations are analyzed using the @RISK software.
    Results
    As you can see, the financial process resulting from the implementation of the HSE-MS management system is both economic and financially based on the FIRR method and the use of the @RISK software and implies the need for the implementation of a safety management system from an economic point of view. In other words, the average return on capital employed in the financial process resulting from the implementation of the HSE-MS management system, according to the IRR method, is almost 22%, much higher than the average market rate of 5%, and strongly emphasizes the economic nature of this financial process.
    Conclusion
    According to the findings of the recent study, Internal Rate of Return is between 14% and 18%, and is more than the market rate (7%). So it’s indicating that the investment in the aforementioned sector is very profitable and leads to returning capital over the next few years will be. In the other hand, investment in the safety, health and environmental sectors in addition to decreasing the risks of decreasing the job and thus reducing occupational accidents and job satisfaction leads to the profitability of projects.
    Keywords: HSE-MS Management System, Economic Evaluation, Internal Rate of Return, Fuzzy Theory, software @RISK
  • Mohadeseh Choubdar, Faezeh Mohammadi, Ali Safari Varyani, Khadije Hasani, Ahmad Nikpey* Pages 60-71
    Background and
    purpose
    Hospital-acquired infections, are the most important consequence in exposure to bioaerosols in which affect health of staffs and clients. The present study aimed to investigate the relationship between fungal bioaerosols and particulate matter in two educational hospitals in Qazvin city in 2017.
    Methods
    This descriptive-analytical study, was performed in 12 of two hospitals indoor wards and outdoor air, during six months. Bioaerosols sampling was done by Quick Take-30 at an airflow rate of 28.3 L/min, for 5-10 min. determination of PM10 and PM2.5 concentrations conducted by a Micro-Dust Pro at flowrate of 3.8 L/min as µg/m3. The data were analyzed using SPSS version 20, non-parametric tests and Spearman's correlation.
    Results
    Results indicated that the highest and lowest of total of microbial density was for EMS1 and operating rooms. Peak of fungal bioaerosols was observed in women’s surgery1 (92.7 CFU/m3). Species of Aspergillus niger was the most frequency fungi. Significant correlation was observed between fungal concentration and PM10, temperature and humidity ratio (p<0.05).
    Conclusion
    In this study the main sources of pollution were related to hospital wards. Thus suggests controlling of microorganisms of air by improving of ventilation system, observance of sanitary and cleanliness regulations and continual assessment of indoor air quality. Because of association between PM2.5 and PM10 and bioaerosols density, measurement of the particulate matter concentration can be used as an easy and quick tool for predicting of the air microbial contamination in healthcare centers.
    Keywords: Hospital, Indoor air quality, Particulate matter, Bioaerosol, Hospital infection
  • Sahar Ghaleh, Manouchehr Omidvari*, Parvin Nassiri, Mansour Momeni, Seyad Mohammad Reza Mir Lavasani Pages 72-85
    Background and aim
    hazardous materials transport is one of the most important problems in developing countries. The accidents involving the fleet of hazardous materials transport can have irreparable consequences. The study was aimed to present safety performance assessment pattern of road trucks with risk assessment approach.
    Methods
    This is a descriptive study. In this study, the Accidents of road trucks with fix tank were studied during a 10-year period (1384-1394).The safety criteria and sub-criteria with respect to technical characteristics of road trucks divided in two categories: “Inductive factors of human error” and “Non-inductive factors of human error” In order to determine the final criteria and sub criteria and weighting them, the team of experts and FAHP method was used.
    Result
    The results showed that the most important effective criterion on safety performance of road truck is “Inductive factors of human error”. Also, the most important effective sub-criteria are “Brake system and their connections”, “Ventilation system” and “Technical inspections”. With respect to the pattern “Hino, Mack, Howo 6×4(10 wheels), Dangfeng” trucks have received the lowest safety level.
    Conclusion
    The causes of low safety level in fleet of hazardous materials transport in Iran, are the lack of timely inspections and inefficiencies in the technical equipment of the trucks such as “malfunction of ventilation and Brake system and their connections” which it’s most important reason is non-commitment of Iran to ADR agreement.
    Keywords: safety performance assessment, road truck, inductive condition of human error, analytic hierarchy process in fuzzy environment