فهرست مطالب

مطالعات فهم حدیث - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1398)

نشریه مطالعات فهم حدیث
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیدعلی دلبری *، محمد امامی، محمداسحاق عارفی صفحات 9-29
    سنت پس از قرآن مهمترین منبع معرفت دینی است که وصول به آن از طریق خبر متواتر و خبر واحد امکان پذیر است. خبر واحد در حوزه عمل و احکام مورد پذیرش است، اما در حوزه اعتقاد و اندیشه از زمان های دور یکی از دشوارترین و پر اختلاف ترین مباحث در میان متفکران مسلمان بوده و هست. خبر متواتر و خبر واحد همراه با قرائن قطعی در تمامی حوزه های دین، معتبر و در آن اختلافی نیست. اما مساله اصلی این است که آیا خبر واحد غیر قطعی در حوزه عقاید ارزش دارد یا خیر؟ در این نوشتار به روش توصیفی - تحلیلی خبر واحد معتبر از سه جهت بررسی شده است: به عنوان حجت و علم تعبدی، به عنوان مفید ظن شخصی یا نوعی و از جهت مضمون. این نوع خبر به عنوان حجت و علم تعبدی در اصول عقاید کارایی ندارد و بکارگیری آن در اصول عقاید، دور باطل را در پی دارد. به عنوان مفید ظن نیز کاربرد ندارد؛ زیرا در اصول عقاید، مطلوب بالذات، معرفت و علم است و ظن به تنهایی ارزشی ندارد. اما از جهت مضمون و با قطع نظر از سند و حجیت آن، از اهمیت و ارزش بالایی برخوردار است.
  • میثم کهن ترابی *، زهرا مجتبایی صفحات 31-50
    روایتی منقول از پیامبر اسلام (ص) با الفاظی متفاوت و موضوعی واحد در برخی منابع حدیثی وجود دارد که بر اساس آن خطر ریا برای روزه منتفی اعلام شده است. خاستگاه این روایت منابعی چند از کتب حدیثی اهل سنت است گرچه در برخی منابع حدیثی شیعه نیز به آن اشاره‏ای شده‏ است. بررسی سندی این روایت، آن را با چالش اتصال و همچنین عدم وثوق برخی راویان مواجه می‏بیند به گونه ای که روایت را در زمره روایات ضعیف قرار می‏دهد، اما مهم‏تر از نقد سندی، نقد متنی و محتوایی این حدیث است. علاوه بر ضعفی که به سبب عرضه این حدیث بر قرآن متوجه آن است، تشکیل خانواده حدیث تا اندازه زیادی اعتبار حدیث مورد پژوهش را زیر سوال می‏برد. روایات متعدد و معتبری وجود دارد که خطر ریا را برای تمام عبادات از جمله روزه گوشزد کرده و مومن را از گرفتار شدن در آن برحذر داشته است. پژوهش پیش رو با روشی توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعه کتابخانه ای و به صورت اسنادی به هدف رفع برخی شبهات اعتباری سندی و متنی این روایت را مورد بحث قرار می‏دهد.
    کلیدواژگان: روزه، ریا، نقد سندی، نقد متنی
  • حسن رضایی هفتادر *، محمد علی اسماعیلی، رحمان عشریه صفحات 53-77
    شناخت خدا با خدا، نه تنها مورد تاکید روایات فراوانی قرار گرفته، بلکه به عنوان تنها راه شناخت خدا معرفی شده است. در تفسیر این روایات، محدثان، متکلمان، فیلسوفان و عرفان پژوهان دیدگاه های متعددی عرضه کرده اند که نوشتار حاضر، به گردآوری، دسته بندی، تقریر و ارزیابی مهم ترین آن ها پرداخته است. از ره گذر این جستار، مشخص می شود که تفسیر این روایات به «شناخت خدا با قدرت الهی»، «شناخت خدا با بهره گیری از راه های الهی»، «شناخت خدا، صنع و ایجاد الهی»، «تقدم شناخت خدا بر شناخت مخلوقات»، «شناخت خدا از طریق مخلوقات»، «شناخت خدا از طریق حیثیت وجودی مخلوقات» و «شناخت خدا از طریق سلب صفات مخلوقات»، پذیرفتنی نیست، اما تفسیر آن ها به «شناخت خدا از طریق بیانات الهی»، «شناخت خدا با وساطت خدا (برهان صدیقین)» و «شناخت شهودی خداوند»، پذیرفتنی و این تفاسیر را در سایه پذیرش مراتب مختلف معنایی روایات از یک سو و وجود شواهد روایی یا عقلی از سوی دیگر، می توان پذیرفت.
    کلیدواژگان: شناخت خدا با خدا، اعرفوا الله ب الله، شناخت حصولی، شناخت حضوری
  • علیرضا طبیبی، مجید زیدی *، فهیمه جفرسته صفحات 79-101
    رجال پژوهان اهل سنت در مورد موثر بودن اخلاقیات راوی و خبرگی او در پذیرش روایاتش هم فکر هستند ولی در مورد نقش گرایش عقیدتی راوی در اعتبارسنجی او اختلاف نظر دارند. در همین راستا این نوشتار، سه اصطلاح «رافضی، ناصبی، شیعی» که مرتبط با گرایش عقیدتی راویان هستند را در کتب رجالی اهل سنت بررسی کرده است تا مشخص شود آیا این سه اصطلاح در نزد رجال پژوهان اهل سنت در اعتبارسنجی راویان منتسب به این سه اصطلاح موثر بوده اند یا خیر؟ بررسی ها نشان داد این سه اصطلاح، در توثیق و تضعیف راویان نقش به سزایی داشته اند. البته این نقش ها، بحث برانگیز و در مواردی به دور از تعصب نبوده است، چرا که عملکرد آنان یکسان نبوده و راویان منتسب به رافضی را اکثرا تضعیف کرده اند ولی راویان منتسب به ناصبی را اکثرا توثیق کرده اند و این نشانگر آن است که آنان برای برخی صحابه، اهمیت ویژه قائل شده و اهانت به آنان را خط قرمز خودشان دانسته ولی اهانت به عده دیگر را مهم و حائز اهمیت ندانسته اند.
    کلیدواژگان: رافضی، ناصبی، شیعی، رجالپژوهی، اهل سنت، اعتبارسنجی روایات
  • صمد عبداللهی عابد *، اکرم عتیق گلباف صفحات 103-121
    محمد ناصرالدین البانی یکی از محدثان تاثیرگذار «سلفی گری» است و تالیفات گسترده ای در رشته های مختلف نگارش کرده است که در ممالک اسلامی به کثرت، انتشار یافته اند. البانی در بخشی از کتاب «التوسل، انواعه و احکامه»، تحت عنوان «احادیث ضعیف در توسل» به روایت «توسل به حق سائلین» می پردازد. وی در این حدیث که به روشنی، بیانگر توسل به حقی است که سائلان بر خدا دارند، ایراد کرده و با تضعیف «عطیه عوفی»، حدیث را جعلی می داند. با مراجعه به کتب جرح و تعدیل، صداقت و عدالت عطیه عوفی فهمیده می شود و شبهه تدلیس عطیه و تشیع او که از سوی البانی مطرح شده بود، نیز رفع می گردد. جرح عطیه به سبب تدلیسش، به خاطر اعتماد بر روایتی از محمد بن سائب کلبی است که وی در آن، متفرد و متهم به کذب است. جرح عطیه به جهت تشیعش نیز مردود است؛ چرا که جرح بر بدعت است که پس از بیان صدق راوی و خصوصا عدالتش، نباید به آن توجهی کرد.
    کلیدواژگان: البانی، توسل به حق سائلین، عطیه عوفی، تدلیس، محمد بن سائب کلبی
  • عبدالهادی فقهی زاده، مهدیه دهقانی قناتغستانی * صفحات 123-145
    شمار قابل توجهی از مفسران اهل سنت به واسطه باور به وجود روایت های نبوی دال بر معرفی «سوره حمد» به عنوان مصداق عبارت «سبعا من المثانی‏»، تفسیر این تعبیر به «سوره حمد» را بر دیگر آراء برتری داده و آن را برگزیده اند. بررسی روایات نبوی در این موضوع مشابهت زیاد متن آن ها را اثبات می کند؛ به نحوی که می توان گفت همه آن ها بازگو کننده یک سخن پیامبر (ص) در گفت و گو با یکی از صحابه (به احتمال زیاد ابی بن کعب، و یا ابوسعید بن معلی) هستند. محتوای مشترک در همه این روایات معرفی «سوره حمد» به عنوان سوره ای است که در کتب آسمانی پیشین و قرآن نظیر و مانند ندارد و سپس تلاوت آیه هشتاد و هفتم سوره حجر است. مفسران اهل سنت علت تلاوت این آیه پس از اشاره به فضیلت سوره حمد را در این دیده اند که این سوره مصداق تعبیر «سبعا من المثانی‏» است. اما بازخوانی مجدد این روایات نشان می دهد که از آنجایی که در آیه هشتاد و هفتم سوره حجر دو تعبیر «سبعا من المثانی‏» و «القرآن العظیم» در کنار یکدیگر آمده اند نمی توان به طور قطع گفت سوره حمد مصداق «سبعا من المثانی‏» است؛ چه اینکه امکان دارد این سوره به عنوان مصداق «القرآن العظیم» معرفی شده باشد. توجه به واژگان به کار رفته در آیه، یعنی «المثانی‏» و «العظیم» این احتمال را به وجود می آورد که تعبیر «المثانی‏» که به معنای معطوف به گذشته است به بخشی از وحی قرآن که در کتب آسمانی پیشین نظیر و مانند دارد و تکرار آن ها محسوب می شود اشاره داشته باشد و تعبیر «القرآن العظیم» به بخشی از وحی قرآنی که در کتب آسمانی پیشین مانند ندارد و مختص به پیامبر اسلام (ص) است اشاره داشته باشد.
    کلیدواژگان: تفسیر اهل سنت، تفسیر روایی، سبعا من المثانی، سوره حمد، نقد روایت
  • بی بی زینب حسینی * صفحات 147-169
    یکی از ابزارهای بازشناسی جریان های تاریخی، مطالعه اسناد و شواهد تاریخی است. از آنجا که قیام های توابین، یکی از مهمترین اقدامات شیعیان پس از شهادت امام حسین (ع) بوده است، به نظر می رسد بازخوانی تاریخی و تحلیلی ادعیه امام سجاد (ع) می تواند به عنوان یک مستند تاریخی، ماهیت حقیقی این قیام ها را روشن کند. مانند: ارتباط امام سجاد (ع) با قراء کوفه، تاکید امام سجاد (ع) بر اجرای حکم قصاص، گسترش فقه شیعی و... این پژوهش نشان می دهد، می توان از متون روایی بازمانده از قرن دوم و سوم هجری، به عنوان شواهدی در شناخت رویدادهای تاریخی استفاده کرد، همچنین تاریخ گذاری روایات و توجه به بافت موقعیتی روایات می تواند آثار مهمی در فهم صحیح مدلول روایات داشته باشد. از آنجا که مهمترین میراث باقی مانده از امام سجاد (ع) ادعیه ایشان است، لذا ابتدا ارتباط ایشان با گروه های فعال اجتماعی جامعه آن زمان مورد بررسی قرار گرفته، سپس به واکاوی ادعیه ایشان پرداخته شده است. در این پژوهش، برخی شواهد و مستندات که نقش امام سجاد (ع) را در شکل گیری قیام توابین و حوادث قرن اول هجری، اثبات می کند مورد بررسی قرارمی گیرد.
    کلیدواژگان: امام سجاد (ع)، صحیفه سجادیه، مطالعه اسنادی، توبه، قیام توابین
  • محمود واعظی، فاطمه قندالی * صفحات 171-191
    یکی از فعالیت های گسترده سلفیه تکفیری، در راستای دشمنی با مخالفان خود اعم از شیعه و سایر مذاهب اسلامی، نقد و ردیه نویسی بر عقاید و آراء آنان است. لکن این ردیه ها برخلاف اصول و قواعد صحیح نقد بوده و لذا خود، شایسته تحلیل انتقادی است. نویسنده در این مقاله، ابتدا به معرفی سلفیه تکفیری می پردازد و پس از آن، روش های مختلف سلفیه تکفیری را در استناد به حدیث و در مواجهه با مخالفان بررسی می کند. نویسنده در این بررسی، برای هر روش، نمونه هایی ذکر کرده و آن روش ها را مورد نقد قرار داده است. با بررسی آثار مختلف سلفیه تکفیری، روشن می شود که آنان در مقام نقد مخالفان، روش هایی مانند حذف حدیث از منابع حدیثی، تحریف حدیث، استناد به احادیث ضعیف و جعلی، ضعیف یا جعلی خواندن احادیث صحیح، تقطیع نابجا و... را در پیش گرفته و به همین دلیل به خطا رفته اند.
    کلیدواژگان: سلفیه، تکفیر، نواقض اسلام، روش حدیثی، اصول نقد، تحریف حدیث
  • مهیار خانی مقدم *، محمدتقی دیاری بیدگلی صفحات 193-210

    از جمله آسیب های حدیثی، انتشار تقطیع یافته یا برداشت های ناصحیح از روایات اهل بیت (ع) درباره خصوصیات و فضایل ایشان است که در برخی از موارد، به عقاید غالیانه منتهی می گردد. پژوهش حاضر، بر اساس روش «تحلیل محتوا» به بررسی سندی و دلالی حدیث «قولوا فینا ما شئتم...»؛ «درباره ما (اهل بیت (ع)) هرچه می خواهید بگویید...» می پردازد که بر اساس برخی از تعابیر، موهم غلو است. بدین رو پژوهش حاضر درصدد است به پرسش های ذیل پاسخ گوید: آیا این حدیث در منابع معتبر شیعی یا اهل سنت نقل شده است؟ فضای صدور و انواع گونه های نقل شده ی این روایت، چگونه است؟ تحلیل وثاقت راویان حدیث بر اساس منابع رجالی، چه اطلاعاتی را در خصوص کیفیت اسناد حدیث به دست می دهد؟ منظور از خارج از تصور بودن فضیلت های امامان (ع) در این روایت چیست؟ آیا می توان هرگونه فضیلتی را به اهل بیت (ع) منتسب نمود؟ چگونه می توان بر اساس این حدیث، رابطه ی بندگی امامان (ع) را در برابر خداوند تبیین کرد؟ رویکرد روایت مذکور به ادعای در نظر گرفتن مقام نبوت برای امامان (ع) چیست؟ بر اساس برونداد این پژوهش، حدیث مذکور در کتاب «الخصال» تالیف صدوق، دارای سندی صحیح و راویان ثقه بوده و محتوای آن نیز در راستای نفی هرگونه غلو از ساحت اهل بیت (ع)، قابل تبیین است.

    کلیدواژگان: امامان (ع)، تشیع، تحلیل محتوا، غلو، قولوا فینا ما شئتم
  • نصرت نیل ساز، الهام زرین کلاه * صفحات 213-237
    عبدالله بن عباس، صحابی مشهور پیامبر (ص) و از مفسران برجسته است. شهرت وی در تفسیر، منجر به نقل روایات دروغین و متعارض از وی شده است. نمونه ای از این روایات، در زمینه صیام می باشد. این مقاله با به کارگیری روش کتابخانه ای، تجزیه و تحلیل داده ها، به حل تعارض روایات صیام، که بخشی مربوط به نسخ یا عدم نسخ آیه 184سوره بقره و بخش دیگر در خصوص افطار یا عدم افطار در سفر است، پرداخته و به این نتیجه دست یافته است که روایات عدم نسخ آیه مذکور و روایات وجوب افطار در سفر، با توجه به معیارهایی همچون موافقت با سیاق، گفتار لغویان، ترجیح روایات اکثر بر اقل و غیره ترجیح دارد. در عین حال با توجه به مطابقت 80 درصدی روایات تفسیری ابن عباس با روایات ائمه (ع)، موضع گیری موافق عقیدتی- سیاسی وی در دفاع از ایشان و نیز تصریح خود ابن عباس به علم آموزی نزد حضرت علی (ع)، یک معیار مستقل، به عنوان یکی از مرجحات خارجی، در حل این تعارض ارائه می دهد که عبارت است از مطابقت روایات وی با روایات اهل بیت (ع).
    کلیدواژگان: ابن عباس، روایات تفسیری، تعارض روایات، اهل بیت (ع)، روایات صیام
  • محمد شریفی *، علی محمد میرجلیلی، علیرضا لک زایی صفحات 239-259
    علامه مجلسی در بحارالانوار - کتاب «السماء و العالم» - به شرح و تفسیر متون احادیث پرداخته و تا حدی مشکلات اخبار را حل کرده است. بیان های وی در ذیل روایات و آیات قرآن، قابل تامل است. این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی، انجام گرفته است، در صدد واکاوی روش ها و مبانی فقه الحدیثی مجلسی در کتاب «السماء و العالم» است. نتایج پژوهش، گویای این است که علامه در هر موضوع، ابتدا آیات قرآنی مرتبط با آن موضوع را آورده و در صورت لزوم، توضیح و تفسیری هم برای آیات بیان کرده است. مهمترین مبانی مجلسی در شرح روایات این کتاب عبارت است از: احراز صحت متن؛ شرح مفهوم واژه های مفرد موجود در روایات با استفاده از آیات قرآن و نظریات بزرگان لغت؛ توجه به معانی ترکیبی واژگان مرکب چون مجاز، کنایه و استعاره و ضرب المثل ها؛ نقد حدیث؛ بهره گیری از آیات مرتبط؛ بهره گیری از احادیث مشهور و مرتبط و تشکیل خانواده ی حدیث؛ شناخت سبب و فضای صدور روایات؛ توجه به محکم و متشابه در بین احادیث؛ استفاده از علوم تجربی در طرح مفاهیم و معارف تخصصی.
    کلیدواژگان: مجلسی، بحارالانوار، فهم حدیث، روش، مبانی
  • علی راد *، سیده راضیه توسل صفحات 261-289
    قرآن بسندگی، گرایشی اسلامی با پیشینه ای کهن است که پیرامون حجیت و گستره نقش سنت و روایات دینی در فهم قرآن، مبانی ویژه ای دارند و در دوران متاخر نیز بروز قابل توجهی داشته اند. از جمله قرآنیون سعودی معاصر اهل سنت، ابن قرناس است که با مناقشه در روایات، میراث حدیثی مسلمین را فاقد اعتبار دانسته و قرآن را تنها منبع شایسته اخذ دین برشمرده است. او در سرتاسر کتاب الحدیث و القرآن، بر این امر پایبند بوده و با مناقشه در برخی روایات، صحیح بخاری و کافی کلینی و جعلی خواندن آن ها، این حکم را بر سایر روایات تراث مکتوب مسلمین تعمیم داده است. این پژوهش به منظور یافتن اندیشه ها و اهم مبانی حدیثی ابن قرناس و اعتبارسنجی آن ها، با روش مطالعه کتابخانه ای و رویکرد توصیفی تحلیلی ابتدا درصدد معرفی شخصیت ابن قرناس، آثار و مبانی فکری او برآمده و با محوریت الحدیث و القرآن، نحوه تعامل او با روایات را بررسیده و با نقد محتوای آن از لحاظ صوری ساختاری، روشی و مبنایی، به ناتمام بودن ادله ابن قرناس در پی تتبع ناقص و برخورد گزینشی، یک سونگری و برداشت اجتهادی از آیات دست یافته است.
    کلیدواژگان: ابن قرناس، الحدیث و القرآن، قرآنیون، حجیت سنت، نقد حدیث
|
  • Sayyed Ali delbari *, Mohammad Emami, Mohammad Ishaq Arefi Pages 9-29
    Narration or Sunnah is one of the most important sources of Islamic studies after the holy Quran which is categorized in two types: Motavatir</em> (the narrators of which are so many that there is no possibility of fabrication) and vahid</em> (the number of its narrators is less than the former one).The second category is acceptable in the field of practical law and jurisprudence but in the case of theology it has been a subject of dispute among Muslim scholars even though it is acceptable when there is another clue to establish its authenticity. In this paper, authentic khabar vahid</em> is studied in descriptive- analytic method from three angles: (as a specific divine proof or hojjah</em>, a proof which brings an uncertain presumption, a proof to follow its content). Following khabar vahid</em> in the field of theology as a specific divine proof is unacceptable, because it is a circular proof. Likewise, as a proof which brings an uncertain presumption it is not acceptable due to the fact that in the case of theology only a proof and evidence that leads to certainty is valuable. But as a proof to follow its content disregarding its chain and Isnad</em>, it is worthy and can be regarded as an authentic proof.
    Keywords: Narrations, Mutavatir, Vahid, Principles of Beliefs, Authentic Proof
  • Meysam Kohantorabi *, Zahra Mojtabaei Pages 31-50
    There is a hadith narrated from the Prophet (pbuh) with different wordings but with a single focus, based on which the risk of pretense for fasting is nullified. This hadith comes from a number of hadith books from Sunni sources; however, it has been mentioned in some Shiite hadith sources as well. The evaluation of the documentation behind this hadith encounters challenges in its genealogy, as well as problems with regards to the trustworthiness of some of the narrators of this hadith, causing this hadith to be considered among those with weak documentation. However, the point that is more important than the documentation of this hadith is the content and text of the hadith. Besides the weakness in this hadith due to the fact that it is somewhat in contradiction to the Holy Quran, the formation of the family of this hadith challenges its validity to a large extent. There are numerous valid hadiths which emphasize the risk of pretense in doing various religious rituals of Islam including fasting in order to warn the believers not to fall into the trap of this sin. The current study utilizes an analytical - descriptive method based on library studies and available documents to shed some light on some of the suspicions with regards to the documentation and content validity of this hadith.
    Keywords: Fasting, Pretense, The Prophet (pbuh), Documentation Criticism, Content Criticism
  • Hasan Rezaii Haftadur *, Muhammad Ali Ismaeeli, Rahman Oshriyeh Pages 53-77
    Knowing God through God not only has been emphasized in numerous narrations, but also has been introduced as the only way to know God. In interpreting these narrations, various viewpoints have been suggested by narrations transmitters, theologians, philosophers, and mysticism researchers. The main narrations in this regard have been collected, classified, presented, and evaluated in the article at hand. The findings demonstrate that interpreting these narrations as knowing God through Divine power</em>, knowing God though reliance on Divine paths</em>, knowing God and the Divine creation</em>, priority of knowing God to knowing creatures</em>, knowing God through knowing creatures</em>, knowing God through creatures' modes of existence</em>,and knowing God through negation of creatures' attributes </em>is not acceptable, but interpreting them as knowing God through Divine exposition</em>, knowing God though God's mediation</em> (the argument of truthful ones), and knowing God intuitively</em> are acceptable, and in the light of the existence of different semantic levels in the narrations on the one hand and the existence of narrative or intellectual evidences on the other hand, we can agree with these interpretations.
    Keywords: Knowing God through God, A‘rif? All?h bi-All?h, Acquired knowledge, Intuitive Knowledge
  • alireza tabibi, Majid Zaidi*, fahimeh jafrasteh Pages 79-101
    Sunni Rijal</em> researchers are agree about effectiveness of narrator ethics and his expertise but they differ on the role of his ideological orientation in his validation. So, this study has reviewed the three terms ''Rafezi, Nasebi</em> and Shiite'' in the Sunni Rijal</em> works that are related to ideological orientation of the narrators to find out whether these terms were effective in validation of the narrators that are attributed to these terms or not? The study shows that these terms have played an important role in trustworthy or weakness of the narrators. Of course, these roles have not been far from prejudice, since their function was not the same and most of them weakened the relevant narrators to Rafezi</em>, but they validate the relevant narrators to Nasebi</em>. This means that they have paid attention to some of the companions and only have known insulting to them as their red line.
    Keywords: Rafezi, Nasebi, Shiite, Authorities, Sunni
  • Samad Abdollahi Abed *, Akram Atiq Golbaf Pages 103-121
    Mohammad Nasser al-Din Albani is one of the prominent and influential traditionalists in Salafism. he has authored many useful books on various subject matters, which have been widely published in Islamic States. In a part of the book Seeking Recourse: Kinds and Rules</em> entitled “Weak Traditions on Seeking Recourse,” Albani makes a point of “Seeking Recourse to the Right by the Requesters”.  With this tradition which clearly expresses seeking recourse to the Right by the requesters from God, he has found faults, which he calls a fake one while belittling Atieh Oufi. Through Referring to books on ascertaining and negating justice, Atieh Oufi’s trustworthy and sense of justice is understood, and the misunderstanding about the so-called change (from bad to good) regarding Atieh and his being a Shia – which were put forward by Albani – are dealt with. Ascertaining injustice in Atieh because of his so-called change is because of reliance on a tradition by Mohammad Bin Saib Kalbi, in which Atieh is a sole narrator of a tradition and, thereby, is accused of lying.  Ascertaining injustice in Atieh because of his so-called Shi’ism is also rejected, as this is an allegation based on invention; it will be shown that this must not be paid attention to after proving the honesty of the narrator and his sense of justice.
    Keywords: Albani, Seeking Recourse to the Right by the Requesters, Atieh Oufi, Alleged Change, and Mohammad Bin Saib Kalbi
  • Abdolhadi Feghhizadeh, mahdieh dehghani ghanatghestani * Pages 123-145
    A notable number of Sunni exegetes of the Qur’an based on the prophetic traditions which introduce the Qur’anic chapter “Ḥamd</em>” as the example of the term “sab'an minal-mathānī</em>”, preferred this implication to other views. To assess this interpretation, the question arises as to whether the Prophetic narratives applied for Sunni exegetes in order to prove their claim have the capability to prove such a point, regarding their context (Matn</em>) and chains of transmitters (Sanad</em>). In this paper, prophetic narratives are categorized according to their chains of transmitters. Because of the similarity of the text of various narratives, it is concluded that all these narratives refer to one Prophet's speech while speaking with one of the Companions (most likely ‘Ubay</em> bin Ka'b</em> or Abu Sa'</em>ī</em>d</em> bin Mu'all</em>ā</em>). The denominator of all traditions introduces "S</em>ū</em>rah</em> al-Ḥamd</em>" as a s</em>ū</em>rah</em> that has been not existed in the previous revealed books and afterwards the recitation of the eighty seventh verse of S</em>ū</em>rah al-</em>Ḥ</em>ijr </em>ends the speech. Sunni exegetes argue that the verse “wa laqad </em>ā</em>tayn</em>ā</em>ka sab'an minalmath</em>ā</em>n</em>ī</em> wal-Qur’an al-‘A</em>ẓī</em>m</em>” which emphasizes on the virtue of S</em>ū</em>rah</em> al-Ḥamd</em>, points to the position of “sab'an minalmath</em>ā</em>n</em>ī</em>” for this S</em>ū</em>rah</em> as well. However, reviewing of these narratives indicates that possibly they suppose the word “al-math</em>ā</em>n</em>ī</em>” - as referring to the past - as part of the revelation of the Qur'an which is similarly existed in the previous revealed scriptures and then are repeated in the Qur’an, but the phrase “al-Qur’an al-‘A</em>ẓī</em>m</em>” refers to the part of the Qur’an that is not mentioned in previous scriptures and is specific to the Prophet of Islam (p.b.u.h)
    Keywords: Sunni Exegesis, Traditional Exegesis, Sab'an Minalmath?n?, S?rah al-?amd, Critique of Narratives
  • Bibi Zeinab Hosseini * Pages 147-169
    One of the tools used for recognizing historical trends is study of historical documents and evidence. After martyrdom of Imam Hussein</em> (as), Tavvabbin</em> uprisings have been from the most important Shiite actions and trends. It seems that the historical and analytical rereading of Imam Sajjad</em> (as) prayers can serve as a historical evidence to clarify the true nature of these uprisings. This research shows that remained hadith literatures from the second and third centuries A.H. are as the important evidences in the recognition of historical events. Moreover, dateline of hadiths and the attention to their context can have important implications in understanding the true meaning of hadiths. Since the most important heritage of Imam Sajjad</em> is Sahifah Sajjadiyeh</em>, firstly, his relationship with the social groups of the community at that time has been investigated and then his payers will be explored. This research study some evidence and documentation that proves the role of Imam Sajjad</em> (as) in shaping the uprising of Tavvabbin</em> and events of the first century.
    Keywords: Imam Sajjad (as), Sahifah Sajjadiyeh, Documentary Study, Repentance, Tavvabbin Uprising
  • Mahmood Vaezi, Fatemeh Qandali * Pages 171-191
    One of the widespread activities of Takfiri Salafiah, in the direction of hostility with their opponents including Shia and other Islamic religions, is criticizing their beliefs and opinions. But these critiques are made in contrast with the right principles and rules of criticism and thus, themselves should be critically analyzed. This paper firstly introduces the Takfiri Salafiah and then, investigates their various methods in referring to hadith and in opposition with opponents. For each method, some instances are mentioned and the criticism of the method is presented. By a survey of various works of Takfiri Salafiah, it is shown that they have utilized methods such as elimination of hadiths form sources, distortion of hadiths, referring to week and fake hadiths, accusing hadiths to be week or fake, and improper fragmentation of hadiths in order to criticize their opponents.
    Keywords: Salafiah, Takfiri, Principles of Critique, Distortion of the hadith
  • Mahyar Khani Moqaddam*, Mohammad Taqi Deyari Bidgoli Pages 193-210

    One of the damages done to Hadith is the manipulated publication or incorrect interpretations of the traditions of Ahl al-Bayt about their qualities and virtues that lead to exaggerated beliefs in some cases. The present study conducts a documentary and implicational analysis of the hadith known as, "you can attribute any good quality to us (Ahl al-Bayt) after considering us only as the servants of God", that gives the illusion of exaggeration according to some interpretations. Hence, the present study seeks to answer the following questions: Has this hadith been narrated by valid sources of tradition of both Sunni and Shia? How was the issuance atmosphere of this tradition? How were different narrated types of this tradition? What information does the analysis of reliability of Hadith narrators according to the sources of Rijal knowledge gives us about the quality of the obtained hadith documents? What does the phrase "inconceivability of the virtues of Shia Imams" mentioned in this tradition, mean? Is it possible to attribute all virtues to Ahl al-Bayt? How could we explain the relationships of Shia Imams with God as God's servants? What is the approach of the mentioned tradition to the consideration of Shia Imams as prophets? According to the result of the present study, the mentioned hadith written in Al- Khisal, compiled by Sadooq, is an authentic hadith in terms of document and chain of reliable narrators, and the content of the hadith tends to deny any exaggeration from the sacred realm of Ahl al-Bayt.

    Keywords: Imams (pbut), Shiism, Content Analysis, Exaggerated, Narration of Tell Us What You Like
  • Nosrat Nilsaz, Elham Zarrinkolah * Pages 213-237
    Abdullāh Ibn ،Abbās is one of the well-known companions of the Prophet Muḥammad (pbuh) and outstanding exegetist. His popularity in the realm of interpretation has led to his attribution to narration of untruthful and contradictory traditions, like fasting traditions. Based on library method and data analysis, this research has unraveled the contradiction of fasting traditions; which some parts of them are related to abrogation and non – abrogation of verse 184 of Sūrah al-Baqarah (The Cow) and some are about breaking fast and not-breaking while traveling and has concluded that traditions denoting non – abrogation of aforesaid verse and traditions denoting necessity of breaking fast while traveling, are preferred because of the congruency with the context, philologist's opinion, preponderance of traditions the most to the least etc. Meanwhile, based on %80 conformity of Ibn ،Abbās interpretive narrations with Imāms (pbut) traditions, his accordant ideological - political position in defense of Imāms (pbut) and also Ibn ،Abbās affirmation, himself, about learning to Imām ،Alī (p.b.u.h), present an independent criterion – as one of the external preponderant(s) – to solve this contradiction that is his narrations conformity with Imāms traditions (pbut).
    Keywords: Ibn, Abb?s, Interpretive Traditions, Traditions Contradiction, Prophet's Family (pbut), Fasting Traditions
  • mohammad sharifi*, Ali Mohammad Mirjalili, Ali Reza Lakzaie Pages 239-259
    Majlesi</em> in the fourteenth volume of his book 'Bihar al-Anwar' entitled: "al-Samā</em> wa al-Ā</em>lam</em> book" pays to description and interpretation of hadith texts and somewhat has solved hadith issues. His statements reading the Qur'anic verses and traditions are worthy of consideration. This research, which is done by descriptive-analytic method, seeks the methods and principles of Hadith Comprehension of Majlisi</em> in "al-Samā</em> wa al-Ā</em>lam </em>book". Results show that Allamah</em> at the beginning of any subject has brought the Quranic verses related to that subject and also at the necessary situations he has expressed explanation and commentary for the verses. The most important principles of the Majlisi</em> in the description of the traditions of this book are confirmation of the correctness of the text; explaining the concept of singular words in narratives by using Quranic verses and the views of the lexical scholars; attention to the combined meanings of compound vocabulary, such as metonymy, irony and metaphor and proverb; critique of hadith; using of related verses; using of famous and related hadith and the formation of the Hadith family; recognition the causes and space of the issuance of narrations; paying attention to clear and ambiguous verses; the use of experiential sciences in design of concepts and specialized educations
    Keywords: Allamah Majlisi, Bihar al-Anwar, al-Sam? wa al-?lam Book, Method, Principles, Comprehension of Hadith
  • Ali Rad *, Seyyedeh Razieh Tavassol Pages 261-289
    Ibn_Qirnas, among the Sunni contemporary Saudi Quranic scholars who, with the controversy in narratives, considered the Hadithic heritage of Muslims to be unreliable and considered the Quran as the only source of deserving of religion. Through the entire book of al-Hadith and al-Qur'an, he adhered to this and has generalized this ruling with other traditions of the written heritage of Islam, with the controversy in his selective narratives of Sahih al Bukhari and Al-Kafi Kulayni, and the false reading of them, although this, Has a controversial situation and the controversy is just to persuade the audience to express the exact examples.This research attempts to introduce the character of Ibn_Qirnas, his works and principles, and, by focusing on the book of al-Hadith and Al-Quran, he has presented how he interacts with narratives, and criticizes it in terms of its textual, structural, methodological, and non-existent Having the evidence of Ibn_Qirnas, following incomplete and selective criticism, has acquired a sectarian, self-righteous, and moral interpretation of the verses.
    Keywords: Ibn, Qirnas, al-Hadith, al-Qur'an, People of Quran, Authenticity of Tradition, Criticism of the Hadith