فهرست مطالب

نشریه نثر پژوهی ادب فارسی
سال یکم شماره 2 (زمستان 1376)

  • 184 صفحه، بهای روی جلد: 2,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1376/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رهیافت جامعه شناختی بر بزهکاری جوانان طبقه متوسط
    حبیب احمدی صفحه 1
    از آغاز نیمه دوم قرن بیستم، مصرف مواد مخدر بویژه استعمال ماریجوانا و جنبشها و ناآرامی های دانشجویی، طیف وسیعی از جوانان طبقه متوسط را دربرگرفت. آمارهای ملی بزهکاری جوانان در آمریکا، نشان می دهد که رفتارهای انحرافی نظیر ستفاده از داروهای غیرقانونی، بیش از نصف جوانان این کشور را شامل می شود.
  • یادگیری و آموزش اصطلاحات
    سوزان ایروجو ترجمه: غفار تجلی صفحه 15
    یادگیری اصطلاحات در زبان دوم، همواره مسئله ساز بوده است. این مقاله ضمن بررسی علل داشواری یادگیری اصطلاحات، به این واقعیت می پردازد که بسیاری از مطالب موجود برای آموزش اصطلاحات مناسب نیستند. بنابراین، معیارهایی جهت استفاده مدرسان در امر گزینش و تدریس اصطلاحات ارائه می دهد و به شرح ده نوع تمرین و تکلیف می پردازد که زبان آموزان را در جهت درک و استفاده بهتر از آنها یاری می دهد.
  • بررسی تحولات اخیر در مکتبهای اقتصاد کلان
    احمد جعفری صمیمی صفحه 33
    با وجود اینکه در دهه 1930 دو مکتب کلاسیکها و کینزی ها در اقتصاد کلان مقابل یکدیگر قرار گرفتند ولی از اواخر دهه فوق تا اواسط دهه 1970 چارچوب اقتصاد کینزی که به شکل سنتز نوکلاسیکها تجلی یافت، توانست نقش مسلط در اقتصاد در اقتصاد کلان ایفا نماید.
    تا اواسط دهه 1970 به دلیل مشکلات موجود در مکتب کینزی ها مخصوصا به خاطر بی توجهی نظریات آنها به زیر بنای اقتصاد خرد، اقتصاد کینزی با بحران مواجه شد. این امر موجب شد تا مکتب کلاسیکهای جدید با توجه به فرضهایی از قبیل انتظارات عقلایی، بازار رقابت کامل و تکیه بر مفهوم تعادل مداوم در بازارها و انعطاف پذیری کامل دستمزدها و قیمتها، بتواند در اقتصاد کلان نقش ایفا کند. در مقابل، کنیزی ها نیز از طریق بازسازی نظریات خود و بنانهادن آنها بر اصول مستحکم اقتصاد خرد و معرفی دو فرض رفتار عقلایی و بازار رقابت ناقص توانستند بار دیگر اعتبار خود را در اقتصاد کلان به دست آورند. این مکتب جدید در ادبیات کلان به مکتب کینزی ها جدید معروف است.
    در مقاله حاضر چگونگی شکل گیری دو مکتب جدید و ارتباط آنها با یکدیگر و با مکتبهای قدیمی مورد بحث قرار گرفته است. همچنین جهت گیری و تحولات قابل پیش بینی آینده در مکتبهای اقتصاد کلان نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شده است.
  • نظری بر پیشینه موضوعات دینی و اعتقادی
    سید حسین حسینی صفحه 51
    سخن از پیشینه موضوعات دینی و اعتقادی، همواره یکی از مهمترین مسایل کلامی و تاریخی بوده است. مقاله حاضر تلاش دارد با بررسی بعضی از ابعاد این موضوع، نکاتی ضروری پیرامون آن را با زبان تلخیص، به تحلیل بگذارد.
    محورهای اصلی این مقاله عبارتند از: 1- پیوند گرایشهای دینی و اعتقادات بشری 2- بررسی سیر تاریخی 3- گواهی آیات الهی 34- قدمت واحد پرسی- محور نخست، بیانی مقدماتی درباره موضوع بحث دارد و در واقع، ارتباط گرایشهای دینی و اعتقادات انسانی را، سرآغاز موضوع پیشینه مقولات اعتقادی و کلامی قرار می دهد.
    - مباحث مطرح در محور دوم یعنی بررسی سیر تاریخی مساله، عبارتند از:الف - توجه به علایق فکری انسانهای نخستین و بررسی تعلقات فکری آنها در امر دین، با توجه به گزارشهای تاریخی از پست ترین دوران حیات بشری.
    ب - استدلال بر؛ برابری تاریخ خداشناسی و خداپرستی با تاریخ انسانی از طریق ادعای تاریخ مبنی بر قدمت گرایشهای دینی.
    ج - توجه به موضوع، از نظر فطرات انسانی و اشاره به قدمت فطرت ادراکی بر اساس ریشه دار بودن فطرت احساسی.
    د- مروری بر دسته ای از شواهد تاریخی مبنی بر پیشینه گرایش دینی.
    - محور سوم، بصورتی اجمالی، استناد به گروهی از آیات الهی دارد که بر نیاز فطری شمردن امر دین تاکید می ورزند.
    - محور چهارم، به بحث قدمت واحدپرستی اختصاص یافته است. هدف از طرح این موضوع، نشان دادن این مساله می باشد که پیشینه اعتقادی در بشر، دارای آمیزه های توحیدی است و نه آمیخته با بت پرستی و افکار شرک آلود.
    در همین رابطه. به بررسی این عناوین می پردازد:الف - بررسی آرا و دیدگاه ها در نظریه توحیدی و واحدپرستیب - بررسی دیدگاه های مطرح در نظریه تکاملیج - نقد اجمالی نظریه تکاملید - در پایان مقاله، منابع و یادداشتهای تحقیق آورده شده است.
  • بحثی مقدماتی در مسائل کیفی آموزش عالی
    سیدعلی اکبر حسینی صفحه 85
    هدف از این نوشته، بررسی مسایل کیفی در آموزش عالی است و مجموعه بحث بر سه محور آراء صاحبنظران، شیوه های ارزیابی، و برخی پژوهشهای انجام شده در این موضوع، دور می زند. از آن جهت که بین رسالت دانشگاه و مواضع فلسفی - مکتبی نوعی سنخیت و یا رابطه تنگاتنگ وجود دارد و مساله کیفیت، بدون توجه به این رابطه قابل حل نخواهد بود؛ لذا ارائه تعریفی از آموزش عالی متناسب با فرهنگ و ارزشهای اسلامی مبادرت ورزیده و به بیان آثار و نتایج کیفی مترتب بر آن پرداخته ایم.
  • حماس قاسم بن حسن (ع)، شهید کربلا
    یحیی طالبیان صفحه 99
    در این مقاله، از شهید کربلا قاسم بن حسن (ع) سخن می رود و محور سخن روایت منظور راجی کرمانی است. این داستان از جنبه تاریخی و منابع تاریخی نقل حادثه مرور می شود و منشا الهام نقل راجی، بررسی و با روایت منثور ملاحسین کاشفی صاحب روضه الشهدا مقایسه می شود. درباره نادرستی بعضی از منقولات از جمله دامادی قاسم در میدان کربلا، ادله ای اقامه می شود و پس از آن روایت ادبی داستان به محل ویژگی های حماسه می خورد. این داستان، حماسه ای مذهبی به شمار می آید و هر یک از ویژگی های حماسی داستان از قبیل اطاعت، دلاوری، مفاخره و رجزخوانی، نام خواهی و نام پوشی، کین خواهی، بزم و رزم، توصیف، واژگان حماسی و اغراق مورد بررسی و توصیف قرار می گیرد.
  • جمال الدین عمر باده
    محمود مدبری صفحه 117
    جمال الدین عمر باده، یکی از فرمانروایان گمنام ولی با نفوذ و شجاع ایران در اوایل قرن هفتم هجری است. مرکز امارت او شهر گلپایگان (جرباذقان) بوده و از واپسین امیران سلاجقه عراق محسوب می شده است. او از طرف «جمال الدین ای ابه الغ باربک»، در منطقه مزبور حکومت می رانده و تا آغاز یورش مغول به صفحات عراق عجم، با قدرت و نیکنامی زیسته است.
    بعضی از مورخان معاصر به اشتباه او را با «جمال الدین ای ابه» پدر یا پسر که از شهر بیشتری برخوردار بوده اند یکی دانسته اند. مهمترین کتاب تاریخی که فصلی درباره او نگاشته است، ترجمه تاریخ یمینی اثر «ناصح بن ظفر جرفادقانی» است که در آغاز قرن هفتم هجری نوشته شده است.
    یکی از منابع ادبی که در شناخت این سردار، مطالب فراوانی دارد؛ دیوان اشعار نجیب الدین جرباذقانی قصیده سرای توانای نیمه اول قرن هفتم هجری است. نجیب مداح ویژه جمال الدین بوده و بیش از سی سال خدمت او کرده است. از فحوای اشعار و قصاید این شاعر، اطلاعات مهمی در خصوص زندگانی و احوال ممدوح وی به دست می آید که با آگاهی های پراکنده و جزئی از منابع عصری چه تاریخی و چه ادبی، می توان به گوشه هایی از زندگی پرفراز و نشیب جمال الدین دست یافت. در این مقاله، سعی شده است که این مطالب مورد بررسی کامل قرار گیرد.
  • راهنمایی و مشاوره در نظام جدید آموزش متوسطه از دید مشاوران
    نعمت الله موسی پور، علیرضا کیامنش صفحه 131
    در نظام جدید آموزش متوسطه کشور دبیرستانهای کشور از خدمات مشاوره و راهنمایی تحصیلی برخوردار شده اند. وظایف مشاوران در واحدهای آموزشی نظام جدید آموزش متوسطه، آن است که به یاری معلم - راهنما، برنامه منسجمی برای هر دانش آموز، با انتخاب صحیح و دقیق دروس اختیاری که حداکثر رضایت خاطر و انگیزه را در دانش آموز بوجود آورد و او را برای طی مسیر آینده در جهت ادامه تحصیل یا آماده شدن برای اشتغال هدایت کند؛ تنظیم نماید. همچنین مشاوران راهنمایی تحصیلی وظیفه دارند با استفاده از منابع مختلف که در دستورالعملها آمده است، علاوه بر تسهیل در امر آموزش و یادگیری، دانش آموزان را در جهت انتخاب شاخه یا رشته تحصیل یاری نماید.
  • نگرشی بر توسعه ژاپن و بررسی نقش دولت در تحقق آن
    محمود هوشمند صفحه 159
    در اواسط قرن نوزدهم، ژاپن کشوری توسعه یافته و غیرصنعتی محسوب می گردید. در این زمان کشور ژاپن بطور ناگهانی روابط اقتصادی خود را با سایر کشورهای جهان بخصوص کشورهای پیشرفته صنعتی غرب توسعه بخشید.
    از این نظر، موقعیت این کشور در قرن نوزدهم بسیار شبیه کشورها و مللی است که توسعه خود را پس از جنگ حهانی دوم آغاز کرده اند؛ بنابراین مسائل و مشکلات و راه حلهای تجربه شده در این کشور را می توان در تشریح و توضیح شرایط حاضر و استراتژی توسعه در کشورهای جهان سوم به کار برد.
    در طول جنگ و پس از آن نیز این کشور در شبکه اقتصاد جهانی قرار گرفت و بخش عمده ای از اشتغال و درآمد این کشور و مردم آن به فعالیتهای صنعتی وابسته گردید.