فهرست مطالب

مهارت آموزی - پیاپی 20 (تابستان 1396)

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 20 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضوان امیدی ارجنکی، حجت الله مرادی پردنجانی*، امیر سبزواری صفحات 7-22

    هدف تحقیق حاضر طراحی الگویی برای نهادینه کردن آینده پژوهی در آموزش های فنی و حرفه ای است. تحقیق حاضر ازلحاظ هدف از نوع کاربردی بوده که به روش توصیفی- پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق را کلیه صاحبان صنایع متوسط و بزرگ، اساتید و مربیان رشته های فنی و حرفه ای دانشگاه های آزاد و دولتی و کارشناسان و مسیولان اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان چهارمحال و بختیاری که تعداد آن ها 122 نفر بوده تشکیل می دهد که از بین آن ها 70 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری بکار گرفته شده در این پژوهش پرسشنامه ای است که روایی و پایایی آن مورد تایید متخصصان قرارگرفته و برای تحلیل اطلاعات نیز از آزمون آماری T استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داده است که مولفه های کاربست نگرش آینده پژوهانه، کشف روند جریانات گذشته تاکنون، ارایه تصویری از وضعیت آینده فن آوری های آموزشی، بهبود فرایندهای آموزشی، دیدگاه آموزش و یادگیری مجازی، نگرش سیستم دانش آینده، اصل توجه به آموزش های به هنگام و متغیر و اصل مشارکت، مرحله تشکیل دفتر مطالعات آینده پژوهی در آموزش های فنی و حرفه ای در سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور، نظام ارزیابی و بازخورد الگوی پیشنهادی و دریافت بازخورد از متولیان و سیاست گذاران آموزش های فنی و حرفه ای، اساتید و مدرسان و مربیان کارآفرینی سطح کشور و اعمال اصلاحات پیشنهادی تناسب بیشتری نسبت به مولفه های دیگر دارند و در کل الگوی پیشنهادی ازنظر صاحبان صنایع متوسط و بزرگ، اساتید و مربیان رشته های فنی و حرفه ای دانشگاه های آزاد و دولتی و کارشناسان و مسیولان اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان چهارمحال و بختیاری مناسب تشخیص داده شده است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، الگو، آموزش های فنی و حرفه ای
  • حمزه نوذری* صفحات 23-32

    یکی از مهم ترین الزامات هر جامعه ای برای دست یابی به توسعه و پیشرفت، ارتباط میان دو نهاد دانشگاه و صنعت است. رابطه دوسویه، کارآمد و موثر بین این دو نهاد مهم به بهبود شرایط کل جامعه یاری می رساند. در این میان طراحی و راه اندازی مراکزی واسط بین این دو نهاد مهم جامعه ضروری به نظر می رسد. مرکز اطلاعات، مشاوره و کاریابی دانشجویی نقش مهمی در برقراری ارتباط موثر بین دو نهاد دانشگاه و صنعت ایفا می کند. این مقاله با بهره گیری از نظریه جستجو و روش اسنادی به چگونگی و شرح خدمات این مرکز می پردازد.  تبادل اطلاعات میان دانشگاه و صنعت، مشاوره و کاریابی ، دریافت نیازهای صنعت در حوزه نیروی انسانی، کمک به برگزاری دوره های کارآموزی بخشی از وظایف این مرکز است.

    کلیدواژگان: دانشگاه، صنعت، نیروی کار، مهارت آموزی
  • بهمن خسروی پور*، سهیلا پور جاوید صفحات 33-44

    هدف پژوهش توصیفی – همبستگی حاضر واکاوی تاثیر آموزش های فنی و حرفه ای بر اشتغال روستاییان شهرستان اسلام آباد غرب می باشد. جامعه آماری موردمطالعه را تمامی روستاییان شرکت کننده در دوره های آموزشی فنی و حرفه ای کشاورزی در شهرستان اسلام آباد غرب در طی سال های 1394-1390 (630=N)، تشکیل دادند. حجم نمونه با استفاده از جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان (1970)، 242 نفر تعیین و از روش نمونه گیری تصادفی ساده، استفاده شد. ابزار مورداستفاده در این پژوهش پرسشنامه بود. یافته ها حاکی از آن است که به طورکلی آموزش های فنی و حرفه ای به میزان متوسطی بر اشتغال روستاییان شهرستان اسلام آباد غرب تاثیر داشته است (میانگین 6/3 از 5 و انحراف معیار=4/1). نتایج همچنین نشان داد که بین وضعیت اشتغال شرکت کنندگان در دوره های آموزشی فنی و حرفه ای با غیر شرکت کنندگان ازنظر اشتغال تفاوت معناداری وجود دارد و شرکت کنندگان در دوره های آموزشی فنی و حرفه ای بیش تر از سایر افراد که در دوره های آموزشی فوق شرکت نکرده اند، موفق به کسب شغل     می شوند. نتایج رگرسیون چند متغیر به روش گام به گام نشان داد که 60 درصد تغییرات متغیر وابسته (اشتغال مهارت آموزان روستایی شرکت کننده در دوره های آموزشی فنی و حرفه ای) توسط چهار متغیر سابقه کار، درآمد، میزان تحصیلات و میزان برخورداری مهارت آموزان از خصیصه های کارآفرینانه (مانند اعتمادبه نفس و...) تبیین می شود.

    کلیدواژگان: اشتغال، آموزش های فنی و حرفه ای، روستائیان، توانمندسازی _
  • زهره دهدشتی شاهرخ*، بهرام جبارزاده، زهرا ساسانیان اصل صفحات 45-66

    عدم موفقیت اجرای بسیاری از تیوری ها و فرایند های مدیریتی همواره یکی از دغدغه های مدیران و پژوهشگران بوده و این امر کاربرد بسیاری از فرایند ها را با مشکل مواجه کرده است. پژوهش عملی به عنوان روشی کاربردی منجر به تسهیل تغییر و ارتقاء این فرایندها در سازمان ها شده است. در این مقاله، روش پژوهش عملی و علت موفقیت آمیز بودن آن در بهبود تغییر و کیفیت اقدامات مدیریتی توضیح داده می شود. مقاله فوق از نوع مروری بوده و در تدوین آن از جستجوی کتابخانه ای و اینترنتی در کتب و مقالات مربوطه منتشرشده 2015 - 1991 استفاده شده است. بررسی مطالعات انجام گرفته با روش پژوهش عملی نشان می دهند که این روش سبب بهبود اجرای فرایندها، کار گروهی، ارتباطات درون سازمانی و ارتباطات بین دانشگاه و صنعت و عملکرد می شود. همچنین این شیوه دیدگاهی مناسب تر نسبت به نیازهای آموزشی کارکنان برای مدیران فراهم می کند و می تواند به عنوان روش مفیدی به منظور بکار گرفتن نظریه ها در سازمان مطرح شود.

    کلیدواژگان: روش شناسی، پژوهش عملی، تغییر، آموزش عملی، فرایند های مدیریتی
  • جواد یوسفی* صفحات 67-78

    فرهنگ سازمانی بستر لازم برای جهت‏دهی به فعالیت ها و رفتارهای کارکنان را فراهم می‏سازد و نقش اساسی در شکل‏گیری تغییرات سازمانی دارد. کارآفرینی به عنوان رویکردی تحول ساز در سازمان‏ها مطرح است که می‏تواند کارآمدی را ارتقا ببخشد. عوامل متعددی بر کارآفرینی سازمانی تاثیرگذارند که بخش عمده‏ای از آن‏ها مربوط به متغیرهای فرهنگ سازمانی می‏باشد. متغیرهای فرهنگ سازمانی نیز خود بسیار متنوع و گسترده هستند و بررسی همه آن ها در یک تحقیق مطلوب نمی‏باشد. تحقیق پیشرو تاثیر سه متغیر فرهنگ سازمانی شامل نوآوری، کنترل و مخاطره پذیری بر کارآفرینی را بررسی می‏کند. از جهت روش‏شناسی، این پژوهش پیمایشی است و داده‏های موردنیاز از طریق پرسشنامه و منابع اسنادی گردآوری شده و به کمک آزمون همبستگی و رگرسیون مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. بر اساس یافته‏ها مشخص شد بین متغیرهای نوآوری، کنترل فردی و مخاطره پذیری رابطه همبستگی وجود دارد و این رابطه معنی‏دار است. همچنین با توجه به نتایج آزمون رگرسیون، هرکدام از متغیرهای سه گانه فوق بر کارآفرینی سازمانی تاثیرگذار هستند و ازنظر میزان تاثیرگذاری به ترتیب متغیرهای نوآوری، مخاطره پذیری و کنترل فردی بیشترین تاثیر را داشته‏اند. بنابراین پیشنهاد می شود سازمان موردنظر برای توسعه کارآفرینی بیش ازپیش زمینه لازم برای فعالیت های نوآورانه و خلاقانه کارکنان و همچنین پذیرش خطر از سوی آن ها را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، نوآوری، مخاطره پذیری، کنترل، فرهنگ
  • محمدرضا اسدی نودولقی*، محمدرضا عباسی فرد صفحات 79-90

    فراگیر شدن استفاده از دستگاه های موبایل هوشمند از یک سو و نیز بالا رفتن قابلیت های رایانشی و تکنیکی شامل سنسورهای حرکتی، سیستم موقعیت یابی جهانی و دوربین های قدرتمند از سوی دیگر، موجب شده تا سرویس های مکان محور محبوبیت ویژه ای کسب نمایند. یکی از کاربردی ترین این سرویس ها، سرویس های آموزشی مکان محور بوده که به موضوع داغی در حوزه ی آموزش های سیار در سال های اخیر بدل شده است. ازآنجاکه آموزش سیار می تواند در هر زمان و هر مکانی صورت پذیرد، مزایای بسیاری در گنجاندن اشیاء جهان واقعی درون محتواهای آموزشی وجود دارد. بدیهی است که تکنولوژی واقعیت افزوده دراین باره بسیار سودمند و کاربردی می باشد. از سوی دیگر مسئله تعیین موقعیت مطرح است که به طور صحیح و دقیق انجام گیرد تا اطلاعات مکانی و آموزشی با خطاء و اشتباه همراه نگردد. هدف از این پژوهش، ارایه ی الگوریتمی برای موقعیت یابی در آموزش های سیار مکان محور در فضای بیرونی می باشد که مبتنی بر واقعیت افزوده صورت می گیرد. لذا در این رابطه به روش کتابخانه ای به بررسی برخی از سیستم های موقعیت یابی موجود و چالش ها و مزایای آن ها پرداخته و با نگاهی به روش های موجود الگوریتمی ارایه می گردد که به کمک آن بتوان موقعیت کاربر را در فضای بیرونی به هنگام آموزش سیار، شناسایی کرد.

    کلیدواژگان: الگوریتم مکان محور، موقعیت یابی، آموزش سیار، واقعیت افزوده موبایل
  • لطف الله عباسی سروک*، نسرین غلامی صفحات 91-112

    در آینده، جوامعی انتظار توسعه و پیشرفت خواهند داشت که سهم بیشتری از دانش را به خود اختصاص دهند. دراین بین سلامت سازمانی منجر به مواجهه موفقیت آمیز سازمان با نیروهای مانع بیرونی می شود و ارتقای شاخص های توانمندسازی روان شناختی کارکنان موجب بهبود عملکرد کارکنان و بهره وری سازمان می شود.
    هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر مدیریت دانش بر سلامت سازمانی و توانمندسازی روان شناختی کارکنان ستادی سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور می باشد. نوع تحقیق، کاربردی و روش انجام تحقیق پیمایشی بوده است. نمونه های تحقیق با روش تصادفی ساده با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 196 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل سه پرسش نامه استاندارد مدیریت دانش همتی (1389)، پرسش نامه سلامت سازمانی هوی و همکاران (1996) و پرسش نامه توانمندسازی روان شناختی اسپریتز و میشرا (1997) بوده است. روایی و پایایی پرسش نامه ها از دیدگاه صاحب نظران، مطلوب ارزیابی شد. تجزیه وتحلیل داده های تحقیق با انجام آمار توصیفی، آزمون های همبستگی و رگرسیون خطی، از طریق  نرم افزار SPSS24 انجام شد.
    یافته های تحقیق نشان داد که مدیریت دانش و مولفه های آن بر روی متغیرهای سلامت سازمانی و توانمندسازی روان شناختی، تاثیر مثبت و معناداری داشته است و تنها بین مولفه «کاربرد دانش» و سلامت سازمانی ارتباط معناداری مشاهده نشد. نتایج تحقیق می تواند به عنوان ابزاری برای برنامه ریزی و تصمیم گیری مناسب تر در حوزه های مدیریت دانش، سلامت سازمانی و توانمندسازی روان شناختی در سازمان ها مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سلامت سازمانی، توانمندسازی روان شناختی، سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور
|
  • Pages 7-22

    The purpose of the present research is to design a model for the institutionalization of future studies in vocational and technical education. The present research is a descriptive-survey method in terms of purpose. The statistical population of the study consisted of all the owners of middle and large industries, professors and trainers of technical and vocational fields of free and public universities and experts and officials of the General Directorate of Technical and Vocational Education in Chaharmahal and Bakhtiari province, numbering 122 in which 70 were selected by stratified random sampling method and tested. The instrument used in this research is a questionnaire whose validity and reliability are confirmed by experts, and T-test is used for data analysis. The findings of the research have shown that the components of the future futures research approach, the discovery of past trends, the presentation of the future status of educational technologies, the improvement of educational processes, the view of education and virtual learning, the attitude of the future knowledge system, the focus on time and variable education And the principle of partnership, the stage of formation of the Bureau of Future Studies in technical and vocational education in Iran technical and vocational training organization, the system of evaluation and feedback of the proposed model and feedback from the custodians and policy makers of technical and vocational training, professors and instructors of the country's entrepreneurship and the proposed amendments are more appropriate than other components. In general, the proposed model for the owners of the medium and large industries, professors and trainers of technical and vocational schools of free and public universities and experts and officials of the General Department of Technical and Vocational Education in Chaharmahal and Bakhtiari province  have been appropriately detected

    Keywords: Future Studies, Model, Technical, Vocational Training
  • Pages 23-32

    One of the most important requirements of any society for the achievement of development is the relationship between the two institutions of university and industry. The two-way, efficient, and effective relationship between these two important institutions helps to improve the conditions of the entire community. In the meantime, designing and setting up intermediate centers between these two important organizations seems to be necessary. The Student Information, Student Advice and Employment Center plays an important role in effective communication between two institutions of university and industry. This article focuses on how to describe the services of this center using the search and documentary methods. The exchange of information between university and industry, counseling and employment, the reception of industry needs in the field of human resources, and the organization of training courses are part of the center's duties.

    Keywords: University, Industry, Workforce, Skill Training
  • Pages 33-44

    The purpose of this descriptive-correlational study is to examine the effect of technical and vocational education on the employment of villagers in Islamabad, West. The statistical population of this study was all villagers participating in agricultural technical and vocational training courses in Islamabad, West of Iran during 2011-2012 (N = 630). The sample size was determined using a sample sampling table from Krejcie and Morgan (1970), in which 242 people were selected using simple random sampling method. The tool used in this research was a questionnaire. The findings indicate that, in general, technical and vocational training has had a moderate effect on employment of rural population in Islamabad, Iran (average of 3.63 out of 5 and standard deviations = 1.4). The results also showed that there is a significant difference between the employment status of the participants in technical and vocational training courses with non-participants in terms of employment, and the participants in technical and vocational training courses have won more jobs than other people who did not attend the training courses. The results of multiple regression analysis showed that 60% of dependent variable changes (employment of rural students participating in technical and vocational training courses) are explained by four variables of work experience, income, education, and the extent to which learners have entrepreneurial characteristics (such as self-esteem, etc.).

    Keywords: Employment, Technical, vocational Training, Villagers, Empowerment
  • Pages 45-66

    Failure to implement many of the theories and management processes has always been a concern for managers and researchers, and this has made application of many processes difficult. Practical research, as an applied method, has facilitated the change and promotion of these processes in organizations. In this paper, the practical research method and the reason for its success, in improving the change and quality of management measures, are explained. The above article is a review type and it has been used to compile library and internet searches in books and related articles published in the period 2015 - 1991. The study of the studies, carried out by the practical research method, shows that this method improves the implementation of processes, teamwork, intra-organizational communication, and communication between the university and industry and performance. It also provides a more appropriate view of staff training needs for managers and it can be used as a useful way to apply theories in the organization.

    Keywords: Methodology, Practical Research, Change, Practical Training, Management Processes
  • Pages 67-78

    Organizational culture provides the necessary framework for directing employees' activities and behaviors and plays an essential role in shaping organizational change. Entrepreneurship is considered as an evolutionary approach in organizations that can promote efficiency. Several factors affect organizational entrepreneurship which most of them are related to the organizational culture variables. Variables of organizational culture are also very diverse and reviewing all in a research is not appropriate. The present study examines the impact of three variables of organizational culture, including innovation, control and risk-taking on entrepreneurship. Methodologically, this research is a survey and the required data are collected through a questionnaire and documentary sources, and analyzed using correlation and regression analysis. Based on the findings, there was a correlation between innovation variables, individual control and riskiness, and this relationship is significant. Also, according to the results of the regression test, each of the three variables has an effect on organizational entrepreneurship and in terms of impact; innovation, risk and individual control have the most effect, respectively. Therefore, it is suggested that the organization intends to develop entrepreneurship beyond the background of innovative and innovative activities of employees, as well as acceptance of their risk.

    Keywords: Entrepreneurship, Innovation, Risk, Control, Culture
  • Pages 79-90

    The widespread use of smart devices on one hand, as well as the rise of computational and technical capabilities, including motion sensors, global positioning and powerful cameras, have made the location-based services more popular. One of the most utilizable of these services is location-based training services, which has become a hot topic in the field of mobile training in recent years. Since mobile learning can be done at anytime and anywhere, there are many benefits to incorporate real-world objects into educational content. Obviously, the augmented reality technology is very useful and functional. On the other hand, the issue of positioning is to be done correctly and accurately so that spatial and educational information is not accompanied by errors and mistakes. The purpose of this research is to provide an algorithm for positioning in space-based, field-based learning based on augmented reality. In this regard, the library method analyzes some of the existing positioning systems and their challenges and benefits, and is presented with an algorithmic approach to identify the user's position in the outer space during mobile learning.

    Keywords: Location-based Algorithm, Positioning, Mobile Learning, Mobile Augmented Reality
  • Pages 91-112

    In the future, societies will be expected to develop and progress with a larger share of knowledge. In the meantime, organizational health leads to a successful encounter of the organization with external barriers, and improving the indicators of psychological empowerment of employees improves employee performance and productivity of the organization.
    The purpose of this study was to investigate the effect of knowledge management on organizational health and psychological empowerment of staff of the technical and vocational training organization of the country. The research type is applied, and the research method is survey. The research samples were randomly selected using Cochran's formula (196 people). The data gathering tool was Hemmatian Knowledge Management Standard (2010), Hui et al. (1996), and Organizational Health Questionnaire (1996) and Spittis and Mishra's (1997) Psychological Empowerment Questionnaire. Validity and reliability of the questionnaires were evaluated from the point of view of the experts. Data were analyzed by descriptive statistics, correlation and linear regression tests using SPSS24 software.
    The findings of the research showed that knowledge management and its components had a positive and significant effect on organizational health and psychological empowerment variables and there was no significant relationship between "knowledge use" and organizational health. Research results can be used as a tool for better planning and decision making in the areas of knowledge management, organizational health and psychological empowerment in organizations.

    Keywords: Knowledge Management, Organizational Health, Psychological Empowerment, Professional, Technical Training Organization