فهرست مطالب

مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1395)

نشریه مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدنبی شهیکی تاش *، زهره آب یاری صفحات 1-31
    با توجه به روند خصوصی سازی بانک های دولتی در ایران، آگاهی از آثار خصوصی سازی بر عملکرد بانک های خصوصی شده از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین در تحقیق حاضر، به مقایسه کارایی فنی و بهره وری بانک های ایران، قبل و بعد از خصوصی سازی پرداخته شده است. نمونه آماری پژوهش، شامل 18 بانک، 6 بانک با مالکیت دولتی، 5 بانک که مالکیت آن به بخش خصوصی واگذار شده و 7 بانک با مالکیت خصوصی در دوره زمانی 1386 الی 1390 است. روش آماری مورد استفاده در این پژوهش، تحلیل پوششی داده ها (DEA) و شاخص بهره وری مالم کوئیست و پانل دیتا (داده های ترکیبی) و با استفاده از نرم افزارهای Deap و Evewis می باشد. به منظور تعیین متغیرهای ورودی و خروجی تحقیق، دو مدل متفاوت براساس دیدگاه واسطه ای با رویکرد درآمدی و رویکرد ارزش افزوده انتخاب گردیده است. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل آماری حاکی از آن است که بهره وری بانک ها بعد از خصوصی سازی رشد داشته است. در حوزه درآمدی، کارایی مدیریتی بانک های خصوصی شده بعد از خصوصی سازی کاهش و در حوزه ارزش افزوده، کارایی مدیریتی بانک های خصوصی شده بعد از واگذاری افزایش یافته است؛ در واقع عملکرد این بانک ها، در تجهیز منابع بهبود یافته است. نتایج مدل رگرسیونی پانل نشان می دهد، مالکیت خصوصی، اندازه بانک و نسبت سپرده دیداری به کل سپرده ها با کارایی فنی رابطه مثبت و نسبت مطالبات معوق به تسهیلات رابطه منفی با کارایی فنی بانک ها در ایران داشته است.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، بانک، کارایی، بهره وری
  • محمدرضا حیدری، سید محمد فاطمی ورزنه * صفحات 33-62
    نظام بانکی در کشورهای مختلف از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این نظام با گردش مناسب وجوه می تواند کارآمدی را در اقتصاد به همراه آورد و در صورت کارکرد نامناسب، فعالیت های دیگر بخش های اقتصادی را با مشکل مواجه می سازد. در ایران، هر چند بانکداری بدون ربا در عرصه نظری، پیشرفت هایی داشته است، اما قدرت رقابت پذیری و ابعاد عملیاتی آن در سطح فراملی محدود و اندک است. عوامل متعددی براین موضوع تاثیر دارند؛ عدم همسویی با استانداردهای بانکداری اسلامی و ضوابط عملیاتی کمیته بال، عوامل سیاسی مانند تحریم ها و ریسک تطابق عقود با ضوابط فقهی، از جمله چالش هایی هستند که نظام بانکی ما را در برقراری ارتباط و همچنین بالابردن کیفیت شاخص ها، محدود نموده اند. این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی نگارش یافته، به مطالعه عملکرد مالی بانک های خصوصی شده جمهوری اسلامی ایران با بانک های اسلامی کشورهای حوزه خلیج فارس براساس شاخص های کمل (CAMEL) می پردازد. نتایج نشان می دهد بانک های منتخب اسلامی از نظر شاخص کفایت سرمایه، کنترل ریسک های اعتباری، شاخص کیفیت مدیریت و نیز شاخص نقدینگی وضعیت مناسب تری نسبت به بانک های خصوصی شده ایرانی دارند.
    کلیدواژگان: عملکرد مالی، نسبت های مالی، بانکداری اسلامی، شاخص کمل (CAMEL)
  • فرشاد حیدری، زینب رجبی * صفحات 63-93
    با عنایت به لزوم ارتقای مناسبات، مراودات و همکاری های بین المللی نظام بانکی کشور که پس از رفع تحریم ها قابل انتظار خواهد بود، ارتقای نظارت بانکی و همچنین استقرار و پیاده سازی آخرین استانداردها و الزامات بانکی برای فراهم شدن امکان حضور بانک ها و سرمایه گذاران خارجی در کشور و متقابلا حضور بانک های کشورمان در عرصه های بین المللی بایسته می نماید؛ این مهم جز با تمهید شرایط قانونی، نهادی و نظارتی در حوزه بانکداری با هدف غایی ایجاد محیط کسب و کار مساعد بانکی میسر نخواهد شد. هدف از پژوهش حاضر، تدوین الگوی مفهومی برای حکمرانی نظارتی بانک مرکزی در راستای سند چشم انداز بیست ساله و سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی می باشد. روش تحقیق آن مبتنی بر رویکرد کیفی است که در این پژوهش مبتنی بر راهبرد داده بنیاد است. جامعه آماری تحقیق، شامل خبرگان و متخصصان آشنا به ادبیات بانکی و نظارت بوده که با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند در مجموع تعداد 21 نفر انتخاب شده اند. در تحقیق حاضر، داده ها به روش مصاحبه نیمه ساختار یافته گردآوری شد و سپس به روش کدگذاری برگرفته از روش نظریه پردازی داده- بنیاد با استفاده از نرم افزار Atlasti تجزیه و تحلیل و ابعاد مدل داده بنیاد استخراجی تبیین گردید. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیرشرکت کننده در پژوهش استفاده شد که از قابلیت اعتماد لازم برخوردار می باشد. مقوله محوری پژوهش حاضر، حکمرانی نظارتی مقاوم است که با توجه به شرایط علی، زمینه ای و میانجی، ابتدا ابعاد آن تبیین و راهبردهای تحقق آن تدوین شد و سپس مدل نهایی براساس آن ارایه گردید. در پایان، پیشنهاد می شود مدل داده بنیاد حکمرانی نظارتی مقاوم مبتنی بر راهبردهای بازنگری قوانین و مقررات، تنقیح قوانین و مقررات بانکی، طراحی سیستم سیاستگذاری مالی یکپارچه، نهادینه سازی سیستم سیاستگذاری مالی یکپارچه، اصلاح نظام مالی، اصلاح نظام بانکی، تقویت نظارت بانکی، فرهنگ سازی و نهادینه سازی نظارت بانکی با محوریت بانک مرکزی اجرا شود.
    کلیدواژگان: حکمرانی نظارتی، نظارت بانکی، اقتصاد مقاومتی، استراتژی داده بنیاد
  • مجید آقایی *، مهدیه رضاقلی زاده صفحات 95-111
    شبکه بانکی کشور همواره با مشکلی به نام مطالبات معوق و سررسید شده روبه رو بوده و این مطالبات معوق پیامدهای بسیاری نظیر کمبود نقدینگی و کاهش حجم اعتبارات را برای شبکه بانکی کشور در پی داشته است. با توجه به اهمیت نقش این مطالبات در سیستم بانکی کشور، در مطالعه حاضر به بررسی عوامل بانکی و اقتصادی موثر بر حجم مطالبات معوق و سررسید شده شعب مختلف بانک سپه در قالب الگوهای پانل دیتا طی دوره زمانی 1383 تا 1393 پرداخته شده است. نتایج به دست آمده حاکی از این است که متغیرهای بانکی شامل کل تسهیلات اعطایی، شاخص ریسک، اندازه شعب و متغیرهای اقتصادی شامل نرخ سود تسهیلات و نرخ تورم دارای تاثیر مثبت و معنی داری بر افزایش مطالبات معوق شعب مختلف بانک سپه در طی دوره مورد بررسی می باشند، در حالی که نرخ رشد اقتصادی تاثیر منفی و معنی دار بر حجم مطابات معوق بانک سپه داشته است.
    کلیدواژگان: مطالبات معوق و سررسید گذشته، پانل دیتا، بانک سپه
  • محسن خوش طینت *، محمدتقی تقوی فرد، نوشین نوبری صفحات 113-138
    بانک ها برای ربودن گوی سبقت از یکدیگر برای افزایش سهم بازار و سودآوری، به دنبال استفاده از انواع روش های بهبود عملکرد برای جذب مشتریان بیشتر هستند زیرا یکی از مهم ترین مسائل مورد توجه، کسب سود و بازده می باشد، لذا ارزیابی عملکرد بانک ها در درجه اول برای سرمایه گذاران، درجه دوم برای سپرده گذاران و در نهایت برای مدیران بانک ها، اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. این پژوهش، عوامل موثر بر سودآوری را در بانک های خصوصی کشور در دوره زمانی 1385 -1392 بررسی می کند و نیز بیان می دارد که مدیران بانک ها با توجه به کدام عوامل مالی می توانند بازده بانک را افزایش دهند.
    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات همبستگی است که با استفاده از تجزیه و تحلیل اطلاعات تاریخی انجام شده است. در این تحقیق، با توجه به سه متغیر مستقل (اندازه بانک، کارایی عملیاتی، مدیریت دارایی ها)، شش فرضیه تدوین شد که تمام این شش فرضیه بر وجود رابطه معنی دار بین متغیرهای مستقل و معیارهای سودآوری (خالص درآمدهای بهره ای و بازده دارایی های بانک) تاکید دارند. همچنین برای آزمون فرضیه های پژوهش، رگرسیون خطی چندمتغیره با استفاده از داده های پانل صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: عملکرد، بانک، مدیریت دارایی، کارایی
  • رضا معمار اصفهانی، مهدی فراهانی *، علی ارشدی صفحات 139-164
    در این مطالعه به منظور افزایش ظرفیت های بانکداری اسلامی در کشور با تاکید بر آموزه های دینی و استفاده از قریب به نیم قرن تجربه بانک ها و نهادهای مالی اسلامی در جهان به بررسی تجربه بانک های اسلامی در 5 کشور اسلامی منتخب ایران، مالزی، پاکستان، اردن و بحرین؛ با طرح این سوال که آیا چگونگی تجهیز، تخصیص و وصول مطالبات در این کشورها متفاوت است؛ پرداخته شده است. در این ارتباط ضمن بررسی الگوی کسب و کار در نظام بانکی این کشورها به واکاوی نحوه تجهیز و تخصیص منابع، نحوه سرمایه گذاری در پروژه ها و نحوه برخورد با مطالبات معوق پرداخته شده است.از جمله موارد افتراق قانون بانکداری اسلامی بدون ربا در ایران  مصوب سال 1362 با سایر کشورها را می توان به سیستم بانکی دوگانه (مقررات اسلامی در کنار قوانین معمول بانکداری)، تجهیز منابع بر پایه عقد مضاربه، استفاده از سپرده سرمایه گذاری محدود و نامحدود، استقرار شورای فقهی مستقل، اختصاص برخی جرایم تاخیر به موسسات خیریه، عدم تقارن در زیان های وارده اشاره نمود.
    کلیدواژگان: الگوی کسب و کار اسلامی، تجهیز منابع، تخصیص منابع، مطالبات معوق، عدم تقارن در زیان
|
  • Mohammad Nabi Shahiki Tash *, Zohreh Abyari Pages 1-31
    Considering the trend of privatization of state-owned banks in Iran, it is important to know the effects of privatization on the performance of banks of which ownership has transferred to private sector. Thus, this research attempts to compare the technical efficiency and productivity of Iranian banks, before and after privatization. The studied sample includes 6 state-owned banks, 5 state-owned banks which their ownership has transferred to the private sector and 7 privately owned banks in the period of 2007-2011. Data Envelopment Analysis (DEA), Malmquist Productivity Index and Panel Data (Combined Time Series) were used with the help of DEAP and Evewis software. In order to determine the input and output variables, 2 different models have been selected based on an intermediary perspective: the income approach and the value-added approach. The findings of the statistical analyses suggest that bank productivity has grown after privatization. Managerial efficiency of privatized banks has dropped in the income approach after privatization and managerial efficiency of privatized banks has increased in the value-added approach. In fact, the performance of these banks has improved in mobilizing resources. The results of panel regression model suggest that private ownership, bank size and the visual deposit to total deposits ratio is positively related to technical efficiency and the deferred claims to facility ratio is negatively related to technical efficiency.
    Keywords: Privatization, Bank, Efficiency, Productivity
  • Mohammad Reza Heydari, Sayed Mohammad Fatemi Varzaneh * Pages 33-62
    Banking system is of great importance in many countries. This system can provide effectiveness in the economy with the proper circulation of money and in the case of improper functioning, the activities of other economic sectors will face difficulties. Although banking without lucre has progresses in theoretical field, but competitiveness ability and its operational aspects is limited in transnational level. Many factors affect on this issue; lack of alignment with Islamic banking standards and operational rules of Basel Committee, political factors such as sanctions and contract compliance risk are challenges that have limited Iranian banking system in communication with other financial institutions and also has limited the improvement of indicators quality. This paper has conducted using a descriptive-analytical method and collecting library and documentary information, and studied the private banks performance of Islamic republic of Iran and Islamic banks of Persian Gulf region, based on CAMEL indexes. The results show that selected Islamic banks in terms of capital adequacy, credit risks, management quality index and liquidity index are in better situation compared to private banks in Iran.
    Keywords: financial performance, Financial Ratios, Islamic Banking, CAMEL Index
  • Farshad Heidari, Zeinab Rajabi * Pages 63-93
    With regard to the need for improving international relations, exchanges and cooperation in the Iranian banking system after lifting the sanctions, banking supervision is expected to enhance and implement the latest banking standards and requirements so as to facilitate the engagement of foreign banks and investors in the country, which in turn would pave the way for Iranian involvement in the international arenas. This will not be realized unless legal, institutional and regulatory measures are taken within the banking system aimed at building a proper business environment. This study attempted to develop a conceptual model for regulatory governance over Central Bank of Iran in line with enforcement of the 20-Year Vision and the general policies of Resilience Economy. The methodology is based on a qualitative approach as well as Grounded Theory. The statistical population consists of 21 experts and specialists familiar with the banking and regulation literature selected through a judgemental sampling approach. In this study, data were collected using semi-structured interviews. Then, the data were analyzed through a coding technique derived from Grounded Theory using Atlasti. Finally, the dimensions of the new model were explained. The reliability and validity of the data were obtained through participant review and non-participant expert review, which were highly reliable. The core theme of this study was resilient regulatory governance, the dimensions of which were explained with regard to the causal and mediator conditions. Then, the strategies were developed and final model was presented. At the end, it was suggested that a resilient regulatory governance should be implemented through revising the laws and regulations, establishing the banking codes and regulation, designing an integrated financial policy system, institutionalizing an integrated financial policy system, reforming the banking sector, strengthening the banking supervision and expanding an appropriate banking conduct based on prescriptions of the Central Bank.
    Keywords: Regulatory Governance, Banking Supervision, Resilience Economy, Grounded theory
  • Majid Aghaei *, Mahdieh Rezagholizadeh Pages 95-111
    The banking system in Iran has always been faced by non-performing loans. Non-performing loans have many consequences such as the lack of liquidity and reduction in the volume of credits in Iran’s banking system. Based on the importance and the role of the non-performing loans in the banking system, this study investigates the impact of some banking and economic factors affecting on them in various branches of Sepah Bank in the framework of panel data in the period of 2004-2014. The results indicate that banking variable such as total facilities, risk index, and bank size and the economic variable such as loans interest rate and inflation rate have a positive and significant effect on the non-performing loans of Sepah Bank while economic growth has a negative and significant effect.
    Keywords: Non-Performing Loans, panel data, Sepah Bank
  • Mohsen Khoshtinat *, Mohammad Taghi Taghavifard, Noshin Nobari Pages 113-138
    Today, banks are looking for performance improvement methods to surpass their competitors to increase market share and profitability. Since one of the most important issues and concerns for the banks are profits and returns, they use a variety of methods to attract more customers. Base on this reason, performance evaluation of banks is very crucial and important not only for their investors and depositors, also for their managers. This study examines the factors affecting the profitability of Iranian private banks in the period of 2006 to 2014 and focuses on the financial factors to increase the efficiency by the bank managers.
    The study is a correlational research and was conducted using analysis of historical data. In this study, according to 3 independent variables (size of the bank, operating efficiency, asset management), 6 hypotheses were formulated. The results show that there exists a significant relationship between the independent variables and profitability criteria (net interest income and return on assets of the banks). To test the research hypotheses, multivariate linear regression and panel data analysis were utilized.
    Keywords: performance, Bank, Asset Management, Efficiency
  • Reza Memar Esfahani, Mehdi Farahani *, Ali Arshadi Pages 139-164
    In this study, to enhance the capacity of Islamic banking in the country with an emphasis on religious learnings and using nearly half a century of banking experience and financial institutions in the world to examine the experience of Islamic banks in five selected Islamic countries including Iran, Malaysia, Pakistan, Jordan and Bahrain, the question of whether the mobilization, allocation and collection of receivables frameworks are different in these countries is arose out and discussed. In this regard, the business models of banking systems in the selected countries as well as the way of funding, resource allocation and bad loan collection are discussed.
    The obtained results show that among the differences between interest-free Islamic banking law enacted in 1983 in Iran with that of other countries, the existence of dual banking system (Islamic banking law along with usual banking rules), resource funding on the basis of Mudaraba Contract, the use of restricted and unrestricted investment deposits, the establishment of an independent legal council to allocate some of delay penalties to the charities, and asymmetry in damage can also be addressed.
    Keywords: Islamic Business Model, Funding, Resource Allocation, Bad Loan Collections, Asymmetry in Losses