فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، تابستان 1397)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، تابستان 1397)

  • 190 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/05/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم مصطفوی، اعظم مهدوی پور، شفیعه قدرتی صفحات 7-31
    طلاق پدیده ای است که به سرعت وضعیت اجتماعی- اقتصادی افراد را دست خوش تغییر قرار می دهد. چگونگی مواجه با شرایط پس از طلاق در میان زنان و مردان متفاوت است. از آنجا که زنان آسیب پذیر تر از مردان هستند، در مواجه با شرایط پس از طلاق و پیامدهای آن، مشکلات بیشتری تجربه می کنند. هدف از این تحقیق بررسی دغدغه های زنان و برخی عوامل مرتبط با آن پس از تجربه ی طلاق می باشد. برای انجام این پژوهش از روش ترکیبی استفاده کردیم. به این ترتیب که ابتدا با 20 نفر از زنان مطلقه مصاحبه ی عمیق به عمل آمد. در گام بعدی از خلال گفته های آنان پرسشنامه ای تنظیم شد و از روش پیمایش استفاده شد. یافته ها نشان داد که هیچ یک از متغیرهای مرتبط با خانواده ی آنها تاثیر معنی داری بر کاهش نگرانی های اجتماعی آنان نداشته است. از دیگر سو، نگرانی های اقتصادی زنان تحت تاثیر ویژگی های خانواده ی آنان است و تحصیلات پدر و مادر، تعداد فرزندان زنان، و نحوه ی دریافت نفقه، رابطه ی معنی دار و کاهنده ای با نگرانی های اقتصادی آنان دارد. بدین ترتیب، می توان گفت وجوه اجتماعی نگرانی ها، ابعاد عمیق تری دارد. بررسی عوامل مرتبط با نگرانی های اجتماعی و اقتصادی نشان داد که نقش خانواده در کاهش نگرانی های اقتصادی زنان می تواند مهم باشد، اما نگرانی های اجتماعی زنان را تخفیف نمی دهد. به عبارت دیگر، نگرانی های اجتماعی زنان ابعاد ساختاری دارد و از حوزه ی عاملیت زنان و خانواده ی آنان فراتر می رود.
    کلیدواژگان: زنان، طلاق، نگرانی های اجتماعی و اقتصادی، روش آمیخته، سبزوار
  • هادی پورشافعی *، فاطمه نادری صفحات 33-56
    استفاده از فناوری های نوین از جمله اینترنت را باید هم فرصت و نیز تهدید تلقی نمود. صرف نظر از فرصت های فراهم شده، این ابزار ارتباطی می تواند کارکردی سالم و یا این که سلامت روانی و جسمانی کاربران از جمله دانشجویان را با تهدید روبه رو سازد. هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت اعتیاد به اینترنت و نقش پیش بینی کننده آن در سلامت اجتماعی در دانشجویان دانشگاه بیرجند است. روش پژوهش توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه بیرجند مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 95 -96 است که از میان آنها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی، تعداد 300 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش، دو پرسشنامه استاندارد اعتیاد به اینترنت یانگ IAT (1996) و پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز (1998) می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله آزمون آماری تی تک نمونه ای، واریانس یک طرفه، همبستگی، تی مستقل و رگرسیون در سطح معنادار P=<0/05 بررسی شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که بین اعتیاد به اینترنت و سلامت اجتماعی دانشجویان رابطه معنادار منفی وجود دارد و از زیرمقیاس های سلامت اجتماعی، زیرمقیاس های پذیرش اجتماعی، یکپارچگی اجتماعی و انطباق اجتماعی با استفاده از اینترنت، رابطه معناداری در جهت معکوس نشان دادند. هم چنین بین اعتیاد به اینترنت و سلامت اجتماعی دختران و پسران، تفاوت معناداری وجود دارد. با توجه به نتایج می توان گفت اعتیاد به اینترنت، قادر به پیش بینی سلامت اجتماعی دانشجویان می باشد. هم چنین می توان گفت پدیده اعتیاد به اینترنت یک معضل برای سلامتی است که گریبان گیر افراد جامعه شده است، لذا مسوولین دانشگاه باید در امر سلامت دانشجویان مخصوصا سلامت اجتماعی آنان تلاش کرده و در زمینه فرهنگ سازی مناسب و آموزش صحیح استفاده از اینترنت و شبکه ها برنامه ریزی کنند.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، سلامت اجتماعی، دانشجویان
  • مجتبی عطارزاده * صفحات 57-89
    در ادبیات ایران، مهدی اخوان ثالث (م. امید، 1307 1369) یکی از شاعران سیاسی و متعهد معاصر ایرانی است که نمود این تعهد اجتماعی و سیاسی در بسیاری از اشعار او به روشنی قابل مشاهده است. این شاعر خراسانی، همواره به جامعه و زندگی مردم و مشکلات آنان توجه ویژه داشته است. در پی رخداد کودتای 28 مرداد 1332 که بر افکار و عمق احساسات عمومی ایرانیان تاثیر گذاشت و درون مایه ای از احساسات نومیدانه و سرخوردگی را به ارمغان آورد، ظلم ستیزی و آزادی خواهی به صورت یکی ازدغدغه های اصلی اخوان در سروده هایش نمود یافت. این نوشتار پس از بررسی آثار شاعر با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از شیوه تحلیل محتوای سروده های او، به این نتیجه می رسد که اخوان- برخلاف آنچه بسیاری گمان برده اند- هیچ گاه نخواسته و نتوانسته دست از امید و تلاش بشوید و یاسی که در اشعار او جای جای رخ می نماید به سبب نارضایتی او از وضع خود و وضعیت مردم و بروز موانع می باشد. وی متعهد در بهبود اوضاع اجتماعی و سیاسی است و مایوس نمی گردد. مطالعه حاضر نشان می دهد که واقع نگری، پردازش رخدادهای اجتماعی، امید و مبارزه و نمادگرایی از مهم ترین شاخصه های شعری اوست.
    کلیدواژگان: سمبولیسم اجتماعی، شع حماسی، جامعه گرایی، کودتای 28 مرداد، اخوان ثالث، سبک نیمایی
  • سارا صادقی *، حمیدرضا قربانی، حسن هاشمی زرج آباد صفحات 91-121
    صخره نگاره ها، هنر صخره ای و یا به مفهوم رایج و متداول در میان باستان شناسان، "باستان شناسی هنر صخره ای" از جمله شواهد فوق العاده در حوزه مطالعات باستا شناختی و رشته ها و دانش های خویشاوند دیگر است. این گنجینه های عظیم اطلاعات متنوع به هر میزان که گسترده تر و شناسایی، کشف و مطالعه شده اند، اطلاعات و آگاهی ما از چگونگی فرآیند فرهنگ و حیات اجتماعی اعم از نوع اقتصاد و معیشت و شیوه های دادوستد و نظام های ارزشی و باورهای جمعیت های انسانی در گذشته غنی تر، ژرف تر و مطمئن تر شده است. میلیون ها جایگاه هنر صخره ای در سراسر جهان شاهدی بر خلاقیت بشر در دورانی است که بیش از ده هزاره به اعماق ماقبل تاریخ باز می گردد. این هنر دارای ابعاد جغرافیایی وسیعی است که در بسیاری از نقاط دنیا بدست آمده است. در چند دهه اخیر در ایران تحقیقات فراوان در این زمینه صورت گرفته است. این پژوهش به بررسی نقوش انسانی در سنگ نگاره های استان خراسان جنوبی پرداخته است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات، مطالعات کتابخانه ای و روش میدانی است. اهداف پژوهش عبارتند از بررسی و معرفی نقوش انسانی، طبقه بندی نقوش انسانی، مقایسه تطبیقی نقوش با دیگر سنگ نگاره های ایران، نمادشناسی نقش مایه های انسانی و ارتباط نقوش با عقاید و فرهنگ زندگی مردمان گذشته. نتایج حاکی از این است که مضمون نقوش انسانی در شش دسته ی منفرد، در مراسم (آیینی، رقص)، در حال نبرد، در مراسم نمایشی (مسابقه، سوارکاری)، در چراگاه یا دامداری و همراه با نقوش نمادین می باشد. این نقش مایه ها، زندگی گذشته انسان هایی را به ما معرفی می کنند که با اعتقادات خود، زندگی را باور داشته اند و نشان و کلامی از زوایای تاریک دنیای باستان را برای ما روشن می سازد.
    کلیدواژگان: هنر صخره ای، نقوش انسانی، خراسان جنوبی
  • مژگان میرحسینی * صفحات 123-146
    خراسان بزرگ، مهد علم و ادب ایران، مشاهیر برجسته ای را در خود پرورش داده که عالم دانش و ادب را با آثار سترگ خود دگرگون کرده و تحولی چشمگیر در عرصه ی شعر و نثر به وجود آورده اند. از میان این مشاهیر گران سنگ، شاعر شهیر معاصر، محمدتقی بهار، به دلیل احاطه ی همه جانبه بر ابعاد مختلف علمی و ادبی، بسیاری از محققان معاصر را به اظهار نظر درباره ی خود و نقد و تحلیل آثار و اشعارش واداشته است. درباره ی بهار سخن بسیار گفته شده است، اما در این مجال هدف آن است که از خلال اندوهیادهای سروده شده برای او، به چگونگی رابطه اش با شاعران معاصر-اعم از دوستی ها، همکاری ها و رقابت ها- و نظر آنها درباره ی او، شخصیت و فضای فکری اش، ویژگی های آثار و بویژه اشعار او پی برده شود. برای دستیابی به این مهم، پس از جمع آوری اشعار سروده شده در سوگ بهار، این اشعار از جنبه های مختلف بررسی گردید و این نتیجه حاصل شد که انجمن های ادبی و کانون ها، نقش مهم و موثری در شکل گیری روابط شاعران معاصر با بهار داشته است که همکار و یا هم فکر بودن آنها با یکدیگر نیز در این زمینه قابل توجه است. باید گفت که همگان به فضل و برتری بهار در زمینه های مختلف اقرار کرده و مقام استادی او را پذیرفته اند. هم چنین، بررسی این اشعار، خصوصیات اخلاقی، فضای فکری و ویژگی های اشعار او را پیش روی خوانندگان و محققان قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ملک الشعراء بهار، شعر معاصر، اندوهیادها، انجمن ها
  • یعقوب زارعی * صفحات 147-174
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل نابرابری های آموزشی در شهرستان های استان خراسان جنوبی انجام گردید. این مطالعه به لحاظ ماهیت یک پژوهش کاربردی و از منظر روش شناسی در زمره تحقیقات توصیفی- تحلیلی قرار می گیرد. شیوه گردآوری اطلاعات از نوع کتابخانه ایی و ابزار جمع آوری داده ها با توجه به اهداف پژوهش، مبتنی بر ابزارهای استاندارد شده در قالب جداول و فرم های رایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن (بویژه سالنامه آماری سال 1393 استان خراسان جنوبی) بوده است. شایان ذکر است که جامعه آماری پژوهش 11 شهرستان واقع در استان خراسان جنوبی بوده است که جهت سنجش سطح توسعه آموزشی، 26 مولفه در قالب شاخص های آموزشی، از آمارنامه رسمی استان استخراج و با استفاده از روش تاپسیس فازی و تحلیل مولفه های اصلی مورد بررسی قرار گرفتند. تحلیل یافته های پژوهش ضمن تایید وجود شکاف عمیق در توزیع و تخصیص فرصت های آموزشی بین شهرستان های استان خراسان جنوبی، حاکی از آن است که در مجموع شاخص ها، شهرستان بیرجند با ضریب 32/0 دارای بالاترین سطح توسعه یافتگی و شهرستان نهبندان با ضریب 15/0 دارای کمترین میزان توسعه یافتگی به لحاظ آموزشی بوده اند. نتایج سطح بندی شهرستان ها نیز نشان داد به لحاظ میزان توسعه آموزشی، یک محرومیت کلی بر فضای استان خراسان جنوبی حکم فرماست.
    کلیدواژگان: نابرابری های آموزشی، تاپسیس فازی، خراسان جنوبی
|
  • Maryam Mostafavi, Azam Mahdavi Poor, Shafie Ghodrati Pages 7-31
    Divorce is a phenomenon that quickly changes people’s social and economic status.How to deal with situations after divorce and to adapt to it is different among women and men.Because women are more vulnerable than men,Faced with the conditions after the divorce and its consequences, they experience more problems.The purpose of this study is to investigate the concerns of women and some of its related factors after divorce. The mixed method was used for this research.Initially interviewed with 20 divorced women and in the next step, a questionnaire was arranged and a scrolling method was used. The findings showed that none of the variables related to their families had a significant effect on reducing their social worries. On the other hand, women’s economic concerns are influenced by the characteristics of the women’s family, and the education of parents, the number of children of women, and how to receive alimony has a significant and decreasing relationship with their economic concerns. In this way, it can be said that the social aspects of concerns have a deeper dimension. In other words, women’s social and economic concerns are large and economic concerns are slightly more than social.Among the components studied, worries about social status and worries about financial status are the most important social and economic concern of women. Investigating factors associated with social and economic concerns has shown that the family can be important in reducing the economic concerns of women, but it does not relieve women’s social concerns. In other words, women’s social concerns have a structural dimension and goes beyond women’s and their families.
    Keywords: Women, Divorce, Social, Economic Concerns, Mixed Approach, Sabzevar
  • Hadi PourShafei, Fateme Naderi Pages 33-56
    The using of modern technologies, including the Internet, should be considered both an opportunity and a threat Regardless of the opportunities provided, this communication tool can provide a healthy function or threaten the mental and physical health of users, including students. The objective of this study was to investigate the status of Internet addiction and its predictive role in social health in students of Birjand University. The research method is descriptive-survey. The statistical population consisted of all students of Birjand University studying in the academic year of 95-96. Among them, 300 randomly selected cluster sampling was selected as the statistical sample. The research tool is the Young Yang Internet Addiction (IAT) questionnaire (1996) and Keys Social Health Questionnaire (1998). Data analysis was performed using t-test, one way ANOVA, correlation, independent t-test and regression at a significant level of P <0.05.The results indicated that there was a significant negative relationship between internet addiction and social health of students, and there was a significant reverse relationship between social health subscales, subscales of social acceptance, social integration, and social adaptation using Internet. There was a significant difference between the Internet addiction and the social health of girls and boys. The results also showed that Internet addiction could predict the social health of students. However, it can be said that the phenomenon of Internet addiction is a health problem that has hit people. Therefore, university officials should work on the health of students, especially their social health, and plan their use of the Internet and its networks in the field of proper education and proper education.
    Keywords: Internet Addiction, Social Health, College Students
  • Mojtaba Attarzadeh Pages 57-89
    In Iran’s contemporary literature, Mehdi Akhavan-Sales (a.k.a M. Omid 1928-1990, born in Khorasan province) is one of the most trustworthy and politically-oriented poets, whose social and political commitment is evidently observed in his poetries. He has always scrutinized thesociety, people’s life and hardships.  Following the 19 August 1953 Iranian coup d’état that affected the people’s thoughts and emotions and resulted in desperation and hopelessness, Akhavan began to reflect liberation, as one of his main concerns, in his works.  After reviewing his works, and by using an analytical-descriptive approach, this work concludes that,unlike general presumption, Akhavan had never desired and attempted to give up the strive and hope; rather, the despondency observed in his poetries stem from the frustration and dissatisfaction from his life, his people and the social hurdles.  He felt committed to improve the social and political situations and did not get disappointed. This study highlights therealism, processing the social events, hope, combat and symbolism, as the most distinguished features in his poems.
    Keywords: Social symbolism, Nimai style, Heroic poetry, Socialism, 19 August 1953 coup d’état, Akhavan-Sales
  • Sara Sadeghi, Hamid Reza Ghorbani, Hasan Hashemi Zarjabad Pages 91-121
    Rock cliffs, rock art, or a commonly used concept among archeologists, “Archeology of Rocky Art,” is an extraordinary piece of evidence in the field of archaeological studies and other related disciplines and knowledge. These massive treasures of diverse information, to the extent that they are broader and identified, discovered and studied, are our knowledge of how the process of culture and social life, including the type of economy and livelihoods, trade practices and value systems, and population beliefs In the past, human has become richer, deeper, and more secure.  Millions of rock art sites around the world have witnessed human creativity over a period of more than 10 millennia to prehistoric times. This art has wide geographic dimensions that have been found in many parts of the world. In recent decades there has been a lot of research in this field.  This research studies humorous designs in rock paintings in southern Khorasan province. The research method is descriptive-analytical and information gathering tool, library studies and field method. The research objectives are the study and introduction of human designs, the classification of human designs, comparative comparisons of designs with other Iranian rock paintings, the symbolism of the role of human resources and the relationship of designs with the beliefs and culture of life of the past people. The results indicate that the theme of human relics in the six individual categories is in the ceremony (ritual, dance), in battle, in the show (racing, horseback riding), pasture or livestock, along with symbolic motifs. These motifs represent the past lives of people who believe in their beliefs, and make clear to us the sign and verbal of the dark angles of the ancient world.
    Keywords: Rock Art, Human Motif, Southern Khorasan
  • Mojgan Mir Hosseini Pages 123-146
    The great Khorasan, the Iranian literary cradle, has raised outstanding celebrities that have transformed the knowledge and literary world with their great works and have created a dramatic transformation in the field of poetry and prose. Among these celebrities, contemporary poet Grande Esung, Mohammad TaghiBahar, has led many contemporary scholars to comment on themselves and critique and analyze his works and poems for a comprehensive coverage of various scientific and literary aspects. A lot has been said aboutBahar, but in this feat, the goal is to find out how he interacts with contemporary poets, including friendships, collaborations and competitions, and their views on him, his character and his intellectual space, the features of the works and especially his poems are know. In order to achieve this, after collecting poems written in theBahar of mourning, we examined these poems from various aspects. By examining the elegies he wrote, it was concluded that literary associations and conferences played an important and important role in shaping the relations of contemporary poets with the Bahar that their fellow or like-minded people are remarkable in this regard. It should be said that everyone admitted to the bounty of Bahar in various fields and accepted his professorship. Also, the study of these poems brings to the readers and researchers the ethical features, the intellectual space and the characteristics of his poems.
    Keywords: Malek al-shoare, modern poetry, elegies, literary associations
  • Yaghoub Zarei Pages 147-174
    The present study was conducted with the aim analysis of educational inequalities in the Counties of South Khorasan Province. This study is based on the nature of an applied research and from a methodological point of view in the descriptive-analytical research category. The method of collecting information from type of library and the data collection tool has been based on research goals based on standardized tools in the form of tables And common forms of population census and housing (Especially the 2014 Statistical Yearbook of South Khorasan Province). It is worth noting that the statistical population of the study was 11 Conties in South Khorasan province, which measures the level of educational development, 26 components in the form of educational indicators, from official statistics of the province, extraction, and were evaluated using Fuzzy TOPSIS technique and main component analysis. Analyzing the research findings while confirming the existence of a deep divide in the distribution and allocation of educational opportunities between the Counties of South Khorasan province, It is indicative that in total, Birjand county with a coefficient of 0.320 has the highest level of development and Nehbandan county with a 0.150 coefficient has the least development level Have been in terms of educational development. The results of Counteis level were also shown, in terms of educational development, general deprivation dominates the space of South Khorasan province.
    Keywords: Educational Inequalities, Fuzzy TOPSIS, South Khorasan