فهرست مطالب

نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1398)

فصلنامه نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هدی اسمعیلیان طوسی، ایرج اعتصام* صفحات 1-12
    حفاظت از میراث صنعتی، که رفت هرفته با بافت شهرهای امروزی عجین می شود، اهمیت بسزایی دارد؛ زیرا حاوی اطلاعات ارزشمندی در زمینه علوم و فناوری زمان خویش بوده و ویژگی های معمارانه آن علاوه بر دارابودن ارزش زیبایی شناختی، بخشی از هویت شهری را شکل می بخشد. هدف از این مقاله این است تا با استفاده از روش ترکیبی گونه شناسی و دستورزبان شکل تحلیلی، فرآیندی موثر برای تحلیل ویژگی های معماری میراث صنعتی پیشنهاد نماید. پارادایم این مقاله آزادپژوهی بوده و با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای ابتدا به تحلیل مبانی نظری در زمینه روش های تحلیل معماری می پردازد، سپس با استفاده از روش گونه شناسی زیرشاخص های تحلیل نمونه های موردی، از میان کارخانه های نساجی دو شهر اصفهان و یزد در دوره پهلوی، تعیین شده و ساختارهای اصلی نمونه ها مشخص می شود. در انتها با استفاده از روش دستورزبان شکل تحلیلی، قوانین سازنده و مولد نمونه های موردی استخراج می شود. دستاورد پژوهش حاضر، علاوه بر تحلیل معماری نمونه های موردی، ارایه فرآیندی است که با روش ترکیبی، شناخت و تحلیل دقیق کیفی و کمی میراث صنعتی را امکان پذیر می نماید. کاربرد این فرآیند جهت مدل سازی رویه ای و مدل سازی اطلاعات ساختمان های تاریخی بوده و می تواند بستر مناسبی برای پژوهش های آتی در زمینه پیاده سازی روش های محاسباتی تحلیل میراث صنعتی باشد.
    کلیدواژگان: میراث صنعتی، تحلیل معماری، گونه شناسی، دستورزبان شکل تحلیلی
  • گلاره شاه حسینی، محمد مهدی مولایی* صفحات 13-22
    مبادی ورودی شهری به عنوان اولین فضای القاکننده حس ورود به هر شهر، نماینده ویژگی ها و خصوصیات کالبدی، فرهنگی، اجتماعی و تاریخی آن بوده و نقش موثری را در بازتعریف خصوصیات شهرها ایفا می نمایند؛ اما امروزه این عناصر شهری به فضایی با سیمای نامطلوب وکاربری های ناسازگار با محیط شهری، بدل شده و فاقد کیفیت های خوانایی، سازگاری، هویت بخشی و خاطره انگیزی هستند. این در حالی است که توجه به میراث صنعتی مستقر در سلسله مراتب مبادی ورودی اغلب شهرها می تواند در شناخت ارزش ها، ابعاد مهم تاریخی، فرهنگی و اقتصادی آن منطقه به ویژه هویت معماری آن نقش موثری داشته و ویژگی های کیفی این مبادی را ارتقا بخشد. این پژوهش در تلاش است تا با بازخوانی و توجه به میراث صنعتی (کوره های آجرپزی) مستقر در ورودی شهر همدان که مد تهاست مغفول مانده، زمینه ایجاد فضایی با کیفیت مناسب را در مدخل ورودی این شهر به وجود آورد. روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده، در فرآیند انجام پژوهش، حوزه های مبادی ورودی شهر همدان بر پایه نقش میراث صنعتی (کوره های آجرپزی) در ارتقای ویژگی های کیفی (فعالیتی - کارکردی، زیبایی شناختی و زیست محیطی) سلسله مراتب این حوزه ها تفکیک شده و نتایج نشان می دهد که کوره های آجرپزی مستقر در مبادی ورودی این شهر، نقش موثری را در هویت بخشی به شهر همدان دارا بوده و با حرکت از حوزه بیرونی به سمت حوزه درونی، نقش و اثر انکارناپذیر این میراث برجسته تر می شود.
    کلیدواژگان: میراث صنعتی، مبادی ورودی، کیفیت فضایی، کوره های آجرپزی
  • سجاد مهدیون، سمیه فدایی نژاد * صفحات 23-31
    میراث معماری صنعتی محصول تعامل فرهنگ و صنعت میباشد که امروزه بواسطه هویت و ارزش های منحصر به فرد میراث صنعتی و همزمان با خروج صنعت از شهرها به نقاطی بلااستفاده و نیازمند انطباق پذیری و استفاده مجدد تبدیل شده اند. ساختمان های صنعتی در کنار شباهت های خود با سایر اشکال میراث معماری، دارای مولفه های منحصر به فرد نظیر مقیاسه ای خاص، حجم زیاد مصالح و زمختی فضاسازی هستند که هر یک به نوعی نیروهایی را در مسیر شناخت و طراحی به پروژه تجهیز وارد میآورند و در نقش محدودیت و فرصت هایی جدید برای طراحان ظاهر می شوند. امروزه استفاده مجدد در قالب مداخلات تجهیز دارای قاعده و نظام قاعده مند نیست و از سوی دیگر از آن به مثابه یکی از مهمترین ضرورت های توسعه و بازسازی در مناطق صنعتی شهری یاد شده است. از این رو، تدوین و جمع بندی نظریه های گوناگون پیرامون موضوع بایستی در قالب چهارچوبی مدون و بر پایه حفظ حس مکان و امکان خوانش شخصیت بصری اصیل ساختمان صورت پذیرد که خود نیازمند بازخوانی و شناسایی نظریه ها و اسناد معتبر ارائه شده تا به امروز می باشد تا به ایجاد انطباق بین شرایط جدید و ساختمان اصیل در ارتباط با محیط خود بیانجامد و در واقع در عین حفاظت موجب بروز مولفه زمان و خلاقیت به موازات حصول شرایط پایدار گردد. تجهیز کردن ساختمان های میراثی دارای مولفه هایی مشخص است که باید به صورت یکپارچه و جامع در سه سطح معماری، زیرساختی و سازهای پیش از شروع مداخلات مورد تحلیل قرار گیرد و بدون تخریب یا تاثیر نامطلوب بر اصالت محیط و معماری به انجام رسد. همه این موارد از مهمترین الزامات پیش از مداخله به شمار می آیند و در پژوهش حاضر سعی بر ایجاد رابطهای منطقی و همه جانبه نگر در جهت ایجاد شرایطی جدید برای بروز رسانی عملکردی مناطق دارای هویت لیکن فرسوده صنعتی شده است. پژوهش حاضر از نوع کیفی و با بهره گیری از راهبرد استدلال منطقی به تدوین چهارچوب مفهومی برای شناخت مولفه های تاثیرگذار در فرآیند تجهیز به روز میراث معماری صنعتی می انجامد. مولفه هایی که همزمان متاثر از مقوله انطباق پذیری مجدد در ساختمان های تاریخی نیز می باشند.
    کلیدواژگان: انطباق پذیری، استفاده مجدد، تجهیز، میراث صنعتی، میراث معماری
  • احد نژادابراهیمی*، شهین فرخی، مهسا شباهنگ صفحات 33-44
    به واسطه زلزله های مکرر، مداخلات صنعتی و به تاثیر از اتفاقات سیاسی ایران، شهر تبریز در دوره پهلوی اول، شاهد تغییرات زیادی در عرصه های معماری و شهری بوده است. در این دوره با ورود فناوری های ساخت و ایجاد سازه های جدید و اندیشه های حاکم بر آن، معماری صنعتی و کارخانه ای شکل گرفت. به طوری که به واسطه همسایگی با دول روس و عثمانی و حضور مهندسان آلمانی و لهستانی عامل شکل گیری بناهای صنعتی در نقاط شهری مختلف آن است. هدف پژوهش حاضر، الگوشناسی معماری صنایع کارخانه ای شهر تبریز در دوره پهلوی اول و پاسخ گویی به سوال زیر است: الگوی معماری کارخانه های شهر تبریز و ارزش ها و قابلیت های بالقوه موجود آن در دوره پهلوی چیست؟ روش تحقیق، برآیندی از روش تحقیق میدانی، تاریخی - تفسیری و تحلیلی - توصیفی است. جمع آوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای نشات گرفته و اساس کار بر تحلیل و استنباط محققان بوده و به لحاظ هدف و استفاده از نتایج، کاربردی است. نمونه های مورد مطالعه، کارخانه های سالامبورسازی، چرم سازی خسروی، حاج ابوالقاسم جوان و پشمینه تبریز هستند. نتایج تحقیق نشان می دهد الگوی معماری کارخانه های صنعتی در دوره پهلوی، ساده، بدون پیچیدگی و دارای ویژگی های مشابهی است که از آن جمله می توان به پلان های چهارگوشه، نمای آجری با قاب های آجری، پوشش شیروانی با استفاده از خرپای چوبی و فلزی و همچنین سیستم دیوار باربر با طاق ضربی، استفاده از هره چینی و تزیینات آجری ساده شده در نماها اشاره کرد.
    کلیدواژگان: معماری پهلوی اول، کارخانه های صنعتی پهلوی اول، شهر تبریز، معماری صنعتی
  • شاهین حیدری، پیروز حناچی، سارا تیمورتاش* صفحات 45-53
    انتقال از دوران قبل از صنعت یشدن به دوره صنعتی در اواخر قرن نوزدهم و پس از آن عصر پساصنعت در انتهای دهه 1980 میلادی سبب شد برخی از شاخص ترین تغییرات در طراحی شهری اتفاق بیفتد. با شدت یافتن آگاهی های زیست محیطی، مجموعه های صنعتی کاربری خود را در دل شهرها از دست دادند و فضاهایی متروک بر جای گذاشتند. از طرفی در همین دوره آثار به جای مانده از عصر صنعت ارزشمند شمرده شده و تحت عنوان میراث صنعتی شایسته حفاظت شد. بنابراین آنچه که در ابتدا یک تهدید بنظر می رسید، اکنون فرصتی را به همراه داشت. بناهای صنعتی به دلیل ویژگی های خود می توانند فرصتی برای تغییر باشند. به کارگیری مجدد آنها در عین حفاظت از میراث و حفظ ارزش های اجتماعی و فرهنگی؛ پایداری اقتصادی و زیست محیطی را به دنبال خواهد داشت. به طور ویژه تغییرکاربری تطبیقی میراث صنعتی، از منظر بهره وری و ذخیره انرژی نهادینه و نیز همسو با مفهوم پایداری مزایایی را به دنبال دارد که هدف مقاله حاضر برجسته کردن آنها است. به این منظور پژوهشی از نوع کیفی و توصیفی با روش مطالعه کتب، مقالات، اسناد و منشورهای مرتبط و بر مبنای استدلال منطقی به انجام رسیده است. با توجه به نتایج به دست آمده، در گام اول مداخله بهبودبخشی برای افزایش کارآیی انرژی و در گام دوم فرآیند تغییر کاربری تطبیقی به دلیل قابلیت تطبیق پذیری بناهای صنعتی منجر به استفاده مجدد از انرژی نهادینه و کاهش انتشار کربن می شود.
    کلیدواژگان: میراث صنعتی، تغییرکاربری تطبیقی، پایداری، انرژی نهادینه، بازیافت انرژی
  • مهدی حقیقت بین*، نیلوفر بیداربخت صفحات 55-65
    ظهور کارخانجات متروکه، در مجاورت بافت های مسکونی شهری، باعث بروز مشکلاتی برای شهرنشینان شده است که از آن جمله معضلات زیست محیطی، اجتماعی و آلودگی های بصری مناظر شهری است. با توجه به ارزش های تاریخی، هویتی و میراث صنعتی این سایت ها، امروزه احیای این گروه از مناظر شهری یکی از مهم ترین اهداف برنامه ریزان، طراحان و معماران منظر است که در این نوشتار نیز به عنوان اصلی ترین هدف مورد تاکید قرار گرفته است.
    چگونگی احیای مناظر پساصنعت با ویژگی تقویت مولفه های مسرت بخشی به عنوان عاملی موثر در ارتقای کیفیت مکان مساله اصلی این تحقیق است. در این راستا از طریق روش تحقیق تحلیلی - توصیفی و با استفاده از روش های جمع آوری اطلاعات به صورت های کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه با نخبگان و صاحب نظران) و نیز بازخوانی بیانیه های بین المللی (ICOMOS) و تیکی (TICCIH) به استخراج مفاهیم مرتبط با مناظر پساصنعت و نیز مولفه های موثر در تقویت حس مسرت شهروندان پرداخته شده است.
    شناخت صحیح، رویکردها و سیاست های احیا، ترمیم و آبادسازی سایت های پساصنعت به همراه استفاده درست از پتانسیل مناظر پساصنعت در افزایش احساس مسرت شهروندان از مه مترین یافته های این مقاله است.
    نتایج حاصل از این مقاله سیاست های کلانی است که می تواند در احیای مناظر پساصنعت به تقویت مسرت بخشی در شهروندان شود. برای تدقیق موضوع، سیاست های مذکور از طریق پرسش از نخبگان ارزش گذاری شده است. در نهایت مدلی جامع برای احیای مناظر پساصنعت با هدف افزایش مسرت در منظر شهری ارایه شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، منظر پساصنعت، مسرت، رضایت، شادی
  • سپیده صمدزاده یزدی، مجتبی انصاری*، محمدرضا بمانیان صفحات 67-77
    توسعه پایدار یکی از موضوعات قابل توجه در زمینه حفاظت از محیط به شمار می آید. یکی از عوامل موثر بر پایداری محیط مدیریت کاربری زمین است. در این راستا تغییر کاربری بناهای متروکه صنعتی در سا لهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است، زیرا زمینه لازم را برای پایداری اقتصادی، فرهنگی- اجتماعی و زیست محیطی فراهم می آورد. هدف از این تحقیق ارزیابی تاثیر تغییر کاربری سازگار بر پایداری محیط به ویژه در مناطق متروکه صنعتی است. در راستای دستیابی به هدف تحقیق، ابتدا به تعریف تغییر کاربری سازگار و تاثیر آن بر پایداری محیطی می پردازیم، آنگاه شاخصه های پایداری را در آن دسته از بناهای متروکه میراث صنعتی که تغییر کاربری داده اند، ارزیابی می کنیم. روش مورد استفاده در این تحقیق، روش تفسیری - تاریخی مبتنی بر تکنیک های تحلیلی - توصیفی است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که اصل توسعه پایدار با فراوانی متوسط در آثار متروکه میراث صنعتی ایران مورد توجه بوده است. از طرف دیگر در میان شاخصه های پایداری، شاخصه های زیست محیطی کمتر مورد توجه قرار گرفته اند که علت این امر را می توان در عدم بهره وری در مصرف انرژی و نیز عدم استفاده از انرژی های تجدیدپذیر جست.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، محیط زیست، تغییر کاربری سازگار، میراث صنعتی ایران
|
  • Esmaeilian Toussi H_Etessam E * Pages 1-12
    The conservation of industrial heritage, gradually ingrained in our current urban fabric, is of the highest importance due to the containing valuable information about the science and technology of its time, and its architectural characteristics are not only of aesthetic value but also forms a part of urban identity. The objective of this article is to propose an effective process for analyzing the architectural traits of industrial heritage with the application of the hybrid methods of typology and analytical shape grammar. The article paradigm is emancipatory research, following a descriptive- analytical methodology and with library studies, it firstly studies the theoretical foundation relating to the methods of architectural analyses. Then with the typology method, it determines the sub-criterion for analyzing the case studies, among the Isfahan and Yazd textile factories of Pahlavi dynasty. Finally, the generative and constructive rules of case studies are extracted with the analytical shape grammar method. This research achievement, in addition to the architectural analyses of case studies, is the representation of a process of hybrid methods providing the means of recognition and succinct qualitativequantitative analyses of industrial heritage. This process can be applied in procedural modeling, and historic building information modeling, and also provides an appropriate context of future research in computational methods of evaluating industrial heritage.
    Keywords: Industrial Heritage, Architectural Analysis, Typology, Analytical Shape Grammar
  • Shahhosseini G, Moulaii M.M * Pages 13-22
    The city entrances are the first space that inspire entry into each city and should represent the physical, cultural, social, and historical features of the city and have an effective role in redefining the features of the city from a variety of aspects. Today, the entrance of cities has become to turbulent surroundings with incompatible uses with the urban environment, and its perceptual and environmental quality have fallen sharply since ancient times, and it does not meet expectations of the entrance of cities as a legible, consistent, identity creator, and memorable space. However, attention to the industrial heritage located in the hierarchy of the main entrance of most cities can play an important role in understanding the values, important historical, cultural, and economic dimensions of the region, especially its architectural identity, and enhance the qualitative features of these entrances. This research is an attempt to bring about the creation of an appropriate quality space at the entry of cities by recounting and paying attention to this important space and identity that has long been neglected. The methodology of this research is descriptive-analytical. In the process of research, the entrances of Hamedan based on the role of industrial heritage (brick burners) in improving the qualitative characteristics (functional, aesthetic, and environmental) of the hierarchy of these areas are separated. The results show that this valuable industrial heritage plays an effective and indisputable role in the identity of Hamedan, and the more we move from the external domain of the entrance to the inner sphere, the greater the effect of this legacy will be.
    Keywords: Industrial Heritage, Entrances, Spatial Quality, Brick Furnaces
  • Mahdiun S_Fadaei nezhad Bahramjerdi S * Pages 23-31
    The industrial architectural heritage is the result of the interaction of culture and industry that nowadays due to the unique identity and values of industrial heritage and with the industries outflow from urban areas have turned into unused areas requiring adaptive reuse. Besides, their similarity to other forms of architectural heritage, industrial buildings have unique components such as special scales, the great mass of materials and indelicacy of space, each of them brings some forces in recognition and designing the project and appearing as new limitations and opportunities for designers. Nowadays, the reuse through retooling interventions is not systematic and is regarded as one of the most important necessities for development and reconstruction in urban industrial areas. Therefore, drawing up and synthesis of various theories on the subject shall be done within a developed framework based on maintenance of the sense of place and the possibility of reviewing the authentic visual character of the building which requires reviewing and identification of valid theories and documents presented so far to create adaptation of new conditions and the authentic building in relation with its environment. Indeed, in addition to conservation, it leads to emergence of time and creativity in parallel with the achievement of sustainable conditions. Retooling the heritage buildings include certain components that should be analyzed in an integrated and comprehensive ways at three levels of architecture, infrastructure and structure before beginning of interventions and without undesirable effect on the authenticity of environment and architecture. All these items are the main pre-intervention necessities and in the present research it is tried to make logical and comprehensive relation to create new conditions for functional updating of the areas with industrial, although depreciated, identity. The present research is qualitative, which using the strategy of logical reasoning for the developing of conceptual framework leads to recognition of effective components in the retooling process of industrial architectural heritage; components that are simultaneously influenced by adaptive reuse strategy in historical buildings.
    Keywords: Adaptive Reuse, Adaptation, Retooling, Industrial Heritage, Architectural Heritage
  • Nejad Ebrahimi A *_Farrokhi Sh_Shab Ahang M Pages 33-44
    Due to repeated earthquakes and the political events of Iran, significant changes are seen in the urban areas of Tabriz during the first Pahlavi period. Along with the introduction of new construction technologies and creation of new structures and their governing ideas, industrial and factory architecture was formed. Due to neighborhood with the Russian and Ottoman states and the presence of German and Polish engineers, Tabriz underwent the formation of industrial buildings in various parts of the city. The present study aimed at recognizing the architectural pattern of industrial factory in Tabriz during the first Pahlavi period. Hence, it sought to answer the following question: What is the architectural pattern of the factories in Tabriz and its potential values and capabilities in Pahlavi era?, The research methodology is a combination of field study, historical-interpretative, and analytical-descriptive methods. The data collection is based on library resources and it is founded on researchers’ analysis and inference; in terms of purpose and application of results, this study is categorized as applied research. The sample included Tabriz Hide Production Factory, Khosravi Leather Factory, Haj Abolghasem Javan, and Pashmineh Tabriz Factory. The results of the study indicated that the architectural pattern of Pahlavi’s industrial factories is simple and without complexity and has similar characteristics, such as quadrangular plans, brick facades with brick frames, gable roofs, using wooden and metal truss as well as a load-bearing wall with barrel-vault, using stringcourse and brick decoration in the facades.
    Keywords: First Pahlavi Architecture, First Pahlavi Industrial Factories, Tabriz, IndustrialArchitecture
  • Heidari Sh_Hanachi P_Teymoortash S * Pages 45-53
    The transition from Pre-industrialization to industrialization in the late nineteenth century and after that post-industrial period in the late 1980s caused the most significant changes in urban design. As environmental awareness intensified, industrial complexes lost their livelihood in the inner cities and left abandoned spaces. At the same time, the remains of the industrial era were considered valuable and preserved as the “industrial heritage”. Therefore, what initially seemed to be a threat, turn into an opportunity. Industrial building features are opportunities for change. Industrial heritage reuse, while preserving the heritage and socio-cultural values will result in economic and environmental sustainability. In particular, the adaptive reuse of industrial heritage leads to advantages in terms of efficiency, embodied energy and also consistency with sustainability, which the present article seeks to highlight. For this aim, qualitative and descriptive research based on logical argumentation has been done with the method of reviewing related books, articles, documents and charters. According to the result, improvement intervention to increase the energy efficiency in the first step and then adaptive reuse due to the adaptability of industrial buildings lead to the reuse of the embodied energy and reducing the carbon emissions.
    Keywords: Industrial Heritage, Adaptive Reuse, Sustainability, Embodied Energy, EnergyRecycle
  • Haghighat bin M *_Bidarbakht N Pages 55-65
    Some semi-closed or completely abandoned big sites found in cities which caused several urban problems in the vicinity of urban residential areas such as Environmental issues and visual pollutions of urban landscapes. Today Reclamation of this group of all kinds of urban landscapes with regard to their historical, identities and industrial heritage values is the major goal of planners, designers, and Landscape Architects. This article also emphasizes on this main goal.
    The main issue of this research is how to reclaim post-industrial landscapes with the feature of enhancing the pleasant components as an effective factor in improving the quality of the place. Toward this goal by means of the analytical-descriptive research method and by using library and field research methods for data collection (i.e. interview with the expert elites) and international declarations of ICCOMOS and TICCIH, we extract the concepts relevant to postindustrial Landscapes and the factors influencing the sense of Pleasure on citizens.
    The proper recognition of the approaches and policies of reclamation of post-industrial sites, along with the proper use of the potential of post-industrial landscapes to increase citizens’ sense of pleasure, are the most important findings of this paper.
    The results of this essay are macro policies which can lead to sustaining Pleasure in citizens at the reclamation of post-industrial landscape process. To narrow the subject, the mentioned policies were evaluated through asking elite interviewees. Finally, a comprehensive model is presented in order to Reclamation of post-industrial landscapes with an aim of improving Pleasure in urban landscapes.
    Keywords: Urban Quality of Life, Post-Industrial Landscape, Pleasure, Satisfaction
  • Samadzadehyazdi S_Ansari M *_Bemanian M.R Pages 67-77
    Environmental sustainability is one of the crucial issues considered by practitioners of environment conservation. One of the major factors which affect the environment is land use management. Consequently, adaptive reuse of industrial vacant buildings has achieved great acceptance among developing countries in recent years, whereas it can provide economic, sociocultural, and ecological benefits to the environment. This research aims to identify the significance of adaptive reuse in sustainability of the environment, especially in neglected industrial areas. The aim is achieved by means of a principle-based approach: defining the meaning of adaptive reuse and its significance in a sustainable environment; then, evaluating sustainability factors among those neglected industrial buildings conserved by adaptive reuse. To gain an understanding of the issue, a “historical interpretation” research method relying on analytical- description techniques was adopted and interviews through questionnaires were conducted with a variety of professors and students. The findings indicate that the concept of environmental sustainability is considered significantly in the adaptive reuse of industrial heritage of Iran. However, ecological aspects are neglected because of the buildings having low energy efficiency and not using renewable energies in the renovation process.
    Keywords: Environmental sustainability, ecology, adaptive reuse, industrial heritage of Iran