فهرست مطالب

نشریه شناخت
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 78، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید محمدحسن آیت الله زاده شیرازی *، ارش جمشیدپور صفحات 7-30
    ایمانوئل کانت در تمهیدات به صراحت می گوید که تذکر و هشدار دیوید هیوم بود که او را نخستین بار از خواب جزمیت بیدار کرد. علیرغم اذعان کانت، هنوز بر کانت شناسان روشن نیست که هیوم دقیقا چگونه کانت را از خواب جزمیت بیدار کرد. اختلاف مفسران برخاسته از این است که در مورد هیچ کدام از جوانب این تاثیر و تاثر اجماعی وجود ندارد. آیا بحث هیوم از علیت کانت را از خواب جزمیت بیدار کرد، یا بحث او از تعارض های قوه تخیل؟ اگر اولی ست، کدام بحث هیوم از علیت؟ کدام کتاب هیوم بر کانت تاثیر گذاشته است؟ آیا کانت اساسا آشنایی دست اولی با مکتوبات هیوم داشته است؟ در مقدمه، پرسش های مختلف مرتبط با مسئله را متمایز می کنیم. در بخش اول، به جنبه تاریخی تاثیر هیوم و میزان آشنایی کانت با دو کتاب هیوم می پردازیم. در بخش دوم، استدلال می کنیم که بحث هیوم از «اصل علی عام» در کتاب رساله ای در باب طبیعت انسان کانت را از خواب جزمیت بیدار کرده است. اگر دیدگاه ما درباره نسبت هیوم و کانت درست یا موجه باشد، آنگاه سایر تاثیرات هیوم بر کانت را نیز باید با نظر به همین دیدگاه تبیین کرد. در نتیجه گیری، خلاصه ای از یافته های تحقیق را ارائه می کنیم.
    کلیدواژگان: علیت، اصل علی عام، قوانین علی خاص، رساله، تمهیدات
  • مریم بختیاریان * صفحات 31-50
    فلسفه و جامعهشناسی در مسائل مشترک و با روش های متفاوت به یکدیگر نزدیک میشوند. در این نزدیکسازی به شرط بهرهمندی از نوعی تاریخگرایی پساهگلی، جامعهشناسی قدری انتزاع و فلسفه مایه های انضمامی به دست میآورند که میتوان آن را در روش شناسی جدید سیستمی و در مواجههی روشنگری از منظر جامعهشناختی و فلسفی ملاحظه کرد. در این مواجهه امر عقلانی و اجتماعی، سو‍ژه و ابژه، شان هستیشناختی برابری پیدا میکنند. این نوشتار با تحلیل داده های به دست آمده از مطالعه آرای برخی از اندیشمندان برجستهی فلسفه و جامعهشناسی به شرح موانع معرفتی و معرفی روشنگری از منظری جامعهشناختی و نیز به تعدیل جامعهشناسیگرایی کوش میپردازد که هستومندهای عقلانی را اجتماعی و کاملا وابسته معرفی میکند. بدین منظور دیدگاه معرفت سیستمی که بر مبنای عقلانیت محدود انسانی، غلبهی نوعی عقلانیت سیستمی و معرفت درونی واقعیتهای اجتماعی را نوید میدهد میتواند مفید باشد. این دیدگاه پرسپکتیو عمودی دیدگاه های اومانیستی و عقلانیت خودبنیاد روشنگری را کنار میگذارد و با تقسیم یکسان عاملیت میان انسان و جامعه امر عقلانی و اجتماعی را همبسته معرفی میکند.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی معرفت، معرفت سیستمی، روشنگری جامعه شناختی، روشنگری فلسفی، امر عقلانی، امر اجتماعی
  • مصطفی حسین زاده، محمدرضا شریف زاده * صفحات 51-74
    زیبایی شناسی معاصر از نیمه ی دوم قرن بیستم به ویژه از سه دهه آخر قرن در آمریکا ظهور و گسترش یافته است. این تغییرات بی ارتباط با پارادایم های فلسفی و علمی زمانه ی خود نیست. اما مفاهیم بنیادین و تغییر نگرش زیبایی شناسی معاصر در نیمه ی اول قرن بیستم توسط جان دیویی طرح ریزی و مطرح شده است.
    طبیعت-محیط یکی از مولفه های اصلی در زیبایی شناسی معاصر و همچنین پارادایم زیبایی جان دیویی است. پرسش بنیادین اینکه آیا با شناخت پارادایم زیبایی جان دیویی می توان مدلی از زیبایی شناسی همگانی محیط-طبیعت تبیین و آن را در گرایش های معاصر زیبایی شناسی محیطی لحاظ کرد.
    هدف از این تحقیق شناخت زیبایی شناسی معاصر طبیعت-محیط از دیدگاه زیبایی شناسی همگانی بر اساس آرای جان دیویی است. به همین دلیل با روش تحلیلی-استنباطی به شناخت پارادایم زیبایی جان دیویی پرداخته آنگاه مدل زیبایی شناسی همگانی پیشنهاد شد،سپس نسبت آن را با گرایش های زیبایی شناسی محیطی و رویکردهای مرتبط بررسی گردید.
    کلیدواژگان: مدل زیبایی شناسی همگانی، زیبایی شناسی جان دیویی، زیبایی شناسی محیط، زیبایی شناسی زیست محیطی، زیبایی شناسی روزمره، زیبایی شناسی پایدار
  • مهدی خبازی کناری *، ندا راه بار صفحات 75-106
    مقاله حاضر، ضمن پرداختن به پیشینه تاریخی امر پیشین تصریح می کند که این مفهوم در اندیشه کانت به مثابه قوام بخش احکام ضروری و معرفت شناختی ایفای نقش می کند و در اندیشه هایدگر و گادامر به وجهی دیگر ادامه حیات می دهد. این مقاله در جستجوی فهم این مساله است که وجوه معرفت شناسانه و هستی شناسانه از امر پیشین در اندیشه هایدگر و گادامر چگونه خود را نشان می دهد. کانت در ساحت معرفت شناختی و هایدگر در ساحت هستی شناختی امر پیشین را بکار برده و گادامر به روایتی دیگر امر پیشین را در امتزاج این دو دیدگاه معرفت شناختی و هستی شناختی با یکدیگر قرار می دهد. به اختصار می توان گفت، امر پیشین در معرفت شناسی کانت، جزء ساختار لاینفک ذهن بوده و لازمه تحقق حکم ناظر بر واقع است. در هستی شناسی هایدگر، امر پیشین درک پیشین از وجود است که بنیاد شناخت در ساحت تجربه است و در اندیشه گادامر امر پیشین، ضرورتی عقلانی است که تاریخمندی فرد و تعلق آن به سنت و جامعه، وجه هستی شناختی آن است.
    کلیدواژگان: امر پیشین، هایدگر، گادامر، معرفت شناسی، هستی شناسی
  • مرضیه دارابی *، مجید اکبری صفحات 107-126
    نظریه سوژه ی سیال کریستوا را میتوان تلفیقی از دو حوزه روانکاوی و زبانشناسی در نظر گرفت. نوشته های اولیه کریستوا بر تحلیل های لاکان از مرحله آینه ای و عقده ادیپ مبتنی است. این دو مرحله شرایط لازم را برای شکل گیری آنچه وی بعدها «سوژه در فرآیند» می داند فراهم می آورد. اما برخلاف لاکان، کریستوا جنبه های اجتماعی و تاریخی سوبژکتیویته را نیز در نظر می گیرد. از سوی دیگر کریستوا از نظریه زبان شناسی سوسوری نیز متاثر بوده است. می توان گفت الگوی کنش معنایی کریستوا از پیوند روانکاوی لاکانی و نشانه شناسی سوسور گرفته شده است. تصور او از کارکردهای نشانه ای و نمادین که به زندگی اجتماعی و روانی مربوط می شود، مبتنی بر تمایز انگیزه های پیشاادیپی و ادیپی می باشد، در مقابل امر نمادین سیستم ادیپ شده ای است که به واسطه قانون پدر شکل گرفته است و این دو با هم دو وجه «سوژه سخنگو» را تشکیل می دهند. در این مقاله قصد داریم به این زمینه های نشانه ای شکل گیری سوژه بپردازیم. کریستوا با تکیه بر امر مادرانه، علیه تقلیل معاصر سوژه به قلمرو نمادین استدلال می کند.
    کلیدواژگان: امرنمادین، امرنشانه ای، سوژه سخنگو، کریستوا، کورا
  • هانیه دلاوریان، نادر شایگان فر * صفحات 127-166
    نظرات فرانک سیبلی در میان فیلسوفان معاصر علاقه مند به زیباشناسی تاثیرگزار بوده است. اگرچه عمده ی بررسی ها، تنها بر روی کارهای اولی اش تمرکز داشته اند. وی در مباحث زیباشناختی چنین استدلال می کند که مفاهیم زیباشناختی به آن صورت قاعده مند یا مقید نیستندکه بتوان یک واژه زیبایی شناختی را صرفا با امکان مشخص ساختن ویژگی های نازیباشناختی شیء به درستی بکاربرد. در نتیجه، شخصی با چشم و گوش و هوش طبیعی شاید قادر به مشاهده ویژگی های زیبایی شناختی شیء نباشد. (از آنجائیکه صرفا ویژگی های نازیباشناختی با این توانمندی ها قابل مشاهده هستند) از این رو وجود "ذوق" جهت تمیز دادن این ویژگی های زیبایی شناختی و به کاربردن درست این نوع واژگان مورد نیاز است. در این مقاله، شرح سیبلی در رابطه با کیفیات و احکام زیباشناختی و به موازات آن جایگاه ذوق به عنوان نوعی توانایی ادراکی، مورد بررسی قرار می گیرد به علاوه دلیل اینکه چگونه ممکن است منتقد از قضاوت های زیباشناختی دفاع و مخاطب را در مشاهدات خود سهیم گرداند مورد تامل و مداقه قرار گرفته است. از این رو مقاله به شیوه ای مبتنی بر ارائه مثال ها و نمونه ها برآن است تا به تبیین دقیق روش هایی بپردازد که به مدد آنها حس زیبایی شناختی مخاطب گسترش یافته و این پرسش را پیش رو بگذارد که چگونه می توان از این طریق بر واژگان زیباشناختی تسلط یافته، چرا که پاسخ با این مهم، پاسخ به گفتمان منتقد است.
    کلیدواژگان: مفاهیم زیبایی شناختی و نازیباشناختی، ادراک، ذوق، قضاوت های زیباشناختی، منتقد
  • محمد رحیمیان شیرمرد *، عباس ذهبی صفحات 167-186
    شان وجودشناختی و حیث معرفتی زیبایی به مثابه یک مفهوم و امر زیبا به عنوان وجه تحققی آن، زمینه های تاملات فلسفی در این باب را فراهم آورده است. از تبیین سقراطی تا صورتبندی های قرن هیجدهمی در قبال زیبایی، با وجود رهیافت ها و تفاوت رویکردها، زمینه های فلسفی برای نظریه پردازی در مورد هنر همچون متعلق شناخت پدید آمده است. در این میان فلسفی ترین مواجه برای استخراج و دسته بندی نظریه های زیبایی شناسی و هنری از متون فلسفی بازسازی و خوانش این نظریه ها از کلیت و پیکره این متون و استنباط امور جزئی از دیدگاه های کلی فیلسوف است.
    این مقاله قصد دارد با شرح وجوه زیباشناختی آثار و آرای کلی کلی سهروردی از حیث ساختار و هیات کلی اثر و جنبه های ابداعی عالم و صور معلقه، این حقیقت را نشان دهد که صورتبندی سلسله مراتبی عوالم، ربط و نسبت آن ها با یکدیگر و تبیین معرفت تشکیکی اشراقی برای ادراک حقایق و معارف، پیکری زیباشناختی و وجهی هنری دارد. توضیح مبانی فلسفی زیبایی شناسی و هنر در بطن حکمت اشراقی و دسته بندی انضمامی ویژگی های هریک ا آن ها، هدف دیگری است که این نوشتار دنبال کرده است.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی اشراقی، هنر اشراقی، سهروردی، عالم خیال، صور معلقه، بهجت زیبایی
  • روجا علیزاده *، هادی صمدی صفحات 187-208
    دنیس داتن[1]، فیلسوف معاصر امریکایی (1941-2010)، دعوی آن دارد که هنر و زیباشناسی گونه ای سازگاری تکاملی و برآمده از انتخاب طبیعی و انتخاب جنسی اند و ریشه در غرایز انسانی و سرشت مشترک انسان ها دارند. او که نظریه ی تکامل را مبنای نظریه ی هنر خود قرار می دهد در کتاب غریزه ی هنر: زیبایی، شعف و تکامل در تایید ادعای خود، به موارد گوناگونی می پردازد که از مهم ترین و جالب توجه ترین آن ها سلیقه های مشترک زیبا شناسی و ترجیح های هنری مشابه میان انسان ها در همه جای جهان و در دوره های گوناگون تاریخی است. داتن با توجه به اشتراک های موجود در تمایل ها و ترجیح های هنری انسان ها، فهرستی دوازده گانه شامل معیارهای لازم برای هنری بودن امور تدوین می کند که بخشی از معیارهای موجود در این فهرست با انتخاب طبیعی و بخشی از آن ها با انتخاب جنسی در ارتباط اند. به عقیده ی او بخش قابل توجهی از هنرها محصول انتخاب جنسی هستند و انتخاب طبیعی به تنهایی برای توجیه وجود همیشگی و ماندگار هنرها کافی نیست.
    کلیدواژگان: دنیس داتن، زیباشناسی تکاملی، جهانشمولی هنر، هنر، زیبایی
  • محسن کرمی *، مالک حسینی صفحات 209-226
    مساله ی وجود نسبت میان ارزش های اخلاقی و ارزش های زیبایی شناختی یکی از مهم ترین دغدغه های فلسفه ی هنر در روزگار ما است. به عبارت دیگر، مساله از این قرار است که آیا نقد اخلاقی و نقد زیبایی شناختی اثر هنری ارتباطی با یکدیگر دارند یا نه. در پاسخ به این پرسش موضع گیری های گوناگونی صورت گرفته است، که، از آن میان، موضع مویدان میانه رو بیش از همه پذیرفتنی می نماید. مویدان میانه رو در تایید وجود نسبتی میان ارزش های اخلاقی و زیبایی شناختی با یکدیگر هم داستان اند، اما در چگونگی برقراری این نسبت با یکدیگر اختلاف نظر دارند، و محاسن/معایب اخلاقی و مزایا/نواقص زیبایی شناختی را به انحاء متفاوتی با یکدیگر مرتبط می دانند. در این میان، دست کم رد چهار نسبت را می توان در آراء ایشان پی گرفت: (1) گاهی حسن اخلاقی اثر هنری سبب ساز مزیت زیبایی شناختی آن می گردد، (2) گاهی عیب اخلاقی اثر موجب نقص زیبایی شناختی آن می شود، (3) گاهی عیب اخلاقی اثر به مزیت زیبایی شناختی آن می انجامد، و (4) گاهی مزیت زیبایی شناختی اثر به حسن اخلاقی آن ختم می شود.
    کلیدواژگان: ارزش اخلاقی، ارزش زیبایی شناختی، مواضع تندروانه، مواضع میانه روانه، حسن-عیب اخلاقی، مزیت-نقص زیبایی شناختی
  • نوید گرگین پاوه * صفحات 227-245
    آلتوسر مسئله ی ایدئولوژی را وارد سطح جدیدی از بحث می کند. او با وام گرفتن ایده هایی از «روانکاوی» فرویدی مفاهیم علوم انسانی را دوباره صورتبندی می کند. وقتی آلتوسر ایدئولوژی را نه «آگاهی کاذب» و یا «آگاهی از جهان واژگون»، بلکه قسمی «ناآگاهی» تعریف میکند؛ همزمان با انسانگرایی (humanisme) و اقتصادگرایی (economisme) سر ستیز دارد. نزد آلتوسر این امر بازصورتبندی تز های بنیادی مارکس است، به جهت تحقق آن. آلتوسر بلافاصله با انواع نقد هایی مواجه شد که وجوه متنوع نظریه ی او را آشکار کردند. او منطق بحث خود را با آغاز از مسئله ی «بازتولید» پی می گیرد و آن را با «انقیاد» (subjection) پایان می بخشد. آشکار خواهیم کرد که آلتوسر نمی تواند از «ایدئولوژی» بحث کند مگر آنکه تمایز آن از «علم» و «سیاست» را از قبل روشن کرده باشد. و نتیجه خواهیم گرفت بدون روشن کردن عناصری بنیادی چون «سیاست» و «فلسفه» نخواهیم توانست مسئله ی ایدئولوژی را پاسخ دهیم. اما در ادامه نیز آشکار می شود خود فلسفه چیزی نیست جز سیاست نشخوار شده (ruminé) یا پرداخت شده. و بنابراین برای آلتوسر فلسفه را نمیتوان مفهوم پردازی کرد. فلسفه هیچ ذاتی ندارد، بلکه تنها می توان فلسفه را به کاربست. مدعی هستیم در آلتوسر پراتیک فلسفی، کنش سیاسی نظری یا نقد ایدئولوژی است و گرچه غایت این فعالیت فعلیت خود فلسفه است، اما در نظریه ی آلتوسر امکان فراروی در سطح «فعیلت» یا رستگاری (Emancipation) فراهم نیست. در نهایت می بینیم که هرچند آلتوسر نسبتی عقلانی بین فلسفه، سیاست و ایدئولوژی را شرح می دهد اما تنها می تواند «نقد» را در سطح سیاسی تبیین کند و توان فراروی از آن را ندارد.
    کلیدواژگان: آلتوسر، ایدئولوژی، نقد، فلسفه، سیاست
  • سعیده گل محمدی *، شمس الملوک مصطفوی صفحات 247-274
    جان دیویی(1952-1859)، فیلسوف پراگماتیست آمریکایی در مرحله ای از تاملاتش،درباره هنر و زیباشناسی تامل کرده که حاصل آن کتاب هنر به مثابه تجربه(1958)است.این اثر در فرمی تحلیلی و با محتوایی رمانتیک و با تکیه بر ساده ترین انگاره های زیستی برای به دست دادن تجربه ای اعلی از زیباشناسی تالیف گردیده است.
    دیویی در به دست دادن مبانی عمل گرایانه اندیشه اش،تجربه گراست و تجربه شاه کلیدیست که درهای زیباشناسی را بر وی و از طرف وی برای همگان خواهد گشود.آن چنان که از عنوان اثر شناخته شده اش در این زمینه بر می آید برای وی هنر به مثابه نوعی تجربه است و زیبایی رخدادی است بر بستر ساده ترین روال طبیعی زندگی.این مقاله بر آن است تا در گستره هنر به مثابه تجربه ضمن نشان دادن این که دیویی چگونه پایه های زیباترین تجارب بشری را در جهان طبیعت می گذارد،نحوه نضج گیری و سپس سیر تحول تجربه هنر را در اندیشه وی روشن سازد و معلوم دارد که چگونه می توان دیویی را به عنوان فیلسوف زندگی بر مسند بیانگری درباره هنر و زیبایی نشاند.
    کلیدواژگان: جان دیویی، هنر به مثابه تجربه، تجربه طبیعی، تجربه واحد، تجربه خام، تجربه زیباشناختی
  • امیررضا جوادی، حسین واله * صفحات 275-305
    لودویگ ویتگنشتاین از پیشگامان و پدران فلسفه زبان است که در قبال متافیزیک رویکردی انتقادی اتخاذ می کند. ویتگنشتاین متقدم با طرح نظریه تصویری، در نهایت با توجه به اینکه گزاره های متافیزیکی تصویری از امور واقع نیستند، حکم به بی معنایی متافیزیک می کند. درک صحیح این حکم ویتگنشتاین در گرو داشتن تلقی درستی از متافیزیک است و در پرتو تفکیک موشکافانه هستی شناسی از زبانشناسی صورت می پذیرد. رای ویتگنشتاین در باب متافیزیک راییست ناظر به زبان و محدودیتهای آن و نه وجود یا عدم وجود حوزه ای از هستی. اما بسیاری، از جمله پوزیتیویستهای منطقی، در باب این سخن ویتگنشتاین دچار اشتباه شده اند. از نظر پوزیتیویستهای منطقی نیز متافیزیک بی معناست اما این بی معنایی با آنچه ویتگنشتاین ادعا می کند متفاوت است. تفاوتی که به روشنی در تراکتاتوس نیز قابل مشاهده است. ویتگنشتاین در تراکتاتوس آشکارا پا را از حدودی که معین کرده فراتر می گذارد و اعلام می کند که امر راز آمیز وجود دارد. هرچند بنا بر آموزه های تراکتاتوس چنین حکمی نیز در زمره بی معنایان قرار می گیرد با اینحال تفاوت آشکار رویکرد پوزیتیویسم منطقی و اندیشه های ویتگنشتاین را به خوبی نمایش می دهد.
    کلیدواژگان: ویتگنشتاین، تراکتاتوس، پوزیتیویسم منطقی، نظریه تصویری، معنا، متافیزیک
|
  • Seyed Mohammad Hasan Ayatollah Zadeh Shirazi*, Arash Jamshidpour Pages 7-30
    Immanuel Kant says in Prolegomena that “the remembrance of David Hume was the very thing that many years ago first interrupted my dogmatic slumber”. Despite this confession, it is still not clear just how Hume awoke Kant from his dogmatic slumber. Interpreters’ disagreement springs from the fact that there is no consensus over any aspect of this influence. Did Hume’s critique of causality awake Kant, or his discussion of antinomies of imagination? If the former is the case, which discussion of causality? Has Kant been familiar with Hume’s own works? In the introduction of the paper, we distinguish three different questions. In the first part of the paper, we deal with the historical aspect of Hume’s influence on Kant and the degree of Kant’s familiarity with Hume’s two famous works, Treatise and Enquiry. In the second part, firstly, we deal with the interpretative aspect of Kant’s relation to Hume and argue that it was Hume’s discussion and critique of the epistemic and semantic status of “general causal principle” in Treatise which finally awoke Kant from his dogmatic slumber. If our account of Hume’s major influence on Kant is accepted, then Hume’s other impacts should be explicated light of our explanation. In conclusion, we offer some of the findings of this paper.
    Keywords: causality, general causal principle, particular causal laws, Treatise, Prolegomena
  • Maryam Bakhtiarian * Pages 31-50
    Philosophy and sociology are converging over common issues but in different ways. The project gives sociology a bit of abstraction and to philosophy concrete considerations only of kind of post-Hegelian historicism. For this purpose, the encounter of philosophical and sociological enlightenment is useful in the new system methodology. The way that challenges previous methodologies and based on systemic rationality and divides equally importance between the rational and social. This article describes and analyzes the collected data through the library study of the theories some prominent philosophical and sociological thinkers, in order to explain epistemic obstacles and to introduce sociological enlightenment and to evaluate Kusch’s sociologism that he has introduced interdependent entities both the rational and social. The assumption of systemic knowledge is also the limitation of human rationality and the overcoming of the kind of system rationality that says social realities require to internal knowledge, since with intensification of polycontextuality of the universe, pluralism become common in the domain of meaning. Then emancipation from the vertical perspective, for example the humanistic views and the critical rationalism, is unavoidable. This view divides the role of agent between man and society and introduces them correlative and co-event.
    Keywords: Sociology of Knowledge, Systemic Knowledge, SociologicalEnlightenment, Philosophical Enlightenment, the Rational, the Social
  • Mostafa Hosein Zadeh, Mohammad Reza Sharif Zadeh * Pages 51-74
    Contemporary aesthetics emerged and developed in the United States of America in the second half of the twentieth century and in particular during its last three decades. The changes it underwent were not relevant to contemporary scientific paradigms and philosophy; yet its basic concepts and perspective alterations were introduced by John Dewey in the first half of the twentieth century. “Nature-Environment” is one of the main components of contemporary aesthetics and Dewey’s aesthetic paradigm. The fundamental question is to see whether a universal aesthetics model of nature-environment can be accounted for and incorporated in contemporary trends in environmental aesthetics through understanding of Dewey’s aesthetic paradigm. The aim of this study was to understand the contemporary aesthetics of nature- environment from the perspective of universal aesthetics and based on Dewey’s Theories. Accordingly, the characteristics of Dewey’s Aesthetic paradigm were first identified using the inferential-analytic method and a universal aesthetics model of nature-environment was then proposed based on Dewey’s aesthetic components and the review of existing models. Finally, its relationship with environmental aesthetic, the aesthetics of human environments and everyday life, and sustainable aesthetics was elaborated on.
    Keywords: Universal aesthetics model, John Dewey’s Aesthetics, environmentalaesthetics, everyday aesthetics, sustainable aesthetics
  • Mehdi Khabbazi kenari*, Neda Rahbar Pages 75-106
    This article seeks to explain the epistemological and ontological aspects of a priori. This concept plays a role in the thought of Kant as the consistency of essential and epistemological terms. And in Heidegger's and Gadamer's thoughts, it is present in other way. This article seeks to explain that the epistemological and ontological aspects of the former are reflected in Heidegger and Gadamer's thoughts. Kant uses it in the epistemological context, Heidegger in the ontological field, and Gadamer place on the combination of these two epistemological and ontological views. In short, a priori in Kant's epistemology is an integral part of the mind and is necessary for the realization of the reality and experience. In Heidegger's ontology, a priori is the former perception of being that the foundation of knowledge is in the realm of experience, and in Gadamer's thought, a priori is a rational necessity that the history of the individual and its belonging to the tradition and society are its ontological nature.
    Keywords: the priori, Heidegger, Gadamer, epistemology, ontology
  • Marzieh Darabi*, Majid Akbari Pages 107-126
    Kristeva’stheory ofsubject in process may be assumed as a composition of the psychoanalysis and linguistic fields.The primary writings of Kristeva are based on Lacan’sanalyses ofthemirrorstageand theOedipus complex.These two phases provide necessary conditions for theformation of what she later names as ‘subject in process’. But unlike Lacan, Kristeva is always aware of social and historical aspects of subjectivity. On the other side, Kristeva has been also influenced by Saussurean linguistics. It can be implied that Kristeva’s pattern of semiotic act has been formed from the relationbetween Lacanian psychoanalysis and Saussurean semiotics. Her perception of the semiotic and symbolic functions of social and psychological life is based on a distinction between pre-Oedipal and Oedipal motives. It can be said Kristeva considers the semiotic realm as a maternal- feminine space (Chora). If a subject has placed a pre-Oedipal semiotic action; in contrast, a symbolic subject is an Oedipal system that has formed by the law of the father (nom du pére) and these two forms together the ‘speaking subject’. In this paper, we aim to deal with these semiotic contexts of forming the subject. By emphasizing on the maternal, Kristeva argues against the contemporary reduction of the subject to the symbolic realm.
    Keywords: Kristeva, Speaking subject, TheSymbolic, TheSemiotic, Chora
  • Nader Shayeganfar *, Haniyeh Delavarian Pages 127-166
    Frank Sibley, one of the most influential philosophers of the twentieth century in the field of aesthetics, has tried to stabilize the place of aesthetic and nonaesthetic features as a major subject of aesthetics and its use in the critical discourse. The current paper seeks to find out how proper aesthetic and nonaesthetic terms should be applied to objects based on Sibley’s linguistic pillars. It also studies the Sibley’s inclination towards the critic’s use of rhetoric to defend aesthetic judgements in the critical discourse.Here, it is sought to scrutinize the Sibley’s view with a critical approach, figuring out if he has succeeded in presenting the methods used by a critic to attract addressees’ attention to see aesthetic features or not. According to the findings and the writers’ criticisms, Sibley has undergone some gap in pursuing his goal, but his efforts have paved the way for the improvement of the addressee’s aesthetic sense.
    Keywords: Frank Sibley, aesthetic terms, non-aesthetic terms, perception, taste, critic
  • Mohmmad Rahimian Shirmard*, Abbas Zahabi Pages 167-186
    The importance of the ontological and epistemological aspects of beauty as a concept and its aesthetic embodiment has laid down foundation for philosophical deliberations. From Socratic deliberations to the 18th century formulations, despite their different attitudes and achievements. Here the most philosophical attitude is reconstructing of theories to the whole body of the texts in question. The present essay intends, through the explanation of the aesthetic aspects of the works and the general viewpoints of Shahabaddin Suhrawardi, considering hisworks’ structures and their general formations along with his Visionary Worlds and the Hanging Images, to indicate the fact that the hierarchical formation of those worlds, their relation and affinity to one another, the explanation of the Illumination (ishraqi) are all of an aesthetic formation and an artistic facet.
    Keywords: Illumination aesthetics, Illumination art, Suhrawardi, the Visionary Worlds, the Hanging Images, the cheerfulness of beauty
  • Roja Alizadeh*, Hadi Samadi Pages 187-208
    The issue of the originality of the artwork is one of the most important and challenging issues in arts, including performing arts, that has always been discussed by many philosophers and art critics. Despite the fact that the uniqueness of the artwork has been challenged in various aspects recently, ensuring the originality of the artwork remains an important and influential indicator of the aesthetic experience for audiences and has never lost its importance. Dennis Dutton, American philosopher of art, looks at the originality of art from the perspective of the evolutionary theory. He says that in the context of the formation of arts, the mechanism of sexual selection has been at work. In his opinion, the reason for the existence of certain tendencies in the human mind, like being sensitive to the originality of artwork, is due to the role of sexual selection in the formation and maintenance of the arts.
    Keywords: Denis Dutton, art, beauty, authenticity, fake
  • Mohsen Karami*, Malek Hoseini Pages 209-226
    The problem that there are relations between moral values and aesthetic values is a most important concern of the philosophy of art today. In the other words, the question is whether ethical criticism relates to aesthetic criticism. In response to this question, three positions have been adopted, among which the position of moderate advocates seems acceptable. Moderate advocates agree that there are relations between moral values and aesthetic values, but disagree on how they relate to each other. They believe that moral virtue/vice and aesthetic merit/demerit are related to each other in several ways. Here, it can be found, at least, four important views worth speaking of: (1) sometimes a moral virtue in a work of art becomes an aesthetic merit in it, (2) sometimes a moral vice in a work of art becomes an aesthetic demerit in it, (3) sometimes a moral vice in a work of art results in an aesthetic merit in it, and (4) sometimes an aesthetic merit in a work of art results in a moral virtue.
    Keywords: Moral values, Aesthetic values, Radical positions, Moderate positions, Moral virtue-vice, Aesthetic merit-demerit
  • Navid Gorgin Paveh* Pages 227-245
    Althusser introduces the question of ideology into a new level of discussion. Borrowing ideas from Freudian psychoanalysis, he redefines the concepts of human sciences asserting that ideology is not only a ‘false consciousness’ or ‘consciousness of the inverted world,’ but also a kind of ‘ignorance’ or ‘unconsciousness,’ which stands at odds with Humanism and Economism. Althusser regards this as the reappearance of Marx's fundamental thesis which he believes must be accomplished. Althusser immediately encountered a variety of criticisms that reveal various aspects of his theory. He insisted in following the logic of his argument departing from the problem of ‘reproduction,’ and ending with ‘subjection’. The paper tries to demonstrate that Althusser cannot rely on his ideology argument without distinguishing ‘science’ from ‘politics.’ Since ‘politics’ and ‘philosophy’ are the key elements in any discussion concerning ideology, it should be noticed that, for Althusser, philosophy is nothing but the ruminated (ruminé) politics. That is why philosophy cannot be conceptualized. Philosophy has no Essence, but can only be applied. The article argues that philosophical practice should be defined as a theoretical political action or the ‘critique’ of ideology. I will conclude that although Althusser emphasizes the rational relation between philosophy, politics, and ideology, his account of the ‘critique’ cannot go beyond the political realm.
    Keywords: Althusser, Ideology, Critique, Philosophy, Politics
  • Saeide Golmohamadi *, Shamsolmolouk Mostafavi Pages 247-274
    John Dewey, the American pragmatist philosopher, was an experimentalist when he introduced the pragmatic foundations of his thought. For him, experience is a key that opens the gates of aesthetics to him and all else. The telling title of his famous work, Art as Experience (1958), is evidence that for Dewey art is an experience while beauty is an event happening in the context of human life experiences. Focusing on Art as Experience, which is analytic in form and romantic in content, this paper seeks to explain how the experience of art developed and transformed in Dewey's thought. Then we illustrate how an aesthetic experience, by drawing on the possibilities the natural world and everyday life offer, can become accessible to human beings. Thus Dewy, as the philosopher of life, turns into a source of expression about art and beauty.
    Keywords: john Dewey, Art as Experience, Natural Experience, An Experience, Inchoate Experience, Aesthetic Experience
  • Hosein Valeh*, Amirreza Javadi Pages 275-305
    Early Wittgenstein considers metaphysics as nonsense because metaphysical propositions do not picture any state of affairs. To understand this, we need to have a thorough comprehension of what metaphysics is as well as what delicate limits separate linguistics from ontology. Wittgenstein's verdict about metaphysics is in fact a judgment on language and its limits rather than on existence or nonexistence of a sphere of Reality. Nevertheless, in Tractatus, Wittgenstein obviously goes beyond the limits he sets and declares that the mystical exists. This sentence is nonsense based on Tractatus's thesis! Yet, it shows the apparent difference of logical positivist's approach from Wittgenstein's.
    Keywords: Wittgenstein, Tractatus, Logical Positivism, picture theory, sense, Metaphysics