فهرست مطالب

مطالعات نقد زبانی و ادبی - پیاپی 3 (زمستان 1396)

نشریه مطالعات نقد زبانی و ادبی
پیاپی 3 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد تقی یونسی رستمی *، زیبا درخشیده صفحات 5-17
    تحلیل و بررسی آثار ادبی بر بنیاد دیدگاه های جدید باعث فهم جنبه های ناشناخته اثر ادبی می شود؛ مطالعه بینارشته ای نشان دهنده آن است که درک همه جانبه زندگی انسانی تنها از مسیر گفت و گوی ما بین همه سنت های فکری امکان پذیر است . قصه های هزار و یک شب از جمله مهم ترین و شیرین ترین حکایات مشرق زمین است که تاکنون به وجهی که در خور از « عاشق حشیش کشیده » آن است، مورد توجه قرار نگرفته است. بررسی روانکاوانه حکایت مجموعه هزار و یک شب و تحلیل آن بر اساس نظریات ژاک لکان، درباره ساختمان نفسانی انسان می تواند دریچه های تازه ای را از معانی نهفته در هزار و یک شب به روی مخاطبان بگشاید. در مقاله حاضر ابتدا مبانی نظری دیدگاه لکان و مفاهیم مورد نظر او درباره رشد روانی به اختصار معرفی شده اند . آن گاه مفاهیم ساحت خیالی، خود و مرحله آینه ای را در حکایت عاشق حشیش کشیده جسته و مورد تحلیل واقع شده اند. این پژوهش در بررسی خود به این بر اساس شکست آدمی در ساحت « حکایت عاشق حشیش کشیده » نتیجه رسیده است که امر نمادین و بازگشت به امر خیالی شکل گرفته است .
    کلیدواژگان: امر خیالی، مرحله آینده ای، امر نمادین، ژاک لکان، هزار و یک شب
  • عبدالله حسن زاده میر علی *، نیلوفر انصاری صفحات 18-38
    در این مقاله، یکی از مقولات نظری هنر و ادبیات با نام گروتسک ازجهاتی بررسی می شود.گروتسک به منزله یک سبک ادبی و هنری در تقابلی اساسی با مفهوم متعارف زیبایی و خوبی قرار می گیرد. چه بسا زیبا یی آن در زشتی اش باشد ! چه بسا جذابیت آن در اشمئزاز برانگیزی اش باشد! و چه بسا هنر ادبی بودنش در نابسامانی و نامتوازنی و دلهره آور بودن آن باشد.
    در قرن ها ی پیشین توجه بسیار اندکی به این مقوله شده است . اما در قرن اخیر نظریه پرداز نام داری چون میخائیل باختین به طور گسترده ای به آن پرداخته است. در این مقاله علاوه بر بررسی نگاه منتقدان به مقوله گروتسک، تعاریف و توضیحات نظری پیرامون گروتسک کاویده شده و نیز به دو رویکرد اصلی، که در مورد این مقوله ادبی ، هنری مطرح است، نگاهی شده است. سپس عناصر، اهداف، و کارکردهای گروتسک، به ویژه بر اساس نگاه فیلیپ تامسون بررسی شده است. بخش پایانی مقاله به بررسی عناصر گروتسک موجود در داستان های عزاداران بیل اثر غلام حسین ساعدی، نویسنده معاصر، پرداخته شده است .
    کلیدواژگان: گروتسک، میخائیل باختین، تامسون، عزاداران بیل
  • رکسانا معلمیان * صفحات 39-61
    مقاله حاضر مفهوم و نقش استعاری زمان را در شش غزل شکسپیر، تحلیل می کند. این پژوهش با معرفی و تحلیل ماهیت و کارکردهای استعاره مفهومی زمان و الگوبرداری های ذهنی مرتبط با آن در این اشعار که مبتنی بر نظریه استعاره لیکاف است؛ می پردازد. در ابتدا گزارش دقیقی از استعاره های زمان در غزلیات شکسپیر ارائه و تبیین شده است که ساختار استعاری مفاهیم بنیادین، با اساسی ترین ارزش هایی که در یک فرهنگ عمیقا تعبیه شده، انسجام دارد. استعاره بر اساس نوع مضمون، به دو گروه تقسیم می شود: استعاره هایی که در آن زمان به مثابه هنرمند است و آن ها که زمان به مثابه رقیب است و سپس به راهبرهای پیشنهادی شکسپیر برای مقاومت در برابر خصوصیات به ظاهر متناقض انسانی زمان پرداخته شده است. سپس به چگونگی انطباق با محیط فرهنگی که مبتنی بر نظام مندی ذهن است؛ می پردازد تا بدین طریق، بر موانع ارتباطی متفاوت غلبه کند تا گیرنده (مخاطب) قادر به رمزگشایی پیام و فراهم نمودن بازخورد به فرستنده (راوی) شود و این خود سندی بر کارآیی ارتباط است. از طرفی، به علت نقش محوری زمان در ساختار ذهنی و فرهنگی، می توان آن را به عنوان یکی از جنبه های بنیادین فرهنگ و ارتباط در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: استعاره مفهومی زمان، جورج لیکاف، غزل، الگوی نظام مند استعاری، زمان به مثابه عامل
  • یوسف اسماعیل زاده *، فاطمه سادات مدنی صفحات 62-85
    در روانشناسی امروز نیز بر این اصل تاکید می شود که انسان با دست کم گرفتن خود، به اهمال کاری کشیده می شود، خود را بی دست و پا تصور می کند و احساس خود کم بینی در وجود او ریشه می دواند. انسانی با چنین نگاه و اندیشه، نمی تواند از توانایی و تجربه های خود به درستی استفاده نماید. او به دنبال لذت های زود گذر است تا هرچه زودتر به اهداف کوتاه مدت خود دست یابد و با این فکر واهی مشکلی را برای خود به وجود می آورد که تمام زندگی او را تحت الشعاع قرار می دهد. مولانا جلال الدین بلخی شاعر و عارف بزرگ ایران، قرن ها پیش از پیدایش علم روانشناسی، در آثار خود به ویژه در مثنوی، الگویی دقیق از منش و هویت اصیل انسانی در برخورد با اصول غیرمنطقی و منطقی از رفتار ارائه داده است. او به عنوان یک انسان شناس مسلمان، آراء و نظراتش، پیش از روانشناسان انسان گرای غرب پرده از رفتارها و واکنش های آدمی در مسیر زندگی در برخورد با مشکلات و نابسامانی ها بر می دارد. آلبرت الیس روان درمانگر بر این باور است که آدمی با افکار و نوع نگرش خود به محیط موجبات ناراحتی و عدم بهره مندی از یک زندگی آرام را فراهم میآورد او معتقد است انسان ذاتا تمایلات بیولوژیکی، استثنائی و نیرومندی برای تفکر و عمل به شیوه خاص را دارد که این شیوه ممکن است در جهت منطقی و یا غیر منطقی باشد. او معتقد است که انسان آمادگی شدیدی برای تفکر غیر منطقی و غیر عقلانی دارد. این مقاله به تحلیل دو حکایت از مثنوی مولانا از منظر آرای البرت الیس می پردازد.
    کلیدواژگان: مثنوی معنوی، مولانا، آلبرت الیس، نظریه عقلانی - هیجانی، اهمالکاری
  • وحید نژادمحمد * صفحات 86-106
    زبان و ابعاد اجتماعی هر یک جزء فاکتورهای رشد شناختی بشمار میآیند و فرهنگ نیز ابزارهای نمادین فرآیندهای رشد را فراهم میسازد. هویت های فرهنگی و ثبات شکل میگیرند. از این رو بدیهی است که انسجام اجتماعی « زبان » آنها در بستر تاریخ و و هویت  جمعی وابسته به زبان بوده و با تغییر شرایط تاریخی، هویت های فرهنگی و مکاتبی از قبیل ،« زبان » زبانی نیز دگرگون میشوند. در بحث شناسایی ساختار فطریگرایی (چامسکی)، ساختگرایی (ویگوتسکی)، رفتارگرایی (اسکینر)، ساخت- گرایی شناختی (پیاژه)، و غیره خودنمایی می کنند که هر یک بدنبال استنباط کارکرد ساختار زبان منطبق با تعاملات درونی، شناختی و اجتماعی فرد است. همانطور که ویگوتسکی ر شد زبان را به پدیده ها و نظام اجتماعی مرتبط میکند پیاژه نیز ظهور زبان را به مراحل مختلف ر شد فکری کودک مرتبط کرده و دسترسی به آن را مشروط به عملکرد هوش و فعالیت های حسی و حرکتی میداند. از این منظر، از یک سو، تکامل ذهن و هوش به درک مساله و ماهیت زبان کمک کرده و از سوی دیگر ساختار زبان با ساختار اندیشه تلفیق یافته و زبان صورت درونی پیدا میکند. به بیان دیگر، پدیده زبان با ساختارهای ذهنی و اجتماعی مرتبط بوده و رفتارهای خود را منطبق با عامل های درونی و بیرونی شکل میدهد.
    کلیدواژگان: زبان، ویگوتسکی، پیاژه، زبانشناسی
  • شیما ابراهیمی * صفحات 107-124
    توجه به جنسیت و رابطه آن با زبان اثر، از مباحث مهم در حیطه سبک شناسی است. پژوهش گران بسیاری بر این باورند که بین سبک نویسندگان زن و مرد تفاوت معناداری وجود دارد. در این پژوهش سعی بر آن است تا ویژگی های سبک نحوی دو اثر سووشون دانشور و سه تار آل احمد به عنوان دو نمونه منتخب از نویسندگان زن و مرد مورد بررسی قرار گیرد. با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی نظام مند، در مجموع 10 صفحه از آثار برگزیده شد. سپس تفاوت های نحوی آنها استخراج شد و مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد دانشور به لحاظ دستوری از جملات ساده تر و کوتاه تری استفاده کرده است. از حیث مفهوم، میزان کاربرد جملات خبری، پرسشی و عاطفی در هر دو اثر تقریبا یکسان بوده است، اما جملات امری، در نوشته دانشور بیشتر به چشم می خورد. همچنین کاربرد جملات همپایه، ناهمپایه، پایه و پیرو در هر دو اثر تقریبا مشابه است. البته باید در نظر داشت که دانشور بیشتر از آل احمد، فعل و فاعل جملات را حذف کرده است. در نهایت، مشخص های که می توان با قطعیت به جنسیت نویسنده ربط داد این است که کاربرد جملات ساده و کوتاه، مختص نویسنده زن است و نوشتاری که بیشتر مقید به دستور و منظم تر نوشته شده است، مختص نویسنده مرد است.
    کلیدواژگان: سبک نحوه ی زنانه، سبک نحوی مردانه، جلال آل احمد، سیمین دانشور، سووشون، سه تار
  • مریم محمودی *، رویا دهقانی صفحات 125-146
    گویش شناسی، شاخه ای از زبان شناسی کاربردی است که خود نیز در محدوده دانش نوین زبان شناسی قرار می گیرد. این علم به بررسی شیوه ها و تکنیک های عملی پژوهش های زبانی اختصاص دارد. گویش لشنی یکی از شاخه های گویش لری و گویش لری هم یکی از گویش- های جنوب غرب ایران و از گویش های رایج استان فارس است که اکثریت مردم شهرستان ارسنجان به آن صحبت می کنند. این مقاله به بررسی ضمیر و شناسایی انواع آن در گویش لشنی می پردازد. در این مقاله سعی شده است به روش کتابخانه ای و میدانی از طریق مصاحبه با گویش وران کهنسال، انواع ضمیر بررسی،توصیف، تجزیه و تحلیل شود و با ضمیر در زبان فارسی معیار مقایسه گردد. نتایج نشان میدهد که در گویش لشنی ساخت ضمایر و کاربردشان تقریبا شبیه فارسی معیار است؛ گرچه بعضی ضمایر تفاوت هایی در واج دارند به که به علت قاعده کمکوشی می تواند باشد اما مهمترین تفاوت ضمایر « ن» ویژه در حذف گویش لشنی با فارسی معیار در ضمایر شخصی متصل جمع است که در این ضمایر علاوه بر می چسبند « نون » و « میم » اینکه نون جمع حذف می شود، هنگامی که این ضمایر به صامت این دو صامت تکرار می شوند.
    کلیدواژگان: گویش شناسی، گویش لشنی، ضمیر، زبان معیار، زبان شناسی
|
  • Dr.MohmmadTaghiYounesiRostami *, ZibaDerakhshandeh Pages 5-17
    Analysing literary works through new perspectives leads to understanding unknown aspects of such works.Interdciciplinary studies show that a comprehensive understanding of human life will bepossible only through dialogue between all intellectual traditions. The stories in One Thousands and OneNight are among the most important and sweetest oriental tales. However, so far they have not been taken into full consideration as well as they deserve. The psychoanalytic study of “Tale of the Hashish Eater” based on Jacques Lacan’s theoriescan open new gates to hidden meanings about human psyche in One Thousand and One Night. In this article, firstly, the theoretical foundations of Lacan's views and his ideas about mental development are briefly presented. Then the concepts of imaginary stage, ego and mirror stage in “Tale of the Hashish Eater”have been analyzed. The study concludes that the story is based on human’s defeat in developing the symbolic stage and a consequent return to the imaginary stage.

    Keywords: emotional prophecy, future stage, symbolic stage, Jacques Lacan, One Thousand-One Nights
  • Abdollah Hassanzadeh Mirali*, Niloufar Ansari Pages 18-38
    This paper investigates a theoretical category in art and literature called Grotesque. As a literary and artistic style, Grotesque is in a fundamental contrast with the conventional concept of beauty and goodness; perhaps its beauty is in its uglinesss, its charmin its disgustingness or even it might be that its artistic literacy is in its feature of being imbalanced and daunting. During the last centuries, little attention has been paid to this subject. However, it has been widely dealt with in the twentieth century by theorists such as Mikhail Bakhtin.
    In addition to examining critics’ view on the subject of Grotesque, this article reviews the definitions and theoretical explanations around the grotesque and deals with the two main approaches which have been proposd for this artistic literary category. Next, the elements, goals, and functions of grotesque, especially the ones in Philip Thompson's view, have been examined. Finally, elements of grotesque in Mourners of Bayal by GholamHosseinSa'edi, a contemporary writer, will be studied.
    Keywords: grotesque, Mikhail Bakhtin, Philip Thomson Mourners of Bayal
  • Roxana Moallemian * Pages 39-61
    The present articleanalyzes the perceptions andthe role of conceptual metaphors of time in six sonnets by Shakespeare. By introducing and analyzing the nature and functions of the conceptual metaphor of time and its related conceptual mappings, as used in these poems, this research addresses the structure of the theory of metaphordeveloped byLakoff. At first, a detailed account of the metaphors of time in Shakespeare’s sonnets is provided. This study finds that the metaphorical structure of fundamental concepts is consistent with the most fundamental values embodied deepseated in a culture. This overlapping of Time as An Agent causes metaphors to be divided into two groups: the metaphors whereTime is An Artist, and those in which Time is ARival, and thereafter, Shakespeare’s proposed means to withstand the seemingly contradictory humancharacteristics.The structure developed determines how to adapt to the cultural environment based on the systematicity of the mind so that it overcomes the different communication barriers and is able to complete processing of data transmitted through the medium in which the receiver (the addressee) is able to decode the message and provide feedback to the sender (narrator), and this is a document on the efficiency of communication in itself.On the other hand, due to the central role of time in the mental and cultural structure, it can be considered as one of the fundamental aspects of culture and communication.
    Keywords: Conceptual Metaphor of Time, George Lakoff, Sonnet, Coherence Systematic Metaphorical Patterns, Time as Agent
  • Dr. Yusef Esmaeelzadeh*, Fatemeh Sadaat Madani Pages 62-85
    Contemporary psychology emphasizes the principle that underestimating oneself will lead to the person’s negligence; the person will consider themselves to be shiftless and maladroit, and the habit of underestimating themselves will develop in their mind. People with such views and thoughts cannot make the most of their abilities and experiences. They will look for transient kinds of pleasure in order to reach their short-term goals and such delusive outlook will cause them problems which will influence their whole lives. Molavī, a great Iranian poet and mystic, has presented an exact paradigm of pure human nature and identity, dealing with logical and illogical principles of manners in his works which belong to centuries before science of psychology was formed.
    Albert Ellis believes that human causes disturbance and deprives oneself from benefiting from a calm life by their own thoughts and attitude toward their surroundings. He thinks that human intrinsically has biological, exceptional and powerful tendencies to think and act in a specific way which might be logical or illogical. However, in his opinion, human has an intense readiness for illogical and irrational thinking. This article analyzes two anecdotes from Molavī’s Masnavi, using Albert Ellis’s ideas.
    Keywords: Masnavi Molavī, Albert Ellis, rational-emotive theory, negligence
  • Dr. VahidNejad Mohammad* Pages 86-106
    Language and social dimensions are considered to be factors in cognitive development and culture provides the symbolic ways of the process of development. Cultural identities and their stability are shaped in the contextof history and "language". As a result, social coherence and collective identity are inevitably dependent on language and variations in historical conditions unavoidably lead to changes in cultural and linguistic identities. In studying the recognition of language structure, schools such asinneism (Chomsky), constructivism (Vygotsky), behaviorism (Skinner), and cognitive constructivism (Piaget) stand out. Each school tries to figure out the function of language structure in accordance withinner, cognitive and social interactions of an individual. Just as Vygotsky relates the development of language to social phenomena and social system, Piaget relates the formation of language to different stages of a child’s mental development and considers intelligence and sensory-motor activities to be prerequisites for access to a language. From this viewpoint, on the one hand, the evolution of mind and intelligence helps the comprehension of the issue and essence of language and on the other hand, language structure is combined with thought structure and language gets an inner form. In other words, language phenomenon relates to mental and social structures and forms its behavior conforming to internal and external elements.

    Keywords: language, Vygotsky, Piage, linguistics
  • Dr. ShimaEbrahimi* Pages 107-124
    Gender differences are of great importance in issues associated with language use. Most scholars agree that there is considerable difference in style of using language between male and female writers. The present study aims to assess gender differences from the viewpoint of syntactic style. Style refers to the selection of a specific manner for applying language to be able to pragmatically produce the desired effects. This article intends to examine whether syntactic categories differ between male and femalewriters. For that matter, two works have been investigated: SiminDaneshvar’sSavushun and Jalal Al-e-Ahmad’s Setâr. Systematic random sampling has been applied to select 10 pages from each book have been selected through systematic random sampling and various syntactic elements in each work have been extracted and analyzed. Considering the findings, it can be said that Daneshvar uses more sentences; furthermore, her sentences are simpler and shorter. In both texts, the frequency of declarative, interrogative and emotional sentences has been the same, while more imperative sentences have been observed in Daneshvar’s book. The application of compound-complex, kernel and subordinate sentences has been similar too.However,Daneshvar has omitted verbs and subjects more than Al-e-Ahmad. Examining both novels, a conclusion that can be drawn is that syntactic violations, and simple and short sentences are mostly seen in the female writer’s book, while more grammatical and systematic sentences are observed in the male writer’s book.
    Keywords: female syntactic style, male syntactic, style, Al-e-Ahmad, Daneshvar, Savushun Setâr
  • Dr. Maryam Mahmoodi*, Roya Dehghani Pages 125-146
    Dialectology is branch of applied linguistics which examines the scientific methods and techniques for linguistic studies. “Lashani”dialect is a branch of “Lori” dialect, which itself is one of the dialects common in southwest of Iran and in Fars province, specifically in Arsanjan city, where the majority of people speak the dialect. This article investigates “pronouns” as elements of a language and identifies types of pronouns in Lashani dialect. Types of pronounsin Lashani dialect areexamined, analyzed, described and compared to pronouns in standard Persian language by means of library and field research methods and through interviewing the elderly speakers of the dialect.The results show that, although the construction and application of pronouns in Lashani dialect are almost the same as standard Persian, there are minor differences: some pronouns have differences in their phonemes, especially in the deletion of "n" which can be due to the rule of thumb. The most important difference observed is in theplural suffix pronouns. In such pronouns, plural “n” is removed from the word and when such pronouns are used in a word ending with consonants “m” and “n”, such consonants are doubled.
    Keywords: dialectology, Lashanidialect, pronoun, standard language, linguistics