فهرست مطالب

مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی - پیاپی 8 (بهار 1397)

نشریه مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی
پیاپی 8 (بهار 1397)

  • 192 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید علیرضایی*، محمد جواد محقق نیا، محمدعلی دهقان دهنوی صفحات 1-25
    این تحقیق به بررسی تاثیر افزایش سهم درآمدهای غیرمشاع از کل درآمد بر ریسک بانک های کشور، طی سال های 1393-1387، با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته می پردازد. داده های تحقیق حاضر از ترازنامه 18 بانک فعال در شبکه بانکی کشور و سایت رسمی بانک مرکزی گردآوری شده اند. برای اندازه گیری ریسک از چهار شاخص، نوسانات بازده دارایی ها، نوسانات بازده حقوق صاحبان سهام ، نسبت مانده مطالبات معوق، مشکوک الوصول و سررسید گذشته به مانده تسهیلات اعطایی و مطالبات و شاخص لگاریتم ثبات و پایداری  استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که افزایش سهم درآمدهای غیرمشاع از کل درآمد علاوه بر کاهش ریسک کلی بانک، به افزایش ثبات و پایداری بانک منجر می شود. همچنین بررسی فرضیه های فرعی تحقیق نشان می دهد که این تاثیرگذاری در دوران رونق اقتصادی بیشتر است.
    کلیدواژگان: درآمدهای غیرمشاع، ریسک، روش گشتاور تعمیم یافته، نوسانات بازده دارایی ها، نوسانات بازده حقوق صاحبان سهام، ثبات و پایداری
  • سید فخرالدین فخرحسینی*، میثم کاویانی صفحات 27-49
    بررسی تاثیر تنوع جغرافیایی بر عملکرد بانک‎ها پرسشی است که بانک‎ها همیشه با آن روبرو هستند و یکی از موضوعات روزمره مهمی است که باید به آن پاسخ دهند. این مطالعه نیز در پی پاسخ به این سوال است که تنوع جغرافیایی بر عملکرد بانک‎های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران چه تاثیری دارد. در این تحقیق، 12 بانک که به روش حذف سیستماتیک نمونه گیری شدند، مورد بررسی قرار گرفته اند. دوره مورد مطالعه نیز سال های 1390 تا 1394 در نظرگرفته شده است. برای بررسی تنوع جغرافیایی از تعداد شهرهایی که بانک i تا سال t در آن به فعالیت پرداخته است (به استثنای شهرهایی که دارای دفتر مرکزی می باشد) استفاده و عملکرد بانک ها با شاخص های سهم بازار، حاشیه بهره خالص، نسبت هزینه به درآمد، بازده دارایی و سهم درآمد غیربهره ای اندازه گیری شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل نشان می دهد که تنوع جغرافیایی بر سهم بازاری بانک و درآمد غیربهره‎ای اثر مثبت و معنی داری داشته است.
    کلیدواژگان: عملکرد مالی، تنوع جغرافیایی، بانک
  • محمدنقی نظرپور، عباس دادجوی توکلی* صفحات 51-80
    این تحقیق با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی راه کار جدیدی را برای ایجاد انتفاع از املاک تملیکی، برای نظام بانکی و تامین مالی ارزان قیمت ارائه می کند. فرضیه اصلی تحقیق آن است که «می توان بر پایه اوراق مرابحه تامین نقدینگی همراه با سایر ابزارهای مشتقه همچون اختیار، ابزاری مشروع و با ریسک بازدهی کنترل شده برای رهایی بانک ها از انجماد انتفاع املاک تملیکی و تجهیز منابع مالی ارزان قیمت نسبت به حالت فعلی بازار پول طراحی کرد». با استفاده از این راه کار بانک ها می توانند ارزش دارایی های یاد شده را بر اساس نرخ بازار (حاصل از کشف قیمت در بورس کالا و بر اساس طراحی شاخص قیمت مسکن) و با استفاده از اوراق مرابحه به فروش رسانده، ولی زمان تحویل کالا را حداکثر تا دو سال به تاخیر انداخته و از این طریق نقدینگی لازم را کسب نمایند؛ همچنین تا زمان تحویل کالا که اجاره تصرف در آن را در قرارداد خواهند داشت، از مزایای اجاره بها نیز بهره مند شوند. در زمان تحویل کالا، یا خود کالا به شرکت واسط داده می شود و شرکت آن را در بازار فروخته و مبالغ بین دارندگان اوراق توزیع می شود و یا با قراردادن دو حق اختیار (اختیار خرید با قیمت معین به بانک و اختیار فروش با قیمت معین به شرکت واسط به نمایندگی از دارندگان اوراق)، کیفیت تسویه نهایی مشخص می شود. از آنجا که الزامی در اعمال حق خرید و یا فروش به عنوان قرارداد دوم وجود ندارد، این معامله مرابحه به بیع العینه منجر نخواهد شد.
    کلیدواژگان: تامین مالی بانک، اوراق مرابحه، املاک تملیکی
  • زهرا زمانی، ابوالفضل جنتی، مریم قربانی* صفحات 81-104
    امروزه بانک ها به عنوان مهمترین عنصر بازار مالی نقش بسیار مهمی را در اقتصاد کشورها، به ویژه ایران که بر نظام بانکی اتکا دارد، ایفا می کنند. هدف از این تحقیق مطالعه نظام بانکی و بررسی عوامل موثر بر عملکرد آن است. یکی از این عوامل اثرگذار که متغیری کلیدی در هر اقتصادی است، نرخ ارز می باشد. در سال های اخیر نرخ ارز در اقتصاد ایران از نوسان های زیادی برخوردار بوده است. نوسان نرخ ارز درکشورهای در حال توسعه مانند ایران، به دلیل عدم وجود بازارهای مالی توسعه یافته، زمینه بروز بحران مالی را فراهم می آورد. نوسان های نرخ ارز و بی ثباتی بازارهای مالی می تواند تاثیر نامساعدی بر ثبات بانک ها داشته باشد، زیرا تاثیر نوسان نرخ ارز با روش های مدیریت ریسک قابل حذف نیست و از سوی دیگر در کشورهای در حال توسعه ابزار لازم برای مقابله با این نوسان ها وجود ندارد؛ در نتیجه این کشورها در معرض آسیب بیشتری هستند و گرفتارشدن آن ها در بحران های مالی دور از انتظار نیست.
    بر این اساس و با توجه به اهمیت موضوع، این تحقیق به بررسی اثر نوسان های نرخ ارز بر عملکرد نظام بانکی ایران با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته در محیط داده های تابلویی پویا، طی سال های 1393- 1388می پردازد. برای ارزیابی عملکرد بانکی از دو شاخص درآمد و کیفیت دارایی و برای ارزیابی درآمد و کیفیت دارایی به ترتیب از نسبت بازده دارایی ها و نسبت مطالبات معوق به کل تسهیلات پرداختی استفاده شده است.
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که نوسان نرخ ارز اثر منفی و به لحاظ آماری معنی دار بر بازده دارایی بانک ها داشته است. در واقع نوسان نرخ ارز زمینه بروز انواع ریسک ها از جمله ریسک معاملاتی، ریسک تبدیل، ریسک اعتباری، ریسک نرخ سود، ریسک نرخ تورم و مانند آن را برای نظام بانکی فراهم آورده و در نتیجه سودآوری بانک ها کاهش می دهد. همچنین نوسان نرخ ارز عاملی تاثیرگذار و مثبت در افزایش نسبت مطالبات معوق به کل تسهیلات پرداختی بانک ها است، زیرا موجب ایجاد ریسک اعتباری می شود که افزایش مطالبات معوق بانک ها را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: بازده دارایی ها، مطالبات معوق، نوسان نرخ ارز، اندازه بانک، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • مهشید شاهچرا*، مهناز ولی زاده صفحات 105-125
    اهرم بانکی یکی از شاخص های مهم در بخش بانکداری است که به چگونگی استفاده منابع در ترازنامه برای تامین مالی دارایی ها اشاره دارد. این شاخص با توجه به کیفیت دارایی ها و منابع بانکی می تواند تاثیر بسزایی بر اعتباردهی بانک ها داشته باشد. با استفاده مناسب از اهرم بانکی در ترازنامه بانک می توان به میزان مناسب از سودآوری دست یافت و بسیاری از مشکلات بانک ها را در مقابله با ریسک ها کاهش داد. ایجاد اهرم بانکی در شبکه بانکی علاوه بر عوامل داخلی، متاثر از عوامل اقتصادی حاکم بر هر کشور نیز می باشد. در طی جریان بحران مالی 2008 توجه زیادی به تعادل ترازنامه بانک ها شد. برای تشخیص ایجاد بحران در بانک ها میزان اهرم بانک، اولین شاخص مستقیم بانکی محسوب می شود. تصمیم گیری در رابطه با تعیین میزان استفاده از اهرم بانکی، یکی از مهمترین و چالش برانگیزترین مسائل پیش روی هر بانکی می باشد. با توجه به نقش و اهمیت خاص اهرم بدهی بانک ها به عنوان مهمترین مجرای گذر از تنگناهای اقتصادی، سودآوری بانک ها تحت تاثیر این عامل در تصمیم های سرمایه گذاری نقش تعیین کننده ای ایفا می کند. اهرم به یک موسسه مالی اجازه می دهد تا نسبت به افزایش سود و زیان بالقوه بر روی یک موقعیت مالی خاص از محل سرمایه گذاری اقدام نماید. البته سود و زیانی که می تواند بسیار فراتر از آنچه که به طور مستقیم از طریق سرمایه گذاری منابع مالی موسسه امکان پذیر است، محقق شود. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از الگوی رگرسیون چند متغیره با استفاده از داده های پانل طی سال های 1395-1385، مبتنی بر روش گشتاورهای تعمیم یافته استفاده شده است. یافته های به دست آمده رابطه خطی مثبت و معنی داری را بین اهرم بانک و سودآوری شبکه بانکی کشور نشان می دهد. این نتایج حاکی از آن است که بانک ها با وجود اهرم بانکی بالاتر می توانند سودآوری مناسبی را در برابر ریسک های پیش روی خود داشته باشند و همچنین تحلیل برای تعیین رابطه بین متغیرهای نقدینگی، سپرده ها، اندازه بانک، نسبت تسهیلات و تورم نیز گسترش پیدا نموده است. از این رو با گسترش سودآوری بانک ها می توان قدرت اعتباردهی در بانک ها را تقویت نمود و با افزایش اعتبار به بخش اقتصاد می توان گام های موثری را بر اشتغال و تولید در اقتصاد برداشت.
    کلیدواژگان: اهرم بانکی، سودآوری، شبکه بانکی، داده های پانلی پویا
  • غلامحسن تقی نتاج*، جمال بحری ثالث، قدرت قادری صفحات 127-151
    کاهش شدید سود هر سهم و قیمت سهام بانک ها، اخیرا موجب ناکامی مدیران شرکت های سرمایه پذیر و سرمایه گذار در این حوزه شده است. لذا این تحقیق درصدد پاسخ به این سوال است که آیا تقویت سازوکار های حاکمیت شرکتی، باعث افزایش اثربخشی عملکرد مالی بانک ها می شود یا خیر. نظام راهبری شرکتی در تلاش است با ابزارهایی که در اختیار دارد، حقوق ذی نفعان را حفظ نماید و ارزش شرکت ها را بیشینه کند. هدف اصلی تحقیق حاضر ارزیابی و محاسبه میزان تاثیر سازوکارهای حاکمیت شرکتی بر عملکرد نظام بانکی با تاکید بر نقش تعدیل کنندگی کیفیت افشاء می باشد. برای رسیدن به این هدف، از مدل های رگرسیونی با داده های ترکیبی برای دوره زمانی 1389 تا 1395 و همچنین از کلیه بانک های خصوصی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان نمونه آماری، استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های تحقیق نشان می دهد که کیفیت حاکمیت شرکتی بر عملکرد مالی تاثیر مثبت و معنی داری دارد، ولی کیفیت افشاء تاثیر معنی داری بر تعامل بین کیفیت حاکمیت شرکتی و عملکرد مالی بانک ها ندارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، شفافیت مالی، عملکرد مالی، بانک های خصوصی
  • مهوش منفرد*، سید حسام الدین لسانی صفحات 153-183
    با پیشرفت روز افزون ارتباطات و مبادلات اقتصادی، همواره نیاز به وجود نهادی که بر کار سایر نهادهای مالی نظارت داشته باشد، احساس شده است. در هر کشور در راس این هرم نظارتی، بانک مرکزی قرار می گیرد. بانک مرکزی بر خلاف سایر بانک ها، اصولا نهادی تجاری نیست و به فعالیت هایی نظیر تعیین نرخ بهره، تورم، بیکاری و توزیع درآمد می پردازد. درجه ی استقلال بانک مرکزی از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. این بانک در برخی کشورها به عنوان بازوی پولی دولت عمل نموده و در برخی دیگر از کشورها، به صورت کاملا مستقل از دولت و سیاست های دولتی عمل می نمایند. این نهاد نظارتی، برای عملکرد بهتر خود به برخی از امتیازات نیاز دارد. یکی از مهم ترین این امتیازات، مصونیت بانک مرکزی است. لذا تا هنگامی که بانک مرکزی به وظایف اصلی خود که همان بعد نظارتی و کنترلی است، عمل نماید، نمی توان این مصونیت را به بهانه نقض حقوق بشر نادیده گرفت. اما در فرضی که بانک مرکزی به حطیه ی اقدامات تجاری و نظامی وارد شود و از هدف اصلی خود دور شود ممکن است این مصونیت شکسته شود. در سال های اخیر، شاهد اعمال تحریم هایی علیه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بوده ایم که تمام فعالیت های بانکی را با اخلال مواجه ساخته. این تحریم ها، به دلیل فراسرزمینی و فراقطعنامه ای بودن و نقض تعهدات معاهداتی غیرقانونی هستند.
    کلیدواژگان: بانک مرکزی، مصونیت اموال دولتی، تحریم بین المللی، ایالات متحده آمریکا
|
  • Majid Alirezaee *, Mohammad Javad Mohagheghnia, Mohammad Ali Dehghan Dehnavi Pages 1-25
    This research investigates the effects of increase in the non-shared revenue share of total revenue on risks faced by Iranian banks over the years 2008-2014 using generalized method of moments (GMM). Data were collected from the balance sheets of 18 active banks as well as the central bank website. To measure the risk four indicators including the volatility of return on equity, the volatility of asset returns, NPL and logarithmic index of stability are employed. The results show that increase in the non-shared revenue share of total revenue not only reduce the overall risk but also increase the stability and sustainability of the banks. In addition, analyzing sub hypothesis of this study shows that this effect is greater during the economic boom.
    Keywords: Stability, Sustainability, Non-Shared Revenues, risk, Volatility of Asset Returns, Volatility of Equity Returns
  • Seyed Fakhrodin Fakhrhoseini *, Meysam Kaviani Pages 27-49
    The impact of geographical diversification on the performance of banks is a question that banks always face, and one of the daily issues to respond. This study also seeks to answer the question of how geographic diversification affects the performance of banks accepted in Tehran Stock Exchange. Twelve banks sampled by systematic sampling method were examined during the period 2011 to 2015. To examine the geographical diversification a number of cities in which the bank has been active until the year t (excluding the cities with headquarter) are chosen and the performance is measured by market share, net interest income, cost-to-income ratio, return on assets and non-interest income share. The results of model estimation show that geographical diversification has a significant effect on market share of bank and non-interest income.
    Keywords: financial performance, Geographical Diversification, Bank
  • Mohammad Naghi Nazarpour, Abbas Dadjouye Tavakoli * Pages 51-80
    Using a descriptive-analytical method, this study proposes a new method to make profit from forfeited properties that can be employed by the banking system to provide cheap financing. The main hypothesis of this study contends that Murabaha bonds for providing liquidity along with their derived instruments such as legitimate put and call options, with a controlled return risk, can help banks with the frozen profit of forfeited properties and provide cheap financial resources, compared to the current state of the money market. Banks can use this method to sell such assets based on the market rate (calculated through discovering the prices in commodities exchange) and using Murabaha bonds, while postponing the delivery of properties up to two years. This will provide them with the much needed liquidity while taking advantage of the rent until the deadline for delivery, before which, the banks will be entitled to rent out the property according to the contract. At the delivery time, the property will either be handed over to the intermediate company (SPV) to be sold in the market and the sums divided among bond holders; or the manner of final settlement will be determined by granting the rights for call option and put option respectively to the bank and the intermediate company on behalf of the bond holders. Considering that there is no obligation in call and put options as a second contract, Murabaha contract will not lead to Ba'i al-'Ayn (sales in cash of a property just bought on installment).
    Keywords: Bank Financing, Murabaha Bonds, Forfeited Properties
  • Zahra Zamani, Abolfazl Jannaeti, Maryam Ghorbani * Pages 81-104
    Nowadays, bank as the most important element of the financial market plays a significant role in the countries' economy especially Iran, which relies on the banking system. So the study of banking system and factors affecting its performance are very important. One of these factors is the exchange rate, a key variable in every economy. In recent years, the exchange rate in the Iranian economy has encountered many fluctuations. Exchange rate fluctuations in developing countries like Iran, due to the lack of developed financial markets, expose these countries to financial crises. The exchange rate fluctuations and the volatility of financial markets can have an unfavorable impression on the stability of banks. This is due to the lack of the ability in eliminating the impact of exchange rate fluctuations even by using the risk management techniques; and on the other hand, developing countries do not have the essential tools to deal with these fluctuations. Thus, these countries are more vulnerable, and more likely exposed to financial crisis. Therefore, this study investigates the impact of exchange rate fluctuations on the performance of Iranian banking system using Generalized Method of Moments (GMM) in dynamic panel data context during 2009-2014. To evaluate the banking performance, two criteria of revenue and asset quality have been considered and for evaluating these criteria accordingly, the ratio of return on assets as well as the ratio of outstanding claims to total paid facilities has been applied.
    The results of this study show that the exchange rate volatility has negative significant impact on the return on assets of banks. The exchange rate fluctuations impose different types of risks on banking system such as transaction risk, conversion risk, credit risk, interest rate risk and due to these risks, the profitability of banks decrease. Similarity, exchange rate fluctuations are an effective and positive factor in clarifying the ratio of outstanding claims to the total payable facilities of banks because they lead to create credit risk, and as a result increase outstanding claims of banks.
    Keywords: Return on Assets, Outstanding Claims, Exchange Rate Volatility, Bank Size, Generalized Method of Moments (GMM)
  • Mahshid Shahchera *, Mahnaz Valizadeh Pages 105-125
    One of the key indicators in the banking sector is bank leverage. Bank leverage refers to how resources are used in the balance sheet to finance the assets. The quality of banking assets has a significant impact on lending in banks. The proper use of bank leverage can lead to getting appropriate profit and reducing many of the bank's problems when managing the risks. Besides the internal factors, the creation of bank leverage is also influenced by the economic factors in each country. During the recent financial crisis, much attention was paid to the balance sheet balance of the banks. How to use bank leverage is one of the most important and challenging issues every bank faces. Considering the role and importance of bank leverage as the most important channel for passing on economic blockages, bank's profitability influenced by this factor has a prominent role in investment decisions. Leverage allows a financial institution to increase its potential profits and decrease its losses on a specific financial position.     For data analysis, a panel regression model based on generalized method of moments has been used by employing data during the years 2006-2016. The results show a positive and significant linear relationship between the bank leverage and the profitability. The results also demonstrate that the higher bank leverage, the more profit banks can obtain. Moreover, more analysis to determine the relationship between liquidity variables, deposits, bank size, facility ratios and inflation has been expanded. Hence, by increasing the profitability of banks, it is possible to strengthen the credibility of banks, and by increasing the credit to the economy, effective steps can be taken on employment and production in the economy.
    Keywords: Bank Leverage, Profitability, Banking System, Dynamic Panel Data
  • Gholamhasan Tagi Nataj *, Jamal Bahri Sales, Ghodrat Ghaderi Pages 127-151
    Recently, the sharp decline in earnings per share and the sharp fall in stock prices have led to the failure of managers of investment and investor companies in this area. Therefore, this research seeks to confirm whether reinforcement of corporate governance mechanisms increases the efficiency of financial performance of banks. A corporate governance system tries to maintain stakeholder rights using its tools and maximize corporate value.   The main objective of this experimental study is to assess the impact of corporate governance mechanisms on the performance of the banking system, with an emphasis on the role of disclosure quality moderation. To achieve this goal, the correlation and panel regression method have been used for the period 2010 to 2016 and for selected private banks accepted in    TSE as a statistical sample. The results of the research hypothesis tests show that the quality of corporate governance has a positive and significant effect on financial performance, but the disclosure quality does not have a significant impact on the interaction between the quality of corporate governance and the financial performance of banks.
    Keywords: Corporate Governance, Financial Transparency, financial performance, Private Banks
  • Mahvash Monfared *, Seyed Hesamodin Lesani Pages 153-183
    Along with development in communications and economic transactions an evaluating and monitoring system is always needed. Central bank is at the summit of this matter in all countries. Unlike other banks, central banks are not commercial entities and they are responsible for doing different activities such as determining interest rate, inflation, unemployment rate and distribution of income. Central banks' degree of independence is various among different countries; some of them are main organ of financial policies of their governments; others are completely independent from their governments and financial policies. This supervisory entity needs some Privileges to have better performance. One of the most important privileges is the central bank immunity. The immunity of central banks is not reversible by violating human rights as long as they perform their main mission in monitoring. By entering the central banks in commercial or military activities (supporting financial resources for military forces), their immunities are reversible. In recent years, we have witnessed sanctions against the Central Bank of the Islamic Republic of Iran that have disturbed all banking activities. Because of this sanction its extra-territorial and over-resolution aspects and violation of treaty obligations are illegal.
    Keywords: Central Bank, Immunity of State&#039, s Properties, International Sanctions, United States of America