فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات
سال بیست و ششم شماره 87 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین بخشی، محمدرضا عبدلی *، محمد عطایی صفحات 7-45
    پویایی و تقویت نظامند ساختارهای مالیاتی کشور ها به عنوان یک استراتژی همواره مورد بازنگری و اصلاح قرار می گیرد، چرا که نقش تاثیر گذار آن بر توسعه ی اقتصادی کشور ها غیر قابل نادیده گرفته شدن می باشد. طرح جامع مالیاتی در کشور ما با این هدف و در راستای سیاست های کلان دولت تدوین گردید و در طی سالیان اخیر بنا به دلایل مختلف و با استناد به گزارش های آماری نتوانسته است، طبق برنامه های تعیین شده رو به جلو حرکت نماید و دچار مشکلات متعددی شده است. هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی علل موثر بر اجرای طرح جامع مالیاتی بر اساس تکنیک تحلیل شبکه ای فازی () می باشد. در این پژوهش که به صورت روش شناسی ترکیبی انجام گرفت در مرحله ی کیفی تعداد 20 نفر از متخصصان امور مالیاتی مشارکت داشتند که در دو بخش، ارزیابی انتقادی که اقدام به تعیین مولفه ها براساس تحقیقات گذشته نمودند و در بخش تحلیل دلفی اقدام به تایید یا حذف شاخص ها به منظور برازش معیارهای تاثیر گذار بر اجرای بهینه طرح جامع مالیاتی نمودند. در بخش کمی تعداد 200 نفر از مدیران سازمان امور مالیاتی که دارای تجربه و تخصص بودند با محققان مشارکت داشتند و بر اساس تحلیل شبکه ای فازی () مشخص گردید نظام یکپارچه جامع مالیاتی به عنوان یک معیار اصلی دارای اولویت در سیاست گذاری های کلان برای اجرای بهینه طرح جامع مالیاتی می باشد و در بعد شاخص ها نیز فرهنگ سازی مالیاتی برای تمکین پرداخت های مالیاتی به عنوان شاخص های خرد در سیاست ها و برنامه ها می بایست مورد توجه ویژه قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: یکپارچگی نظام مالیاتی، زیر ساخت های فنی، توانمند سازی منابع انسانی، نظارت بر اجرای طرح
  • سیدعلی نبوی چاشمی *، ناصر برزگرنهمتن صفحات 47-69
    هدف این پژوهش بررسی و سنجش عوامل موثر بر ایجاد وقفه های مالیاتی در نظام مالیاتی ایران می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل اطلاعات پرونده های مالیاتی گروه اشخاص حقوقی فعال در بخش تولید اداره کل امور مالیاتی استان مازندران است که طی سال های 1388 تا 1392 اظهارنامه مالیاتی تسلیم نموده اند و طی مراحل رسیدگی به مالیات آنها، دفاتر و اسناد و مدارک ارائه نموده و با بررسی اسناد و مدارک مذکور مالیات قطعی آنها تعیین گردیده و به مرحله وصول رسیده است که مجموعا شامل 225 سال -پرونده مالیاتی مربوط به 45 شرکت بوده اند. نتایج این پژوهش بیانگر آنست که زمان های مرتبط با فرآیند رسیدگی مالیاتی و صدور برگ قطعی مالیات و وصول مالیات قطعی شده دارای آرایش تصادفی نمی باشند و عوامل نحوه رسیدگی به دفاتر یا تشخیص علی الراس، مرحله قطعیت مالیات، اختلاف استانداردهای حسابداری و قانون مالیات های مستقیم و اختلاف درآمد مشمول مالیات تشخیصی به قطعی و عدم گسترش و ترویج کارآمد فرهنگ مالیاتی به ترتیب بر وقفه مالیاتی موثر می باشند که با توجه به بیشترین زمان صرف شده در فرآیند وصول مالیات مربوط به زمان رسیدگی پرونده، فاصله تسلیم اظهارنامه مالیاتی توسط مودی و صدور برگ تشخیص و ثانیا مربوط به زمان قطعیت پرونده (بعد از ابلاغ برگ تشخیص و بررسی اعتراض مودی و صدور برگ قطعی) می باشد که اولی مربوط به پیچیدگی قانون، نحوه رسیدگی به دفاتر یا علی الراس و اختلاف استانداردهای حسابداری و قانون مالیات و نیز نارسایی های موجود در فرآیندهای رسیدگی سازمان امور مالیاتی، حجم زیاد پرونده ها و عدم برنامه ریزی و  اولویت بندی پرونده ها جهت رسیدگی  و دومی علاوه بر عوامل فوق مربوط به گسترش فرهنگ مالیاتی می باشد.
    کلیدواژگان: قوانین و مقررات مالیاتی، فرهنگ مالیاتی، وقفه مالیاتی
  • محمد توکلی، شکراله خواجوی *، هاشم ولی پور صفحات 71-92
     هدف این پژوهش[1] ارزیابی شکاف پاسخ گویی بیرونی سازمان امور مالیاتی و تاثیر آن بر اقبال عمومی و درآمدهای مالیاتی سازمان است. این پژوهش از نوع پیمایشی-کاربردی است. جامعه آماری پژوهش اعضای هیات علمی، مدیران مالی و کارشناسان دولتی است که با استفاده از روش نمونه گیری 156 نفر از سه گروه ذی نفعان به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه ها بین آن ها توزیع گردید. از نرم افزارهای Gpower، Spss، Lisrel، Excel و آزمون میانگین دو جامعه وابسته (آزمون تی زوجی)، تحلیل واریانس یک طرفه، روش طرح بلوک های تصادفی و مدل های خطی چند متغیره برای توصیف و تحلیل داده ها استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده مشاهده شد سطح پاسخ گویی بیرونی سازمان امور مالیاتی در حال حاضر نسبت به انتظارات ذی نفعان بسیار پایین تر است. از نظر گروه های شرکت کننده، بالاترین سطح پاسخ گویی سازمان امور مالیاتی به دولت و پایین ترین سطح پاسخ گویی به جامعه علمی است. همچنین نتایج نشان داد که افزایش سطح پاسخ گویی بیرونی موجب افزایش اعتماد عمومی و میزان درآمدهای مالیاتی خواهد شد.
    کلیدواژگان: پاسخ گویی بیرونی، درآمد مالیاتی، اعتماد عمومی، جامعه علمی
  • مصطفی السان، داریوش ضرونی * صفحات 93-106
    هیچ کس منکر اصل مالیات و لزوم پرداخت آن از سوی شهروندان نیست. در واقع، دریافت مالیات به صورت منظم و شفاف از شهروندان، یکی از ارکان توسعه پایدار هر کشوری به شمار می آید. در عین حال، ممکن است میان مودی و سازمان امور مالیاتی در مورد اصل، میزان یا نحوه تشخیص، محاسبه و وصول مالیات اختلاف پیش آید. اصل حاکمیت قانون اقتضاء می کند که چنین اختلافاتی در یک نظام دادرسی بی طرف و با رعایت حداقل اصول و استانداردهای شکلی و ماهوی مورد رسیدگی قرار گرفته و در مورد آنها تصمیم گیری شود. این مقاله به بررسی جایگاه اصل تناظر و حق تجدیدنظرخواهی در نظام دادرسی مالیاتی ایران می پردازد و درصدد پاسخ به این پرسش است که اصول مرتبط با تناظر و حق تجدیدنظر چگونه در دعاوی مالیاتی به اجرا درمی آیند و چه تضمینی برای فروضی وجود دارد که این اصول به طور کلی یا جزئی در فرآیند دادرسی مالیاتی نقض شده یا نادیده گرفته شوند. فرض مقاله این است که اصل تناظر (دادن فرصت اظهار و دفاع به اصحاب دعوا)، حق تجدیدنظرخواهی و سایر اصول دادرسی عادلانه در مورد رسیدگی و حل و فصل اختلافات مالیاتی نیز اجرا می شوند و نقض هرکدام از این اصول، می تواند حسب مورد قابلیت نقض یا تصحیح یا اصلاح رای صادره را در مرجع بالاتر یا دیوان عدالت اداری در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: دادرسی عادلانه، اختلاف مالیاتی، اصل تناظر، حق تجدیدنظرخواهی، ضمانت اجرا
  • رضا غلامی جمکرانی *، محمد قراقیه، یوسف تقی پوریان گیلانی صفحات 107-137
    یکی از حوزه های حساس اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده، استرداد مالیات به مودیان بستانکار می باشد. اختلاف مبالغ بستانکاری ابرازی مودیان و تشخیصی ماموران مالیاتی موجب تنش میان مراجع مالیاتی و مودیان می شود که اگر مورد توجه قرار نگیرد، ضمن تضعیف عملکرد نظام مالیات بر ارزش افزوده، زمینه را برای اطاله رسیدگی، بی عدالتی و بی اعتمادی به قانون فراهم می کند. از طرف دیگر نیز ممکن است مودیان با ارائه اطلاعات نادرست، سندسازی و جعل اسناد و مدارک مبالغ هنگفتی از خزانه دولت را به نفع خود مصادره و معادلات اقتصادی دولت را برهم زنند؛ بنابراین با توجه به نوپا بودن قانون، بررسی این بخش از اجرای قانون و ارائه راهکار عملی یک ضرورت می باشد. در این راستا طی مصاحبه با خبرگان دانشگاهی و حرفه ای، چالش ها و مشکلات اصلی استرداد مالیات در نظام مالیات بر ارزش افزوده استخراج، پرسش ها طراحی و با انجام آزمون لاوشه و آزمون آلفای کرونباخ، بحث روایی و پایایی آن ها بررسی گردیده است. پرسشنامه ها بین کارشناسان و مودیان مالیاتی استان های تهران و قم توزیع گردیده است و پس از جمع آوری سوالات با استفاده از برنامه SPSS، آزمون های توصیفی و استنتاجی به تفکیک کارشناسان و مودیان صورت پذیرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد بر اساس دیدگاه کارشناسان مالیاتی به ترتیب سه مولفه فقدان بستر مناسب فناوری اطلاعات، عدم تمایل ماموران مالیاتی به استرداد و عدم ضمانت اجرایی قوی در قانون، سه اولویت مهم چالش های استرداد مالیات بر ارزش افزوده می باشد و از دیدگاه مودیان، سه مولفه فقدان دانش مناسب مالیاتی و حسابداری، فقدان بستر مناسب فناوری اطلاعات و عدم تمایل ماموران مالیاتی به استرداد به ترتیب سه اولویت مهم چالش های استرداد مالیات بر ارزش افزوده می باشند. همچنین بین نظرات کارشناسان و مودیان در خصوص چالش های مذکور اختلاف معناداری وجود ندارد، صرفا هرکدام از آن ها در گروه خودشان رتبه بندی متفاوتی نسبت به هر مولفه دارند. تلاش شده است جهت رفع چالش های شناسایی شده راهکار عملی ارائه گردد.
    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، استرداد مالیات، بستانکار ابرازی، مالیات تشخیصی
  • محبوبه فراهتی*، اسمعیل ابونوری صفحات 139-162
    هدف اصلی این مقاله بررسی ارتباط میان مالیات های مستقیم و غیرمستقیم و نابرابری توزیع درآمد در ایران است. برای این منظور، داده های سری زمانی سالانه نسبت مالیات های مستقیم به تولید ناخالص داخلی، نسبت مالیات های غیرمستقیم به تولید ناخالص داخلی و ضریب جینی طی دوره زمانی 1393-1361 به کار گرفته شده اند. نتایج حاصل از آزمون های ریشه واحد آستانه ای با تعدیل نامتقارن نشان می دهند که همه متغیرها دارای یک ریشه واحد هستند. طبق نتایج آزمون های هم انباشتگی آستانه ای، مالیات های مستقیم در بلندمدت اثر منفی و معنی داری بر نابرابری توزیع درآمد دارند. علاوه بر این، نتایج به کارگیری مدل تصحیح خطای آستانه ای نشان می دهند سرعت تعدیل انحرافات مثبت و منفی از تعادل بلندمدت متفاوت است. در مقابل، یافته ها نشان می دهند که مالیات های مستقیم در کوتاه مدت اثرات مثبت و معنی داری بر نابرابری توزیع درآمد دارند و چنین اثراتی نامتقارن هستند؛ به طوری که واکنش ضریب جینی به کاهش در سهم مالیات های مستقیم از تولید ناخالص داخلی بیشتر از واکنش آن به افزایش یکسان در سهم مالیات های مستقیم از تولید ناخالص داخلی است. با این وجود، نتایج نشان می دهند که مالیات های غیرمستقیم در هر دو افق زمانی کوتاه مدت و بلندمدت  هیچ گونه اثر معنی داری بر روی نابرابری درآمدی ندارند.
    کلیدواژگان: مالیات، توزیع درآمد، مدل تصحیح خطای آستانه ای، ایران
  • محمد لگزیان*، افسانه یوسف پور، فریبرز رحیم نیا صفحات 163-192
    امروزه یکی از مهم ترین انواع کاربرد دولت الکترونیک، ارائه خدمات مالیاتی الکترونیکی دولت به مودیان مالیاتی است. از آنجایی که علاوه بر ضرورت اهتمام دولت به پشتیبانی و ایجاد زیرساخت های لازم، پذیرش سامانه های عملیات الکترونیک مالیاتی توسط مودیان از ضرورت های انکارناپذیر است، پس هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر بر پذیرش سامانه های عملیات الکترونیک مالیاتی با استفاده از تئوری شناختی- اجتماعی می باشد. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از حیث روش، پیمایشی- تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش مودیان مالیاتی سازمان امور مالیاتی استان خراسان رضوی در شهر مشهد می باشد. تعداد نمونه 300 نفر به روش غیر تصادفی در دسترس برآورد گردیده است. جهت گردآوری داده های مورد نیاز تحقیق از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که رابطه معنی داری بین تمامی روابط ساختاری حامی هشت فرضیه وجود دارد. به عنوان مثال، انتظار نتیجه از سامانه های عملیات الکترونیک مالیاتی بر تمایل به این سامانه ها، تمایل بر پذیرش، نفوذ اجتماعی بر پذیرش، خودکارآمدی بر انتظار نتیجه، انتظار نتیجه بر پذیرش به واسطه تمایل و خودکارآمدی بر پذیرش به واسطه تمایل تاثیر مثبت و معنی داری دارد ولی فرضیه هفتم یعنی تاثیر اضطراب بر پذیرش معنی دار نیست.
    کلیدواژگان: خدمات الکترونیکی، تئوری شناختی-اجتماعی، سامانه های عملیات الکترونیک مالیاتی، انتظار نتیجه، تمایل، نفوذ اجتماعی، خودکارآمدی، اضطراب
  • جلیل دلخواه*، نادر اریا صفحات 193-219
    این پژوهش با هدف شناسایی عوامل کلیدی موفقیت در نظام های مالیاتی و بررسی میزان اهمیت و تحقق آن در سازمان امور مالیاتی کشور به عنوان مورد مطالعه صورت گرفته است. ابتدا بر مبنای تجارب و دانش موجود، عوامل کلیدی موفقیت در نظام های مالیاتی استخراج گردیده اند و جمعا 26 عامل، شناسایی و در محورهای (1) قوانین، مقررات و فرایندهای مالیاتی (2) ساختار و منابع انسانی (3) مودیان مالیاتی و سایر ذینفعان (4) فناوری اطلاعات و ارتباطات طبقه بندی گردیدند. سپس پرسشنامه تهیه شده به منظور سنجش «اهمیت» و «تحقق» هر شاخص، توسط مدیران ارشد ستادی و اجرایی سازمان امور مالیاتی پاسخ داده شد. در ادامه ماتریس اهمیت و تحقق (عمکلرد) عوامل حیاتی موفقیت در سازمان امور مالیاتی ترسیم و دو ناحیه دارای درجه اهمیت بالا و تحقق پایین و اهمیت پایین و تحقق بالا مشخص گردیدند. عوامل کلیدی موفقیت در سازمان امور مالیاتی کشور بر اساس یافته های مقاله عبارتند از: ایجاد پایگاه اطلاعاتی مودیان مالیاتی، دریافت اطلاعات عملکرد اقتصادی مودیان از اشخاص ثالث، بهره گیری از زیرساخت قدرتمند فاوا، استقرار روش های الکترونیکی تعامل با مودیان، دریافت اطلاعات مورد نیاز از عملکرد مودیان، بهره برداری از سامانه جامع مدیریت فرایندهای درون سازمانی و آموزش تخصصی و ارتباطی نیروی انسانی.
    کلیدواژگان: عوامل حیاتی موفقیت، مدیریت نظام مالیاتی، نظام مالیاتی ایران
|
  • Hossin Bakhshi, Mohamadreza Abdoli * Pages 7-45
    Being constantly reviewed and reformed, the strategy of dynamic and systematic strengthening of tax structures of countries has undeniable impacts on the economic development of countries. The Tax Administration and Revenue Automation (TARA) Program has been designed with such a goal and in line with the macro- policies of the Iranian government, but it has not been able to move forward according to pre-determined plans and timelines due to various reasons and as the reports well indicate there have been so many problems ahead of the program. The Purpose of this research is an optimization of the implementation of TARA Program based on identification, analysis and prioritization of effective factors through a Fuzzy Network Analysis ( ) Technique. In this research, which was done through a hybrid methodology, at the qualitative stage, a number of 20 tax experts were involved who participated, in two parts, in the critical evaluation, and determination of components of findings based on previous research works. By Delphi analysis, some indicators were approved or removed in order to fit the criteria affecting the optimal implementation of TARA Program. In the quantitative stage, a number of 200 directors of INTA having the expertise needed participated in the research whereby, based on a FANP analysis, it was concluded that a comprehensive integrated tax system as a major criterion, is of a first priority in developing macro- level policies, and as for the micro-level indicators, improving the tax culture aimed at a (voluntary) tax compliance should be highlighted.
    Keywords: Integration of Tax System, Technical Infrastructure, Human Resource Empowerment, Monitoring Implementation of Tax Plan
  • seyedAli Nabavi Chashmi *, Naser Barzegar Tahmtan Pages 47-69
    This research aims at studying and assessing factors affecting on tax lags in Iran. The statistical population of study consists of 45 active manufacturing companies in the center of Mazandaran province that have filed and submitted their tax returns and related documents during the years 2009 to 2013, and their final taxes have been determined and have reached to the stage of collection. The results indicate that time associated with the tax investigation process and other related processes from issuing final tax sheets to the collection of final tax amounts, is not of any random arrangement. The factors including the accounting books audit or ex- officio assessment, tax finalization processes, differences between  accounting standards and accounting provisions of direct taxes Act, and difference between assessed taxable income and final income and lack of efficient tax culture are effective on tax lags, respectively. According to a time spent mostly on the process of tax collection, firstly it has to do with the taxpayer’s file investigation, the interval between tax return filing and issuance of tax assessment sheets and secondly, it has to do with the period of the finalization of tax case (whereby the tax assessment sheet is served, a possible tax objection is setteled and the final tax sheet is issued). The first factor is related to the complexity of the laws, tax audit of books or ex officio assessment, the differences between accounting standards and and accounting provisions of tax laws as well as the defficiency of the tax audit processes, large volume of tax and audit cases files and the lack of planning and prioritization of tax audit cases. And the second is related to weakness of tax culture and the attitudes and behavior of taxpayers  in addition to the factors mentioned above.
    Keywords: Tax Laws, Regulations, Tax Culture, Tax Lags
  • Mohammad Tavakoli, Shokrolah Khajavi *, Hashem Valipoor Pages 71-92
    The present study aims to assess the effect of external accountability gap of INTA on public acceptance and tax revenues. This is a survey-applied research by nature. The statistical population in question consists of faculty members, financial managers and government experts, among whom 156 subjects were selected via sampling methods and the questionnaires were distributed among them. The GPOWER, SPSS, LISREL, EXCEL software and the mean test of two dependent samples (paired t-test), one-way variance analysis, randomized block design and multivariate linear models were all used to describe and analyze the data. Based on the obtained results, it was observed that the external accountability rate of INTA was far below the expectations of the stakeholders. From the viewpoint of the participating groups, the highest level of accountability of INTA is related to the government where as the lowest level belongs to the scientific community. The results also showed that increase in the level of external accountability would increase the public confidence and tax revenues amount respectively.
    Keywords: External Accountability, Tax Revenue, Public confidence, Scientific community
  • Mostafa Alsan, Dariuosh Zarouni * Pages 93-106
    No one denies the importance of taxes and citizens’ obligation to pay them. In essence, the regular and transparent payment of taxes by citizens is one of the pillar components of sustainable development for any country. At the same time, there might be cases of dispute between the taxpayers and the tax authority regarding the amount or manner of audit, computation and collection of taxes. The principle “rule of law” requires that such disputes are settled through an impartial legal framework whereby minimum principles and standards are observed both formally and substantially. This paper aims at discussing the status of the contradiction principle and the right to appeal in Iran’s tax dispute settlement system. The questions to be addressed are: How are principles pertaining to contradictions and the right of appeal is enforced in the Iranian tax proceedings? Are there any assumptions where these principles are totally or partially violated in the process of tax dispute settlement? The paper presumes that contradiction principle (giving equal chances for statement and defense to all parties of a claim), right to appeal and other principles of fair trial are applicable in tax proceedings, too and that the ignorance of any of these principles shall result in a reverse of the judgment or its reconsideration by the Supreme Tax Council or by Administrative Tribunal.
    Keywords: Fair Trial, Tax Disputes, Contradiction Principle, Right to Appeal, Enforcement Guarantee
  • Samad Gharaghiye, Reza GholamiJamkarani *, Uosef Taghipoor gilani Pages 107-137
    Tax refund is one of the most critical areas in the implementation of the VAT Act. There is typically variance between the taxpayer’s claimed credits and the tax auditor’s assessment leading to tension between the two parties, and if it isn’t managed properly, it will weaken the operation of VAT system and will provide the examination prorogation, inequity and distrust in the law and the law enforcement. On the other hand, taxpayers may embezzle large quantities of revenue from government’s revenues through forgery, book washing and understatement and thus, make an imbalance in the government funding calculations. Therefore, since the introduction of VAT Act and its implementation is new, a practicable solution need to be  devised. In this line through interviews with collegiate and professional experts, the main factors and problems involved in such challenges are relatively extracted where a lavshe test, and a Cronbach’s alpha test were used to confirm the validity and reliability of research instruments. The questionnaires were distributed among experts and taxpayers of Tehran and Qom provinces and upon gathering the data, by using SPSS software, certain descriptional and inferential tests were administered at the level of each component in question. The results indicate that based on tax experts’ opinions, there are 3 main challanges namely, “lack of suitable IT infrastructure”, “lack of tendency in tax officials for making tax refund” and “lack of stong law enforcement sanctions” respectively. From the taxpayers’ point of view, there are 3 challenges ahead of tax refund, namely “lack of sufficient tax and accounting knowledge”, lack of suitable IT infrastructure, “lack of tendency in tax officials for making tax refund”. Furthermore, there is no significant diference between tax experts’ and taxpayers’ opinions regarding the tax refund challanges.
    Keywords: VAT, Tax Refund, Claimed Credit, Tax Assessment
  • Mahboobeh Farahati *, Esmaeil AbooNoori Pages 139-162
    The main purpose of this study is to explore the relationship between “direct and indirect taxes” and “inequality of income distribution” in Iran. So, we have used annual time series data of the direct taxes to GDP ratio, indirect taxes to GDP ratio, and the Gini coefficient during 1982-2014. The results of the threshold unit root tests with an asymmetric adjustment show that all variables have a unit root. According to the results of the threshold cointegration tests, the direct taxes have significant negative effects on the inequality of income distribution in the long-run. In addition, the results of the Threshold Error Correction Model (TECM) indicate that positive and negative deviations from the long-run equilibrium have different speeds of adjustment. In contrast, the findings show that direct taxes have significant positive effects on the inequality of income distribution in the short-run and such effects are asymmetric such that the response of the Gini coefficient to a decrease in the share of direct taxes is higher than its response to the increase in the share of direct taxes in GDP. However, the results indicate that indirect taxes have no significant effect on the income inequality in both short-run and long-run.
    Keywords: Tax, Income Distribution, Threshold Error Correction Model, Iran
  • Mohammad Lagzian *, Afsaneh Uosefpoor, Fariborz Rahimniya Pages 163-192
    Nowadays, electronic tax services provided by the government for taxpayers are the most important applications of e-governance. Apart from government’s endeavor for supporting and providing necessary infrastructures, the adoption of e-taxation systems by taxpayers is inevitable. On this assumption, this study aims to explore the effects of factors derived from Social Cognitive Theory on adopting e-taxation systems. This is an applied research and from the viewpoint of methodology, it is a survey-analytical study. The statistical population consists of taxpayers of Khorasan Razavi Province Tax Directorate General. For the analysis of relations between variables in question, a structural equations method has been employed. The sample study has been estimated to include 300 subjects by a random sampling procedure. In order to gather the data, a questionnaire has been used. The empirical findings of the proposed model indicate that eight hypotheses have been confirmed with significant relations between the respective structural variables such that outcome expectation of e-taxation system affects the system and affects the adoption, social influence affects the adoption, self-efficacy affects the outcome expectation, outcome expectation affects the adoption through a mediating role of the effect and finally, self-efficacy affects the adoption through mediating role of the effect. However, it has been found out that there is no significant relationship between anxiety and the adoption in the seventh hypothesis. Abstract Nowadays, electronic tax services provided by the government for taxpayers are the most important applications of e-governance. Apart from government’s endeavor for supporting and providing necessary infrastructures, the adoption of e-taxation systems by taxpayers is inevitable. On this assumption, this study aims to explore the effects of factors derived from Social Cognitive Theory on adopting e-taxation systems. This is an applied research and from the viewpoint of methodology, it is a survey-analytical study. The statistical population consists of taxpayers of Khorasan Razavi Province Tax Directorate General. For the analysis of relations between variables in question, a structural equations method has been employed. The sample study has been estimated to include 300 subjects by a random sampling procedure. In order to gather the data, a questionnaire has been used. The empirical findings of the proposed model indicate that eight hypotheses have been confirmed with significant relations between the respective structural variables such that outcome expectation of e-taxation system affects the system and affects the adoption, social influence affects the adoption, self-efficacy affects the outcome expectation, outcome expectation affects the adoption through a mediating role of the effect and finally, self-efficacy affects the adoption through mediating role of the effect. However, it has been found out that there is no significant relationship between anxiety and the adoption in the seventh hypothesis.
    Keywords: E-Services, Social- Cognitive Theory, Tax Electronic Systems, Outcome Expectation, Affect, Social Influence, Self-Efficacy, and Anxiety
  • Jalil Delkhah *, Nader Ariya Pages 193-219
    This study aimed to identify key success factors involved in running tax systems and to explore their importance and realization in the Iranian National Tax Administration (INTA) as a case study. First, based on the existing experience and knowledge, success factors in tax systems were extracted and, a total of 26 factors were identified in the following areas: (1) tax laws, regulations and tax processes (2) the organization and human resources, (3) taxpayers and stakeholders, and (4) Information and communication technology (ICT). Then, a questionnaire was filled out by senior headquarters’ and operational directors of INTA to measure "significance" and "performance" of each indicator. In the next stage, the significance and performance matrix of the key success factors was drawn for INTA and two areas with “high importance and low performance”, and “low importance and high performance” were identified respectively. INTA’s key success factors, based on the findings, are as follows: creation of a database of taxpayers, obtaining data from third parties on the business activities, the use of a powerful IT infrastructure, the establishment of electronic methods of engagement/ communication with taxpayers, obtaining required data on taxpayers’ performance, utilization of comprehensive system for internal processes management and specialized training of human resources.
    Keywords: key Success Factors, Tax System Management, Tax Administration, INTA