فهرست مطالب

نشریه تحقیقات حقوقی بین المللی
پیاپی 14 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا پاسبان*، جواد نیک نژاد صفحات 9-40

    تبیین جایگاه حقوقی مدیران در شرکت، برای تعیین حدود اختیارات مدیران شرکتهای تجاری از اهمیت بسیاری برخوردار است. این امر علاوه بر جنبه نظری، از نقطه نظر عملی هم آثار گسترده ای را نه تنها بر شرکت و سهام داران بلکه بر اشخاص ثالث طرف معامله با شرکت به جای می گذارد. جایگاه حقوقی مدیران در شرکت سهامی همواره مورد اختلاف حقوقدانان بوده است. بر طبق یک نظر مدیران شرکت تجاری، وکیل آن شرکت هستند، طبق نظر دیگر مدیران شرکت، نمایندگان آن شرکت می باشند. برخی دیگر از حقوقدانان مدیران را مستخدم شرکت تلقی کرده اند. و بالاخره عده ای از حقوقدانان مدیران را به عنوان رکنی از ارکان شرکت محسوب کرده اند. در این پژوهش، با تبیین هر چهار دیدگاه، با استناد به برخی مبانی حقوقی، مواد 17، 118، 135 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت 1347، ماده588 قانون تجارت، جایگاه حقوقی مدیران به عنوان رکنی از ارکان شرکت سهامی اثبات می گردد. در ضمن بحث و به صورت گذرا، به تحولات حقوق انگلستان در پرتو قانون شرکت ها و رویه ی قضایی نگاهی خواهیم داشت.

    کلیدواژگان: جایگاه حقوقی، مدیران، شرکت، رکن بودن
  • مجید پوراستاد*، اعظم ایمانیان صفحات 42-74
    خواهان به تبع حق تضییع شده ی خویش، از حق اقامه ی دعوا برخوردار می شود و تا صدور رای از اختیارات وسیعی برخوردار است. اختیارات گسترده ی خواهان ریشه در اصل معروف حاکمیت اراده دارد. نکته ی قابل توجه آن که مالکیت و حاکمیت خواهان نیز مشابه اصول دیگر با استثنائاتی مواجه است. به همین منظور قانون گذار در مواردی که احتمال می رود خواهان با اعمال اختیاراتش، نظم عمومی را به خطر انداخته یا حقوق طرف مقابل را نادیده انگارد، مقررات محدودکننده ای را پیش بینی نموده است. البته با شناخت مبنا و منشا حق خواهان بر دعوا، راه هر گونه تعدی و تفریط در اجابت خواسته ی خواهان بسته می شود. بنابراین چنان چه قضات در اجرای مقررات دچار تردید شوند، با استمداد از اصل حقوقی مذکور، می توانند از حالت شک خارج  شده و در نتیجه صدور آرای متعارض و تصمیمات قضایی متفاوتکاهش یابد.
    کلیدواژگان: اصل حاکمیت خواهان بر دعوا، تصرف در خواسته، انصراف از دعوا، ترک دعوا
  • بابک درویشی*، وجیهه محسنی صفحات 76-116
    نهاد تنظیم کننده اسناد (دفاتر اسناد رسمی)، قدیمی ترین نهاد حقوقی در ایران می باشد و این نهاد از چنان اهمیتی برخوردار است، که در تمام اعصار تاریخی مورد توجه ویژه دولت بوده است و از زمانی که جمعیت بشر روبه فزونی نهاد و دادوستد به شیوه ای مدرن و قانون مدار آغاز شد، لزوم ثبت معاملات و نقش دفاتر اسنادرسمی و سردفتران اسناد رسمی نیز مشهود گردید. دفاتر اسناد رسمی، مراجع تنظیم و ثبت قراردادها و اسناد مالکیت به شرح مصرح در ماده ی 1 قانون دفاتر اسناد رسمی مصوب 25تیرماه 1354 از مجموعه های وابسته به وزارت دادگستری قرار داده شده است و بر این اساس در شرایط کنونی، ارایه دهنده ی خدمات تخصصی به مردم و حکومت می باشد. و از طرفی به موجب ماده ی 2 همین قانون، اداره ی امور دفترخانه اسنادرسمی به عهده ی شخصی است که به پیشنهاد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با جلب نظر مشورتی کانون سردفتران و به موجب ابلاغ وزیر دادگستری منصوب و سردفتر نامیده می شود. افزون بر این موارد، در کشور فرانسه نیز، سیر تاریخی قوانین مربوطه، مبین حساسیت قانون گذار نسبت به نهاد سردفتری بوده و شاهد این ادعا، ماده ی (1) مصوبه شماره ی 2590-45 مورخ 2 نوامبر 1945 می باشد که سردفتران را به عنوان ماموران عمومی تلقی می نماید.
    کلیدواژگان: سردفتراسنادرسمی، دفاتر اسنادرسمی، صلاحیت ذاتی، صلاحیت سلبی، شرایط سلبی، مشاغل منافی
  • سید حسین صفایی*، محسن پورعبدالله صفحات 118-174

    یکی از موارد نقض[1] حقوق مالکیت فکری(معنوی)[2]، فروش کالای تقلبی و تقلیدی است که به صورت غیر مجاز براساس محصول فکری شخص ثالث، تولید و فروخته شده است. ادعای شخص ثالث نسبت به مبیع در چنین مواردی، در واقع اعتراض به این نقض حق است که در قالب "عقد بیع" رخ داده است. مدعی ثالث در این گونه موارد ممکن است خود، مالک نخستین حق فکری بوده و ممکن است شخصی باشد که مجوز بهره برداری از آن حق را از مالک تحصیل نموده است. نظامهای مختلف حقوقی، علاوه بر بیان شرایط ایجاد مسئولیت برای فروشنده در این موارد، ضمانت اجراهای متعدد مدنی و کیفری و نیز اقدامات تامینی و احتیاطی در برابر این نوع نقض حق پیش بینی کرده اند. در حقوق ایران، قانون ثبت اختراعات طرحهای صنعتی و علایم تجاری مصوب 1386 و آیین نامه اجرایی آن مصوب 1387 در باب مالکیت های صنعتی، و قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان مصوب 1348 در باب مالکیت های ادبی و هنری، مقرراتی را در این خصوص مطرح کرده است. وجود ابهام و تعدد آرا در ماهیت "حقوق مالکیت فکری" از حیث عینی بودن یا نبودن آنها از یکسو، و نیز ابهام در ماهیت حقوقی قراردادهای اعطای مجوز بهره برداری از حقوق یاد شده (مانند قرارداد لیسانس) از جهت بیع یا اجاره یا انتفاع یا وکالت بودن آنها از سوی دیگر، باعث شده تا مقررات موضوعه در رابطه با نقض حقوق معنوی به ویژه ماده 60 قانون ثبت اختراعات جدید، از شفافیت لازم برخوردار نبوده و تفسیر آنها را دچار اشکال نماید. بررسی تطبیقی حقوق کشورهای مصر و انگلیس به عنوان نمایندگان شناخته شده ی دو نظام حقوقی بزرگ رومی- ژرمنی و کامن لا، و نیز کنوانسیون وین 1980 به عنوان مهمترین معاهده ی موجود در زمینه بیع بین المللی، می تواند تا حدودی به رفع ابهامات در این زمینه کمک نماید.


    کلیدواژگان: ادعای شخص ثالث، حقوق مالکیت فکری، نقض حق، ضمانت اجرا
  • فررزانه مرادی*، سید درید موسوی مجاب، اعظم عدالت جو صفحات 175-216
    معامله ی اتهامی یک تاسیس سازشی برای رسیدگی به پرونده های کیفری می باشد که ریشه در نظام حقوقی کامن لا دارد و منظور از آن یک نوع توافق دو سویه بین متهم و مقام تعقیب، با موضوع «اتهام» است؛ بدین شکل که در جریان چنین تعاملی، متهم با اقرار به جرم یا وعده هر نوع همکاری دیگر، مقام تعقیب را یاری می دهد و در مقابل، مقام تعقیب هم متعهد به تخفیف مجازات متهم یا تبرئه او می شود. از مزایای این نهاد کمکی است که در تسریع امر دادرسی و تورم زدایی از پرونده های کیفری در مراحل مختلف رسیدگی می کند؛ چنین تاسیسی در نظام حقوقی کشور ما وجود ندارد اما به دلیل بحران ناشی از کندی دادرسی و حجم روبه رشد پرونده ها در نظام حقوقی ما، بررسی این نهاد و مزایا و معایب آن و تعیین امکان یا عدم امکان اجرای آن در حقوق کشور ما خالی از فایده نیست.در این نوشتار، پس از ارایه تعریف معامله ی اتهامی وتعیین انواع آن، از مزایا ومعایب آن و بررسی مشکلات حقوق ایران برای پذیرش نهاد مذکور سخن به میان می آید.
    کلیدواژگان: معامله ی اتهامی، فرایند دادرسی کیفری، متهم، مقام تعقیب، تورم کیفری
  • علیرضا یزدانیان*، هدیه حبیبیان صفحات 217-252

    نیاز روزافزون به انرژی هسته ای واقعیتی انکارناپذیر می باشد. در عین حال وقوع حوادث اتمی وخسارات ناشی از آن امری غیر قابل اجتناب است که این مساله دولت ها را در مسیر وضع مقررات خاصی سوق داده است. نتیجه این امر شکل گیری قوانین خاص مسئولیت مدنی و تدوین کنوانسیون های بین المللی مسئولیت هسته ای می باشد.یکی از مسایل پیچیده در این میان تعیین مسئول جبران خسارت است. بدین ترتیب قوانین و کنوانسیون های مذکور از یک سو با طرح اصل هدایت مسئولیت به سمت بهره بردار(اصل کانالیزه کردن مسئولیت بهره بردار)، وی را به عنوان مسئول جبران خسارات اتمی معرفی می نمایند واز سوی دیگر با اعمال اصل مداخله ی دولت نسبت به تدارک زیان های مازاد بر مسئولیت بهره بردار، از تضییع حقوق قربانیان جلوگیری می کنند. در حقوق ایران شناسایی مسئول جبران خسارات اتمی جز با توسل به قانون مسئولیت مدنی میسور نیست. لیکن به لحاظ نواقص قواعد مزبور، قانون گذار می تواند حرکت در مسیر تدوین قوانین خاص مسئولیت مدنی هسته ای را در برنامه خود قراردهد که در این مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بهره بردار، هدایت کردن(کانالیزه کردن) مسئولیت به طرف بهره بردار، مسئولیت محض، جبران خسارت هسته ای
|
  • Dr.Mohammad Reza Pasban*, Javad Niknejad Pages 9-40


    Clarification of legal position of directors in company, is significance for in explaining their powers. This significance is not only for theoretical aspects, but it has also practical effects on company itself, its stockholders and of course on third parties dealing with the company. The Legal position of directors has been always a matter of dispute among lawyers. Someone may think that  directors are representative. According to another opinion they are company’s agents. From another point of view, directors are the employees of company. And at last there is another view point according to which the directors should be regarded as an organ of company. In this research after having reviewed the above mentioned opinions and analysing the articles 17, 118, 135 of the commercial Act (Amendment) 1968 and article 589 of commercial Act, it will be proved that the directors legal position is compatible with the last opinion.

    Keywords: Legal position, Directors, Company, Organ
  • Dr.Majid Pour Ostad*, Azam Imanian Bidgoli Pages 42-74

    The plaintiff is rightful to claim because of his damage of right. Extended choices of plaintiff are driven from the famous principle of minds governance. The considerable point is that ownership & governance of plaintiff has exceptions like the similar points. The legislator has duty to consider limiting strict rules in cases which the plaintiff endangers public order by applying his rights. By introducing principle of plaintiff right, bans any form of illicit acts in plaintiff's claims. Of course in cases which judges hesitate in acting rules, they can make out of their doubts by considering mentioned legal principles. So that reduces different judgments.
    Keywords: Principle of governance of plaintiff on claim, Possession inthe on Claim, Withdraw of claim Disclamation
  • Babak Darvishi*, Vajihe Mohseni Pages 76-116

    Regulatory agency documents (notariates), is the oldest institution of law in Iran. This institution of such importance,which is of particular
    government in the history of all time.When human population continued to increase since the start of trading transactions, and the necessaries registration Notary public’s offices and notaries was also evident. Notary public’s offices, are authorities and contracts arranged and recorded property documents as a matter of law enacted on 25 July 1975 notary public’s office affiliated to the Ministry of Justice and the current regulatory standards, providing specialized services to the people and the government.According to Article 2 of the aforesaid Act, the notarize is to offer personalized attention Consultative Association of Real Estate Registration Notaries House.In addition to the above, in France, the history of the legislation, and legislators to express the sensitivity of the notary. Association advisory with attention given to the Minister of Justice appointed and called notary.And control of the claim, the Act No. 2590-45, dated Nov2, 1945, Article first noted that the notary is considered as public officials.
    Keywords: notary, notariate, inherent authority, jurisdiction negative, negative terms, incompatible jobs
  • Seyyed Hosein Safaee*, Mohsen Pourabdollah Pages 118-174

    One of the instances of Intellectual (Moral) Property Rights infringement is selling counterfeit and imitation products which has been produced and sold based on a third party’s intellectual product in an illegal manner. In such cases, third party claim as to the object of sale is, in fact, the objection to such infringement of rightswhich has occurred through the “Contract of Sale”. In such instances, the claiming third party may be the primary owner of the intellectual right, or it can be a party that has already obtained from the owner the authorization as to the exploitation of such right. In addition to stating the conditions upon which the seller is bound in such cases, various legal disciplines have stipulated performance guarantees based on civil and criminal laws as well as assuring and cautionary measures against such infringement of rights. In Iran’s law, Registration of Patents, Industrial Designs and Trademarks Law, passed in 2007, and its execution ordinance regarding industrial ownerships, enacted in 2008, and the Authors’ Rights in Literacy and Artistic Works regarding literacy and artistic works ownerships, passed in 1969, have presented some regulations to this effect. Ambiguity in and plurality of opinions about the objectivity non-objectivity of the nature of “Intellectual Property Rights”, on the one hand, and ambivalence in the legal essence of authentication contracts for the exploitation of the mentioned rights (such as the licensing contract), as to whether such authentications are of contracting, leasing, profiting, or delegation nature, on the other hand, have resulted in a lack of sufficient clarity and difficulty in interpretation of statutory regulations on violation of intellectual property rights, particularly article 60 of the new Registration of Patents Law. Comparative study of the laws of Egypt and England, as renowned representatives of the two major legal systems of the Roman- Germanic and Common Law, as well as Vienna Convention 1980, as the most significant existing treaty in the area of international sale of goods, can partially be helpful in resolving the ambiguities with this concern.

    Keywords: Third Party Claim, Intellectual Property Rights, Infringement of Rights, Performance Guarantee
  • Farzaneh Moradi*, Seyed Doraid Musavi Mojab, Azam Edalatju Pages 175-216

    Plea Bargaining is an agreement between accused and criminal justice system into criminal cases that stems from Common Law legal system and it's aim is a kind of agreement between defendant and prosecutor ; thus in progress of such interaction defendant by confession of ones guilty or promise any other cooperation helps prosecutor and in turn undertakes prosecutor; to defendants penalty discount or acquital. From advantages of this constitution is accelerating in proceeding process and prevent of criminal cases swellings in trial different stages. It must be noted that:There isn’t such institution in our country's legal system but because of crisis resulting from trial slowness and increasing volumes of cases in our legal system study of this foundation and it's advantages and defections and possibility or impossibility of this constitution enforcement makes a profit in our country's legal system. In this paper, the King of the Plea Bargaining, the benefits and problems of Iran for its Vmayb'll accept it.
    Keywords: Plea Bargaining, Criminal Trial Process, Accused, prosecutor, criminal swelling
  • Dr.Alireza Yazdanian*, Hedieh Habibian Pages 217-252


    increasing need of science and technology to the nuclear energy is undeniable reality in this time and era. At the same time, turning of nuclear industry always has risks of actual or eventual, and in some cases, occurring damages as a result of nuclear incidence is inevitable. Therefore, deliver nuclear damage and concerned to identify responsible have lead government in the way of regulations and special rules. This result rules shaping civil liability and nuclear liability international Conventions. Thus, these laws and conventions with design of strict and exclusive liability operator must be introduced this person as a liable of compensation of nuclear damage, and on the other hand, announced the principle of government intervention in the provision of additional losses on the liability of operator prevent wastage rights of victims. Considering that the Iranian government is not applied toward nuclear legislation and membership in
    certain of these conventions. So, identifying responsible for compensation of nuclear damage won’t become possible unless resorting to the rules governing the civil responsibility. But in terms of existing defect and inadequate, legislators should move in direction of specific legislation assembling, and settle nuclear civil liability at the top of the agenda

    Keywords: Nuclear Installation Operator, Channeling of Liability toOperator, Strict Liability, Compensation of Nuclear Damage