فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمحمدعلی میرجلیلی صفحات 9-38
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش توسعه حرفه ای و توانمندسازی مدرسان دانشگاه  فرهنگیان بر ادراک دانشجویان از کیفیت تدریس است. روش تحقیق توصیفی و همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان یزد به تعداد 718 نفر است که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 250 نفر تعیین شد و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، پرسشنامه بین دانشجویان توزیع شده است. ابزار گردآوری اطلاعات سه پرسشنامه شامل پرسشنامه محقق ساخته توسعه حرفه ای، پرسشنامه توانمندسازی حرفه ای اسپریتزر (1995) و پرسشنامه ادراک از کیفیت تدریس سراج (2003) است. برای تجزیه و تحیل از مدل، معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج نشان می دهد توسعه حرفه ای تاثیر مثبت و معناداری بر توانمندسازی و ادراک از کیفیت تدریس دارد. توانمندسازی تاثیر مثبت و معناداری بر ادراک از کیفیت تدریس دارد. توسعه حرفه ای به صورت غیرمستقیم از طریق توانمندسازی تاثیر غیرمستقیم مثبت و معنادار بر ادراک دانشجویان از کیفیت تدریس دارد. در مجموع، یافته های پژوهش بر نقش توسعه حرفه ای و توانمندسازی مدرسان دانشگاه فرهنگیان بر ادراک دانشجویان از کیفیت تدریس تاکید می کنند.
    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، توانمندسازی، کیفیت تدریس، دانشجویان
  • افسانه حبیبی آذر*، بهنام طالبی صفحات 39-61
    هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین اثربخشی رویکرد حل مسئله در درس کارورزی بر ارتقای صلاحیت های حرفه ای دانشجومعلمان است. روش پژوهش شبه آزمایشی با استفاده از طرح گروه کنترل-آزمایش بوده است. جامعه آماری پژوهش 107 نفر از دانشجومعلمان ورودی سال 1391 دانشگاه فرهنگیان پردیس علامه طباطبایی شهرستان ارومیه است که 42 نفر از آنان به صورت تصادفی ساده در دو گروه به شکل 21 نفر گروه آزمایش-رویکرد نوین آموزش کارورزی- و 21 نفر گروه کنترل -رویکرد سنتی آموزش کارورزی- تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه صلاحیت های حرفه ای دانیلسون و استرانگ است که بعد از برگزاری کارورزی توزیع شد. در گروه آزمایش، برای آموزش کارورزی از بسته آموزشی منطبق بر سرفصل نوین دوره های کارورزی سازمان مرکزی دانشگاه فرهنگیان استفاده شده و در گروه کنترل از برنامه آموزش سنتی کارورزی استفاده شده است. نتایج آزمون T گروه های مستقل، دلالت بر وجود تفاوت معنی دار صلاحیت حرفه ای معلمان دو گروه است. همچنین در مولفه های مهارت های پیش نیاز معلمی، نظارت بر پیشرفت دانش آموزان، مسئولیت های حرفه ای، برنامه ریزی و آمادگی، سازمان دهی کلاس درس، ویژگی های شخصیتی و ارتقای آموزش و تدریس نیز بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده شد. نتیجه تحقیق این است که استفاده از رویکرد نوین آموزش کارورزی بر ارتقای صلاحیت های حرفه ای دانشجومعلمان موثرتر است و استفاده از آن برای مدرسان درس کارورزی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کارورزی، صلاحیت حرفه ای، دانشگاه فرهنگیان، حل مسئله
  • شهناز سلیمانی*، امینه احمدی، قدسی احقر صفحات 63-84
    هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی الگوی آموزش مبتنی بر ساختن گرایی شناختی برای دانش آموزان ابتدایی است. برای رسیدن به هدف پژوهش، از روش تحقیق ترکیبی استفاده شده است. در بخش کیفی برای به دست آوردن الگوی طراحی آموزشی، از تحلیل محتوای استقرایی و در بخش کمی برای اعتباریابی درونی از نظر متخصصان به روش پیمایشی پرسش نامه ای استفاده شده است. به منظور انتخاب مقالات برای تحلیل محتوای کیفی، نخست کلیدواژه هایی برای جست وجوی مقالات مشخص شد و سپس در بخش کیفی، جامعه آماری کلیه مقالاتی را شامل می شد که از بانک های اطلاعاتی مرتبط با موضوع مانند: Sage، Ebsco، Wiley و Sciencedirect، Proquest، Eric، Sprinhger فایل متن آنها در بازه زمانی 1990 تا 2016 در دسترس بود و در بخش کمی به منظور اعتباریابی الگوی به دست آمده از بخش کیفی، 15 نفر از متخصصان برنامه ریزی درسی بودند. در این پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است؛ حجم نمونه 25 مقاله و واحد تحلیل محتوا در این پژوهش، مضمون است. بر اساس تحلیل محتوای انجام شده روی مقالات، سه طبقه به این شرح به دست آمد: نقش معلم، نقش یادگیرنده، نقش دانش. درنهایت نتیجه تمامی تحلیل محتواهای انجام شده روی مقاله ها در قالب الگو ارائه شده است. نتایج به دست آمده از اعتباریابی درونی براساس نظر متخصصان نشان می دهد الگوی آموزشی ارائه شده بر مبنای ساختن گرایی شناختی از اعتبار مناسبی برخوردار است و اثربخشی لازم را برای آموزش دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: ساختن گرایی شناختی، تحلیل محتوای کیفی، اعتباریابی درونی
  • زهرا پوررشیدی، مسعود اخلاقی، مهرانگیز علی نژاد* صفحات 85-111
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای فراروی هوشمندسازی مدارس و ارائه راهبرد مناسب در این زمینه انجام شده است. این پژوهش، تحقیقی کاربردی و از لحاظ نوع جمع آوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. از بین جامعه آماری (2625 معلم مدارس ابتدایی شهر کرمان)، با استفاده از روش های نمونه گیری هدفمند و خوشه اینمونه ای با حجم 217 معلم انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته 47 سوالی بوده است. پس از تعیین روایی سوال های پرسشنامه به کمک متخصصان، ضریب پایایی پرسشنامه محاسبه شد که نمره 95صدم به دست آمد. با استفاده از آمار توصیفی و با استفاده از الگوی سوات به تحلیل داده ها و ارائه راهبردهای مهم در هوشمندسازی مدارس پرداخته شد. نتایج نشان می دهد راهبردهای هوشمندسازی مدارس براساس دیدگاه معلمان به راهبردهای محافظه کارانه نزدیک است؛ یعنی مسئولان مربوطه می توانند با عملی کردن راهبردهای محافظه کارانه ارائه شده در این تحقیق، تا حد زیادی نقاط قوت هوشمندسازی مدارس را به حداکثر و تهدیدهای آن را به حداقل برسانند.
    کلیدواژگان: فرصت ها، تهدیدها، مدل سوات، مدارس هوشمند
  • حجت الله بنیادی*، علی اصغر فانی، سید رضا سید جوادین صفحات 113-144
    هدف این پژوهش، طراحی الگوی شایستگی[1] مدیران مدارس و پاسخگویی به این سوال است که بر اساس اسناد فرادستی و ازجمله سند تحول بنیادین آموزش وپرورش، ‍‍ الگوی شایستگی مدیران مدارس شامل چه ابعاد و مولفه هایی است؟ این پژوهش ازنظر ماهیت تحلیلی توصیفی است و با راهبرد نظریه داده بنیاد و با استفاده از روش تحلیل محتوا، الگوی شایستگی مدیران مدارس را طراحی کرده است. اسناد مطالعه شده این پژوهش مهم ترین اسناد فرادستی آموزش وپرورش، مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی آموزش وپرورش از سال 1389 به بعد هستند. به دلیل اهمیت هر یک از اسناد و به منظور جامعیت الگو، نمونه مطالعه شده معادل جامعه در نظر گرفته شد. برای تفسیر و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. بر مبنای تحلیل محتوای اسناد مذکور و با استفاده از مطالعات تطبیقی الگوی شایستگی مدیران مدارس طراحی شد. در مرحله نهایی به منظور اعتبارسنجی الگو، از فن دلفی استفاده شد.
    کلیدواژگان: الگوی شایستگی، سند تحول بنیادین، مدیران مدرسه
  • راضیه شبانی، عباس خورشیدی*، لطفاللهعباسی سروک، کوروش فتحی واجارگاه صفحات 145-176
    هدف کلی این پژوهش، طراحی الگوی شایستگی مدیران مدارس دوره ابتدایی شهر تهران است. برای دستیابی به این هدف، اهداف فرعی شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگو، اولویت بندی و ارزیابی آن  تدوین شده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر داده ها آمیخته اکتشافی است. از نظر ماهیت و نوع مطالعه، پژوهش حاضر بر مبنای نظریه داده بنیاد و به روش پیمایشی مقطعی انجام شده است. در بخش کیفی پژوهش، 30 نفر از متخصصان دانشگاهی و خبرگان آموزشی با سابقه مدیریت مدارس به ویژه دوره ابتدایی انتخاب شده و از طریق مصاحبه و فن دلفی شاخص های الگوی شایستگی مدیران شناسایی شده است. یافته های حاصل از مصاحبه ها با استفاده از نظریه داده بنیاد، در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، انتخاب شدند و نتایج در سه مرحله اجرای فن دلفی به تایید رسید. در نهایت، 124 مفهوم کلیدی در قالب 13 مولفه و 6 بعد شناسایی شده است. جامعه آماری پژوهش در مرحله کمی، شامل 175 نفر از مدیران مدارس دوره ابتدایی شهر تهران است. نمونه آماری 120 نفر  (40 مدیر زن و 80 مدیر مرد) است که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه را تکمیل کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها در مرحله کیفی از نظریه داده بنیاد و در مرحله کمی از آزمون تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. بر اساس نتایج تحلیل عاملی تاییدی، 124 گویه تاییدشده این پژوهش، در قالب 6 بعد شامل شایستگی های ذهنی -بینشی (با 2 مولفه و 15 گویه)، شایستگی های درون فردی (با 2 مولفه و 20 گویه)، شایستگی های بین فردی (با 2 مولفه و 17 گویه)، شایستگی های اخلاقی (با 2 مولفه و 11 گویه) شایستگی های عملکردی (با 3 مولفه و 40 گویه) شایستگی های رهبری (با 2 مولفه و 21 گویه) طبقه بندی شده است.
    کلیدواژگان: الگوی شایستگی مدیران، شایستگی های ذهنی-بینشی، شایستگی های درون فردی، شایستگی های بین فردی، شایستگی های اخلاقی، شایستگی های عملکردی، شایستگی های رهبری
  • اسد حجازی صفحات 177-191
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه مولفه های هوش هیجانی با پیشرفت گرایی شغلی معلمان است. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس دولتی متوسطه دوره اول شهر تهران در سال تحصیلی 1396-97 به تعداد 8156 نفر بوده است. با روش نمونه گیری، خوشه ایچندمرحله ای مناطق جغرافیایی 1، 2، 4، 6، 11،   16 و 18 و از هر منطقه دو دبیرستان دخترانه و پسرانه و از هر دبیرستان تمامی معلمان آن دبیرستان ها انتخاب شدند. بر اساس جدول مورگان، حجم نمونه برابر با 400 نفر در نظر گرفته شد و داده ها با استفاده از پرسشنامه های هوش هیجانی شرینگ (1995) و پیشرفت گرایی شغلی کویین دام (2005) جمع آوری شد. نتایج نشان می دهد اثر مستقیم هوش هیجانی بر پیشرفت گرایی شغلی مثبت و معنادار است. اثرات مستقیم مولفه های هوش هیجانی شامل خودآگاهی، همدلی، خودمدیریتی و مهارت های اجتماعی بر پیشرفت گرایی شغلی نیز مثبت و معنادار بوده است. همچنین در تبیین این نتایج می توان به اهمیت هوش هیجانی در محیط کار اشاره کرد. با توجه به این یافته ها     می توان با اجرای مداخلاتی چون آموزش هوش هیجانی در معلمان، میزان پیشرفت گرایی شغلی آنها را افزایش داد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، پیشرفت گرایی شغلی، معلمان
|
  • Seyyed Mohammad Ali Mirjalili Pages 9-38
    This study aimed to investigate the role of professional development and empowerment of Farhangian University in students’ perceived teaching quality. The research method is descriptive- correlation type of structural equation model. The statistical population consisted of 718 Farhangian university’s students of Yazd in 2016 in which the sample size was appointed as 250, using Cochran formula. Using simple random sampling questionnaires were distributed among the students. Data gathering tools were three questionnaires: questionnaire of professional development through Researcher-Made, Professional Empowerment Questionnaire of Spreitzer (1995) and quality of teaching Questionnaire of Seraj (2003). For data analysis, structural equation modeling and LISREL software were used. The results showed that professional development has a significant positive influence on the empowerment and perceived quality of teaching. Empowerment has a positive and significant influence on the perceived quality of teaching. Professional development has indirect and positive effect on perceived quality of teaching through empowerment. In general, professional development and empowerment have critical and important role in improving the students’ perceived teaching quality.
    Keywords: Professional development, empowerment, quality of teaching, University students
  • Afsaneh Habibiazar *, Behnam Talebi Pages 39-61
    The main objective of this study was to evaluate the effectiveness of problem-solving approach for the internship course on enhancing professional competencies of teacher-students. The study used a quasi-experimental post-test design with a control group and statistical population is 107 students of Farhanghian University in Allameh Tabatabai Campus of Urmia entered in 1391. The sample of this study consisted of 42 students, 21 of them have chosen internship course with problem solving approach and 21 others have chosen internship course with traditional approach. To collect the data, Danielson and Strong have been used. Problem-solving approach using the training package was used in the experimental group. The results of the independent group T-test showed that between the new approach and the traditional approach in general in the professional competencies as well as in its components, including: teacher's prerequisite skills, supervision of student progress, professional responsibilities, Planning and preparation, organization of classrooms, personality traits and promotion of teaching and teaching, there is a significant difference, and there is a significant difference between the professional qualifications of the student who have completed the internship lessons with a new approach. As a result, the application of the new approach in internship lessons has been effective in enhancing the professional competencies of student and the lecturers are suggested to apply that approach in their internship courses.
    Keywords: internship, Professional Qualifications, university academics, problem-solving
  • Shahnaz Soleiman *, Amineh Ahmadi, Qudsi Ahqar Pages 63-84
    The purpose of this study is to design and validate a model of cognitive constructivism education for elementary students. To achieve the research goal was used a mixed method. In the qualitative section for obtaining an educational design pattern, the analysis of inductive content, and in the quantitative part, for internal accreditation, the viewpoint of experts through the survey questionnaire has been used In order to select articles for analyzing qualitative content, first the keywords were selected to search the articles. In the qualitative section, the statistical community included all articles downloaded from related databases such as Sage, Ebsco, Wiley, Sciencedirect, Proquest, Eric, and Sprinhger in the period from 1990 upto 2016, and in the quantity section of the 15 people there were curriculum specialists. In this research, the purposeful sampling method was used. The sample size of 25 articles and content analysis unit in this research were themed. According to the content analysis on articles, three categories were as follows: Teacher's role, learner's role, role of knowledge. Finally, the results of all analyzes of the content on the articles were presented in the model format. Internal validation According to experts' point of view has shown that the educational model provided on the basis of cognitive constructivism is of good and proper credibility and has the necessary effectiveness in educating students.
    Keywords: cognitive constructivism, qualitative content analysis, internal validation
  • Zahra Poorrashidi, Masoud Akhlaghy, Mehrangiz Alinejad * Pages 85-111
    The present research was to analyze the strengths, weaknesses, opportunities and threats facing the smart schools and  appropriate strategies provided in this field. The present study is an applied research and in terms of data collecting is descriptive-survey. Of the statistical population (2625 primary school teachers in the city of Kerman), using cluster sampling, a sample size of 217 teachers were selected. An author-developed questionnaire (48 question) was used as data collection instrument.  The validity of the questionnaire was determined by experts and the reliability coefficient of the questionnaire was 95 points. Using descriptive statistics, Swat's model analyzed data and presented important strategies for school intelligence. The results show that school intelligence strategies are close to conservative strategies based on teachers' viewpoints, which means that, by practicing the conservative strategies presented in this research, the authorities can largely influence the strengths of school intelligence to the maximum and minimize its threats.
    Keywords: Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats, Swot model, smart schools
  • Hojat Allah Bonyadi *, Ali Asghar Fani, Seyyed Reza Seyed Javadin Pages 113-144
    The purpose of this study is to design a model of competency of school principals and to answer this question: What are the dimensions and components of this model based on the documentary and the main document on the development of the model of competency of school administrators? This research is analytical-descriptive in nature and it is focused on designing the model of competency of school principals by using the database theory strategy and content analysis method. The documents studied in this study are the most important documents related to education, approved by the Supreme Council of the Cultural Revolution and the Supreme Council of Education from 2010 onwards. Due to the importance of each document and in order make the model comprehensive, the statistical sample was considered to be the statistical society. The content analysis method was used to interpret and analyze the data. Based on the analysis of the content of these documents and using comparative studies, the model of competency of school principals was designed. In the final step, Delphi technique was used to validate the final model.
    Keywords: Basic Documentation, Competency Model, School Principal
  • Razeah Shabani, Abbas Khorshidi *, Lotfollah Abbasi, Kourosh Fathi Pages 145-176
    The main purpose of this research is to design a model of competency of primary school principals in Tehran. In order to achieve this goal, sub-objectives of identifying dimensions, components and indicators of the model, prioritizing and evaluating it have been developed. The research is applicable in term of purpose and is exploratory blended in term of data. Regarding the nature and type of study, the present study was conducted based on database theory and a cross-sectional survey method. In the qualitative part of the research, 30 academic experts and educational elites with a experience of management of schools especially the elementary period have been selected and through the interview and Delphi technique, the indicators of the managers' model competency have been identified. The findings of the interviews were selected using the theory of database, in three stages of open, axial and selective coding, and the results were confirmed in three phases of Delphi technique implementation. Finally, 124 key concepts have been identified in the form of 13 components and 6 dimensions. The statistical population in the quantitative research includes 175 primary school principals in Tehran. A sample of 120 people (40 female and 80 male managers) was selected by random sampling method and completed the questionnaire. To analyze the data in the qualitative stage, the database theory was used and in the quantitative stage, confirmatory factor analysis was used. Based on the results of confirmatory factor analysis, 124 approved statements of this study were presented in the form of 6 dimensions including subjective-insight competencies (with 2 components and 15 items), internal competencies (with 2 components and 20 items), competency Interpersonal skills (with 2 components and 17 items), moral competencies (with 2 components and 11 items), functional competencies (with 3 components and 40 items), leadership competencies (with 2 components and 21 items) have been classified.
    Keywords: Manager's competency model, Subjective-Intelligence competencies, Individual competencies, Interpersonal competencies, Ethical competencies, Functional competencies, Leadership competencies
  • Asad Hejazi Pages 177-191
    This research aimed at studying the relationship between emotional intelligence components and teachers’ professional progression. The research method was correlational and the statistical population was consisted of 8156 teachers of the first period of secondary school in Tehran, in the academic year 2017-18. By Multi-stage cluster sampling method, all the teachers of girls and boys high schools in the districts of 1, 2, 4, 6, 11, 16 and 18, were chosen. According to Morgan's table, the sample size was considered to be 400, and the data were collected through questionnaire emotional intelligence Sheering (1995) and career advancement Queen Dom (2005). Results showed direct effect of emotional intelligence on career advancement was positive and meaningful. Direct effects of emotional intelligence components, including self-awareness, empathy, self-management and social skills, were also positive and significant. So, to explain these results, we can point out the importance of emotional intelligence in the workplace. According to these findings, the implementation of interventions such as emotional intelligence training in teachers can increase their career advancement.
    Keywords: Emotional Intelligence, Career Advancement, Teachers