فهرست مطالب

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 53، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا تاجیک، ولی محمد احمدوند* صفحات 11-31

    مقاله حاضر پیرامون این پرسش مقوم می شود که جهاد چه جایگاهی در نگاه متصوفه عصر ایلخانان یا قرون هفت و هشت دارد. پاسخ به این سوال مستلزم ارائه پیشینه ای از اندیشه و کنش صوفیان متقدم، یعنی از آغاز شکل گیری جریان تصوف در گستره جهان اسلام است. از چشم اندازی اسلامی، جهاد رکن ششم دین و از تکالیفی است که بر اهمیت راهبردی آن پیوسته تاکید شده است. در رساله های جهادیه این موضوع به خوبی تشریح شده است. در این پژوهش به اقتضای بحث، موضوع جهاد ذیل دو جریان جهاد در مرزها و ثغور ازیک طرف و جهاد با حکومت جائر از سوی دیگر بررسی می شود. به زعم مقاله حاضر، متصوفه در طول تاریخ پیدایی و گسترش خود، با ارجاع به روایات و البته با تاثیرپذیری از فقه، بیشتر راغب به شرکت در جهاد در مرزها و ثغور بوده اند تا اینکه علیه حکومت جائر قیام کنند.

    کلیدواژگان: جهاد، متصوفه، ایلخانان، فقه، گفتمان
  • حمید احمدی نژاد، سعید وثوقی، عنایت الله یزدانی* صفحات 32-57

    بین فرازوفرود پرونده هسته‏ ای ایران و هویت مبتنی بر نقش در گفتمان‏ های حاکم سیاست خارجی ارتباط وثیقی وجود داشته است. شکل‏ گیری این هویت متاثر از هر دو سطح داخلی- به ویژه ساخت‏های ذهنی، ویژگی‏های فردی، ارزشی و روانی کارگزاران سیاست خارجی- و سطح خارجی بوده است. از این منظر، مولفه های هویتی گفتمان احمدی نژاد متاثر از هنجارهای داخلی و نسبت آن ها با ساختار نظام بین ‏الملل، پرونده هسته ‏ای را در قالب متناسب با هویت خود بازنمایی و سپس این نوع بازنمایی چراغ راهنمای راهبرد تصمیم ‏گیری پرونده هسته‏ ای قرار گرفت. براین اساس، هدف اصلی این مقاله، پاسخ گویی به این سوال است که «هویت نقشی در گفتمان احمدی نژاد، پرونده هسته‏ ای را به چه طریقی بازنمایی و در این راستا چه راهبردهایی برای تصمیم ‏گیری در خصوص آن تجویز کرد؟» یافته ‏های پژوهش با بهره‏ گیری از نظریه سازه ‏انگاری و بر اساس روش توصیفی-تحلیلی، نشان می ‏دهد که پرونده هسته ‏ای در این دوره متاثر از هویت نقشی در قالب یک موضوع هستی‏ شناسانه- امنیتی بازنمایی شد و در این راستا، مبتنی بر رویکرد روان شناختی و ارزشی راهبرد‏های سیبرنتیک و چشم ‏انداز برای تصمیم ‏گیری در خصوص آن به کار گرفته شد.

    کلیدواژگان: هویت، بازنمایی، پرونده هسته ‏ای، نواصول‏گرایی، راهبردهای تصمیم‏ گیری، سیبرنتیک، نظریه چشم ‏انداز
  • احسان اعجازی، ارسلان قربانی، رضا سیم بر، احمد جان سیز* صفحات 58-83

    سیاست خارجی تهاجمی ایالات متحده در قبال ایران (2017-2005) را می توان ناشی از بنیان های درونی سیاست خارجی این کشور به حساب آورد. یکی از این بنیان های درونی، کنگره ایالات متحده است که صرف نظر از ساختار نظام بین المللی، سبب شده تا دولت آمریکا رویکردی تهاجمی علیه ایران در پیش بگیرد. برای تبیین سیاست خارجی آمریکا بر اساس بنیان های درونی اش، می توان از نظریه واقع گرایی نوکلاسیک بهره گرفت. بر همین اساس، نویسندگان این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال اصلی هستند که کنگره ایالات متحده چه تاثیری بر سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران (2017-2005) داشته است؟ هدف این پژوهش، کمک به درک هر چه بیشتر سیاست گذاران ایرانی از میزان تاثیرگذاری سیاست داخلی آمریکا بر سیاست خارجی این کشور در قبال ایران است. هم چنین، این پژوهش درصدد دست یابی به این هدف است که سوءبرداشت میان سیاست گذاران ایرانی در خصوص سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران را به حداقل برساند. روش این پژوهش عمدتا شامل بهره برداری از سخن رانی ها، صورت مذاکرات کنگره، گزارش های دولتی، کتاب های تخصصی روابط بین الملل و مقالات علمی و پژوهشی است. هم چنین، روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و روش جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای است. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که در رابطه با ایران، کنگره آمریکا از طریق اعمال تحریم های اقتصادی و نیز ترغیب کاخ سفید برای اجرای آن تحریم ها، دولت آمریکا را برای پیگیری یک رویکرد خصمانه علیه ایران ترغیب کرده است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی ایالات متحده، جمهوری اسلامی ایران، واقع گرایی نوکلاسیک، کنگره، سیاست خارجی
  • حسین پوراحمدی میبدی، ابوالفضل بازرگان* صفحات 84-113

    با گذشت بیش از شش سال از شروع بحران سوریه و مبدل شدن بحران مذکور به یک فاجعه حقوق بشری منطقه ای و بین المللی، افکار عمومی جهان و سیاست خارجی اغلب قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای متوجه این بحران شده است. جمهوری اسلامی ایران که سوریه را عمق استراتژیک خود در منطقه می داند، در طول این سال ها در حمایت از دولت سوریه با چالش ها و انتقادات گسترده ای در سطوح داخلی و خارجی مواجه شده است، اما کماکان از مواضع خود در بحران مذکور عقب نشینی نمی کند. بدین ترتیب، با توجه به واقعیات جاری در تحولات خاورمیانه امروزی، بررسی رفتار بازیگر دولتی جمهوری اسلامی در بحران سوریه با تبیین رویکرد نظری نوواقع گرایی و پاسخ به این سوال که «چرا جمهوری اسلامی ایران برای روابط با سوریه و حضور در بحران این کشور اهمیت خاص استراتژیک قائل است؟»، از اهداف اصلی این پژوهش به حساب می آید. درک پیامدهای منطقه ای حمایت ایران از سوریه در خاورمیانه و همچنین تبیین این مسئله که آیا رفتار ایران در بحران سوریه بر اساس اصول روابط بین الملل و نظام امنیتی خاورمیانه است یا خیر، از دیگر اهداف این تحقیق محسوب می شوند. پژوهش حاضر برای دست یابی به یک پاسخ جامع و کامل، با در نظر گرفتن دیدگاه های مخالف و چالش های جمهوری اسلامی ایران در سوریه، به بررسی عوامل ژئوپلیتیک و استراتژیک در قالب نظریه نوواقع گرایی می پردازد.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، امنیت منطقه ای، عمق استراتژیک، منافع ملی، امنیت ملی، خاورمیانه
  • عالیه عباسی، علیرضا سمیعی اصفهانی* صفحات 114-149

    منابع و درآمدهای ملی همواره یکی از مهم ترین و حیاتی ترین ابزارها برای تکوین دولت مدرن و پیشبرد فرایند دولت سازی در هر کشوری به شمار می آید. با این حال، میزان و نحوه بهره برداری از این منابع توسط نخبگان و سیاست گذاران می تواند پیامدهای مثبت و یا منفی برای توسعه ملی در پی داشته باشد. در دوره پهلوی دوم، درآمدهای سرشار نفتی جایگاه مهمی در سیاست و اقتصاد ایران پیدا کرد و بخش عمده ای از بودجه و هزینه های دولت را به خود اختصاص داد. با این توصیف، پرسش اساسی پژوهش پیش رو این است که رانتی شدن دولت و اتکای آن به درآمدهای نفتی چه تاثیری بر فرآیند دولت‎سازی (ماهیت، ساختار، عملکرد و قابلیت‎های دولت ‎مدرن) در آن دوران بر جای گذاشت؟ فرضیه اصلی پژوهش این است که وابسته شدن دولت به درآمدهای نفتی و شیوه به کارگیری این درآمدها در فرآیند سیاست گذاری های توسعه، فرآیند دولت سازی در این دوره را با چالش هایی اساسی در زمینه امنیت، نهادسازی، استقلال ملی و... روب رو ساخت. پرداختن به این مسئله تاریخی از آن روی حائز اهمیت است که پس از گذشت بیش از نیم قرن از وابستگی برنامه های توسعه به درآمدهای نفتی، دولت در ایران هم چنان درگیر تبعات زیان بار این تصمیم (در عرصه داخلی و بین المللی) بوده و نتوانسته است خود را از کمند این چالش ها برهاند. برای تبیین این موضوع، ترکیبی از نظریات دولت سازی و نظریه دولت رانتی در این پژوهش به کار گرفته شده است.

    کلیدواژگان: دولت رانتی، دولت سازی، پهلوی دوم، حکومت شخصی، استبداد نفتی، ظرفیت های نهادی دولت
  • مسعود غفاری، فریبا ترجمان* صفحات 150-175

    پژوهش حاضر تلاش دارد با تاکید بر مدرنیته سیاسی، عملکرد و سیاست گذاری های دولت نهم و دهم در حوزه حقوق سیاسی شهروندی را با روش تحلیلی- توصیفی و صرفا با تاکید بر حقوق سیاسی شهروندی مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. بر این اساس، سوال اصلی این پژوهش این است که سیاست گذاری های حقوق سیاسی شهروندی دولت نهم و دهم در حوزه مدرنیته سیاسی چگونه قابل تبیین است؟ فرض ما در پاسخ به این سوال، چنین است که سیاست گذاری های دولت نهم و دهم، در جهت تضعیف حقوق سیاسی شهروندی و گسترش جامعه توده وار قرار دارد. نتایج بررسی ها نشان داد که در دولت نهم و دهم تضعیف و تحدید حقوق سیاسی شهروندی منجر به اضمحلال و فروپاشی تمایزات و تفکیکات مد نظر مدرنیته سیاسی شده است که حاصل آن گسترش دخالت دولت، تضعیف جامعه مدنی و استقرار نوعی اقتدارگرایی، عدم پاسخ گویی و شفافیت دولت و درنهایت تعمیق هر چه بیش تر ویژگی های جامعه توده وار بوده است.

    کلیدواژگان: مدرنیته سیاسی، حقوق سیاسی، شهروندی، جامعه توده وار
|
  • ValiMohammad Ahmadvand *, Mohammad Reza Tajik Pages 11-31

    This article aims at investigating the status of Islamic Jihad in the thoughts and actions of the mystics of the Age of Ilkhans. Describing this issue requires a background presentation of the thoughts and actions of the early Sufis, from the beginning of the formation of the flow of Sufism in the context of Islamic world. From the Islamic perspective, jihad is considered the sixth pillar of religion, an assignment whose strategic importance in Islamic religion is emphasized. This topic is well described in the Jihad treatises. In the present research, this issue is examined under two streams: jihad on the borders on the one hand, and jihad with the tyranny government on the other hand. According to the present article, rather than jihad against the tyranny governments, the Sufi scholars have long been willing to engage in jihad on the border.

    Keywords: Jihad, The Mystics, Tyranny Government, Jihad in the Borders, Ilkhans
  • Hamid Ahmadinejad, Enayat-allah Yazdani *, Saeid Vosoughi Pages 32-57

    There has been a significant relationship between the rise and fall of the Iranian Nuclear Case and the Role-based Identity in the discourse of the dominant foreign policy. The formation of this identity, influenced by both the internal level, especially the mental constructs, individual, value, and psychological characteristics of foreign policy agents as well as on the outside level. From this perspective, the components of Ahmadinejad discourse's identity affected by internal norms and their relation with the structure of the international system, representation of the Nuclear Case in a format appropriate to its identity, and then the representation of the strategy guide for decision-making Nuclear Case. Accordingly, the primary goal of the current study is to answer this question: How the role-based identity in Ahmadinejad discourse represents Nuclear Case and strategies for making decision are advised? According to constructivism and descriptive-analytical methods, research results have shown that Nuclear Case was introduced as an ontological security issue during Ahmadinejad presidency and based on the psychological and value approach of cybernetic strategies and prospects for decision making about it.

    Keywords: identity, Representation, Nuclear Case, Neo-Fundamentalist, Cybernetic, Prospect Theory
  • Ehsan Ejazi, Arsalan Ghorbani, Reza Simbar, Ahmad Jansiz * Pages 58-83

    US Congress, as a legislative pillar of democracy, has a significant impact on American foreign policy. Nevertheless, the role of the US Congress is not limited to domestic politics rather they would usually shape US foreign policy. Since the Islamic revolution, US Congress has adopted an aggressive approach towards Iran. The US legislative institution, as a domestic source of US foreign policy, has shaped US foreign policy toward Iran by imposing economic sanctions. The purpose of the research is to increase the Iranian officials’ understanding of US domestic politics. Therefore, the main question of the research is: What is the impact of US congress on American foreign policy towards Iran (2005-2017)? In order to answer the main question, the authors would use neo-classical theory. In addition to systemic factors, neoclassic realism would consider domestic factors to explain foreign policy. The findings of research suggest that the US congress has encouraged US administrations to pursue an aggressive policy towards the Islamic Republic of Iran by imposing economic sanctions and by persuading the US administrations to implement them.

    Keywords: Congress, US Foreign Policy, Islamic Republic of Iran, Neoclassic Realism, Foreign Policy
  • Abolfazl Bazargan *, Hossein Pour Ahmadi Pages 84-113

    Six years after the Syria crisis, this conflict has turned into an international human rights disaster. I.R.Iran, which has supported the Syrian government over these years, has been facing a lot of challenges. So the understanding and explaining of Syria's position and importance to foreign policy of the Islamic Republic of Iran has become very important. In this way, given the current realities and situations in the Middle East recently, the importance of the question in the present study is that "what is the real significance of Syria for the foreign policy of the Islamic Republic of Iran?In other words, why does the Islamic Republic of Iran consider the strategic importance for relations with Syria? Following this question, some argued that Syria has a strategic regional depth for the foreign policy of the Islamic Republic of Iran, and claim that Iran's alliance with Syria is a deterrent to regional threats, especially against Israel. On the contrary, the opponents of this claim consider Iran's unity with Syria in a region of extreme conditions and intense regional conflicts as an exciting factor in exacerbating the threats against the Islamic Republic of Iran and, ultimately, the instability in the whole region. The present study seeks to clarify this dichotomy and to examine the dimensions and implications of Iran's strategic alliance with Syria and Iran's support for the Syrian government in its recent crisis. Getting a comprehensive and complete answer to this question that “What is the real position of Syria in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran? is one of the main goals of this research among all the various and completely contradictory views.

    Keywords: Foreign Policy, Regional Security, Strategic Depth, National Intrests, National Security, Middle East
  • Alireza Samiei Isfahani *, Aaliye Abbasi Pages 114-149

    National resources and revenues are always one of the most important and vital tools for the development of modern government and the advancement of the state-building process in any country. However, the extent and manner of utilizing these resources by the elites and policymakers can have positive or negative consequences for national development. During the Mohammadreza shah Pahlavi’s dynasty, oil revenues found a significant place in Iran's politics and economy, and accounted for most of the government's budget and spending. By this description. The basic question of the current study is “what effect’s have the reliance of the state on oil revenues on the state-building process and, more precisely, on the nature, structure, function and capabilities of the modern state at that time? The main hypothesis of the research is that the government's dependence on oil revenues and the way these revenues are used in the development policy-making process, the state-building process in this period faced with major challenges in terms of security, institutionalization, national independence and ... .Addressing this historical issue is important because after more than half a century of dependence of development plans on oil revenues, the government in Iran has continued to deal with the harmful consequences of this decision (in the domestic and international arena) and failed It will rid itself of these challenges. To illustrate this, a combination of state-building and Rentire state theories has been used in this research.

    Keywords: State Administration, State-Building, Mohammadreza Shah Pahlavi, Personalist Rule, Oil Tyranny, Institutional Capacities of Government
  • Masoud Ghafari, Fariba Tarjoman * Pages 150-175

    The present research tries to analyze the policy of the ninth and tenth government in the field of political rights of citizenship, with an emphasis on political modernity, by analytical-descriptive method and with emphasis on citizenship political rights. Accordingly, the main question of this research is that the policy making of the political rights of citizens of the ninth and tenth governments in the field of political modernity can be explained? Our assumption, in response to this question, is that the policies of the ninth and tenth governments are aimed at weakening the political rights of citizenship and the expansion of mass society. The results of the survey showed that in the ninth and tenths of the government, the weakening and limitation of the political rights of citizenship led to the collapse and disintegration of the distinctions and divisions of contemporary political modernity, which resulted from the expansion of government interference, the weakening of civil society and the emergence of a kind of authoritarianism, lack of accountability and transparency of the state and finally, the deepening of the features of the mass society has become more and more.

    Keywords: Political Modernization, Political Rights of Citizenship, Mass Society