فهرست مطالب

مطالعات نقد زبانی و ادبی - پیاپی 1 (تابستان 1396)

نشریه مطالعات نقد زبانی و ادبی
پیاپی 1 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی تسلیمی صفحات 4-5
  • رضا فهیمی * صفحات 7-25
    خسرو و شیرین حکیم نظامی گنجوی و خسرو نامه منسوب به عطار نیشابوری اگر چه از نظر قدرت شعری و اهمیت در یک درجه و یک سطح نیستند اما از نظر عناصر داستانی تا حدودی شباهت دارند. از نظر محتوا و درونمایه هر کدام از دو اثر، اثری عاشقانه است و موضوع آنها عشق دو دلداده است که پس از طی مراحلی به وصال می رسند . تاثیر نظامی بر سرایندگان بعد از خود و از جمله سراینده خسرو نامه مطلبی است که نباید از نظر دور داشت . هر چند که این دو اثر از جنبه عناصر داستان بررسی شده اند اما این به هیچ وجه به معنی یکسان دانستن جایگاه این دو اثر نیست. در پژوهش حاضر دو این دو اثر از نظر عناصر داستان و شیوه داستان سرایی با یکدیگر مقایسه شده اند و وجه تشابه و تمایز آن دو مورد بررسی قرار گرفته و شواهدی هم برای هر دو مورد ذکر شده است. در برخی عناصر همچون نداشتن پیرنگ قوی، یکسان بودن زبان شخصیت های داستان و یکنواختی لحن، شباهت وجود دارد و در برخی عناصر تفاوت هایی وجود دارد از جمله عنصر جدال در خسرو و شیرین بیشتر درونی و در خسرونامه بیشتر بیرونی است و نیز عنصر شخصیت در خسرو و شیرین یکنواخت تر، از خسرونامه است.
    کلیدواژگان: خسرو و شیرین، خسرونامه، عناصر داستان، تحلیل ساختاری
  • معصومه حامی دوست *، علی تسلیمی صفحات 26-43
    ساخت گرایی و روایت شناسی از رویکردهایی است که در بررسی های ادبی به کار می رود. معمولا ساخت گرایی به شیوه پراپی و کلاسیک خود برای متون کهن، اسطوره هاو قصه های عامیانه به کار میرود، اما در برخی از آثار نویسندگان دو سده اخیر نیز می توان آن رهیافت ها را، به کار بست. آثار ادگار آلن پو از جمله این آثار است.
    پراپ سی و دو کارکرد مشابه را در همه قصه های عامی انه روسی به گونه ای تکرار شونده پیشنهاد می کند. شیوه ی کار این مقاله پراپی و متاثر از روش اوست و به بررسی کارکردهای و « گودال و آونگ » ،« گربه سیاه » ،« قلب رازگو » مشابه در قصه های پو، بویژه چهار قصه می پردازد و کارکردهای بنیادی این قصه ها را معرفی می کند: نفرت، قتل، « بشکه آمونتیلادو » جنایت و پنهان کردن جنازه درون ساختمان، همرا با برخی از کاهش ها و گسترش ها، در این داستان ها به صورت الگویی تکرار می شود.
    کلیدواژگان: پراپ، پو، داستان، ساخت گرایی، کارکرد
  • فاطمه تسلیمی *، حماد حسین زاده دیلمی صفحات 44-56
    جامعه شناسان ادبیات کمتر به اندیشه های زیبایی شناختی و فرمالیستی در آثار ادبی توجه میکردند. اما برشت، آدورنو، هورکهایمر، بنیامین و مارکوزه به روش های فرمالیستی روی آوردند. آنان میان فرمالیسم و مارکسیسم آشتی برقرار کردند. مارکسیسم در محتواهای اجتماعی و برون ارجاعی اصرار می ورزید و فرمالیسم در شکل های ادبی و خود ارجاع پافشاری می کرد. اما جامعه شناسان ادبی یاد شده این مرز بندی ها را از میان برداشتند و بر این باور بودند که داستان نویس نباید مستقیما به جامعه بنگرد. در این صورت هم خود متن خواندنی تر می شود و هم مشکلات اجتماعی بهتر به نمایش کشیده می شوند. مارکوزه در آثار اولیه به جنبه های محتوایی گرایش داشت اما در آثار بعدی به فرم و زیبایی- شناسی نیز اهمیت داد. خلاصه سخن او در این آثار این است که انسان باید از کار طاقت فرسا، ستمدیدگی، تک ساحتی بودن و نیازهای دروغین مادی آزاد شود تا به نیازهای واقعی چون عشق و آزادی دست یابد.
    این محتوا و درونمایه باید هنرمندانه و با استعاره ها، نمادها و زاویه دیدهای غریب ارائه گردد تا از از بیژن نجدی ما را به اسارات یک « روز اسبریزی » عوامانه بودنش هر چه بیشتر فاصله گیرد. داستان اسب و نیز عادت او به بندگاری یعنی تک ساحتی شدن و از دست دادن هویت اصلی اش آگاه می کند، این آگاهی مستقیم و ساده انگارانه نیست بلکه هنری و فرمالیستی است. هدف مقاله معرفی جامعه- شناختی مبتنی بر فرمالیسم است که به روش توصیفی تحلیلی انجام می گیرد.
    این مقاله به بررسی داستان «روز اسب ریزی» از مجموعه داستان یوز پلنگانی که با من دویده اندبر پایه نظریات جامعه شناختی و زیبایی شناختی به ویژه از دیدگاه مارکوزه می پردازد.
    کلیدواژگان: داستان روز اسب ریزی، انسان تک ساحتی، مکتب فرانکفورت، زیباییشناسی، خود ارجاعی، برون ارجاعی
  • اکرم محمودلو * صفحات 57-73
    مقولهی زمان یکی از درگیری های انسان معاصر است و به دلیل ترکیب چند وجهی و استعاری اش به دشواری میتوان تعریفی از آن ارائه داد. از میان شاعران زن ایرانی کسی که بیش از همه به طور هستی مدارانه به زمان پرداخته، فروغ فرخزاد است. از میان مجموعه اشعار وی، دو دفتر آخر او بازتاب گستردهای از مفهوم «تنهایی ابدی» انسان و چالش آشتی ناپذیرش با جنبه ی دلهره آور زمان را در بر دارد. در این مقاله سعی شده است با دیدی نو در باب زمان به بررسی شعر «باد ما را خواهد برد» فروغ فرخزاد بر اساس نظریه ی «کمیت و کیفیت زمان» پرداخته شود. طبق نتایج و رهیافت های این پژوهش، بخش ابتدائی شعر «باد ما را خواهد برد» حاکی از پیامدهای بعد طولی و خطی زمان است که کمیت زمان را در پی دارد. ولی صحنه پردازی ها و توصیفات بخش انتهایی شعر ما را با تاویل های متفاوتی رو به رو می کند که به قصد تجسم همین دم مطرح شده است و به کیفیت زمانی می انجامد. این پژوهش ضمن ارائه ی کلیاتی در باب کمیت و کیفیت زمان، با استناد به سخنان هایدگر و کوندرا به خوانش شعر «باد ما را خواهد برد» فرخزاد می پردازد.
    کلیدواژگان: زمان کمي، زبان کيفي، کيفيت زمان، کميت زمان، مرگ
  • سهیلا فرهنگی *، مریم یوسفی نصیری نژاد صفحات 74-93
    انسجام امکانی است که عناصر زبانی را با قبل و بعد از خود پیوند می دهد. انسجام واژگانی یکی از انواع انسجام است که در اثر انتخاب واژه های مربوط به هم به دست می آید و شامل تکرار، هم آیی، شمول معنایی یا جزء و کل، هم معنایی یا ترادف، تضاد یا تقابل، هم آوانویسی، جزء واژگی و... است.
    در این مقاله نگارندگان تلاش کرده اند که ابزارهای انسجام واژگانی را در منتخبی از اشعار گروه سنی کودک و نوجوان از عرفان نظرآهاری و جعفر ابراهیمی بررسی کنند. به این منظور دو اثر از شاعران یادشده با عنوان روی تخته سیاه جهان با گچ نور بنویس و صلح مثل چای تاز هدم -که تعداد واژگان به کار رفته در آن ها تقریبا یکسان است- انتخاب و به ارزیابی کمی و کیفی کاربرد ابزارهای انسجامی در شعر این دو شاعر پرداخته شد. این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از نظریات هلیدی و حسن در زمینه انسجام انجام شده، بیانگر به کارگیری ابزارهای انسجام واژگانی در اشعار کودک و نوجوان در هر دو شاعر است و نشان می دهد که ابزارهای انسجام واژگانی تکرار و هم آیی بیشتر مورد توجه این شاعران کودک و نوجوان بوده است.
    کلیدواژگان: ادبیات کودک، شعر، انسجام واژگانی، جعفر ابراهیمی، عرفان نظرآهاری
  • شبنم بشارتی *، سیده نازنین امیر ارجمندی، مرجان طاهری اسکویی صفحات 94-108
    زبان یک عامل اجتماعی و ارتباط دهنده بین انسانها است. در بین افراد سبک های گفتاری متفاوتی وجود دارد که این تفاوت ناشی از موقعیت و بافتی است که در آن قرار می گیرند. هدف پژوهشگران، بررسی سبک گفتاری زنان شهر قزوین در موقعیت های مختلف بوده است. آنها در بررسی های خود به دنبال آن بوده اند که، انواع سبک گفتاری زنان قزوین چیست و چه رابطه ای بین سبک گفتاری با سن و تحصیلات زنان شهر قزوین وجود دارد؟ در این مقاله ابتدا مفاهیم کلیدی پژوهش از جمله: سبک، زبان و جنسیت و دلایل پیدایش گونه های زبانی- جنسیتی بیان شده و سپس به بررسی دو متغیر سن و تحصیلات و تاثیر آن در سبک گفتاری زنان قزوین پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: سبک، زبان و جنسیت، زبان زنان، سن، تخصیلات
  • سید مجتبی میرمیران *، علی علیزاده جوبنی صفحات 109-133
    گویش تاتی رودبار زیتون تنها نماینده زبان تاتی در استان گیلان است که بویژه تحت تاثیر فارسی رسمی و گویش همجوار گیلکی قرار دارد و رو به اضمحلال می رود. شمار گویشوران تاتی در شهرستان رودبار، چهل تا پنجاه هزار تن برآورد شده است. گستردگی رودبار، شرایط ویژه جغرافیایی و بافت کوهستانی آن و وجود سپیدرود موجب شده میان گونه های متفاوت گویشی و از جمله گویش تاتی رودبار، تفاوت هایی شکل گیرد که تمایز آنها در شاخص های صرفی، نحوی و واژگانی جلب توجه می کند. این مقاله به معرفی همخوان های میانجی و تحولات آنها در گویش جوبنی به عنوان یکی از گونه های گویش تاتی رودبار می پردازد. این مقاله نشان می دهد که همخوان های میانجی که در ،-j– -r– و -g- ، -h- ، -k- ،-n- ،-y- می باشند. از میان این همخوان های میانجی، آنها که در ملتقای دو واکه در پیشوندهای فعلی مورد استفاده قرار می گیرند عبارت از -r– و -j– می باشند که بویژه میانجی -r– کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: همخوان میانجی، گویش رودباری، گونه تاتی جوبنی، تلاقی واکه ها، هم آیی پیشوندهای فعلی
|
  • Dr. Reza Fahimi* Pages 7-25
    Khosro and Shirin, written by Nezami Ganjavi, and Khosro Nameh, attributed to Attar Neyshabouri, despite not being in the same level of significance and poetic strength, are highly similar regarding their fictional elements. Considering the content and themes, both works are romantic: either of them is a romance about two lovers who pass an arduous journey through the hardships in order to join each other. The influence Nezami had on poets after him, including the writer of Khosrow Nameh, should not be ignored. It also needs to be mentioned that, comparing these works does not mean that they have the same status in literature. The current research, draws a comparison between the mentioned works in terms of fictional elements and storytelling techniques, scrutinizes the works to find similarities and differences, and provides evidence for them. There is similarity among some elements, such as lack of an intense plot, having the same characters and tone, and monotony, while some elements are different. For instance, element of strife seems to be more internal in Khosro and Shirin but external in Khosro Nameh.
    Keywords: Khosro - Shirin_Khosro Nameh_fictional elements_structural analysis
  • Dr. Ma’soumeh Hami Doust*, Dr. Ali Taslimi Pages 26-43
    Structuralism and narratology are approaches which can be used in literary studies. Structuralism, in its Proppian and classic form, is normally applied in studying ancient texts, myths and folktales. However, such approaches can also be employed for investigating works from the last two centuries, such as works by Edgar Allan Poe. Propp proposes thirty one functions and seven actors which are similar and frequently used in Russian folktales. This paper investigates similar functions in selected tales of Allen Poe Tales – ''The Tell-Tale Heart'', ''The Black Cat'' and ''The Cask of Amontillado'' – which have similar features to Propp’s theory: hatred, murder, crime and hiding a body in a building – with some minor differences – have been typically and repeatedly used in the mentioned tales.
    Keywords: Propp, Poe, Tale, Structuralism, function
  • Fatemeh Taslimi *, Hemad Hosseinzadeh Deilami Pages 44-56
    Literary sociologists pay little attention to aesthetic and formalistic thoughts in a literary work. However, figures such as Brecht, Adorno, Horkheimer and Marcuse have shown a tendency toward formalistic methods; they reconciled formalism with Marxism in their works. Marxism insists on social and referential content in a text, while formalism has its insistence on the self-referentiality of a text and its literary form. The mentioned literary sociologists go far beyond these boundaries; they share an interest in a storywriter who does not look at the society directly. In such point of view, the text becomes more readable and also the social problems will be depicted even better. Although Marcuse has shown tendencies for content-related aspects in his early works, he adds ‘form’ and ‘aesthetics’ to such aspects in his later works. Throughout his works, he suggests us to be free from hardworking, struggle against oppression, leave our spurious needs and avoid being one-dimensional people. Doing so, one can become free and accomplish their true wills such as love. Such content and theme must be presented in a work artistically, by using metaphors, symbols, and strange points of view, in order not to be vulgarized. Bijan Najdi’s short story “Horse-pouring Day”, exposes the reader to the captivity of a horse, its habit of being a captive, and alienation. The mentioned exposure is not presented directly and simply but in an artistic and formalistic technique.
    This article analyzes the short story “Horse-pouring Day”, from the short story collection The Leopards Who Have Run with Me, employing sociological and aesthetical theories, specifically Marcuse’s thoughts.
    Keywords: Horse-Pouring Day, One-dimensional Man, Frankfurt School, Aesthetics, Self-reference
  • Akram Mahmoodlou* Pages 57-73
    The issue of time is one of the contemporary human’s concerns. Due to its multi-faceted and metaphorical composition, it is difficult to provide a definition for time. Among Iranian female poets, Forough Farrokhzad deals with time more ontologically than others. Poems in two recent books of hers have wide reflection of the concept of human’s “eternal loneliness” and his irreconcilable challenge with the daunting aspect of time. This paper intends to study the concept of “Quantity and Quality of time” in “The wind will carry us” by Forough Farrokhzad, with a different view of time. As the findings and result of this study suggest, first part of the poem presents the consequences of the linear aspect of time which causes the quantity of time. However, the setting and descriptions in the final part of the poem face us with different interpretations which have been presented in order to visualize the very concept of “moment” and lead us to quality of time. This study, in addition to providing an overview of the concepts of quantity and quality of time, reads “wind will carry us” referring to Heidegger and Kundera’s thoughts.

    Keywords: quantitative time, qualitative time, quality of time, quantity of time, Forough's poem
  • Dr. Soheila Farhangi*, Maryam Nasirin Nejad Pages 74-93
    Cohesion provides an opportunity for joining linguistic elements to their previous and after ones. Lexical cohesion is one which is achieved through using lexical relations such as repetition, meaning inclusion (partial and whole), synonyms, antonyms, and homonymy. This article intends to study the lexical cohesion in a selection of children’s poems by Erfan Nazar Ahari and Jafar Ibrahimi. In order to do so, two poems of mentioned poets – With Light Write on Blackboard of the World” and “Peace Just Like Freshly-brewed Tea” – which have nearly the same number of words, have been selected and considering the quantity and the quality, the cohesion tools which have been employed in them have been assessed,. This research, which has been carried out with a descriptivecorrelative method and by using the ideas of Halliday and Hasan on cohesion, represents the lexical cohesion tools used in both poets’ children’s poems and shows that “repetition” and “homonymy” are the most frequently used ones among the other ones.
    Keywords: Children's literature, poetry, lexical cohesion, Jafar Ibrahimi, Erfan nazar Ahari
  • Shabnam Besharati *, Dr. Seyyedeh Nazanin Amir Arjmandi, Dr. Marjan Taheri Oskouyi Pages 94-108
    Language is a social factor which connects people. There are different speech styles among individuals; such difference is due to the circumstances in which they live. The purpose of this paper is to study the speech style of women of Qazvin in different situations. The authors have sought to find answers to the following questions: What is the relationship between speech style and age among women of Qazvin? What is the relationship between speech style and education among Qazvin’s women? In this article, first, the key concepts – including style, language, gender and different reasons for the appearance of linguistic varieties – have been stated, and then the variables 'age' and 'education' and their impact on speech style of women of Qazvin have been studied.
    Keywords: style, language -gender, female language, age, education
  • Dr. Seyyed Mojtaba Mirmiran *, Dr. Ali Alizadeh Jouboni Pages 109-133
    Tatic dialect of Roudbâr e zeytoun is the only representative of Tatic language in Guilan province which, is being totally devastated under the influence of formal Farsi language as well as neighboring dialect of Gilaki. The number of Tatic speakers in Roudbâr is estimated 40 to 50 thousands. Factors such as the expanse of Roudbâr, its geographic characteristics and existence of Sepidroud River have caused differences among various types of dialects, including Tatic dialect of Roudbâr. Such differences make the dialects noticeably distinctive in grammar and lexis. The essay identifies hiatus and its changes in Juboni dialect, as a branch of Tatic dialect of Roudbar, and indicates that the consonants hiatus which are used in Juboni dialect upon grammatical and lexical necessities are “j, y, n, k, h, g, r”, among which “j” and “r” are also used between two neighboring vowels in verbal prefixes. It is notable that the consonant hiatus “r” has been mostly neglected by the researchers.
    Keywords: hiatus, Roudbâri, Juboni Tatic, confluence of vowels, adjacencyof verbal prefixes