فهرست مطالب

نشریه روان پرستاری
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 31، فروردین و اردیبهشت 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آناهیتا خدابخشی کولایی، لیلا متین، محمدرضا فلسفی نژاد، اکرم ثناگو* صفحات 1-8
    مقدمه

    آگاهی از تغییرات جسمانی و روان شناختی بلوغ باعث می شود که دختران نوجوان با مشکلات و چالش های روان شناختی ناشی از این دوره آشنا بشوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی آگاهی افزایی تغییرات بلوغ بر تاب آوری و تحمل پریشانی نوجوانان دختر انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی و با طرح پیش آزمون-پسآزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری در این مطالعه دانش آموزان دختر متوسطه اول، منطقه 15 آموزشی شهر تهران در سال 1396 بودند. 30 نفر دانش آموز دختر به عنوان نمونه  انتخاب شدند و به صورت نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند، سپس به دو گروه آزمایش و کنترل به طور تصادفی تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 75 دقیقه ای مداخله آگاهی افزایی تغییرات بلوغ را آموزش دیدند. سپس از هر دو گروه آزمون و کنترل پس آزمون گرفته شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RISC) و تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (DTS) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیری استفاده شد و داده ها با نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    بررسی های آماری نشان داد که نتایج پژوهش، تفاوت معناداری بین نمرات تاب آوری در پیش آزمون (04/16 ± 00/67) و پس آزمون (05/14 ± 98/91) در گروه آزمایش نشان داده شد (001/0 = P). همچنین، تفاوت معناداری در نمرات تحمل پریشانی در پیش آزمون (83/8 ± 40/39) و پس آزمون (42/10±93/54) در نوجوانان دختر پس از آموزش آگاهی افزایی تغییرات بلوغ در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری وجود دارد (0001/0 = P).

    نتیجه گیری

    بنابرنتایج این مطالعه آگاهی افزایی تغییرات بلوغ می تواند شیوه مناسبی برای افزایش تاب آوری و تحمل پریشانی نوجوانان دختر باشد. مربیان بهداشت در مدارس از این رویکرد می توانند به درک صحیح تر و واقع بینانه تر دختران از تغییرات روان شناختی و جسمانی دوره بلوغ کمک کنند.

    کلیدواژگان: بلوغ، تاب آوری، تحمل پریشانی، نوجوان
  • مهدی زمستانی* صفحات 9-17
    مقدمه
    اختلال اضطراب فراگیر (GAD)، یکی از شایع ترین اختلالات اضطرابی است که مولفه های شناختی و هیجانی نقش بسیار مهمی در ایجاد و تداوم آن ایفا می کنند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر مقایسه مولفه های عدم تحمل بلاتکلیفی، تنظیم هیجان (بازارزیابی شناختی، فرونشانی) و اجتناب شناختی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و افراد سالم بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه اجرا از نوع مطالعات پس رویدادی (علی- مقایسه ای) بود. جامعه آماری پژوهش متشکل از دو گروه بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و افراد بهنجار بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر از بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر انتخاب و در متغیرهای سن و جنسیت با 30 نفر از افراد بهنجار همتا شدند. از پرسشنامه های عدم تحمل بلاتکلیفی (IUS)، تنظیم هیجان (ERQ)، و اجتناب شناختی (CAQ) به منظور جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین گروه بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و افراد عادی در مولفه های تحمل بلاتکلیفی (82/91F= ، 0001/0P˂)، بازارزیابی شناختی (22/51F= ، 0001/0P˂)، فرونشانی (54/80F= ، 0001/0P˂)، و اجتناب شناختی (27/58F= ، 0001/0P˂)، تفاوت معنی دار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه این مولفه ها نقش بارزی را در اختلال اضطراب فراگیر ایفا می کنند، می توان در درمان این اختلال بر این مولفه ها تمرکز بیشتری داشت. یافته های حاضر برای متخصصان بالینی دست اندرکار در حوزه سلامت روان، تلویحات کاربردی به دنبال دارد که مورد بحث واقع شده است.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، عدم تحمل بلاتکلیفی، تنظیم هیجان، اجتناب شناختی
  • زهره رئیسی* صفحات 18-25
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثر بخشی آموزش شادکامی بر سلامت روان و میزان شادمانی دانشجویان بود.
    روش کار
    در این پژوهش از روش نیمه آزمایشی و از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد، ابتدا به 500 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد پرسشنامه GHQ-28 داده شد. سپس از بین دانشجویانی که از سلامت روان پایین برخوردار بودند 70 نفر به شیوه تصادفی انتخاب شدند و به روش تصادفی به دو گروه (30 نفری با توجه به ریزش نمونه) آزمایش و گواه تقسیم شدند. سپس به هر دو گروه پرسشنامه شادکامی آکسفورد نیز داده شد و مورد پیش آزمون قرار گرفتند. برای گروه آزمایش، 8 جلسه 120 دقیقه ای آموزش شادکامی به شیوه شناختی رفتاری فوردایس برگزار شد و گروه گواه به شرایط عادی زندگی خود ادامه داد. پس از اجرای جلسات آموزشی مجددا هر دو گروه با دو پرسشنامه فوق الذکر مورد سنجش قرار گرفتند. و به منظور پایداری اثر آموزش سه ماه بعد هر دو گروه مورد پیگیری قرار گرفتند، داده های بدست آمده از طریق (تحلیل واریانس با اندازه های مکرر) تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش شادکامی به شیوه شناختی رفتاری فوردایس موجب افزایش سلامت روان، و شادکامی دانشجویان شده است (05/0 )، این نتایج در مرحله پیگیری نیز برقرار بود، ولی آموزش شادکامی در افزایش سلامت روان، و شادی دانشجویان دختر و پسر تفاوت معناداری نشان نداد و تاثیر آموزش شادکامی به عنوان متغیر مستقل بر متغیرهای وابسته با توجه عامل جنسیت معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    آموزش شادکامی بر سلامت روان و میزان شادمانی دانشجویان موثر بود.
    کلیدواژگان: شادکامی، شناختی رفتاری سلامت روان، شادی
  • قمر میری*، شمس الملوک جلال منش، محمد فشارکی صفحات 26-32
    مقدمه
    انسان با برخورداری از هوش هیجانی به زندگی خود نظم می بخشد و به رفتارهای پرخطر کمتری دست میزند. یک پرستار تنها به دانش و مهارت نیاز ندارد؛ بلکه شیوه برخورد با افراد متفاوت نیز مهم است. هوش هیجانی به افراد کمک می کند تحت شرایط سخت بهتر فکر کنند و ارتباط موثرتری را با دیگران داشته باشند. لذا این مطالعه به بررسی تاثیر آموزش هوش هیجانی بر بهبود مهارتهای ارتباطی دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی زاهدان پرداخته است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح قبل و بعد بود. جامعه آماری پژوهش شامل 96 نفر از دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بود ،که با روش نمونه گیری تصادفی در سال 95 انتخاب شدند. مهارتهای ارتباطی آنها قبل و بعد از آموزش با استفاده از  پرسشنامه مهارتهای ارتباطی کویین دام  طی 8 هفته متوالی به صورت جلسات 90 دقیقه ای سنجیده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های: میانگین و انحراف معیار ، تی زوجی و تی مستقل استفاده گردید . از نرم افزار22 spss ، جهت تجزیه و تحلیل دادها استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین کل نمره خوداظهاری مهارتهای ارتباطی دانشجویان قبل از آموزش 111.44 و بعد از آموزش123.30 برآورد شد. بالاترین نمره مربوط به مولفه مهارت دریافت و ارسال پیام و کمترین نمره مربوط به مهارت ارتباط توام با قاطعیت بود. بین هوش هیجانی با مهارتهای ارتباطی و مولفه های آن رابطه مثبت و معناداری وجود داشت(P<0.01)، یافته ها نشان داد که آموزش هوش هیجانی تاثیر معناداری بر بهبود مهارتهای ارتباطی و مولفه های آن داشته است(P<0.01).
    نتیجه گیری
    با توجه به این که افزایش هوش هیجانی ، شیوه ای موثر جهت بهبود مهارتهای ارتباطی دانشجویان پرستاری است، پیشنهاد می شود آموزش هوش هیجانی در تمای رشته های علوم پزشکی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، مهارتهای ارتباطی، دانشجویان
  • فاطمه جلالی گل مکانی*، حسین احمد برآبادی، احمد حیدرنیا صفحات 33-40
    مقدمه
    فرسودگی شغلی کارکنان درمانی بیش از هر عاملی روند بهبودی بیمار را تهدید می کند. پژوهش حاضر باهدف بررسی میزان تاثیر گروه درمانی با رویکرد وجودی بر کاهش فرسودگی شغلی و مولفه های آن در کارکنان مرد مراکز نگهداری بیماران اعصاب و روان انجام شده است.
    روش کار
    در پژوهش حاضر از روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است . جامعه آماری شامل کلیه کارکنان مرد شاغل در مراکز و بخش های نگهداری شبانه روزی بیماران اعصاب و روان شهر مشهد می باشند. کارکنان شامل پرستاران، مددکاران، بهیاران و کمک بهیاران می باشند. برای دستیابی به اعضای نمونه پس از توزیع فرم 22 سوالی پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش و جکسون از بین کسانی که نمره 60 و بالاتر کسب کردند، 20 نفر که داوطلب همکاری در پژوهش بودند به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. سپس گروه آزمایش به مدت 10 جلسه ی 90 دقیقه ای در جلسات گروه درمانی وجودی شرکت کردند و گروه کنترل تحت درمان وجودی قرار نگرفتند. شرکت کنندگان هر دو گروه قبل و بعد از برگزاری جلسات گروه فرم 22 سوالی پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش و جکسون را تکمیل کردند. داده ها توسط نرم افزار SPSS22 وتحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره، نشان داد که جلسات گروه درمانی با رویکرد وجودی به طور معنی داری باعث کاهش فرسودگی شغلی و ابعاد آن (خستگی هیجانی، مسخ شخصیت و فقدان کفایت شخصی) در گروه آزمایش شده است.
    نتیجه گیری
    با آگاهی از تاثیرگذار بودن جلسات گروه درمانی وجودی بر مولفه های فرسودگی شغلی، می توان از آن برای برنامه های پیشگیری و ارتقاء سلامت در کارکنان درمانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، گروه درمانی وجودی، خستگی هیجانی، مسخ شخصیت، فقدان کفایت شخصی
  • یاسر رضاپورمیرصالح، حمید دلیخون، منیره اسماعیل بیگی ماهانی*، فریبا چهره آزاد صفحات 41-49
    مقدمه
    سازگاری و رضایت جنسی در طول زندگی مشترک، نقش مهمی را در افزایش کیفیت زندگی زناشویی و کاهش بی ثباتی آن ایفا می کند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر تعهد و صمیمت جنسی بر سازگاری زناشویی و رضایت جنسی زنان متاهل شهرستان اردکان در سال 1395 بود.
    روش کار
    روش پژوهش نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به مرکز توانمندسازی ضیائی شهرستان اردکان در سال 1395 که بالغ بر 400 نفر بودند. برای انجام پژوهش، تعداد 28 نفر از این زنان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار داده شدند. گروه آزمایش در 9 جلسه 120 دقیقه ای تحت آموزش برنامه مداخله مبتنی بر تعهد و صمیمیت جنسی قرار گرفتند و گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکردند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سازگاری زناشویی و رضایت جنسی استفاده شد. سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه های تکراری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که همه ابعاد سازگاری زناشویی زنان متاهل گروه آزمایش شامل بعد رضایت (850/8=F، 002/0 = P)، همبستگی (195/6=F، 004/0 = P)، توافق (043/13=F، 0001/0 = P) و محبت (279/6=F، 004/0 = P) و رضایت جنسی آن ها (094/9=F، 001/0 = P) بعد از اجرای آزمایش به طور معنی داری بهتر از گروه گواه شده بود. این بهبود در مرحله پیگیری نیز حفظ شده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت مداخله مبتنی بر تعهد و صمیمت جنسی موجب بهبود سازگاری زناشویی و رضایت جنسی در زنان متاهل می شود.
    کلیدواژگان: تعهد، رضایت جنسی، سازگاری زناشویی، صمیمت جنسی
  • سپیده سلطانی پور، ساحل حیدرحیدری* صفحات 50-57
    مقدمه
    واکنش‏های هیجانی نامناسب از جمله اضطراب و افسردگی تاثیر بسزایی بر حوادث و اشتباهات کاری دارد. سلامت بیمار با شرایط کاری و سلامت کادر تشخیصی-درمانی همبستگی مستقیم دارد. بنابراین، پژوهش کنونی با هدف تعیین و مقایسه‏ میزان اضطراب و افسردگی و عوامل مرتبط با آ‏ن‏ها در پرتوکاران بخش‏های تشخیصی- درمانی و تکنسین‏های اتاق عمل، اجرا گردید.
    روش کار
    پژوهش حاضر، مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی می باشد که از زمستان 1394 تا زمستان 1395 در مراکز آموزشی-درمانی منتخب شهر کرمانشاه انجام شد. 106 تکنسین پرتویی و اتاق عمل با نمونه‏گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار مطالعه، پرسشنامه استاندارد اضطراب و افسردگی "بک" و نیز پرسشنامه اطلاعات فردی بود. در پایان، داده‏ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 18 شد و توسط آزمون‏های آماری توصیفی و استنباطی از جمله کلموگروف اسمیرنف، کای اسکوئر و آنالیز کوواریانس در سطح معناداری 05/0 تجزیه تحلیل گردید.
    یافته ها
    4/12 درصد از نمونه‏ها از اضطراب متوسط، 4/3 درصد از اضطراب بالا و 2/46 درصد از درجات مختلف افسردگی برخوردار بودند. ارتباط آماری معنی‏داری بین میزان اضطراب و سابقه کار وجود نداشت (37/0=p) اما این ارتباط بین میزان افسردگی و سابقه کار معنی‏دار بود (001/0=p).
    نتیجه گیری
    کادر تشخیصی- درمانی در معرض عوامل تنش‏زا و بروز واکنش‏های هیجانی قرار دارند. پیشرفت در سرویس ‏دهی و حمایت‏های کافی، منجر به تامین نیروی انسانی سالم و در نتیجه ارتقای سلامت جامعه، می‏شود. بنابراین، آموزش‏های‏ لازم جهت رفع عوامل تنش‏زا و بهبود شرایط محیط کار به عنوان اولویت بهداشتی مطرح می‏گردد.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، پرتوکار، تکنسین اتاق عمل
  • مریم احمدی فرد، مسعود صادقی*، سیمین غلام رضایی صفحات 58-66
    مقدمه
    سرطان پستان از شایع ترین سرطان ها و پنجمین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در بین زنان ایرانی است. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی رویکرد تلفیقی معنادرمانی و امیددرمانی بر ترس از تصویر بدنی و سازگاری اجتماعی در زنان مبتلا به سرطان پستان شهر خرم آباد بود.
    روش کار
    روش پژوهش شبه تجربی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مراکز درمانی شهرستان خرم آباد در سال 1397 بودند. روش نمونه گیری در این پژوهش بدین صورت بود که از میان کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان که دارای پرونده در مراکز درمانی شهرستان خرم آباد بودند و با رعایت ملاک های ورود و خروج به صورت تصادفی 30 نفر انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. سپس طبق شرایط یکسان و همزمان، پیش آزمون در قالب پرسشنامه های ترس از تصویر بدنی و سازگاری اجتماعی از هر دو گروه آزمایش و کنترل به عمل آمد. سپس مداخله با روش رویکرد تلفیقی معنادرمانی و امیددرمانی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا شد ولی گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات مجددا از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که مداخله درمان رویکرد تلفیقی معنادرمانی و امیددرمانی بر کاهش ترس از تصویر بدنی و ارتقای سازگاری اجتماعی تاثیر معناداری داشته است (001/0 >P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه می توان گفت، آموزش رویکرد تلفیقی معنادرمانی و امیددرمانی بر کاهش ترس از تصویر بدنی و ارتقای سازگاری اجتماعی تاثیر معناداری داشته است. بنابراین پیشنهاد می شود، درمان هایی از این قبیل برای ارتقای سلامت روانی در افراد مبتلا به سرطان پستان استفاده گردد.
    کلیدواژگان: معنادرمانی، امیددرمانی، ترس از تصویر بدنی، سازگاری اجتماعی، سرطان پستان
  • زهرا ولی پور شیخی، فضل الله میردریکوند* صفحات 67-73
    مقدمه
    ناسازگاری زناشویی یکی از مشکلات جدی در تعاملات زوجین محسوب می شود که در خیلی از موارد به عنوان علت طلاق و خشونت خانوادگی در نظر گرفته می شود. هدف از این تحقیق بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر افزایش سازگاری در زوجین دچار تعارض زناشویی بود.
    روش کار
    در این تحقیق از طرح آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و گمارش تصادفی استفاده شده است. . با توجه به شدت مشکلات مراجعین به دفاتر وکالت  و با هدف بررسی تاثیر  آموزش تنظیم هیجان بر این جامعه دچار بحران ، نمونه این پژوهش شامل کلیه زوجینی دچار تعارض زناشویی مراجعه کننده به دفاتر وکالت شهر خرم آباد در فاصله زمانی خرداد تا مهر 1396 بودند، زوجین 8 جلسه، 2 ساعته تحت آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گراس قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر (1976) بود که طی دو بار قبل از اعمال مداخله و پس از انجام آن توسط آزمودنی ها تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاکی از افزایش قابل توجه نمرات سازگاری زناشویی نسبت به خط پایه بود. این افزایش در خرده مولفه های سازگاری شامل، ابرازمحبت، همبستگی دونفری، توافق دونفری و رضایت دونفری نیز کاملا مشهود و معنادار بود.
    نتیجه گیری
    آموزش تنظیم هیجان باعث افزایش سازگاری زناشویی زوجین دچار تعارض زناشویی می گردد، در نتیجه استفاده از این روش مداخله در افزایش سازگاری زناشویی زوجین و کاهش مشکلات زناشویی موثر می باشد و کاربرد از آن برای متخصصان توصیه شده وهمچنین همکاری دفاتر وکالت و مراکز دادگاهی با مراکز مشاوره به منطور جلوگیری از طلاق که که تبعات جبران ناپذیری را به دنبال دارد پیشنهاد می ردد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، سازگاری زناشویی، تعارض زناشویی
  • ندا منصوری، آراس رسولی* صفحات 74-80
    مقدمه
    مسئله ازدواج و زناشویی یکی از مهم ترین و اساسی ترین موضوعات مورد توجه جامعه بشری است بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر امید به زندگی، صمیمیت زناشویی و تعارضات زناشویی انجام شد.
    روش کار
    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود و جامعه آماری زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر کرمانشاه در سال 1396 بودند که از بین آنان 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و بصورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. از پرسشنامه های امید به زندگی اسنایدر، صمیمیت زناشویی و تعارضات زناشویی برای جمع آوری داده ها استفاده شد. مداخله گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد برای شرکت کنندگان در گروه آزمایش به مدت 12 جلسه هفتگی 90 دقیقه اجرا شد اما شرکت کنندگان در گروه کنترل مداخله ای نداشتند. سپس داده های پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش و کنترل به وسیله آزمون های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون استنباطی تحلیل کوواریانس با نرم افزار آماری SPSS-23 مقایسه شدند.
    یافته ها
    نتایج پووهش نشان داد که گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش صمیمیت زناشویی و کاهش تعارضات زناشویی تاثیر دارد (01/0 P<) اما برای مقیاس امید به زندگی تاثیر معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشانگر اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش صمیمیت زناشویی و کاهش تعارضات زناشویی در زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره است.
    کلیدواژگان: گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، امید به زندگی، تعارضات زناشویی، صمیمیت زناشویی
  • مینا صادقی، شایسته صالحی* صفحات 81-88
    مقدمه
    تشخیص بیماری و بستری شدن یکی از اعضاء خانواده در تمامیت ساختار خانواده اخلال ایجاد می کند. در این مدت اعضای خانواده تغییر در نقش را تجربه کرده و احساس ترس، اضطراب و ناامنی می کنند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر مشاوره پرستاری بر اضطراب خانواده بیماران جراحی تراکئوستومی بستری در بیمارستان شهید رجایی شهر شیراز انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع شبه تجربی بوده و در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد استفاده شد. جامعه آماری کلیه خانواده بیماران جراحی تراکئوستومی بستری در بیمارستان شهید رجایی شهر شیراز در نیمه اول سال 1396 تشکیل دادند. از طریق روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و بر اساس معیارهای ورود 60 نفر انتخاب و به صورت تصادفی با استفاده از جدول اعداد تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. در گروه مداخله مشاوره پرستاری طراحی شده طی جلساتی از زمان پذیرش تا زمان ترخیص با عضو خانواده بیمار انجام گرفت؛ در گروه کنترل بدون مداخله خاصی، اطلاعات طبق روتین بیمارستان ارائه گرد. نمونه ها قبل و بعد از مداخله، پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر را تکمیل کردند. داده ها با نرم افزار آماری SPSS19 و با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر، دقیق فیشر، تی مستقل و زوجی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دو گروه مداخله و شاهد از نظر توزیع متغیرهای زمینه ای تفاوتی وجود نداشت. میانگین میزان اضطراب قبل از مداخله درگروه مداخله (16/6 ± 76/98) و در گروه شاهد (76/5 ± 36/96) بود که بعد از مداخله در گروه مداخله به (88/7 ± 00/71) و در گروه شاهد به (20/5 ± 16/96) رسید و این اختلاف در گروه مداخله معنی دار بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان ذکر نمود که مشاوره پرستاری در کاهش میزان اضطراب خانواده بیماران جراحی تراکئوستومی موثر است. بنابراین می توان با یک مداخله ساده، کم هزینه و موثر اضطراب خانواده بیماران جراحی تراکئوستومی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: مشاوره پرستاری، اضطراب، خانواده، جراحی تراکئوستومی
  • ستاره محنایی، سیدموسی گلستانه، مولود کی خسروانی، علی پولادی ری شهری* صفحات 89-96
    مقدمه
    خانواده نیازهای اعضای آن را تامین می کند و زوجین متقاضی طلاق مشکلات فراوانی به ویژه در زمینه الگوهای ارتباطی و طلاق عاطفی دارند. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی زوج درمانی به روش ایماگو تراپی هندریکس بر بهبود الگوهای ارتباطی و کاهش طلاق عاطفی بود.
    روش
    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به مرکز مشاوره دادگاه شهر بوشهر در فصل پاییز سال 1396 بودند. نمونه پژوهش 40 زوج بودند که با روش در دسترس انتخاب و با روش تصادفی ساده در دو گروه مساوی (هر گروه 20 زوج) جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه ای (دو جلسه در هفته) تحت آموزش زوج درمانی با روش ایماگو تراپی هندریکس قرار گرفت. گروه ها به پرسشنامه های الگوهای ارتباطی و طلاق عاطفی در مراحل پیش آزمون و پس آزمون پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین گروه های آزمایش و کنترل در الگوهای ارتباطی و طلاق عاطفی تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر زوج درمانی به روش ایماگو تراپی هندریکس باعث افزایش الگوی ارتباطی سازنده و کاهش الگوهای ارتباطی اجتنابی و توقع/کناره گیری و طلاق عاطفی در زوجین متقاضی طلاق شد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از اثربخشی زوج درمانی به روش ایماگو تراپی هندریکس بر الگوهای ارتباطی و طلاق عاطفی در زوجین متقاضی طلاق بود. بنابراین مشاوران و درمانگران می توانند از روش زوج درمانی به روش ایماگو تراپی هندریکس برای بهبود الگوهای ارتباطی و کاهش طلاق عاطفی زوجین متقاضی طلاق استفاده کنند.
    کلیدواژگان: زوج درمانی، ایماگو، الگوهای ارتباطی، طلاق، عاطفی
|
  • Anahita Khodabakhshi, Koolaee, Leila Matin, Mohammad Reza Falsafinejad, Akram Sanagoo Pages 1-8
    Introduction

    The aim of this study was to investigate effectiveness of increasing awareness of puberty changes on the resilience and distress tolerance in female Teens of first high school.

    Methods

    This study was a quasi-experimental with pre-posttest and control group. The statistical population included female Teens of firs period of high school in number 15 Educational zone of Tehran city by 2017. Sixty female Teens were chosen as available sampling method and randomly were assigned in two groups as control and experimental. The experimental group received 10 sessions of the intervention program of awareness of puberty changes. Then, post-test was performed for two groups. For data collecting used the Conner -Davidson resilience scale (2003) and Simons and Gaher distress tolerance scale (1980). Data analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and utilized with SPSS software version 21.

    Results

    The analysis illustrated that awareness of puberty changes amounts of resilience and distress tolerance in female Teens were significantly increased in experimental than control group (P < 0.001).

    Conclusions

    According to the findings, awareness of puberty changes could be a good approach to improve the resilience and distress tolerance in female Teens. The thinners and health professionals of maturity hygiene could be held the classes in schools and take place workshops to increasing the resiliency and Torrance toward the puberty issues among female adolescents.

    Keywords: Puberty, Resilience, Distress Tolerance, Teens
  • Mehdi Zemestani* Pages 9-17
    Introduction
    Generalized anxiety disorder is one of the most common anxiety disorders that cognitive and emotional components have an important role in its developing and persistence. So, the aim of this study was to comparing intolerance of uncertainty, emotion regulation (cognitive reappraisal, suppression), and cognitive avoidance in patients with generalized anxiety disorder and healthy individual.
    Method
    Present study was an applied research in terms of its purpose and post-event (causal-comparative) in terms of its implementation. A total of 30 patients with GAD were selected by convenience sampling method and were matched with 30 normal subjects by the variables of age and gender. The Intolerance of Uncertainty Scale (IUS), Emotional Regulation Questionnaire (ERQ), and Cognitive Avoidance Questionnaires (CAQ) were used to data collection. Data were analyzed by Multivariate Analysis of Variance.
    Results
    Findings showed there is significant difference between the group of patients with general anxiety disorder and normal people in intolerance of uncertainty (F=91.82, P˂0.0001), cognitive reappraisal (F=51.22, P˂0.0001), suppression (F=80.54, P˂0.0001), and cognitive avoidance (F=58.27, P˂0.0001).
    Conclusion
    Considering that these components have a significant role in general anxiety disorder, could be more focused on this component on the treatment of this disorder. This finding have potential implications for mental health practitioners who are involved in mental health area that have been addressed.
    Keywords: Generalized Anxiety Disorder, Intolerance of Uncertainty, Emotion Regulation, Cognitive Avoidance
  • Zohre Reese* Pages 18-25
    Introduction
    The purpose of the present study is the influence happiness training on students’ mental health and level of happiness.
    Methods
    A pre-test post-test method with control group is applied in the present work. At first, the GHQ-28 questioner is given to 500 students. Afterwards, 70 students have been chosen randomly among those that have had low mental health. They have been divided into two groups of the experimental and control groups (each group has had 30 participants due to sample attrition). Then, the Oxford Happiness questionnaire is given to both groups and they were pre-tested. An 8 session course of happiness training based on Fordyce cognitive-behavioral technique (the duration of each session was about 120 minutes) is presented to the experimental group and the participants of the control group have continued their normal lives. After presenting the training sessions, both groups have taken the post-test. Moreover, for checking the sustainability effect of the training program, both groups have been followed up after three months. The obtained results have been analyzed using analysis of variance with repeated measure.
    Results
    The results have shown that happiness training based on Fordyce cognitive-behavioral technique has increased the students’ mental health and level of happiness (p≤0.05). The same results have been obtained in the follow up stage. However, happiness training does not have any significant difference in the increase of mental health and level of happiness between male and female students. Therefore, the influence of happiness training as an independent variable on the dependent variables has not been significant considering gender factor.
    Conclusions
    Happiness training has been effective on the students’ mental health and level of happiness.
    Keywords: Happiness Training based on Cognitive-Behavioral Technique, Happiness
  • Ghamar Miri*, Shamsolmolok Jalalmanesh, Mohammad Fesharaki Pages 26-32
    Introduction
    With emotional intelligence, man regulates his life and takes less risky behaviors. A nurse does not only need knowledge and skills; it is also important to deal with different people. Emotional intelligence helps people to think harder under better conditions and have more effective communication with others. Therefore, this study examines the effect of emotional intelligence training on improving communication skills among nursing students of Zahedan University of Medical Sciences.
    Methods
    The present study was a semi-experimental design with pre and post design. The statistical population of the study consisted of 96 nursing students of Zahedan University of Medical Sciences selected by random sampling method in 2016. The communication skills were measured before and after education using the Quinn Livestock Communication Skills Questionnaire over the course of 8 consecutive weeks in 90-minute sessions. To analyze the data, these tests were used: mean and standard deviation, paired t-test and independent t-test. The SPSS software was used to analyze the data.
    Results
    The mean of self-reported score of Communication Skills of students before education was 111.44 and after education was 123.30. The highest score related to the skill component was to receive and send the message and the lowest score related to the skill of communication with decisiveness. There was a positive and significant relationship between emotional intelligence and communication skills and its components (P <0.01). Findings showed that emotional intelligence training had a significant effect on
    Improving communication skills and its components (P <0.01).
    Conclusion
    Considering that increased emotional intelligence is an effective way to improve the communication skills of nursing students, it is suggested that emotional intelligence education be considered in the field of medical sciences.
    Keywords: Emotional Intelligence, Communication Skills, Students
  • Fateme Jalali Golmakani*, Hossein Ahmad Barabadi, Ahmad Heydarnia Pages 33-40
    Introduction
    Staff burn out at Psychiatric Residential Treatment Centers threatens the treatment process of patients. The objective of the current assessment is to evaluate the effectiveness of existential group therapy on decreasing the burn-out and its respective scales among staff.
    Methods
    The current study, uses a semi-experimental assessment through pre-test and post-test tools and a control group. The statistical population of this research are the male staff working at psychiatric residential treatment sections and centers in Mashhad. The statistical sample is selected through targeted non-random sampling. The burn out test was distributed among the staff and 20 of them with higher scores who volunteered to attend group therapies were selected and were randomly assigned to the experimental group and the control group. The experimental group attended 10 sessions of 90 minutes group therapy; meanwhile the control group received no intervention. The members of both groups filled out Maslach Burnout Inventory (MBI) questioner both before and after the group therapy sessions. Data retrieved from the tests is analyzed at two levels of descriptive statistics and inferential statistics with SPSS.
    Results
    Results of multivariable co-variance analysis shows that Existential group therapy decreases burn out and its respective scales (emotional exhaustion, depersonalization and lack of personal accomplishment).
    Conclusions
    Bearing in mind the effectiveness of existential group therapy on the burn-out scales, it can be used for prevention and health improvement among staff.
    Keywords: Existential Group Therapy, Occupational burnout, Emotional Exhaustion, Depersonalization, Lack of Personal Accomplishment
  • Yaser Rezapour Mirsaleh, Hamid Delikhoon, Monireh Esmailbeigimahani*, Fariba Chehreazad Pages 41-49
    Introduction
    Adjustment and sexual satisfaction during the life-long role play an important role in improving the quality of marital life and reducing its instability.The purpose of the present study was to determine the efficacy of sexual intimacy and commitment based intervention on the women’s marital adjustment and sexual satisfaction Ardakan city in 2016.
    Methods
    This study was a semi experimental research with two-group and post-pretest and follow up.among all married women who referred to Ziaee Anrichment center of Ardakan city at 2016 that include about 400 people, 28 of married women were selected by available sampling method and were randomly assigned to experimental and control groups. In study group, participants received 9 sessions 2 hour sexual intimacy and commitment based on commitment and sexual intimacy and control group received no intervention. Data collection was performed by the dyadic adjustment scale and Larson sexual satisfaction questionnaire. Data was analyzed by repeated measure ANOVA with repeated measures.
    Results
    The findings show that all dimensions of marital adjustment of married women in experimental group dimensions include satisfaction (F=8.850, P=0.002), correlation (F=6.195, P=0.004), agreement (F=13.043, P =0.0001), kindness (F=6.279, P=0.004) and sexual satisfaction (F=9.094, P=0.001) of married women in study group were improved than control group. This incensement is persistent until follow-up.
    Conclusions
    Based on yield results it can be said that sexual intimacy and commitment based intervention have a positive effect the marital adjustment and sexual satisfaction.
    Keywords: Commitment, Sexual Intimacy, Marital Adjustment, Orgasm
  • Sepideh Soltanipour, Sahel Heydarheydari* Pages 50-57
    Introduction
    Inappropriate emotional reactions such as anxiety and depression have a profound impact on workplace accidents and mistakes. Patient health is correlated with work situations and health of medical staff. Therefore, the current study was performed to determine and compare the anxiety and depression and related factors in radiation technologists and operating room technicians.
    Methods
    Present descriptive analytical (cross–section) study was carried out in selected educational centers of Kermanshah during the period from February 2016 till February 2017. 106 radiation technologists and operating room technicians were selected using convenience sampling. Data was collected using a questionnaire consisting of "Beck" anxiety and depression scale and demographic section. Data were analyzed by SPSS software version 18 and descriptive and inferential statistics such as covariance analysis, Chi-square, and Kolmogorov-Smirnov at a significant level of 0.05.
    Results
    12.4% of subjects had moderate anxiety, 3.4% high anxiety and 46.2% of them had different degrees of depression.  There was no statistically significant correlation between the work record and anxiety (p = 0.37), but this correlation was significant between the work record and depression (p = 0.001).
    Conclusions
    Medical staff, diagnostic-therapeutic wards, exposed to stressors and may indicate emotional reactions. Development in servicing and adequate supports lead to supply healthy human resources and community health promotion. Therefore, necessary training is raised as a health priority to eliminate stressors and improve the working environment.
    Keywords: anxiety, depression, radiation technologist, operating room technician
  • Maryam Ahmadifard, Masoud Sadeghi*, Simin Gholamrezaei Pages 58-66
    Introduction
    Breast cancer is the most common cancer and the fifth leading cause of death due to cancer among Iranian women. It seems that a strong sense of purpose in the lives of patients with breast cancer Azmna decreasing the disappointment in their lives. The aim of this study was to evaluate the efficacy of of integratibve approach logotherapy and hope therapy on the level of Cortisol and Death Anxiety in the Women with Breast Cancer was Khorramabad.
    Methods
    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest with control group. The statistical population of this study included all women with breast cancer referring to health centers in Khorramabad city in 1397.
    ترجمه بیشتر
    The method of sampling in this study would be that among all women with breast cancer who have cases in the health centers of Khorramabad city and according to the entry and exit criteria, 30 persons were selected randomly. They will then be randomly assigned to both the experimental and control groups (each group of 15). Then, according to identical and simultaneous conditions, a pre-test was conducted in the form of a questionnaire of BodyImage fear and Social Adjustment of both groups. Certified. Then, the intervention was combined with a combination of therapies and meditation for 8 years A 90-minute session was conducted on the experimental group but the witness group did not receive any intervention. Upon completion of group therapy sessions The integratibve approach logotherapy and hope therapy of rehabilitation was taken from both the post-test group.
    Results
    The results showed that integratibve approach logotherapy and hope therapy treatment interventions in reducing BodyImage fear and promotion of Social Adjustment have had significant effect (p< 0/001).   
    Conclusions
    Regarding this study, it can be concluded that the training of the integratibve approach logotherapy and hope therapy has had a significant effect on reducing BodyImage fear and promotion of Social Adjustment.  So recommended treatments such as these should be used to promote mental health.
    Keywords: Integratibve logotherapy, hope therapy, Body Image Fear, Social Adjustment, Breast Cancer
  • Zahra Valipoursheikhi, Fazlolah Mirederikvand* Pages 67-73
    Introduction
    Marital maladjustment is one of the serious problem that serve as the cause of divorce and domestic violence in many families.
    The aim of this research was to study the effectiveness of emotion regulation instruction on marital adjustment of couple with marital conflicts.
    Methods
    The design of this research was experimental with pre-post tests and randomly assignment of subjects. As for severity of clients problems who referring to advocacy offices and to study the effectiveness of emotion regulation of this critical population, the sample included all couples with marital conflicts who searched Khorram Abad advocacy offices during June to October 2017. The subjects instructed by 8 session’s emotion regulation on the basis of Gross model of emotion regulation instruction (1976). Instrument included Spanier Marital adjustment Questionnaire (1976) which completed by subjects before and after intervention. For analyzing the data multiple analysis of covariance statistical method has used.
    Results
    The results showed that marital satisfaction scores increased in comparison to baseline. It was exactly unfold that the subscales of affective presentation, couple adhesion, couple agreement and couple satisfaction meaningfully increased after the intervention.
    Conclusions
    emotion regulation instruction can improve marital satisfaction of couple with marital conflicts and it is emphasized on use of this instruction because of its effectiveness on increasing couple marital adjustment and decreasing of marital problem and it is proposed for application of this model by specialists and cooperative work of advocacy offices with counseling centers to preventing divorce that has irreparable outcomes.
    Keywords: Emotion Regulation, Marital Satisfaction, Marital Conflicts
  • Neda Mansouri, Aras Rasouli* Pages 74-80
    Introduction
    Marriage is one of the most important issues of interest to the human community. Therefore, the present study was conducted to determine the effect of group therapy based on the acceptance and commitment on life expectancy, marital intimacy and marital conflicts.
    Methods
    The research design was pre-test, post-test and the statistical population of this study was women referring to counseling centers of Kermanshah City in 2017; 30 of them were selected by available sampling method and randomly assigned to the experiment group (15 ones) and control group (15 ones). Snyder Life Expectancy Questionnaire, Marital Intimacy Questionnaire and Marital Conflicts Questionnaire were used to collect the data. Intervention of group therapy based on the acceptance and commitment for participants in the experiment group was performed 12 sessions per week 90 minutes, but participants in the control group did not intervene. Then, the results of the pre-test and post-test of the experiment and control groups were compared by descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics for analysis of covariance using SPSS-23 software.
    Results
    The results of analysis show Group Therapy Based On Acceptance and Commitment effect that in marital intimacy and marital conflicts, but for life expectancy, there was no significant difference after intervention for the experiment group compared to the control group (P < 0.01).
    Conclusions
    The results of this study indicate the effectiveness of group therapy based on acceptance and commitment on increasing the marital intimacy and reducing marital conflicts in women referring to counseling centers.
    Keywords: Group Therapy based on Acceptance, Commitment, Life Expectancy, Marital Conflicts, Marital Intimacy
  • Mina Sadeghi, Shayesteh Salehi* Pages 81-88
    Introduction
    The diagnosis and hospitalization of a family member disrupts the whole family structure. During this time, family members experience a change in role and feel fear, anxiety and insecurity. This study aimed to determine of the effect of Nursing Consultation on Anxiety of Tracheostomy Patient's Family admitted to shahid rajaei hospital of Shiraz city in 2017.
    Methods
    This study is Quasi-experimental study that in that Pretest-posttest plan with control group was used. All of the Tracheostomy Patient's Family, who referred to shahid rajaei hospital of Shiraz in first 6 months of 1396, was our statistical research community. 60 patients were selected Based on inclusion criteria and purposive sampling method and randomly divided into two groups of experimental and control by using a table of random numbers For intervention group, nursing consultation program was carried out from admission to discharge while for control group just routine was performed. Patient filled Spielberger's Anxiety Inventory before and after intervention. SPSS statistical software SPSS19 data using chi-square, Fisher's exact test, and independent t-test and paired T was performed..
    Results
    Results showed that no different between two groups of intervention and control about demographic characteristics. The mean Anxiety Score was 98/76±6/16 in intervention group, and 96.36±5.76 in the control group before intervention, which respectively reached to 71.00±7.88 and 96.16±5.20 after implementation of the intervention and this difference was Significant in intervention group (P≤0.001).
    Conclusions
    According to the results we can say that Nursing Consultation is effective in reducing Anxiety in Tracheostomy Patient's Family. Therefore, it is possible to reduce the Anxiety of Tracheostomy Patient's Family with a simple, low-cost, and effective intervention.
    Keywords: Nursing Consultation, Anxiety, Family, Tracheostomy
  • Setareh Mohannaee, Ali Poladei Rayshahri*, Seyyedmousa Golestaneh, Moloud Keykhosrovani Pages 89-96
    Introduction
    The family is meeting the needs of its members and divorce applicant couples have many problems especially in communication patterns and emotional divorce. The aimed this research was determine the effectiveness of couple therapy by Hendrix imago therapy method on improving communication patterns and reducing emotional divorce.
    Methods
    Present research was a semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The research population was included divorce applicant couples referring to court counseling center of Bushehr city in the autumn season of 2017 year. The research sample was 40 couple that were selected by available sampling method and randomly assigned to two equal groups (each group 20 couple). The experimental group trained couple therapy by Hendrix imago therapy method for 10 sessions of 90 minutes (two sessions a week). The groups responded to communication patterns and emotional divorce questionnaires in pre-test and post-test phases. To analyze the data was used from multivariate analysis of covariance method.
    Results
    The findings showed there was a significant difference between the experimental and control groups in communication patterns and emotional divorce. In other words, couple therapy by Hendrix imago therapy method led to increase constructive communication pattern and decrease avoidance and demand/retiring communication patterns and emotional divorce in divorce applicant couples (p<0/05).
    Conclusions
    The results indicate the effectiveness of couple therapy by Hendrix imago therapy method on communication patterns and emotional divorce in divorce applicant couples. Therefore, counselors and therapists can be used from couple therapy by Hendrix imago therapy method to improve communication patterns and reduce emotional divorce of divorce applicant couples.
    Keywords: Couple Therapy, Imago, Communication Patterns, Divorce, Emotional