فهرست مطالب

مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن خوش طینت *، محمد امیدی نژاد، منیره رضوانیان صفحات 1-27
    ریسک درماندگی بانک ها بخش اعظمی از ادبیات بانکداری را به خود اختصاص داده، به ویژه پس از بحران مالی جهانی و به دنبال آن ورشکستگی های گسترده بانک ها، این موضوع از اهمیت بسیاری برخوردار شده است . درماندگی مالی اغلب در بانک ها و موسسات اعتباری به دلیل متنوع نبودن پرتفوی ساختار تامین مالی و اعطای تسهیلات هنگفت به یک صنعت یا بخش خاص اقتصادی و عدم مدیریت و کنترل ریسک های پیش روی فعالیت آنها به وجود می آید. از آنجایی که درماندگی بخش مالی به ویژه بانک ها آثار سوئی بر اعتماد مردم به نظام مالی کشور داشته که در نتیجه این امر آثار مخربی به کل اقتصاد کشور منتقل می شود، لذا بررسی عوامل تاثیرگذار بر ریسک درماندگی از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. از این رو در تحقیق حاضر با استفاده از مدل پانل دیتا (پانل نامتوازن) و روش حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS) به آزمون میزان اثرگذاری ساختار تامین مالی، ریسک های اعتباری، نرخ بهره و نقدینگی بر ریسک درماندگی بانک ها پرداخته شده است. داده های تحقیق شامل اطلاعات مالی 10بانک تجاری دولتی، خصوصی اصل 44 و خصوصی طی سال های 1380 الی 1391 می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد، که متغیر تخصص گرایی ساختار تامین مالی اثر مستقیم و معنی داری بر ریسک درماندگی بانک داشته در حالی که متغیر ثبات ساختار تامین مالی میان مدت (سیاست های میان مدت بانک ها در اعطای تسهیلات) اثر معکوس و معنی داری بر ریسک درماندگی بانک ها دارد. همچنین تاثیر ریسک های نرخ بهره، ریسک اعتباری و ریسک نقدینگی بر ریسک درماندگی بانک ها مثبت و معنی دار بوده است.
    کلیدواژگان: تامین مالی، ریسک های مالی، بانک ها، درماندگی
  • اعظم احمدیان *، هادی حیدری، حسین حیدری صفحات 29-56
    در این مقاله، اثرات ترازنامه ای سیاست هدف گذاری تورم، براساس اطلاعات صورت مالی شبکه بانکی کشور و حساب ملی، با استفاده از روش تعادل عمومی پویای تصادفی کینزی جدید و با بهره گیری از اطلاعات آماری در دوره 1360-1393، بررسی شده است. در برآورد پارامترهای مدل DSGE از روش کالیبراسیون بهره گرفته شده است. با تجزیه و تحلیل توابع عکس العمل آنی و محاسبه گشتاورها، درستی مدل تایید می شود.نتایج حاصل از مدل، بیانگر این است که اثر یک شوک افزایش نرخ سود به اندازه یک انحراف معیار، باعث افزایش منابع بانک و به تبع آن افزایش قدرت وام دهی شده و سرمایه گذاری و تولید را بهبود خواهد بخشید؛ همچنین، باعث کاهش تورم می شود. لیکن، سیاست هدف گذاری تورم با کاهش نرخ سود سپرده و وام،باعث کاهش منابع بانک و به تبع آن کاهش قدرت وام دهی بانکها شده و سلامت بانک ها را به مخاطره خواهد انداخت. بنابراین، پیشنهاد می شود، اعمال سیاست هدف گذاری تورم همراه با سیاست افزایش نرخ سود باشد.
    کلیدواژگان: هدف گذاری تورم، اثرات ترازنامه ای
  • الدار صداقت پرست *، سیاوش گلزاریان پور، حسن غفاری غازانی صفحات 57-84
    ارزیابی ریسک اعتباری مشتریان حقوقی، یکی از دغدغه های اصلی بانک ها برای اعطای وام است. درحالی که روش های مختلفی ازجمله استفاده از شاخص های مالی برای سنجش ریسک اعتباری وجود دارد، هدف این مقاله، ارزیابی ریسک اعتباری مشتریان حقوقی با استفاده از شاخص های مالی و عملکردی است. جامعه آماری این تحقیق، شامل 212 شرکت حاضر در صنایع خودرو، مواد غذایی و چرم است که در بین سال های1390 تا 1392 از بانک ملت استان آذربایجان شرقی وام گرفته اند. برای سنجش ریسک اعتباری شرکت ها، از کارآیی شرکت در کنار نسبت های مالی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که کارآیی شرکت بیش ترین قدرت پیش بینی کنندگی احتمال عدم نکول تسهیلات را دارا است. در مقابل، در بین شاخص های مالی، تنها اندازه شرکت (فروش) معنی دار ظاهر شد.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، کارآیی، تحلیل پوششی داده ها، مدل لوجیت، بانک ملت استان آذربایجان شرقی
  • محمد جواد محقق نیا *، احمد بختیاری، احسان گلوانی صفحات 85-113
    تجربه سه دهه اجرای قانون بانکداری بدون ربا در ایران حاکی از آن است که نظام بانکداری کنونی با چالش های مختلفی در حوزه های گوناگون روبه رو شده است. به منظور اجرای درست و مناسب قوانین و مقررات بانکداری اسلامی و ملزم کردن بانک ها به پایبندی عملی به این نظام، باید این چالش ها و مشکلات به درستی شناسایی و طبقه بندی شوند تا در مرحله بعد بتوان درصدد رفع این مشکلات برآمد. از جمله عواملی که باید برای این منظور شناسایی و جایگاه آن مشخص شود، عوامل انسانی و مدیریتی است. به منظور جمع آوری داده ها در این پژوهش، از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. در ابتدا عوامل انسانی و مدیریتی را شناسایی و تفکیک کرده و با استفاده از روش پژوهش پیمایشی(دلفی)-تحلیلی، سعی می شود که سهم هر کدام از عوامل (مدیریتی و انسانی)، در عدم پایبندی عملی بانک ها به بانکداری اسلامی، مشخص شود. محاسبات آماری با استفاده از بسته نرم افزاری SPSS انجام گرفته است. آلفای کرونباخ بالاتر از 0.7 است و اعتبار یافته ها قابل قبول است. بررسی روایی[1] پرسشنامه به دلیل نوع روش تحقیق و پایین بودن تعداد نمونه، به منظور بالا بردن سطح تخصص، انجام نشده است. برای استنباط آماری در مورد میانگین جامعه با استفاده از میانگین نمونه، از آزمون پارامتریک T تک نمونه ای[2] و برای مشخص کردن سهم و تاثیر متغیرها و مولفه ها، از واریانس های تشریح شده و چرخش واریماکس استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که عوامل انسانی و مدیریتی و همچنین، مشکلات الگوی کنونی بانکداری در ایران، سهم معنی داری در عدم پایبندی عملی بانک ها دارند که در این میان، عوامل مدیریتی سهم بیش تری را دارا هستند. در پایان نیز، به ارایه ی پیشنهادهای اصلاحی در این زمینه، پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: سهم عوامل انسانی، سهم عوامل مدیریتی، سهم الگوی کنونی، عدم پایبندی عملی، SPSS
  • مرضیه کریمی *، توحید فیروزان صفحات 115-139
    نظر به اهمیت بانک ها در اقتصاد کشور، لازم است که عوامل داخلی و خارجی تاثیرگذار بر عملکرد بانک ها مورد بررسی قرار گیرد. در این راستا، این مقاله به بررسی تاثیر نرخ سود عقود مبادله ای بانکی، بر عملکرد بانک ها در طول سال های 87-92 می پردازد. برای این منظور، از تحلیل های اقتصادسنجی و برآوردهای پانل دیتا استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بین نرخ سود و سایر متغیرهای انتخابی با سودآوری بانک رابطه معناداری وجود دارد. این مطالعه نشان داد که نرخ سود تسهیلات عقود مبادله ای، رابطه مثبتی با معیار نسبت بازده دارایی بانک ها دارد. از این رو، برخی از بانک های منتخب و مورد بحث در این مطالعه که به دلیل شرایط تورمی، در افزایش دارایی ها سرمایه گذاری کرده و دارایی های خود را به روش های مختلف افزایش داده اند، از کاهش نرخ سود عقود مبادله ای استقبال نمی کنند. این بحث، به ویژه با توجه به بنگاه داری بانک ها، در مورد عموم بانک های کشور قابل طرح است. بر این اساس، عدم چاره جویی برای بنگاه داری بانک ها، شرایط را برای نرخ های بالای تسهیلات در کشور هموار کرده است. همچنین، نتایج نشان می دهد که متغیرهای بانکی دیگر، از جمله نسبت درآمد بدون بهره به دارایی و نسبت وام به دارایی، با سودآوری بانک ها رابطه مثبت و معنی داری دارند.
    کلیدواژگان: صنعت بانکداری، نرخ سود بانکی، عقودمبادله ای، مدل داده های تابلویی
  • اسماعیل للگانی، سجاد عبدالله پور * صفحات 141-164
    بانکداری اسلامی بر مبنای وکالت و مشارکت در سود و زیان شکل گرفته و بیش تر بر بخش های حقیقی اقتصاد و سرمایه گذاری در این بخش ها تاکید دارد. بنابراین، برای توسعه ی این مفهوم در کشورمان، ابتدا لازم است که بدانیم چه درکی از این مفهوم توسط کارشناسان و مدیران بانکی وجود دارد. بدین منظور، این مقاله میزان آشنایی مدیران و کارشناسان بانک رفاه را از کارکردهای بانکداری اسلامی مورد مطالعه قرار داده است. مطالعه حاضر یک پژوهش کاربردی و توصیفی- پیمایشی است و جامعه آماری آن 158 نفر از کارشناسان و مدیران ارشد و باتجربه بانک رفاه در استان تهران را شامل می شود. نتایج آزمون نشان داد که ادراک اعضای نمونه از تمامی کارکردهای بانکداری اسلامی، به جز به کارگیری تکنیک های بازاریابی، در سطح بالایی قرار دارد. همچنین براساس آزمون رتبه بندی فریدمن مشخص شد که از بین کارکردهای بانکداری اسلامی سوال 10 (حداکثر کردن منافع سهام داران و استاندارد زندگی رفاه جامعه) بالاترین و سوال 7 (بکارگیری برنامه های بازاریابی متناسب با خدمات بانکداری اسلامی) کم اهمیت ترین رتبه را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: ادراک، بانکداری اسلامی، کارکردهای بانکداری اسلامی، بانک رفاه
  • آیتاللهابراهیمی *، امید ترابی، هیرو فارابی صفحات 165-196
    مدیریت پرتفوی دارایی ها به عنوان یک مفهوم در علم مدیریت مالی، در انواع بازارها، مفهوم همبستگی دارایی های مختلف با کل سبد دارایی و مفهوم بتا در مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای[1]، سال هاست که در تحلیل سبد دارایی ها استفاده می شود. در این مقاله، تلاش شده است تا با الهام از مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، تحلیل همبستگی در مورد یک بانک تجاری و ترکیب شعب آن صورت گیرد. لذا، بانک به عنوان سبدی از دارایی های مختلف شعب فرض شده و همبستگی هر شعبه با کل، مورد آزمایش قرار گرفته است. با توجه به اهمیت شاخص مطالبات معوق، در بررسی رفتار و همبستگی هر یک از شعب با شاخص کل بانک، مطالبات معوق مبنای محاسبات درجه حساسیت بتا و تشخیص شرایط شعب مختلف قرار گرفته است تا شاید بتوان براساس آن، سبد بهینه ای از شعب را انتخاب و بر رفتار آن ها نظارت بهتری اعمال کرد. بر مبنای حساسیت رفتاری، پنج دسته شعبه، پرتفوی بانک را تشکیل می دهند که از طریق آن ها بهینگی سبد پرتفوی بانک مورد تحلیل قرار گرفته و با توجه به کیفیت شعب از منظر حساسیت و همبستگی، پیشنهادهایی برای تقویت برخی شعب و نظارت و کنترل برخی شعب دیگر ارایه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت مطالبات، درجه حساسیت(بتا)، پرتفوی شعب، سبد دارایی ها
|
  • Mohsen Khoshtinat *, Mohammad Omidinejad, Monireh Rezvanian Pages 1-27
    Insolvency risk of banks accounted for a large part of the banking literature, especially after the global financial crisis and the subsequent widespread bankruptcies of the banks is of great importance. Most banks and credit institutions face with financial insolvency due to the lack of portfolio diversification of financing structure, lending large amount of loans to a particular industry or economic sector, and the lack of management and control of risks before they come into existence. Since the failure of the financial sector especially banks undermine public confidence in the financial system and as a result devastating effects is transferred on the entire economy, studying factors influencing the risk of insolvency is very important. Hence, the present study uses panel data model (unbalanced panel) and Generalized Least Squares (GLS) to test the effectiveness of the financing structure, credit risks, interest rate risk on insolvency risks of banks. Research data include financial information of 10 commercial public banks, private, and privatized banks under Article 44 during the priod of 2001 to 2012. The results show that specialization financing structure variable has a significant and direct effect on the risk of bank insolvency, while financing structure stability variable over the medium term (mid-term policy of banks lendings) has reverse and significant effect on the risk of bank insolvency. Also, the effect of interest rate risk, credit risk and liquidity risk on bank insolvency risk is significant and positive.
  • Azam Ahmadian *, Hadi Haydari, Hossein Haydari Pages 29-56
    In this paper we examined the effects of inflation targeting regime based on the contents of Iranian banking system financial statements during the period of 1981-2014 using Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) model. To estimate DSGE parameters, calibration method was utilized. Moments of the data and Impulse Response Function analyses were used for model verification. The results show that the profit rate shock increases the liquidity sources of banks and as a consequence, bank lending causes an improvement in the investment and production and a decrease in inflation rate. However, inflation targeting for the purpose of reduction in deposit and loan profit rates results in reduction in bank resources and at the same time jeopardizes the soundness of banks. So, we suggest that inflation targeting regime should be combined with the policy of increasing profit rates.
    Keywords: Inflation Targeting, Balance-Sheet Effects, Banking System
  • Eldar Sedaghatparast *, Siavash Golzarianpour, Hasan Ghaffari Ghazani Pages 57-84
    Risk assessment is one of the main concerns of commercial banks when granting loans. Although there are several methods including financial ratios to assess the credit risk of customers, the aim of this article  is to apply several financial and performance indicators to assess legal customors credit risks. The statistical population of this study consists of 212 companies active in three industries (automotive, food and leather) during the time period of  2011-2013 which borrowed more than 1 Billion Rials from the Bank Mellat of East Azarbaijan Province. To measure the credit risk, we used the company’s efficiency along with financial ratios. Logistic regression was applied to test the hypotheses. The results show that the efficiency has highest predictive power than the other profitability ratios to forecast the default of loans. However, among the financial ratios, only company size (sales) was significant.
    Keywords: Credit risk, Efficiency, DEA, Logit Model, Bank Mellat of Azarbaijan Province
  • Mohammad Javad Mohagheghnia *, Ahmad Bakhtiari, Ehsan Golvani Pages 85-113
    The experience of implementing no-interest banking rules in 3 decades in Iran shows that existing banking system has been faced with a lot of challenges in different areas. In order to fulfill the Islamic banking rules and regulations properly and to force all the banks to follow this system practically, first these challenges and difficulties should be identified and categorized and then they should be resolved. To achieve this goal, some of the factors that should be identified are human and management factors. In this research, we have used field study and literature review to collect the data. Using survey and Delphi technique, the human and management factors are identified and categorized. Then, the share of these elements in practical infidelity of banks to Islamic banking system was identified. Statistical calculations were done using SPSS software. Cronbach's alpha was above 0.7 so the reliability of the questionnaire was acceptable. However, construct validity was not calculated due to the low number of samples, research methodology, and raising the level of expertise. For statistical inference about the population, sample mean and parametric one sample T-test was used. To determine the impact of variables and components variances described and varimax rotation was used. The findings of this research show that human and management factors and also the problems of Iran banking system pattern are the major reasons for practical infidelity of the banks while management factor has the higher portion. At the end, some reformatory suggestions are proposed.
    Keywords: Human factors, management factors, Islamic Banking, Practical infidelity
  • Marziaye Karimi *, Tohid Firozan Pages 115-139
    Considering the important role of banks in the economy, it is necessary to study the effect of internal and external factors on the performance of banks. In this regard, this paper examines the impact of bank profit rates of the exchange contracts on the performance of banks during the time period of 2008-2013. For this purpose, econometrics analysis and estimation of panel data is used. The results show that there is a significant relationship between profit rate and other selected variables with the bank’s profitability. This study showed that the profit rate of the exchange contracts has a positive relationship with the return on assets ratio of banks. Hence, while selected banks considered in this study have increased their assets using different methods due to the inflationary conditions, they do not welcome the reduction in profit rates of the exchange contracts. This issue may be true in all other banks due to their role in corporates ownership. Accordingly, finding no solution to leave corporate ownership by the banks, the conditions for high rates of loans in the country is paved. Also, the results show that the other banking variables such as, interest-free income to assets ratio and loan to asset ratio, has a significant and positive correlation with the profitability of banks.
    Keywords: banking industry, Bank Profit Rate, Exchange Contracts, Panel Data Model
  • Esmaeli Lalegani, Sajjad Abdolahpour * Pages 141-164
    Islamic banking has been formed on the basis of delegation and participation in the profits and losses and puts a great emphasis on the real economy and investment in these sectors. So, for the development of this concept in our country, we first need to know what understanding of this concept by experts and bank managers there exists. Therefore, in this article the amount of the bank's managers and experts of Islamic banking functions is studied. This study is an applied research and descriptive survey with a statistical population of 158 experts and experienced senior bank managers of Bank Refah in Tehran province. The results showed that the perceptions of samples of all Islamic banking functions except for the use of marketing techniques are at a high level. Also, based on Friedman ranking test it became clear that among the Islamic banking functions, Question 10 (maximizing the interests of shareholders and standard of living and welfare of society) has the highest and Question 7 (the application of appropriate marketing programs tailored to islamic banking services) has the least important rank.
    Keywords: Perception, Islamic Banking, Islamic banking functions, Bank Refah
  • Ayatollah Ebrahimi *, Omid Torabi, Hero Farabi Pages 165-196
    Asset portfolio management as a concept in Financial Management, in a wide range of markets, is the notion of calculating correlation between various assets and the total assets portfolio and portfolio analysis using Beta factor of Capital Assets Pricing Model (CAPM). In this article, we have tried to perform correlation analyses in a commercial bank and its branches using CAPM. Therefore, a bank is assumed as an asset portfolio of its various branches and the correlation of each branch to the whole is calculated. Due to the importance of non-performing loans in the behavior and correlation analyses of each branch, it is considered as the basis for calculating Beta factor and conditions of the branches to select an optimal portfolio for better supervision of the branches. Based on behavioral sensitivity, 5 portfolios of branches are formed and the optimal portfolio of the bank is analyzed and suggestions for better supervision and control of the branches are proposed.
    Keywords: Loan Management, Beta factor, Branch portfolio, Assets portfolio