فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام - سال هشتم شماره 29 (بهار 1397)

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال هشتم شماره 29 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس پناهی* صفحات 5-25
    مقاله حاضر می کوشد به تحلیل علل و عوامل موثر بر مناسبات فکری، نظامی، و سیاسی علویان با حاکمان و مردم گیلان و دیلمان بپردازد. سرزمین های دیلمان و گیلان همواره در دوره خلافت اموی و عباسی، با مخالفت با خلفا، سر سازگاری با آنان نداشته اند؛ مردم دیلمان، با ظهور علویان به عنوان مدعیان عقیدتی و سیاسی خلافت عباسی و برای تشدید مخالفت های خود، روی خوش به آنان نشان دادند و علویان هم، در دوره های نخست قدرتگیری، توانستند با استفاده از رویکرد ضد خلافت دیلمیان به موفقیت های مهمی در گیلان و دیلمان دست یابند. بر این اساس در نگاه نخست، گرایش دیلمیان به علویان تحت تاثیر منافع سیاسی و نظامی آنان بود، اما از نیمه دوم قرن سوم با تلاش های فکری مداوم علویان در گیلان و دیلمان، زمینه تغییر آیین های باستانی دیلمیان به نفع تشیع و سایر مذاهب اسلامی فراهم شد. نگارنده، با توجه به مآخذی که در این زمینه وجود دارد، سعی کرده است دلایل همگرایی و واگرایی دیلمیان با علویان و همچنین تاثیر سیاسی و نظامی دیلمیان را بر حکومت علویان پژوهش کند.
    کلیدواژگان: تشیع، عباسیان، علویان، دیلمیان، زیدیه، گیلان
  • امیرحسین حاتمی* صفحات 27-51
    یکی از مشخصه های اصلی سنت تاریخنگاری اسلامی تعدد و تنوع اشکال، انواع، روش ها، موضوعات، و مکاتب آن است. باوجوداین، امروزه تاریخنگاری اسلامی بیشتر به روش ها و مکاتب صرفا نقلی و روایی آن، که تنها بخشی از این سنت گسترده را دربرمی گیرد، شناخته می شود. به دیگرسخن، جنبه نقلی و روایی تاریخنگاری اسلامی دیگر جنبه های آن را تحت الشعاع قرار داده است. ازهمین رو، پژوهشگران این عرصه نیز عمدتا در توصیف تاریخنگاری اسلامی تنها بر همین جنبه تاکید می کنند. مقاله پیش رو، ضمن تاکید بر وجود انواع، روش ها، و مکاتب غیر نقلی-روایی، و با تاکید بر تاریخنگاری ابوریحان بیرونی، در جستجوی افق های تجربه گرایانه در تاریخنگاری اسلامی است. پرسش اصلی تحقیق این است که آیا گرایش ها و روش های تجربه گرایانه و مشاهده گرانه در سنت تاریخنگاری اسلامی وجود داشته است. پیش فرض اصلی تحقیق نیز آن است که با بررسی سنت تاریخنگاری اسلامی و تدقیق در آن می توان به افق های تجربه گرایانه (به معنای رویکردهای مبتنی بر مشاهده، معاینه، و انتقاد تاریخی) در آثار برخی از بزرگ ترین مورخان مسلمان، که از برجسته ترین آن ها ابوریحان بیرونی است، دست یافت.
    کلیدواژگان: تاریخنگاری اسلامی، ابوریحان بیرونی، تجربه گرایی، مشاهده، نقد تاریخی
  • مهرداد دیوسالار*، محمدتقی رهنمایی، محمدحسین فرجیها، محمد محمودپور صفحات 53-74
    از اوایل قرن بیستم، با تکیه بر پیوستگی جغرافیا و تاریخ، دانش جغرافیای تاریخی در حوزه مطالعات تاریخی مورد توجه قرار گرفت و مکاتب نظری متنوعی بنا به نوع نگرش به آن به وجود آمد. یکی از حوزه های مطالعاتی نسبتا جدید در جغرافیای تاریخی، چشم انداز جغرافیایی است که تغییرات محیط طبیعی را در یک دوره مشخص تاریخی، با رویکرد تاثیر انسان و تاریخ بر جغرافیا، بررسی می کند. ضرورت پژوهش حاضر از آن روست که معمولا جغرافیای تاریخی در ایران به بررسی تاریخی مکان های جغرافیایی محدود شده است و در آن، بررسی نقاط عطف تاریخی مناطق و عوامل تاثیرگذار بر تحول سکونتگاه های انسانی و نیز تقسیم بندی جغرافیایی دقیق یک منطقه بر اساس تغییرات بنیادین حاصل از فعالیت انسانی مغفول مانده است. نوشتار حاضر بر آن است تا ضمن تبیین چشم انداز جغرافیایی، روش شناسی و کاربست آن را در مطالعات تاریخی با نشان دادن چگونگی نفوذ و دخالت انسان در محیط طبیعی و چشم انداز جغرافیایی و مقایسه آن با دخالت هایی دوره های قبلی تبیین کند.
    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، چشم انداز جغرافیایی، روش شناسی جغرافیای تاریخی، کاربرد تاریخ در جغرافیا
  • مسعود بهرامیان*، ابوالفضل رضوی صفحات 75-94
    حکومت عربی-اسلامی امویان، به عنوان اولین سلسله در اسلام، در سال 40 توانست با غلبه بر گفتمان تئوکراسی دینی، گفتمان قبیله ای را بر جهان اسلام مستولی کند. خلفای اموی، با ایجاد نوعی انسجام اجتماعی در جامعه اسلامی، توانستند از غرب تا آندلس و از شرق تا آسیای میانه را به تصرف خود درآورند. این فتوحات در سایه نوعی انسجام صورت پذیرفت. این مقاله با رویکردی توصیفی-تحلیلی و با طرح این سوال که قبیله و سازمان شهری چه تاثیری در همسازگری اجتماعی عصر اموی داشت، به تبیین و تفسیر انسجام و همسازگری مذکور می پردازد. نتایج تحقیق حاکی از این است که درایت برخی خلفا در ایجاد توازن قبیله ای، جذب قبایل پرنفوذ، و بافت و ساخت شهرهای شام در تحقق انسجام اجتماعی این عصر موثر بودند.
    کلیدواژگان: امویان، شام، عراق، قبیله، ساختار شهری
  • علی غلامی فیروزجایی* صفحات 95-113
    قرن دهم هجری برای سرزمین های اسلامی، از جمله یمن عصر طاهریان (858-945ق)، بسیار مهم بوده است، چراکه در این دوران، کشور استعمارگر پرتغال، برای دستیابی به راه های دریایی جدید، در اختیار گرفتن مراکز تجاری مسلمانان و همچنین انحصار تجارت ادویه هند، به شرق و از جمله یمن روی کرده بود. در این زمان، امپراتوری عثمانی، که به نوعی پرچمدار اسلام در جهان به شمار می رفت، برای نجات شهرها و جزایر اسلامی هند، وارد یمن شد و با توجه به موقعیت تجاری و سوق الجیشی مهم این سرزمین، آن را در سال 945 هجری تحت سلطه خود درآورد. پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی و با استناد به منابع عربی، ترکی، و نسخه های خطی، درصدد پاسخگویی به این پرسش است که علل حمله عثمانی ها به یمن چه بوده و اینکه حمله مذکور چه نتایج و پیامدهایی داشته است. نتایج بررسی حاکی از آن است که عثمانی ها برای مقابله با پرتغالی ها و همچنین تامین امنیت شهرهای اسلامی مکه و مدینه، و البته با فریب و قتل سلطان مسلمان یمن، به صورت خیانتکارانه وارد یمن شدند. این حمله پیامدها و نتایج مختلفی، ازجمله سلب اعتماد عمومی نسبت به عثمانی ها، در پی داشت.
    کلیدواژگان: یمن، عثمانی ها، طاهریان، ممالیک، پرتغالی ها
  • محمد شیخ احمدی* صفحات 115-132
    با آغاز خلافت عباسیان، خطابه و منبر، به عنوان رسانه هایی ارتباطی و تاثیرگذار، در خدمت توجیه مشروعیت و تثبیت حکومت قرار گرفتند. در سده اول خلافت عباسیان، خطبه خواندن به نام خلیفه به معنای رسمیت یافتن قدرت او بود و منبر نیز به تریبونی تبدیل شد که بر آن خطابه هایی برای اعلام رسمی خلیفه وقت و ولیعهد او و دعا برای آنان ایراد می شد. در طرف مقابل، مخالفان نظام عباسی نیز از این کارکردهای رسانه ای خطابه و منبر استفاده می کردند؛ آن ها با ایراد خطابه هایی در ذکر رذایل و مظالم خاندان بنی عباس، مردم را به نظام خلافت بدبین و به این وسیله، مشروعیت خلفا را در اذهان مردم خدشه دار می کردند. با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر درصدد است تا کارکردهای منبر و خطابه را، به عنوان رسانه های ارتباطی تاثیرگذار در تمدن اسلامی، با تکیه بر عصر اول خلافت عباسیان (132-232ق) بررسی کند.
    کلیدواژگان: خطابه، منبر، رسانه، عصر اول عباسی
|
  • Abbas Panahi* Pages 5-25
    People of Daylaman and Gilan, due to their opposition to the Umayyad and Abbasid caliphs, were not compatible to them. In order to spread their protest movement, the people of Daylaman did support the Alawites who had emerged as an ideological and political alternative to the Abbasids. During the early years of taking power, the people were able to have some important achievements in Gilan and Daylaman through the capitalizing on Daylamites’ anti-Caliphate approach. The Daylamites’ espousal of Alawites was, therefore, informed by their mentioned political and military interests. However, given the constant intellectual efforts of the Alawites in Gilan and Daylaman, conditions were propitious for changing the ancient religions of Daylaman to Shiite Islam or other Islamic denominations from the second half of the third century (AH)/ninth (CE) onward. This research is an analysis of the factors informing the intellectual, political and military relations between Alawites, on the one hand, and the rulers and people of Gilan and Daylaman, on the other hand. Drawing on the literature, it will try to explore the reasons behind the convergence and divergence of Daylamites and Alawites as well as the military and political impact of the former on the latter’s rule.
    Keywords: Shiite Islam, Abbasids, Alawites, Daylamites, Gilan, Zaidiyyah
  • Amir Hossein Hatami* Pages 27-51
    From the main features of the tradition of Islamic historiography is variety of its forms, types, methods, topics and schools. However, today, Islamic historiography is known by its mere narrative methods and schools, which are only part of this widespread tradition. In other words, the narrative aspect of Islamic historiography have overshadowed its other aspects. Therefore, researchers in this field also emphasize on the same aspect in describing Islamic historiography, but this article emphasizes that in Islamic historiography, there are other methods and schools in addition to the narrative method. On this basis, in this article we are looking for empirical horizons in Islamic historiography, with an emphasis on historiography of Abū Rayḥān Al-Birunī. This article seeks to answer the question: “Are there empirical and observational trends and methods in Islamic historiography tradition?” The main research hypothesis is that by studying and analyzing the tradition of Islamic historiography, one can find empirical horizons (i.e. approaches based on observation, examination and historical criticism) in the works of some of the greatest Muslim historians. One of the most prominent of these historians is the Abū Rayḥān Al-Birunī
    Keywords: Islamic Historiography, Abū Rayḥān Al-Birunī, Empiricism, Observation, Historical Criticism
  • Mehrdad Divsalar*, Mohammad Taghi Rahnamaei, Mohammad Hussein Farajiha, Mohammad Mahmoudpour Pages 53-74
    From the early 20th century, relying on consistency of geography and history, the science of Historical Geography became subject to attention in the field of historical studies, and different theoretical schools emerged to focus on the type of attitude towards it. Geographic landscape is one of the relatively new study areas in historical geography that examines changes of the nature in a definite historical period with the approach of human and historical impact on geography. This research is necessary because historical geography in Iran has been reduced to historical study of geographical locations, and the study of the historical milestones of regions and the factors influencing the evolution of human settlements, as well as the exact geographical division of a region or city based on the fundamental changes due to the element of human activity, have been neglected. Therefore, the present study is aimed at explaining the Geographic landscape, and additionally, clarifying its methodology and its application in historical studies through expressing the influence and manipulation of human being on the nature and Geographic landscape and comparing it to the earlier ages.
    Keywords: Historical Geography, Geographic Perspective, Methodology of Historical Geography, Application of History in Geography
  • Masoud Bahramian*, Abolfazl Razavi Pages 75-94
    The Arabic-Islamic Umayyad state, as the first Islamic dynasty, managed to have the monopoly of tribal discourse in Islamic world in 40 AH through conquering the already dominant religious theocracy discourse. Umayyad caliphs succeeded in conquering the occidental world to Andalusia and the oriental world to middle Asia by the help of creating a sort of social solidarity. These conquests took place in light of a sort of solidarity. The present research undertakes a descriptive-analytical approach. It addresses the question of tribe and urban organization influence in social compatibility of Umayyad era, and it attempts to explicate and interpret the above-mentioned solidarity and compatibility. The results of this study indicate that some parameters have given rise to the social solidarity realization, such as some caliphs’ tact in making tribal equilibrium, assimilating influential tribes, paying close attention to texture and structure of the cities of Sham.
    Keywords: The Umayyad, Sham, Iraq, Tribe, Urban structure
  • Ali Gholami Firouzjaei* Pages 95-113
    The 10th century AH was very important for Muslim lands, including Yemen in the era of Taherian (858-945 AH), because during this time, Portugal as a colonist country, in order to have access to new maritime routes, to seize Muslim commercial centers, as well as monopoly of Indian medicine trade, was moving eastward, into Yemen. At the same time, the Ottoman Empire, which was one somehow the flagship of Islam in the world, entered Yemen to save the Muslim cities and islands of India, and regarding the important commercial and strategic position of this land, dominated it in 945 AH. The present study, using a descriptive-analytical method and referring to Arabic and Turkish resources and manuscripts, seeks to answer the question: "What were the reasons for the Ottomans to attack Yemen and what were the consequences and results of the attack?" The results of the study indicate that the Ottomans treacherously entered Yemen in order to destroy the Portuguese, as well as to secure the Islamic city of Mecca and Medina, with the deception and murder of the Muslim Sultan of Yemen, which resulted in consequences such as creating many problems for the Ottomans and also lack of public trust in them.
    Keywords: Yemen, Ottomans, Taherian, Mamālīk, Portuguese
  • Mohammad Sheikh Ahmadi* Pages 115-132
    With the beginning of the Abbasids' caliphate, the lectures and pulpits, as communicative and influential media, served to justify the legitimacy and consolidation of the state. In the first century of the Abbasid caliphate, a speech called Caliph meant the recognition of his power, and the pulpit turned into a platform where the speaker for the official Caliphate of the time and his crown prince and prayer were told to them. On the other hand, opponents of the Abbasid system also used these functions of speech and pulpit media; by giving speeches about the vices and atrocities of the Abbasid caliphate, they made to pessimistic people caliphate, and thus disrupted the legitimacy of caliphs in the eyes of the people. Regarding the importance of the subject, the present research seeks to study the functions of the pulpit and the lectures as influential communication media in Islamic civilization, relying on the first era of the Abbasid Caliphate (132-232 CE).
    Keywords: Lecture, Pulpits, Media, Abbasi first Aid.