فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصادی - پیاپی 70 (پاییز 1397)

پژوهشنامه اقتصادی
پیاپی 70 (پاییز 1397)

  • 302 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه میرمحمدعلی تجریشی*، تیمور محمدی، علی اصغر سالم صفحات 1-22
    الگوی مخارج میان خانوارها به دلیل تفاوت در شرایط اقتصادی آن ها و اندازه و ترکیب خانوارها، متفاوت است. بنابراین، تغییرات در قیمت های کالاها طی زمان، اثرات متفاوتی را بر خانوارها خواهد گذاشت. «مقیاس معادل»[1] شاخصی است که امکان مقایسه های رفاهی و اندازه گیری های فقر و نابرابری را در میان خانوارهای ناهمگن - با در نظر گرفتن خصوصیات جمعیتی خانوارها و صرفه های مقیاس مصرفی در خانوار- فراهم می کند. هم چنین اجرای سیاست هدفمندسازی یارانه ها در ایران که باعث ایجاد تغییرات قیمتی قابل توجه در سال های اخیر شده است، مقیاس معادل خانوارهای ایرانی را تحت تاثیر قرار داده است. در این پژوهش با به کارگیری مقیاس گذاری قیمتی[2] و سیستم تقاضای تقریبا ایده آل درجه دوم[3]، مقیاس معادل خانوارهای شهری ایران با استفاده از داده های هزینه و درآمد خانوارهای شهری برای سال های 1387 تا 1391 از روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط غیرخطی[4]، مورد برآورد قرار گرفت و تغییرات هزینه ی نسبی هر کودک نسبت به یک بزرگسال در خانوار شهری اندازه گیری شد. نتایج دلالت بر آن دارد که هزینه نسبی یک کودک در خانوار شهری برای سال های 1387، 1388 و 1389 معادل با 13 درصد هزینه یک بزرگسال است و تاثیر هدفمندی یارانه ها بر مقیاس معادل، منفی و معنی دار است. [1] Equivalence Scale [2] Price Scaling (PS) [3] Quadratic Almost Ideal Demand System (QUAIDS) [4] Non-linear seemingly unrelated regressions (nlsur)
    کلیدواژگان: مقیاس گذاری قیمتی، سیستم تفاضای تقریبا ایده آل درجه دوم، رفاه خانوار، هزینه نسبی کودک، رگرسیون های به ظاهر نامرتبط غیرخطی
  • محمدباقر اسدی*، حسین صادقی سق دل، بهرام سحابی، علیرضا ناصری صفحات 23-52
    برق با تامین انرژی موردنیاز برای بسیاری از فعالیت های بشر، یکی از مهم ترین عوامل توسعه صنعتی به شمار می رود. صنعت برق خود به واسطه احتراق سوخت های فسیلی، یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان گازهای آلاینده به شمار می رود. این امر موجب بروز نگرانی های جدی درخصوص پیامدهای جانبی ناشی از انتشار آلاینده ها در فرآیندهای تولید برق شده است. در این راستا، این مقاله به مدل سازی و برآورد اثرات و هزینه های سلامتی تولید برق در نیروگاه های حرارتی در ایران براساس رویکرد مسیر اثرگذاری و با استفاده از نرم افزار سیمپکتس[1]  می پردازد. بر این اساس هزینه های سلامتی تولید برق در ایران در سال 1393 بیش از 110 هزار میلیارد ریال برآورد شده است که حدود یک درصد از تولید ناخالص داخلی در این سال را شامل می شود. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد نیروگاه های چرخه ترکیبی و گازی به ترتیب کم ترین و بیش ترین هزینه ها و پیامدهای سلامتی را به ازای هر کیلوواتساعت تولید برق به جامعه تحمیل می کنند. در نهایت با اصلاح ترکیب سوخت و استفاده از گاز طبیعی به عنوان تنها سوخت نیروگاهی، هزینه های سلامتی تولید برق بیش از 53 درصد کاهش خواهد یافت.


    [1]- Sim Pacts
    کلیدواژگان: پیامدهای جانبی تولید برق، هزینه های سلامتی، انتشار آلاینده، رویکرد مسیر اثرگذاری، اصلاح ترکیب سوخت
  • محمد فقهی کاشانی*، پروین پیحیوی صفحات 53-88
    مقاله حاضر از منظری نو به تحلیل تئوریک چگونگی امکان اثربخشی صندوق های ثروت ملی بر ریسک حاکمیت می پردازد که این امر، در حضور برخی اصطکاک ها می تواند بخش مالی و به تبع آن بخش واقعی اقتصاد کشور ایجادکننده صندوق را تحت تاثیر قرار دهد. در یک فضای تحلیلی استاندارد تعادل جزئی تصادفی پویای (زمان پیوسته)، نشان داده می شود که چگونه تحت شرایط معین این صندوق ها می توانند ریسک حاکمیتی را کاهش داده و در پی آن امکان تحت تاثیر قراردادن هزینه تامین مالی خارجی واسطه های مالی و بنگاه های تولیدی را فراهم سازند. به طور مشخص تر، یافته های این مقاله بیان گر آن است که وجود صندوق های ثروت ملی،  می تواند تحت شرایط معین با توجه به دو گزینه متفاوت در زمینه نحوه تامین (مالی) سرمایه اولیه آن ها موجب حساسیت پایین تر احتمال نکول و/یا مضیقه مالی و/یا ساخت بندی مجدد بدهی های کشوری در برابر تکانه های  نامساعد (داخلی و/یا خارجی) وارده به اقتصاد شود. به ویژه استدلال می شود چگونه منافع و هزینه های احتمالی مترتب بر تشکیل این صندوق ها وابسته به اندازه (نسبی)، نوع و وضعیت ظرفیت (مازاد) مالی حاکمیت در زمان ایجاد آن ها خواهد بود. همچنین برون زایی متضمن در خلق صندوق برای ریسک نکول حاکمیت و شکل گیری کانالی نوین در زمینه انتقال سیاست های پولی و مالی در نتیجه برپایی و فعالیت صندوق مورد توجه واقع شده است. در این راستا، تاثیرگذاری و تاثیرپذیری این صندوق ها از سیاست های پولی و مالی در سطحی اجمالی و متناسب با چارچوب تحلیلی به کارگرفته شده مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: صندوق ثروت ملی، ریسک حاکمیتی، احتمال نکول، ظرفیت مالی حاکمیتی، فاصله تا نکول، حرکت براونین هندسی
  • محمدباقر بهشتی، پرویز محمدزاده، عذرا جمشیدی* صفحات 89-123
    هدف اصلی این تحقیق بررسی پویایی های توزیع درآمد و یافتن شواهدی از همگرایی یا واگرایی در درآمد سرانه استان های کشور با استفاده از روش های توسعه یافته جدید برای تحلیل اکتشافی داده های فضا-زمان انجام گرفته است. جهت دستیابی به این هدف، داده های درآمد سرانه استان ها برای دوره 1376 تا 1393 گردآوری شده و سپس با استفاده از روش زنجیره مارکف و زنجیره مارکف فضایی، ماتریس احتمالات انتقال در مقاطع زمانی مختلف برآورد شد. نتایج نشان داد که در یک دوره 18 ساله در اقتصاد ایران، احتمال بسیار اندکی وجود داشته که استان های محروم (از نظر درآمد سرانه) بتوانند درآمد سرانه خود را ارتقا بخشند. همچنین مقادیر توزیع حدی نشان داد که تمایل به واگرایی در درآمد سرانه استان های ایران در دوره 1376 تا 1379 بسیار ضعیف بوده و با توجه به مقادیر احتمال بالای 77 درصد برای ماندگاری در هر سطح درآمد سرانه نیز می توان ادعا کرد که شواهد قوی از همگرایی یا واگرایی در توزیع درآمد سرانه میان استان های ایران وجود ندارد. همچنین نتایج برآورد ماتریس احتمالات انتقال فضایی حاکی از رد فرضیه استقلال فضایی بوده و نشان داد که انتقال از یک سطح درآمد سرانه نسبی به سطح دیگر درآمد سرانه نسبی برای هر استان به عملکرد و وضعیت استان های همجوار بستگی دارد.
    کلیدواژگان: درآمد سرانه، زنجیره مارکف، ماتریس احتمالات انتقال و همگرایی
  • اسفندیار جهان گرد، پریسا مهاجری، لیلا مومنی* صفحات 125-150
    تغییرات بهره وری نیروی کار در طول چرخه های تجاری، یکی از مباحث مهم اقتصاد کلان است که در مطالعات اقتصادایران، توجه اندکی به آن صورت گرفته است. بنابراین، در این مقاله با استفاده از آمارهای فصلی دوره (4)1393-(1)1384، رفتار نوسانات بهره وری نیروی کار در چرخه های تجاری ایران در قالب یک مدل ARDL مورد بررسی قرار گرفته است. برای تخمین روابط، نوسانات و جزء روند با استفاده از فیلتر آماری هودریک-پرسکات تجزیه و نتایج حاصل از فیلتر هدریک پرسکات با مدل مارکوف سوییچینگ آنالیز شده است، سپس یافته های این مقاله نشان می دهد که نخست، نوسانات بهره وری نیروی کار، هم راستا با نوسانات تولید ناخالص داخلی است به این مفهوم که بهره وری نیروی کار در دوره های رونق، افزایش و در دوره های رکود کاهش می یابد. این موضوع موید موافق چرخه ای بودن رفتار نوسانات بهره وری نیروی کار در اقتصاد ایران است. دوم، در فصول پایان دوره رونق، سهم نوسانات بهره وری نیروی کار در توضیح نوسانات تولید ناخالص داخلی (GDP) کاهش می یابد که با تئوری و مباحث نظری سازگاری دارد.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: بهره وری، چرخه های تجاری، الگوی خودرگرسیون با وقفه های گسترده، ایران
  • منیره رفعت*، مصطفی عمادزاده، زهرا قندهاری علویجه صفحات 151-184
    جهانی شدن و به دنبال آن بازشدن اقتصادها از یک طرف با افزایش ریسک های خارجی، حضور و دخالت دولت ها را جهت حمایت از اقتصاد داخلی افزایش داده اند و از طرف دیگر، با ادغام بیشتر بازارها در سطح جهانی و تقویت و ایجاد رقابت در بخش خصوصی، زمینه حضور دولت در اقتصاد را کمرنگ تر می سازد. در این مقاله، رابطه بین اندازه دولت و باز بودن اقتصاد در کشورهای منتخب عضو سازمان کنفرانس اسلامی (1998-2015)، تحت چارچوب نظری فرضیه های جبرانی و کارایی در بلندمدت و کوتاه مدت مورد بررسی قرار گرفته است. الگوی طراحی شده، جهت حصول اطمینان از صحت نتایج یک بار با استفاده از روش خودرگرسیون برداری در بلندمدت و الگوی تصحیح خطای برداری در کوتاه مدت و بار دیگر با روش متغیرهای ابزاری و حداقل مربعات دو مرحله ای 2SLS در داده های تابلویی برآورد شده است. نتایج برآورد مدل به روش خود رگرسیون برداری نشان داد در کوتاه مدت اندازه دولت، جمعیت و باز بودن مالی بر اندازه دولت تاثیرگذارند. در بلندمدت نیز متغیرهای شهری شدن و جمعیت به ترتیب بیشترین تاثیر را بر اندازه دولت دارند. اثر باز بودن مالی بر اندازه دولت در بلندمدت کاهشی، اما اثر باز بودن تجاری افزایشی است. نتایج حاصل از برآورد الگو به روش 2SLS  نیز نشان داد اثر باز بودن مالی بر اندازه دولت تاییدکننده فرضیه کارایی است،  اما اثر افزایشی باز بودن تجاری بر اندازه دولت، فرضیه جبرانی را تاییدمی کند.
    کلیدواژگان: باز بودن تجاری، باز بودن مالی، اندازه دولت، فرضیه کارایی و فرضیه جبرانی
  • سید محمدرضا سیدنورانی، عباس شاکری، امیر خادم علی زاده، رضا وفایی یگانه* صفحات 185-207
    پژوهش حاضر با هدف بررسی بهره وری (کارایی و اثربخشی) بانک های منتخب بانکداری بدون ربای جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. روش پژوهش در این مطالعه براساس محتوا، توسعه ای و  از لحاظ نحوه  گردآوری داده ها، تحلیلی- توصیفی است. شیوه گردآوری داده ها اسنادی و  کتابخانه ای است. یافته های این مطالعه نشان می دهد برای بانک های منتخب در دوره مورد بررسی متوسط رشد بهره وری نیروی کار ،  مصارف واسطه و  متوسط رشد بهره وری کل عوامل تولید با ملاحظه اثربخشی در بانک های منتخب منفی بوده همچنین  متوسط رشد بهره وری سپرده، سرمایه و متوسط رشد بهره وری کل عوامل تولید بدون اثربخشی مثبت بوده است.نوسانات شدید در ارزش افزوده و شاخص های بهره وری در دوره مورد بررسی از ویژگی بانک های مورد برررسی بوده است.  مقایسه بهره وری کل عوامل تولید  با ملاحظه شاخص های اثربخشی بر ضرورت تقویت نظارت بانک مرکزی بر بانک ها جهت  انجام وظایف ذاتی خود متناسب با اهداف و  ماموریت ها و افزایش کفایت سرمایه و سرمایه پایه تاکید دارد. همچنین انجام مطالعات کیفی درخصوص شاخص های بهره وری جزئی بانک ها  به منظور تهیه برنامه های بهبود از مهم ترین پیشنهادات این مطالعه است.
    کلیدواژگان: بانکداری، بهره وری، کارایی، اثربخشی، شاخص عددی
  • سید مصطفی حسینی*، بیژن باصری، غلام رضا عباسی صفحات 209-243
    مهاجرت به دلیل اثرگذاری بر عرضه نیروی کار و فشار بر نرخ بیکاری، یکی از دغدغه های اساسی سیاست گذاران در شرایط رکودی و بازدهی پایین فعالیت های اقتصادی محسوب می شود. در سه دهه گذشته ایران در زمره یکی از کشورهای مهاجرپذیر با طیف گسترده ای از مهاجران افغانستانی روبه رو  بوده که دارای زبان، مذهب، فرهنگ، منافع متقابل منطقه ای و مرز مشترک طولانی  بوده و جویای کار  در ایران هستند. وجود عامل انسانی در بازار کار، این بازار را از دیگر بازارها متمایز می کند. در این مقاله، آسیب شناسی ورود مهاجران افغانستانی و میزان و شدت اثرگذاری فشار مهاجران بر نیروهای طرف عرضه در بازار کار ایران با استفاده از الگوی خودرگرسیونی با وقفه های تاخیری (ARDL) در دوره 1393- 1358، مبین آن است که افزایش مهاجرت از طریق فشار بر عرضه نیروی کار موجبات تشدید بیکاری در بازار کار ایران را فراهم کرده است. به اعتبار الگوهای تخمینی، فشار مهاجران بر طرف عرضه کار به گونه ای نبوده است که دستمزدها کاهش معناداری را در بازار کار متحمل بشوند و رابطه معنا داری بین مهاجران و  دستمزد آنان در بازار کار مشاهده نشده است. همبستگی بالا بین سطح حداقل دستمزد و دستمزدهای رایج، نوع مشاغل مهاجران افغانستانی (بیشتر غیرماهر)، تعیین دستمزد براساس وضعیت معیشتی کارگران، پراکندگی زمانی و منطقه ای مهاجران و توانمندی های متفاوت آنان از عوامل اصلی در عملکرد عرضه نیروی کار و دستمزد در دوره مورد بررسی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: مهاجرت، بازار کار، نرخ بیکاری، دستمزد، مهاجران افغانی
  • حسن سبحانی*، علی اصغر قائمی نیا صفحات 245-263
    پول از نهادهای قدرتمندی است که محصول اجتماعی شدن انسان است و باید آنرا به مثابه واقعیتی اجتماعی تلقی کرد که در عین داشتن وجود مخصوص و مستقل از تظاهرات فردی در سراسر جامعه، پذیرشی عام دارد. از آنجا که در سال های اخیر در بین انواع مصادیق پول، بیت کوین به عنوان پول دیجیتالی بدون پشتوانه غیرمتمرکزی مطرح شده که با بهره گیری از تکنولوژی رمزنگاری و نظیر به نظیر مورد استفاده قرار گرفته است. در این تحقیق به دنبال ارائه تحلیلی از «منشا ارزش»  بیت کوین در چارچوب نظریه اعتباریات علامه طباطبائی (ره) برآمده و نشان داده ایم که  بیت کوین در چارچوب نظریه اعتباریات علامه با مفهوم پول، سازگار است. بررسیرویکردهای کلاسیک پولی در قالب مکاتب فلزگرایی، چارتالیسم، پول درگردش و بانکداری نشان می دهد بیت کوین به دلیل ویژگی خاص خود (سیستم نظیر به نظیر) نه تنها  فاقد هیچ کدام از کارکردهای پول نیست، بلکه علاوه بر آن ها  براساس اعتباریات علامه طباطبائی (که بر آن است که اعتبار پول تنها با  قبول طرفین دایر و تایید مرجع ثالثی در آن شرط نیست)، قابلیت توضیح ارزش خود را نیز به دست می آورد. بنابراین، می توان بیت کوین را مثال نقضی در تئوری کلاسیک پول و شاهد مثالی از صحت کلام و تحلیل مرحوم علامه طباطبائی در مبحث اعتباریات دانست. فارغ از اینکه نفیا یا اثباتا به دنبال قبول یا رد آن به عنوان یک پول باشیم.
    کلیدواژگان: پول، بیت کوین، واقعیت اجتماعی، اعتباریات
  • عفیفه وثوقی نیک* صفحات 265-291
    در سال های اخیر شاخص های بسیاری برای سنجش آسیب پذیری و تاب آوری اقتصادی در برابر شوک های خارجی مطرح شده است. در ادبیات اقتصادی توجه ویژه ای به شاخص های ترکیبی  در راستای کمی کردن این مفاهیم صورت گرفته است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر آسیب پذیری و تاب آوری اقتصادی بر نوسانات تولید ناخالص داخلی (GDP) سرانه است. این بررسی برای 106 کشور و با استفاده از مدل پانل دیتا در بازه زمانی 2014-2000 صورت می گیرد. برای انجام پژوهش، شاخص های آسیب پذیری و تاب آوری اقتصادی با استفاده از روش بریگوگلیو محاسبه شده اند. همچنین برای به دست آوردن نوسانات GDP سرانه از فیلتر هدریک-پرسکات استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که 1- آسیب پذیری اقتصادی اثر مثبت و معنادار بر نوسانات GDP سرانه دارد. 2-تاب آوری اقتصادی اثر منفی و معناداری بر نوسانات GDP سرانه دارد. 3- اقتصاد ایران در زمره کشورهای با تاب آوری اندک و آسیب پذیری بالا قرار می گیرد که این مشاهده نشات گرفته از تمرکز بالای صادرات، نامناسب بودن مولفه اقتصاد کلان و حکمرانی خوب است.
    کلیدواژگان: نوسانات GDP، تاب آوری اقتصادی، آسیب پذیری اقتصادی
|
  • Fatemeh Mirmohammadalitajrishi *, Teymour Mohammadi, Ali Asghar Salem Pages 1-22
    Expenditure pattern across households varies due to differences in their economic circumstances, household size and composition. So, movements in prices of goods over time will have different impacts on households. “Equivalence scale” is an index that enables us to do welfare comparisons and measurements of poverty and inequality across heterogeneous households, under consideration of households’ demographic characteristics and economies of scale in consumption. Implementation of targeted subsidies policy in Iran that has made significant price variations in recent years, has changed Iranian households’ equivalence scale. In this research, the urban households’ equivalence scale and variation of relative cost of a child was estimated using PS-QUAIDS and nonlinear Seemingly Unrelated Regressions (SURs), applying Iranian household's budget dataset for 2008 to 2012. Results indicate that the cost of an urban child is equal to 13 percent of an adult for 2008 until 2010 and the targeted subsidies policy has a negative and significant impact on equivalence scale.
    Keywords: Price Scaling_Quadratic Almost Ideal Demand System_Household Welfare_Relative Cost of a Child_Non-linear Seemingly Unrelated Regressions
  • Mohammadbagher Asadi *, Hosein Sadeghi Soghdel, Bahram Sahabi, Alireza Naseri Pages 23-52
    By supplying energy for many activities, electricity is one of the most important drivers of industrial development. But, electricity industry is one of the largest producers of polluting gases due to combustion of fossil fuels. This has raised serious concerns about the externalities of pollutant emissions in power generation processes. This paper aims at modeling and estimating the health effects and costs of electricity generation in thermal power plants in Iran based on the Impact Pathway Approach using SimPacts software. Based on our results, the health costs of electricity generation in Iran in year 2014 are more than 110 trillion Rials, which accounts for about 1 percent of GDP in this year. Also, the research results show that combined cycle and gas turbine power plants respectively impose the lowest and highest social health costs per kilowatt-hour of electricity generation. Ultimately, by modifying the fuel mix and only using natural gas as the fuel for power plants, the health costs of electricity generation will be reduced by more than 53 percent.
    Keywords: Externalities of Power Generation, Health Costs, Pollutant Emission, Impact Pathway Approach, Fuel Mix Reform
  • Mohammad Feghikashani *, Parvin Yahyavi Pages 53-88
    This paper takes a novel perspective in analyzing theoretically how the sovereign wealth funds (SWFs) would impact on the sovereign risk, and thereby, the financial sector and, due to some frictions, the real sector of its owner economy. This happens as we suggest SWFs could help in mitigating the extant financial markets incompleteness. In a standard dynamic (continuous time) stochastic partial equilibrium model, it is shown how the SWFs would, under certain conditions, mitigate its owner sovereign risk, in which case it leads to the possibility of impacting on external financing costs of financial intermediaries and corporate sector. In particular, we explore how the sensitivity of default and/or financial distress and/or debt restructuring against (domestic and/or foreign) adverse shocks to the economy would be less, when there is a SWF in the economy in comparison with when the economy lacks it. This is investigated for two sources of financing the SWF. Further, we argue how the costs and benefits of establishing the SWF would be affected by the (relative) size of SWF, its type, and the state of the financial (surplus) capacity in time of setting up the SWF. The externality associated with the establishment of the SWF for the sovereign risk and formation of the new channel for the transmission of monetary and fiscal policies have been examined too. Mutual interactions between the SWF and the monetary and fiscal policy within the analytical framework have been analyzed as well.
    Keywords: Sovereign Wealth Fund, Sovereign Risk, Default Probability, Sovereign Financial Capacity, Distance to Default, Geometric Brownian Motion
  • Mohammad Bagher Beheshti, Parviz Mohammadzadeh, Azra Jamshidi * Pages 89-123
    The main objective of this study is to investigate the dynamics of income distribution and to find evidence of convergence or divergence in per capita income in Iranian provinces by using newly developed methods for Exploratory Space–Time Data Analysis (ESTDA). In order to achieve this goal, per capita income data were collected for the period from 1997 to 2014. Then, using the markov chain and the spatial markov chain, the transition probability matrix is estimated at different time periods. The results show that in an 18-year period in Iranian economy, there was a very small possibility that poor provinces (in terms of per capita income) could increase their per capita income. Also, the values of asymptotic distribution show very weak tendency to divergence in per capita income of Iranian provinces during period 1997 to 2000. According to the high probability of 77% for staying at each level of per capita income, one can claim that there is no strong evidence of convergence or divergence in the distribution of per capita income between provinces of Iran. Also, the estimation results of the spatial transition probability matrix show that the moves between income classes for each province depends on the performance and status of neighboring provinces.
    Keywords: per capita income, Markov Chain, Transition Probability Matrix, Convergence
  • Esfandiar Jahangard, Parisa Mohajeri, Leila Momeni * Pages 125-150
    The subject of labor force productivity changes during business cycles has been the focus of much debate among macroeconomics, which has gained less attention among studies focusing on Iranian Economy. In the study, we have aimed at empirically examining the role that labor force productivity fluctuations play during economic cycles in the Iran using time-series data for the period of 2005Q2-2015Q1 by applying an autoregressive distributed lag (ARDL) model. In order to estimate relations, we have separated fluctuation and trend components based on Hodrick-Prescott filter. Based on our results, it is suggested that labor force productivity moves in alignment with GDP and increases in expansion periods and decreases in recession periods which indicate pro-cyclical behavior of labor force productivity in Iranian Economy. Second, in the last seasons of an expansion period, the role of labor force productivity fluctuations decreases in gross domestic product fluctuations which is along with the theory.
    Keywords: productivity, Business Cycles, Autoregressive Distributed Lag Model, Iran
  • Monireh Rafat *, Mostafa Emadzadeh, Zahra Ghandehary Alavijeh Pages 151-184
    Globalization and economic openness, by raising external risks, increase the presence and interference of governments to support domestic economy. However, by integrating markets and creating competition in private sector, globalization decreases the presence of government in the economy. In this paper, under the theoretical framework of compensatory and efficiency hypotheses, the relationship between government size and economic openness in the long- and short-term is investigated for select member countries of Organization of Islamic Cooperation for period 1998-2015. The designed model is estimated by using vector autoregressive  (VAR) and the two-stage least squares (2SLS) methods. The results of vector error correction model (VECM) estimation show that in short run, government size, population and financial openness influence government size. In the long run, urbanization and population variables have the greatest impact on government size. The effect of financial openness on government size in the long run is decreasing, but the effect of the trade openness is increasing. The results of 2SLS estimation also show that the effect of efficiency hypothesis on the size of the government cannot outweight the incremental effect of the compensatory hypothesis and, as a result, with increasing economic openness in these countries, government size has become larger.
    Keywords: Trade Openness, Financial Openness, Government Size, Compensatory, Efficiency Hypotheses
  • Seyed Mohammadreza Seyed Nourani, Abass Shakeri, Amir Khadem Alizadeh, Reza Vafaee Yeganeh * Pages 185-207
    Productivity is a behavioral trait that relies on relationship optimization and interaction between internal and external factors. Productivity derives its vitality from the fact that when it increases, total output can increase without increasing the factors involved in production. This study aimed to evaluate productivity (efficiency and effectiveness) of select banks in Islamic Republic of Iran’s Interest-Free Banking system. By using a numeric index method, indices of labor productivity, Intermediary inputs productivity, capital productivity and total factor productivity were measured in select commercial banks with and without considering effectiveness factor. Our findings suggest that average growth of labor productivity, capital and intermediate consumption in selected banks in the period under review was descending, the average productivity growth of deposits in banks in the study period was 0.2% and average total factor productivity growth without and with equivalent effectiveness indicators were 1.82 and -4.2% respectively.
    Keywords: Banking, productivity, Efficiency, Effectiveness, Index Number
  • Seyed Mostafa Hosseini *, Bijan Baseri, Gholamreza Abbasi Pages 209-243
    Immigration is one of main concerns of policymakers in situations of recession and low return on economic activities due to its impact on labor supply and pressure on unemployment. Over the past three decades, Iran has become a host country with a wide range of Afghan immigrants who have a long history of mutual language, religion, culture, benefits and a common border, and are seeking to work in Iran. In this paper, the pathology of the arrival of Afghan immigrants and the intensity of the influx of immigrants on supply forces in Iranian labor market by using the ARDL model in the period 1979-2015 shows that increased immigration through the pressure on labor supply has led to an escalation of unemployment in Iran. Based on estimation results, the pressure of immigrants on labor supply was not such that wages would suffer a significant reduction in the labor market, and there was no significant relationship between immigrants and their wages in the labor market. The high correlation between the level of minimum wages and wages, the type of occupations of Afghan immigrants (mostly unskilled), the determination of wages based on the livelihood of workers, the time and area dispersion of migrants and their different capabilities are among the main factors that affect the relationship between immigrant labor supply and wages for the period under study.
    Keywords: Immigration, Labor Market, unemployment rate, Wages, Afghan Refugees
  • Hasan Sobhani *, Aliasghar Ghaeminia Pages 245-263
    Money is one of the powerful institutions that humankind created and developed and nowadays it affects all of aspects of social human life. Money essentially is production of human socialization and we should think of it as a social reality that although has a special and independent role for each individual, but it has overall acceptance in the society. Bitcoin is a decentralized electronic fiat currency implemented using cryptography and peer-to-peer technology. Because of increasing development of bitcoin and also other similar currencies, our monetary policy-makers should take proper position about it. In this study we make an analysis about value of bitcoin in context of Etebariat theory developed by Allameh Tabataba’i and argue that value of bitcoin is consistent with this context. Our study about monetary and banking schools like metalism, chartalism, money in circle and banking shows that because of peer-to-peer system of Bitcoin, although Bitcoin is inconsistent with all of the abovementioned theories, but it is consist with Etebariat theory because of no need to third party. So Bitcoin is a counter-example to classical theory of money and it verify Etebariat theory.
    Keywords: money, Bitcoin, Social Reality, Etebariat Theory
  • Afife Vosoughi * Pages 265-291
    In recent years many indices have been developed to measure the vulnerability and resilience of economies to external shocks. The development of composite indicators to quantify these concepts has received particular attention in economic literature. This study aims to investigate the impact of economic vulnerability and resilience on volatilities of Gross Domestic Products (GDP) per capita in 106 countries by using panel data during period 2000-2014. To conduct this study, economic vulnerability and resilience indices have been constructed using Briguglio method. We also use Hodrick-Prescott filter to estimate GDP per capita volatilities. The results of this research indicate that: first, economic vulnerability has a significant positive effect on volatilities of GDP per capita. Second; economic resilience has a significant negative impact on volatilities of GDP per capita. Third, Iran has low resilience and high vulnerability because of high export concentration, inappropriate macroeconomic conditions and weakness of good governance.
    Keywords: GDP Volatilities, Economic Resilience, Economic Vulnerability