فهرست مطالب

مجله علوم و فنون هسته ای
سال سی و نهم شماره 2 (پیاپی 84، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سهراب بهنیا*، واحده رزازی صفحات 1-8
    بررسی پایداری ساختار هسته ای به عنوان یک سیستم بس - ذره ای اهمیت ویژه ای در فیزیک هسته ای دارد. آگاهی از خواص آماری و گذارهای فاز می تواند اطلاعات مفیدی را در ارتباط با ساختار و فرایندهای هسته ای به همراه داشته باشد. خواص آماری مجموعه ترازهای انرژی یک سیستم به خوبی با معیار جدیدی تحت عنوان نظریه ی ماتریس تصادفی در آشوب کوانتومی توضیح داده می شود. افت و خیز ترازهای انرژی سیستم های کوانتومی بسته به تقارن های هامیلتونی در یکی از مجموعه های متعامد (GOE)، یکانی (GUE) و هم تافته(GSE)ی گاوسی قرار می گیرد و اگر یک سیستم کوانتومی در ناحیه ی انتگرال پذیر قرار داشته باشد در مجموعه های پواسونی قرار خواهدگرفت. تحلیل آماریترازهای انرژی توسط نظریه ی ماتریس تصادفی با محاسبه ی ویژه- مقدارهای هامیلتونی سیستم امکان پذیر خواهد بود. یکی از مناسب ترین زنجیره ها برای درک ساختار  هسته ها زنجیره ی کلسیم است که در اعداد دوبار جادویی نیز نقش بازی می کند. مقاله ی حاضر با به کارگیری مدل پوسته ای هسته به کمک نظریه ی آشوب کوانتومی به بررسی پایداری در ساختار هسته ای ایزوتوپ های Ca50 وCa 48 می پردازد. یافته ها با نتایج تجربی به دست آمده در آزمایشگاه ایزولد- سرن مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: مدل پوسته ای هسته، نظریه ی ماتریس های تصادفی، آشوب کوانتومی، سیستم های بس - ذره ای
  • حمزه خانپور*، سارا طاهری منفرد، شاهین آتشبار تهرانی صفحات 9-18
    پراکندگی ناکشسان عمقی (غیرسطحی) لپتون ها از نوکلئون یکی از روش های جدید برای درک ساختار داخلی پیچیده ی نوکلئون ها در برخورددهنده های لپتونی و هادرونی حال حاضر و نسل آینده است. علاوه بر این، پراکندگی لپتون های قطبیده از هدف های نوکلئونی و هسته های سبک قطبیده فرصت مناسبی را برای مطالعه ی ساختار اسپینی آن ها فراهم می آورد. در این مقاله، تابع های ساختار قطبیده ی نوکلئون ها توسط چندجمله ای ژاکوبی برازش شده و تصحیح های ناشی از اثرهای جرمی TMCs و پیچش های مرتبه های بالاتر HT در تقریب سوم نمودار فایمن مورد بررسی قرار گرفته اند. در نهایت تابع های ساختار قطبیده ی هسته های سبک هلیم-3 و تریتیم در تقریب سوم نمودار فایمن با استفاده از قضیه ی پیچش استخراج شده اند. برای بررسی اعتبار تجزیه و تحلیل انجام شده، مقایسه ی کامل و دقیقی بین نتایج به دست آمده با داده های تجربی به روز قطبیده انجام شده است. نتایج به دست آمده سازگاری بسیار بالایی را با مدل های پدیده شناسی موجود و داده های تجربی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تابع ساختار قطبیده ی، تصحیح های مرتبه ی سوم، نمودارهای فاینمن، رهیافت چندجمله ای ژاکوبی
  • سمانه شیخ ربیعی، بهروز رکرک*، عفت یاحقی، بهنام آرضابک صفحات 19-31
    بازرسی چشمی بار در فرودگاه ها و مراکز حساس مستلزم صرف زمان زیادی است و اجسام در بسیاری از موارد خصوصا زمانی که در موقعیت و زاویه های خاصی قرار گرفته باشند قابل شناسایی با بازرسی های سریع چشمی نیستند. امروزه از دستگاه های تصویربرداری پرتو ایکس برای تشخیص اجسام در بار استفاده می شود. تصاویر پرتونگاری حاصل به علت پراکندگی فوتونی دارای میزانی از مه آلودگی هستند و گاهی تشخیص دقیق اجسام با مشکل مواجه می شود. روش های پردازش تصویر می توانند به بهبود کنتراست و در نتیجه بهتر شدن قابلیت تشخیص اجسام کمک کنند. در پرتونگاری بار سطح نویز و پراکندگی در تصویرهای مختلف با هم تفاوت زیادی دارند که این موضوع ضرورت استفاده از روش های پردازش تصویر خودکار را ایجاب می کند. در این پژوهش از دو روش موجک و صافی گابور با سطح آستانه ی خودکار استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد تصویرهای بازسازی شده اگرچه در جزییات دارای اختلافاتی هستنند ولی در میزان تشخیص اجسام توسط افراد تفاوت زیادی ندارند. در هر دو روش کنتراست و قابلیت تشخیص اجسام نسبت به تصویرهای اولیه بهبود قابل ملاحظه ای یافته است. زمان اجرای الگوریتم موجک گسسته حدود یک هشتم زمان اجرای صافی گابور است که با توجه به اهمیت سرعت پردازش تصویر در بازرسی بار برتری قابل ملاحظه ای است.
    کلیدواژگان: پرتونگاری بار، سیستم بازرسی بار، پرتو ایکس، روش موجک گسسته، فیلتر گابور
  • حسین حسن بوذری، لاله فرهنگ متین*، رسول ملک فر، عزیزالله شفیع خانی صفحات 32-41
    با توجه به کاربردهای فراوان و مختلف نانولوله های کربنی آلاییده به بور، ارتعاشات مولکولی مرتبط با عنصر بور در نانو لوله ی کربنی آلاییده به بور به سه روش تجربی، محاسباتی و شبیه سازی شناسایی شد. در بررسی تجربی، طیف رامان نانولوله ی کربنی خالص و آلاییده به بور ثبت و مدهای حساس به رامان به ارتعاشات خاص ذیربط نسبت داده شد. در روش محاسباتی، بسامدهای ارتعاشی C-C و C-B(زنجیره کربنی خالص و آلاییده به بور) با مدل نوسان گر هماهنگ ساده، شبیه سازی و جابه جایی بسامد ارتعاشی به بسامدهای کوچک تر مشاهده شد. در نهایت با روش شبیه سازی، بسامدهای ارتعاشی مولکول های کربن- کربن و کربن- بور با استفاده از نرم افزار گاوسی مورد مطالعه قرار گرفت. بسامد مد ارتعاشی D وقتی بور کم تر از 3 درصد باشد به مقدار به بسامدهای کوچک تر جابه جا می شود . آلاییدگی نانولوله ی کربنی با درصدهای بین 4 تا 10 درصد بور، بسامد مد های ارتعاشی را به مقدار به عددهای موج بالاتر جابه جا می کند . رابطه ی (نسبت ترکیبات کربنی بی شکل و مواد غیرکربنی در ساختار گرافیتی نمونه) با میزان آلاییدگی نانولوله ی کربنی با بور افزایش می یابد (5/1®75/0). نتایج تغییرات شدت و بسامدهای مد های ارتعاشی D و G با دقت قابل قبولی با روش های تجربی، محاسباتی و شبیه سازی مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: طیف رامان، نانولوله ی کربنی، بور، آلاییدن
  • سعید بهروزی نیا*، کامران خراسانی، اردوان کوهی، محمود فتحعلیان صفحات 42-48
    یک جفت لیزر بخار نمک مس از نوع مس برمید به صورت آرایش نوسان گر- تقویت کننده ترتیب داده شد. پارامترهای تقویت لیزر شامل بهره ی علامت کوچک و شدت اشباع با گازهای کمکی نئون و هلیم به طور جداگانه اندازه گیری و مورد مقایسه قرار گرفتند، به طوری که مقادیر  1-cm 078/0 و 1-cm 07/0 برای بهره ی علامت کوچک و هم چنین مقدارهای 2-μJ cm 34 و 2-μJ cm 47 برای شدت اشباع به ترتیب برای گازهای کمکی نئون و هلیم به دست آمده اند. هم چنین از اندازه گیری توان خروجی سیستم با این گازها مقدارهای W 8 و W 10 به ترتیب با گازهای کمکی نئون و هلیم به دست آمد. مشخص شد که استفاده از گاز کمکی هلیم نسبت به گاز کمکی نئون در لیزر مس برمید بهتر است و از بازده و توان خروجی بیش تری برخوردار است. هم چنین شرایط عملکرد بهینه ی سیستم تعیین شد. نتایج به دست آمده با عملکرد سیستم های نوسان گر- تقویت کننده ی لیزر بخار مس خالص و بخار طلا نیز مقایسه گردید. به هرحال نوع گاز کمکی می تواند در پارامترهای میکروسکپی لیزر و در نهایت بر روی عملکرد و توان خروجی لیزر اثر گذار باشد.
    کلیدواژگان: لیزر بخار مس برمید، نوسان گر- تقویت کننده، بهره ی علامت کوچک، شدت اشباع، گاز کمکی
  • نوید ایوبیان*، رسول موسی رضایی صفحات 49-60
    تاکنون مطالعه های مختلفی در راستای بررسی اثر نقش انرژی هسته ای در کاهش هزینه های زیست محیطی و تغییرات آب و هوایی با استفاده از مدل های مختلف اقتصادی و سناریوهای انرژی در کشورهای مختلف انجام شده است. با این حال، این موضوع در کشور ایران تاکنون مورد بررسی دقیق قرار نگرفته است. در این پژوهش با ارایه ی مدلی مبتنی بر برنامه ریزی پویا، این موضوع در مقایسه با سایر نیروگاه ها نظیر نیروگاه های فسیلی، تجدیدپذیر، گازی، بخار و سیکل ترکیبی تحلیل شده است. در این مدل، تاثیر هزینه های خارجی بر برنامه ریزی آتی انرژی الکتریکی به دقت مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت با در نظر گرفتن دو سناریوی پایه و هسته ای، مطالعه ها در چارچوب هدف ها و تحلیل تاثیر هزینه های خارجی انجام شد. به منظور راستی آزمایی مدل پیشنهادی، نتایج این پژوهش با نتایج مدل MESSAGE مقایسه و دقت و صحت مدل پیشنهادی اثبات شد. بر اساس نتایج این پژوهش، گزینه ی برق هسته ای راهکار موثری در کاهش آلایندگی زیست محیطی در آینده خواهد بود.
    کلیدواژگان: برق هسته ای، اثرهای زیست محیطی، هزینه های خارجی
  • نادر مرشدیان*، محسن وفایی صفحات 61-65
    با بهینه سازی روش حالت های همدوس جفت شده، دو مورد از پیچیدگی های اساسی در شبیه سازی حالت پایه ی سیستم های الکترونی با روش ابتکاری، ساده سازی شد. این دو پیچیدگی عبارت اند از نیاز به محدود کردن بازه ی انرژی شبکه ی انتخابی و نیاز به پالایش شبکه در هر گام زمانی. روش بهینه سازی در این رهیافت برای نخستین بار برای شبیه سازی چاه پتانسیل حالت پایه ی یک سیستم تک الکترونی نظیر H+2 به کار رفته است. نتایج شبیه سازی در پایه ی شبکه ای متشکل از تنها 500 حالت همدوس با دقت بسیار مطلوبی با مقادیر دقیق توافق دارد. استفاده از شبکه ی حالت های همدوس بزرگ تر در شبیه سازی به توافق بهتری با نتایج دقیق منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: حالت همدوس، معادله ی شرودینگر، مونت کارلوی پخشی، سطوح الکترونی
  • خالق خشنودی*، محمد یزدی، محمد قنادی مراغه، مهرداد بهزادی صفحات 66-80
    میزبان کانسار آهن اکسید- آپاتیت (IOA) چغارت، ریولیت های با سن کامبرین آغازین است. بررسی های پرتوسنجی و طیف سنجی زمینی منطقه ی دگرسانی در حاشیه ی توده ی ماده معدنی منیتیت- آپاتیت چغارت نشان داد که در منطقه ی برشی ناهنجاری های پرتوزایی گامای مربوط به عنصر توریم وجود دارد. تجزیه ی شیمیایی نمونه های این منطقه توسط طیف سنجی پلاسمای جفت شده ی القایی) (ICP-MS حاکی از کانی سازی توریم است. مطالعات کانی شناسی به وسیله ی میکروسکوپی نور عبوری و انعکاسی، ریزتجزیه ی ردیاب الکترونی) (EPMA نشان می دهد که کانی های اصلی توریم در این منطقه شامل توریت و اسفن هستند. مجموعه ی کانی های دگرسانی مرتبط با کانی سازی توریم در چغارت شامل آلبیت ± ارتوکلاز + کالک سیلیکات (اکتینولیت اوژیت دیوپسید) + کربنات (کلسیت) + منیتیت + پیریت ± کالکوپیریت ± گالن + اسفن+ روتیل ± میکروکلین ± آپاتیت (دگرسانی Na-Ca-Fe) تشخیص داده شد. حضور منیتیت، پیریت و کالکوپیریت پاراژنز با توریت و ناهنجاری منفی Eu در نمونه های منطقه ی کانی سازی توریم می تواند حاکی از شرایط کاهشی سیال عامل کانی سازی توریم باشد. الگوهای مشابه توزیع عناصر خاکی نادر بهنجار شده نسبت به کندریت و گوشته، در ریولیت های میزبان و منطقه ی کانی سازی توریم پیشنهاد می کند که منشا توریم، ماگمای ریولیتی کمان- قاره ای است.
    کلیدواژگان: کانی سازی توریم، کانسار آهن اکسید- آپاتیت، چغارت، ناحیه ی بافق
  • سمانه ذوالقدری، سعید کاکایی، حسن یوسف نیا*، علی بهرامی سامانی صفحات 81-89
    امروزه، Ga68 با توجه به ویژگی های واپاشی مناسب و امکان تهیه به طور مستقل از سیکلوترون و به شکل مولد Ga68Ge/68 با هزینه ای منطقی، یکی از گزینه های بسیار مناسب در مقطع نگاری نشری پوزیترون (PET) است. اخیرا مولد Ga68Ge/68 بر پایه ی قلع اکسید در کشور با موفقیت عرضه شده است. در این پژوهش، به منظور بررسی امکان استفاده از مولد ساخته شده در تولید و توسعه ی رادیوداروهای تشخیصی بر پایه ی Ga68 و به کارگیری آن در کاربردهای بالینی به صورت بهینه، مشخصات اصلی مولد شامل انتخاب محلول مناسب برای شستشو، منحنی شویش و بازده ی شستشوی تعیین شده و خلوص رادیونوکلیدی، خلوص شیمیایی و خلوص رادیوشیمیایی محصول شویش مولد ارزیابی شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که مشخصات مولد توسعه داده شده در کشور قابل مقایسه با مولدهای Ga68Ge/68 تولید شده در سایر کشورها، و دارای عملکرد مناسب برای استفاده در توسعه ی رادیوداروهای PET بر پایه ی Ga68 است.
    کلیدواژگان: Ga68-Ge68، بازده ی شستشو، منحنی شویش، خلوص رادیونوکلیدی، خلوص شیمیایی
  • رفیع علی رحیمی*، مژگان ایروانی، محمد محمدی فر صفحات 90-99
    در این کار اثر افزودنی‎های مختلف روی رشد دانه و چگالش قرص 2UO با شروع از پودر با مشخصات شیمیایی و فیزیکی معین مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. مخلوط پودر و افزودنی‎ها متراکم پرس و تحت اتمسفر هیدروژن در مدت 6 ساعت و در دمای C 1700 تف جوشی شد. افزودنی 3O2Cr نه تنها میزان چگالش قرص را افزایش ‎داد بلکه اندازه ی دانه را نیز به شدت افزایش ‎داد. در صورتی که افزودنی‎های دیگر تاثیر خیلی کمی در افزایش اندازه دانه ی قرص سوخت هسته‎ای داشتند. رفتار تف جوشی و تشکیل ریزساختار درشت- دانه برحسب کاهش کروم اکسید به کروم فلزی، انحلال 3O2Cr در 2UO و تف جوشی توصیف شده است.
    کلیدواژگان: قرص سوخت 2UO، رشد دانه، افزودنی، تف جوشی
|
  • S. Behnia*, V. Razazi Pages 1-8
    Stability analysis of the nuclear structure as a many-body system has a particular importance in nuclear physics. ‎Understanding its statistical properties and also phase transitions provide useful information about nuclear structure and nuclear processes. The statistical properties of the set of energy levels of a system are well described by random matrix theory in quantum chaos. Resonance of energy levels depends on the Hamiltonian symmetry that placed in one of the GOE, GUE, GSE ensembles and in the integrable system in the Poissonian ensemble. The statistical analysis of energy levels by random matrix theory will be possible by calculating the Hamiltonian’s eigenvalues of the system. The calcium chain is an ideal test bench for study on the nuclear structure due to  its existing double magic isotopes. In the present work, we use quantum chaos theory in order to investigate the stability of the nuclear structure of 50Ca and 48Ca isotopes, and the results obtained are compared with those of the Isolde-Cern laboratory.
    Keywords: Nuclear Shell Model, Random Matrix Theory, Quantum Chaos, Many-Body Systems
  • H. Khanpour*, S. Taheri Monfared, Sh. Atashbar Tehrani Pages 9-18
    Experiments utilizing the deep inelastic scattering of leptons from nucleons have been one of the modern tools to understand the complex structure of nucleons in recent and future lepton and hadron colliders. In addition, scattering of polarized leptons from polarized nucleons and polarized light nuclear targets provides us the possibility to probe the spin structure of the nucleon. In this paper, the polarized structure functions of the nucleon are computed using the Jacobi polynomial approach. The effect of considering non-perturbative target mass corrections (TMCs) as well as higher twist (HT) terms are studied at next-to-next-to leading order (NNLO) accuracy. Finally we calculated the polarized light nuclear structure functions for 3He and 3H at NNLO approximation, using the convolution of the light cone momentum distributions with the polarized structure of the free proton and neutron. The stability and reliability of the results are ensured by a detailed comparison with the available and up-to-date polarized DIS data. Based on our obtained results the predictions are in satisfactory agreement with all data analyzed and other phenomenological models in the literature.
    Keywords: Polarized Structure Function, 3-Loop Corrections, Feynman Diagrams, Jacobi Polynomial Approach
  • S. Sheykh Rabiee, B. Rokrok*, E. Yahaghi, B. Arezabak Pages 19-31
    Visual inspection of baggage in airports and other critical centers takes a great time. In many cases, especially when the objects inside the load are positioned at specific angles, they may not be detectable by rapid visual examinations. Nowadays, X-ray imaging devices are used to detect objects at the passengers' luggage. Radiographic images obtained due to scattering of photon have a degree of fogging, and sometimes the exact diagnosis of objects is difficult. Image processing methods can improve the contrast and the ability to recognize objects. Different noises and scattering levels exist in radiographic images, which justify the use of automated image processing methods. In this study, Gabor filter and wavelet methods with automatic threshold level have been used to improve the quality of images. According to the results, there is no significant difference in the degree of detection of the objects, regardless of the differences in the reconstructed images. In both methods, the contrast and detection capabilities of the primary radiography images have improved significantly. The computation time of the implementation of the discrete wavelet algorithm is about one eighth of Gabor's time of execution, which can be remarkable given the importance of image processing speed in the area of passenger traffic inspection.
    Keywords: Luggage Radiography, Luuggage System Inspection, X-Ray, Discrete Wavelet Method, Gabor Filter
  • H.H. Bouzari, L.F. Matin*, R. Malekfar, A. Shafiekhani Pages 32-41
    In this paper due to the abundant and also different applications of carbon nanotubes doped with boron, molecular vibrations related to boron element were identified and investigated in B-doped carbon nanotubes by experimental, computational and simulation ‎methods. In the experimental approach, Raman spectra of MWCNTs and B- doped MWCNTs were recorded and the Raman active modes assigned to the relevant specific vibrations. In the computational approach, the vibrational frequencies of C-C and C-B (pure carbon chains and doped with boron) oscillators were simulated using simple harmonic oscillator model and shift of vibrational frequencies toward lower wavenumbers was observed. Finally, by software simulation approach, vibrational frequencies of carbon-carbon and carbon-boron were investigated using the Gaussian software. The D- band intensity increased as the boron concentration reached to 3% while the center of the peak downshifted by 8 cm-1 (1336 cm-1 ® 1328 cm-1). Doping of carbon nanotubes with the boron concentration in the range of 4 to 10% upshifted the D- band central position by 18 cm-1 (1328 cm-1® 1346 cm-1). The ID-IG ratio (the intensity of the disorder D mode divided by the intensity of the graphite G mode) was increased by B-doping of carbon nanotubes (0.75®1.5). In conclusion, the results of the present article reveals that the intensity and frequency variations of D and G modes in the pure and the B doped MWCNT structures were approved with acceptable accuracy by the experimental, computational and simulation methods.
    Keywords: Raman Spectroscopy, Carbon Nanotubes, Boron, Doping
  • S. Behrouzinia*, K. Khorasani, A. Kouhi, M. Fathalian Pages 42-48
    A pair of copper bromide lasers in an oscillator-amplifier configuration was operated to measuring the small-signal gain and saturation intensity, as amplifying parameters of the laser. The values of 0.078cm-1 and 0.07cm-1 were measured for small signal gain with buffer gases neon and helium, respectively, thus, the values of 34 and 47µJ/cm2 were measured for saturation intensity with neon and helium buffer gases, respectively. The output power of system was measured; the values of 8 and 10W were obtained with buffer gases of neon and helium, respectively. It was shown that, the use of helium has more efficient and output power than that of neon in copper bromide lasers. Hence, the optimum conditions have been obtained. The results were compared to that of copper- and gold vapor lasers. The type of buffer gas used can affect the microscopic parameters, which in turn affects the operation and output power of the laser.
    Keywords: Copper Bromide Laser, Oscillator-Amplifier, Small Signal Gain, Saturation Intensity, Buffer Gas
  • N. Ayoobian*, R. Mousarezaei Pages 49-60
    Up to now, many studies have been conducted to investigate the role of nuclear energy in reducing environmental costs and climate changes considering the different economic models and energy scenarios in different countries. However, to best of our knowledge, there is no report on this subject in Iran. This study presents a model based on dynamic programming which compares the environmental costs of nuclear power plants with other power plants such as fossil, renewable, gas, steam and combined cycle plants. This model evaluates the impact of external costs in the future planning of electrical energy and by considering baseline and nuclear scenarios, impact studies of external costs are performed. In order to verify the proposed model, the results were compared with the available data and MESSAGE results, and the accuracy of this model was proved. According to this research, nuclear power is an effective strategy for reducing environmental pollution in the future.
    Keywords: Nuclear Power, Environmental Impact, External Costs
  • N. Morshedian*, M. Vafaee Pages 61-65
    The coupled coherent states method (CCS) has been optimized in order to remove the two complexities in the simulation of the ground state of electronic systems. These two complexities are the necessity of the energy restriction in the process of generating CS grid, and the essential refinement of the grid in each time-step. The optimized method which for the first time has been applied for simulation of the potential well of the ground state of one-electron systems such as . The simulation results on the basis of a grid containing only 500 coherent states show a very good consistency with the exact curve. Implementing grids with more coherent states into the simulation would lead to a better consistency with the exact values.
    Keywords: Coherent State, Scherodinger Equation, Diffusive Monte-Carlo, Electronic Levels
  • K. Khoshnoodi*, M. Yazdi, M. Gannadi, Maragheh, M. Behzadi Pages 66-80
    Early Cambrian rhyolite hosts the Choghart iron oxide-apatite (IOA) deposit. The ground radiometric and spectrometric surveys of alteration zone on the margin of the magnetite-apatite ore body show that the radioactive anomaly of thorium occurs in the breccia zone. The chemical analyses of the breccia zone samples by ICP–MS show thorium mineralization. The mineralogical studies by transmitted- and reflected-light microscopey and EPMA indicate that the main thorium minerals in thorium mineralization zone are thorite and sphene. The alteration mineral assemblages related to thorium mineralization of Choghart is consisted of albite ± orthoclase + calc-silicate (actinolite- augite- diopside) + carbonate (calcite) + magnetite + pyrite ± chalcopyrite ± galena + sphene + rutile ± microcline ± apatite (Na-Ca-Fe alteration). The occurrence of paragentic magnetite, pyrite and chalcopyrite with thorite and negative Eu anomaly in the thorium mineralization zone indicate a reduced condition for thorium mineralizing fluids. The similarity in chondrite- and mantle-normalized REE patterns of host rhyolite and the thorium mineralization zone suggests that thorium is originated from continental-arc rhyolitic magma.
    Keywords: Thorium Mineralization, Iron Oxide-Apatite Deposit, Chogart, Bafq District
  • S. Zolghadri, S. Kakaei, H. Yousefnia*, A. Bahrami, Samani Pages 81-89
    Nowadays, due to the suitable decay characteristics and possible production of 68Ga independent of the cyclotron in the form of 68Ge/68Ga generator with reasonable cost, this radionuclide is known as a suitable choice for PET imaging. Recently, SnO2 based 68Ge/68Ga generator was successfully prepared in Iran. In this study, in order to investigate the possible utilization of the made generator in the production and development of 68Ga-based diagnostic radiopharmaceuticals and optimal usage of the generator in the clinical applications, the main characteristics of the generator including the selection of appropriate eluent, elution profile and elution yield were determined, and radionuclidic, chemical and radiochemical purity of the eluate were evaluated. The results of this study indicated that the characteristics of the developed generator in Iran is comparable to those 68Ge/68Ga generators in other countries and it has suitable performance for the usage of developing 68Ga-based PET radiopharmaceuticals.
    Keywords: 68Ge-68Ga Generator, Elution Yield, Elution Profile, Radionuclidic Purity, Chemical Purity
  • R.A. Rahimi*, M. Iravani, M. Mohammadifar Pages 90-99
    In this work, a powder with specific chemical and physical characteristics was used and the effect of different additives on grain growth and densification of UO2 pellets were studied. The mixture of powder and additives was pressed and then sintered under hydrogen atmosphere for 6 hours at 1700C. The Cr2O3 additive not only increased densification but also severely increased the grain size. Other additives had little effect on grain growth of the nuclear fuel pellets. Sintering behavior and Coarse-grained microstructure formation are discussed in terms of the reduction of Cr2O3 to Cr, the dissolution of Cr2O3 in UO2 and sintering.
    Keywords: UO2 Nuclear Fuel Pellets, Grain Growth, Additives, Sintering